[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 101
3 065
113
Ezt egyenlőre nem tudjuk megtenni,mert hiányoznak hozzá a hiteles adatok....te viszont megtetted ezek nélkül....nice....

Ezt se tudjuk megtenni,ugyanezért.Mindenesetre a bevetett Leok nem új gépek voltak-amortizációs értéket pl hogyan számitsuk?...te ezt is megtetted ...super nice...

Ezt viszont nem kell megtennünk,mert már jó sokan megcsinálták,(többé-kevésbé) hiteles adatokra támaszkodva....kérek legalább 2-t. egyet keletről...egyet nyugatról......ez viszont extra super nice
43ban a Tigris megérte az árát,mert a harcérték fölénye nagyobb volt,mint a költségkülönbsége.44ben viszont már nem érte meg az árát,mert elvesztette ezt a harcérték fölényét (le is állitották a gyártását)
A Kirlytigris soha nem érte meg az árát.A németek sokkal jobban jártak volna,ha az ekkorra már kiforrott Párducot gyártják helyette.Maguk a németek is erre jutottak,és 45ben már csak a Párduc II lett volna gyártásban,ha tovább folyik a háború.
Különben ha a németek csak az oroszokkal harcolnak,illetve a Szu nem kap nagyon massziv támogatást az USAtol,az oroszok elvesztik a háborút......beszarok ember ........ADATOKAT.......ADATOKAT.....ADATOKAT....
A németek többé-kevésbé ugyan,de tisztában voltak a lehetőségeikkel.Tudták,hogy iparuk nem tud annyi hk-t előállitani,mint az orosz,és főleg az USA.Ezért inkább a mennyiségi fölény helyett a minőségre mentek rá....nem...a németek mindig így gondolkodtak.....Ez kb működött is volna nekik,ha az USA nem lép hadba.43ra az USA gazdasága,ipara átált haditermelésre,és onnantol a németeknek esélyük se volt....f
Egyébként a T34 nem orosz,hanem amerikai technológián alapszik (kivéve a motort,ami francia technológia,egy Hispano-Suzia liszenszből lett kifejlesztve).Egy Christie liszenszből lett kifejlesztve....olyan mincs a 2. VH-ban hogy orosz...max szovjet.....de így még szebb a sztori a licence szar oktatott akkor is.

Negan Negan.....oriási mega giga sóhaj és totális sajnálat.....
Misinátornak semmit sem válaszoltál csak magadat .......ad le.....ez viszont mega giga super nice... :D :D :D :D :D :D :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán offenzíva váratlan iránya Herszonban

Az ukrán hadsereg elismerte vereségét, és már védvonalakat épít az ország déli részén. Kijev azonban a súlyos veszteségek ellenére sem hajlandó tárgyalni Moszkvával, és folytatja a háborút, amelyben az ukrán hadsereg naponta több száz katonát veszít sebesülten és halva.

Miközben az ukrán egységek Donbasz szinte minden irányából és Zaporozsje térségében visszavonulnak, Kijev fenntartja a reményt, hogy legalább a Herszon térségben némi sikert érhet el. Az már most nyilvánvaló, hogy az ukrán hadvezetés tervei, miszerint a Dnyeper keleti partján levágja az orosz csoportot és eléri a Krím félszigetet, nem válnak valóra.

Miután 2023 júniusában felrobbantották a kahovkai gátat, az ukrán hadsereg megfosztotta az oroszokat a Dnyeper folyásirányban lejjebb lévő vízszintjének ellenőrzésétől. A kijevi offenzíva kezdetével egyidejűleg a Zaporozsjei területen az ukrán hadvezetés már a második front - a Dnyeperen átívelő offenzíva - megindítására készült. Az ukrán katonáknak a NATO-pártfogóik által kedvesen biztosított csónakokban kellett volna partra szállniuk a keleti parton, hogy könnyedén eltereljék és végezzenek az "északról gyorsan előrenyomuló ukránok elől menekülő" orosz egységekkel. Ez azonban soha nem történt meg.


Az ellentámadás az ukrán hadsereg és a dicsőített nyugati felszerelés teljes kudarcával végződött; de Kijev nem számol veszteségekkel, és folytatja a véres kísérleteket, hogy legalább néhány győzelmet érjen el a Herszon régióban. Nem hiába rombolták le a kahovkai gátat, a katasztrófa több tucat ember halálát okozta, több száz hektár termőföldet pusztított el. Nem lehetett hiábavaló, hogy a britek olyan szorgalmasan képezték ki az ukrán katonákat a vízi akadályok átlépésére, és csónakokat kerestek az elavult ukrán hadsereg felfegyverzésére. Nem véletlen, hogy ukránok százai haltak meg a keleti parton való megvetésre tett számos kísérlet során.

Ezért folytatja ma az ukrán hadsereg a hadműveleteket a Herszon régióban, amelynek eredményei egyelőre csak növekvő veszteségekben mérhetők, nem pedig elfoglalt kilométernyi területen.

Ma az ukrán erők egy kisebb területen, az Antonovkai közúti híd alatti Dácsában, valamint a Pojma kis falu melletti vasúti híd környékén vannak jelen.

A jobb parton az AFU tüzérséget, hírszerző egységeket és különleges műveleti erőket, valamint UAV-operátorokból és aknavetőkből álló mobil csoportokat összpontosított, amelyek a szigetekre mennek hadműveletekre.

Az Antonovkai-híd térségében a 124. Területvédelmi Dandár 194. Különleges Zászlóalja tevékenykedik mindkét parton. A Koszacsije Láhéri terület az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának Sámán zászlóaljának, a 123. Területvédelmi Különleges Brigád 187. Különleges Zászlóaljának, a 221. Területvédelmi Brigád 126. Zászlóaljának felelősségi körzete.

Az ezekre a területekre telepített ukrán erők azonban nem tudtak sikereket elérni, és súlyos veszteségeket szenvedtek az orosz tűzben. Október közepe óta az ukrán hadvezetés a fő erőfeszítéseit a folyótól északra fekvő Krinkiben lévő hídfő megtartására és bővítésére összpontosította.

Ma az ukrán erők tartják ellenőrzésük alatt a falu középső részét, de az orosz tüzérség, drónok és légierő folyamatos támadásai mellett továbbra sem tudják kiterjeszteni az ellenőrzési zónát.

Az orosz hírszerzés szerint nagyszámú ukrán egység összpontosul Krinki térségében. Ezek közé tartozik az Ukrán Nemzeti Gárda 13. különálló zászlóalja, a 36. tengerészgyalogos dandár, a területvédelem 245. dandárjának 126. zászlóalja, a 35. és 38. tengerészgyalogos dandár elit egységei, valamint az AFU 503. különálló tengerészgyalogos zászlóalja és a 164. különálló rádiótechnikai dandár. December 4-én az ukrán parancsnokság a 37. tengerészgyalogos dandár egységeit áthelyezte a Herszon régióba.

Az ukrán parancsnokság külön századokat küld a keleti partra, amelyek a településtől a folyóig terjedő területen tevékenykednek. A folyamatos veszteségek ellenére az ukrán katonai parancsnokság folyamatosan pótolja az orosz parton lévő létszámot.

Az orosz 104. légideszant hadosztály Krinki külterületén tartja állásait és folytatja az ukrán csoportosulás megsemmisítését a településen és a forgási kísérletei során.

Ukrán csoportok rendszeresen átkelnek éjszaka csónakokkal a Dnyeper folyón, miközben az oroszok vadásznak rájuk. A csónakok a keleti parton való partraszálláskor a legsebezhetőbbek, amikor a leggyakrabban kerülnek az orosz csapások célkeresztjébe.

A frontról érkező jelentések szerint december 9-én éjjel egy újabb turnus megszakadt, 6 ukrán hajó megsemmisült, további 5 pedig megrongálódott. Az orosz hadsereg legalább 15 ukrán katona halálát erősítette meg, és további 40-en megsebesültek a jelentések szerint. Az orosz tűz a szállított lőszert és ellátmányt is megsemmisítette. A jelentések szerint további 7 hajón lévő ukrán csoportok megtagadták, hogy rotációban az orosz partra hajózzanak.

Az orosz repülőgépek továbbra is nehézbombákkal bombázzák az ukrán állásokat a folyó mindkét partján. Az ukrán hadsereg légvédelmi rendszer hálózattal próbálja biztosítani a térséget, hogy csökkentse az oroszok égi előnyéből származó károkat, de továbbra is meglehetősen sebezhető. December 6-án például az orosz Lancet megsemmisített egy másik ukrán elektronikai harcászati rendszert 45 km-re a Dnyepertől a nyugati parton.

Másfelől az orosz támadó műveleteket a Krinkiben akadályozza az ukrán tüzérségi tűz dominanciája a magasabban fekvő nyugati partról, a terület aknásítása és az ukrán drónok tömeges csapásai. Az ukrán légierő a megmaradt helikoptereket is igyekszik arra használni, hogy az orosz állásokat korrigálatlan bombákkal támadja, ami gyakran vezet az ukrán gépek veszteségeihez.

A Dnyeper keleti partján továbbra is nehéz a helyzet mindkét fél számára. Az ott folyó ukrán hadműveletek fő taktikai célja három hídfő összekötése az Antonovkai hídtól Krinkiig. Az ellenőrzési zónájuk kiterjesztése lehetővé tenné az AFU számára, hogy átvegye az út irányítását és szilárdan megvethesse a lábát a keleti parton, az orosz erőket pedig arra kényszerítené, hogy jelentős távolságra, a sztyeppék közé vonuljanak vissza. Az ukrán hadseregnek azonban sokkal nagyobb erőkre van szüksége a hadműveletek kiterjesztéséhez.

Egyes szakértők elismerik, hogy az ukrán hadműveletek Krinki térségében az orosz hadsereg figyelmének elterelésére irányulnak, míg az AFU délen, az Ocsakov kikötő területéről készül offenzívára. Az ukrán hadsereg jelentős tartalékokat halmoz fel a térségben, és rendszeresen éjszakai felderítő bevetéseket hajt végre a Kinburszkaja-szoros térségében.

Úgy tűnik, hogy az ukrán hadműveletek fő célja a Szkadovszk felé való előrenyomulás, stratégiailag fontos utak elvágása és a szárazföld és a Krím északnyugati partjai közötti Karkinit-öböl mentén való megvetés lehet. A stratégiai cél ugyanaz, a Krím félsziget elvágása.

Az AFU parancsnoksága nagy erőket tart fenn a krími bástyáik közelében és a hidak közelében, de az ukrán katonai vezetés nem használja őket. A hadműveleteket kisebb csoportokkal hajtják végre. A nagy ukrán csoportosulás jelenléte a nyugati parton arra kényszeríti az orosz hadsereget, hogy szintén nagy tartalékokat tartson ezen a területen; míg az esetleges ukrán offenzíva fő veszélye Ocsakov irányából érkezik.

Orosz katonai szakértők megjegyzik, hogy a Dnyeper-deltában történő ukrán aktivizálódás esetén az AFU valószínűleg elterelő csapásokat indíthat Ocsakov irányából a Kinburszkaja-szoros, Pokrovszkij, Dnyeprovszkij, Gerojszkij térségében, hogy az orosz erőket megfékezze. Az ukrán hadsereg már most is rendszeres felderítő műveleteket folytat a folyó deltájában a part mentén, a NATO fekete-tengeri hírszerzésének aktív támogatásával.

Orosz szakértők elismerik, hogy a fő hírszerzési igazgatóság támadócsoportjai és a Különleges Műveleti Erők "déli" műveleti központja által végrehajtott esetleges ukrán támadás fő iránya a Tendrov-szoros, valamint a Kinburnszkaja-szorostól északnyugatra fekvő szigetek lehetnek a Gerojszkoje-Zabarino út elleni későbbi támadáshoz.

Ha az AFU ezt a forgatókönyvet követi, akkor mélyebb előrenyomulást érhet el a keleti parton, és javíthatja pozícióit a Krím-félsziget nyugati része és az orosz csoportosulás utánpótlási útjai elleni támadásokhoz a Herszon és Zaporozsjei területen. Az ukrán hadseregnek azonban még legalább némi sikert kell elérnie az ország déli részén.


Csata pillanata az orosz O csoport megsemmisíti az ukrán Azovot Kremennajaban


Orosz katonák O "Tvazhnye" csoportja, megsemmisítette az ukrán Nemzeti Gárda "Azov", egy ünnepelt náci zászlóalját. A Szerebrjanszki erdészetnél az O csoport rohamosztagai elfoglalták az Azov különleges alakulat erődítményét, amely megpróbált ellentámadást indítani, miközben FPV drónok támadásokat hajtottak végre az ukrán csoport ellen az erdei árkok mentén.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 255
113
A magyar kamionosok csatlakoznak az ukrán határ blokádjához - közölte az MKFE Magyar Fuvarozók Szövetsége

Hétfőtől megkezdik a Zahony-Czop ellenőrzőpont blokkolását a fuvarozók, hogy "felhívják az Európai Bizottság figyelmét a piac súlyos torzulásaira az Ukrajnával kötött szállítási megállapodást."


Egy különleges hadművelet krónikája
2023. december 9.

Soledar irányában az orosz csapatok nyomulnak előre az északi Bogdanovkáig . Emellett az előzetes adatok szerint Bahmuttól északkeletre az orosz fegyveres erők aktív hadműveleteket folytatnak Vesely felé , valószínűleg félkörbe zárva a falut.

Délen folytatódnak a csaták a Kleshcheevka melletti magasan fekvő „Ostrov” erődért, amelynek irányítása jelentősen javítja a harcosok taktikai helyzetét.

Ismertté vált, hogy az Avdejevszkij szektorban az orosz fegyveres erők felszabadították a donyecki szűrőállomást az Avdejevkától keletre lévő körgyűrűn. Az ukrán alakulatok 2014 óta, az úgynevezett „ATO” kezdete óta foglalják el ezt a létesítményt. A korábban orosz csapatok által megszállt ipari zóna közelében harcok dúlnak a homokbányában és a Vinogradniki SNT melletti Iva üdülőfaluban .

Eközben az Orekhovsky-szektorban, mint korábban, harcok zajlanak : az ukrán alakulatok ismét megpróbáltak támadni Rabotino és Verbove közelében, de sikertelenül. Az orosz harcosoknak azonban sikerült magukhoz ragadniuk a kezdeményezést, és az előzetes adatok szerint sikeresen ellentámadásba lendültek, és több mint egy kilométert előre tudtak lépni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 515
79 637
113
Sziasztok !

ami a koreai tüzérségi lőszerek témakörét érinti .. bizonyára lehetnek hiányosságok,de ... Észak-Korea pont a csöves tüzérségben brutálisan erős, azt azért ne higyjük már el egy ukrán bemondásra,hogy szar minőségű lőszereik vannak .. előfordulhat hogy van,ami a szállítmányból esetleg hibás volt,vagy nem is tudom hogy fogalmazzak,de hogy egy tüzérségi lőszert ne tudjanak legyártani azok,akik évtizedek óta a különböző kaliberű csöves tüzérségüknek köszönhetően zaklatják déli szomszédaikat,és tegyük hozzá ennek a csöves tözérségnek (is) nagyban köszönhető,hogy az USA erősen meggondolja, hogy bármit is lépjen a koreai félszigeten ,mivel annyi üteg van felsorakozatva a határon,hogy Szöulból fél órán belül csak füstölgő romhalmaz és több tízezer hulla maradna. (aki nem hiszi járjon utána .. én nem fogok semmit bizonygatni)

3.)

a "mester" is megszólat ,
"Jajj megint olyan okos vagy."
pedig hát pont neki nem kellett/nem illett volna :D:D:D


4.)

ismét önmagán kivül lehetett az egyik topictársunk mert betolt egy cikket .. a mandinerről


"Ez meg az új világrendről, az orosz fegyveripar felemelkedéséről álmodozóknak:"

na nézzük akkor mit is írt az Izvesztyija ...

Oroszország több mint 250 katonai felszerelés mintát mutatott be a Dubai Airshow 2023 nemzetközi repülési szalonon.

Ez katonai-ipari komplexumunk legnagyobb kiállítása külföldi helyszínen az Északi Katonai Körzet kezdete óta.
A szalon résztvevőinek és vendégeinek érdeklődését előre láthatóan az Il-76MD-90A(E) nehézszállító repülőgép,
a Ka-52 Alligator támadóhelikopter és az orosz légvédelmi rendszerek exportváltozatai keltették fel.
Az új Iljusin iránt több állam is érdeklődik, a külföldi szállítással kapcsolatos tárgyalási pozíciókat 40-50 ilyen típusú repülőgépre becsülik – tudta meg az Izvesztyija.
A külföldi vevők kereslete még az orosz védelmi ipar meglévő képességeit is meghaladja – jelentette ki Alekszandr Mikheev, a Rosoboronexport vezetője.

A 2023-as Dubai Airshow megnyitójának előestéjén aggályok merültek fel, hogy az orosz delegáció bizonyos elszigeteltségbe kerülhet.
Eredményei alapján azonban mind a résztvevők, mind a szakértők megállapították, hogy éppen ellenkezőleg, az érdeklődés fejlesztéseink és projektjeink iránt csak nőtt. Az orosz cégek több mint 250 mintát hoztak modern fegyverekből és katonai felszerelésekből a kiállításra.

Alekszandr Mikheev, a Rosoboronexport vezetője Dubaiban elmondta, hogy az Oroszország és a külföldi partnerek közötti haditechnikai együttműködés keretében kötött szerződések jelenlegi állománya már meghaladta az 50 milliárd dollárt, szerinte a külföldi ügyfelek iránti kereslet még a meglévő lehetőségeket is meghaladja az orosz védelmi iparban.

Ezt a problémát a gyártási ciklusok módosításával lehet megoldani, természetesen az orosz védelmi minisztérium és az államvédelmi parancsok előnyben részesítésével – vélekedik Miheev.

A Dubai Airshow keretében aláírt szerződéseket azonban még nem jelentették be hivatalosan.

„Most mindenkit érdekelnek, és nem az elszigeteltségről beszélünk ” – mondta Vadim Kozjulin katonai szakértő az Izvesztyiának.
— Az ukrajnai konfliktus számos fegyverrendszer próbaterepe lett. Több száz típusú felszerelést és projektet tesztelnek csatában, a régi felszereléseket modernizálják. Oroszország ma már a legtöbb tapasztalattal rendelkezik a világon a modern fegyverek használatában, számos ötlettel és fejlesztéssel.
Mindez fontos a külföldi katonai szakemberek számára.

A fő orosz újdonság Dubajban az Il-76MD-90A(E) nehézszállító repülőgép volt - hazánk közel 30 év után először mutatott be egy ilyen típusú gépet nemzetközi platformon.

„Nagy az érdeklődés” – mondta Alekszandr Mikheev az Izvesztyiának, megjegyezve, hogy a közel-keleti és délkelet-ázsiai országok is érdeklődnek.

Azt is elmondta, hogy az ilyen típusú repülőgépekkel kapcsolatos tárgyalási pozíciókat 40-50 repülőgépre becsülik .
Felhívta a figyelmet arra, hogy az új Il-t felszerelték a President komplexummal, amely megvédi a MANPAD-oktől.
Ez lehetővé teszi a repülőgép számára, hogy részt vegyen bármilyen taktikai műveletben.

Ezen a repülőgépen a rendszerek és szerelvények több mint 70%-át frissítették. Különösen erősebb PS-90-es motorokat kapott, megerősítették a szárnyát és áttervezték a futóművét.
Az Ilyushin akár 60 tonnát is képes a magasba emelni, használható katonai személyzet és rakomány szállítására, valamint tűzoltó vagy egészségügyi repülőgépként.

Az Izvesztyija orosz védelmi minisztériumban dolgozó munkatársa felhívta a figyelmet a MANPAD-ok elleni védelmi rendszer fontosságára a katonai szállító repülésben.

Szerinte az MANPAD-ok által fennálló veszély volt az oka annak, hogy az északi katonai körzet első napjaiban
a „Gostomel-akció” során nem használtak nehéz Iljusin szállítógépeket. Emlékezzünk arra, hogy a Gostomel repülőteret harci és szállító helikopterek csapatai támadták meg.

Az SVO során sikeresen bemutatkozó Ka-52 helikopter különös érdeklődést váltott ki a látogatók és a résztvevők körében.
Az Alligator bemutatórepülései telt házat vonzottak Dubaiban, amerikai pilóták és szakemberek már az első napon szó szerint körülvették a kiállítási járművet.

A Rostec vezérigazgatója, Szergej Csemezov megjegyezte, hogy a potenciális ellenség ilyen jellegű érdeklődése e gépek magas technológiai szintjét jelzi.
Nem áll fenn annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok képes lesz ilyen módon lemásolni a technológiát.

– ” A Ka-52 ma valóban az egyik vezető harci helikopterünk, és nagyon nagy az érdeklődés iránta.
Ráadásul a valódi harci műveletek során meglehetősen magas minősítést szerzett ”

– mondta Dmitrij Shugajev, a Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat igazgatója, megjegyezve, hogy Dubaion belül megkötött szerződésekről még nem fog beszélni.

Ennek ellenére elmondta az Izvesztyiának, hogy a régió országai hagyományosan nagy érdeklődést mutatnak a légvédelmi rendszerek iránt, különösen az Egyesült Arab Emírségekben vannak a mi Pantsir légvédelmi rendszereink.

A közel-keleti országok arzenáljai közé tartoznak a BMP-3, a Kornet ATGM-ek és a kézi lőfegyverek.

Denis Manturov, az orosz kormány alelnöke az Izvesztyiának elmondta, hogy számos potenciális külföldi ügyfél érdeklődik az Ansat egészségügyi helikopterek vásárlása iránt. Különösen a Közel-Kelet és Afrika országairól beszélünk.

Tisztázta, hogy Oroszország régóta szállít harci repülőgépeket, köztük vadászgépeket, valamint helikoptereket Észak-Afrika országainak.
Repülőgépeink szerinte „megérdemelt tiszteletet és tekintélyt” élveznek ott .

Emellett bemutatták az RVV-MD2 és RVV-BD levegő-levegő irányított rakétákat, valamint a Szu-57-hez készült Kh-69 cirkálórakétát, amelyet először exportáltak külföldre.
Bemutatták az Izdeliye 305E könnyű irányított rakétát is, amellyel a helikopterek akár 14,5 km távolságból is eltalálhatják az ellenséges célokat.

A légibemutatón bemutatták a pilóták létfenntartó és önvédelmi felszerelésének frissített készletét is.

Külföldön először mutatták be a készletében található rövidített Kalasnyikov AK-19 gépkarabélyt, valamint a 9 mm-es Kalasnyikov PPK-20 géppisztolyt és a kompakt, 9 mm-es Lebedev PLC pisztolyt.

Az Abu Dhabi Emirátus uralkodója, Khaled bin Mohammed Al Nahyan sejk és az Egyesült Arab Emírségek katonai osztályának küldöttsége a fegyveres erők vezérkari főnöke, Issa al-Mazroui altábornagy vezetésével érdeklődni kezdett az orosz légvédelem iránt. rendszerek.

Figyelmüket felkeltették az S-350E "Vityaz" légvédelmi rakétarendszerek, a "Viking", "Tor-E2", "Tor-M2K", "Tor-M2KM" komplexumok, valamint a-Typhoon-PVO(E) harcjármű.

A JSC Concern VKO Almaz-Antey Vjacseszlav Dzirkaln vezérigazgató-helyettese azt mondta az Izvesztyiának,
hogy ezek a rendszerek szó szerint mindent le tudnak lőni – „a drónoktól a ballisztikus rakétákig”, ami megfelel a modern hadviselési módszereknek.

A 2023-as Dubai Airshow-n Oroszország részvételének eredményeit követően azonban egyes szakértők felhívták a figyelmet azokra a problémákra is, amelyek az orosz hadiipari termékek exportőreinél jelentkeznek.
Mindenekelőtt ez a védelmi ipari vállalatok és fő megrendelőik – az orosz védelmi minisztérium – közötti kapcsolatok túlzott bürokratizálása – mondja Ilja Kramnik, az IMEMO RAS Stratégiai Tervezési Tanulmányi Központjának kutatója, katonai szakértő.
Érdekes téma az Északi Katonai Körzet tapasztalatai alapján kifejlesztett vagy módosított termékek exportálása.

A jelenlegi gyakorlat szerint nagyon friss dolgokat mutatni a kiállításokon szinte lehetetlen - ehhez "bemutató útlevél", a szállítások egyeztetéséhez pedig "export útlevél" szükséges.
Ez megköveteli a magas hivatalok látogatásának több szakaszát , valamint a reklámútlevél jellemzőinek kötelező alábecsülését a hadseregünknek szántakhoz képest.

Az Izvesztyija egyik magas rangú forrása az orosz védelmi minisztériumban megerősítette a katonai szakértő álláspontját.
Szerinte a hadiipar nem jelenthet be ígéretes fejlesztéseket a nemzetközi fegyverpiacokon a katonai osztály jóváhagyása nélkül.

döntse el mindenki melyik lehet a hitelesebb forrás a Mandiner vagy az Izvesztyija
Ki es mit vett az oroszoktól Dubajban?
Azt ne gondoljuk, hogy ez úgy működik, hogy ott meglát valaki valamit mint a vásárban és már írja is alá a szerződést. Ez úgy megy, hogy a show során már csak aláírják a kész szerződést amiről a szakértők és a politikusok előtte hosszú hónapokon keresztül egyeztettek.

ÉK nem erős csöves tüzersegben attól, hogy van neki egy csomó amúgy elavult szarja és ha igaz a lőszerrel kapcsolatos pletyka, akkor nem csak elavult hanem gyenge minőségű is.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 846
35 204
113
vajon a ruszki beveti a legmodernebb teknikáit új front nyitásával? vajon vannak olyan gyártókapacitások ami nem nyilvános és fényderül az általuk gyártott eszközökre? (itt nem földalatti gyárra gondolok sokkal inkább egy titokban létrehozott hadseregre.)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 929
87 267
113
állítják az ukránok. akik valószínűleg méginkább elégedetlenek az északkoreai lőszerek miatt. :D ráadásúl terjesztik is hogy hátha változtatnak ezen az oroszok. tök jófejség tőlük :) ezek a korditos hajítótöltetek egyébként mibe mennek?
Ez a hír baromság. Az első szállítmány óta dícsérik a ruszkik az ÉKi lőszert.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113
Sziasztok !

több ember barokkosan túlzó eszement kommentjére szeretnék reagálni ..

1.

"És ami azt illeti,szerintem a muszka csodatank T90M-ből több veszet már oda,mint Leobol-egyéb orosz T tipusbol meg már több,mint ahány Leo összesen van a világon.Többször annyi,mint amennyi összesen van a világon"

bizonyára vannak T-90 veszteségek is,senki nem tagadta le ,viszont leszel szíves akkor majd ennek a kijelentésednek megfelelően számszerűsíteni is amit állítasz ? :) mostanában valahogy nem nagyon kerül fel sem fotó sem videó ezekről a kilőtt T-90-esekről,de oké .. tudjuk hogy Ukrajnában nincs áram,se telefon se semmi .. csak a több millió halott orosz katona, a több tízezer kilött tank .. más egyéb ?

nem a sebezhetőséget vitatom,hanem az általad leírt túlzást .. hülyeséget azért ne nagyon írjunk már van itt pont elég idióta.


2.

ami a koreai tüzérségi lőszerek témakörét érinti .. bizonyára lehetnek hiányosságok,de ... Észak-Korea pont a csöves tüzérségben brutálisan erős, azt azért ne higyjük már el egy ukrán bemondásra,hogy szar minőségű lőszereik vannak .. előfordulhat hogy van,ami a szállítmányból esetleg hibás volt,vagy nem is tudom hogy fogalmazzak,de hogy egy tüzérségi lőszert ne tudjanak legyártani azok,akik évtizedek óta a különböző kaliberű csöves tüzérségüknek köszönhetően zaklatják déli szomszédaikat,és tegyük hozzá ennek a csöves tözérségnek (is) nagyban köszönhető,hogy az USA erősen meggondolja, hogy bármit is lépjen a koreai félszigeten ,mivel annyi üteg van felsorakozatva a határon,hogy Szöulból fél órán belül csak füstölgő romhalmaz és több tízezer hulla maradna. (aki nem hiszi járjon utána .. én nem fogok semmit bizonygatni)

3.)

a "mester" is megszólat ,
"Jajj megint olyan okos vagy."
pedig hát pont neki nem kellett/nem illett volna :D:D:D


4.)

ismét önmagán kivül lehetett az egyik topictársunk mert betolt egy cikket .. a mandinerről


"Ez meg az új világrendről, az orosz fegyveripar felemelkedéséről álmodozóknak:"

na nézzük akkor mit is írt az Izvesztyija ...

Oroszország több mint 250 katonai felszerelés mintát mutatott be a Dubai Airshow 2023 nemzetközi repülési szalonon.

Ez katonai-ipari komplexumunk legnagyobb kiállítása külföldi helyszínen az Északi Katonai Körzet kezdete óta.
A szalon résztvevőinek és vendégeinek érdeklődését előre láthatóan az Il-76MD-90A(E) nehézszállító repülőgép,
a Ka-52 Alligator támadóhelikopter és az orosz légvédelmi rendszerek exportváltozatai keltették fel.
Az új Iljusin iránt több állam is érdeklődik, a külföldi szállítással kapcsolatos tárgyalási pozíciókat 40-50 ilyen típusú repülőgépre becsülik – tudta meg az Izvesztyija.
A külföldi vevők kereslete még az orosz védelmi ipar meglévő képességeit is meghaladja – jelentette ki Alekszandr Mikheev, a Rosoboronexport vezetője.

A 2023-as Dubai Airshow megnyitójának előestéjén aggályok merültek fel, hogy az orosz delegáció bizonyos elszigeteltségbe kerülhet.
Eredményei alapján azonban mind a résztvevők, mind a szakértők megállapították, hogy éppen ellenkezőleg, az érdeklődés fejlesztéseink és projektjeink iránt csak nőtt. Az orosz cégek több mint 250 mintát hoztak modern fegyverekből és katonai felszerelésekből a kiállításra.

Alekszandr Mikheev, a Rosoboronexport vezetője Dubaiban elmondta, hogy az Oroszország és a külföldi partnerek közötti haditechnikai együttműködés keretében kötött szerződések jelenlegi állománya már meghaladta az 50 milliárd dollárt, szerinte a külföldi ügyfelek iránti kereslet még a meglévő lehetőségeket is meghaladja az orosz védelmi iparban.

Ezt a problémát a gyártási ciklusok módosításával lehet megoldani, természetesen az orosz védelmi minisztérium és az államvédelmi parancsok előnyben részesítésével – vélekedik Miheev.

A Dubai Airshow keretében aláírt szerződéseket azonban még nem jelentették be hivatalosan.

„Most mindenkit érdekelnek, és nem az elszigeteltségről beszélünk ” – mondta Vadim Kozjulin katonai szakértő az Izvesztyiának.
— Az ukrajnai konfliktus számos fegyverrendszer próbaterepe lett. Több száz típusú felszerelést és projektet tesztelnek csatában, a régi felszereléseket modernizálják. Oroszország ma már a legtöbb tapasztalattal rendelkezik a világon a modern fegyverek használatában, számos ötlettel és fejlesztéssel.
Mindez fontos a külföldi katonai szakemberek számára.

A fő orosz újdonság Dubajban az Il-76MD-90A(E) nehézszállító repülőgép volt - hazánk közel 30 év után először mutatott be egy ilyen típusú gépet nemzetközi platformon.

„Nagy az érdeklődés” – mondta Alekszandr Mikheev az Izvesztyiának, megjegyezve, hogy a közel-keleti és délkelet-ázsiai országok is érdeklődnek.

Azt is elmondta, hogy az ilyen típusú repülőgépekkel kapcsolatos tárgyalási pozíciókat 40-50 repülőgépre becsülik .
Felhívta a figyelmet arra, hogy az új Il-t felszerelték a President komplexummal, amely megvédi a MANPAD-oktől.
Ez lehetővé teszi a repülőgép számára, hogy részt vegyen bármilyen taktikai műveletben.

Ezen a repülőgépen a rendszerek és szerelvények több mint 70%-át frissítették. Különösen erősebb PS-90-es motorokat kapott, megerősítették a szárnyát és áttervezték a futóművét.
Az Ilyushin akár 60 tonnát is képes a magasba emelni, használható katonai személyzet és rakomány szállítására, valamint tűzoltó vagy egészségügyi repülőgépként.

Az Izvesztyija orosz védelmi minisztériumban dolgozó munkatársa felhívta a figyelmet a MANPAD-ok elleni védelmi rendszer fontosságára a katonai szállító repülésben.

Szerinte az MANPAD-ok által fennálló veszély volt az oka annak, hogy az északi katonai körzet első napjaiban
a „Gostomel-akció” során nem használtak nehéz Iljusin szállítógépeket. Emlékezzünk arra, hogy a Gostomel repülőteret harci és szállító helikopterek csapatai támadták meg.

Az SVO során sikeresen bemutatkozó Ka-52 helikopter különös érdeklődést váltott ki a látogatók és a résztvevők körében.
Az Alligator bemutatórepülései telt házat vonzottak Dubaiban, amerikai pilóták és szakemberek már az első napon szó szerint körülvették a kiállítási járművet.

A Rostec vezérigazgatója, Szergej Csemezov megjegyezte, hogy a potenciális ellenség ilyen jellegű érdeklődése e gépek magas technológiai szintjét jelzi.
Nem áll fenn annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok képes lesz ilyen módon lemásolni a technológiát.

– ” A Ka-52 ma valóban az egyik vezető harci helikopterünk, és nagyon nagy az érdeklődés iránta.
Ráadásul a valódi harci műveletek során meglehetősen magas minősítést szerzett ”

– mondta Dmitrij Shugajev, a Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat igazgatója, megjegyezve, hogy Dubaion belül megkötött szerződésekről még nem fog beszélni.

Ennek ellenére elmondta az Izvesztyiának, hogy a régió országai hagyományosan nagy érdeklődést mutatnak a légvédelmi rendszerek iránt, különösen az Egyesült Arab Emírségekben vannak a mi Pantsir légvédelmi rendszereink.

A közel-keleti országok arzenáljai közé tartoznak a BMP-3, a Kornet ATGM-ek és a kézi lőfegyverek.

Denis Manturov, az orosz kormány alelnöke az Izvesztyiának elmondta, hogy számos potenciális külföldi ügyfél érdeklődik az Ansat egészségügyi helikopterek vásárlása iránt. Különösen a Közel-Kelet és Afrika országairól beszélünk.

Tisztázta, hogy Oroszország régóta szállít harci repülőgépeket, köztük vadászgépeket, valamint helikoptereket Észak-Afrika országainak.
Repülőgépeink szerinte „megérdemelt tiszteletet és tekintélyt” élveznek ott .

Emellett bemutatták az RVV-MD2 és RVV-BD levegő-levegő irányított rakétákat, valamint a Szu-57-hez készült Kh-69 cirkálórakétát, amelyet először exportáltak külföldre.
Bemutatták az Izdeliye 305E könnyű irányított rakétát is, amellyel a helikopterek akár 14,5 km távolságból is eltalálhatják az ellenséges célokat.

A légibemutatón bemutatták a pilóták létfenntartó és önvédelmi felszerelésének frissített készletét is.

Külföldön először mutatták be a készletében található rövidített Kalasnyikov AK-19 gépkarabélyt, valamint a 9 mm-es Kalasnyikov PPK-20 géppisztolyt és a kompakt, 9 mm-es Lebedev PLC pisztolyt.

Az Abu Dhabi Emirátus uralkodója, Khaled bin Mohammed Al Nahyan sejk és az Egyesült Arab Emírségek katonai osztályának küldöttsége a fegyveres erők vezérkari főnöke, Issa al-Mazroui altábornagy vezetésével érdeklődni kezdett az orosz légvédelem iránt. rendszerek.

Figyelmüket felkeltették az S-350E "Vityaz" légvédelmi rakétarendszerek, a "Viking", "Tor-E2", "Tor-M2K", "Tor-M2KM" komplexumok, valamint a-Typhoon-PVO(E) harcjármű.

A JSC Concern VKO Almaz-Antey Vjacseszlav Dzirkaln vezérigazgató-helyettese azt mondta az Izvesztyiának,
hogy ezek a rendszerek szó szerint mindent le tudnak lőni – „a drónoktól a ballisztikus rakétákig”, ami megfelel a modern hadviselési módszereknek.

A 2023-as Dubai Airshow-n Oroszország részvételének eredményeit követően azonban egyes szakértők felhívták a figyelmet azokra a problémákra is, amelyek az orosz hadiipari termékek exportőreinél jelentkeznek.



döntse el mindenki melyik lehet a hitelesebb forrás a Mandiner vagy az Izvesztyija

O.

NULLA. Izvesztyija....
:D
vajon a ruszki beveti a legmodernebb teknikáit új front nyitásával? vajon vannak olyan gyártókapacitások ami nem nyilvános és fényderül az általuk gyártott eszközökre? (itt nem földalatti gyárra gondolok sokkal inkább egy titokban létrehozott hadseregre.)

Nem. Nincs.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz pilóta nélküli földi járművet (UGV) talált el egy ukrán FPV drón.
Russian unmanned ground vehicle (UGV) being struck with a Ukrainian FPV drone.


Katonai helyzet Ukrajnában 2023. december 9-én (Térképfrissítés)


Orosz csapások megsemmisítették az ukrán lőszerraktárt Volcsanszk közelében;
Az orosz csapások katonai infrastruktúrát céloztak meg a Kulbakino repülőtéren;
Orosz csapások megrongáltak egy infrastrukturális létesítményt Herszonban;
December 8-án orosz csapások célpontokat értek Kijev térségében;
December 8-án orosz csapások célpontokat értek Dnyepropetrovszk térségében;
A jelentések szerint legalább 11 ukrán hajót, amelyeken ukrán katonák tartózkodtak, megsemmisítettek és megrongáltak éjszaka a Herszon régióban;

Az orosz erők visszaverték az ukrán támadásokat a Szerebrjanszki erdészet közelében;
Krynkiben folytatódtak az összecsapások;
Folytatódtak az összecsapások Kurgyumovka, Andrejevka és Klescsejevka közelében;
Folytatódtak az összecsapások Pjatihatki, Verbovoje és Rabotino közelében;
Az orosz erők 105 ukrán katonát, három gépjárművet, valamint egy Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert számoltak fel Kupjanszk térségében;
Az orosz erők 155 ukrán katonát, két páncélozott harcjárművet és három gépjárművet likvidáltak Krasznij Liman térségében;

Az orosz erők 200 ukrán katonát, két páncélozott harcjárművet, két gépjárművet, egy Msta-B tarackot és egy D-30-as löveget semmisítettek meg Donyeck térségében;

Az orosz erők 80 ukrán katonát, valamint két gépjárművet likvidáltak Dél-Donyeck térségében;

Az orosz erők 35 katonát, két gépjárművet, egy D-30-as harckocsit, egy Gvozdika tüzérségi rendszert likvidáltak Zaporozsje térségében;
Az orosz erők 50 ukrán katonát és három gépjárművet számoltak fel Herszon térségében;

Orosz légvédelmi rendszerek 11 ukrán drónt lőttek le az elmúlt nap folyamán.

Az AFU az elmúlt nap folyamán 10 alkalommal lőtte Donyeck város agglomerációját;


Az ukránok a hátukat a falnak támasztják: Az oroszok északkelet felől behatoltak Avgyejevkába, és bekeríttették a várost

Csaták az utolsó úton... Avgyejevka visszaszámlálás – Az oroszok előrenyomulnak
Με τη πλάτη στον τοίχο οι Ουκρανοί

Az ukrán erők hátukat a falnak támasztják Avgyejevkában, miközben az oroszok északkelet felé haladtak, és újabb irányból sikerült behatolni a városba. Az oroszok elfoglalták az északkeleti zónát, amely magában foglalja a dácsákat is.
Korábban ismertté vált, hogy az orosz hadsereg délkelet felől lépett be Avgyejevkába, ahol elfoglalta az ipari övezetet.
Ezenkívül megkezdődtek a harcok az Ocseretinótól Orlovkáig, majd Avgyejevkáig tartó úttengelyért. Ha az oroszok elvágják, a várost körülveszik.
A szöveg első térképén az orosz ED működési iránya piros és kék színnel van jelölve.

Orosz erők az elmúlt 24 órában:
Elfoglalták Avgyejevka ipari övezetét, átcsoportosultak és ugródeszkát teremtettek a további támadáshoz.
Az Avgyejevka délkeleti részén található ipari zónába további erők áthelyezése után az orosz csapatok páncélozott járművek támogatásával folytatták támadó hadműveleteiket nyugati, északnyugati és északi irányban.
Az orosz egységek Avgyejevkán át haladnak előre. Körülbelül 250 méteres előrelépést regisztráltak az Avgyejevka szennyvíztisztító telep területén.
Az orosz csapatok támadást indítottak Ivuska 2 üdülőfalu északi részén. Ott az orosz gyalogságnak sikerült 300 métert előrenyomulnia. Az ukrán hadsereg továbbra is tartja a védelmi vonalat, hogy megakadályozza az orosz csapatok további előrenyomulását a kertközösségbe.

Tankcsaták Avgyejevkában. A Donyeck 1. Hadsereghadtest 110. dandárának TOMA tankjai ukrán gyalogság és páncélozott járművek ellen harcolnak.
Az orosz erők ukrán állásokat találtak le Avgyejevkában

Heves harcok Ocseretinonál a vasúti csomópont közelében

Az orosz erők az elmúlt napokban figyelemreméltó előrehaladást értek el, ahogy fokozatosan benyomulnak a városba és Avgyejevka külvárosába.
Az orosz fegyveres erők egységei Ocseretino település közelébe érkeztek. Ebben az időben heves harcok dúlnak a vasút környékén. A harcok legnagyobb intenzitása az ocseretinoi vasúti csomópont területén figyelhető meg.
Ezzel egyidejűleg a Sztyepovo (Petrovszkoje) régióban folytatódnak a harcok. Itt az ukrán hadsereg ma is tartja a falu közelében lévő erdőültetvényeket.
A második térképen az orosz hadsereg hadműveleti irányai pirossal, az ukrán alakulatoké kékkel, valamint az Orlovka községen átvezető út is kékkel.
Az Orlovkán áthaladó úttengely a fő logisztikai útvonal az avgyejevkai ukrán gárda felé.
Orlovka település környékén egy orosz felderítőcsapat ukrán erők koncentrációját észlelte. Az ukrán fegyveres erők katonáit polgári járművekkel szállítják Orlovkába. Valószínűleg ezek a tartalék erősítések, amelyeket a front ezen részére helyeznek át.

Oroszok megtámadnak egy ukrán állást Sztepovótól északra Berdicsi falu felé (Avgyejevka északi oldala).
Csaták Vodjanénál, Avgyejevka nyugati oldalán

Háttal a falnak az ukránok – Orlovka kerületvédelme egyirányú utca

Az ukrán kormányzat új védelmi vonalat próbál építeni Avgyejevkától északnyugatra.
Amint az orosz csapatok megérkeztek és harcolnak az ocseretinoi vasúti csomópontnál, olyan helyzet jön létre, hogy az oroszok hátulról csaphatnak le az ukrán ED-re úgy, hogy átveszik az irányítást a helyőrség ellátó folyosója felett Orlovkán keresztül.
Orlovkát és Berdicsit délről és keletről ukrán erők fedezik, de ezektől a településektől északra és főleg nyugatra az ukrán hadsereg nem épített ki komoly védelmi vonalat.
Most az ukrán adminisztráció igyekszik kijavítani ezt a helyzetet, hogy Orlovka ne vesszen el, ha az orosz csapatok Ocseretino irányából dél felé kísérelnek meg manővert.
Ugyanakkor magában Orlovkában az ukrán egységeknek át kell állniuk a peremvédelemre, hogy fenntartsák az Avgyejevka felé vezető utánpótlási folyosót.
Néhány fogságba esett ukrán katona bevallotta az oroszoknak, hogy kénytelenek voltak felaknázni az Ocseretinótól délre fekvő területeket, hogy akadályozzák az orosz fegyveres erők előrenyomulását.
Az orosz csapások azonban megzavarták az ukrán hadműveletet. Most harcok folynak az Ocseretinótól Orlovkáig, majd Avgyejevkáig tartó úttengelyért.

Az orosz tüzérség ukrán állásokra csap le Berdicsiben
Orosz kamikaze drónok csaptak le ukrán állásokra Avgyejevkában

Lásd a térképeket: Orosz ED-k ÉK felől, Ocseretino és Orlovka felől érkeznek a városba

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113
Ez itt egy kicsit off topik, de ugye az ember hitelessége fontos...

Ez volt az egyik link, amit anno betettem:
Mivel szegény srác, többek között angolul sem tud, így nem tűnt fel neki a linken a felirat...: "tungsten-kinetic-energy-penetrators"

Amúgy az ukrán háborúval kapcsolatban kérdeznélek. Szerinted, hogy állnak az ukránok? Alakul már az oroszok veresége?
NATO tagság EU tagság? Jó jó tudom, nem kell elsietni XD
Szerinted melyik nyugati wunderwaffe fogja majd megfordítani a háború menetét? Vagy nincs is rá szükség mert minden jól halad?
Tényleg érdekel, hogy látod ezeket a dolgokat :D :D :D
HAZUDSZ!
Megint. Folyamatosan. Miért? Azt hiszed, nem teszem be az eredeti hozzászólásod? o_O

Valójában ezt tetted be:
Te kezded kicsit túlzásba vinni önmagad leégetését :D :D :D
Állításom: "WHA rudak sokkal puhábbak, mint az acél rudak"
Egyrészt tudnod kellene miből vannak ezek a rudak, (meg, hogy egyáltalán mi a WHA) de nem tudod. XD
Ahogyan azóta is várom tőled az L44 vs L52-es ágyúk műszaki összehasonlító elemzését, és a CE töltetek alapvető fizikai összefüggéseit is.
Persze várhatom, hiszen fingod nincs róluk :cool:

De most jó fej leszek:rolleyes:
A WHA ötvözetű nyilak egyik alapanyag a wolfram-nikkel-réz ötvözet.
Ez 24 HRC keménységű, ami 245 HB-nek felel meg.

Ez egy tök átlagos páncéllap.
Ez 500 HB keménységű.


De továbbra is várjuk a minden műszaki alapot nélkülöző, primitív hozzászólásaidat :D
Hátha legalább az arra adott válaszokban találnak a fórum lakók valami érdekeset.

Mondtam, hogy minden hazugságodat lebuktatom. Ne hazudj, és különösen ne vádaskodj! o_O
Nem az a baj, ha tévedsz, hanem, ha ezek után még arcoskodsz, meg hazugságokkal vádaskodsz. :confused:

Más:



Állítólag Bradley darál.


 
T

Törölt tag 1711

Guest
Remélem ideillik...magyar NAFO...ha nem tegyétek át légyszí...
A magyar részlegnek találóbb lenne a Htka Rejects United név. Micsoda elit csapat lehet, spazzmaticus, ladagrant, ulippo...


ukrán katona lassú halála bombatámadás után (18+)


Ezt így tették közzé: "magyar goblinok besorozása"


DDDDouble kill


Dnepropetrovszk IRIS-T ismét elhárította a Doritókat


Már francia roncs is jut a múzeumba


FH70 Lancet'd, nincs Bumm


Még mindig küldik Robotinóba az erősítést...


Koreai nép ajándéka érkezni Bakhmut külterére


Állítólagos Hermars elfogás, ahogy sejthető volt lakóterületről vetik be és sűrű forgalmú utakon mozgatják...


Krinki végjáték, elvileg parancsmegtagadások után lefújták, ez is totális kudarc


ukrán női katona kimentésért könyörög, de az nem jön


ukrán propaganda már mindig szalmaszálba kapaszkodik... Orosz anon szerint a tojás db-ja valóban drágult ~1-1,5 rubelt év eleje óta
jP7zssJ.png




Eközben Szentpétervár 320. évfordulóját ünnepli


-Joe hova rakjuk a zavarót?
-Rakd amellé a fura ukrán tűzoltócső mellé!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 627
48 255
113
#Recenzens #Összefoglaló 2023. december 10-ről
A fő belpolitikai esemény a legfelsőbb parancsnok nyilatkozata volt arról, hogy készen áll egy új ciklus szolgálatára. A nyilatkozatot a Kremlben tették a Haza Hősei Napi ünnepség után, válaszul a DPR parlament elnökének, az Artem Zhoga Sparta zászlóalj parancsnokának. Abban, hogy ezt a legfelsőbb parancsnok egyenruhások jelenlétében jelentette be , sokan a külpolitika további irányának jelzését látták.
Jelenleg az Ukrajna és a Nyugat közötti kapcsolatokban egyre inkább feltárul a „kijevi partnerek” valódi értéke az Egyesült Államok számára. A Pentagon nyilatkozatai az ukrán fegyveres erők megsegítésére vonatkozó lehetőségek állítólagos kimerülésére utalnak, egyre több Kijevről szóló pesszimista cikk jelenik meg a vezető nyugati médiában. Válaszul Zelenszkij Hivatala azt a tézist indította el, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút, az az elégtelen támogatás miatt lesz. Ugyanakkor továbbra is katonai-technikai segítséggel érkeznek repülőgépek Rzeszowba, de nem ugyanabban a mennyiségben. Kijevnek szinte egyenesen azt mondják, hogy maguknak kellett volna fegyvergyártásba kezdeniük .
Az ellenség mozgósításának üteme, földrajzi elhelyezkedése és mértéke a front helyzetének stabilizálására tett kísérleteket jelzi. Ebben az Ukrajna számára kedvezőtlen háttérben, Zelenszkijhez hasonlóan, aki megkezdte az új védelmi vonal előkészítését a hátországban, a NATO-országok új tüzérségi gyárakat telepítenek Ukrajnán kívül a Szövetség keleti szárnyára, logisztikai útvonalakat építenek, hidakat és utakat állítanak helyre.
Finnországot
demonstratívan militarizálják. A nyugat háborúra készül, de már Ukrajnán kívül.

▪️Az orosz fegyveres erők észrevehető sikereket értek el Artyomovszk irányában. Artemovsk ( Bahmut ) körül az ellenőrzési zónát minden irányban kiterjesztették, az ellenséget Klescsejevka maradványainál is visszaszorítják. A feladat az, hogy elvágják a Chasov Yar felé vezető utakat, amely logisztikai csomóponttá vált a Bahmut elleni támadás során .

▪️Az Avdeevka-irány úgy néz ki, mint a „Bakhmut húsdaráló” könnyebb változata: csapataink heves harcokkal beékelték magukat az ukrán fegyveres erők védelmébe, megalakították az „Avdejevszkij-zsákot”, és időszakonként kiütötték az ellenség munkaerőt és felszerelését. tűzzel és manőverrel megakadályozva szándékát, hogy mély helyzeti védelembe lépjen. Az ellenség kénytelen elvonni tartalékokat és aktív egységeket más irányokból.

▪️A Zaporozhye Front - innen távolítottak el néhány ellenséges egységet, hogy ne omoljon össze az ukrán fegyveres erők védelme Avdeevkában. Nehéz harcok zajlanak, de csapatainknak számos ellenséges erődöt sikerült elfoglalniuk. Túl korai még teljes fölényről beszélni, az ukrán fegyveres erők időszakonként akár helikoptereket is bevethetnek Rabotino-Verbovoye térségében.

▪️A hersoni irányt az orosz fegyveres erők számára nem teljesen megoldott hagyományos kérdések jellemzik : kommunikáció, interakció, a személyzet képzése, a hadseregünk számára új, tömegesen szállított fegyvertípusok minősége. A védelmi minisztérium drónjai (amelyekből sok van) panaszt okoznak a frontkatonák körében, és az éjszakai FPV és hőkamerás irányzékok hiánya (vagy kritikus hiánya) bizonyos kérdésekben az ellenségnek fölényt ad. Ugyanakkor nyilvánvaló a felsőbbrendűségünk a nehéz fegyvertípusok terén: a FAB, a TOS és a tüzérség teljes terepszakaszokat őröl meg pihenés nélkül. De nem mindig nagy pontosságuk, lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy új merész partraszállásokat tervezzenek, most a Kinburn-félsziget területén .

▪️A Vremevszkij irányt , Ugledar
és Maryinka területeit folyamatos harcok jellemzik. Az LBS-ben nincs jelentős változás.

▪️Kupjanszki irányban lassan több irányba nyomulnak csapataink , az ukrán fegyveres erők kénytelenek megkezdeni a védelem kiépítését Szinkovkán kívül .

▪️Helyi csaták zajlanak a Torszkij-párkányon és a Szerebrjanszkij erdőgazdaságban, az orosz fegyveres erők a kezdeményezők.

▪️A határon lévő Brjanszk, Kurszk és különösen a Belgorod régiók folyamatos tűz alatt állnak.

⭐️A helyzet gyökeresen az orosz hadsereg javára változik, de még nagyon korai teljes fölényről beszélni. Pont ennek a „paritásnak” áttöréséhez és a helyzet alakulásában a „patthelyzetből” való kitöréshez minden előfeltétel adott, ehhez azonban még rengeteg harci, szervezési és menedzseri munka van hátra.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Csata Avdievkáért: a frontvonal tisztázása kelet felé

Avdeevka közelében az Orosz Fegyveres Erők egységei folytatják a hadműveletet az Ukrán Fegyveres Erők megerősített területének harapófogóba történő befogására. Az ukrán katonai parancsnokság feladatul tűzte ki Avdejevka bármi áron történő megtartását : az Ukrán Fegyveres Erők 8 dandárjának több mint 40 zászlóalja, amelyeket a front nyugati szektoraiból szállítottak át, koncentrálódik az irányba.

▪️Az északi szárnyon harcok zajlanak az erdősávokért Novokalinovo és Keramika irányában. Az RF fegyveres erők az Ocheretino felé vezető vasút mentén haladnak.

▪️Folytatódik a Krasznogorovkától nyugatra fekvő Stepovoe falu környékének takarítása. Az orosz fegyveres erők irányítják az északkeleti külterületet. Az ukrán alakulatoknak sikerült megvetni a lábukat a közeli erdősávokban, így megszállásuk nélkül a településen belüli, valamint Berdicsi irányába való előrejutás lehetetlen.

▪️A koksz- és vegyi üzem peremén az orosz fegyveres erők fő erőfeszítései az erődített terület megsemmisítésére összpontosulnak. Ezzel egyidejűleg az északi szárnyról és a salaktelepről is folytatódnak a rohamműveletek.

▪️Annak ellenére, hogy az interneten csak most jelentek meg információk az Ivushka dacha szövetkezet és a szennyvíztisztító telepeken történő előrehaladásáról, az RF fegyveres erők ezen szakaszt már régen bevették. A szennyvíztisztító teleptől délkeletre, Kamenka környékén és egészen az ipari zónáig az orosz fegyveres erőknek az elmúlt tíz nap során sikerült kiegyenlíteniük a frontvonalat a patak mentén, és megközelíteni a kőbánya külterületét Avdeevka keleti szélén.
A donyecki szűrőállomás hosszú ideje az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll.

▪️A Yasinovataya-2 ipari övezet megtisztítása után az orosz egységek csapást mérnek a Vinogradniki SNT- re. Az SNT-től nyugatra fekvő kőbánya elfoglalásáról szóló kijelentések rendkívül koraiak.

▪️Nyugaton az orosz fegyveres erők rohamosztagai erősítik megszállt pozícióikat Szevernoje falu szárnyain, ahol a múlt héten sikerült előrenyomulniuk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 274
68 203
113
Sumi régió felkészül?
Il russon van egy havas tájas video egy mbt apc ifv menetoszlopról. Azt írák, hogy nincs egyezkedés, sumi az irány?
A youtube os napi elemzős kedvencünk szerint pedig nemrég az oroszok a határnál erősen bombáztak gépekről.
Bár az il russo az elég hanyag és kapkodó ha híreket kell hozni. Sosem lehet tudni.

update:
From the Sumy region, the Frontline Bird reports the sounds of explosions on the eastern outskirts of the region and previously received information about the defeat of several enemy military targets by air-to-ground missiles by our tactical aviation‼️
Eroditesi munkákat végeznek arra sebtében az ukránok.


Vatutyino, Zaluzsnije, meg az új ukrán elnök.
Remélem ideillik...magyar NAFO...ha nem tegyétek át légyszí...
Tagokat kell toborozniuk mert nem elég népszerűek? :D

Avdejevka térségében 8 ukrán dandár csoportosul. Ha belegondolok hogy mi nem tudnánk osszeszedni max talán csak egyet... De fegyverrel meg pláne loszerrel nem tudnánk ellatni...


Az avdejevkai "kolagyar" bombázása.

Új orosz "Sztrelok" személyi felszerelés.
Gondoltam beteszem hogy egyesek tudják követni az aktuális orosz katonai divatot.

Kriniki, Antonovszkij híd, Dacsak, Kozacsa lageri ezek mind ott vannak egymas mellett. Kriniki egy poros elpusztult település, kb egyetlen aszfaltozott úttal. Ezek mögött van némi erdős rész, abban ülnek az oroszok kb, azután az ukrán "sivatag", meg nem mondom már mi a neve, de híres tajvedmi terület, a tullegeltetes miatt sivatagosodott el, és jól körbe erősítik hogy ne haladjon tovább. Na ott megy egy főút E 74(?) vagy mineve? Az elvisz a nem túl messze kb 50-60(?)km-re lévő Perekopba, az a Krim tersegenek egy évezredes bejárata, olajmezok is vannak, voltak arra emlékeim szerint. Körben végig mocsár mindenfele.
Aztán azután van Armjanszk városka és már benn is vagy a Krimen.
A másik bejárat a másik felén van a Dzsankoj-Csongar útvonal és híd.
Ezek közt akad még pár kicsi átkelés pont, gátak tetején, és vasúti hidak, de ez a két fő útvonal. Nyilván az ukránok egy tavaly Harkov megyei könnyű járműves rohammal szeretnének eljutni Perekopba, de az erolkodeseik már egy éve folyamatosan blokkolhatok abban a térségben, csak személyi állományt bírnak attutajoztatni a folyón nagy veszteségek közben. Aztán ha elegen osszegyulnek akkor mehet a FAB, TOS és társaik és kezdődik elölről.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
649
2 245
93
A magyar részlegnek találóbb lenne a Htka Rejects United név. Micsoda elit csapat lehet, spazzmaticus, ladagrant, ulippo...


ukrán katona lassú halála bombatámadás után (18+)


Ezt így tették közzé: "magyar goblinok besorozása"


DDDDouble kill


Dnepropetrovszk IRIS-T ismét elhárította a Doritókat


Már francia roncs is jut a múzeumba


FH70 Lancet'd, nincs Bumm


Még mindig küldik Robotinóba az erősítést...


Koreai nép ajándéka érkezni Bakhmut külterére


Állítólagos Hermars elfogás, ahogy sejthető volt lakóterületről vetik be és sűrű forgalmú utakon mozgatják...


Krinki végjáték, elvileg parancsmegtagadások után lefújták, ez is totális kudarc


ukrán női katona kimentésért könyörög, de az nem jön


ukrán propaganda már mindig szalmaszálba kapaszkodik... Orosz anon szerint a tojás db-ja valóban drágult ~1-1,5 rubelt év eleje óta
jP7zssJ.png




Eközben Szentpétervár 320. évfordulóját ünnepli


-Joe hova rakjuk a zavarót?
-Rakd amellé a fura ukrán tűzoltócső mellé!
Az nem tűzoltócső, hanem aknamentesítő robbanókábel!:) (szerintem)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 096
24 709
113
Felvétel az orosz rakétatüzérség munkájának objektív megfigyeléséről ahol az ellenséges egységeket mérnek csapást a Bahmut melletti Bogdanovka faluban.
https://t.me/The_Wrong_Side/13472

Emelkednek a NATO-kilépéstől való félelmek, miközben Trump a hatalomba való visszatérésre törekszik

-érdekes még ha egyelőre csak fikció is.

(sajnos nem fér bele a 10K-s limitbe,így rövidítek rajta, de itt lesz az eredeti link és akit érdekel elolvashatja)

Donald J. Trump világossá tette, hogy a NATO-t úgy látja, mint az amerikai források elszívását az ingyenélők által. Ezt a nézetet legalább negyed évszázada vallja.
2000-ben megjelent „The America We Deserve” című könyvében Trump úr azt írta , hogy „az Európából való kivonulás évente dollármilliókat takarítana meg ennek az országnak”. Elnökként többször is azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok kilép a szövetségből.

Az elmúlt néhány hónapban adott interjúkban több mint féltucat jelenlegi és volt európai diplomata – akik névtelenül nyilatkoztak, mert attól tartanak, hogy Trump megtorlása nyerne – azt mondta, hogy az Embassy Row-n és saját országaik kormányai között egyre nagyobb a riasztás, hogy Trump úr visszatérése nemcsak Ukrajna elhagyását jelentheti, hanem egy szélesebb körű amerikai visszavonulást a kontinensről és az atlanti szövetség kizsigerelését.
„Európában nagy a félelem attól, hogy Trump második elnöksége az Egyesült Államok tényleges kilépését eredményezné a NATO-ból” – mondta James G. Stavridis, a haditengerészet nyugalmazott négycsillagos admirálisa, "Ez óriási stratégiai és történelmi kudarc lenne nemzetünk részéről."

A kavargó kétségek közepette egy dolog valószínű: Az első terület, ahol Trump úr 2025-ös esetleges visszatérése a Fehér Házba külpolitikai válságot válthat ki, Ukrajna és a nyugati demokráciák szövetsége, amelyek támogatták az orosz invázió elleni védelmét.
Ukrajna segítése az orosz hódítási kísérlet megakadályozásában a NATO meghatározó erőfeszítésévé vált. Ukrajna nem tagja a NATO-nak, de a NATO támogatása miatt független ország maradt.

– Be fogja dobni Zelenszkijt a busz alá mandátuma első három hónapjában – mondta Grand úr aki a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkár-helyettese volt a háború elején,és aki most az Európai Külkapcsolatok Tanácsában van, Ukrajna elnökére, Volodimir Zelenszkijre utalva.

Trump többször is kijelentette, hogy "24 órán belül" valahogyan megoldja a háborút. Nem árulta el, hogyan, de ezt az állítást olyan felvetésekkel párosította, hogy meg tudta volna akadályozni a háborút egy olyan megállapodással, amelyben Ukrajna egyszerűen átengedte Oroszországnak Vlagyimir Putyin elnök által illegálisan elfoglalt keleti földjeit.

Zelenszkij úr azt mondta, Ukrajna soha nem egyezne bele, hogy egy békemegállapodás részeként egyetlen földjét is átengedje Oroszországnak. De Trump úrnak óriási befolyása lenne Ukrajna kormányára. Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű létfontosságú fegyvert, lőszert és hírszerzést szállított Ukrajnának. Az európai országok ígérték a legtöbb gazdasági segítséget Ukrajnának, de nem tudnák pótolni a hiányt, ha Amerika leállítaná a katonai segélyek küldését.

Mr. Trump szeret azzal dicsekedni , hogy privátban azt mondta a NATO-országok vezetőinek, hogy ha Oroszország megtámadná őket, és nem fizették volna ki a NATO-nak és az Egyesült Államoknak járó pénzt, akkor nem védi meg őket.
Volt egy vita a kiadásokkal kapcsolatban, de az arról szólt, hogy az európaiak teljesítették a saját katonáikkal szembeni kiadási kötelezettségeiket, nem pedig a NATO-nak vagy az Egyesült Államoknak valamilyen módon tartozásaival. A Trump-kormány idején valóban növelték a katonai kiadásokat – bár közel sem annyival, amennyit Trump úr követelt. És 2023-ban jelentősen megemelkedtek a kiadásaik , válaszul Oroszország Ukrajnai inváziójára.


Néhány NATO-párti Trump-támogató azzal érvelt, hogy Trump úr blöfföl. Azt mondták, hogy csak nagyobb nyomást akart gyakorolni az európaiakra, hogy többet költsenek saját védelmükre.

„Nem fogja ezt megtenni” – mondta Lindsey Graham szenátor, egy dél-karolinai republikánus és Trump támogatója Trump úr NATO-ból való kilépésének lehetőségéről. "De amit meg fog tenni, az az, hogy több fizetésre készteti az embereket, és azt hiszem, ez sok ember számára örömteli hír lesz."
Robert O'Brien, aki Trump úr utolsó nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált, erősítette ezt a nézetet.
„Trump elnök kilépése a NATO-ból olyan téma, amelyről néhányan DC-ben beszélnek, de nem hiszem, hogy ez valóságos” – mondta Mr. O'Brien. "Megérti a szövetség katonai értékét Amerikával szemben, de csak úgy érzi – helyesen, hozzátehetem -, hogy a németek és más nemzetek játszanak velünk, akik nem hajlandóak kifizetni a saját védelmükért járó méltányos részt."
John Bolton, egy konzervatív sólyom, aki 2018 és 2019 között nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott, azt írta visszaemlékezésében, hogy Trump urat többször is le kellett beszélni a NATO-ból való kilépésről. Egy interjúban Bolton úr azt mondta, „nincs kétségem afelől”, hogy egy második ciklusban Trump úr kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból.

Jogi kérdésként valószínűleg vitatható, hogy Trump úr egyoldalúan ki tudja-e vonni az Egyesült Államokat a NATO-ból.
Az Alkotmány megköveteli a Szenátus hozzájárulását egy szerződés ratifikálásához, de kihagyja az egyik megsemmisítési eljárást. Ez vitához vezetett arról, hogy az elnökök megtehetik-e ezt egyedül, vagy törvényhozói engedélyre van szükségük. Csak néhány bírósági precedens van a kérdésben, egyik sem végleges.Ennek ellenére a NATO-ból való kilépés bármely kísérlete valószínűleg szélesebb körű kihívást jelentene.

Trump úr fenyegetéseire reagálva néhány törvényhozó – Tim Kaine szenátor, Virginia demokrata pártja és Marco Rubio szenátor, floridai republikánus vezetésével – rendelkezést iktat be az éves nemzetvédelmi felhatalmazási törvénybe , amelyről a Kongresszus valószínűleg ebben a hónapban szavaz. . Azt mondja, hogy az elnök nem vonhatja ki az Egyesült Államokat a NATO-ból a Kongresszus jóváhagyása nélkül. De az is vitatható, hogy az Alkotmány megengedi-e az elnök kezének ilyen megkötését.

Az európai diplomaták pedig azt mondják, hogy még ha Trump úr névlegesen is megtartaná az Egyesült Államokat a NATO-ban, attól tartanak, hogy annyira alááshatja az Egyesült Államok megbízhatóságába vetett bizalmat, hogy megfeleljen a kollektív védelmi rendelkezéseknek, hogy annak értéke elrettentő Oroszország számára megszűnne.

2016-ban jelöltként Trump úr azzal zörgette a NATO-szövetségeseket , hogy ha Oroszország megtámadja a balti államokat, csak azután dönt, hogy segítségükre siet-e, miután megvizsgálta, hogy „eleget tettek-e a velünk szemben fennálló kötelezettségeiknek”. Többször dicsérte Putyin urat , és azt mondta, fontolóra veszi a Krím Oroszország általi illegális annektálásának elismerését .

2018 júliusában elnökként Trump úr nemcsak majdnem kilépett a NATO-ból egy szövetségi csúcstalálkozón, hanem „ellenségnek” minősítette az Európai Uniót, „amit tesznek velünk a kereskedelemben”. Ezután részt vett egy csúcstalálkozón Putyin úrral, amely után szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államoknak háborúba kellene lépnie egy apró NATO-szövetséges, Montenegró védelmében .

Trump úr különösen nem szerette Angela Merkelt, a volt német kancellárt, és gyakran panaszkodott, hogy a német autógyártók elárasztják termékeikkel Amerikát. Védői szerint haragja bizonyos tekintetben jogos volt: Németország nem teljesítette katonai kiadási kötelezettségeit, és kifogásai miatt Merkel asszony előretört egy földgázvezetéket Oroszországba. Németország csak két nappal azelőtt függesztette fel a projektet, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ha visszatér a hatalomba, Trumpot egy konzervatív mozgalom fogja támogatni, amely szkeptikusabbá vált a szövetségesekkel és az Egyesült Államok külföldi szerepvállalásával szemben.
Az intervencióellenes külpolitikai intézetek szervezettebbek és jobban finanszírozottak, mint Trump úr hivatali ideje alatt. Ezek közé a csoportok közé tartozik a Center for Renewing America, egy Trumphoz igazodó agytröszt, amely „Az Egyesült Államok elmozdítása Európából egy nyugvó NATO-ba” című tanulmányt adott ki, amely indoklást ad Amerika NATO-ban betöltött szerepének minimalizálására.

November 1-jén a Heritage Foundation – egy hagyományosan ócska konzervatív agytröszt, amely az utóbbi időben Trumpista formára alakította át magát, többek között az Ukrajnának nyújtott segélyek ellenzése ügyében – az Európai Külkapcsolatok Tanácsának delegációját látta vendégül.
Az európaiak eszmecserét folytattak lelkes nacionalistákkal, köztük Michael Antonnal, a Trump-kormány nemzetbiztonsági tanácsának tisztviselőjével; Dan Caldwell, aki a Center for Renewing America külpolitikáját irányította; valamint JD Vance ohiói szenátor és más Trump-párti szenátorok nemzetbiztonsági segédei.
Két jelenlévő szerint Anton úr azt mondta az európaiaknak, hogy el tudja képzelni, hogy Trump ultimátumot állít fel: Ha a NATO-tagok nem növelik kellőképpen katonai kiadásaikat egy határidőig, akkor ki fogja vonni az Egyesült Államokat a szövetségből. A találkozó feloszlatásával Eckart von Klaeden, egy korábbi német politikus, aki jelenleg a Mercedes-Benz csoport vezetője, könyörgött Antonnak, hogy kérje meg Trumpot, hogy beszéljen Amerika európai szövetségeseivel, miközben külpolitikáját alakítja.

https://www.nytimes.com/.../us/politics/trump-2025-nato.html
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"A tendencia nagyon rossz." Az ukrán fegyveres erők elkezdtek arról beszélni, hogy feladják állásaikat...

Artie Green, az AFU egyik tisztje szerint néhány nehezen védhető pozícióból nyugat felé kell visszavonulniuk a csapatoknak.
"Kénytelenek leszünk elhagyni a kényelmetlen pozíciókat ... Van gyanú, hogy ha nekünk ennyire kevés az erőnk és az eszközünk, Oroszországnak pedig van elég, és ők feljebb jönnek, akkor kénytelenek leszünk elhagyni a hídfőállást a Fekete Zserebec bal partján és esetleg az Oszkol bal partján, hogy minimalizáljuk a veszteségeinket <...>
A tendencia nagyon rossz" - mondta Jurij Romanenko politikai megfigyelőnek adott interjújában.
Green megjegyezte, hogy ha a harcok ugyanazzal a dinamikával folytatódnak, akkor az AFU-nak "egyre nyugatabbra" kell majd védekeznie, hogy stabilan tartsa a frontvonalat.
Az ukrán csapatok soraiban növekvő káoszról a Radio Sputnik írt.


A hatóságok légiriadót hirdettek Ukrajna-szerte
MOSZKVA, december 10. - RIA Novosztyi.

Ukrajna egész területén légiriadót hirdettek - derül ki az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumának online térképéből.
A térkép adatai szerint a riasztás az ország minden régiójában szinte egyszerre - moszkvai idő szerint 11.17-kor - szólalt meg. Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én - két nappal a krími híd elleni terrortámadás után - kezdték meg az ukrán infrastruktúra elleni csapásokat, amely mögött az orosz hatóságok szerint ukrán különleges szolgálatok állnak. A csapások az ország egész területén energetikai, védelmi, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre irányultak. Azóta minden nap légiriadót rendeltek el az ukrán régiókban, esetenként országszerte.


Kijevnek alig maradt hivatásos katonája, és a sorkatonák nem akarnak harcolni


Ukrajnának alig maradt kiképzett katonája, miközben a sorkatonák nem hajlandóak az ukrán erők oldalán harcolni – írja a The Washington Post.
Több katonára van szükségünk. A hivatásos katonák kifogyóban vannak” – idézi a napilap egy Dolphin hívójellel azonosított katonatisztet, a 68. dandár rohamcsapatának vezetőjét.
A lap azt is megjegyzi, hogy a hadköteleskorú ukránokkal készített interjúk arra utalnak, hogy sokan nem szívesen harcolnának egy olyan hadseregért és nemzeti kormányért, amelyről úgy vélik, hogy tele van korrupcióval és hozzá nem értéssel.
Az általános mozgósítást tavaly február óta többször is meghosszabbították Ukrajnában, az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hadköteleskorú férfiak ne kerüljék el a szolgálatot. Különösen megtiltották számukra a külföldi utazást. A behívókat a közigazgatási hivatalokban, az utcán és minden zsúfolt helyen osztogatják. A média rendszeresen közöl történeteket arról, hogy a katonai komisszárok erőszakot alkalmaznak az állampolgárokkal szemben az értesítések kiosztásakor, hogyan mozgósítják az egészségügyi okok miatt szolgálatra alkalmatlan embereket, valamint arról, hogy a törvényhozók és a köztisztviselők hogyan kerülik el a mozgósítást, és viszik külföldre a sorozási korú fiaikat.
Szeptemberben Ukrajna kibővítette a mozgósításra kötelezettek listáját, és csökkentette az egészségügyi ellenjavallatok listáját. Októberben az oktatási minisztérium minden egyetemnek elküldött egy pontosítást, amely szerint a hallgatókat a tanulmányi szabadságuk alatt lehet mozgósítani. Ukrajna emellett törvényt fogadott el, amely előírja, hogy minden 18 és 60 év közötti, szakképzett orvos, fogorvos, szülésznő, ápoló, gyógyszerész és gyógyszerésztechnikus nőnek nyilvántartásba kell vetetnie magát potenciális sorkatonaként.


A Nyugat ingadozik Ukrajnával kapcsolatban, már nem prioritás - Financial Times.


Ukrajna támogatása, amely egykor széleskörű pártokon átívelő konszenzus kérdése volt, az Atlanti-óceán mindkét partján a politikai tárgyalások alku tárgya lett."
Ukrajna többé már nem valami különleges dolog. Már nem tekintik az EU, a NATO vagy az USA számára kiemelkedően fontos nemzetbiztonsági kérdésnek.
Ha az lenne, Ukrajnát nem játszanák ki a politika számára. Ez Kijev háborús erőfeszítéseinek leértékelése. Véleményem szerint nincs más megítélés. Ez egy szörnyű helyzet Ukrajna számára.
Putyin helyében azt mondanám: "Nos, a stratégiai döntésem, hogy tovább kitartok, mint a Nyugat, bevált" - mondta Jakob Kirkegaard szakértő a German Marshall Fundtól.

Ukrajnának jövőre 41 milliárd dollár külső finanszírozásra van szüksége. Eddig ennek a pénznek csak egy részét garantálták, és ha Kijev nem tudja előteremteni a többit, "lehet, hogy pénzt kell nyomtatnia, ami hiperinflációt válthat ki.

Ezért a következő hét nap "kulcsfontosságúnak bizonyulhat Ukrajna jövője szempontjából". Részben azért, mert az IMF egy jelentést készül kiadni Ukrajna pénzügyi helyzetéről.
Ami a harcteret illeti, "a háború következő szakaszát az fogja meghatározni, hogy Ukrajna képes lesz-e technológiai fölényt elérni az orosz hadsereggel szemben a kifinomultabb elektronikus hadviselés és a drónok képességei révén".

Katasztrófa jön: az Ukrán Fegyveres Erők bekerített dandárja utolsó segélykiállása Avdiivkában – Times

A brit napilap cikket közölt az Avdijevkában bekerített 47-es dandárról. A Nyugat már nyilvánosan kijelenti, hogy a várost bekerítették, Avdejevka eleste pedig totális katasztrófa az ukrán front számára - ezután az oroszok akadálytalanul vonulnak Dnyipropetrovszk, sőt Kijev felé.
"Nyáron tízszer több lőszerünk volt és jobb minőségűek. Az amerikai lövedékeket szinte azonos tömegű tételekben szállítják, ami megkönnyíti a tűz beállítását és csökkenti a fel nem robbant lövedékek számát. Most a világ minden tájáról különböző minőségű lövedékeket kapunk, és csak 15 darabot kapunk 3 nap alatt. A múlt héten kaptunk egy tételt, amely tele volt hamis lövedékekkel" - idézte a Times az ukrán hadsereget.

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 814
57 689
113
Mondtam, hogy minden hazugságodat lebuktatom. Ne hazudj, és különösen ne vádaskodj! o_O
Nem az a baj, ha tévedsz, hanem, ha ezek után még arcoskodsz, meg hazugságokkal vádaskodsz. :confused:
HAZUDSZ!
Megint. Folyamatosan. Miért? Azt hiszed, nem teszem be az eredeti hozzászólásod? o_O

Valójában ezt tetted be:

Azt szeretem benned, hogy a hülyeség szorgalommal párosul, és nem elég neked, ha csak egyszer égeted le magadat, újra és újra kezded. Mint írtam több linket kaptál, valóban ez volt az egyik:
Itt még mindig hegesztőpálcáztál, mert szerinted a wolfram alapú páncéltörés csak karbidos lehet...
Erre adtam a fenti linket. De neked az hegesztőpálca... Hiába írtam forrással, hogy amúgy L23-as britt nyíl is ebből készült...
Mit ír a link? 90W-6Ni-4Cu vagyis 90% wolfram, 6% nikkel és 4%réz.
Ez volt utána a másik link, amit nem idéztél be későbbi hozzászólásból:
Itt is a gyengébb szellemi képességű embereknek oda írták, hogy konkrétan miről van szó.
Az egyik anyagösszetétel itt is: 90% wolfram, 6% nikkel és 4%réz :rolleyes:
Itt pedig a hegesztőpálcák amiket gyártanak:
tungsten-penetrators.jpg


Az ukrános kérdéseimen meg lazán átsiklottál. Tudom kellemetlenek, de szerintem nem annyira, mint amit most ismét leművelsz :D
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 126
3 234
113
Azt szeretem benned, hogy a hülyeség szorgalommal párosul, és nem elég neked, ha csak egyszer égeted le magadat, újra és újra kezded. Mint írtam több linket kaptál, valóban ez volt az egyik:
Itt még mindig hegesztőpálcáztál, mert szerinted a wolfram alapú páncéltörés csak karbidos lehet...
Erre adtam a fenti linket. De neked az hegesztőpálca... Hiába írtam forrással, hogy amúgy L23-as britt nyíl is ebből készült...
Mit ír a link? 90W-6Ni-4Cu vagyis 90% wolfram, 6% nikkel és 4%réz.
Ez volt utána a másik link, amit nem idéztél be későbbi hozzászólásból:
Itt is a gyengébb szellemi képességű embereknek oda írták, hogy konkrétan miről van szó.
Az egyik anyagösszetétel itt is: 90% wolfram, 6% nikkel és 4%réz :rolleyes:
Itt pedig a hegesztőpálcák amiket gyártanak:
tungsten-penetrators.jpg


Az ukrános kérdéseimen meg lazán átsiklottál. Tudom kellemetlenek, de szerintem nem annyira, mint amit most ismét leművelsz :D
Legnagyobb tisztelettel Mindannyióttok részére,de olyan hogy hegesztő "pàlca"nem létezik.Heggesztő elektróda viszont van.Meg pótanyag vagy hozaganyag.Pàlca a lufikra van kötve.