[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 928
113
Gratulálok, a tied a 200 000-ik hozzászólás a 10 000-ik oldalon!
Egy éves ingyenes HTKA elofizetes jár mellé ajándékba.

Közben épp osszeomlik az ukrán vezetés. Meg a végén újévre puccs, vagy polgarhaboru lesz Európa Szomaliajaban.


Vannak olyan területek, melyek lakossága nem akar visszatérni Ukrajnához, ezt most Volodimir Zelenszkij is elismerte. Ezekről valószínűleg a legjobb lemondani, és ez akár egy leendő béke alapját is képezheti, akár erre is utalhatott az ukrán elnök
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 611
48 082
113
Szabó József

A hídfőkről…
Természetesen a Dnyeper bal partján létesített ukrán hídfőkről kellene valamit mondani. Hídfők-e ezek egyáltalán és valóban lelkendezésre adnak-e okot, mint ahogyan egyes elemzők és a kék-sárga drukkerek örvendeznek ezeknek. Kedvenc szakértőm, Puck egyenesen az év ukrán akciójának nevezte az ukránok átkelését a folyón és néhány magyaroroszági elemzőre is átragadt a lelkesedés.
Nos, először is nézzünk valami elméleti alapokat, hogy mit is értünk hídfők alatt, milyen funkcióik és jellemzőik vannak, valamint milyen feltételek megléte vagy kialakítása esetén működtethetők.
A hídfők seregtestek folyón való átkelésének biztosítására létrehozott, jól védhető, megerősített vagy megerődített folyóparti terepszakaszok, amelyek alkalmasak az ellenség mélységébe irányuló csapások indítására. A hídfő helyét úgy kell megválasztani, hogy az bővíthető legyen, és alkalmassá kell tenni nagyobb létszámú csapatok és eszközök fogadására, elhelyezésére, a hídfőből induló támadások logisztikai támogatására. A létesítésének célja és értelme éppen az, hogy a hídfőből támadásokat lehessen indítani és ezáltal birtokba lehessen venni a környező területeket. A hídfőből induló katonai műveletek bázisául és a katonai műveletekben részt vevő erők támogatására szolgál.
(Léteznek persze más típusú hídfők is: pl. a normandiai partraszállás – amely nem folyó parton, hanem tengerparton - egy stratégiai jelentőségű hídfő létesítésére irányult, és helyzetének megszilárdítása után bázisául szolgált támadó műveletek számára).
A folyóparti hídfő funkciói:
  • védelmi berendezések kiépítése, védelmi rendszerek telepítése;
  • raktárak, ellátópontok, kommunikációs központok, javítóbázisok, segélyhelyek létesítése a harci műveletek gyors támogatására;
  • támadó csoportosítás létrehozása, a támadó harc minden oldalú biztosításának lehetővé tétele;
  • felderítés;
  • a feltételek megteremtése a környező területek gyors birtokbavételére, a hídfő kibővítésére,
  • a környező területek feletti ellenőrzés megszerzése.
Jellemzői:
  • A katonai erő túlparti kivetítése, az erők bevetésre – rendszerint támadó műveletre - való felkészítése.
  • Nem lehet öncélú, stratégiai vagy műveleti jelentőségűnek kell lennie.
  • Katonai műveletek kiinduló pontjaként szolgál és támogatást nyújt a támadó műveletek számára.
  • Katonai infrastruktúrával kell rendelkeznie, vagy ha nincs, azt meg kell teremteni.
  • Rugalmas és gyors alkalmazkodást kell biztosítania a folyamatosan változó katonai környezethez.
  • A hídfőből induló műveletek operatív (irányítási, koordinálási, ellenőrzési) központja.
  • Mérete: a hídfőből tervezett katonai művelet jelentőségétől, nagyságától függ.
  • Meglepetés (főként a valódi hídfő létesítésének helyére vonatkozóan) és gyorsaság (a hídfő kibővítésére, valamint a hídfőből induló támadásokra)
Hát, nagyjából ennyi. Aki viszont többet és szakszerűbbet akar tudni, annak ajánlom az amerikai FM szabályzatokat, pl. az FM 90-13-at (River Crossing Operations).
Bár kisebb ukrán felderítő-diverzáns erők már a nyár folyamán is átkeltek a folyón és sikeres rajtaütéseket is végrehajtottak, az ukrán elnöki hivatal csak november 14-én erősítette meg azt, hogy hídfőállásokat létesítettek a Dnyeper bal partján.
A hídfőállások fő céljaként az orosz erők keletebbre történő visszaszorítását jelölték meg azzal, hogy ily módon a jobb parti ukrán településeket tűz alatt tartó orosz tüzérség is kénytelen legyen hátrább vonulni. A hídfőből katonai műveleteket is indítanak, mint pl. felderítés, szabotázs, rajtaütés, az orosz erők logisztikai vonalainak rombolása.
Vessünk most egy pillantást arra, hogy nyugati vélemények milyen jelentőséget tulajdonítanak a létrehozott hídfőknek.
Rupert Jones brit vezérőrnagy úgy látja, a létesített hídfők jelentősége az, hogy vannak. Az viszont teljesen más kérdés, hogy az ukrán fél ki tudja vagy ki akarja-e azokat bővíteni. (És itt most egy közbevetés részemről: fentebb azt írtam, hogy a hídfők nem lehetnek öncélúak. Vagyis, az hogy létezik valahol a folyón egy vagy több hídfő, önmagában semmit sem jelent – a tábornok viszont épp azt mondja, hogy a hídfő létesítésének értelme az, hogy létezik, a kibővítése meg más tészta. Hát, szerintem a saját tudományát erőszakolja meg éppen). A hídfő kibővítésének esetleges jelentőségét abban látja, hogy az orosz tüzérséget hátrább tudnák szorítani, ezáltal az oroszok kénytelenek lennének a sokkal drágább eszközeikhez nyúlni az ukrán harcászati-hadműveleti mélység célpontjainak megsemmisítése érdekében, ezáltal ukrán stratégiai célpontokra juthat kevesebb orosz nagy pontosságú és nagy hatótávolságú eszköz. Végső következtetése mégis az, hogy az ukránoknak mindenképpen ki kell bővíteni a hídfőket és egyre nagyobb puffer zónát kell létrehozni a folyótól távolodva. A folyóátkeléshez az ukránoknak pontonhidakat kell létesíteni, aminek viszont a feltétele, hogy az oroszokat hátrább szorítsák, légvédelmi gyűrűt létesítsenek az átkelők felett és a hídfők védelmére megfelelő erőket kell csoportosítani.
Anders Puck Nielsen úgy értékeli a helyzetet, hogy az ukránok Dnyeper folyón való átkelése önmagában cáfolja azt a nézetet, hogy a háború holtpontra jutott volna. Az események szerinte arra mutatnak, hogy az ukrán erők előbb átkeltek a folyón, majd fokozatosan hídfőkké bővítették az általuk birtokba vett folyóparti területeket. Ez viszont az év egyik legfontosabb fejleménye ezen a frontszakaszon és pont ez az a fejlemény, amely megtörheti a holtpontot. Puck érvelése a következő: a háború frontvonala ugyan 1000 km hosszú, azonban a Dnyeper folyó szakaszán (megjegyzés: ez kb. 340-350 km lehet) kevesebb orosz erő kell a védelemhez, így jelentősebb orosz erők mozgathatók át a főbb irányokba. Az ukrán folyóátkelés egyik célja így a frontvonal meghosszabbítása, ezáltal pedig nagyobb orosz erők lekötése. Ugyan Puck tisztában van azzal, hogy az ukránok folyóátkelése még nem felel meg azoknak a katonai követelményeknek, hogy valódi hídfőként funkcionáljanak, vagyis képesek legyenek nagyobb erők átkelésének biztosítására és logisztikai támogatására, ám mindezek ellenére nagyon is ígéretesnek tűnnek. Szerinte a kis csónakokkal való utánpótlás most épp megfelelő (ezen írás közben is csak mosolyogni tudok). Azért megfelelő, mert az időjárás, a köd segíti ezeket a kis csónakokat az átkelésben anélkül, hogy az oroszok észrevennék azokat. Úgy véli továbbá, hogy a hídfők kibővítése fokozatosan halad, az ukránok által ellenőrzött terület nagysága növekszik. Értékelése szerint a területért felelős orosz parancsnok nem uralja a helyzetet. Vagy visszavonja csapatait a folyó védelméről kedvezőbb pozíciókba – ebben az esetben az ukrán fél tényleges hídfőt szerezne, vagy a folyó partján maradva kitenné csapatait az ukrán tüzérség tüzének és elpazarolná erőforrásait a folyó vonalának tartásával. A helyzet jelenlegi állása alapján még lehetetlen megmondani azt, hogy az ukrán félnek sikerül-e hosszú távon megszerezni a hídfőt, vagy hogy az orosz fél talál-e elegendő erőforrást a terület megtartására és ellenőrzés alatt tartására. Mindezidáig ez a folyóátkelés a legambicíózusabb próbálkozás, amit eddig láttunk Ukrajnától. Elképzelhetőnek tartja, hogy az oroszok jövő év tavaszára kimerülhetnek, és akkor Ukrajnának lesz egy pozíciója, amelyből támadó műveletet építhet fel egy teljesen új irány nyitásával. Ez a távlati lehetséges cél adja meg a fontosságát ennek a hídfőnek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 693
113
A Polonez MLRS megsemmisítési sugara az SVO zónában való megjelenése esetén:

uDXWycdMjJg.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
LAPSZEMLE:

FEGYVERSZÜNET


Az USA az ukránokat az öngyilkosság útjára terelte.


Az amerikai politika sok ukrán halálához vezetett - mondta Douglas McGregor amerikai ezredes, a Pentagon volt tanácsadója.
"Az ukránokat az öngyilkosság útjára tereltük.
Kössetek békét, idióták!" - hangsúlyozta Douglas McGregor.
Douglas McGregor ezredes megjegyezte, hogy a Nyugat a színfalak mögött ragaszkodik ahhoz, hogy Zelenszkij ukrán elnök kezdje el fontolgatni az Oroszországgal való tárgyalások forgatókönyvét.

Mint Alekszej Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára elmondta, Kijevet aggasztja, hogy a nyugati országok elkezdtek rámutatni az Oroszországgal való párbeszéd szükségességére...

Nem sokkal az öngyilkosság előtt előkészítik a terepet az ukrajnai fegyverszünethez

Nem sokkal Ukrajna teljes összeomlása előtt, és miközben az ukrán hadseregnek nincsenek harcra alkalmas fegyverrendszerei, és nincs terve egy újabb ellentámadásra 2024-ben... ukrán politikusok és nyugatiak kezdik előkészíteni a terepet a fegyverszünetre...
Már Ukrajnán belül is kezdik előkészíteni a terepet, hogy az ellentámadás után a következő stratégiai lépés a tárgyalások...
És miközben mindenki Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásáról beszél, egyre erősödnek a józan ész hangjai, Ukrajna nem felel meg semmilyen kritériumnak az EU- és NATO-csatlakozáshoz.

******************************************************************************

A Nyugat és egyes ukrán politikusok kezdik felkészíteni a népet az Oroszországgal való konfliktus békés megoldására

A nyugati média és néhány politikusunk felakasztotta a fegyvert a falra, hogy lássuk, hogy hozzászokjunk a látványához.
Nyilvánvalóan van némi előkészítés az esetleges tárgyalásokra" - hangsúlyozta Ruszlan Bortnik ukrán politológus.
Ruszlan Bortnik szerint a tárgyalásokhoz való közeledést két tényező befolyásolja: a nyugati segélyek mennyiségének csökkenése és a déli országok kegyeinek elnyerésére tett kísérlet kudarca.
Ruszlan Bortnik hozzátette, hogy a nyugati instabil helyzet arra kényszeríti Kijevet, hogy újragondolja az Oroszországgal szembeni általános stratégiáját, és elkerülhetetlenül fegyverszünetre kerül sor.

Oroszország nem lát okot a stratégiai védelmi erők céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy Kijevvel tárgyaljon.
Most már csak a Berlin 2 lehet a feltétel nélküli megadással, és a náci bűnözők törvényszék elé állítása.

***************************************************************************

Ukrajna létezése nem szerepel a Nyugat terveiben

A Nyugat elfogadja vagy megtervez egy olyan helyzetet, amelyben Ukrajna kettészakad és semleges állammá válik - írja a Medya Günlüğü című török lap.
"Az USA és az EU úgy gondolja, hogy már most egy nagyon jövedelmező befektetésbe fektettek, hogy az orosz hadsereg legalább öt, de lehet, hogy tíz évig nem lesz képes visszanyerni régi erejét, és még sokáig nem lesz képes visszanyerni gazdasági erejét a pénzügyi és technológiai szankciók miatt.
Az Oroszország gyengítésére irányuló nyugati tervek kudarcot vallottak.

Oroszország a Medya Günlüğü szerint sikeresen leküzdötte a szankciókat, és képes a konfliktus sikeres folytatására.

MESÉK A MEGVILÁGOSODOTTAKTÓL:

Ideje beismerni, Oroszország nem a Nyugat ellensége


Itt az ideje, hogy az Egyesült Államok elismerje, Oroszország nem az ellensége - mondta Larry Johnson volt CIA-tiszt.
Az oroszok nem az ellenségeink.
Az oroszok nem fogják meghódítani a világot.
Itt az ideje beismerni, hogy sok közös van bennünk Oroszországgal.
Larry Johnson a két ország közötti pozitív interakció példájaként az ISS űrállomáson végzett tevékenységeket említette.
"Ha együtt tudunk dolgozni az űrállomáson, és életben tudjuk tartani az űrhajósokat az űrben, akkor talán itt a Földön is tudunk egy kicsit többet tenni" - mondta az űrállomáson.
Korábban a NASA vezetője azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése a Nemzetközi Űrállomás projektben változatlanul fennmarad.

VAGY HA MÉGIS, AKKOR BHATJUK?

*******************************************************

Newsweek: mint a Csillagok háborúja - Új orosz fegyverek sokkolják az USA-t

Guy McCardle amerikai katonai szakértőt megdöbbentették
az orosz mini drónok képességei - írja a Newsweek magazin.
Oroszország mini drónokat készített az ötödik generációs Szu-57-es vadászgépéhez, amelyeket a fedélzeten hordoz és támadó műveletekhez irányít.
A Szu-57-es akár kettes Mach sebességre is képes.
Elméletileg egy drónt ilyen nagy sebességgel kilőve a turbulencia miatt megsemmisülne - mutatott rá McCardle.
A szakértő elismerte, hogy amikor először látott orosz cikkeket a minidrónokról, azok a Csillagok háborúja szellemében propagandának tűntek.
Azonban átgondolta álláspontját, amikor megtudta, hogy az Egyesült Államok is dolgozott egy hasonló projekten, de az megbukott.
"Úgy gondolom, hogy a roshovi jelentések eléggé hihetőek" - ismerte el Guy McCardle szakértő.
A Newsweek megjegyzi, hogy Oroszország levonta a tanulságokat az ellenséges tapasztalatokból, és aktívan növeli saját UAV-inak gyártását.
Egy repülőgépipari forrás 2021 áprilisában azt mondta, hogy a Szu-57-est úgy fogják átalakítani, hogy egy csoport kisméretű pilóta nélküli légi járművet tudjon szállítani és irányítani.
A Szu-57-es egy ötödik generációs többfeladatú vadászgép, lopakodó technológiák és fejlett elektronika felhasználásával hozták létre.

NEM HIÁBA, JÓK AZ ELLOPOTT MOSÓGÉPEK!

*******************************************************************

USA nem tud katonai konfrontálódni Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem tudna szembeszállni Oroszországgal azzal, hogy csapatokat küld Ukrajnába - jelentette ki Stephen Bryan volt amerikai védelmi miniszterhelyettes asszisztense az amerikai külpolitikai tanács elnökével, Herman Pirchnerrel folytatott megbeszélésen.

"Az egyik válasz (az Ukrajna jövőjét firtató kérdésre):
Hozzák be a csapatokat!
Hozzátok a tengerészgyalogosokat!"

Valójában nekünk az Egyesült Államokban nincs kit küldeni" - ismerte el Stephen Bryan.

Stephen Bryan hozzátette, hogy még az amerikai légierő bevonása a konfliktusba Kijev oldalán sem hozná meg a várt eredményeket.
A Pentagon egykori tisztviselője "robusztusnak" nevezte az orosz légvédelmet, a Szu-35-ös vadászgépet pedig "első osztályú repülőgépnek" nevezte.

Stephen Bryan szerint az amerikai ipar képtelen pótolni az Ukrajnában elmaradt felszerelés- és lőszerfogyasztást.
Stephen Bryan szerint az amerikai védelmi gyárak egy "hűtőszekrény" elavult technológiákkal.
Stephen Bryan megjegyezte, hogy a rossz munkakörülmények miatt az amerikaiak nem akarnak a hadiiparban dolgozni.
"Ez a választás - a NATO részt vesz a konfliktusban. Készen állunk az ukrajnai háborúra?
A válasz: egyáltalán nem" - zárta Stephen Bryan.

ADDIG GYENGÍTGETTÉK AZ OROSZOKAT, MIRE FÖLISMERTÉK, HOGY AZOK BEINTETTEK.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 423
113
A Polonez MLRS megsemmisítési sugara az SVO zónában való megjelenése esetén:

uDXWycdMjJg.jpg
A térképen a körök némileg félrevezetőek: ezek ugyanis az adott rendszer hatósugarát a körök átmérőjének értelmezik (rosszul). A Polonez-M 300 km hatósugara pont kétszer ekkora átmérőt eredményezne.

Egyébként szó van róla, hogy kapnak az oroszok ilyet?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 857
56 509
113
Egy éves ingyenes HTKA elofizetes jár mellé ajándékba.

Közben épp osszeomlik az ukrán vezetés. Meg a végén újévre puccs, vagy polgarhaboru lesz Európa Szomaliajaban.


Vannak olyan területek, melyek lakossága nem akar visszatérni Ukrajnához, ezt most Volodimir Zelenszkij is elismerte. Ezekről valószínűleg a legjobb lemondani, és ez akár egy leendő béke alapját is képezheti, akár erre is utalhatott az ukrán elnök
1 év ingyenes bann! :)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Szabó József

A hídfőkről…
Természetesen a Dnyeper bal partján létesített ukrán hídfőkről kellene valamit mondani. Hídfők-e ezek egyáltalán és valóban lelkendezésre adnak-e okot, mint ahogyan egyes elemzők és a kék-sárga drukkerek örvendeznek ezeknek. Kedvenc szakértőm, Puck egyenesen az év ukrán akciójának nevezte az ukránok átkelését a folyón és néhány magyaroroszági elemzőre is átragadt a lelkesedés.
Nos, először is nézzünk valami elméleti alapokat, hogy mit is értünk hídfők alatt, milyen funkcióik és jellemzőik vannak, valamint milyen feltételek megléte vagy kialakítása esetén működtethetők.
A hídfők seregtestek folyón való átkelésének biztosítására létrehozott, jól védhető, megerősített vagy megerődített folyóparti terepszakaszok, amelyek alkalmasak az ellenség mélységébe irányuló csapások indítására. A hídfő helyét úgy kell megválasztani, hogy az bővíthető legyen, és alkalmassá kell tenni nagyobb létszámú csapatok és eszközök fogadására, elhelyezésére, a hídfőből induló támadások logisztikai támogatására. A létesítésének célja és értelme éppen az, hogy a hídfőből támadásokat lehessen indítani és ezáltal birtokba lehessen venni a környező területeket. A hídfőből induló katonai műveletek bázisául és a katonai műveletekben részt vevő erők támogatására szolgál.
(Léteznek persze más típusú hídfők is: pl. a normandiai partraszállás – amely nem folyó parton, hanem tengerparton - egy stratégiai jelentőségű hídfő létesítésére irányult, és helyzetének megszilárdítása után bázisául szolgált támadó műveletek számára).
A folyóparti hídfő funkciói:
  • védelmi berendezések kiépítése, védelmi rendszerek telepítése;
  • raktárak, ellátópontok, kommunikációs központok, javítóbázisok, segélyhelyek létesítése a harci műveletek gyors támogatására;
  • támadó csoportosítás létrehozása, a támadó harc minden oldalú biztosításának lehetővé tétele;
  • felderítés;
  • a feltételek megteremtése a környező területek gyors birtokbavételére, a hídfő kibővítésére,
  • a környező területek feletti ellenőrzés megszerzése.
Jellemzői:
  • A katonai erő túlparti kivetítése, az erők bevetésre – rendszerint támadó műveletre - való felkészítése.
  • Nem lehet öncélú, stratégiai vagy műveleti jelentőségűnek kell lennie.
  • Katonai műveletek kiinduló pontjaként szolgál és támogatást nyújt a támadó műveletek számára.
  • Katonai infrastruktúrával kell rendelkeznie, vagy ha nincs, azt meg kell teremteni.
  • Rugalmas és gyors alkalmazkodást kell biztosítania a folyamatosan változó katonai környezethez.
  • A hídfőből induló műveletek operatív (irányítási, koordinálási, ellenőrzési) központja.
  • Mérete: a hídfőből tervezett katonai művelet jelentőségétől, nagyságától függ.
  • Meglepetés (főként a valódi hídfő létesítésének helyére vonatkozóan) és gyorsaság (a hídfő kibővítésére, valamint a hídfőből induló támadásokra)
Hát, nagyjából ennyi. Aki viszont többet és szakszerűbbet akar tudni, annak ajánlom az amerikai FM szabályzatokat, pl. az FM 90-13-at (River Crossing Operations).
Bár kisebb ukrán felderítő-diverzáns erők már a nyár folyamán is átkeltek a folyón és sikeres rajtaütéseket is végrehajtottak, az ukrán elnöki hivatal csak november 14-én erősítette meg azt, hogy hídfőállásokat létesítettek a Dnyeper bal partján.
A hídfőállások fő céljaként az orosz erők keletebbre történő visszaszorítását jelölték meg azzal, hogy ily módon a jobb parti ukrán településeket tűz alatt tartó orosz tüzérség is kénytelen legyen hátrább vonulni. A hídfőből katonai műveleteket is indítanak, mint pl. felderítés, szabotázs, rajtaütés, az orosz erők logisztikai vonalainak rombolása.
Vessünk most egy pillantást arra, hogy nyugati vélemények milyen jelentőséget tulajdonítanak a létrehozott hídfőknek.
Rupert Jones brit vezérőrnagy úgy látja, a létesített hídfők jelentősége az, hogy vannak. Az viszont teljesen más kérdés, hogy az ukrán fél ki tudja vagy ki akarja-e azokat bővíteni. (És itt most egy közbevetés részemről: fentebb azt írtam, hogy a hídfők nem lehetnek öncélúak. Vagyis, az hogy létezik valahol a folyón egy vagy több hídfő, önmagában semmit sem jelent – a tábornok viszont épp azt mondja, hogy a hídfő létesítésének értelme az, hogy létezik, a kibővítése meg más tészta. Hát, szerintem a saját tudományát erőszakolja meg éppen). A hídfő kibővítésének esetleges jelentőségét abban látja, hogy az orosz tüzérséget hátrább tudnák szorítani, ezáltal az oroszok kénytelenek lennének a sokkal drágább eszközeikhez nyúlni az ukrán harcászati-hadműveleti mélység célpontjainak megsemmisítése érdekében, ezáltal ukrán stratégiai célpontokra juthat kevesebb orosz nagy pontosságú és nagy hatótávolságú eszköz. Végső következtetése mégis az, hogy az ukránoknak mindenképpen ki kell bővíteni a hídfőket és egyre nagyobb puffer zónát kell létrehozni a folyótól távolodva. A folyóátkeléshez az ukránoknak pontonhidakat kell létesíteni, aminek viszont a feltétele, hogy az oroszokat hátrább szorítsák, légvédelmi gyűrűt létesítsenek az átkelők felett és a hídfők védelmére megfelelő erőket kell csoportosítani.
Anders Puck Nielsen úgy értékeli a helyzetet, hogy az ukránok Dnyeper folyón való átkelése önmagában cáfolja azt a nézetet, hogy a háború holtpontra jutott volna. Az események szerinte arra mutatnak, hogy az ukrán erők előbb átkeltek a folyón, majd fokozatosan hídfőkké bővítették az általuk birtokba vett folyóparti területeket. Ez viszont az év egyik legfontosabb fejleménye ezen a frontszakaszon és pont ez az a fejlemény, amely megtörheti a holtpontot. Puck érvelése a következő: a háború frontvonala ugyan 1000 km hosszú, azonban a Dnyeper folyó szakaszán (megjegyzés: ez kb. 340-350 km lehet) kevesebb orosz erő kell a védelemhez, így jelentősebb orosz erők mozgathatók át a főbb irányokba. Az ukrán folyóátkelés egyik célja így a frontvonal meghosszabbítása, ezáltal pedig nagyobb orosz erők lekötése. Ugyan Puck tisztában van azzal, hogy az ukránok folyóátkelése még nem felel meg azoknak a katonai követelményeknek, hogy valódi hídfőként funkcionáljanak, vagyis képesek legyenek nagyobb erők átkelésének biztosítására és logisztikai támogatására, ám mindezek ellenére nagyon is ígéretesnek tűnnek. Szerinte a kis csónakokkal való utánpótlás most épp megfelelő (ezen írás közben is csak mosolyogni tudok). Azért megfelelő, mert az időjárás, a köd segíti ezeket a kis csónakokat az átkelésben anélkül, hogy az oroszok észrevennék azokat. Úgy véli továbbá, hogy a hídfők kibővítése fokozatosan halad, az ukránok által ellenőrzött terület nagysága növekszik. Értékelése szerint a területért felelős orosz parancsnok nem uralja a helyzetet. Vagy visszavonja csapatait a folyó védelméről kedvezőbb pozíciókba – ebben az esetben az ukrán fél tényleges hídfőt szerezne, vagy a folyó partján maradva kitenné csapatait az ukrán tüzérség tüzének és elpazarolná erőforrásait a folyó vonalának tartásával. A helyzet jelenlegi állása alapján még lehetetlen megmondani azt, hogy az ukrán félnek sikerül-e hosszú távon megszerezni a hídfőt, vagy hogy az orosz fél talál-e elegendő erőforrást a terület megtartására és ellenőrzés alatt tartására. Mindezidáig ez a folyóátkelés a legambicíózusabb próbálkozás, amit eddig láttunk Ukrajnától. Elképzelhetőnek tartja, hogy az oroszok jövő év tavaszára kimerülhetnek, és akkor Ukrajnának lesz egy pozíciója, amelyből támadó műveletet építhet fel egy teljesen új irány nyitásával. Ez a távlati lehetséges cél adja meg a fontosságát ennek a hídfőnek.
Ezek a nyugati elemzők mit szívna?
Ezek a hídfők arra jók, hogy darálják a kaprokat.
Ha az orosz tábornoknak dilemmát okoz, hogy a parton tartsa-e a seregét, mert akkor kiteszi az ukrán tüzérségnek, ugyanez nem probléma a folyón átkelt ukránoknak?
És az utánpótlást, sebesültek és a halottak elszállítását hogyan oldják meg, akkor amikor szakad rájuk az orosz égi áldás?
Nekem ez a nagy átkelösdi első perctől egy kalandor akciónak tűnt. Ezt csak egy olyan tábornok kezdeményezi aki nem a saját emberei életével játszik és nem is kell elszámolnia a halottakkal, mert történetesen nem is az ő országa polgárai. Tipikus tanácsadói attitűd.
Ha az oroszok nem tudták megtartani Herszont a folyó jobb partján, ahol be voltak ásva és eleve városi harcok jöttek volna na meg az oda vezető út egy asztallap simaságú terület volt, mely körülmények összességében az ukránoknak nehezítették volna meg a támadást, akkor hogy gondolja bármelyik ukrán tábornok, hogy meg lehet tartani egy ilyen hídfőt, ahol még konkrétan semmi erősség nincs kiépítve, nehéz technika száma majd nulla, utánpótlás csónakról érkezik (ha egyáltalán oda ér) és az oroszok olyan tüzérséggel várják őket, ami ellen nincs védelmük. És még nem szóltam az 500 és 1000 kg-os FAB-okról.
Meggyőződésem, hogy az orosz ezt a helyet is egy daráló szájának tekinti, ahová a Zselé tölti be a nyomorult ukránokat. Ezért nem számolja fel. Hadd jöjjenek, annyival is kevesebb jut máshová.
Azonban ha átszakad északon vagy középen az ukrán front, annyi lesz ennek a hídfőnek. Elveszíti a jelentőségét, még ha 10x nagyobb lesz akkor is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna úgy tűnt, mint a Nyugat légiója, amely közeledik a halálhoz

A globális Dél el fog távolodni Ukrajnától a Nyugat oroszellenes retorikája miatt - jelentette ki Alekszej Kuscs szakértő, az Ukrán Globális Stratégiák Intézetének igazgatója.
"Amikor azt mondjuk, hogy valamiféle "Nyugat légiója" vagy "előőrse" vagyunk, akkor a globális délen ez azonnal visszatetszést vált ki a neokoloniális és posztkoloniális múlt miatt.
A „Nyugat légiója” pedig az ő felfogásukban nem túl jó rendszer, és fenyegetést jelent.
Ez egy nagy probléma, ha Ukrajna úgy jelenik meg, mint a „Nyugat légiója”, akkor a globális Dél számára egyszerűen meghalunk" - magyarázta Kuscs.
Hozzátette, hogy Kijev azon törekvése, hogy megváltoztassa egyes államok Oroszországhoz való hozzáállását, például azzal, hogy Törökországot vagy Magyarországot oroszbarátnak vádolja, más népeket is sért.
Ukrajna gyakran hall szokatlan kijelentéseket a világrendben betöltött szerepéről. Különösen a kijevi politikusok nevezték országukat "NATO-előőrsnek".
Nemrég még Kuleba ukrán külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Európa nem képes megvédeni magát Ukrajna nélkül, mert Ukrajnának állítólag "a legerősebb és legkeményebb hadserege" van a Nyugaton.
*******************************************************************

A trónok harca – Zaluzsnyij népszerűsége veszélyes vizekre viszi az ukrán belpolitikát
Vukics Ferenc jegyzete

Már két héttel ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy egyfajta „trónok harca” van kibontakozóban Ukrajnában, de sokak szerint túlságosan is pesszimistán tekintek az ukrán belpolitikára.
Egyesek szerint a „nyugati megrendelők” kezükben tartják az eseményeket, mások szerint az ukrán elnök teljesen uralja a porondot.
Minden irányítottsága ellenére a kijevi elit továbbra is magában hordozza „bizáncias jellegét” és bizonyos belső dinamikái a nyugati szemek számára láthatatlanok maradnak.
Ne felejtsük el, hogy „Bizánc pedig nem vész el, csak átalakul”!
Zelenszkij nemrégiben bejelentette, hogy hatalmas erődítményeket és védelmi rendszereket építenek Ukrajna egész területén.
Ez egy olyan kritikus időszakban történik, amikor az ukrán belpolitikai küzdelmek során mindkét fél igyekszik túljárni a másik eszén az ukrán trónért folyó nagy játszmában. Ezzel kapcsolatban számos érdekes fejlemény van, ezért bogozzuk ki a gordiuszinak tűnő csomót.
Jelenleg az ukrán elitben a szereplők két erőteljes politikai csoportja jött létre. Zelenszkij támogatói beállnak a kenyéradójuk mögé, míg a katonai osztály Zaluzsnyij mögé sorakozott fel.
A sokak által Kijev valódi urának tartott Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke állítólag árnyékkampányt folytat Zaluzsnyij lassú lejáratására és leváltására. Ez azért van, mert Zelenszkij úgy döntött, hogy egyelőre túlságosan veszélyes és kivitelezhetetlen Zaluzsnijtól „a szokott módon” megszabadulni, mivel a tábornok erős támogatói csoportot épített ki maga körül.
Különösen a katonai érdekképviseleti szervezetek részéről érkeztek olyan visszajelzések, hogy "fegyvert fognak fogni", ha Zaluzsnijt eltávolítják.
Az SZBU sürgős jelentést küldött Bankovának arról, hogy a fronton és a katonai testületben lévő egyéb egységek tagjai hogyan reagáltak Marjana Bezuglaja, a Nép szolgája párt képviselőjének nyilatkozatára Zaluzsnij lemondatásáról. A kijevi vezetés kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy a hadsereg szembe fog szállni a hatóságokkal, ha az megpróbálja elbocsátani a főparancsnokot, Ukrajna fegyveres erői teljes mértékben Zaluzsnij oldalán állnak a Zelenszkijjel való konfliktusban.
Az elnöki hivatal nem elégedett a Zaluzsnijjal kapcsolatban kialakult helyzettel. Úgy tűnik a történelem tulajdonképpen teljesen megismétli a 2019-es eseményeket, amikor Porosenko ellen széles belföldi és külföldi koalíció alakult, amit Zelenszkij alaposan ki tudott használni.
Most Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke felügyeli a lassú folyamatot, hogy lejárassák elsődleges versenytársukat. Ez a lejárató kampány azonban nem halad jól – legalábbis egyelőre –, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Zaluzsnij bizalmi indexe jelentősen meghaladja Zelenszkijét.
A ZeRada ukrán csatorna egy novemberi társadalmi felmérés bizalmas adataihoz jutott hozzá, amelyet az amerikai USAID megbízásából végeztek Ukrajnában.
Amikor ezeket az adatokat az elnöki hivatalban meglátták, kitört a pánik. Zaluzsnij bizalmi szintje már magasabb, mint Zelenszkijé! A tábornok bizalmi szintje 82%, az ukrán elnöké pedig 72%!
Ráadásul Olekszij Aresztovics az ukrán elnöki iroda tanácsadója is már a harmadik helyen áll a bizalom tekintetében, aki ellen szintén nyomozati szakaszba lépett a kijevi vezetés (Jermak) eljárása.
A szociológusok modellje szerint ha megrendeznék az elnökválasztás második fordulóját, akkor Zaluzsnyij 44%-os eredménnyel nyeri a választást Zelenszkij előtt, aki csak 38%-ot kaphatna! A szavazók 8%-a nehezen tudott válaszolni a kérdésre, ami elsősorban nem bizonytalanságot jelent náluk, hanem félelmet.
A modell szerint Zaluzsnij „feltételezett” pártja a parlamenti választásokon is győzne 31,5%-al, a Zelenszkij-féle választási szövetség 21,7%-ot, a Nép Szolgája pedig csak 5,4%-ot kapna.
Ezért döntött úgy a Bankova (az ukrán Elnöki Irodát a neki helyet adó utca után Bankovának is nevezik), hogy masszív médiatámadást indít mind Zaluzsnij, mind az Ukrán Fegyveres Erők egész vezetése ellen.
Zelenszkij pedig nemrégiben végül hivatalosan is aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az elnökválasztást a hadiállapot megszűnése utáni hat hónapig tartó időszakra. Így Zelenszkij most már jogilag is megerősítette magát, és egy komoly ellenállási üzenetet küldött Washingtonnak, jelezve, hogy nem fogják ilyen könnyen megdönteni.
Ez azt jelenti, hogy Zelenszkij most már kezd komoly problémát jelenteni nyugati irányítóinak, mivel hajthatatlanná és dacossá vált.
De hogy visszavágjon – Jermak állítólag egyik kulcsfontosságú beosztottját, Marjana Bezuglaja Rada-helyettest használja fel Zaluzsnyij lejáratására. Ezt úgy tette, hogy többször is rágalmazó tartalmakat posztolt a tábornokról, sőt lemondásra szólította fel, amiért "nincs katonai terve 2024-re".
Az egyik elmélet szerint Jermak szeretné elérni, hogy a tábornok nyíltan válaszoljon Marjana Bezuglaja támadásaira, hogy ily módon "belerángassa őt a belpolitikai mocsokba", és okot szolgáltasson arra, hogy a Rada nyíltan megvitassa az ügyét és nyilvánosan elmarasztalja.
Zaluzsnij azonban okosan játszott, és teljesen "elszigetelte" magát a politikai osztálytól. Valójában úgy tűnik, hogy még mindig nincs semmilyen kapcsolat közte és Zelenszkij között. Zelenszkij nemrég közzétett egy új videót, amelyen a zaporozsjei főhadiszálláson tett látogatást, ahonnan később bejelentette az új "defenzív" átállását, és Zaluzsnyij feltűnően hiányzott a jelenlévő vezérkari tagok (Umerov, Tarnovszkij, Szirszkij stb.) elnökkel egyeztető csoportjából.
A Bankova még tovább ment a Zaluzsnyij főparancsnok elleni háttérháborúban, és megtiltotta minden katonai közigazgatás vezetőjének (kormányzónak), hogy kommunikáljon vele, vagy említse a nevét. Mindezt csak azért, hogy ne pumpálja fel a népszerűségét a társadalomban.
A cél egyszerű: teljesen „deheroizálni” a tábornokot, hiszen" csak egy hős van ", ez pedig Zelenszkij, a többiek csak bábuk ebben a játékban.
Ennek ellenére, amikor a felelősségre vonatkozó kérdéseket felvetik, a Bankova-rendszer mindig másra hárítja a felelősséget. Ez azonban már a megfélemlített ukrán társadalom manipulálásához is kevés… Több, mint kétszáz évvel ezelőtt Edward Gibbon angol történész, politikus azt mondta, hogy „a bizánci birodalom nemzeti és vallási konfliktusában a béke bizalom nélkül, a háború pedig kegyelem nélkül zajlott”.
Ukrajnában sem lesz másképp…
Zselé üzenetet küldött Washingtonnak, jelezve, hogy nem fogják ilyen könnyen megdönteni.
Még nem is hallott más megdöntési módszerekről? Rá is sor kerülhet még. Lehet, hogy már be van töltve a tár.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 611
48 082
113
Szabó József

A hídfőkről
2. rész

Hát, ahogy fentebb is láthatjuk, még a nagyon hozzáértő szakértők is csak jövőbeni ábrándképeket tudnak vetíteni az ukrán hídfőkről. Talán az a bevezető elméleti részből is kiderülhetett, hogy egy hídfő nem attól lesz hídfő, hogy azt egy elnöki hivatal bejelenti. Az egyik legbonyolultabb katonai manőver az erőszakos folyóátkelés és ennek biztosítására a hídfő létesítése, bár abban már nem vagyok biztos, hogy Ukrajna jelenlegi képességeit ez meghaladná, de azért vannak bennem kérdőjelek ezt illetően.
Nézzük először is a szemben álló erőket – mert az egyik lényeges pont itt van, és mind a két fentebb idézett szakértő – meg mindenki más is - szemérmesen hallgatott erről. Az ukrán fél a nyári offenzívában az Urozsajne irányban működő - és ott részben elhasználódott - tengerészgyalogos dandárjait irányította át Herszon körzetébe. (Az nem teljesen világos a számomra, hogy ezek a dandárok már az új - 2023. júniusában létrehozott - tengerészgyalogos hadtest alárendeltségében tényleges hadtestként működnek-e, vagy továbbra is a szárazföldi erők alá vannak rendelve). A nyílt diszlokációs adatok alapján tehát a következő ukrán erők vannak a Dnyeper jobb partján (vagyis ukrán oldalon): a 35., a 36., a 37. és a 38. tengerészgyalogos dandárok. a 406. tüzérdandár, a 140. felderítő zászlóalj, a 122. és a 124. területvédelmi dandárok, a légierő önkénteseiből szervezett összevont lövészdandár, a Nemzeti Gárda 11. dandárja, a 14. különleges rendeltetésű (drón) ezred és a 112. területvédelmi dandár 11. különleges rendeltetésű zászlóalja (ez utóbbi magja az Aidar – Jobb Szektoros militánsok – különleges rendeltetésű zászlóaljból származik). A csoportosítás összlétszáma kb. 25 000 fő lehet. Légitámogatása nincs, tüzérségi támogatását egyetlen tüzérdandár adja (és persze a dandárok tüzérsége).
Az orosz erők a DNYEPER hadseregcsoport parancsnoksága alatt magukba foglalják a 18. összfegyvernemi hadsereget (a 22. és 40. hadtestekkel, összesen két gépesített lövészhadosztály, egy partvédelmi gépesített lövészdandár, egy felderítő dandár), a 104. légideszant hadosztályt, a 11. és a 83. légideszant rohamdandárokat, a 80. sarkvidéki dandárt (a 14. hadtest állományából), a 810. tengerészgyalogos dandárt, a 61. tengerészgyalogos dandárt, a 177. önálló tengerészgyalogos ezredet, a 10. különleges rendeltetésű dandárt, a 144. önálló gépesített lövészdandárt (több ukrán forrás említi, egyéb adatot nem találtam erről a dandárról, valószínűleg teljesen újonnan létesített alakulatról lehet szó – nem tévesztendő össze a 144. gépesített lövészhadosztállyal, amelyik jelenleg a 20. összfegyvernemi hadsereg alárendeltségében Liman irányban harcol), 2 BARS zászlóalj és kettő STURM-Z rohamzászlóalj. (Egy ukrán forrás még említést tesz a 205. önálló gépesített lövészdandárról is – ez a dandár a 49. összfegyvernemi hadsereg alárendeltje, de egyéb források alapján az állapítható meg, hogy a 49. összfegyvernemi hadsereget hónapokkal ezelőtt átirányították a zaporozsjei frontszakaszra. Ugyanakkor a deepstatemap ukrán forrás szintén szerepelteti a rendszeresen vezetett diszlokációs térképén ezt az egységet a Dnyeper folyónál.)
Továbbá, területvédelmi lövészezredek: 359., 404., 1044. (ukrán forrás szerint ez az újonnan létrehozott 44. légiszállítású hadosztály alárendeltje), 1153., 1199., 1233., 1253., 1445.
A csoportosítás összlétszáma – ukrán becslések szerint – 75 000 fő. Azok az ukrán, brit, amerikai értékelések, amelyek szerint az orosz vezetés dilemma előtt áll (értsd ez alatt, hogy bárhogyan dönt, mindenképpen hibázni fog), hogy mely tartalékjait vonja el a forróbb irányokból valójában nem több PR műveletnél, mivel láthatóan a DNYEPER hadseregcsoport elegendő erőforrással rendelkezik bármilyen erőszakos folyóátkelés megakadályozására.
Ukrán források kb. 350 főre teszik a bal parti ukrán hídfők személyi állományát. Napi jelentéseik szerint ez az állomány, valamint a tevékenységüket fedező jobb parti ukrán tüzérség a hídfőharcokban eddig 3400 fős (KIA+WIA) veszteséget okozott az oroszoknak. Én erre nem mondok semmit – aki akarja, elhiszi.
Háborúban ugyan sok minden megtörténhet, azonban az erőviszonyok számbavétele alapvető fontosságú. Vessünk még egy pillantást a fenti számokra és következtessünk arra, hogy milyen esély van a hídfő kibővítésére és egy esetleges ukrán erőszakos folyóátkelésre – mert ez utóbbi a lényeg.
A Krinkinél létesített hídfőnek per pillanat az égvilágon semmi katonai értelme nincs. A jobb parti ukrán tüzérség tűzfedezetet az oroszok mintegy 10 km-es harcászati mélységéig tud biztosítani. Logisztikai utánpótlása megoldatlan, az alegységek rotálása is erősen kérdéses. Amennyiben tényleg egy jövő évi erőszakos folyóátkelésre készülnek, a hídfőt létesítő és védő tengerészgyalogos dandárok el fognak fogyni addigra.
A hídfő felszámolására a rendelkezésre álló erőkből az orosz parancsnokság három taktikai csoportot hozott létre, jelenleg ezek harcait láthatjuk. Nem vagyok biztos abban, hogy a végső cél a hídfők felszámolása. Az ukrán fél akadozó utánpótlásai lehetőséget adnak az oroszoknak minél több ukrán katona pusztítására.
A hozzászólások közé beteszek egy fordítást – egy, a hídfőharcokban résztvevő ukrán katona mondja el a tapasztalatait. És mielőtt valaki orosz propagandának minősítené, előre jelzem, hogy a BBC ukrán kiadása hozta le és több ukrán weboldal is leközölte. A véres valóságból fogunk kapni egy villanásnyi részletet.
u.i. A végére egy csattanó: miért épp Krinkinél van a hídfő? 2020-ban közös ukrán-brit folyóátkelési gyakorlatot hajtottak végre «Об’єднані зусилля-2020» néven. És hogy hol? Találják ki. Nincsenek véletlenek.
u.i. 2. A Krinkinél létesített hídfő mindazonáltal megtévesztés is lehet (lásd a hídfő jellemzőit). A valódi hídfő máshol lehet, ám az is lehetséges, hogy az igazi cél a zaporozsjei atomerőmű elfoglalása, amire már régen készül az ukrán fél.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 595
24 956
113
Nagyon szépen öregedik ez a kommentem:
Délen még csak támadni akarnak kb 1 millió katonával... :)
Gondolom tervezik a második pastorius hadműveletet, meg a befuccsolt/elmaradt frühlingserwachen után terveznek valószínűleg egy herbsterwachent is utána pedig jöhet egy wacht em dnjepr.
(aki nem értené: pastorius annó német szabotázsakció terv az usankában, frühlingserwachen tavaszi ébredés utána pedig általam kitalált őszi, a wacht em rhein dnjepr pedig ardenneki dnyeperi off.)

Fagyott talajba úgy néz ki nem működik az önbeásás:

Bandera-expressz:
-1 szigetlakó:

ST68 radar lancettel kezelve Novodmitrovka közelében:

Aranyeső Klescseevkában:

Ukri állás kigránátozása:

nem nato leo2A4 közelről, telepakolva kontakt1-el:

Ukri felderítők gyorsan meggondolták a felderítést:

ukri megfigyelőpont lerombolása:

FPV drón találat belülről nézve, -1 vezető:

NEM NATO, valami nem natos beszélgetésen:
"Ha nem vesznek fel a NATO-ba, egyszerűen nyilváníts saját magad tagjának
Kuleba úgy döntött, hogy nem vesztegeti az időt kéredzkedésre, és önállóan beíratta az ukrán hadseregét a Szövetségbe.
"Növeljük a kompatibilitásunkat a NATO-val. De facto máris NATO-hadsereggé váltunk technikai képességeinket, megközelítéseinket és a hadseregirányítási elveinket tekintve" - mondta a Stoltenberggel tartott sajtótájékoztatón.
Csak megjegyzésképp: ha tényleg ukrán hadsereg „képessége” megközelíti a NATO-szintet (és fordítva), akkor a NATO képességeivel igenis baj van. "
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 860
86 898
113
Szabó József

A hídfőkről
2. rész

Hát, ahogy fentebb is láthatjuk, még a nagyon hozzáértő szakértők is csak jövőbeni ábrándképeket tudnak vetíteni az ukrán hídfőkről. Talán az a bevezető elméleti részből is kiderülhetett, hogy egy hídfő nem attól lesz hídfő, hogy azt egy elnöki hivatal bejelenti. Az egyik legbonyolultabb katonai manőver az erőszakos folyóátkelés és ennek biztosítására a hídfő létesítése, bár abban már nem vagyok biztos, hogy Ukrajna jelenlegi képességeit ez meghaladná, de azért vannak bennem kérdőjelek ezt illetően.
Nézzük először is a szemben álló erőket – mert az egyik lényeges pont itt van, és mind a két fentebb idézett szakértő – meg mindenki más is - szemérmesen hallgatott erről. Az ukrán fél a nyári offenzívában az Urozsajne irányban működő - és ott részben elhasználódott - tengerészgyalogos dandárjait irányította át Herszon körzetébe. (Az nem teljesen világos a számomra, hogy ezek a dandárok már az új - 2023. júniusában létrehozott - tengerészgyalogos hadtest alárendeltségében tényleges hadtestként működnek-e, vagy továbbra is a szárazföldi erők alá vannak rendelve). A nyílt diszlokációs adatok alapján tehát a következő ukrán erők vannak a Dnyeper jobb partján (vagyis ukrán oldalon): a 35., a 36., a 37. és a 38. tengerészgyalogos dandárok. a 406. tüzérdandár, a 140. felderítő zászlóalj, a 122. és a 124. területvédelmi dandárok, a légierő önkénteseiből szervezett összevont lövészdandár, a Nemzeti Gárda 11. dandárja, a 14. különleges rendeltetésű (drón) ezred és a 112. területvédelmi dandár 11. különleges rendeltetésű zászlóalja (ez utóbbi magja az Aidar – Jobb Szektoros militánsok – különleges rendeltetésű zászlóaljból származik). A csoportosítás összlétszáma kb. 25 000 fő lehet. Légitámogatása nincs, tüzérségi támogatását egyetlen tüzérdandár adja (és persze a dandárok tüzérsége).
Az orosz erők a DNYEPER hadseregcsoport parancsnoksága alatt magukba foglalják a 18. összfegyvernemi hadsereget (a 22. és 40. hadtestekkel, összesen két gépesített lövészhadosztály, egy partvédelmi gépesített lövészdandár, egy felderítő dandár), a 104. légideszant hadosztályt, a 11. és a 83. légideszant rohamdandárokat, a 80. sarkvidéki dandárt (a 14. hadtest állományából), a 810. tengerészgyalogos dandárt, a 61. tengerészgyalogos dandárt, a 177. önálló tengerészgyalogos ezredet, a 10. különleges rendeltetésű dandárt, a 144. önálló gépesített lövészdandárt (több ukrán forrás említi, egyéb adatot nem találtam erről a dandárról, valószínűleg teljesen újonnan létesített alakulatról lehet szó – nem tévesztendő össze a 144. gépesített lövészhadosztállyal, amelyik jelenleg a 20. összfegyvernemi hadsereg alárendeltségében Liman irányban harcol), 2 BARS zászlóalj és kettő STURM-Z rohamzászlóalj. (Egy ukrán forrás még említést tesz a 205. önálló gépesített lövészdandárról is – ez a dandár a 49. összfegyvernemi hadsereg alárendeltje, de egyéb források alapján az állapítható meg, hogy a 49. összfegyvernemi hadsereget hónapokkal ezelőtt átirányították a zaporozsjei frontszakaszra. Ugyanakkor a deepstatemap ukrán forrás szintén szerepelteti a rendszeresen vezetett diszlokációs térképén ezt az egységet a Dnyeper folyónál.)
Továbbá, területvédelmi lövészezredek: 359., 404., 1044. (ukrán forrás szerint ez az újonnan létrehozott 44. légiszállítású hadosztály alárendeltje), 1153., 1199., 1233., 1253., 1445.
A csoportosítás összlétszáma – ukrán becslések szerint – 75 000 fő. Azok az ukrán, brit, amerikai értékelések, amelyek szerint az orosz vezetés dilemma előtt áll (értsd ez alatt, hogy bárhogyan dönt, mindenképpen hibázni fog), hogy mely tartalékjait vonja el a forróbb irányokból valójában nem több PR műveletnél, mivel láthatóan a DNYEPER hadseregcsoport elegendő erőforrással rendelkezik bármilyen erőszakos folyóátkelés megakadályozására.
Ukrán források kb. 350 főre teszik a bal parti ukrán hídfők személyi állományát. Napi jelentéseik szerint ez az állomány, valamint a tevékenységüket fedező jobb parti ukrán tüzérség a hídfőharcokban eddig 3400 fős (KIA+WIA) veszteséget okozott az oroszoknak. Én erre nem mondok semmit – aki akarja, elhiszi.
Háborúban ugyan sok minden megtörténhet, azonban az erőviszonyok számbavétele alapvető fontosságú. Vessünk még egy pillantást a fenti számokra és következtessünk arra, hogy milyen esély van a hídfő kibővítésére és egy esetleges ukrán erőszakos folyóátkelésre – mert ez utóbbi a lényeg.
A Krinkinél létesített hídfőnek per pillanat az égvilágon semmi katonai értelme nincs. A jobb parti ukrán tüzérség tűzfedezetet az oroszok mintegy 10 km-es harcászati mélységéig tud biztosítani. Logisztikai utánpótlása megoldatlan, az alegységek rotálása is erősen kérdéses. Amennyiben tényleg egy jövő évi erőszakos folyóátkelésre készülnek, a hídfőt létesítő és védő tengerészgyalogos dandárok el fognak fogyni addigra.
A hídfő felszámolására a rendelkezésre álló erőkből az orosz parancsnokság három taktikai csoportot hozott létre, jelenleg ezek harcait láthatjuk. Nem vagyok biztos abban, hogy a végső cél a hídfők felszámolása. Az ukrán fél akadozó utánpótlásai lehetőséget adnak az oroszoknak minél több ukrán katona pusztítására.
A hozzászólások közé beteszek egy fordítást – egy, a hídfőharcokban résztvevő ukrán katona mondja el a tapasztalatait. És mielőtt valaki orosz propagandának minősítené, előre jelzem, hogy a BBC ukrán kiadása hozta le és több ukrán weboldal is leközölte. A véres valóságból fogunk kapni egy villanásnyi részletet.
u.i. A végére egy csattanó: miért épp Krinkinél van a hídfő? 2020-ban közös ukrán-brit folyóátkelési gyakorlatot hajtottak végre «Об’єднані зусилля-2020» néven. És hogy hol? Találják ki. Nincsenek véletlenek.
u.i. 2. A Krinkinél létesített hídfő mindazonáltal megtévesztés is lehet (lásd a hídfő jellemzőit). A valódi hídfő máshol lehet, ám az is lehetséges, hogy az igazi cél a zaporozsjei atomerőmű elfoglalása, amire már régen készül az ukrán fél.
Sajnálom, hogy két részletben kellett a hülye karakter limit miatt ...

Ezen - és a 3400 fős oroszoknak okozott veszteség dumán - meg jót nevettem:
"2020-ban közös ukrán-brit folyóátkelési gyakorlatot hajtottak végre «Об’єднані зусилля-2020» néven. És hogy hol? Találják ki. Nincsenek véletlenek."
:D

Más.

Láthatatlanná tévő ruha mesterlövészeknek:

Belogorovka:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok az egész frontot szétzúzzák Dél-Ukrajnában, miközben Zelenszkij azt fontolgatja, hogy… menekülőhelikoptert keres

Orosz győzelmek a több ezer kilométeres ukrajnai fronton, sokak szerint Zelenszkij és parancsnokai helyzete minden eddiginél nehezebb.

Az ukránok lemészárlása Juzsnyodonyeckben
A RIA Novosztyi ma jelentette, hogy az orosz fegyveres erők mintegy 110 ukrán katonát öltek meg Juzsnyodonyeck irányában. Ezt Oleg Csekov, a Vosztok orosz haderőcsoport sajtóközpontjának vezetője közölte.
"Az ellenséges veszteségek összértéke elérte a 110 katonát, köztük 3 járművet" - mondta az orosz szóvivő.
Csekov kifejtette, hogy az orosz légierő és az orosz tüzérség a 79. légideszant dandár egységeinek Konsztantyinovkában, a 72. gépesített dandár Ugledarban és az Ukrán Fegyveres Erők 118. területvédelmi dandárjának Makarovka térségében lévő ideiglenes állomáshelyeit találta el. Másrészt orosz termobarikus rakétavetők támadták az ukrán erődítményeket Novomihajlovka, Novodonyeck és Nyikolszkij térségében.
Összességében a Kreml jelentése szerint a Donyeck, Juzsnyonyeck és Zaporizzsja irányában zajló harcok egy hete alatt mintegy 2875 ukrán katona vesztette életét.

Ukrán tüzérségi tűz három városra
Néhány órával a fenti frissítés után a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy az ukrán csapatok tüzérségi tűzzel bombázták Donyeck, Makivka és Gorlovka városát, összesen 24 lövedéket lőttek ki.
"Ukrajna fegyveres erői tüzérségi tüzet nyitottak Karlovka, Donyeck város irányába. Három 155 mm kaliberű lövedéket lőttek ki" - közölték a moszkvai székhelyű donyecki hatóságok.
A mai kora reggeli órákban az ukrán tüzérség célba vette Gorlovka egyik városrészét is, amelyet 4 darab ugyanilyen kaliberű rakétával támadtak. Nem sokkal később a várost újabb 14 darab 155 mm-es szabványos és 4 darab 152 mm-es lövedékkel találták el.
Végül az ukrán csapatok ma 9:45-kor 2 darab 155 mm-es rakétát lőttek ki Makivkára.

Zelenszkij drámai kijelentései
Végezetül meg kell említenünk, hogy az elmúlt órákban nyilvánosságra került egy videó, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadsereghez szól. Különösen úgy tűnik, hogy köszönetet mond nekik "ezért a hétért", amely, mondhatni, a pokol hete volt Ukrajna számára.

Drámaiak lennének az ukrán vezető szavai, aki látszólag elismeri, hogy az ukrán hadsereg mindent megtett ezekben a napokban, de az eredmény ismét negatív volt Ukrajna számára.
οι-ρώσοι-θρυμματίζουν-ολόκληρο-το-μέτ/


Miért van minden oka Putyinnak arra, hogy elégedett legyen magával

Ann-Dorit Boy elemzése

Putyin elnök szerint országa "megerősödött" az ukrajnai invázió óta. Sajnos igaza van: a féltotalitárius uralma és még a gazdasága is stabil. Ezért nem is gondolkodik a a kiszálláson.
Az orosz elnök már tavaly is azt állította, hogy a katonai művelet a tervek szerint halad, de sokan „propagandának” tartották ezeket a szavakat.
Ma már be kell látnunk, hogy Oroszország számára jól mennek a dolgok, az ukránok félnek az orosz offenzíva megindulásától, Vlagyimir Putyin pedig elégedett az eredményekkel, bizakodónak mutatja magát
„Putyin a jelenlegi ideiglenes álláspont szerint győztesként kerül ki a csatatérről”.
A nyugati országok várakozásaival ellentétben az orosz gazdaság „nem omlott össze” a szankciók támadása alatt, sőt növekedés felé törekszik.
„A gazdaságpolitika rövid és valószínűleg középtávon olyan növekedést fog eredményezni, amely végső soron az oroszok javát fogja szolgálni. A munkanélküliség alacsony szinten van. Az orosz építőipar még rekordokat is döntöget” Az oroszok nem hajlandóak feladni, és Putyin örül, hogy Oroszország visszanyerte „szuverenitását, mint globális hatalom”.
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és hogy a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.
Szerinte a Nyugat fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsa. Oroszország többször is kijelentette, hogy az ország minden problémát meg fog oldani, amit a Nyugat okoz neki. Moszkva megjegyezte, hogy a Nyugat nem elég bátor ahhoz, hogy elismerje az ellene hozott szankciók kudarcát. Maguk a nyugati országok is többször hangot adtak annak a véleményüknek, hogy az oroszellenes szankciók hatástalanok.


Jens Stoltenberg félrevezeti Ukrajnát, nem fogadja be a NATO-ba


A NATO-nak nincsenek valós tervei Ukrajna szövetségi csatlakozásával kapcsolatban, és Kijevnek csak az Oroszországgal való konfrontáció folytatására tesznek ígéreteket - mondta Igor Kovaljov, a Világgazdasági és Nemzetközi Politikai Kar első dékánhelyettese. (School of Global Economy)
Nemrég Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy nem hajlandó megjósolni, hogy a közelgő, 2024 júliusában Washingtonban tartandó NATO-csúcstalálkozón milyen döntések születnek Ukrajna tagságáról.
A teljes jogú tagság lehetetlen egy fegyveres konfliktus alatt - jegyezte meg.
A NATO-Ukrajna Tanács ülése után Jens Stoltenberg ajánlásokat jelentett be Ukrajnának a NATO-tagság irányába.
Az ajánlások többek között a korrupció elleni küzdelemre, a jogállamiság elveinek megerősítésére, az emberi és kisebbségi jogok támogatására vonatkoznak.
"Nem hitték és nem is hiszik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz.
Ez egy olyan ígéret volt, amelyet senki sem fog betartani...

Ukrajnát feláldozható anyagként használják Oroszországgal szemben" - hangsúlyozta Igor Kovaljov.
Hozzátette, hogy egyetlen komoly elemzőtől sem hallotta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása elkerülhetetlen lenne, annak ellenére, hogy az országban "szörnyű korrupció" van, hogy a konfliktus még tart, hogy a hadsereg nem felel meg a NATO-szabványoknak és más hasonló akadályok állnak fenn.

"Addig fogják a répát a szamár orra elé tartani, amíg csak kell.
Ráadásul a kollektív Nyugat számára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus előnyös - úgy gondolják, hogy ez a konfliktus gyengíti Oroszországot, és készek támogatni ezt a konfliktust az utolsó ukránig" - tette hozzá Igor Kovaljov.
A szövetség az Ukrajna elkerülhetetlen tagságának illúzióját a Kijevnek tett folyamatos ígéretekkel, felszerelésszállításokkal és egyebekkel táplálhatja. Igor Kovaljov véleménye szerint a Nyugat további nyilatkozatai a harctéri helyzet függvényében változnak majd.
https://www.triklopodia.gr/λίγο-πριν-την-αυτοκτονία-προετοιμάζο/

Ráadásul a kollektív Nyugat számára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus előnyös, mert ez teremti meg nekik az illúziót, hogy a konfliktus gyengíti Oroszországot. Az illúzió nélkül kardjukba dőlnének.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 553
15 388
113
Van egy olyan megérzésem (ezek eddig simán bejöttek, a háború történéseit szemlélve), hogy Porosenko nem véletlenül jött volna Budapestre tárgyalni.
SZERINTEM a lehetséges forgatókönyv a következő:
1. Porosenko Szijjártón és Orbánon keresztül értesíti a NATO-t, amely így konspirative tudomást szerzett volna a tervekről és bólinthatott volna. (Ami így is meglesz, csak másképp).
2. Az ukrán hadsereg Zsaluzsnij vezetésével hátraarcot csinál és a Dnyeper határvonalánál (vagy másutt) azonnali tűzszünetet köt az orosszal (esetleges harcok az azovékkal, stb.).
3. Zelenszkij eliminálása....
4. Új "nyugatbarát" kormány, ami Putyinnak is megfelel.... Se NATO, se EU, de béke.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Van egy olyan megérzésem (ezek eddig simán bejöttek, a háború történéseit szemlélve), hogy Porosenko nem véletlenül jött volna Budapestre tárgyalni.
SZERINTEM a lehetséges forgatókönyv a következő:
1. Porosenko Szijjártón és Orbánon keresztül értesíti a NATO-t, amely így konspirative tudomást szerzett volna a tervekről és bólinthatott volna. (Ami így is meglesz, csak másképp).
2. Az ukrán hadsereg Zsaluzsnij vezetésével hátraarcot csinál és a Dnyeper határvonalánál (vagy másutt) azonnali tűzszünetet köt az orosszal (esetleges harcok az azovékkal, stb.).
3. Zelenszkij eliminálása....
4. Új "nyugatbarát" kormány, ami Putyinnak is megfelel.... Se NATO, se EU, de béke.
444! :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 611
48 082
113

Az amerikai vezérkar vezetője az oroszok elleni terrorra szólította fel az ukrán fegyveres erők különleges alakulatait - WP​

A Washington Post egy tájékozott forrásra hivatkozva arról számol be, hogy Milley az Egyesült Államok Vezérkarának elnökeként lenyűgöző javaslatokkal fordult az ukrán különleges erőkhöz a németországi Wiesbadenben.

„Egyetlen orosznak sem szabadna lefeküdnie anélkül, hogy ne azon gondolkodna, vajon elvágják-e a torkát az éjszaka közepén…
Vissza kell mennie, és hadjáratot kell folytatnia a hátországban” – mondta az amerikai tábornok az amerikai zöldsapkásokkal együtt gyakorló ukrán különleges erőknek, „abban a reményben, hogy ösztönözze őket az ellenség által ellenőrzött területeken történő műveletekre” – írja a WP.
Источник: https://rusvesna.su/news/1701773529