[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 932
87 280
113
Európa és az USA háborúra készül Oroszország ellen? (Vukics Ferenc elemzése) 1. rész

...
Hát basszák meg. Ez a helyzet, mint a 3 műszakos orosz hadiipar, félelem Oroszországtól, meg a többi bullshit nem jött volna létre, ha betartják bármelyik Minszket, tovább megyek, bármelyik korábbi írott vagy szóbeli megállapodást, vagy csak nem puccsolnak Ukrajnában. Ahogy Oroszország nem annektálta Grúziát 2008ban, Beloruszt a puccs miatt, így Ukrajnának se kellett volna elszenvednie azt, amit, úgyhogy köszi szarkeverő USA, GBR, köszi béke díjas Obama, köszi Klingonné az Arab Tavaszt, és köszi az ukrán proxyt Biden, ill. köszi BoJo, hogy tavaly áprilisban ez nem ért véget, és elértétek, hogy a ruszki felpörgessen mindent, ami nektek nincs, de azért ismét más faxával a csalánt!

Létrehoztatok egy problémát, ami nem is lenne, ha az USA rövidtávú, agy nélküli szarkeverése nem létezne ...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 139
23 209
113
Jajj megint olyan okos vagy.


Dehogy halt meg. Vagy ha mégis, akkor mi az oka annak, hogy a minden szemponrból fölényben lévő oroszok egy állapotos tetűt tempóját sem képesek tartani támadásban?

Hát barátom, az egyre inkább kiterjesztett életkor, az egyre több nő a fronton és újonnan bezsuppoltatott arcok kora és harcolni akarása nem éppen a te verziódat támasztják alá. Ezekről videók tucatjai állnak rendelkezésre. A te okoskodásdat mi támasztja alá a semmin kívül?
A haladásról meg… nem vágod még mindig, hogy szép lassan kihalnak a faszba, minek kellene olyan rohadtul kapkodni?! Ez nem a Ki nevet a végén társasjáték, hogy az nyer, aki a leghamarabb célba ér. Ezeknek a kék-sárga faszfejeknek nem lesz kikkel célba érni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 263
113

Az ukrán fegyveres erők támadnak? (TÉRKÉP)​


A katonai-politikai és hadműveleti helyzet elemzése azt mutatta, hogy az ukrán fegyveres erők aktívan készülnek a támadásra.

Először is, a dezinformációs intézkedések a propagandával párosulva olyan imázst alakítottak ki az ukrán fegyveres erők számára, mint 2022. január-februárban. Az Ukrajna körüli információs zajt nagyon felhígítja a politika. A világközösség bízik abban, hogy minden segély hamarosan véget ér, és Ukrajnát az orosz hadsereg elfoglalja.

Másodszor, Ukrajnának valóban szüksége van a sikerre, bármilyen sikerre. Meg kell győzni a nyugati választókat a közelgő győzelemről, és vissza kell térni az ukrán fegyveres erők számára nyújtott korlátlan segítség napirendjére. A többit az ellenőrzött médiák végzik majd, minden promóciót hatalmas sikerré változtatnak.

Harmadszor, meglehetősen nehéz meglepetést elérni a felderítő eszközök modern fejlesztése miatt. A csapásmérő erő koncentrációja valószínűleg hamarosan kiderül, minden titkolózás, álcázás és félretájékoztatás ellenére. Ezért nem szabványos döntést hoznak, nevezetesen a Dnyeper és a Kahovka-tározó befagyott medrén való átkelést.

Ugyanakkor vannak más nyilvánvaló jelek is, amelyek arra utalnak, hogy az ellenség offenzívára készül:

► Több mint hatezer tengerészgyalogos végzett kiképzésen az Egyesült Királyságban, és már meg is érkezett katonai egységeihez;

► Nincsenek aktív ellenségeskedések, az ukrán fegyveres erők védekezően lépnek fel, az egységeket váltják;

► Növekszik a katonai rakomány kiszállítása, emellett nagy kínálat jött létre különféle kaliberű töltényekből és lövedékekből, melyek szállítása és szétszórása a harci érintkezési vonal közvetlen közelében történik;

►Valamennyi típuús felderítés jelentősen felerősödött;

► Megváltozott az ellenség cselekvési módja, különösen a tüzérségi tűz jellege. Általában az offenzíva közelgő kezdetének jele a mélyen hátul lévő célpontok elleni támadás, a repülőterek és más objektumok elleni támadások sorozata. Az ilyen támadások az orosz fegyveres erőket szervezési intézkedések megtételérekényszerítik: a légi közlekedés elosztására, az ellátórendszer megváltoztatására, a parancsnoki helyek áthelyezésére, stb.

► Bővült a speciális felszerelések (traktorok, gépészeti és szapper felszerelések) kínálata, ami még inkább az offenzíva előkészítéséről beszél, mint amikor a harcjárművek megjelennek a segélycsomagokban.


Az ukrán offenzíva közelségét bizonyítja az is, hogy az ideiglenesen megszállt zaporozsjei régió adminisztrációja a civileket a harci érintkezési vonalhoz közeli településekről kitelepíti. Az orosz hatóságok viszont bejelentették a evakuálást Novaja Kahovkában.

Az offenzíva megkezdése előtt aktív csaták kezdődhetnek a front különböző szektoraiban - az ukrán fél megvizsgálja az orosz csapatok védelmét, azonosítva a leggyengébb pontokat.

Az offenzíva kezdete szintén nem korlátozódik egyetlen erőteljes ütésre. A harcok intenzitása fokozatosan növekszik, amint nehézgépeket szállítanak át a Dnyeper bal partjára.
Így az offenzíva nem egy szektorban, hanem kettőben vagy akár többben zajlik majd, és nem feltétlenül lesz azonnal nyilvánvaló a főtámadás helye.

Ebben az esetben az ukrán fegyveres erők fő erőfeszítéseinek összpontosítási iránya Armyansk és Melitopol blokkolása (elfoglalása) lesz, hogy blokkolják a szárazföldi folyosókat és blokkolják a Krímet északról. Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága az ezen a területen végrehajtott támadó hadművelet után betartja az Egyesült Államok ajánlásait, hogy a fő támadást egy irányba összpontosítsák.

Herszon irányában az OGV "Kherson" erői (több mint 42,2 ezer fő) átkelnek a Dnyeperen Oleshka térségében, valamint a Krynka térségben korábban elfoglalt hídfőkről, azzal az azonnali feladattal, hogy tűzkárokat okozzanak. az Orosz Fegyveres Erőknek, majd elérjék Armjanszkot.

Az ukrán fegyveres erők Zaporozsje irányában a „Zaporozhye” OGV erőivel (több mint 52,2 ezer fő) átkelnek a befagyott Kahovskoe víztározón, azzal az azonnali feladattal, hogy blokkolják Energodart, majd elérjék Melitopolt.Az elterelő csapást az UTF "Donyeck" erői (több mint 51,4 ezer fő) hajtják végre Vasziljevka - Melitopol irányában, emellett ez megvédi az előrenyomuló "Zaporozhye" OGV bal szárnyát azaz orosz fegyveres erők ellentámadásaitól.
Előrejelzéseink szerint az offenzíva legkorábban a katolikus karácsonykor - december 25-én kezdődik. Ez szimbolikus, hiszen Ukrajnában felhagytak az újévi ünnepséggel, és a kormányzó rezsim imádja az ajándékokat.
Pavel Kovalev, BelVPO
Источник: https://rusvesna.su/news/1702038596
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 137
15 764
113
Európa és az USA háborúra készül Oroszország ellen? (Vukics Ferenc elemzése) 1. rész

Indul az Ukrajna 2 projekt – a NATO keleti szárnyán lévő országoknak fel kell kötni a páncélozott alsógatyát…

Másfél éve halljuk elsősorban nyugati katonai vezetőktől, hogy valószínűsíthető egy fegyveres konfliktus Oroszországgal. Az oroszok úgy tudják, hogy ez a háború már valójában tart. Lavrov szeptemberben az ENSZ-ben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nyugati hatalmak Ukrajnának nyújtott támogatásukkal gyakorlatilag közvetlen háborút folytatnak Moszkva ellen: "Nevezhetjük, aminek akarjuk, de ők harcolnak velünk, egyenesen háborúznak velünk. Hibrid háborúnak nevezzük, de ez nem változtat a dolgokon" – mondta.
Minden jel arra utal, hogy az ukrán hadműveletek sikertelensége, az USA számára geopolitikailag fontosabb térségekben megjelenő új konfliktusok és a kijevi belpolitikai viszályok miatt a végén Európa magára marad a konfliktus megoldásával, és hosszú távon az Oroszországgal szembeni fegyveres ellenállásra készítik fel a kontinenst.

Néhány hónappal ezelőtt Paul Taylor a Fegyverek vagy vaj? c. írásában arról beszélt, hogy az önvédelemhez elengedhetetlen katonai kapacitás kiépítéséhez az európai nemzeteknek fájdalmas döntéseket kell hozniuk és fel kell adniuk az eddig annyira fontosnak tartott jólétet.
Taylor szerint „nincs visszaút a hidegháború utáni biztonsági rendhez, amelyet Moszkva 2008-ban Grúzia megtámadásával megroppantott, 2014-ben a Krím annektálásával felrúgott, és végül tavaly február 24-én Ukrajna teljes körű lerohanásával szétzúzott”.
A Guardian elemzője szerint akárhogy is végződik Oroszország ukrajnai háborúja, Európa egy évtizedes védelmi kényszerpályára került és a sebesült, bosszúszomjas Oroszország mindaddig fenyegetés marad, amíg Vlagyimir Putyin vagy hasonló gondolkodású utódai vannak hatalmon:
„Európa 'szabadságának' biztosítása vége drága lesz, és fájdalmas döntéseket fog hozni a fegyverek és a vaj között, amit a baloldal majd különösen kellemetlennek fog találni.”

Rob Bauer admirális szerint különösen a szövetség keleti szárnyán lévő hét nemzetnek kell felkészülnie egy orosz támadásra.
Kristi Raik, az észtországi Tallinnban működő Nemzetközi Védelmi és Biztonsági Központ igazgatóhelyettese azt állítja, hogy az Oroszországgal közös európai biztonsági rend álma halott, és az, hogy az ukrajnai háború hogyan ér véget, legalább annyira meghatározza majd Európa jövőjét, mint Ukrajnáét. Raik, a balti elemzőkhöz szokásos módon, természetesen nagyon kemény szavakat használ:
„Nagyon is világosnak kell lennie, hogy Moszkva felfogása az európai biztonság alapelveiről és normáiról összeegyeztethetetlen a nyugati nézetekkel. Ahogy Ukrajnában láthattuk, a Kreml a biztonságot az ellenőrzéssel teszi egyenlővé, ami mélyen gyökerezik az orosz történelemben és külpolitikában. Ez valószínűleg nem fog megváltozni a belátható jövőben. Oroszország mint földre éhes birodalom hagyománya egyenes vonalban nyúlik vissza a középkori Moszkváig, amely a 16. században, Rettegett Iván uralma alatt expanzív állammá alakult át. A saját népét kínzó és lemészároló kegyetlenségéről is ismert Ivánt Putyin uralkodása alatt rehabilitálták és ünnepelték, míg maga Putyin egy másik kínzást kedvelő orosz birodalomépítőt, Nagy Pétert vette példaképéül.”
„2021 decemberében, amikor az orosz erők Ukrajnába való bevonulásra készülődtek, a Kreml két, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak címzett dokumentumban újból kísérletet tett az európai biztonsági rendről alkotott elképzelésének népszerűsítésére. Ezúttal a kétértelműség eltűnt, a revíziós célok pedig egyértelműek voltak: Moszkva hidegháború korabeli befolyási övezetének teljes helyreállítása és a NATO európai jelenlétének visszaszorítása az 1990-es évekbeli keleti terjeszkedése előtti vonalra. Ezek a célok változatlanok és Oroszország hosszú távú stratégiai gondolkodását tükrözik.”

Alina Polyakova, Edward Lucas, James Lamond, Bobo Lo és Lauren Speranza a Hogyan néz ki Európa 3-7 évvel az ukrajnai orosz háború után? c. tanulmányukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a NATO és az Európai Unió – nem válságkezelésre lettek létrehozva. Ez pedig azt jelenti, hogy középtávon (három-hét év múlva) Európának sokkal „agilisabb mechanizmusokat” kell kialakítania, amelyek képesek lesznek majd gyorsan reagálni a biztonsági fenyegetésekre.
A szerzők megállapítása az, hogy a NATO-t kiegészítő közös biztonsági és védelmi politikát kell kialakítania az egész blokk számára, valakinek be kell tölteni a Németország elbizonytalanodásával fennálló vezetői hiányt, ezért el kell érni, hogy az Egyesült Királyság mélyebben integrálódjon az európai biztonsági infrastruktúrába, és le kell küzdeni a Brexithez kapcsolódó feszültséget és megosztottságot.
A szerzők szerint bár az orosz-ukrán háború kimenetele ismeretlen, a lényeg az, hogy az amerikai és a tágabb értelemben vett szövetséges politikának az ukrajnai válságot arra kell felhasználnia, hogy egy megújult és biztonságosabb transzatlanti szövetséget hozzon létre.
„Minden más forgatókönyv végül egy széttöredezett, meggyengült és bizonytalanabb szövetséghez fog vezetni, amely kevésbé képes kezelni a hosszú távú kihívásokat, beleértve Kínát is” – írják a szerzők.
Viszonylag merész megállapításuk, hogy ha Ukrajnának csak az önvédelemhez szükséges minimális biztonsági támogatást nyújtjuk, mert nem akarunk kockáztatni egy Oroszországgal való háború, az nem fog stabilabb és biztonságosabb Európát vagy transzatlanti szövetséget eredményezni. és csak Ukrajna feltétlen győzelmét célul kitűző politika ad „világos jövőképet”.

Egy hónappal ezelőtt a német védelmi miniszter, Boris Pistorius beszélt arról, hogy Németországnak fel kell készülnie egy esetleges védekező háborúra, és a haderőnek "háborúképes erővé” kell válnia". Pistorius szerint Európa és benne Németország háborús fenyegetettség alatt áll, és emiatt a nyugati társadalmakban a háborúval kapcsolatos társadalmi mentalitás változására van szükség.

Nemrégiben Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője pedig arról nyilatkozott, hogy a NATO keleti szárnyán fekvő országoknak már csak három évük is lehet arra, hogy felkészüljenek egy esetleges orosz támadásra.
Az egyik vezető német agytröszt egy meglehetősen szigorú jelentésében úgy érvelt, hogy a katonai szövetségnek készen kell állnia arra, hogy hat-tíz éven belül elhárítson egy orosz offenzívát.
Jacek Siewiera azt mondta, hogy a német dokumentum valószínűleg alábecsüli a helyzet sürgősségét.
"Sajnos ez az elemzés összhangban van az Egyesült Államokban készült tanulmányokkal" – mondta a Nasz Dziennik lengyel katolikus lapnak. "Véleményem szerint a német elemzők által bemutatott időkeret túl optimista. Ha el akarjuk kerülni a háborút, akkor a keleti szárnyon lévő NATO-országoknak rövidebb, hároméves időhorizontot kellene elfogadniuk a konfrontációra való felkészüléshez".
Siewiera hozzátette:
"Ez az az időablak, amikor olyan képességet kell létrehoznunk a keleti szárnyon, amely egyértelmű jelzést adna az agressziótól való elrettentésről. Az oroszországi fegyveripar [naponta] három műszakban dolgozik, és a következő három évben újra tudja építeni erőforrásait".

Májusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy Moszkva új támaszpontokat és 12 új hadosztályt hoz létre a NATO keleti szárnya mellett fekvő Nyugati Katonai Körzetében, válaszul Finnország és Svédország szövetséghez való csatlakozási lépéseire.

Sok elemző és NATO-vezető azonban aggódik amiatt, hogy a szövetségnek csak korlátozott idő áll rendelkezésére, hogy megerősítse védelmét, mivel Oroszország felfejleszti hadiiparát, és olyan mozgósítási gépezetet állít fel, amely még évekig fenntarthatja vagy növelheti a csapatok számát.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a múlt héten Berlinben, a Körber-Stiftung éves külpolitikai konferenciáján tartott szenvedélyes beszédében kijelentette, hogy Oroszország már háborúban áll a Nyugattal, és azon van, hogy a NATO határai mellett újjáépítse katonai kapacitását.

Ebben a hónapban Christian Mölling és Torben Schütz, a német Council on Foreign Relations agytröszt munkatársai egy sokat vitatott jelentésben azt írták, hogy a szövetség most "versenyt fut az idővel", hogy kivédjen egy orosz támadást, amely hat éven belül bekövetkezhet.

Közben odáig fajult a helyzet, hogy az amerikai védelmi miniszter fenyegetéssel próbálja rávenni a szkeptikus republikánusokat az Ukrajnának szánt újabb horribilis összegű segély megszavazására.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden arra figyelmeztette a kongresszust, hogy ha nem szavazzák meg az Ukrajnának szánt újabb segélyt, akkor nagyon valószínű, hogy az amerikai csapatoknak Európában kell majd harcolniuk.
„Ha Putyin átveszi az uralmat Ukrajnában, megkapja Moldovát, Grúziát, majd talán a Baltikumot. És akkor Austin miniszter úr szavai szerint nagyon valószínű, hogy szárazföldi csapatokat kell majd oda vezényelnünk. Ezt próbáljuk elkerülni” – magyarázta Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a védelmi miniszter tájékoztatója után.
Azonban úgy tűnik, a miniszter által felvázolt rémképek nem hatották meg a vonakodó republikánusokat, akik nem akarnak további összegeket önteni Ukrajnába, amíg a felhasználásuk átláthatóbbá nem válik.

Legalább a forrást betehetnéd. Alapvető netikett.



Ingyenes magyar nyelvű oldalakat pedig szeritnem eleve nem illene fullban bemásolni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz Leopárd

Két háború, egy dinamika
- Kai Ehlers írása

Szerzőnk véleménye szerint a jelenlegi közel-keleti és ukrajnai háborúk az Egyesült Államok vezetésével zajló globalizmus válságának részei. A dekolonizáció új hulláma új erőket hoz a nemzetközi színpadra, és a végkifejlet nyitott. A cikk eredetileg a kai-ehlers.de portálon jelent meg, és Péli Éva fordította.

„A dekolonizáció jelenlegi, talán végső szakaszának folyamata, tehát a nemzeti, regionális és helyi autonómiák tendenciális kialakulásának egy többpólusú, közösen formált világban azonban nem magától értetődően kooperatív formákban zajlik”

Háború Ukrajnában, háború Izraelben – két különálló hadszíntér, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz. De bármennyire is különbözőnek tűnnek az ukrajnai és az izraeli események, dinamikájuk abban hasonlít, hogy a felzárkózó nemzetépítés nacionalista szélsőségei jelenülnek meg benne – s az csak a válságban lévő amerikai globalizmus, és annak előtörténetének megnyilvánulásaként értelmezhető.

A globalizmus válsága és a gyarmatosítás válságának eddigi három szakasza

Az első világháború – a gyarmatok függő nemzetállamokká való átalakulása; a második világháború – etnikai „tisztogató háborúk“ a posztkoloniális újjászerveződés során; eközben Izrael a „Nyugat” etnikai ékévé alakul palesztin földön. S végül a hidegháború – a Szovjetunió felbomlása és az Egyesült Államok „egyetlen világhatalomként” való akadálytalan felemelkedése, ahogyan azt Zbigniew Brzezinski fogalmazta meg a legvilágosabban.

A globalizmus leple, amely alatt az Egyesült Államok a hidegháború után végleg át akarta venni az összeomlott Szovjetunió örökségét, most a dekolonizáció negyedik, talán utolsó hulláma során felhasad

Ez a fejlemény új erőket hoz létre, amelyeket a volt gyarmatok növekvő önbizalma erősít abban a reményben, hogy a független nemzetállamok a jövőben egy többpólusú világrend részesei lehetnek. Alapjában véve ez olyan pozitív történelmi dinamika, amely nemcsak a korábbi gyarmatosítás, hanem az abból eredő „egypólusú” amerikai uralom leplén is túlmutat, és egy új korszakot, a független nemzetállamok közötti globális regionális és helyi együttműködés korszakát vezetheti be.

„Itt léphet be a jövőorientált gondolkodás, amely világunk közös megőrzésére irányul, a népek és társadalmaik különböző érdekeinek és kulturális értékeinek kölcsönös tiszteletben tartása mellett”

Ez társadalmi határokat szabhatna a tőke nemzeti konkurencia formájában történő önérvényesítésének dinamikájának. Ez egy olyan fejlődés lehetne, amelyben a régi és az újonnan kialakuló világ kultúrái kiegészíthetnék egymást és békésen együttműködhetnének – képességeikkel és lehetőségeikkel egymást gazdagítva. Gondoskodhatnának közösen világunk további fejlődéséről, ahelyett, hogy a kölcsönös versengésben egymásnak kiszolgáltatva lennének – vagy egymást globális háborúba sodornák.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek fénypontok a távoli horizonton, amelyek a jelenlegi eszkaláción túl is láthatóvá válnak.

Viszont…
A dekolonizáció jelenlegi, talán végső szakaszának folyamata, tehát a nemzeti, regionális és helyi autonómiák tendenciális kialakulásának egy többpólusú, közösen formált világban azonban nem magától értetődően kooperatív formákban zajlik”

Nem automatikusan hozza létre a társadalmi egységek multinacionális, egyenlő jogokkal rendelkező új rendjét és a közös globális gazdálkodás új formáját, hanem a nacionalizmusnak olyan kirobbanó, szélsőséges, agresszív formáit is táplálja, amelyek a feldolgozatlan történelem maradványaiból fakadnak.

Ennek legszélsőségesebb megnyilvánulásai jelenleg az ukrajnai és izraeli események, amelyek most nacionalista fekélyek formájában törnek ki a gyengélkedő „One-World” valóságból.
Ukrajnában ez a szovjet birodalom összeomlása következményeként történik, a Közel-Keleten pedig Palesztina Izrael – mint a „Nyugat” lándzsahegye az arab világban – általi gyarmatosítása következtében.

„További nacionalista vagy rasszista kitörésektől kell tartani ott, ahol csoportok, országok és társadalmak akarnak kiszabadulni a posztkoloniális béklyókból, de nem állnak készen, vagy – óvatosabban fogalmazva – még nem képesek a kialakuló új plurális rend során a nyílt gazdasági és kultúrák közötti együttműködésre. A Tajvan körüli konfliktus is ott lappang a horizonton”

Ezek a múltból táplálkozó konfliktusok, jelenleg mindenekelőtt Ukrajnában és Izraelben, eltorzíthatják a most lehetséges többpólusú rend kialakulását, tévútra, konfrontációba, új rasszista „tisztogató háborúkba”, vagy egy általános katasztrófa helyzetbe sodorhatják azt.

Mindaddig, amíg a jelenlegi egypólusú rend vezetőinek az Egyesült Államokkal az élen még mindig sikerül a helyi vagy regionális konfliktusokat, az „oszd meg és uralkodj” elvén alapuló félrevezetett nemzetépítést felhasználniuk uralmuk fenntartására, hogy – ismét Brzezinski szavaival élve – megakadályozzák a globális riválisok megjelenését.

„Lássunk tisztán, ezek a háborúk nem a demokrácia védelméről szólnak, sem Ukrajnában, sem Izraelben.
A belső konfliktusok kiélezése csupán egy eszköz Amerika számára, amely még mindig világhatalom, hogy lelassítsa globális riválisait”
Ukrajnán keresztül Oroszországot és Kínát, és ne felejtkezzünk el Európáról, amely saját magát meríti ki az Oroszországgal vívott, ki nem hirdetett háborúban. Izraelen keresztül pedig a Közel- és Délkelet olajállamait veszi célba, amelyek Oroszországgal és Kínával együtt készek elszakadni a „nyugati” dominanciától, és ezt meg kell akadályozni.

Hogy világos legyen, Izraelben sem az antiszemitizmus elleni küzdelemről van szó, és természetesen nem az emberi jogok általános érvényesítéséről. Ennek felismeréséhez elég egy pillantást vetni a jelenlegi ukrajnai és izraeli csata helyeire, konkrétan a Donbassz folyamatos bombázására Kijev által 2014 óta, valamint a Gázai övezetben Izrael által végrehajtott kíméletlen bombaterrorra, amely messze meghaladja a Hamász korábbi provokációit. Nem szabad elfelejteni a ciszjordániai telepesek terrorját a helyi palesztinok ellen. Az olyan indoklások, mint az az állítás, hogy ezek a háborúk a „demokrácia” védelmében zajlanak – az „orosz agresszió” ellen, ahogy Zelenszkij magyarázza, a „terrorizmus” ellen, ahogy Netanjahu fogalmaz –, üres frázisokká zsugorodnak az ukrajnai és izraeli valós események hátterében, ideológiai fátyollá, mellyel a valójában történteket el kell takarni.

A tényleges eseményeket egészen másképp kell értelmezni. Ukrajna a posztkoloniális átalakulás következtében Oroszország és Európa közötti közvetítőként egy együttműködő sokféleségben élő, önrendelkező társadalom lehetett volna. Ehelyett ez a történelmi bónusz egy agresszívan rasszista nacionalizmussá mutált, mely számára az oroszok nem mások, mint „Untermenschen”.

Amerika nyeresége egy megosztott Eurázsia, amelyben Európa és Oroszország egy egymás ellen félig-meddig deklarált háborúban magukat felőrlik.
Izrael a Hamász támadására adott kíméletlen válaszával a történelem áldozatából tettessé vált – vezető katonatisztek szavai szerint a Hamasz ellen mint <állatok> ellen kell küzdeni. Itt azonban az <egyedüli világhatalom> nyeresége stratégiai bumeránggá válhat az arab, muszlim és tágabb értelemben a déli világ felháborodása miatt”

Szó, ami szó, mind az ukrán, mind az izraeli nacionalizmus letér a humánus társadalom útjáról. Szó sincs arról, hogy a demokráciáért, az antiszemitizmus ellen és az emberi jogokért harcolnának. Az ilyen fejleményekkel szemben csak annak tudatában lehet fellépni, hogy a béke és az emberiség elválaszthatatlanok.


Kai Ehlers német újságíró, publicista és író, aki a posztszovjet térség politikai, gazdasági és kulturális fejlődésével és annak a globális változásokra gyakorolt következményeivel foglalkozik. Rendszeresen publikál riportokat, háttér elemzéseket és politikai kommentárokat a nyomtatott és online médiában.
Kai Ehlers, www.kai-ehlers.de

Bizonyíték??:

Az USA megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet az ENSZ-ben

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanács határozattervezetét, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt volna Gázában, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.
A BT 15 tagja közül csak az USA szavazott nemmel, tizenhárman igennel szavaztak, míg az Egyesült Királyság tartózkodott (ez is nemnek tekinthető).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 517
79 640
113
Hát barátom, az egyre inkább kiterjesztett életkor, az egyre több nő a fronton és újonnan bezsuppoltatott arcok kora és harcolni akarása nem éppen a te verziódat támasztják alá. Ezekről videók tucatjai állnak rendelkezésre. A te okoskodásdat mi támasztja alá a semmin kívül?
A haladásról meg… nem vágod még mindig, hogy szép lassan kihalnak a faszba, minek kellene olyan rohadtul kapkodni?! Ez nem a Ki nevet a végén társasjáték, hogy az nyer, aki a leghamarabb célba ér. Ezeknek a kék-sárga faszfejeknek nem lesz kikkel célba érni.
És ennek ellenére sem haladnak az oroszok...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 887
56 716
113

Az ukrán fegyveres erők támadnak? (TÉRKÉP)​


A katonai-politikai és hadműveleti helyzet elemzése azt mutatta, hogy az ukrán fegyveres erők aktívan készülnek a támadásra.

Először is, a dezinformációs intézkedések a propagandával párosulva olyan imázst alakítottak ki az ukrán fegyveres erők számára, mint 2022. január-februárban. Az Ukrajna körüli információs zajt nagyon felhígítja a politika. A világközösség bízik abban, hogy minden segély hamarosan véget ér, és Ukrajnát az orosz hadsereg elfoglalja.

Másodszor, Ukrajnának valóban szüksége van a sikerre, bármilyen sikerre. Meg kell győzni a nyugati választókat a közelgő győzelemről, és vissza kell térni az ukrán fegyveres erők számára nyújtott korlátlan segítség napirendjére. A többit az ellenőrzött médiák végzik majd, minden promóciót hatalmas sikerré változtatnak.

Harmadszor, meglehetősen nehéz meglepetést elérni a felderítő eszközök modern fejlesztése miatt. A csapásmérő erő koncentrációja valószínűleg hamarosan kiderül, minden titkolózás, álcázás és félretájékoztatás ellenére. Ezért nem szabványos döntést hoznak, nevezetesen a Dnyeper és a Kahovka-tározó befagyott medrén való átkelést.

Ugyanakkor vannak más nyilvánvaló jelek is, amelyek arra utalnak, hogy az ellenség offenzívára készül:

► Több mint hatezer tengerészgyalogos végzett kiképzésen az Egyesült Királyságban, és már meg is érkezett katonai egységeihez;

► Nincsenek aktív ellenségeskedések, az ukrán fegyveres erők védekezően lépnek fel, az egységeket váltják;

► Növekszik a katonai rakomány kiszállítása, emellett nagy kínálat jött létre különféle kaliberű töltényekből és lövedékekből, melyek szállítása és szétszórása a harci érintkezési vonal közvetlen közelében történik;

►Valamennyi típuús felderítés jelentősen felerősödött;

► Megváltozott az ellenség cselekvési módja, különösen a tüzérségi tűz jellege. Általában az offenzíva közelgő kezdetének jele a mélyen hátul lévő célpontok elleni támadás, a repülőterek és más objektumok elleni támadások sorozata. Az ilyen támadások az orosz fegyveres erőket szervezési intézkedések megtételérekényszerítik: a légi közlekedés elosztására, az ellátórendszer megváltoztatására, a parancsnoki helyek áthelyezésére, stb.

► Bővült a speciális felszerelések (traktorok, gépészeti és szapper felszerelések) kínálata, ami még inkább az offenzíva előkészítéséről beszél, mint amikor a harcjárművek megjelennek a segélycsomagokban.


Az ukrán offenzíva közelségét bizonyítja az is, hogy az ideiglenesen megszállt zaporozsjei régió adminisztrációja a civileket a harci érintkezési vonalhoz közeli településekről kitelepíti. Az orosz hatóságok viszont bejelentették a evakuálást Novaja Kahovkában.

Az offenzíva megkezdése előtt aktív csaták kezdődhetnek a front különböző szektoraiban - az ukrán fél megvizsgálja az orosz csapatok védelmét, azonosítva a leggyengébb pontokat.


Így az offenzíva nem egy szektorban, hanem kettőben vagy akár többben zajlik majd, és nem feltétlenül lesz azonnal nyilvánvaló a főtámadás helye.

Ebben az esetben az ukrán fegyveres erők fő erőfeszítéseinek összpontosítási iránya Armyansk és Melitopol blokkolása (elfoglalása) lesz, hogy blokkolják a szárazföldi folyosókat és blokkolják a Krímet északról. Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága az ezen a területen végrehajtott támadó hadművelet után betartja az Egyesült Államok ajánlásait, hogy a fő támadást egy irányba összpontosítsák.

Herszon irányában az OGV "Kherson" erői (több mint 42,2 ezer fő) átkelnek a Dnyeperen Oleshka térségében, valamint a Krynka térségben korábban elfoglalt hídfőkről, azzal az azonnali feladattal, hogy tűzkárokat okozzanak. az Orosz Fegyveres Erőknek, majd elérjék Armjanszkot.

Az ukrán fegyveres erők Zaporozsje irányában a „Zaporozhye” OGV erőivel (több mint 52,2 ezer fő) átkelnek a befagyott Kahovskoe víztározón, azzal az azonnali feladattal, hogy blokkolják Energodart, majd elérjék Melitopolt.Az elterelő csapást az UTF "Donyeck" erői (több mint 51,4 ezer fő) hajtják végre Vasziljevka - Melitopol irányában, emellett ez megvédi az előrenyomuló "Zaporozhye" OGV bal szárnyát azaz orosz fegyveres erők ellentámadásaitól.
Előrejelzéseink szerint az offenzíva legkorábban a katolikus karácsonykor - december 25-én kezdődik. Ez szimbolikus, hiszen Ukrajnában felhagytak az újévi ünnepséggel, és a kormányzó rezsim imádja az ajándékokat.
Pavel Kovalev, BelVPO
Источник: https://rusvesna.su/news/1702038596
Ha ilyen részletesen tudják az ukrán lépéseket, akkor kiváncsian várom az orosz ellenlépéseket. Mert biztos nem ölbetett kézzel várnak...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 263
113
Ha ilyen részletesen tudják az ukrán lépéseket, akkor kiváncsian várom az orosz ellenlépéseket. Mert biztos nem ölbetett kézzel várnak...
Ezt egy fehérorosz katonai szakértő? írta! Egyébként valamelyik cikkben olvastam, hogy állítólag 75 ezer orosz katona van Krinki környékén. Talán Szabó József írta.


Az S-400-as komplexum 40N6-os rakétái képesek lesznek eltalálni az F-16-os vadászgépeket

A nyugati országok által Ukrajnába szállítani tervezett F - 16-os vadászgépeket az S-400-as 40N6-os orosz nagy hatótávolságú repülőgép-rakétarendszer légvédelmi irányított rakétái eltalálják. Erről egy tájékozott forrás nyilatkozott a RIA Novostinak december 7-én, csütörtökön.

„Az SVO-ban az S-400 a 40N6 ultra-nagy hatótávolságú légvédelmi irányított rakétát használja. <...> Ennek a rakétának, az S-400-nak köszönhetően az A-50U nagy hatótávolságú radarérzékelésű repülőgép horizonton túli célokat is eltalál ” – mutatott rá.

Mint a forrás hangsúlyozta, a rakéták lesznek az egyik kulcsfontosságú eszköz, amellyel megsemmisíthetik az F-16-os vadászgépeket.

Emellett tisztázzák, hogy az orosz légvédelmi rendszerek képesek F-16-osok észlelésére és eltalálására, ezért Ukrajnának nem szabad túlbecsülnie esetleges jelenlétüket. November 9-én Viktor Litovkin katonai szakértő és nyugalmazott ezredes azt mondta az Izvesztyiának, hogy a 40N6 nagy hatótávolságú rakéta egyedisége abban rejlik, hogy képes „fejben találni el a célt”. Elmondása szerint a repülés során a rakéta fémdarabokat lövell ki, és megsemmisíti az ellenség fegyverének robbanófejét. @wingsofwar


A Rada szónoka elmondta, hogy azért repült az USA-ba, hogy Kijev „sikereiről” beszéljen
( Pigs do fly )
Ruslan Stefancsuk szerint Ukrajnának továbbra is szüksége van támogatásra, és „nem tud megállni félúton”. Megjegyezte, hogy a kijevi hatóságok „nagyon részletes cselekvési tervet készítenek, amely magában foglalja a határidőket és a pénzügyi forrásokat is a várt eredmények elérése érdekében”.

Stefancsuk azt is közölte, hogy Ukrajna nem fog területekkel „kereskedni” a Moszkvával kötött békemegállapodás érdekében.

Mikor ezeket az ukrán híreket olvasom, egy dilemma előtt toporgok:
1) A zelenszkij-rezsim korifeusai a világ legjobb, legeredményesebb szélhámosai?
vagy
2) Mi nem látunk, tudunk nagyon fontos eseményeket, körülményeket az ukrán-orosz konfliktusról?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 932
87 280
113
T

Törölt tag 1711

Guest
Hát barátom, az egyre inkább kiterjesztett életkor, az egyre több nő a fronton és újonnan bezsuppoltatott arcok kora és harcolni akarása nem éppen a te verziódat támasztják alá. Ezekről videók tucatjai állnak rendelkezésre. A te okoskodásdat mi támasztja alá a semmin kívül?
A haladásról meg… nem vágod még mindig, hogy szép lassan kihalnak a faszba, minek kellene olyan rohadtul kapkodni?! Ez nem a Ki nevet a végén társasjáték, hogy az nyer, aki a leghamarabb célba ér. Ezeknek a kék-sárga faszfejeknek nem lesz kikkel célba érni.

Azért az sokat elmond amikor egy haderő ilyenekkel szórakozik a frontvonalban...
"ukrán katonák, a barátnőtök szája nem pihen"
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
„Van olyan tengerészgyalogosunk, aki úszni se tud” – döbbenetes dolgokról vallottak az ukránok a BBC-nek

Emberhátrányban, fegyverhiánnyal küszködve – egy fronton harcololó ukrán katonák kijózanító beszámolót adtak a BBC-nek arról, hogyan szenved meg Ukrajna azért, hogy megvesse a lábát a Dnyipro folyó keleti partján, ahová a néhány hónapja meghirdetett ellentámadás során mindössze néhány száz ukrán katona jutott el – olvasható a BBC cikkében.

„Azt hittem, nem jutok ki onnan”

Az egyik ukrán katona szerint „állandó tűz alatt van a folyami átkelő”, mint meséli: látta, ahogyan az eltalált hajókat a társaival együtt elnyeli a Dnyipro folyó. A katona szerint ráadásul mindent nekik kell cipelniük.

Mindent magunkkal kell cipelnünk – generátorokat, üzemanyagot, élelmiszert. Ha egy hídfőállást állítasz fel, sok mindenre szükséged van, de erre a területre nem terveztek utánpótlást” – meséli. „Azt hittük miután odaértünk, hogy az ellenség majd elmenekül és nyugodtan ideszállíthatunk mindent, amire szükségünk van, de nem így lett” – teszi hozzá.

Az oroszok már vártak az ukránokra, pontosan tudták, hol lesznek

„Amikor megérkeztünk a [keleti] partra, az ellenség már várt. Azok az oroszok, akiket sikerült elfognunk azt mondták, hogy tájékoztatták őket a partraszállásunkról, így amikor odaértünk, pontosan tudták, hol találnak minket. Mindent ránk dobtak. Tüzérség, aknavetők és lángszóró rendszerek vártak minket. Azt hittem, soha nem nem jutok ki onnan” – mesélte megrázó történetét a katona.

Az utánpótlással is hadilábon állnak az ukránok

Mint a BBC-nek nyilatkozva egy másikuk meséli: „sok fiatal srác van közöttünk. Emberekre van szükségünk, de képzett emberekre, nem azokra a zöldfülűekre, akik most ott vannak. Vannak srácok, akik mindössze három hetet töltöttek a kiképzésen és csak néhányszor sikerült lőniük.”

„Teljes rémálom. Egy évvel ezelőtt még nem mondtam volna ilyet, de most, elnézést, de elegem van” – fakadt ki a katona. Mint kifejtette: „mindenki, aki önként akart háborúzni, már rég itt van – ma már pénzzel is nehéz idecsábítani az embereket. Azokat kapjuk, akiknek nem sikerült megúszniuk. Nevetni fogsz, de néhányan a tengerészgyalogosaink közül még úszni sem tudnak.”

A BBC teljes, angol nyelvű cikke a témában:




Az oroszok a bahmuti Klescsejevkánál menekülésre bírták az ukránokat: "Elvettük tőlük, amit az ellentámadásban nyertek"




Az orosz erők Buhmuttól délnyugatra szorították vissza az ukránokat, elfoglalták az összes Klescsejevka feletti domináns magaslatot.

Az ukránok számára negatív fejlemény a Bahmut-fronton az ukrán erők gyors zsugorodását jelzi.

Az ukránok kénytelenek voltak erőket átcsoportosítani erről a frontról Kupjanszkba és Avgyejevkába, és a létszámhiány most már nyilvánvaló.

Források arról számolnak be, hogy az elkövetkező napokban az ukrán erők minden környező területet elhagynak, és elbarikádozzák magukat Csaszov Jarban, abban az erődvárosban, ahonnan az összes ukrán különítmény kiindul.

Kijev szinte minden fronton felhagyott a támadó akciókkal, és megpróbál ismét visszatérni a védelmi műveletekhez.

Érdemes megemlíteni, hogy jelenleg rengeteg lőszer és kamikáze drón áll az oroszok rendelkezésére, mint mondják "az artemovszki fronton feloldották a lőszerek használatára vonatkozó minden korlátozást, most már tüzérségi lövedékeket és drónokat is használhatunk, akár egy katona számára is".

"Az artemovszki fronton minden lőszerhasználati korlátozást feloldottak - most már akár egy ellenséges katonára is használhatunk lövedékeket és drónokat"

szent szar https://t.co/pMqIX22lf6
- GEROMAN - az idő majd megmutatja - - (@GeromanAT) December 7, 2023

"A Klescsejevka feletti 215,7-es domináns domb teljesen a miénk" - állítják az oroszok.

A 4. dandár katonái a csecsen Ahmat különleges erőkkel együtt elfoglalták a dombot, így Klescsejevka központját három irányból "markukba" vették.
"Erőink fél kilométert előrenyomultak a vidékre is, Artemovszktól délnyugatra (így hívják az oroszok Bahmutot).
Az ukrán fegyveres erők idén július-augusztusban elfoglalták ezeket az állásokat, több ezer katonájukat vesztették el.
Miután legyőztük az előrenyomuló ellenséges egységeket, csapataink most sikeres ellentámadásokat indítanak ebben a szektorban" - áll a 4. dandár közleményében.

#Ukrajna #Kliscsivka #oroszország Ha Klescsejevka elesik, akkor az összes többi UkraBefestungen is elesik körülötte. Ez azt jelenti: szabad az út Csaszov Jar felé. A Yourmedia mindig is azt mondta, hogy ezzel szabaddá válik az út a Kramatorszkért folytatott harc előtt.
- YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) December 7, 2023

#Ukrajna # Klescsejevka #Oroszország Az orosz és csecsen különleges erők "behatolása" az Ukrajnai Hadsereg által tartott Klescsejevka területére, a délnyugat-bahmuti területre teljes meglepetésként ért. Pánik terjed: jönnek az oroszok és a muszlimok!
- YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) December 7, 2023

#Ukrajna # Klescsejevka #Russia RussElite und KadyrowsAchmat TschetchenenSpecialFighters haben soeben die strategischen Punkte von Klishchiivka erobert (DonMedia). Ukras fliehen. Russen drängen nach. Der tschetschenische Sturm wurde entfacht. Vormals Wagner. pic.twitter.com/0IIP35KzbY
- YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) December 7, 2023


"A 215,7-es domináns magasság Klescsejevka közelében teljesen a miénk!
A 4. dandár katonái az Ahmat különleges erőkkel együtt elfoglalták a dombon lévő ellenséges állásokat, és három oldalról "fogócskában" elfoglalták Klescsejevka központját.

A mi erőink is előrenyomultak egy fél... pic.twitter.com/eHJUeOc98U
- GEROMAN - az idő majd eldönti - - (@GeromanAT) December 7, 2023
pic.twitter.com/YUEgxDgxmK

- SIMPLICIUS The Thinker Ѱ (@simpatico771) December 7, 2023

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 180
29 136
113

Az ukrik hivatalosan (!!) elkezdték küldeni a macskákat a frontra, hogy harcoljanak az egerekkel, patkányokkal és kígyókkal, írja a Bild újság.

Még a macskákat is mozgósították.
Anno Sztpétervárra is vonattal vittek macskákat az ostrom után.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 418
2 767
113

Az ukrán fegyveres erők támadnak? (TÉRKÉP)​


A katonai-politikai és hadműveleti helyzet elemzése azt mutatta, hogy az ukrán fegyveres erők aktívan készülnek a támadásra.

Először is, a dezinformációs intézkedések a propagandával párosulva olyan imázst alakítottak ki az ukrán fegyveres erők számára, mint 2022. január-februárban. Az Ukrajna körüli információs zajt nagyon felhígítja a politika. A világközösség bízik abban, hogy minden segély hamarosan véget ér, és Ukrajnát az orosz hadsereg elfoglalja.

Másodszor, Ukrajnának valóban szüksége van a sikerre, bármilyen sikerre. Meg kell győzni a nyugati választókat a közelgő győzelemről, és vissza kell térni az ukrán fegyveres erők számára nyújtott korlátlan segítség napirendjére. A többit az ellenőrzött médiák végzik majd, minden promóciót hatalmas sikerré változtatnak.

Harmadszor, meglehetősen nehéz meglepetést elérni a felderítő eszközök modern fejlesztése miatt. A csapásmérő erő koncentrációja valószínűleg hamarosan kiderül, minden titkolózás, álcázás és félretájékoztatás ellenére. Ezért nem szabványos döntést hoznak, nevezetesen a Dnyeper és a Kahovka-tározó befagyott medrén való átkelést.

Ugyanakkor vannak más nyilvánvaló jelek is, amelyek arra utalnak, hogy az ellenség offenzívára készül:

► Több mint hatezer tengerészgyalogos végzett kiképzésen az Egyesült Királyságban, és már meg is érkezett katonai egységeihez;

► Nincsenek aktív ellenségeskedések, az ukrán fegyveres erők védekezően lépnek fel, az egységeket váltják;

► Növekszik a katonai rakomány kiszállítása, emellett nagy kínálat jött létre különféle kaliberű töltényekből és lövedékekből, melyek szállítása és szétszórása a harci érintkezési vonal közvetlen közelében történik;

►Valamennyi típuús felderítés jelentősen felerősödött;

► Megváltozott az ellenség cselekvési módja, különösen a tüzérségi tűz jellege. Általában az offenzíva közelgő kezdetének jele a mélyen hátul lévő célpontok elleni támadás, a repülőterek és más objektumok elleni támadások sorozata. Az ilyen támadások az orosz fegyveres erőket szervezési intézkedések megtételérekényszerítik: a légi közlekedés elosztására, az ellátórendszer megváltoztatására, a parancsnoki helyek áthelyezésére, stb.

► Bővült a speciális felszerelések (traktorok, gépészeti és szapper felszerelések) kínálata, ami még inkább az offenzíva előkészítéséről beszél, mint amikor a harcjárművek megjelennek a segélycsomagokban.


Az ukrán offenzíva közelségét bizonyítja az is, hogy az ideiglenesen megszállt zaporozsjei régió adminisztrációja a civileket a harci érintkezési vonalhoz közeli településekről kitelepíti. Az orosz hatóságok viszont bejelentették a evakuálást Novaja Kahovkában.

Az offenzíva megkezdése előtt aktív csaták kezdődhetnek a front különböző szektoraiban - az ukrán fél megvizsgálja az orosz csapatok védelmét, azonosítva a leggyengébb pontokat.


Így az offenzíva nem egy szektorban, hanem kettőben vagy akár többben zajlik majd, és nem feltétlenül lesz azonnal nyilvánvaló a főtámadás helye.

Ebben az esetben az ukrán fegyveres erők fő erőfeszítéseinek összpontosítási iránya Armyansk és Melitopol blokkolása (elfoglalása) lesz, hogy blokkolják a szárazföldi folyosókat és blokkolják a Krímet északról. Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága az ezen a területen végrehajtott támadó hadművelet után betartja az Egyesült Államok ajánlásait, hogy a fő támadást egy irányba összpontosítsák.

Herszon irányában az OGV "Kherson" erői (több mint 42,2 ezer fő) átkelnek a Dnyeperen Oleshka térségében, valamint a Krynka térségben korábban elfoglalt hídfőkről, azzal az azonnali feladattal, hogy tűzkárokat okozzanak. az Orosz Fegyveres Erőknek, majd elérjék Armjanszkot.

Az ukrán fegyveres erők Zaporozsje irányában a „Zaporozhye” OGV erőivel (több mint 52,2 ezer fő) átkelnek a befagyott Kahovskoe víztározón, azzal az azonnali feladattal, hogy blokkolják Energodart, majd elérjék Melitopolt.Az elterelő csapást az UTF "Donyeck" erői (több mint 51,4 ezer fő) hajtják végre Vasziljevka - Melitopol irányában, emellett ez megvédi az előrenyomuló "Zaporozhye" OGV bal szárnyát azaz orosz fegyveres erők ellentámadásaitól.
Előrejelzéseink szerint az offenzíva legkorábban a katolikus karácsonykor - december 25-én kezdődik. Ez szimbolikus, hiszen Ukrajnában felhagytak az újévi ünnepséggel, és a kormányzó rezsim imádja az ajándékokat.
Pavel Kovalev, BelVPO
Источник: https://rusvesna.su/news/1702038596
Most már akkor értem, hogy eddig a téli offenzíva miért volt ily komótos és csöndes orosz részről. Illetve hogy krynkit miért csak maszatolják.
Tehát a nyári zaporozsiai offenzívát ismétlik meg herszonban újra. A teljes támadó létszám is hasonló, mint ott volt.
A különbség talán annyi, hogy az oroszok is jelentősen erősítettek azon az irányon.
Ebből nekem az jön le, hogy szomszédaink a háború legvégéig folyamatosan offenzívában akar maradni legalább 1 vagy 2 fő front szakaszon. Ez azt is jelentheti, hogy semmiféle létszám hiány nincs strat szinten, ha egy irányra rá tudnak tenni újra nyár után több 10 ezer embert...
Ez alapján ez a balhé akár 27 ig is elhúzódhat...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 275
68 212
113
Mibe rángatták ezeket a szerencsétleneket bele, bakker ... :( Se esélyük nincs, se értelme annak amiért nyomorékok lesznek ...


Ez meg érdekességnek. Nem lesz rossz!

Elvileg -1 HIMARS:
Ezek nem szerencsétlenek! Ezek a Nato által kiképzést és felszerelést KAPOTT náci AZOV gárda tagjai. Háborús bűnösök, továbbá ezek kívánták leginkább a háborút, az ilyenek az egyik ok amiért kitort.
Egyikukert sem kár, csak öröm és a jól felfogott magyar érdek hogy mind elpusztuljon és még nyomorekkent se élje túl.

Az orosz harcteri javitomuhelyek munkája, annak eredményei és módszerei.

Korlátlan a dron háború, már az ukrán drónok rá is dronokkal vadásznak.

Kárpátaljai mozgósítás.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 488
113
Mondja ezt egy olyan csávó, aki nem tudott megkülönböztetni egy WHA nehézötvözet nyilat egy heggesztő pálcától XD
Ez, és az ide írt "okosságaid" bizonyítják a rendkívül magas színvonalú képességeidet.
A Magyar Honvédséget meg nem mi fikázzuk, azt te minősíted napi szinten minden egyes hozzászólásoddal, dudihoz hasonlóan.
Ti állítjátok ki a szegénységi bizonyítványt, nem mi ;)
(Szerencse, hogy írnak ide valóban hozzá értő, aktív honvédek is, akik persze nem ti vagytok)

Amúgy volt valaha olyan írásod itt, ami bejött ukrajnával kapcsolatban?
Csak mert egy nem működő óra is naponta kétszer pontos időt mutat, de ahogy nézem neked még ez a bravúr sem sikerült az ukrán helyzettel kapcsolatban....

Hazudsz, megint, mint szoktál.
:D
TE raktál be hülyeséget, és a mai napig fogalmad sincs, mekkora baromságot írtál. Nem az volt a legnagyobb hibád, hogy elektróda anyagokat kevertél össze páncéltörő fém ötvözetekkel, de többet nem segítek, had szenvedjél. Égesd magad, ha már a butaságodnál, csak az arcod nagyobb. o_O
Viszont félrevezetésként páncéllemezek szilárdságára hivatkoztál a páncéltörő mag anyagok vitájában. Hátha nem vesszük észre. Vagy tényleg ekkora dilettáns vagy?


Ez meg az új világrendről, az orosz fegyveripar felemelkedéséről álmodozóknak:

:eek:
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 852
35 208
113
Állítólag az Oroszok nem elégedettek a vásárolt Észak koreai lőszer minőségével. Az okfejtés a tweetben van
állítják az ukránok. akik valószínűleg méginkább elégedetlenek az északkoreai lőszerek miatt. :D ráadásúl terjesztik is hogy hátha változtatnak ezen az oroszok. tök jófejség tőlük :) ezek a korditos hajítótöltetek egyébként mibe mennek?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 263
113

Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel mindent megtettünk amit elvártak tőlünk​

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters szerint, miután az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el.

Pénteken három törvényjavaslatot fogadott el az ukrán törvényhozást, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt. A kisebbségi jogokról szóló törvény figyelembe vette az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait is.

A jogszabály engedélyezi az Európai Unió hivatalos nyelveit az osztálytermekben, politikai reklámokban és médiában. Ennek értelmében a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás.

Az orosz viszont nem tartozik az engedélyezett nyelvek közé.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, de az oktatás uniós nyelveken is folyhat.

A másik két elfogadott törvényjavaslat a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal létszámának növeléséről, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségnek a vagyonellenőrzésre vonatkozó további hatásköréről, valamint a nyilvános vagyonnyilatkozatra vonatkozó rendelkezésekről szól – írja a Reuters.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják” – hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

Az EU jövő heti csúcstalálkozóján mérlegelni fogják, hogy megkezdjék-e a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával és a szomszédos Moldovával. Az uniós vezetőknek egyhangúlag kell jóváhagyniuk a lépést, a magyar kormány viszont eddig azt kommunikálta, hogy ellenzi a tárgyalások megkezdését.

„Kényszerítik Oroszországot a Krím elhagyására” – mondta Ukrajna védelmi minisztere a következő év fejleményeiről​

Ukrajna olyan „fejlesztéseket” készít elő a jövő évre, amelyek arra kényszerítik Oroszországot, hogy elhagyja a Krímet – mondta Rusztem Umerov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője.

„A 2024-re készülő fejlesztések nagyon jó lehetőségeket adnak számunkra, hogy örökre elhagyják a Krímet” – mondta Umerov a televízióban.

Nem részletezte, hogy pontosan mire készülnek.

Érdemes megjegyezni, hogy valamivel korábban Ben Hodges volt amerikai tábornok úgy nyilatkozott, hogy a Krím visszatérésének kulcsa a Kercsi híd lerombolása, de a Nyugat nem biztosított ehhez rakétákat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702123811
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A front összeomlott: Erődök tucatjai dőltek el

Az oroszok megsemmisítették az ukrán védelmet Csaszov Jar környékén - Csapdába estek a Csatornában!
Bahmutban összeomlott az ukrán front: Két tengelyen nyomulnak előre az oroszok!

Az orosz erők jelentős területi előnyöket regisztrálnak a Bahmuti fronton, háromszor 24 órával az általános offenzíva megkezdése után.
Úgy tűnik, hogy a térségben az ukrán front összeomlott, amikor az oroszok nagy sebességgel lökdösik az ukránokat a Szeverszki Donyec-Donbassz folyót összekötő Csaszov Jar csatorna felé. Az ukránok visszavonulása ezen a ponton várhatóan megtörténik, amint elveszítik Ivanovszkoje (Krasznoje) települést.
Az ukránok problémái megsokszorozódtak, és most 3 tengelyre összpontosulnak: a Klescsejevkai frontra, a Bogdanovkai frontra és az Ivanovszkoje (Krasznoje) frontra, amely az elmúlt néhány órában nyílt meg.
Az oroszok több tucat ukrán erődöt söpörtek le jobb és bal oldalról Csaszov Jar körül.
Érdemes megjegyezni, hogy a Wagner-csapatok Bahmut ostrománál megpróbálták elfoglalni Ivanovszkojét, mivel az stratégiailag fontos településnek számít, de nem jártak sikerrel.

Videó: Az orosz tüzérség ellaposítja az ukrán állásokat a Bahmut fronton
Videó: A BM-21 Grad ukrán állásokat talált Klescsejevkában

Az oroszok előrenyomulnak a fronton Bahmutnál


A Bahmut-fronton a következő a helyzet
Bahmut északi oldalán az orosz csapatok széles fronton nyomulnak előre, elfoglalva az ukrán ED 12 fellegvárát.
Az északi flotta, a légideszant erők és az önkéntes hadtest erői kiűzték az ukrán hadsereget Hromovo erdőövezetéből Bogdanovkába.
Ivanovoi ejtőernyősök és az Északi Flotta 200. sarkvidéki dandárja behatoltak az ukrán fegyveres erők védelmébe a Berhovszkoje víztározóból.
Bogdanovkától északkeletre és keletre az orosz gyalogság folytatja támadásait a lakónegyed és az óvoda területe felé.
A déli oldalon az orosz erők elfoglalták a Klescsejevka feletti 215,7 domináns dombot.
Az ukrán fegyveres erők vezérkara csütörtök este arról számolt be, hogy az orosz hadsereg 19 támadást hajtott végre Bogdanovka, Ivanovszkoje, Klescsejevka és Andrejevka térségében.

Videó: Oroszok foglalják el az ukrán állásokat Bahmutban

Az orosz erők behatolnak Ivanovszkojéba (Krasznoje)


Az orosz csapatok jelentős sikereket értek el Bahmut városától délnyugatra, amikor közelednek Ivanovszkoje településéhez.
Az orosz csapatok elfoglalták a Bahmut-kertek területét, Ivanovszkoje irányába nyomulva.
A nap folyamán az orosz fegyveres erők előrenyomulása ezen a területen elérte a 400-500 métert.
Az oroszok olyan villámcsapásról beszélnek, amely nem hagyott sok teret az ukránoknak. Sokakat megöltek, másokat elfogtak.
Ivanovszkoje kulcsfontosságú település a kijevi csapatok jelenlétének fenntartása szempontjából Bahmuttól délnyugatra. Miután az orosz csapatok a közelmúltban elfoglalták Hromovot, valamint a Grigorovka és Csaszov Jar felé vezető úttengelyek ellenőrzését, az Ukrán Fegyveres Erők Bahmuttól nyugatra lévő helyőrségének minden ellátási útját elvágták.
Ivanovszkoje (Krasznoje) falu Hromovótól délre, Bahmut külvárosában található, amely már orosz ellenőrzés alá került.
Az ukrán hadsereg megpróbálja megtartani Ivanovszkojét, hogy megakadályozza a front teljes összeomlását ebben az irányban. Ivanovszkoje (Krasznoje) maga a Bahmutot Konsztantyinovkával összekötő úton található.

Videó: Az ukrán gyalogság egy csoportjának megsemmisítése

Az oroszok megtisztisztítják Bogdanovkát


Ugyanakkor az oroszok jelentős sikereket értek el Bahmut északi oldalán, Bogdanovka településen.
Az oroszoknak sikerült mélyen behatolniuk az ukrán védelembe, elfoglalva a kijevi erők tucatnyi fellegvárát.
Az orosz légideszant erők egységei jelenleg is folytatják az előrenyomulást a falutól északra eső területen. Információk szerint az ukrán alakulatok mintegy 1 km-rel további visszavonulásra kényszerültek.
Az északi flotta, a légideszant erők és az önkéntes hadtest erői behatoltak Bogdanovkába, kiszorítva az ukrán fegyveres erőket a Khromovo erdőövezetekből. A Berhovszki víztározó felől az ivanovoi ejtőernyősök és az Északi Flotta 200. sarkvidéki dandárja egyesítették erőiket az ukrán tüzérség elnyomására.
Ugyanakkor az ukrán erők további 0,57 km-t vonultak vissza Hromovo régióban.
A térképen az orosz fegyveres erők támadásainak irányai Bogdanovka és Hromovo (Artemovszke) térségében piros színnel, a front ezen részén tevékenykedő ukrán alakulatok pozíciói kékkel vannak jelölve.

Videó: Az orosz 200. dandár bombázza az ukrán erőket Bogdanovkában

Az oroszok elfoglalták az ukrán „Osztrov” erődöt Klescsejevkában
Végül az orosz hadsereg elfoglalta Klescsejevka domináns 215,7-es hegyét, ami miatt az ukránok kivonulnak a településről.
Bahmut déli oldalán a 4. dandár katonái az Ahmat különleges erőkkel közösen elfoglalták az ukrán állásokat a dombon, Klescsejevka központját három oldalról „fogókba” téve.
Az orosz csapatok több mint fél kilométerrel előrenyomultak a Bahmuttól délnyugatra fekvő dácsákba is.
„Moszkvai idő szerint 11:30-kor az orosz csapatok megtisztították a domb terepének nagy részét. Ezzel egy időben a fő ellenséges erőket ebben az irányban a Klescsejevkát összekötő autópályáról Ivanovszkoje (Krasznoje) faluval űzték el, amely továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.
Szladkov orosz katonai tudósító nagyon fontosnak nevezte az "Osztrov" erőd elfoglalását, mivel az ukrán erőd egy impozáns dombon található Klescsejevka felett, és elfoglalása megkönnyíti az Ivanovszkoje elleni támadást.
Információk szerint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága tartalék egységeket vet be a csatába a Bahmut déli oldalán, amelyek állományát a korábban kolosszális veszteségeket elszenvedett dandárokból gyűjtik össze.
Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága sebtében megalakított egységeket szállít a különböző hadsereg-dandárok katonáiból. Ez gyalogság, motoros puska és légideszant dandár keveréke.

Videó: A domináns domb felvétele a 215,7-es dombon Klescsejevkán
Videó: Orihovo-Vaszilovkában az oroszok megdöntik az ukrán fellegvárat

Az orosz támadás tengelyei Bogdanovka és Ivanovszkoje felé: