[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 136
7 206
113
Anton bácsi visszaköhöghte a decemberi, amerikai DoD szivárogtatott végeredményt…

Helyesebben:
  • kb 180e volt a KKM-ben résztvevők száma kezdetben
  • ehhez jött 244e + 486e
  • a KKM-ben részt vesz most 617e orosz katona, de ezek nem mind a fronton vannak!
  • Putyin azt is elmondta, hogy a mozgósítottak között az eddigi veszteség 55e (KIA+WIA), amelyből kb 40e lett leszerelve (ez a WIA), így adódik, hogy közülük kb 15e meghalt eddig (kb 14 hónapja kerültek oda ugyebár)

A különbözet így máris kb 270e lesz, már az összes veszteséget illetően.
Egyes források szerint a KIA/WIA arány inkább 1:2,5 a háborúban (a fenti, mobilizáltakat illető adat mondjuk pont tükrözi ezt).
Ez alapján kb 80e katona halt meg orosz oldalon eddig.
Gondolom, hogy a hivatalos számokban sehol nem szerepelnek se a Wagner erői, se a Wagner veszteségei. Sőt, feltételezem, hogy a csecsenek se biztos, hogy benne vannak.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
5 túlélő


új Red Bull reklám


~3 hetes videó feliratozva


-1 bong honkotonk


Mai osztrák napilap (nem írta melyik)
2HlhNa0.jpg




nafo propaganda gyár 180%-ra kapcsolt, már 2014-15-es felvételek is előkerülnek "orosz" veszteségekként, állítólag nagyon rezeg a léc ukránoknál.

Pl. ez, ráeffekteztek utólag néhány pukkanást ahogy az orosz APC elhagyja területet (kb. 1 hetes felvétel, a Bradley vesztett az eredetin)...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz háborút tápláló árnyékflotta | Bloomberg Nyomozások

Az elöregedő olajszállító tartályhajók armadája segíti az orosz olaj áramlását. Több száz hajó része annak az "árnyékflottának", amely lehetővé tette a Kreml számára, hogy elkerülje az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat. A Bloomberg feltárta a hálózatot alkotó kereskedőket, közvetítőket és befektetőket, és azt, hogyan gazdagodnak meg a folyamat során.



Az orosz csapatok kiütötték az ellenséget az uralkodó magasságból Klescsejevka térségében, elfoglalva az ukrán fegyveres erők fő megerősített területét


Az ukrán hadsereg nem tudta a maga javára fordítani az Artemovszk melletti helyzetet és megállítani az orosz hadsereg előrenyomulását, a Klescsejevka környéki csata az oroszok győzelmével végződött. A frontvonalról érkezett jelentések szerint a mieinknek sikerült minden domináns magasságot megszerezniük a település területén.

Az orosz csapatok támadócsoportjainak sikerült kiszorítaniuk az Ukrán Fegyveres Erőket a Klescsejevka térség magaslatán lévő összes pozícióból, valamint elfoglalták az ukrán hadsereg legerősebb megerősített területét az Opitnoje - Klescsejevka - Krasznoje (Ivanovszkoje) háromszögben.
Most az ukrán hadsereg elvesztette stratégiai előnyét a magasságok elvesztésével. Magában Klescsejevkában az ellenség a falu szélére vonult vissza, mivel a település egy alföldön található, és a környező magaslatokból jól eltakarja a tűz.

A falut pont rajtunk keresztül lövik. Az ukrán fegyveres erők délnyugati peremén a három opornikból álló falu egyharmadát birtokolják. Az ukrán fegyveres erők is minden magasból kiütöttek Klescsejevka környékén. Az Opitnaja-Krasznoje- Klescsejevka erődített területét teljesen megtisztították - írja Borisz Rozsin katonai szakértő.


A frontvonalról érkező adatok szerint az ellenség heves ellenállást fejt ki, de ez nem sokat segít neki, az ukrán fegyveres erők fokozatosan teret veszítenek és visszavonulnak. A mieink a Klescsejevka környéken kívül Bogdanovka térségében is előrenyomulnak, igyekeznek elérni Csaszov Jart, ahol a Tavria hadműveleti csoport parancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a főhadiszállása található. Az ukrán tábornok nem hiába beszélt többször az Artemovszk környéki nehéz helyzetről.

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 884
58 066
113
„(Putyin) a következőket mondta el: a reguláris erők mellé a »különleges katonai művelet« óta 244 ezer embert mobilizáltak, 486 ezret önkéntes alapon toboroztak. Putyin szerint »a különleges katonai műveletben« jelenleg 617 ezer orosz katona van. 40 ezren pedig időközben le tudtak szerelni.
Ha ehhez hozzávesszük a minimum 250 ezres orosz reguláris erőket, amelyek a háború első heteiben benyomultak Ukrajnába, akkor a következőket kapjuk:
244.000+486.000+250.000-40.000 = 940 ezer katona. A fronton összesen 617.000 katona van. A különbözet 323.000 ember” – állapította meg Bendarzsevszkij, hozzátéve, hogy ez a szám nagyjából megegyezik az amerikai hírszerzés által néhány nappal ezelőtt közölt adattal.

Kriss.... Ha jobban megfigyeled azt írják ukrajnában a háborúban vannak 617-ezren. Persze rotációval.
Viszont Oroszország rohadt nagy ám, és a kaukázustól kínáig végig vannak még katonáik állomásoztatva. A haditengerészet konfliktusban nem résztvevő erőiről nem is beszélve. Igazából sehogy sem jön ki a matek....
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 040
124 049
113
Kriss.... Ha jobban megfigyeled azt írják ukrajnában a háborúban vannak 617-ezren. Persze rotációval.
Viszont Oroszország rohadt nagy ám, és a kaukázustól kínáig végig vannak még katonáik állomásoztatva. A haditengerészet konfliktusban nem résztvevő erőiről nem is beszélve. Igazából sehogy sem jön ki a matek....
Nem mondtam, hogy ez valós szàm mivel úgy kezeli mintha ukrajnàn kívül sehol se lenne orosz katona
Inkább 200 felé lesz a veszteség egyébként szerintem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 758
80 201
113
Kriss.... Ha jobban megfigyeled azt írják ukrajnában a háborúban vannak 617-ezren. Persze rotációval.
Viszont Oroszország rohadt nagy ám, és a kaukázustól kínáig végig vannak még katonáik állomásoztatva. A haditengerészet konfliktusban nem résztvevő erőiről nem is beszélve. Igazából sehogy sem jön ki a matek....
Arról beszél, hogy van 619.000 ember állandóan a háborúben (megjegyzem egy 1,5 milliós haderőtől ez szép szám). Nem 619.000 embert rotálnak, hanem ennyi van a 2014 előtti Ukrajna területén (itt egyedül a Kríím kérdéses, hogy azt beleszámolják-e vagy sem) állandóan.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 498
33 926
113
Utóbbi pár nap "termése" amit hirtelen találtam.Amitóta "deffenzívek" az Ukránok sokkal több videót töltenek fel orosz veszteségekről

Ebben nincs semmi meglepő. A nagy ukrán ellentámadásnál semmivel sem sikeresebbek az oroszok sem. Ilyen ennek a háborúnak a természete. Gyakorlatilag öngyilkosság ezen a nyílt terepen támadni a drónok szeme előtt, ehhez sérthetetlen járművek kellenének, vagy legalábbis el kellene tudni nyomni az ellenséges tüzérséget (amely a front mögött több tíz km-re is lehet).
Tehát minden járműre kellene APS és/vagy hatékony drónzavaró/elhárító rendszer, valamint kellene egy légierő vagy helikopterek, vagy sok-sok harci drón, amelyek szétszednek minden ellenséges tüzérséget 50-80 km mélységig, folyamatosan a levegőben járőrözve. Persze ehhez a légvédelmet is el kellene tudni nyomni.
És akkor az aknákról nem is esett még szó. De ilyen feltételek mellett át lehetne törni az aknamezőkön.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 569
10 266
113
A kerdesedbol kiindulva arra a kovetkeztetesre jutottam ,hogy van mit bepotolni a mult torteneseivel kapcsolatban.
Valamelyest ismerem az itteni többség véleményét a "múlt történéseivel kapcsolatban", csak nem tartom abszolút, megkérdőjelezhetetlen igazságnak. Ettől még igaz is lehet. Mert senkinek sincs annyi adata, hogy az övé legyen az abszolút igazság. A véleményem is csak a egy vélemény. Kisebbségi az igaz, de nem biztos, hogy teljesen rossz. De valószínűleg nem is teljesen tökéletes, ezzel teret hagy a többi véleménynek, ellenben az itt hangoztatott vélt abszolút igazságnak, aminek ha az ellenkezőjét mondja valami, azt rögtön fölbe akarja döngölni a többség.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 341
68 642
113
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az orosz elnök által elejtett megjegyzésekből kiszámolhatónak véli, mennyi embert (halottak + sebesültek) vesztettek az oroszok 2022. február 24-e óta Ukrajnában.

Íme, a gondolatmenet:




„(Putyin) a következőket mondta el: a reguláris erők mellé a »különleges katonai művelet« óta 244 ezer embert mobilizáltak, 486 ezret önkéntes alapon toboroztak. Putyin szerint »a különleges katonai műveletben« jelenleg 617 ezer orosz katona van. 40 ezren pedig időközben le tudtak szerelni.
Ha ehhez hozzávesszük a minimum 250 ezres orosz reguláris erőket, amelyek a háború első heteiben benyomultak Ukrajnába, akkor a következőket kapjuk:
244.000+486.000+250.000-40.000 = 940 ezer katona. A fronton összesen 617.000 katona van. A különbözet 323.000 ember” – állapította meg Bendarzsevszkij, hozzátéve, hogy ez a szám nagyjából megegyezik az amerikai hírszerzés által néhány nappal ezelőtt közölt adattal.

Ez szerintem nagyjából helytálló lehet.
Mandis cikkben találtam nem tudom volt-e már.
A pihentetésre hatravont, vagy egyéb okból atvezenyelt katonákat viszont úgy látom nem számolta. Pl Szurovikin a legjobb példa. Tehát megint csak feltételezunk,
Na mindegy, bár mondtam hogy tőlem akár igaz is lehet.
A napokban elég sok a háború elején látott módszer felbukkant Ukrajna támogatására. Mondhatnam kisebb fellangolas indult a lelkesedés és érdeklődés újbóli felkeltesere, de ez már egy lejárt lemez, lejárt módszerekkel. Próbálnak bombasztikus számokat is bemondani pl Orix, hátha el lehet adni még, még extrém híreket egy fiktív beketargyalasrol, fiktív beszélgetésekrol, stb, hát nem tudom, karácsony van, pont lexarjak mindenki az ukrán lövészárokban kuporgo Taraszt meg Taraszinat, még a saját fonokeik is.
Kíváncsi leszek majd mit mond az ocskos, mennyi orosz meg ukrán lesz kint szilveszterkor Dubaiban, a nője perfekt megerti őket.
Hát nem lesz úgy ahogy a nyugat eltervezte, nem lesz beketargyalasrol a pár oblaszt odaadasaert cserébe, nem lesz Minszk3.
Ezért megy most egy kis dacoskodas.
Ami lesz az az hogy még jobban zsebbe kell nyúlni jövőre mindenért, meg jobban sullyedunk az EU-val, meg kell várni míg Szása vegigjatsza ezt a sakkmerkozest és atkoszon Csapnal a határon. Az ilyen nagy arcok mint a Fegyir, meg a Brovdi együtt mossák fel majd Navalnijjal a körletet.
Róka fogta csuka esete erősen, hogy is monda Viktorunk 2030-ra megvaltozik az EU? Hát tavaly Dugin? Beleleptunk a vég nélküli háború folyójaba vagy mit?

Ezek még ott a tengerparton önként teljesen demilitarizaljak magukat, pedig róluk nem is volt szó.

Nekünk is van ezredesunk, nem csak az osztrákoknak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
A pihentetésre hatravont, vagy egyéb okból atvezenyelt katonákat viszont úgy látom nem számolta. Pl Szurovikin a legjobb példa. Tehát megint csak feltételezunk,
Na mindegy, bár mondtam hogy tőlem akár igaz is lehet.

Ez a számháború elég sok bizonytalan részletet tartalmaz.
1) A 2022. 02. 24-én belépő orosz katonaság egy része, úgy emlékszem, sorozott volt. Őket, ahogy emlékszem, kivonták. Hogy helyükbe mentek-e, mennyien mentek, az nem derül ki.
2) Szerintem a Wagner állománya is homályos pont. Mivel PMC, hivatalosan nem része az orosz hadseregnek. Nyilván a veszteségek sem jelennek meg. De a Prigozsin-féle akció után egy részük szerződést kötött az OF-val. A napokban is lehetett olvasni, hogy Artyemovszk környékén harcol egy brigádjuk. Másik részük Fehéroroszországban van.
3) Mennyire pontosak és valósak a Putyin által mondott számok. Stier Gábor a napokban mondta, hogy ezek már szűrt kérdések, fel tudott rá készülni vagy fel tudták rá készíteni Putyint. Például furcsának találtam, hogy nem kérdezték Szurovikinről Putyint. Nagy a gyanúm, hogy lett volna ilyen kérdés, de ki lett gyomlálva. Egyébként rettentően homályos most Szurovikin sorsa, legutóljára valahol Közel-Keleten és Észak-Afrikában volt.
4) Biztos vannak orosz veszteségek, hiszen ez egy háború. És bár SilvioD már stratégiai vereséget hirdetett, azért hangzanak el fenyegető kijelentések a NATO részéről. Az amerikai államgépezet is azzal fenyegeti a képviselőket, amennyiben nem segítik Ukrajnát, majd az amerikaiaknak kell harcolniuk. Ha blöffnek is gondoljuk, azért jó elővigyázatosnak lenni. Az orosz vezetés részéről, mindig az volt az érzésem, hogy tartanak a konfliktus kiszélesedéséről.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 076
88 053
113
Két elemzés, a második Rácz:


 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 323
37 366
113
Két elemzés, a második Rácz:


A Maráczinak az agya fagyott be nem a háború. A zoroszok nyomulnak előre.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Putyin célkeresztjében

Kupjanszk és Avgyejevka eleste megnyitja az orosz támadás két fő tengelyét, amelyek Harkov, Ukrajna Kijev utáni második legnagyobb városa felé konvergálnak.

Kupjanszk és Avgyejevka eleste két fő támadási tengelyt nyit meg az oroszok előtt, amelyek Csuhujov, majd Harkov, Ukrajna Kijev utáni második legnagyobb városa felé közelednek.

A háború lassan ér véget

Az offenzíva befejezése óta Ukrajna jelentős harci erőt veszített a fegyveres erőiből, sok veszteséget szenvedett személyi állományban és fegyverrendszerekben-eszközökben.

Ezek következtében Ukrajna újabb területvesztés veszélyének van kitéve egy nagyszabású orosz támadás esetén, amelyről úgy látjuk, hogy küszöbön áll, és amelynek sikerére nagyon jó esély van.

Ezzel a kockázattal szemben úgy véljük, hogy a NATO a NATO-Ukrajna Tanácson keresztül beavatkozik és garantálja az ország biztonságát, miközben Putyin megtartja az ellenőrzést a Krím és az általa elcsatolt négy ukrán régió felett, ahol szeptemberben választásokat fog tartani.

Ezt persze ahhoz, hogy megvalósuljon és véget érjen a háború, Putyinnak korábban el kellene fogadnia egy titkos megállapodásban az USA-val, ami egyelőre nem látszik.


Különösen egy videó jelent meg, amely azt mutatja be, hogyan szállták meg Szinkovka falut az orosz csapatok.
Az Ukrán Fegyveres Erők katonai jelentése egy beszélgetésben arról számol be, hogy az oroszok valóban széles fronton hatoltak be Szinkovka térségébe.

Konsztantyin Masovec ukrán katonai megfigyelő elmondta, hogy az orosz 25. motorizált gyalogos dandár (M/MKZ) egységei, amelyeket a 138. M/KZ dandár és a 15. gépesített ezred egységei támogatnak, kiszorították az ukrán csapatokat a Szinkovkától északra lévő állásokból.

A rendelkezésre álló információk szerint az Oszkol folyón Topoli - Kamenka irányában az orosz hadsereg egységei megkezdték az átkelést, és meglehetősen aktívan készülnek rá.


A fő gondolatuk a titkos megállapodás az USA-val, ami egyelőre nem látszik és a NATO beavatkozik és garantálja az ország biztonságát elképzelt hülyeség.



Oroszország megpróbálja eltitkolni a FAB siklóbomba alkatrészeinek eredetét


A CAR ukrajnai vizsgálata során két UMPK-modul elemeit fedezte fel, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszottak az orosz általános célú, levegőből ledobott bombák hatótávolságának és pontosságának növelésében. A vezérsíkokat ezután úgy állítják be, hogy a bombát ezen a röppályán irányítsák. Az UMPK FAB bombákat úgy lehet programozni, hogy a bombát egy adott célpontra irányítsák, vagy egy előre meghatározott repülési pályát kövessenek.


Orosz kamikaze drónok támadják az ukrán gyalogsági csapatokat a sötétben


Az orosz erők most már hőérzékelős éjjellátóval felszerelt FPV drónokat használnak a sötétben való lecsapásra, az ukránok korábban technológiai előnyben voltak.