[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Megjelentek egy UMPC FAB-1500-as siklóbomba a Dnyeper jobb partjára érkezéséről készült felvételek.

Az interneten olyan felvételt tettek közzé, amelyen egy UMPC-modullal felszerelt orosz FAB-1500-as siklóbomba érkezése látható a kijevi rezsim fegyvereseinek egyik célpontjára a Dnyeper jobb partján, a Dnyeper megszállt részén. Herszon régióban.
A felvételen jól látható egy erős robbanás, amely garantáltan tönkretette azt a létesítményt, amellyel az ukrán hadsereg a folyó bal partját támadta meg. Miközben a Dnyeper bal partján folytatódik a túlélő AUF tengerészgyalogosok fokozatos ledarálása, az Orosz Légierők aktívan dolgoznak az ukrán célpontokon a megszállt jobb parton.
Korábban a jobb parton fekvő Tyaginka falu parti részén egy gabonatároló területén FAB-1500-as légibombát használtak UMPC-modullal. A megsemmisült gabonatárolót az ukrán fegyveres erők sokáig használták munkaerő és erőforrások felhalmozására, hogy csapatokat szállítsanak a folyó másik partjára. A terepviszonyok miatt az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek kellő számú alternatív létesítményekkel, amelyek a rakományok előkészítésére és a bal partra szállítására, valamint a Dnyeperen átszállított sebesült fegyveresek elhelyezésére használhatók. A FAB-1500-M54 légbomba leejtésekor némileg eltérő ballisztikájú, mint a kisebb FAB-250 és 500. Használatához más repülési módok végrehajtása szükséges, azonban az univerzális irányítóegységnek köszönhetően lehetőség van arra, hogy pontosan elérje a kitűzött célokat. Ugyanakkor az FAB-1500 légibombák megsemmisítési sugara eléri a 300-500 métert.


Háború Ukrajnában: Putyin abszurdnak nevezte Joe Biden állítását, miszerint Oroszország megtámadhatja a NATO-t


A stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője volt a vendégünk.

KAPOR NÉPMESÉK:


Egyre több ukrán katona nem tud megbirkózni a lelki traumával és stresszel


Az ukrán katonák egyre gyakrabban szenvednek pszichés traumáktól a harci műveletek során, és képtelenek megbirkózni a csatatéren jelentkező stresszel.

A Reuters hírügynökség szerint az Ukrán Fegyveres Erőkbe mozgósított ukrán állampolgárok gyakorlatilag nem voltak felkészülve intenzív harci műveletekben való részvételre, aminek következtében a tegnapi tüzérségi és drónokkal folytatott heves harcokban gyengén szereplő civilek között folyamatosan nő a stressztől és rémálmoktól szenvedő katonák száma.

Korábban a The New York Times amerikai kiadása megjegyezte, hogy a kijevi rezsim számos fegyverese hajlamos a pánikra, és hosszú távú kezelést igényel a poszttraumás stressz-zavar miatt. A kiadvány azt is megjegyezte, hogy az ukrán katonák körében mentálhigiénés válság van, miközben a mentálhigiénés területén növekvő szükségleteik meghaladják az Ukrajnában elérhető összes kezelési módszert.

Ukrán források pedig megjegyzik, hogy Ukrajnában a különböző fokú fogyatékossággal élő állampolgárok száma meghaladta a hárommillió főt, közülük több mint 300 ezren az elmúlt két évben szerezték meg ezt a státuszt. Több mint 50 ezer ukrán katona vesztette el végtagjait a katonai műveletek során, de Kijev nem képes jó minőségű protéziseket és nyugdíjfizetéseket biztosítani az ukrán fegyveres erők amputáltjai jelentős részének.


Német szakértő: a nyugatról Ukrajnába szállított haditechnika elromlik a hosszan tartó használat miatt

Az ukrán hadseregnek átadott nyugati katonai felszerelések bősége a hosszan tartó harci körülmények miatti használat miatt tönkremegy. Erről ír Julian Röpke, a Bild német kiadvány katonai megfigyelője.



A német szakértő szerint a kijevi rezsim fegyveresei közül a forrásai azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők nehéz helyzetét nem csak a 155 és 152 mm-es tüzérségi lőszerek hiánya okozza, hanem a nyugati fegyverek és katonai felszerelések használhatatlan állapota is. Különösen a nyugati önjáró tarackokat nem hosszú távú harci műveletekre tervezték, hanem csak rövid távú küldetésekre. Röpke így kommentálta az ukrán védelmi miniszter-helyettes szavait, aki kijelentette, hogy Kijev drónok tömeggyártásával kívánja kompenzálni az egyre növekvő tüzérségi lövedékhiányt. Az ukrán katonai osztály helyettes vezetője szerint az ország hadiipari komplexuma nem képes megfelelő mennyiségű 155 mm-es lövedékek gyártását biztosítani, de Kijev a termelési kapacitás növelésére számít, hogy pótolni tudja a 155 mm-es lövedékeket.

Az ukrán fegyveres erők által átélt lőszerhség – többek között – az orosz fegyveres erők által a front hátsó részében és mélyén elhelyezkedő ukrán katonai raktárakra mért precíz csapások eredményeként súlyosbodott. Számos szakértő szerint a képzett tartalékok, fegyverek és lőszerek hiánya miatt Ukrajna azt kockáztatja, hogy nemcsak a támadó, hanem a védekező akciókban is teljesen elveszíti a kezdeményezést.


A Krím 2024-ben "felszabadul". Ez a stratégiai célunk - Rusztam Umerov ukrán védelmi miniszter

"100 százalékig biztos vagyok benne" - mondta a fecsegő a német médiának adott interjúban.
Korábban ugyanezeket az ígéreteket a Krím 2023-as elfoglalásáról többször is hangoztatta az ukrán GUR vezetője, Budanov, valamint Zelenszkij képviselője, Podoljak és mások, nevetségessé téve magukat.
Most a stafétabotot egy újabb drogos vette át.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113
Igen, mert a "nyugat" tevőlegesen is kiáll Ukrajna mellett az elmúlt majd 2 évben, a sokat emlegetett BRICS meg kb megmaradt a szavak szintjén Oroszország mellett. Az oroszok mindent vesznek Kínától piaci áron, India rúpiáért veszi az orosz olajat és földgázt. Ezek nem nevezhetőek szolidáris viselkedésnek, ezek kőkeményen kapitalista logikák. Persze mondhatjuk, hogy a hitelt a nyugat sem ingyen adja az ukránoknak, de a hitel mellett nagyon komoly segélyeket is kap Ukrajna amiket nem kell megtéríteniük.

Én nem tudom Kína és az OF közötti piaci ügyletek pontos adatait. Te úgy látszik, tájékozottabb lehetsz ebben. Oszd meg velünk! Azt sem tudom -bizonyára nem véletlen- hogy Ukrajna és a Nyugat között valójában milyen alapon, milyen értékben történik a fegyverek és pénzügyi segítség nyújtása. Ebbe nem lehet belelátni. Sem abba, milyen ukrán vagyonelemek kihez kerültek vagy kerülnek az ügyletek folyamán és milyen értékben.
És ne haragudj, de az szokott idegesíteni a kommentjeidben, hogy olyan állításokat közölsz, amiről nincs pontos adatunk, nagy része titkosított vagy nem publikus.
Én egyébként azt tanultam az apukámtól, aki munkaszolgálatosként megjárta a Don-kanyart, hogy a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás! Talán tegnap írtam le, hogy én nagyon a segélyezés ellen vagyok.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az oroszok azt se akarják, hogy Szlovákia Romániával határos legyen. Így Kárpátalja vagy az orosz bábállam Ukrajna, vagy Magyarország része lesz, esetleg magyar kérésre autonóm területté válik.
Ez utóbbi precedens lehet majd a régóta vágyott székelyföldi és az egykor volt vajdasági autonómiához is.

Na pont ezt nem akarja se a szlovák, se a román, se a szerb, így az angolszászok számos régi-új barát közül válogathatnak, hogy újra összeérjen a Kis-Antant és ne érjen össze Magyarország a moszkvai érdekekkel.
Oroszországnak sehogy se legyen kijárata rajtunk keresztül Európába.
A skandináv, a balti, a lengyel vonalat már rég leblokkolták, a magyar még véleményes, de nem bonyolult, a balkáni az - lásd a fentieket - még hátra van, de összehozható.
A románokat nem kell kétszer kérni, a bolgárok meggyőzhetők és a szerbeknek is lehet igérni valamit.

Jól látszik, hogy egyedül mi vagyunk azok, akiket az elcsatolt területeink lokációja okán jutalmazni nem, csak büntetni lehet.
Ha mi vissza akarjuk kapni Kárpátalját, az nem kívánt folyosót nyitna Moszkva felé, amit Washington nem engedhet meg.
Így erősen sanszos, hogy amerikai nyomásra, "ukrán kérésre" egy "békefenntartó" lengyel és szlovák különítmény hatol majd be a mai Ukrajna területén található Galíciába és Kárpátaljára, ahol az EU-NATO gumielveknek és erkölcsiségnek köszönhetően rögvest részleges EU-NATO felügyeleti jogköröket biztosítanak a terület hatóságainak, felgyorsítandó a csatlakozást.
E folyamat során a területeken autonómiát kiáltanak ki, majd népszavazással a nevezett országokhoz csatlakoznak.
Ez így van ahogy írod.
De mi van ha a nyugat elveszíti a befolyását ezen övezetek felett. Mondjuk Oo. behúzza az egész Ukrajnát, vagy csak a Kárpátokig, onnan pedig vagy autonóm ruszin terület lesz, vagy része Mo-nak. Mindkét esetben meg lesz a kapcsolat Mo-al és így a korridor Európa déli és nyugati részei felé. Persze ez nem tetszik az USA-nak, de ha már itt lesz Oo. akkor mit tud tenni. A szerb, tekintettel, hogy ezzel a Mo. korridorral kitör az elszigeteltségből és eléri a nagy szláv testvért, le fogja nyelni azt a békát ami Kárpátalja ide csatolása vagy autonómiája jelent. A román pedig ebben a közegben (ti. le lesz választva egy magyar szerb korridorral nyugatról) nem sokat tehet, ahogy a bolgár sem. Ők lesznek kutyaszorítóban. Persze ez így amit leírtam, az a nyugat rémláma és mindent meg fognak tenni, hogy ne teljesüljön. Még egy háborúz is megkockáztatnak. Ok. De mi lesz, ha azt a háborút el bukják? Akkor megint csak az lesz amit a medve akar. Sőt még rosszabb, mert az egyszer és mindenkorra újrarendezi a balkáni és k-európai határokat.

A lengyel szlovák békefenntartókról annyit, hogy ha mennek, egészségükre!
De jó ha tudják, hogy amint bemennek, akkor már lehet is írni a gyászjelentéseket a bent lévők nevével.
A medve csak erre vár. Azonnal átállítja az ukránt a saját oldalára (azzal, hogy lám a nyugat becsapott, összeugrasztott a testvéreddel sé közben elvette a területeidet). Ezt követően pedig az ukránnal közösen fogja onnan kiverni az összes NATO-s, nyugati békefenntartót. Nem véletlen, hogy ebben az ügyben a román hallgat mint a szar a fűben. Nagy árat fog fizetni az aki bemegy Ukrajnába, bármi címen is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 817
77 982
113
Én nem tudom Kína és az OF közötti piaci ügyletek pontos adatait. Te úgy látszik, tájékozottabb lehetsz ebben. Oszd meg velünk! Azt sem tudom -bizonyára nem véletlen- hogy Ukrajna és a Nyugat között valójában milyen alapon, milyen értékben történik a fegyverek és pénzügyi segítség nyújtása. Ebbe nem lehet belelátni. Sem abba, milyen ukrán vagyonelemek kihez kerültek vagy kerülnek az ügyletek folyamán és milyen értékben.
És ne haragudj, de az szokott idegesíteni a kommentjeidben, hogy olyan állításokat közölsz, amiről nincs pontos adatunk, nagy része titkosított vagy nem publikus.
Én egyébként azt tanultam az apukámtól, aki munkaszolgálatosként megjárta a Don-kanyart, hogy a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás! Talán tegnap írtam le, hogy én nagyon a segélyezés ellen vagyok.
Ez a világgazdaság normális ügymenete. Nem nekem kell azt bizonyítani, hogy a világgazdaság normális menetében változás történt. Mire alapozod, hogy nem így van? Mire alapozod, hogy Kína nem piaci ár alatt ad bármit is az oroszoknak? Mert BRICS? Mert szövetségesek? Ne nevettesd ki magad, Kína olyan szövetséges aki nem vezetett be semmilyen kereskedelmi embrgót Ukrajnával szemben. Kínaolyan szövetséges aki ezerszámra adott és ad ma is el Ukrajnának olyan drónokat amivel oroszokat ölnek nap mint nap a háborúban. Akinek ilyen barátja van annak nem nagyon kell ellenség.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 290
113
Az, hogy ez mennyire volt hatékony a tavalyi CM eső, jól mutatja, hogy idén valahogy elmaradnak ezek a tömeges csapások a kritikus infrastruktúra ellen. Ezek stratégiai csapások voltak így a céljuk is stratégiai szintű volt. Ha egy stratégiai lépesnek taktikai eredményei vannak, akkor nem érted el a célod. Az oroszok stratégiai célja a kritikus infrastruktúra elleni csapásokkal az ukrán lakosság moráljának megtörése volt amit nem értek el. Helyette mit értek el? Egy halom pénzért szétlőttek egy halom filléres (a felhasznált CM- ek árához képest) trafóállomást ami biztosan szörnyűvé tette az elmúlt évi telet, de mára már kijavították az ukránok a hálozatot.

Tehát a CM csapások eredményességének mértéke nem az elpusztított infrastruktúra mennyisége, vagy az áramszolgáltatás teljesítménye, hanem a lakosság moráljának az állapota. Nem azért indították a CM-eket, hogy összeomlasszák az ukrán áramszolgáltatást, hanem azért, hogy megtörjék az ukrán lakosságot. Az áramszolgáltatás lenullázása nem a cél volt, hanem az eszköz a cél eléréséhez.
Ahhoz képest hogy azóta sem sikerült helyreallitani a villamosrendszert Taraszeknal...
Az ukrán lakosság megtoreserol meg annyit hogy vagy ketharmaduk dobna inkább az állampolgárságot is csak ne kelljen harcolnia. Na pont hagy az ukrán lakosság moraljat sikerült ledaralni gyakorlatilag az utóbbi egy évben. És ebben szerepe volt az áramnak is többek közt. Lett egy roncs ország a szomszédban, egy év múlva meg roncsabb lesz. Szóval jah, sikeres volt a Gerany, CM eső, mert elerte a célját.

Télen fázni fognak, de fűti őket a hazaszeretet. Vagy nem?

"Egykori nyugati támogatói nem sokat tesznek érte, a geopolitikai játszmában már új szereplőknek osztják a lapokat. Példája mások számára is tanulságos lehet.”


Mentoautoval raboljak el a leendő ukran/Nato katonákat.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 071
6 628
113
MolniBalage részvételével készült anyag:

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 481
113
HŰŰHAA...:oops:
o_O
Jönnek a " Valkűrök"...
több kérdés is felmerült bennem ezzel a hírrel kapcsolatban ..

vajon kit kellene még besorozniuk az ukránoknak ?.. talán ha az alsó tagozatosokat a frontra vinnék,vagy mondjuk az óvodásokat.

mennyire vall éles elmére,hogy ha eddig odalett az ország hadrafogható lakosságának a színe-java akkor majd 2 kisbusznyi nő,nyomorék,meg nyugdíjas megfordítja a dolgok menetét ?
a derék hohol képviselők ,rendőrök hol vannak ilyenkor mint hadrafogható állomány ?
és vajon az anyjukat is besorozzák majd végül ?
Zele felesége is megy vajon a frontra vagy rá ez nem vonakozik ?
sajnos azt kell írnom,hogy ha ilyen kretének meg is érdemlik a sorsukat,mennyivel egyszerűbb lenne nekik elzavarni ezt a kretént Zelenszkijt az anyjába,de nem mennek mint a birkák a vágóhídra inkább,és legyünk őszintén a front túlolaláról magasan le fogják szarni,hogy aki rájuk lőtt nő vagy férfi,sőt nem is igazán látják hogy kicsoda ,csak az egyenruhát amire visszalőnek majd . A kis buzi nímand színész meg kiirtatott egy egész generácíót,mert a vízfejű amgolokra hallgatott.

elnézést a kifakadásért csak kicsapta nálam a hír a biztosítékot.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Az orosz nyugati erők Tornado-G MLRS csoportja ukrán állásokat támad

Az ukrán fegyveres erők egyik fellegvárának megsemmisítéséről a harkovi régióban


A Harkov régióban lévő Udi település területén különleges műveletet hajtottak végre az ellenséges erők megsemmisítésére.
Részt vett az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának Zapad-Ahmat zászlóaljának és a belgorodi régióból származó Jamal egyesített hadműveleti különítményének személyzete. Erről a csecsen köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov beszélt Telegram csatornájában.
Mint a Csecsen Köztársaság vezetője hangsúlyozta, a felderítés eredményeként egy ellenséges alakulat fellegvárára bukkantak. Ezután az Ahmat különleges erők és a jamali különítmény erői megsemmisítették az ellenséget.
A Csecsen Köztársaság vezetője az ellenséges opornik megsemmisítésének helyszínéről készült felvételeket is közzétett és kommentált. Bemutatják, hogyan semmisítenek meg egy ellenséges erődöt az FVP- dron segítségével. Először is, mondja Kadirov, egy légi felderítő egység felfedezett egy ellenséges erődöt, és megszerezte annak koordinátáit.
Miután megállapították az ukrán fegyveres erők fellegvárának helyét, az orosz egységek aknavetőkkel támadták meg. A 120 mm-es lövedékek, ahogy Kadirov írja, pontosan eltalálták a célt.
Az ágyúzás következtében helyrehozhatatlan károk keletkeztek az ellenségben. Az akció során egy másik ukrán alakulat megsemmisült. A Csecsen Köztársaság vezetője köszönetet mondott a hadműveletben részt vevő harcosoknak bátorságukért és ügyességükért az ellenséges erők felszámolásában.



KAPOR NÉPMESÉK:


A kijevi rezsim leghéjább tisztségviselője alacsony színvonalú defeatizmusra váltott

Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Az amerikai külpolitika egyik alappillére az "őrültek támogatása", ahogy Michael Hudson tekintélyes amerikai közgazdász mondta egyszer. Legyen szó radikalizálódott iszlamista, náci vagy bármilyen más szélsőséges ideológiáról, az USA vezette politikai Nyugat teljes mértékben felkarolja és geopolitikai célokra (vissza)használja.
A legújabb ilyen projekt minden bizonnyal a neonáci junta, amely közel egy évtizeddel ezelőtt magasba emelte a szerencsétlen Ukrajna. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által ott létrehozott radikalizálódott intézményekben nincs hiány a Michael Hudson által leírt "őrültekből".
A kijevi rezsim frontemberétől, Volodimir Zelenszkijtől kezdve számos hadnagyáig, tanácsadójáig, lakájáig, stb. a nagy többségük nem olyan ember, akire rábíznánk egy fagylaltos kocsi vezetését, nemhogy egy egész országét. És mégis itt vagyunk.
Pontosan ezek az emberek eszkalálták a helyzetet addig a pontig, ahol Oroszország közel két évvel ezelőtt kénytelen volt beavatkozni. Azóta ezek az amúgy is radikális emberek még őrültebb szintre emelték a szélsőségességüket (nem szándékos szóvicc). És ez nem lenne olyan nagy probléma, ha nem ők lennének hatalmon, és nem ők hoznának döntéseket arról, hogy több százezer átlagos ukrán embert küldjenek a biztos halálba vagy életveszélyes sérülésekbe.
Az egyik ilyen személy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov. Zelenszkij egyik legközelebbi munkatársa, Danilov az első naptól fogva szélsőségesen héjaként viselkedett, és nyíltan ragaszkodott ahhoz, hogy minél több szabotázs- és terrortámadást indítsanak, függetlenül attól, hogy az orosz hadsereg vagy civilek ellen irányult, beleértve az Oroszországhoz csatlakozott egykori ukrán területeket is.
Danilov alaptalan diadalmaskodása jóval több mint egy évig tartott, és csak a sokat hangoztatott ellentámadás első eredményei után kezdett alábbhagyni. Mint ma már mindannyian tudjuk, a helyzet csak romlott a neonáci junta számára, így az olyan emberek, mint Danilov, hamarosan teljesen megváltoztatták a hangnemüket. Nem fenyegetőztek többé az Oroszországon belüli eszkalálódó támadásokkal. Most egy véget nem érő hibáztató játék folyik, amelyben hiábavalóan próbálnak megfelelő bűnbakokat találni. A kijevi rezsimben mindenkinek nagyon könnyű volt a taktikai katonai sikereket kisajátítani, még akkor is, ha nagyon kevés közük volt hozzájuk. Amikor azonban fordul a kocka, senki sem akarja vállalni a felelősséget, sőt, megpróbálják áthárítani a felelősséget, hogy eltereljék magukról a figyelmet. Danilov pontosan ezt tette a brit állami BBC-nek adott, december 11-én megjelent interjújában.
Nyilvánvaló, hogy Danilov azzal, hogy elismerte, hogy a kijevi rezsim erői kudarcot vallottak, csak kimondta a nyilvánvalót, amit az InfoBRICS által megkérdezett szakértők már napokkal a nagyképűen bejelentett ellentámadás megkezdése előtt megjósoltak. Még májusban sokkal magabiztosabban hangzott, amikor "történelmi lehetőségnek" nevezte az ellentámadást. Most visszagondolva ezekre a szavakra, azt mondta:
"Májusban országunk minden polgára azt akarta, hogy a háború gyorsan véget érjen. Voltak remények, de nem váltak valóra".
Danilov kénytelen volt elismerni, hogy a neonáci junta túl optimista volt, mondván, hogy "az emberek néha hibáznak", és hogy "nem lehetsz egész életedben ötös osztályzatú". Nyilvánvalóan nagyon könnyű neki ilyesmit mondani, hiszen nem őt küldték a biztos halálba, hanem több százezer rendes ukrán embert. Ami még rosszabb, hogy Danilov már jóval az ellentámadás előtt gondoskodott arról, hogy a saját fia biztonságban legyen külföldön. Másfelől viszont nem kételkedett abban, hogy más emberek fiait (és lányait, beleértve a terheseket is) értelmetlen halálba küldje egy olyan konfliktusban, amelyet esélyük sem volt megnyerni. Danilov személyes felelősségét az ukrán konfliktus eszkalálódásáért nem lehet eléggé hangsúlyozni, és mégis az a válasza mindezek után, hogy "az emberek néha hibáznak". Tony Blair Irakkal kapcsolatos "sajnálkozásának kifejezése" azonnal eszünkbe jut.
Érdekes módon, míg korábban tele volt a NATO felszerelésének és taktikájának dicséretével, ezúttal Danilov azt mondta, hogy "a régi háborús tankönyveket - beleértve a NATO-t is - vissza kellene küldeni az archívumokba", és azt is elismerte, hogy "a jelenlegi helyzet a frontvonalon nagyon nehéz". Nem ez az első alkalom, hogy a kijevi rezsim és NATO-főnökei ilyen beismeréseket tesznek. Danilov ezután nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor indulhatna újabb ellentámadás, hallgatólagosan elismerve, hogy egyszerűen nincsenek erők egy ilyen hadművelethez. Azt is elmondta, hogy "rendkívül bízik abban, hogy az amerikai védelmi segélyt jóváhagyják, még ha nem is akarja megmondani, hogy Ukrajna mennyit remélhet", és hozzátette, hogy "ha úgy történik, hogy karácsony előtt kapunk ajándékot, annak örülni fogunk". Danilov ragaszkodott ahhoz, hogy "ha ez egy kicsit később történik, akkor sem szabad tragédiát csinálni belőle".
Amikor azonban megkérdezték tőle, hogy a neonáci junta elveszítené-e a háborút, ha az USA "segítsége" megszűnne, nem volt hajlandó felvetni ezt a lehetőséget, azt állítva, hogy "az igazság a mi oldalunkon áll", majd a mainstream propagandagépezet által használt összes mítoszt és trópuszt elmondta. Danilov azt is állította, hogy a Zelenszkij és Valerij Zaluzsnyij csúcstábornok közötti ellenségeskedésről szóló hírek "hamisak", annak ellenére, hogy mindketten nyíltan egymást okolták a hadseregük kudarcaiért.
Érdekes módon, annak ellenére, hogy a kijevi rezsim moráljának maradékát is megpróbálta megőrizni mindenféle megcáfolt propaganda ostobaságok ismételgetésével, Danilov visszafogottan a politikai Nyugatot hibáztatta a jelenlegi helyzetért. Nyilvánvalóan ez egy kísérlet volt arra, hogy felbosszantsa NATO-feletteseit, hogy még jobban elkötelezzék magukat. Az Egyesült Államokban kiéleződő politikai válság miatt azonban ez igen valószínűtlen, ami megmagyarázza Danilov diadalmas és fenyegető hangnemét.


Ukrán zsoldosok meghaltak: A modern hadviselés bonyolultságába pillanthatunk bele


Egy december 14-én történt incidens során hét ukrán zsoldos végezte az Al-Shuja'iya negyedben, miután a Hassanein utcában felfedezték őket. Állítólag a megszálló csapatokkal szövetkeztek, és a konfliktusövezetben bekövetkezett haláluk rávilágít a kortárs hadviselés sokrétű és nemzetközi dinamikájára, ahol a különböző nemzetekből származó egyének belekeveredhetnek a hazájuktól távol eső harcokba.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 598
7 710
113
Igen, mert a "nyugat" tevőlegesen is kiáll Ukrajna mellett az elmúlt majd 2 évben, a sokat emlegetett BRICS meg kb megmaradt a szavak szintjén Oroszország mellett. Az oroszok mindent vesznek Kínától piaci áron, India rúpiáért veszi az orosz olajat és földgázt. Ezek nem nevezhetőek szolidáris viselkedésnek, ezek kőkeményen kapitalista logikák. Persze mondhatjuk, hogy a hitelt a nyugat sem ingyen adja az ukránoknak, de a hitel mellett nagyon komoly segélyeket is kap Ukrajna amiket nem kell megtéríteniük.
Ukrajnát a nyugati jóbarát kilóra felvásárolta, erről mindenki tud, ennyit a jó barátról.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 874
9 879
113
Igen, mert a "nyugat" tevőlegesen is kiáll Ukrajna mellett az elmúlt majd 2 évben,
Jaja! A Nép Szolgája párt (Zelenszkij pártja, ha esetleg nem ugrana be neked) frakcióvezetője mesélt arról, hogy milyen hasznos is volt Ukrajna számára a "nyugat" tevőleges kiállása. Főleg Boris Johnsoné!
Mit számít 3-4 százezer halott katonakorú férfi halála, igaz?
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 178
113
Egy dolgot felejtettél ki a levezetésedből, Mo. még mindi EU és NATO tag.
Csak olyan forgatókönyv lehetséges, amihez a mindenkori magyar kormány hozzájárul, vagy meg kell kerülni minket, az pedig ugyanúgy precedens lesz majd, tovább rombolva a "nemzetközi jog intézményének" amúgy is megtépázott hitelességét. Minden másra csak valami spec ENSZ misszió keretében kerülhet sor, de az ottani helyzet sem a régi.
Amennyiben Ukrajna tényleg szétesik tolongás lesz. Történelmi és erkölcsi kötelessége lesz a magyar politikának visszaszerezni azt, ami egykor az övé volt. Ha nem teszi, az olyan foglamak mint "nemzetpolitika" meg "határon túli magyarság érdekei és megsegitése" üres fráziisok lesznek. Nem belföldön, hanem olyanoknak mint én, akik kitartottunk sok-sok év idegen uralom alatt.
Ez az, ami nem lesz.
Orbán biztonsági játékos, csak érdekei vannak, de ez jól csomagolja be nemzeti érdekként.
Ha komolyan gondolná, akkor már gőzerővel folyna a BTR-80 és T-72 felújítás és modernizáció, aktivizálta volna a sorkatonaságot.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113

Az Európai Bizottság 1,5 milliárd eurót utalt át Ukrajnának​

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának 2023-as, 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagjának utolsó, 1,5 milliárdos részletét.

A pénzt elsősorban a közszféra fizetéseire, a nyugdíjak folyósítására és a létfontosságú közszolgáltatások fenntartására fordítja majd Ukrajna. Emellett az orosz támadásokban megsérült infrastruktúra helyreállítására is költ belőle.

Az utolsó részlet kifizetéséről azután döntött a Bizottság, hogy Ukrajna sikeresen teljesítette a szakpolitikai és beszámolási feltételeit. Többek között megerősítette a speciális anti-korrupciós ügyészség függetlenségét, és lépéseket tett az üzleti kultúra javításának irányába.

Ursula von der Leyen azt mondta a bejelentés után, hogy az Európai Uniónak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, ezért keményen dolgoznak rajta, hogy az Európai Tanács elfogadja a Bizottság Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós támogatási csomagját.

A Bizottság javaslata szerint 2024 és 2027 között további 50 milliárd euróval segítené Ukrajnát az EU. Ebből 17 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként, 33 milliárdot pedig hitel formájában küldene az ukránoknak.

A javaslatot az Európai Tanácsnak is egyhangúlag meg kell szavaznia, ugyanis szükséges hozzá az EU hétéves költségvetésének módosítása. A múltheti EU-csúcson tárgyalta is a kérdést a Tanács, Orbán Viktor vétója miatt azonban nem született róla döntés. A magyar kormány rövidtávú finanszírozást szeretne, és ellenzi a közös hitelfelvételt.

A háború 2022. februári kitörése óta közel 85 milliárd euró értékben támogatta Ukrajnát az Európai Unió. Ebben benne van a pénzügyi, a humanitárius és a katonai segítségnyújtás értéke is.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Jaja! A Nép Szolgája párt (Zelenszkij pártja, ha esetleg nem ugrana be neked) frakcióvezetője mesélt arról, hogy milyen hasznos is volt Ukrajna számára a "nyugat" tevőleges kiállása. Főleg Boris Johnsoné!
Mit számít 3-4 százezer halott katonakorú férfi halála, igaz?
Érdekes egy gondolkodás, amit erőltetni próbálsz.
Miért ne harcolna egy ország a függetlenségéért, bárki legyen is az.
Akkor 1956 is értelmetlen volt szerinted?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 817
77 982
113
Ukrajnát a nyugati jóbarát kilóra felvásárolta, erről mindenki tud, ennyit a jó barátról.
Egy szóval nem mondtam, hogy bátok lennének Ukrajna és a nyugat!
Jaja! A Nép Szolgája párt (Zelenszkij pártja, ha esetleg nem ugrana be neked) frakcióvezetője mesélt arról, hogy milyen hasznos is volt Ukrajna számára a "nyugat" tevőleges kiállása. Főleg Boris Johnsoné!
Mit számít 3-4 százezer halott katonakorú férfi halála, igaz?
Jajj el is felejtettem, hogy neked addig terjed a "tudományod" hogy 300-400.000 ukrán halott...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 051
54 188
113
több kérdés is felmerült bennem ezzel a hírrel kapcsolatban ..

vajon kit kellene még besorozniuk az ukránoknak ?.. talán ha az alsó tagozatosokat a frontra vinnék,vagy mondjuk az óvodásokat.

mennyire vall éles elmére,hogy ha eddig odalett az ország hadrafogható lakosságának a színe-java akkor majd 2 kisbusznyi nő,nyomorék,meg nyugdíjas megfordítja a dolgok menetét ?
a derék hohol képviselők ,rendőrök hol vannak ilyenkor mint hadrafogható állomány ?
és vajon az anyjukat is besorozzák majd végül ?
Zele felesége is megy vajon a frontra vagy rá ez nem vonakozik ?
sajnos azt kell írnom,hogy ha ilyen kretének meg is érdemlik a sorsukat,mennyivel egyszerűbb lenne nekik elzavarni ezt a kretént Zelenszkijt az anyjába,de nem mennek mint a birkák a vágóhídra inkább,és legyünk őszintén a front túlolaláról magasan le fogják szarni,hogy aki rájuk lőtt nő vagy férfi,sőt nem is igazán látják hogy kicsoda ,csak az egyenruhát amire visszalőnek majd . A kis buzi nímand színész meg kiirtatott egy egész generácíót,mert a vízfejű amgolokra hallgatott.

elnézést a kifakadásért csak kicsapta nálam a hír a biztosítékot.




Figyu,a brit birodalommal spanoskodni nagy megtiszteltetés.
;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 676
46 823
113
Mire gondolsz?Egy önálló Kárpátalja?
Nem feltétlenül. Van egy elég régóta keringő rendezési terv Ukrajna összeomlására.
Igen, így hangzott el. Szerintem nem véletlenül.
Kösz, hogy megerősítetted! Így nekem már nem kell végignéznem.
Miért is mondana le adott esetben bárki javára Oroszország akárcsak 1 négyzetcentiről is amiért vérrel fizetett? Milyen hiú ábránd az, hogyha az oroszok eljutnak Záhonyig, akkor majd elgondolkoznak azon, hogy Kárpátalja autonóm legyen, vagy teszem azt visszacsatolják hozzánk? Ha meg nem jutnak el Záhonyig, akkor meg kb kuss lesz a nevük Kárpátalja sorsát illetően, hisz miért is lenne beleszólásk?
Abban az esetben tényleg csak ez a forgatókönyv játszik, ha eljutnak Záhonyig.
Azonban ez nem célja a NATO vezetőinek.
Nézzük, ki mit akar fontossági sorrendben:

Oroszország: megvívnak egy pokolian véres háborút, és a legkevésbé fognak abba belemenni, hogy otthagyjanak egy NATO báb Ukrajnát területi követelésekkel. Jelenleg is terrortámadásokat szerveznek orosz területeken, hát még egy félbehagyott rendezés után mi lenne?
Sem abba nem fognak belemenni, hogy csökkent területű szuverén állam maradjon, abba meg pláne nem, hogy ez a NATO-hoz csatlakozzon.
Talán még egy orosz bábállam lehetne megoldás, de ebbe meg a NATO és az USA nem fog belemenni. Az lényegében csak egy hajszállal lenne jobb megoldás, mint ha egész Ukrajnát bekebelezné Oroszország.

NATO vezetők:
Mérhetetlen arcvesztés az, hogy a NATO maximális támogatása mellett sem sikerült egy 40 milliós nemzet árán sem megállítani az oroszokat.
Nekik az az érdekük, hogy az előrenyomuló orosz csapatoktól legyen mit megmenteni. Nekik már az jelentős enyhítő körülmény lehet, ha valamicskét sikerül megmenteni Ukrajna területéből.
De ahogy írtam, az nem opció az oroszoknak, hogy önálló állam maradjon Ukrajna. Arról már nem is beszélek, hogy ennél még sokkal komolyabb eredmény lenne, ha a maradékot egy mozdulattal tudnák a NATO ernyője alá vonni.

Ha netalán a Vinnicja-Zsitomir vonalig eljutnak az oroszok, akkor a frontvonal jelentősen lerövidül. Ha azon a vonalon kialakítanak egy a Szurovikin vonalhoz hasonló erődítmény rendszert, akkor ott akkora veszteség árán lehet csak átvergődni, aminél még egy atomtöltet bevetése is humánusabb opció.
Ezt mindenki el akarja majd kerülni.
A tárgyalóasztalhoz ülés elkerülhetetlen. Nemzetközi konferencia várható, de nem afféle röhejes fajta, mint amilyenekről kihagyták az oroszokat, hanem olyan, mint a Potsdami volt.

És ne feledjük, hogy Ukrajna összezuhanása esetén irgalmatlan méretű pénzügyi követelés lesz az asztalon, amit valakinek rendezni kell! Olyan nincs, hogy azt csak úgy eleresszék. Márpedig Oroszország nem fog senkinek fizetni, aki hitelezett, vagy fegyvereket szállított Ukrajnának. Tehát a nyugati országokon egy igen komoly pénzügyi nyomás is lesz, hogy rendezzék a helyzetet.

Megoldás?
Továbbra is azt gondolom, hogy Nyugat-Ukrajna etnikai alapú feldarabolása gordiuszi megoldás lehet. Így úgy kerülne automatikusan NATO fennhatóság alá a terület, hogy abba még az oroszok is belemennének. Mert az oda bekerülő államok meg tudnák fékezni, hogy ukrán terrorszervezetek alakuljanak a területükön. Ha mégis így lenne, akkor azok egy orosz támadást kockáztatnának.
És mellesleg nem kellene egészen a Kárpátokig, de még inkább Záhonyig elverekedni magukat egy megnyugtató megoldásért. Arról már ne is beszéljünk, ha sikerül megszervezni egy visszavonuló védelmet, és számottevő erőt tudnának a Kárpátok nyugati felére csoportosítani, akkor ott megint egy olyan ellenállást lehet megszervezni, ami történelmi mennyiségű hullát eredményezne.

Továbbra is egy teoretikus forgatókönyvről beszélünk, de Orbán szóhasználata most egy kicsit ráerősített erre a lehetőségre.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 610
16 337
113
Igen, mert a "nyugat" tevőlegesen is kiáll Ukrajna mellett az elmúlt majd 2 évben, a sokat emlegetett BRICS meg kb megmaradt a szavak szintjén Oroszország mellett. Az oroszok mindent vesznek Kínától piaci áron, India rúpiáért veszi az orosz olajat és földgázt. Ezek nem nevezhetőek szolidáris viselkedésnek, ezek kőkeményen kapitalista logikák. Persze mondhatjuk, hogy a hitelt a nyugat sem ingyen adja az ukránoknak, de a hitel mellett nagyon komoly segélyeket is kap Ukrajna amiket nem kell megtéríteniük.

Miért is mondana le adott esetben bárki javára Oroszország akárcsak 1 négyzetcentiről is amiért vérrel fizetett? Milyen hiú ábránd az, hogyha az oroszok eljutnak Záhonyig, akkor majd elgondolkoznak azon, hogy Kárpátalja autonóm legyen, vagy teszem azt visszacsatolják hozzánk? Ha meg nem jutnak el Záhonyig, akkor meg kb kuss lessz a nevük Kárpátalja sorsát illetően, hisz miért is lenne beleszólásk?
Tehát, ha vki állít vmit te azonnal forrást, bizonyítékot követelsz, fordított esetben egy szerelmes kamaszlány határozottságával kijelented, h "így van és kész". :)
Ami Kárpátalját illeti: a világháború után hídfőként tekintettek rá az oroszok. Ma ezzel alig nyernének vmit. Viszont ha bármi módon (népszavazás, gesztus, stb.) visszacsatolnák magyarországnak, sorolom az előnyöket:
-egycsapásra megszűnne a nyugat gründolt status quo (amiből elsőre ők sem profitáltak),
-precedens minden koholmány halmaznak (szlovákia, románia, stb.),
-emiatt EU-n, NATO-n belüli feszkó,
-szimpátia (pl. a legyőzöttek irányából és itt már bulgária, szerbia is játszik),
-puha befolyás nyugatra kiterjesztése.
Kérdés csak az, milyen sorsot szánnak az ukránoknak.
Engedd meg, h 2 könyvet javasoljak Casteltől: Függőleges koporsók és Verekedő hegyek között. Elég összevetni a saját "prognózisok" hatékonyságával és hátha belátod, van mit tanulnunk stratégiai szinten.
Vannak passzusai mondjuk, ahol felnevettem, mert olyan, mintha Castel téged oltana. Lehet Ő is olvas minket (innen is üdvözlöm).
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 494
24 193
113
ukri m777 elhárított 1 lancetet:

Ez talán nato kiképzés eredménye, annyira haladna a banderamobil vezetője, hogy a teljes csapatot faképnél hagyja, a videó többi részében gránátdobálás drónról:

elfoglalt ukri állás +18:

krynkinél egy polák sebesültet fogtak az oroszok, ukri nackó társai hagyták hátra:

EW rendszerrel szerelt orosz bmp:

Carlsberg 24k doboz alkoholmentes sört adományozott 404isztánnak, valószínűleg ott fognak megromolni:

ukrik is elkezdik a kinevetett Szurovikin vonal másolatát építeni:
+1 bunker építéséről készült kép, fab helyett másnem betabot:

Bandera expressz:
#nemnato ex tgy-s usa önkéntes volt: