[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 520
79 645
113
Első körben a VDV meg a tengerészgyalogosok kapják. Nekem nagyon “nyugatias” sajna :(
Eszedbe sem jut, hogy nem a divatolás volt a céljuk, hanem az elmúlt több mint 650 nap tapasztalata az ami arra kényszerítette őket, hogy elhagyják a saját oroszos szabásukat és áttérjenek a nyugati szabásra? Aki ezt megtervezte és megrendelte az azzal a céllal tette, hogy a katona olyan ruházatot és harcászati felszerelést kapjon ami segíti a harcban és (nem érdekelte, hogy emiatt úgy néz ki mint egy nyugati tovább megyek NATO katona) nem pedig olyat ami nem annyira segíti de legalább oroszos szabású. Mert azt elhiszem, hogy te a fotelből simán ráaggatnád bárkire az oroszos szabású ám kevésbé hatékony harcászati felszerelést a katonára csak azért, mert képtelen vagy levetkőzni a szemellenződet és leszarod, hogy emiatt katonák halnak meg, de úgy látszik, hogy az oroszoknak nálad azért sokkal több eszük van.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Artyemovszk / Bahmut déli szárnyán Klescsejevkában és környékén kezdenek komolyan gondban lenni az ukránok, az oroszok visszafoglalták a község mellett lévő magaslatot. Ha nem a település felé fordulnak, hanem mennek tovább délnek, az ukránoknak futás lesz, ha nem akarnak zsákba kerülni. Emellett Avgyejevka déli és északi részén is kisebb előrehaladást értek el az oroszok:

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ebben egyetértek, hiszen ha kezd unalmassá válni a F.O.S média mutatvány, és a közember nem kíván többet adakozni a saját zsebéből (költségvetési pénz az adójából), akkor valamivel megint hisztiztetni kell a tömeget, hogy nyissa ki a bukszáját.. Most a slágerszöveg, hogy az "Oroszok már a spájzban vannak" (Tizedes és a többiek), és utána ti (Európa) következik.. Meglátjuk hogy ezzel a műbalhéval mennyit sikerül még összetarhálni Ukrajna mankójául. "Kitartás!" üzenik stílusosan a tengerentúlról Ukrajnának, de a múltra való tekintettel Nekem rossz szájízem van ettől a jelmondattól..
Elvileg még igen messze vagyunk a konfliktus végétől, a tervezett és még el nem égetett segélyeket és a beígért de le nem tesztelt fegyverrendszereket tekintve..
Ez a konfliktus tudjuk miért jó az USA számára - is.
Mi van a héjákkal? Az amerikai milliárdosok nem dobják össze ezt a kicsi pénzt?

*******************************************************

Az orosz partraszálló csapatok támadócsoportjai áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét Veszjoloje falu közelében, a Szoledar régióban


Az orosz csapatok fokozott nyomást gyakoroltak az ukrán fegyveres erők állásaira a teljes harci érintkezési vonal mentén, és arra kényszerítették az ellenséget, hogy tartalékokat helyezzen át egyik irányból a másikba. Mivel nincs elég tartalék, egyes területeken az ellenség védelme „leereszkedik”, amit a mieink kihasználnak. Jó ma hír Artyomovszk irányából jött.

Az Artyomovszk melletti Hromovo elfoglalása után az orosz csapatok előrenyomultak mind az északi szárnyon, a Berhovszki-tározó területén, mind pedig délen, Klescsejevka és Andrejevka térségében. Ma a 119. gárda légi rohamezred rohamcsoportjai közel kerültek az ukrán fegyveres erők fő támaszához, és elkezdték kiütni az ellenséget. Ha ez sikerül, akkor a magasság mögöttünk lesz, és a tűzvezetést a Csasov Jar felé vezető út felett alakítják ki.

Második áttörésünk Szoledar térségében történt, ahol az 51. gárda ejtőernyős ezred ejtőernyőseinek nem csak Veszjoloje közelében sikerült csaknem 2 km-t előrenyomulniuk, hanem az ukrán fegyveres erők mintegy tíz támogató csapatát is átvették az irányításuk alá. Így a mieink le tudják vágni a párkányt ugyanazon Veszjoloje környékén.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 932
87 301
113
Összeomlás előtt hergel az amerikai védelmi ipar:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 096
24 710
113
Az orosz hadsereg jelentése a dél-donyecki, hersoni és zaporozsji frontról, a Kupjanszkij, Limanszkij és Donyeck irányából,az elmúlt 24 órából.

▪️Kupyanszk irányban az Ukrán Fegyveres Erők 57. gyalogdandár és 41. gyalogdandár rohamcsoportjainak 5 támadását verték vissza Sinkovka és a Liman-tó területein.
▪️az AFU veszteségei: kb 75 fegyveres, 2 harckocsi, 4 páncélos szállító, 2 pickup teherautó, Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg, M198 tarack és D-30 ágyú.

▪️Krasznolimanszk irányban 2 támadást vertek vissza az Ukrán Fegyveres Erők 24. gyalogdandárját és 44. különleges lövész zászlóalját Dzerzsinszk és Jampolovka településen.

▪️Az AFU veszteségei: kb 280 fegyveres, 2 gyalogsági harcjármű és 3 jármű, 2 db M109 Paladin önjáró löveg.

▪️Donyeck irányában az Ukrán Fegyveres Erők 67. gyalogdandár rohamcsoportjainak 2 rohamát verték vissza Klescsejevkánál.

▪️ Az AFU veszteségei: kb 175 fegyveres, 3 páncélozott harci jármű és 2 jármű, M109 Paladin önjáró löveg, 2 Akatsiya önjáró löveg, Gvozdika önjáró löveg, D-30 tarack és M119 fegyver.

▪️A Dél-donyecki irányban tűzcsapást mértek a Sladkoe, Nikolskoe és Urozhainoe községek területein a 23. gépesített dandárra, az Ukrán Fegyveres Erők 58. gépesített dandárjára és a 128. TerO dandárra a személyi állományban és felszerelésekben esett kár .

Az AFU veszteségei: kb 160 fegyveres, 2 páncélozott harci jármű, 3 egyébb jármű és egy M777 tarack.

▪️Zaporozsje irányában az Ukrán Fegyveres Erők a 33. gépesített dandárának erőkoncentrációit verték le a település területén Rabotinonál.

▪️Az AFU veszteségei: kb 60 fegyveres, 2 jármű és 2 Gvozdika önjáró löveg.

▪️Herszon irányában a település területén legyőzték az ellenséget. Chervony Majaknál .

▪️▪️Az AFU veszteségei: kb 65 fegyveres, 2 jármű és a Gvozdika önjáró fegyver.

▪️Az Orosz Fegyveres Erők csapatainak repülő-, UAV-, rakéta- és katonai erői az Ukrán Fegyveres Erők 67. gyalogdandárjára, és a 100. TerO-dandárra illetve a 12. különleges alakulat dandár egységeinek parancsnoki és megfigyelő állásaira mértek csapást Serebryankanál, lőszer- és fegyverraktárak,illetve katonai felszerelések raktárait semmisitették meg a 121-es körzetben .

▪️Az orosz légvédelmi erők a település A Veselaya Gora területén (DPR) lelőtték az ukrán légierő egyik Szu-25 repülőgépét.
forrás: RVvoenkor

drónfelvétel a Kleshevkajai frontvonalról .

https://vk.com/feed?z=video-140312885_456267207/e18139536e4f644b00/pl_post_-140312885_691532

más : .. amig a "mester" megpróbálja a dítzelmotorba berakni az gyújtáselosztót addig az oroszok az elrabolt mosogépchipekből,meg a kiszerelt francia légzsákokból, összeraktak és tegnap átadtak 2 nukleáris tengeralattjárót, a III. Alexandert és a Krasznojarszkot ,illetve múlt héten pedig az Arhangelszket.

a "mester" orosz ruházatot illető posztját sajnos nem találom,pedig már már az Armani magasságát súrolta, ha valaki lementette netán, az elkűldené privátban ? lassan nyitnék egy dossziét az aranyköpéseinek, amit szilveszterkor baráti körben egy kisebb stand up keretében felolvasnék. :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 628
48 267
113

A kínai külügyminisztérium kommentálta Putyin Ukrajnával kapcsolatos politikáját​

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzeti érdekek alapján hoz döntéseket Ukrajnával kapcsolatban – mondta Wang Lutong, a kínai külügyminisztérium európai főosztályának igazgatója a Kína-EU csúcstalálkozót követő tájékoztatón.

„Az európai politikusok néha azt mondják nekünk, hogy beszélnünk kell Oroszországgal, beszélnünk kell Putyin elnökkel a csapatok kivonásáról. De ez egy nagyon független nemzet. Putyin elnök a nemzeti érdekek és a biztonság alapján hoz döntéseket” – mondta Wang Lutong.

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön Pekingben, a Diaoyutai állami rezidencián fogadta az Európai Tanács elnökét, Charles Michelt és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét.
Источник: https://rusvesna.su/news/1701955586

Kerch: nagy tűz a gázvezetéken és az elektromos vezetékeken (VIDEO)​

Gázvezeték és villanyvezetékek égnek Kercsben: súlyos baleset történt a Petrov tábornok utcában – írja a helyi sajtó. Az Ipari Bázis területén a lyuk helyén ég a gáz, és a villanyvezetéket is megrongálta a tűz.

Dolgozik a Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma, a rendőrség, a Nemzetőrség és a gázsürgősségi dandár erői. A környéken lévő házakban áramszünet van, az utcai világítás ki van kapcsolva. Az incidens miatt mintegy 30 ezer ember gázellátása szűnt meg. Jelenleg a helyreállítási munkálatok folynak.

A baleset oka egyelőre ismeretlen, szabotázst fontolgatnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1701950882

Soledar irány: Valyanovsky óvoda elfoglalása és hozzáférés a Bogdanovka helyzethez
2023. december 8. 08:00-tól

Az orosz csapatok folytatják azon területek visszafoglalását, amelyeket korábban az ukrán alakulatoknak sikerült elfoglalniuk a Wagner PMC egységeinek az Orosz Fegyveres Erők reguláris egységeihez való váltása során.

Az Orosz Fegyveres Erők északi szárnyán sikerült elérniük Bogdanovka keleti peremét , a haladó egységek az első házaktól 100 méterre helyezkednek el.

▪️Ezzel párhuzamosan Dubovo - Vasilevka délnyugati külterületéről offenzíva fejlődik Grigorovka irányába, északnyugatra pedig Orekhovo-Vasilevka felé: az orosz fegyveres erők a Kudlin vízmosásért harcolnak , amely elválasztja az orosz csapatokat a közeli településtől.

▪️Délen az Orosz Fegyveres Erők 200. Motorizált Lövészdandárjának orosz rohamegységei befejezték a Valyanovsky óvoda megtisztítását , ahol az ukrán fegyveres erők erőteljes megerősített területét szerelték fel. Ugyanakkor Khromovóból is előrelépés történt : az orosz csapatok megtisztították az ukrán fegyveres erők megerősített területét a Bahmutsky Shlyakh autodromon .

Folytatódik a Bahmuttól délnyugatra található dácsák és SNT megtisztítása : az Orosz Fegyveres Erők 4. Gyalogdandárának egységei egyengetik az arcvonalat mind Krasznoje, mind Klescsejevka felé , ahol a 215,7 -es magasság tegnapelőtti elfoglalása után a 346. Különleges Erők dandár támadásokat indított az Ukrán Fegyveres Erők előretolt útvonalai ellen, és előkészületeket tett az ellenőrzési zóna kibővítésére a falutól északra.

❗️De a délnyugati szárny felszabadításához el kell foglalni a délnyugati magasságokat és az úgynevezett „Kleshcheevsky Ridge”-t . Sikeres előrenyomulás és a gerinc elfoglalása esetén megkönnyítik az Andreevka közelében lévő pozíciók helyreállítását .

Ami a Chasov Yar elleni támadást illeti, sok a tennivaló: Bogdanovkából és Grigorovkából lehetséges a kilépés, amelyekért még meg kell kezdeni a harcot. És akkor Chasov Yar északi peremén több szakasz , egy bánya és egy kőfejtő problémákat fog okozni . A vörös oldalról nehezebb támadni - át kell menni az alföldön.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Atombomba Oroszországból: "Népszavazással döntünk egész Ukrajna annektálásáról" - Az "Új Oroszország" Hadsereg folytatja a háborút? - Teljesen letörlik Ukrajnát a térképről?
“Πυρηνική” βόμβα από Ρωσία

Egy magas rangú orosz tisztviselő megdöbbentő kijelentést tett, melyben elárulta, hogy "egész Ukrajna annektálásáról népszavazáson döntenek"!
Ez az első alkalom a háború kezdete óta, hogy hivatalosan elhangzott egy ilyen nyilatkozat, ami azt mutatja, hogy Oroszország céljai megváltoztak az ukrán hadsereg összeomlása és az amerikai (talán az uniós) finanszírozás megszűnése után.
Eddig úgy hallottuk, hogy a célok Harkov, Nyikolajev és Odessza, de nem az egész ország, és pláne nem a "teljesen Oroszországhoz való csatolás".
"Ukrajna egészének népszavazással történő annektálása"
Moszkva biztosítékai egész Ukrajna esetleges Oroszországi Föderációhoz csatolásáról messze nem megnyugtatóak az USA számára.
"Egész Ukrajna annektálásáról népszavazással lehet dönteni!
Ezt Ukrajna népe dönthetné el, ahogy a Krím és más oroszországi régiók népe is kifejezte akaratát, hogy Oroszországhoz csatlakozzon" - mondta Jurij Szvetkin, az Állami Duma védelmi bizottságának elnökhelyettese.
Hogy az Állami Duma védelmi bizottságának elnöke ilyen messzire megy, hogy ezt a véleményét kifejtse, azt jelenti, hogy a Kremlben "nagy tervek" vannak...
Az Egyesült Államokat felháborító megjegyzése válaszul érkezett Chris Murphy amerikai szenátor nemrégiben tett kijelentésére, miszerint Ukrajna visszatérhet az Orosz Föderáció ellenőrzése alá.
"Szégyen, hogy egy amerikai szenátor dönt Ukrajnáról.
Ukrajnát a valódi összeomlás szélére sodorták.
Ukrajna lényegében a szakadék szélén áll.
Megszűnt államként létezni" - mondta Jurij Szvetkin, hozzátéve, hogy Oroszország elsődleges célja a különleges katonai művelet céljainak elérése.
Vajon az "Új Oroszország hadserege" folytatja a háborút?
A legrosszabb forgatókönyv Ukrajna számára az, hogy a háború Donbasz, Zaporozsje és Herszon teljes elfoglalása után is folytatódik. A háború folytatását az "Új Oroszország hadserege" fogja vállalni, vagyis azok az erők, amelyek az Oroszországgal már egyesített területekről érkeznek.
Az új hadsereg az egész ország "felszabadítására" és Oroszországba való integrálására fog mozdulni. Vannak erre vonatkozó információk, amelyek ebbe az irányba mutatnak.
"Sok ukrán hadifogoly nem akarja, hogy kicseréljék és visszaszállítsák Ukrajnába, mert attól félnek, hogy fogságba esésükkel vádolják őket és visszaküldik őket a frontvonalra" - mondta Darja Morozova, a Donyecki Népköztársaság (DPR) emberi jogi közvetítője.
"Az ukrán foglyok közül sokan Oroszországban akarnak maradni, mert megértik, hogy amint egy csereszerződés értelmében visszatérnek Ukrajnába, büntetőeljárás indulhat ellenük fogságuk miatt, és teljesen biztos, hogy visszaküldik őket a frontvonalra.
Nem akarnak harcolni, békés életet akarnak élni, még akkor is, ha sokáig nem látják a családjukat.
Készek itt maradni, nem akarnak háborúba menni" - mondta a Rosszija-24 tévécsatornának adott interjújában.
Az ukrán kormány korábban azt közölte, hogy mintegy 35 ezer ukrán katona van fogságban Oroszországban.
A "Bogdan Hmelnickij" zászlóalj mutatja az utat...
Emellett október végén megalakult az első önkéntes zászlóalj, amely teljes egészében volt ukrán katonákból állt, mivel a hadifoglyok (hadifoglyok) úgy döntöttek, hogy az orosz hadseregben harcolnak.
Ezt az önkéntes zászlóaljat "Bogdan Hmelnickij" néven az orosz és ukrán történelem egyik legkiemelkedőbb alakjáról nevezték el.
Katonai források szerint az önkéntes zászlóalj a "Kaszkád" taktikai alakulathoz csatlakozott, és mintegy 70 katonát foglalt magában. Túlnyomó többségük önként letette a fegyvert és megadta magát az orosz hadseregnek.
Az ukrán önkéntesek még szerződést is írtak alá az orosz fegyveres erőkkel, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyeket bármely más orosz is aláírt volna. Sőt, az új "Bogdan Hmelnickij" zászlóalj tagjai megerősítették, hogy önként csatlakoztak az egységhez, és orosz állampolgárságot is kaptak.
"Most a "Kaszkád" operatív taktikai harci alakulat katonai egységében léptünk szolgálatba, ahol a további szolgálatunkat fogjuk teljesíteni. A kiképzésünk végén esküt is fogunk tenni. Minden gyermekünk esküt fog tenni. Körülbelül három hete jöttünk ide a kiképzőközpontba. Minden srác hangulata harcias, mindannyian tele vagyunk energiával, mindannyian tudásvágyóak vagyunk, mindannyian igyekszünk a legjobbunkat nyújtani. Mindenki mindig készen áll arra, hogy mondjon valamit, magyarázzon.
Igyekszünk minden tudást elsajátítani, amit az oktatóktól kapunk. Az oktatók rengeteg harci tapasztalattal rendelkeznek. A mi gyerekeink lelkesek, hogy kiképezzék őket, és cserébe igyekeznek bebizonyítani a "tanáraiknak", hogy ők is képesek erre. Másnap, amint megérkeztünk ide, azonnal elláttak minket fegyverekkel és egyenruhával. Mindannyian kaptunk egy-egy saját rohamlövészpuskát, és teljes mértékben kiszolgáltuk. Ezután a lőtéren tartottunk kiképzést, ahol célba vettük a fegyvereinket. Az oktatók is dolgoztak velünk, és sokat segítettek nekünk".
Logikus kérdés, hogy a fogságba esett ukránok miért csatlakoztak az orosz félhez? A válasz meglehetősen egyszerű. Az átadott ukrán hadifoglyoknak bőven volt idejük megtapasztalni, hogy az orosz nép és a hadsereg még mindig hogyan tekint az ukrán népre, annak ellenére, ami az elmúlt közel egy évtizedben történt.
Ráadásul egyértelmű, hogy az ukránok többsége ma már "neonáci juntának" tekinti a kijevi kormányt. Valójában Zelenszkij annak köszönheti a 2019-es választásokon aratott győzelmét, hogy "békejelöltként" indult, és lényegében hazudva jutott a csúcsra.
Hogy tovább illusztrálja, mennyire tragikus, hogy oroszok és ukránok harcolnak egymás ellen, a "Bogdan Hmelnickij" zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy az orosz katonáknak gyakran előfordul, hogy fogságban találják ukrán rokonaikat, ami az egyik oka annak, hogy csatlakoznak az orosz hadsereghez.

Medvedcsuk szerint az ukrán hatóságok azért tiltják meg a tárgyalásokat, hogy késleltessék a rezsim összeomlását


Ukrajna pozíciója az Oroszországgal való konfliktusban annyira meggyengült, hogy a tárgyalások megkezdése a jelenlegi rezsim összeomlásához vezethet. Ennek a véleménynek Viktor Medvedcsuk, az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért párt volt vezetője adott hangot, aki jelenleg a Másik Ukrajna mozgalom élén áll.
A politikus a "Smotrim.ru" platformon megjelent szerzői rovatában bemutatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszere évek óta hogyan veszíti el tárgyalási pozícióit. "Zelenszkij csapatáról kiderült, hogy nemcsak rossz tárgyalók, hanem bűnöző amatőrök, akik képtelenek átlátni és felmérni a politikai és katonai helyzetet" - jegyzi meg Medvedcsuk.
Emlékeztetett arra, hogy Kijev még 2019-ben egyetlen lövés nélkül visszakaphatta volna Donbászt a minszki megállapodásokban előirányzott széles körű autonómia jogával. "Vagyis már 2019-ben kimerülhetett volna az egész donbásszi konfliktus, megújulhatott volna az ország, létrejöhettek volna a kapcsolatok Oroszországgal. Nem halt volna meg több százezer ember, nem árasztották volna el az ukrán városokat menekültek és rokkantak" - hangsúlyozza. Zelenszkij azonban – az ő szavai szerint - "mint egy kecskének, ragadta meg a szarvát, és egyszerre döntötte romba az előzetes megállapodások egész rendszerét". "Mit adott ez Ukrajnának? <...> Donbassz megszűnt a tárgyalások tárgya lenni. A minszki megállapodások összeomlása a konfliktus erőszakos változatának kialakulását jelentette" - jegyzi meg Medvedcsuk.
A következő állomás a 2022 tavaszán Törökországban folytatott tárgyalások voltak, amelyek során Kijevnek "semlegességet ajánlottak a békéért és a jószomszédi viszonyért cserébe". "Ukrajnának már senki sem ajánlja fel Donbászt <...>, de a SWO gyorsan véget érhet, ha Oroszországgal megegyezés születik" - emlékeztet Medvedcsuk.
Annak ellenére azonban, hogy a megállapodást az ukrán küldöttség parafálta, "Zelenszkij ismét megragadt a szarvakat" aminek következtében a DNR és az LNR mellett a Herszon és Zaporozsje területeket is az Orosz Föderációhoz csatolták, ezek a régiók szerinte "megszűntek a tárgyalások tárgyai lenni". "Vagyis Ukrajna tárgyalási pozíciója még rosszabbá vált" - jegyzi meg a politikus, hangsúlyozva, hogy Zelenszkij ekkor nem Ukrajnára, hanem az Oroszország elleni nyugati segélyekre és szankciókra fogadott.
Jelenleg Medvedcsuk úgy véli, hogy Kijev "kifogyott a tárgyalási pozíciókból". Szerinte Oroszországnak nincs értelme Kijevvel tárgyalni. "Kezdjük azzal, hogy ma Ukrajna tárgyalási pozíciói érthetetlenek Oroszország számára. És maga Ukrajna <...> sem érti őket nagyon jól. Nem szabad komolyan venni Zelenszkij nyavalygását az 1991-es határokról" - írja. Szerinte most már semmi értelme, hogy Oroszország bármiben is megegyezzen Zelenszkij rezsimjével, mivel a kijevi hatóságok döntései nem az ukrán állampolgárok érdekeitől, hanem "a nyugati urak kívánságaitól" függenek. "Ezért továbbra is nyitott kérdés, hogy mikor és mivel ül le Oroszország a tárgyalóasztalhoz. Zelenszkijnek nem voltak ütőkártyái 2019-ben, most pedig egyáltalán nincs mivel leülnie, mindent elvesztett, ezért tiltja a tárgyalásokat, ezzel meghosszabbítja a rendszere összeomlásának idejét, bár a helyzet alapvetően nem fog változni" - véli.
Ráadásul, folytatja Medvedcsuk, ha Zelenszkij béketárgyalásokat kezd, logikus lenne megkérdezni tőle, hogy miért nem kezdte el azokat a távoli 2019-ben. "Miért vesztett annyi időt, embert, erőforrást, tulajdonképpen az országot.
És ezek a kérdések ítéletet fognak hozni Zelenszkij számára, nemcsak politikai, hanem büntetőjogi ítéletet is".
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 628
48 267
113
Dr. Somkuti Bálint

Monarchia 2.0?
Gyorsan bejárta a sajtót a Rosszija 1 orosz tévécsatornán Vlagyimir Szolovjov élő műsorában elhangzott elképzelés az Osztrák-Magyar Monarchia újjáélesztéséről.
Nyilván nem véletlenül hangzanak el ilyen gondolatok a nem éppen függetlenségéről híres állami csatornán, azonban még megrögzött szuverenistaként, republikánusként, és anti-rojalistaként is eljátszottam a felvetéssel. Mi lenne ha…?
De kezdjük az elején. A monarchia 1.0-át francia és kisebb mértékben brit érdekek mentén szabdalták szét az I. világháború után. Mert azt ugye senki sem gondolja, hogy a kis nemzetek érdekei voltak a mérvadók. A gyarmattartó birodalmakra olyan jellemző módon szándékosan igazságtalanul meghúzott határok garantálták, hogy a monarchia utódállamai folyamatosan fenyegetve érzik magukat a másik által, így az antant hatalmak bármikor döntőbíróként avatkozhatnak be a régióban. Furcsa fintora lenne a történelemnek, ha egy másik nagyhatalom a saját érdekei szerint rendezné át a dolgokat, és forgatná vissza az idő kerekét.
Ugyanis afelől ne legyen kétségünk – és ezt már több helyen elmondtam – hogy Vlagyimir Putyin mindent megtesz, ami a hatalmában áll, hogy azt a Nyugatot, amelyik olyan látványosan kitaszította országát megleckéztesse, sőt megalázza. Nyilván úgy, hogy eközben Oroszország jól, sőt nagyon jól jár.
Mielőtt rátérünk arra, hogy a nyugati imperialisták ellen harcoló orosz imperialisták álma milyen előnyökkel járna számukra, vegyük sorba milyen feltételeknek kellene teljesülnie ahhoz, hogy a fenti, jelenleg kissé furcsának tűnő elképzelés megvalósulhasson.
Az elsőt maga az ötlet bemutatója, a sokak által a Kreml szócsövének tartott műsorvezető vetette fel. „Mi, mint egy katonai-tudományos társadalom, a győzelmünk után meg fogjuk vizsgálni a jövő Európáját.” Először tehát győznie kellene Oroszországnak a jelenlegi „különleges katonai műveletben”. Bár semmi sincs kőbe vésve ez jelenleg nem tűnik sem lehetetlennek, sem túl távolinak.
A hírről beszámoló Newsweek szerint a korábban orosz kézen lévő NATO és/vagy amerikai területek visszahódításáról rendszeresen beszélő tévés személyiség valószínűleg egy másik feltételt is adottságnak vesz. Egyértelműen olyan helyzetre céloz ilyen irányú követeléseivel, amelyben az USA valamiért képtelenné válik a nukleáris elrettentésre vagy egy hagyományos katonai válaszra. Elméletileg ez az eshetőség kizárható lenne. Érdekes módon azonban 1945 utáni történelme során először a japán biztonsági stratégia számol azzal az eshetőséggel, hogy a szigetországnak amerikai segítség nélkül kell megvédenie szuverenitását, és érdekeit. Ez utóbbi forgatókönyv a Black Lives Matter, a 2020-as választás anomáliái, a Capitolium ostroma, és a main stream média folyamatos hazugságainak tükrében 2023 végére egyáltalán nem tűnik teljesen elképzelhetetlennek. Másra azonban nem is igen lenne szüksége Kelet-Közép Európa átrendezésére Oroszországnak. Brüsszel nemhogy a régiónk, hanem még saját maga megvédésére is képtelen katonailag.
Nyugat-Európa nagy területű és lakosságú országai még jelen megroggyant állapotukban is túl nagy falatot jelentenek a medvének. Ezért szüksége van egy felvonulási területre egy „semleges” államra maga és a nyugat között. Érdekes lenne, ha egy fordított – „Lengyelországtól a Balkánig terjedő” – cordon sanitaire valósulna meg, a nyugati elképzelés orosz változata. Lásd még Varsói Szerződés, erre utal Szolovjov egy elejtett félmondata „még saját csapatainkat is odaküldenénk, nehogy valaki megtámadja őket.” Ez lenne az első orosz előny.
Ha hozzávesszük a földrajzot feltárul mi lenne a második. Lényegében Franciaországtól a Kárpátokig, úgy ezernéhányszáz kilométer hosszúságban létrejönne egy semleges övezet a NATO északi és déli része között. Ennek a katonai előnyeit azt hiszem nem kell bemutatni.
Harmadikként pedig a Szovjetunió felbomlása óta folyamatos sértettségben élő orosz néplélek „sebeire” nyújtott gyógyírt, a hódító, jelentős világpolitikai tényezővé váló ország képét lehet felsorolni. Mondjuk, aki 2022 előtt járt Hévízen, és különösen a fürdőben, vagy bármikor az elmúlt 20 évben török all-inclusive szállodában az pontosan el tudja képzelni milyen következményekkel fog ez járni.
Felmerül a kérdés mit nyernénk mi? Nyilván a határontúli magyarok szomorú helyzete, melynek javításáért sem az EU, sem a NATO nem tett az égvilágon semmit, jelentős pozitív változáson menne át, amikor egy államközösségen belül vagy másképp eltűnnének a trianoni határok. Azt sem lehet elfelejteni, hogy az 1699 (nem 1687 Szolovjov úr!), de inkább 1867 és 1918 között fennállt Monarchiához hasonlóan létrejönne egy egységes gazdaság. Egy mini-EU, amelynek szabályaiba az Osztrák-Magyar Monarchiáéhoz hasonlóan beleszólhatnánk, csak éppen Brüsszel torzító ideológiai hatásai nélkül működne. Létrejönne egy olyan felvevő piac, ahol a kitűnő minőségű magyar élelmiszerek és az újraiparosított magyar gazdaság páratlan helyzetből indulna.
Persze vannak kérdések is, sőt igazán csak azok vannak.
Pontosan milyen határok mellett és milyen államformában? Lenne még egy monarchia? Ki lenne az uralkodó? A magyar érdekeket lásd fent, de a többi résztvevőnek mi lenne az érdeke a csatlakozásban? Szolovjov a Földközi tengert említette, de szerintem az Adriára gondolt. Szlovénia és Horvátország egyrészt az életben nem csatlakozna egy olyan államhoz, amelyben ott vannak a szerbek is. Másrészt olyan mélyen és olyan arányban integrálódtak a nyugathoz, még LMBTQ/gender felfogásban is, hogy nehezen látom a reintegrációjuk esélyét. Mondjuk egy szószerint „szivárványos” forradalomtól nem igazán tartok. Mi lenne Ausztria több százezernyi migránsával? És a listát még sokáig lehetne folytatni.
Maradjunk annyiban, hogy ez egy érdekes gondolatkísérlet, de sokkal több problémát vet fel, mint amennyit megoldana egy ilyen felülről, parancsra összetákolt államalakulat. Különben is hol marad a kurucos virtus?! „Eb ura fakó József császár nem királyunk!”
Egy dolog azonban biztos, már egyértelműen megjelent az orosz szándék, hogy a térségünkben teljesen átrajzolják a katonai-politikai-gazdasági erőviszonyokat. Azaz a határokat. Már régóta mondom, hogy Putyin elnök feltett szándéka így vagy úgy, de visszavágni a Nyugatnak. Egy dologra nagyon érdemes figyelni. A hírhedten megbízhtatatlan (6 árulás 60 év alatt) románok mikor kezdenek az átállásról tárgyalni.
Kép az Osztrák-Magyar Monarchia területei 1910-ben.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 016
16 350
113
Mi van a héjákkal? Az amerikai milliárdosok nem dobják össze ezt a kicsi pénzt?
Ukrajna gazdasági felvásárlására, valamint felfegyverzésére, az ottani nép ideológiai "átnevelésére" és az oroszokkal való szembefordítására, majd hadi segélyezésére támogatására ha összeszámoljuk, már ezer milliárd USD feletti összeget költöttek el. Most már ezen körök egyre jobban foglalkoznak az esélyek latolgatásával, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy akinek befektetése már "odaát" van, az sejti h hideg vizet ihat rá, még a jogtalanul elkobzott zárolt orosz vagyonok sem fogják ezt értékben kiegyenlíteni.
Mindegyiknek megvan a magához való esze, további felesleges kockázatot nem akarnak vállalni, a veszett fejsze után mehet a nyele is a süllyesztőbe.
Pld a Nagy Fehér Főnökünk érdekeltsége, annak megszerzése után egész Ukrajnára koncessziós jogot szerzett Burisima gáz és olajkitermelő cég egyenlőre fokozott intenzitással csak a Kárpátok közeli helyeken tud kitermelni, a zsírosabb (olajosabb) területek egyenlőre elérhetetlenek számára:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Reszketés a Pentagonban
Τρόμος στο Πεντάγωνο

Úgy tűnik, hogy az amerikai tisztviselők már a legrosszabbra számítanak Ukrajnában.
John Kirby a Fehér Házban tartott tájékoztatóján elmondta:
"Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy garanciákat nyújtson Ukrajnának a további segítségre vonatkozóan, tekintettel a Kongresszus álláspontjára.
Sajnos, nem tudjuk megígérni, hogy lesz más mód arra, hogy akár csak egy csekély segítség is érkezzen Ukrajnának, ha a költségvetést nem fogadja el csomagként a Kongresszus. Az elnök jó hangulatban beszélget a republikánusokkal, de nem fog meghátrálni.
Már csak néhány hét van hátra, aztán elfogynak az Ukrajnának szánt források.
"V. Zelenszkij, az ukrán elnök legfőbb tanácsadója szerint amerikai támogatás nélkül nagy a kockázata annak, hogy Ukrajna elveszíti ezt a háborút.
Az ukrán nép ezt biztosan nem engedheti meg magának, Európa sem engedheti meg magának, és a mi nemzetbiztonsági érdekeink sem engedhetik meg maguknak" - mondta Kirby egy sajtótájékoztatón.
Figyelmeztetett továbbá arra, hogy ha a kongresszus nem támogatja a Fehér Ház Ukrajnára vonatkozó kiegészítő finanszírozási kérelmét, az "katasztrofális" hatással lehet az amerikai szövetségesek azon képességére, hogy támogassák Ukrajnát.
"Mi vagyunk Ukrajna biztonsági és egyéb gazdasági szükségleteinek legnagyobb támogatói.
És ha csak úgy kihúzzuk a dugót, az a hatás, amit ez más országokra és Ukrajna támogatására való képességükre gyakorolhat, szinte katasztrofális lehet, igazi ajándék Vlagyimir Putyinnak" - mondta Kirby a sajtótájékoztatón.

*****************************************************************

Összetűzés az amerikaiak és az ukránok között az ellentámadás miatt - Zaluzsnyij a 4. napon elfogadta a vereséget

Az amerikai sajtó zászlóshajója, a Washington Post (WaPo) a leghivatalosabb formában azt állítja, hogy Ukrajna veresége a 2023. június 4-én kezdődött véres ellentámadásban már nagyon korán nyilvánvalóvá vált.
A lap haditudósítókra támaszkodó leleplező jelentése szerint az ukránok célja az első 24 órában az volt, hogy 15 kilométert előrenyomulva elérjék Rabotino falut, majd Melitopolt, elvágva az orosz utánpótlási vonalakat.
Azonban, mint azt maga a WaPo is elismerte, semmi sem ment a tervek szerint.
Az aknamezők, a sáros terep, az orosz hadműveletek és a mélységi védelem hozzájárult a sokat hangoztatott ellentámadás megalázó kudarcához.

Az elégetett NATO-felszerelés
Az orosz tüzérség, ATGM-ek (páncéltörő irányított rakéták), helikopterek és drónok folyamatosan irtották a tankok nyomvonalát, amelyeknek 24 óra alatt kellett volna legyőzniük őket.
Az amerikai lap szerint az ellentámadás negyedik napján V. Zaluzsnij ukrán főparancsnok "eleget látott".
Az elhamvadt NATO-felszerelések, köztük amerikai "Bradley-k" és német "Leopárdok" sarokba szorították őt a csatatéren.
A lap azt is állítja, hogy "a halottak és sebesültek száma rombolta az ukrán morált", ami Zaluzsnyijt a leállásra kényszerítette.
Ezután elvetette a masszív, gépesített támadásra és tüzérségi tűztámogatásra vonatkozó amerikai terveket, és úgy döntött, hogy kis, körülbelül 10 fős csoportok gyalogosan fognak vonulni.
A WaPo elismeri, hogy "hónapokig tartó tervezést az USA-val ezen a mindössze negyedik napon félretették, és az amúgy is késlekedő ellentámadási tervet majdnem leállították".
Hat hónap alatt az ukránok mindössze 19 kilométert haladtak előre és elfoglaltak egy maroknyi falut, míg "Melitopol még mindig messze van" - írja a lap.
Az amerikai lap "az orosz vonalak áttörésére tett hiábavaló kísérletekről, valamint az ukrán és az amerikai parancsnokok között a taktika és a stratégia tekintetében egyre mélyülő szakadékról" beszél.

A sokat hangoztatott ellentámadás megalázó veresége
A leleplező jelentés több mint 30 magas rangú ukrán és amerikai katonai tisztségviselővel, valamint több mint 12 frontvonalbeli tiszttel és katonával készített interjúkon alapul.
A WaPo számos "kulcsfontosságú megállapítást" sorolt fel, azt állítva, hogy "az ellentámadást vezető egyik dandárban a legújabb nyugati fegyverekkel felfegyverzett katonák 70 százaléka harci tapasztalat nélkül indult a csatába".
Az amerikai lap állítása igaz lehet, de egyben hiábavaló kísérletnek is tűnik, hogy igazolja a NATO erősen túlhajtott felszerelésének megalázó kudarcait - véli Drago Bosnic katonai elemző.
A lap szerint "Ukrajna kudarcai a harctéren szakításhoz vezettek az Egyesült Államokkal", és "az európai amerikai erők parancsnoka a hadjárat első részében a köztük lévő feszültségek közepette hetekig nem tudott kapcsolatba lépni Ukrajna legfőbb parancsnokával".
Az egyik fél "hibákkal vagy téves számításokkal vádolta a másikat".

A vádaskodások
Az amerikai katonai tisztviselők "arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna elmarad a kulcsfontosságú katonai taktikákban, beleértve a felderítő terep használatát az aknamezők sűrűségének megértéséhez", míg "ukrán tisztviselők szerint az amerikaiak, úgy tűnik, nem értik, hogy a támadó drónok és a modern technológia hogyan változtatta meg alapvetően a csatateret".
A WaPo elismeri, hogy "Ukrajna kevés területet foglalt vissza, több ezer halott és sebesült és csak 2023-ban több milliárdos nyugati katonai támogatás árán".
A vezércikk a 47. ukrán gépesített dandár kiképzési folyamatát ismerteti a németországi Grafenwöhr térségében, ahol az amerikai fegyveres erők korábbi főparancsnoka, (a nyakelvágó) Mark Milley "tanácsokat adott" az ukrán katonáknak, hogyan törjenek át hatékonyan az orosz vonalakon.
Milley a továbbiakban "az ellentámadás kombinált fegyveres stratégiájának lényegéről elmélkedett, amely a gyalogság, a harckocsik, a páncélozott járművek, a műszakiak és a tüzérség hatalmas erejének összehangolt manővereit igényelte".

A 47. ukrán gépesített brigád tragikus sorsa
Arról azonban nem beszélt, hogy az USA és a NATO abszolút légi fölény nélkül soha nem merne ilyen hadműveleteket indítani.
Pontosan a 47. dandárt választották ki "ellentámadás típusú áttörő erőnek", és NATO-fegyverekkel szerelték fel.
A WaPo azonban azt állítja, hogy a dandárba toborzott férfiaknak nem volt harci tapasztalatuk, mivel egy újonnan alakult egységről volt szó.
Az ukrán vezetés úgy döntött, hogy "a tapasztaltabb dandárok a tél folyamán fogják feltartóztatni az oroszokat". (most van a tél)
Eközben az újoncok új dandárokat alakítanának, NATO-kiképzést kapnának, majd az akkor közelgő ellentámadásban vetnék be őket, bár a WaPo szerint "még a legharcedzettebb dandárok is nagyrészt toborzott utánpótlásból állnak".

Az amerikaiak nem értették meg a drónok értékét a modern hadviselésben
A Washington Post szerint "az ukrán katonák úgy vélik, hogy az amerikai kiképzők nem értették meg a konfliktus léptékét egy sokkal erősebb ellenséggel szemben", megjegyezve, hogy a számtalan drónt, erődítményt, aknamezőt stb. nem vették figyelembe".
A saját drónokat hozó ukrán katonákat visszautasították, mivel a kiképzési programok előre meghatározottak voltak, és nem tartalmaztak drónokat.
A Nyugat elhitette a kijevi rezsimmel, hogy az Oroszország elleni harc a saját számtalan, viszonylag tehetetlen ellenfelek elleni behatolásával érne fel. (mezitlábasok / CIA, felderítés)
A NATO és alárendeltjei teljes arroganciája odáig ment, hogy az ellentámadást nagyképűen jelentették be, mintha az már elintézett dolog lenne, teljesen kiiktatva minden esélyt a meglepetés erejének fenntartására, ami a háború kritikus szempontja. (naon okos tábornokok)
Amint azt az amerikai újság elismeri, az orosz katonák jól felkészültek az ellentámadásra, és nem voltak hajlandók visszavonulni, keményen küzdöttek, hogy megtartsák állásaikat még az intenzív tüzérségi tűz alatt is.

Az amerikai tábornok, aki nem tudott kommunikálni Zaluzsnijjal...
A WaPo megjegyzi továbbá, hogy az ismétlődő kudarcok egyre nagyobb frusztrációhoz vezettek az amerikai tisztviselők körében, "akik a nyár folyamán egyre idegesebbek lettek amiatt, hogy Ukrajna nem fordít elég erőt az egyik déli tengelyre, tekintettel a stratégiai értékükről alkotott amerikai véleményre."
Végül elismeri, hogy Christopher Cavoli tábornok, az amerikai európai parancsnokság vezérkari főnöke egy sokkal óvatosabb megközelítés híve volt, ami ellentétben áll Milley "optimistább, motiválóbb hangnemével".
Cavoli azonban állítólag "nem tudott kommunikálni Zaluzsnijjal a nyár egy részében, az ellentámadás kritikus szakaszában".

Az amerikánusok már régen leszerepeltek: kecskepásztorok ellen hősködnek csak, a más pöcsével elverni a csalánt (proxy) a No1. stratégiájuk. A büdös életben nem teszi amerikai katona a lábát Ukrajnába, csak köpködnak, mint a rettegő kismacska.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 749
28 587
113
Kinn az aktuális videóm, linkelve a nemzetközi Lynx topikba, mivel inkább ahhoz, mint az ukránhoz kapcsolódik
Ha én lennék @nyugger helyében akkora sallert adnék a srácnak amikor a mobiljában matat, hogy a térképről Бахмут adná a másikat! :hadonaszos:
Ha van elbaszott felvétel az akkor a szerdai volt, mivel félúton derült ki, hogy szoszika nincsen kapcsolt hang és újra kellett vegyük. Plusz Tamás Gyuri bácsival éppen mikulásozott, szóval szegény Andrásnak két ember (ő alapvetően a technikus) munkáját kellett elvégeznie. A telefon buzernyákolás is amúgy ehhez kapcsolódik, mivel távolról úgy lehet buherálni a kamerát
Szerintem nagyon jó a szöveg és az elöadâsa is. Az ember még vèletlanül sem alszik el, mint sok mâs szakértönél.
Egy kis hiba: tegnap 2023 dec 6 volt, nem 2022... :)
Eredeti cím az lett volna, hogy hülyegyerek állványlábbal mutogat :D És köszi a javítást, másodszorra már benéztem a dátumot :D