[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 518
79 641
113
Én sem értem, miért lett kisebb Ukrajna? Hiányzik egy magyarországnyi terület belőle.
Neked egyébként mi a haladás? A 40+ ország segítségével Ukrajna, hogy halad? (Egy húszszorosan nagyobb haderővel mint pl.: a magyar haderő)

A helyzet az, hogy Ukrajna nem egy ország, csak egy feledésbe merülő entitás, egy bukott vezetővel akinél a 40+ ország államfői kilincseltek 600 napig. A demokrácia halovány nyomát sem lehet ebben az országban felfedezni. Mire volt jó ez a sok propaganda a gyenge oroszról, fényes szemű ukrán honvédőkről, az Übermensch nyugati technológiáról? Elmondom szívesen:

Európa romokban, a Német kormány éppen bukás előtt, az ukránnal egyetemben. EU költségvetés már júniusban kiürült, csak Németországban 60 milliárd Euró tűnt el. Senki nem tud semmivel elszámolni, megbukott a zöldenergiára és USA/ARAB LNG-re alapozott orosz energiahordozók diverzifikációja. Az energiaárak az európai vállakozások számára megfizethetetlenek, ezáltal Európa versenyképessége a béka segge alatt van. Gyakorlatilag az EU fizetett közvetve és közvetlenül mindent Ukrajnával kapcsolatban. Az USA csak gazdagodott ezzel ellentétben. Ezek tagadhatatlan tények. Senki nem beszél róla, de 8 millió ukrán menekültet tart el Európa. A számok nagyon változóak, de menekültenként 600-1500 euróba kerül ez havonta az európai országoknak, közel 650 napja. (lakhatás, segély, egyszeri támogatás, ruházat, bútorok, gyerektámogatások stb.) Ez még barátok között is valahol havi 8-10 millárd Euróra rúg!
A közvetlen segélyek Ukrajnának már meghaladták bőven a 100 milliárd Eurót csak Európa részéről.

A jelenlegi ukrán demográfia alapján, Ukrajna (már ami marad belőle) 60-80 év múlva heverheti ki ezt a csapást. Fegyverkészletei kimerültek, támogatások elapadnak, teljes gazdasági csődben van. Bármely napon összeomolhat a front, ezután az orosz egyszerűen behúzhatja azokat a területeket, melyekre igényt tart. De ha befagy a konfliktus a jelenlegi szinten, akkor is a legjövedelmezőbb ukrán területek vannak az orosz birtokában, ezzel egyetemben az USA befektetőt ezt már elvesztették. NATO-ba és EU-ba való belépés nedves vágyálmok szintjén rögzült.
Az orosz már az ékkő birtokában van. Demilitarizálta az Ukrajna túlnyomó részét, és értékes területekre tett szert.

Akkor most összegezzük, és tedd fel magadnak újra kérdést: Tényleg "marhára nem halad" az orosz? Az eredmény messze túlnyúlik a front vonalán túl.

Ha pl támadóként 650+ nap után nincs kisebb megszállt területed mint az invázió kezdete után 56 nappal...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 140
23 209
113
Ha pl támadóként 650+ nap után nincs kisebb megszállt területed mint az invázió kezdete után 56 nappal...
Teljesen igazad lenne, ha mindezen idő alatt nem halt volna meg az ukrán férfiak színe-java. És ha ez még hosszabb ideig tart, akkor kihalnak a faszba, mint a dínók.

Ps. Mondjuk a dínókat speciel jobban sajnáltam.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Kilenc orosz Tu-95MS bombázó zúdítja Kijevre – Szu-34-esek négy FAB-500-ast lőnek ki – 40 bombát dobtak csak Donyeckre!

Oroszország augusztus óta először intézett hatalmas légicsapásokat ukrán célpontok ellen.

December 8-án reggel kilenc Tu-95MS bombázó lőtt ki cirkálórakétákat Kijev katonai és ipari létesítményei ellen. Ukrán források szerint robbanások történtek Kijevben, valamint Irpin és Boriszpol térségében.
Az ország nagy részében légiriadót rendeltek el.
Sajtóértesülések szerint a rakéták Harkov és Cserkaszi régióból jutottak be az ukrán fővárosba.

Meg kell jegyezni, hogy utoljára idén augusztusban hajtottak végre ilyen nagyszabású rakétakilövéseket az orosz légi-űrhajózási erők. Azóta az orosz hadsereg a „Geran” kamikaze UAV-k és az „Oniks” és „Kalibr” cirkálórakéta-kilövők használatára korlátozódik.

Harkov orosz támadás alatt a mai napon. pic.twitter.com/86KuU8GP8k
— UNITED24media (@United24media) 2023. december 8


19 db Kh-101/Kh-555 cirkálórakétát indítottak

Ukrajna tájékoztatása szerint az orosz bombázók 19 db Kh-101/Kh-555 típusú cirkáló rakétát lőttek ki.
Ezen kívül Oroszország hét Geran-2 (Shahed-136) drónt és hat S-300-as rakétát indított. Ezeket a rakétákat Belgorodból indították el, és Harkovban célokat találtak.
Jurij Ignat, a Kijevi Légierő szóvivője megjegyezte, hogy december 7-én este hét "Shahed" kamikaze drón talált el célokat Dnyipropetrovszk régióban.
Az ukrán légvédelmi erőknek a 19 rakétából mindössze 14-et sikerült lelőniük Kijev és Dnyipropetrovszk térségében.

Videó: Tornado-S eltalálja az ukrán lőszerraktárat Herszonban

Peniskander újra visszatér (Tudom, hogy valójában Tornado-S)
A sztrájk egy ukrán állást ért Herson városában. Az általa okozott tűz nagysága alapján úgy tűnik, hogy üzemanyagot vagy lőszert tartalmazott. pic.twitter.com/sjzXqZn2Dl
— Fennec_Radar (@RadarFennec) 2023. december 6


Csak Donyeckben 40 bomba esett le!


Tarnavszkij tábornok és az ukrán fegyveres erők parancsnoka ugyanakkor felfedte, hogy a nap folyamán az oroszok több mint 40 légibombát dobtak le ukrán állások ellen Donyeck térségében.
Alekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok megjegyezte, hogy az orosz légierő az elmúlt 24 órában növelte a légibombák alkalmazását a donyecki régióban, elsősorban az Avgyejevka és Marjinka régiókban lévő ukrán állások ellen.
Hozzátette azt is, hogy az orosz gyalogság páncélozott járművek támogatásával indít támadásokat.

Videó: Az oroszok FAB-bombákkal bombázzák az ukrán állásokat Avgyejevkában
https://t.co/zo49jWOoCM pic.twitter.com/t7ZK5OT02T

#UkraineRussiaWar
Helyszín: #Avdiivka
Dátum: ~2023.12.07
Koordináták: 48.127960, 37.746965
eírás: Orosz FAB-ok támadják az ukrán fegyveres erők állásait Avgyejevkában.
azonosító: 07122023.1658
— Katonai összefoglaló (@MilitarySummary) 2023. december 7
https://t.co/K6tsGgPXzy pic.twitter.com/8MHnAJXsaJ

Videó: Oroszok megsemmisítik az ukrán lőszerraktárt Harkov közelében
#UkraineRussiaWar
Helyszín: #KozachaLopan
Dátum: ~2023.12.07
Koordináták: 50.3446213, 36.2012292
Leírás: Az orosz katonaság megsemmisítette az ukrán fegyveres erők Lopan lőszerraktárát
azonosító: 07122023.1701
— Katonai összefoglaló (@MilitarySummary) 2023. december 7


Szu-34-esek négy darab FAB-500 bombát bocsátanak ki

A videón látható, amint az orosz SU-34-es bombázók négy FAB-500-as bombát lőnek ki ukrán célpontok ellen. Az oroszok az egyszerű FAB-500-as bombákat irányított bombákká alakították át egy légterelő készlet hozzáadásával.
Egy ideje ezek a bombák nemcsak az ukrán fegyveres erők páncélozott járművei és személyzete, hanem a lőszer- és üzemanyagraktárak megsemmisítésének egyik fő eszközévé váltak.
Ezenkívül az UMPC-vel felszerelt FAB-500-as bombák megnyitják az utat az orosz gyalogság előtt, amikor speciálisan megerősített ukrán állásokat akarnak megrohamozni. Az orosz légierők most tömegesen használják ezeket a bombákat Avgyejevka irányában.
A katonai szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy az orosz légierő hamarosan hat FAB-500-as légibombából álló salót tud indítani. A tervezési és hibakereső egységek egységes halmaza egy ideje tömeggyártásba került.
Ezek a lőszerek a háború alatt bizonyították nagy hatékonyságukat és értéküket. Az Ukrán Fegyveres Erők idén tavaszi ellentámadási terveit a légibombák tömeges alkalmazása repüléstervező és -korrekciós egységgel rontotta meg.


2 hónapos szünet után az orosz Tu-95MS bombázók nagy hatótávolságú cirkálórakétákat indítottak Ukrajna ellen. Az ukrán légvédelem a 19 Kh-101/Kh-555 rakétából 14-et lőtt le https://t.co/T5v5Qsd6AA … Szintén 7 lelőtt Shahed drónból 5-öt. És 6 belgorodi S-300-as rakéta találta el Harkovot pic.twitter.com/w94DZnZGIb
— Liveuamap (@Liveuamap) 2023. december 8

Oroszország egyik napról a másikra 19 X-101/Kh-555 cirkálórakétát és 7 Shahed drónt indított Ukrajnára

Ukrajna lelőtt:
14/19 (73,6%) X-101/Kh-555 rakéta
5/7 vagy (71,4%) Shahed drón

3 infrastrukturális létesítményt és 3 adminisztratív épületet találtak el, Kijevben egyetlen célpontot sem találtak el pic.twitter.com/bVCcLl1PhL

— Ukrajna csatatérkép (@ukraine_map) 2023. december 8

Tisztázták a Harkov elleni éjszakai rakétatámadás következményeit. A megszállók 6 darab S-300-as rakétát lőttek ki. Csak a polgári infrastruktúrát érintik – lakóépületeket, oktatási intézményt és játszóteret. Mintegy 20 autó sérült meg. Egy 25 éves férfi és egy… pic.twitter.com/Lo1eRvuXKt
— Oriannalyla (@Lyla_lilas) 2023. december 8.


Az oroszok elfoglalják az ukrán erődöt hősies csaták után, több tucat halottal


A Távol-keleti Katonai Körzet 5. egyesített fegyveres hadserege 127. hadosztálya 394. motoros lövészezredének erői megtámadtak egy ukrán erődöt.
A videón pirosban az oroszok, kékben pedig az ukránok.
Az erődben több tucat ukrán tartózkodik, de ez nem akadályozta meg az oroszokat a támadásban.
A „Saval” hívójelű parancsnok frontálisan (00:43) igyekezett behatolni három géppuskaállás közé, onnan, ahonnan az ukránok nem számítottak rá. Az orosz parancsnok lépése meglepte őket
A harc négy napig tartott. Sok ukránt megöltek, mások megadták magukat.
És az oroszoknak is sok halottja volt.

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 602
25 012
113
Ha pl támadóként 650+ nap után nincs kisebb megszállt területed mint az invázió kezdete után 56 nappal...
Ez ilyen árja matek? Megszállta a natot a német 2.vhs matematika?

Más:
Nem nato challenger2 és társai, kis polírozás és mint az új:


Spárta drónos videók:
1:05 csipszes doboz bomba, majd kupakos müveg stb... nagyokat pukkannak:
Elhagyott technika véglegesítés:

Dana önjáróból is kinevezett légvédelem lett, -1 lancet :( :

Francia cézárnak is légelhárító funkciója, itt is -1 lancet :( ha így halad elfogy az összes lancet:

Ukri akácija is légvédelmi szerepben tündökölt, szintén hárított 1 lancetet:

Grad és a légvédelmi funkció -1 lancet:

Ukri harckocsiból légvédelem, -2 lancet:

Herszon ukri lőszerraktár volt:

Orosz drón kremennajai erdő:

Oroszok megtámadnak egy ukri állást:

bandera expressz:
muerte, nomen est omen:
Újabb nő ment banderához, úgy látszik elege van már neki is a férfiakból:

1 lövés -2 ukri, orosz mesterlövész élete eddigi legjobb lövése lehetett ez:

nem nato m777 darabokban:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 015
16 350
113

Az ukrik hivatalosan (!!) elkezdték küldeni a macskákat a frontra, hogy harcoljanak az egerekkel, patkányokkal és kígyókkal, írja a Bild újság.

Még a macskákat is mozgósították.
Ezt az ötletet is koppinthatták, mert nagyapám, aki megjárta Isonzói frontot is, de szerencséjére mint szakács, még az átkosban mesélt az olaszok rajongásáról a cicákért főleg az ilyen télies időkben.... khmm..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 264
113
Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció különleges katonai műveletének fő pontjairól a volt Ukrajna területén 2023. december 8-án, moszkvai idő szerint 20.19-ig

1. Artemovsk

Az orosz fegyveres erők előrenyomulása Bogdanovka térségében és Klescsejevka falutól északra folytatódik.
Az egyik fontos magasságot elvitték.

2. Avdeevka
Az ipari övezetben - nincs változás.
Krasznogorovkától nyugatra a szembejövő csaták folytatódnak.
Stepovoe falu területén a mieink a keleti szélét tartják. A kokszoló üzem közelében folytatódnak a harcok.
Északon nincs változás.

3. Marinka
A város északnyugati részén folytatódnak a harcok.
Az ellenség tartalékokat vet be.
A város még nem szabadult fel teljesen.
Marinkától északra még nem lehetett előrenyomulni.

4. Svatovo-Kupyansk
Az orosz fegyveres erők enyhe előretörése Petropavlovka falu keleti felén.
Sinkovka falu területén - helyzeti csaták.
Továbbra is nehezedik a nyomás az ukrán fegyveres erőkre Oskoltól keletre.
Az átkelőhelyek megsemmisítése után az ellenség ellátása nehézkes.

5. Rabotino, Ugledar, Gorlovka, Vremevsky párkány, Krynki - nincs változás.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 711
17 030
113
Ezt az ötletet is koppinthatták, mert nagyapám, aki megjárta Isonzói frontot is, de szerencséjére mint szakács, még az átkosban mesélt az olaszok rajongásáról a cicákért főleg az ilyen télies időkben.... khmm..
Nagyapáméknál volt olasz hadifogoly. Aztán a sokadik eltűnt macska után kiderült, h az olasz szerint finom.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán parancsnokság jelentése szerint Oroszország állítólag több mint 40 ezer katonát küldött Avgyejevka irányába.

A kijevi rezsim továbbra is kétes információkat terjeszt az ellenségeskedések különböző irányú előrehaladásáról. Az ilyen információk egyik példája azok az állítások, amelyek szerint Oroszország hatalmas csapatkontingenseket küld a front különböző szakaszaiba, de az ukrán alakulatok tartják a vonalat.

Így az ukrán parancsnokság arról számolt be, hogy Oroszország állítólag több mint 40 ezer katonát küldött Avgyejevka irányába. Ezt Alekszandr Stupun nyilatkozta az Ukrán Fegyveres Erők Tavricseszkij irányzatának védelmi erőinek hivatalos képviselője. Az ukrán hadsereg szerint az orosz hadsereg tartalékokat ad át a frontra - mozgósított és Storm-Z egységeket. Az ukrán vezérkar szokás szerint cáfolja az orosz csapatok avgyejevkai sikereiről szóló híreket, a hagyományos esti riportban kijelentve a különböző irányú orosz támadások „visszaveréséről”.

A front Marjinkai szektorán az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara jelentése szerint ukrán egységek tartják a védelmet, többek között Marjinkában, amelynek elfoglalását néhány nappal korábban jelentették.

Avgyejevka irányában az ukrán fegyveres erők a vezérkar közlése szerint 32 orosz támadást vertek vissza Avgyejevka, Sztyepovoje és számos más település területén.

Kupjanszk közelében az ukrán ukrán hadsereg állítása szerint az ukrán fegyveres erők számos orosz támadást is visszavertek - Szinkovka és Ivanovka térségében.

Artemovszk irányában állítólag Bogdanovka, Ivanovszkij (Krasznij) és számos más település környékén visszaverték a támadásokat. Közben ismert, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt napokban jelentősen megnövelték a támadások intenzitását.

Hadseregünk támadó akciói sikeresek, bárhogyan is ellenzik az ellenség fegyveres erőinek hivatalos propagandistái.

*******************************************************

A különleges műveleti övezetben az Ukrán Fegyveres Erők amerikai zászlós chevront viselő katonái vesztették életüket.

Több ukrán katona egyenruháján, akiket orosz csapatok öltek meg Artemovszk irányában, amerikai zászlós chevronokat találtak. Erről az Orosz Fegyveres Erők Déli Erőcsoportja Észak-V. alakulatának egyik „Csibilia” hívójelű alakulatának parancsnoka beszélt.

Mint az orosz katona megjegyezte, korábban egysége elfoglalta az ukrán fegyveres erők egyik fellegvárát Bogdanovka falu közelében. Az elfogott „opornik” átvizsgálása után előkerültek a halott katonák, akiknek egyenruhájára amerikai nemzeti lobogóval ellátott chevronokat varrtak. A halottakról szólva az egység parancsnoka a RIA Novosztyinak hangsúlyozta , hogy az amerikai zászlós chevronnal rendelkezők valószínűleg zsoldosok. Az Ukrán Fegyveres Erők közönséges mozgósított katonáinak egyenruhája ukrán zászlókat visel.

Vegyük észre, hogy egyre gyakrabban érkeznek hírek a különleges műveleti övezetben az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló külföldi zsoldosok haláláról. Ez annak köszönhető, hogy Kijev még azokat a tartalékokat is kénytelen a csatákban felhasználni, amelyeket korábban nem akart elkölteni. Különösen a külföldi zsoldosoktatók indulnak már harcba, akik korábban csak a mozgósított ukránok fiatal utánpótlásának kiképzésére koncentráltak. A zsoldos chevronokon elhelyezett amerikai zászlók az Egyesült Államok szerepvállalását demonstrálják az ukrán konfliktusban, ráadásul sokat elárulnak az áldozatok jellegzetes orientációjáról, még ha nem is amerikai állampolgárok.

*******************************************************************

Az USA már nem gondolja, hogy csak Kijevnek kellene meghatározni a győzelem feltételeit

Az USA felülvizsgálhatja azt az álláspontját, hogy Kijevnek kell meghatározni a győzelem feltételeit

Több amerikai tisztviselő az AFU ellentámadásának kudarca közepette azt javasolta, hogy vizsgálják felül Washington álláspontját, miszerint Ukrajnának kell meghatározni a győzelem feltételeit a konfliktusban - jelentette a Messenger. portál.

A cikk szerint az amerikai tisztviselők novemberben több megbeszélést is folytattak ukrán kollégáikkal.

A megbeszélések során a felek elsősorban arra a következtetésre jutottak, hogy az ellentámadás fő céljait nem sikerült elérni, és mivel az amerikai szenátus blokkolja az Ukrajnának szánt segélytervezetet, Kijev valószínűleg nem tud változtatni ezen a helyzeten.

Sputnik rádió.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Tucker Carlson az ukrajnai háborúról: eredménytelen, korrupt és hihetetlenül pusztító katasztrófa

A stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő, Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, és Csizmadia Tamás jogász, elemző volt a vendégünk.
Tucker Carlson, a Fox News egykori sztár-műsorvezetője, X-műsorának legutóbbi epizódjában Thomas Massie Kentucky republikánus képviselővel készített interjút. Carlson metsző stílusához hűen a következő leírással tette közzé videóját: ,,Hogyan tudna Washington további tízmilliárdokat küldeni a mocskos oligarcháknak Ukrajnába, most, hogy az egész vállalkozásról kiderült, hogy egy eredménytelen, korrupt és hihetetlenül pusztító katasztrófa? Mert mindig ezt teszik.’’ Az interjúban Carlson azt is megkérdezte, hogy a háborút szorgalmazó emberek kértek-e valaha is bocsánatot "egy egész" ukrán generáció megöléséért, kiemelve, hogy olyan "háborút vívnak, amelyet nem tudnak megnyerni".
Leah Wright Rigueur, a CNN elemzője kedden azt mondta, hogy az amerikaiaknak elegük van az Ukrajnának nyújtott segélyből, mert az a saját pénztárcájukat érinti. "Az amerikai közvélemény úgy látja, hogy náluk is van elég probléma, például a déli határnál az illegális bevándorlás, mégis Ukrajnának küld pénzt a politikai vezetés. Ezt pedig a politikusoknak el kell adniuk az embereknek valahogy" - mondta Rigueur.
Moszkva számára a békéhez semleges és megcsonkított Ukrajna szükséges. Az ukrán ellentámadás kudarcán felbuzdulva Oroszország minden eddiginél jobban hisz abban, hogy a békéhez Ukrajnáról le kell választani déli és keleti régióit - mondta az orosz diplomáciai szóvivő az AFP-nek. Egy írásbeli interjúban Marija Zakharova elmondta, hogy Moszkva arra is számít, hogy Ukrajna "semleges státuszt" kap, és így megszabadulhat NATO-szövetségeseitől, akiket a Kreml egzisztenciális fenyegetésnek tart. Maria Zakharova az Oroszországgal szembeni szankciós politika "kudarcára" is rámutatott, mondván, hogy a Nyugat nem tudta elszigetelni az országot. Szerinte ezek az intézkedések inkább "visszafelé sültek el" a Nyugaton, és "az orosz állam nemzetközi tekintélye" megerősödött.
Tegnap holtan találták Moszkva közelében Ilja Kiva oroszbarát ukrán politikust. Egy ukrán védelmi szektorban dolgozó forrás azt állította, hogy egy kijevi akció vezetett a "likvidálásához". Illia Kyva élettelen testét "fejsérüléssel" találták meg a Moszkva melletti Odintsovo kerületben - jelentették orosz hírügynökségek a helyi hatóságokra hivatkozva. Az ukrán biztonsági szolgálatok (SBU) "kézifegyverekkel" végeztek vele - mondta az AFP-nek egy, a műveleteiket ismerő forrás. Emellett egy kelet-ukrajnai autórobbanásban, Luhanszkban meghalt egy oroszbarát helyi tisztviselő, Oleg Popov. Az oroszok szerint ez is az ukrán szolgálatok által elkövetett támadás volt.
Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő szaúd-arábiai látogatása azt mutatja, hogy Washington Moszkva elszigetelésére tett erőfeszítései kudarcot vallottak – írta az amerikai Bloomberg hírügynökség.
Mali után, - amely 2022 májusában állt fel az asztaltól - , szombaton Niger és Burkina Faso is bejelentette, hogy kilép a G5 Száhel-csoportból. Ez újabb kudarcot jelent a 2014-ben létrehozott szervezet számára, amelynek dzsihadistaellenes erői soha nem tudtak hatékonyan helytállni a terepen.
Csád biztonsága a Száhel-régió egészét tekintve kiemelt jelentőségű, de Magyarország és egész Európa érdeke is – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a csádi magyar katonai misszió kapcsán.
Ukrán különleges erők harcolnak a Wagner-csoport ellen Szudánban. A Le Monde szerint az ellentámadásba beleragadt Ukrajna igyekszik kiterjeszteni jelenlétét a világban, különösen Afrikában. Egyik célja, hogy Wagner ellen harcoljon mindenütt, ahol az orosz zsoldosok csoportja megtalálható.
Moszkva igyekszik erősíteni kapcsolatait az afrikai országokkal. Szudán, az arab világ kapuja Afrikában, amely a Nílus nagy részét ellenőrzi. Az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem tetszik, hogy Szudán jóváhagyhatott egy orosz katonai támaszpont-projektet, amely hozzáférést biztosítana számára a Vörös-tengerhez. A Khartoumban hatalmon lévő katonai junta azonban úgy vélte, hogy nincs parlamenti legitimitása, inkább kivárja a jobb napokat. Kifogást keresnek vagy nem biztosak benne, hogy jó az nekik, ha megjelenik az orosz befolyás a térségben? Az Afrika szarván és a Vörös-tengeren, a jemeni háború és a Bal el Mandeb-szoros között zajló események megérdemlik a figyelmünket.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 015
16 350
113
Igazából én sem értem ezt a dolgot. 650+ napja nem áll meg és marhára nem halad... :rolleyes:
Ehh, már megint ez a fiatalos , meggondolatlanul könnyed életvitel, az örökös hajtás..csak a hajtás... Ahogy falumbéli öregek mondták, komoly dolog ez, nem sz@r hogy elkapkodjuk.. Hova sietünk, üresek a temetők?

Nézzél már az Európai háborúkra létezett 30 éves, illetve 100 éves háború is..

Ez alapján még lehet hogy nagyon az elején járunk, még csak konfliktus, cseperedik.. nem szabad már az elején mindent bevetve a frontra tolni az összes tartalékot...és mindent bele ..

Ezt a rohamtempót a Nők se díjazzák..
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Ehh, már megint ez a fiatalos , meggondolatlanul könnyed életvitel, az örökös hajtás..csak a hajtás... Ahogy falumbéli öregek mondták, komoly dolog ez, nem sz@r hogy elkapkodjuk.. Hova sietünk, üresek a temetők?

Nézzél már az Európai háborúkra létezett 30 éves, illetve 100 éves háború is..

Ez alapján még lehet hogy nagyon az elején járunk, még csak konfliktus, cseperedik.. nem szabad már az elején mindent bevetve a frontra tolni az összes tartalékot...és mindent bele ..

Ezt a rohamtempót a Nők se díjazzák..
Azért mondják ezt, mert kb. az az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak, hogy "az oroszok nem értek el semmit ennyi idő alatt".
Igazából lassan mindenki tudja már nyugaton is, hogy az ukrán háború már elment, láthatóan mindenki egy olyan kiszállási pontot keres, amivel minimalizálni tudja az arcvesztést (ne kelljen kiállni, és azt mondani, hogy bocsi, benéztük és elcsesztük).

Az ukrán háborúnál szerintem már egyértelműen a végjátékot látjuk, júliusban mondtam először (a dicső ukrán ellentámadás első hónapjának végén), és tartom most is, hogy szerintem legkésőbb tavasszal véget érnek a harcok, akkor már azzal fognak foglalkozni, hogy Ukrajna azon részével mi legyen, amit az oroszok nem csatolnak magukhoz, merthogy az a rész is egy akkora teher lesz mindenki számára, hogy mindenki megpróbálja majd a másikra tolni az istápolás nemes feladatát.

Most láthatjuk, hogy az amcsiknál a két nagy párt egymásra mutogat, hogy miért nem lett / lesz megszavazva az ukrán támogatási csomag, ezzel a móddal mindkettő úgy tud kiszállni, hogy a másik lesz a hibás (és persze az ukránok, akik képtelenek voltak nyerni a harcmezőn), az EU-ban mi leszünk a hibásak (a háttérben persze mindenki örül, hogy vétózunk, mert rohadtul nincs pénze már senkinek, és felvenni emiatt több tízmilliárd eurós hiteleket nem annyira vicces), az ukránoknál meg már kb. eltemették Zelenszkijt, már azért harcolnak, hogy ki legyen az utód.

Ha fenti folyamatok e mederben folynak tovább, az ukrán állam hamarabb fog összeomlani, mint hogy az orosz csapatok eljutnának Kramatorszkig. Ha az amcsik végül mégis megszavazzák az ukrán segélycsomagot, akkor még valamennyit lehet húzni a konfliktust, de az csak az áron változtat, a végeredményen nem. De innen úgy tűnik, hogy a nagy vízen túl is elkezdték a számok azt mutatni, hogy lassan ki kéne farolni ebből a trutymóból, mert nem fog megtérülni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 518
79 641
113
Ehh, már megint ez a fiatalos , meggondolatlanul könnyed életvitel, az örökös hajtás..csak a hajtás... Ahogy falumbéli öregek mondták, komoly dolog ez, nem sz@r hogy elkapkodjuk.. Hova sietünk, üresek a temetők?

Nézzél már az Európai háborúkra létezett 30 éves, illetve 100 éves háború is..

Ez alapján még lehet hogy nagyon az elején járunk, még csak konfliktus, cseperedik.. nem szabad már az elején mindent bevetve a frontra tolni az összes tartalékot...és mindent bele ..

Ezt a rohamtempót a Nők se díjazzák..
Jajj megint olyan okos vagy.

Teljesen igazad lenne, ha mindezen idő alatt nem halt volna meg az ukrán férfiak színe-java. És ha ez még hosszabb ideig tart, akkor kihalnak a faszba, mint a dínók.

Ps. Mondjuk a dínókat speciel jobban sajnáltam.
Dehogy halt meg. Vagy ha mégis, akkor mi az oka annak, hogy a minden szemponrból fölényben lévő oroszok egy állapotos tetűt tempóját sem képesek tartani támadásban?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 528
20 583
113
Dehogy halt meg. Vagy ha mégis, akkor mi az oka annak, hogy a minden szemponrból fölényben lévő oroszok egy állapotos tetűt tempóját sem képesek tartani támadásban?
Tényleg ennyire egyszerű a gondolkodásod? :D Kérj tanácsot valamelyik katonától, aki nem csak objektumőri szintig jutott. Az ugye eszedbe sem jut, hogy az ukránok gyakorlatilag a hústömeg elégetésével érték el eddig, hogy az orosz ne jöjjön nagyobb lendületbe, mert ugye azt láttuk, h ebben a "NATO technika" nem sokat segített nekik.
Ha a hús is elfogy - és láthatóan erősen fogyóban van - akkor kb. elég lesz egy retúrjegyeet venni Kijevig a vonatra... :D