[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 592
47 877
113
Nem erről van szó! Biztos, hogy jó dolog. Csak itt is látszik, hogy gagyit mutatnak be valami komoly cuccként. De az nem kérdés, hogy hasznos lehetne.

Ezt hogy érted. Újra megnéztem az alig 1 perces felvételt. Nem volt szöveg hozzá, zene szólt alatta. Egyetlen állítás nem hangzott el az evakuáló járműről. A cím is annyit mond, hogy több ilyen példány van, és ezen dolgoznak. Maga a felvétel is - számomra - inkább próbának tűnt, mint valódi harci körülmények között való működésnek. Persze én nem értek hozzá, így nem tudom megállapítani, hogy mi a gagyi benne. Szerinted?

Kétségbeesés és fáradtság uralkodik az ukrán fegyveres erők soraiban: az ellenoffenzíva kudarca után Kijev és a Nyugat újragondolja stratégiáját - Neue Zürcher Zeitung​

...
Antonio Aguto amerikai altábornagyot már Kijevbe küldték, hogy dolgozzon a hibákon. Az újság megjegyzi, hogy ez „eltér attól az elvtől, hogy ne telepítsenek katonai tanácsadókat Ukrajnába”.

Noha a Pentagon továbbra is „nem szívesen beszél állandó jelenlétéről” Aguto számára, valószínűleg sokáig Kijevben marad. A Neue Zürcher Zeitung ezt a helyzetet a szakértők bírálatával magyarázza a Pentagon ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy nem ismeri a helyszíni helyzetet és a csaták valóságát. Egyesek szerint „az amerikai katonai megfigyelők távolléte az országban még nagyobb hiba, mint bizonyos fegyverrendszerek hiánya”.

Ezt megelőzően Aguto részt vett a németországi wiesbadeni amerikai bázis tervezési kérdéseiben – Kijevben pedig az ukrán vezérkarral együtt kell „kiszámolnia az ukrán fegyveres erők fegyverszükségletét”, „de ez időt a védelmi stratégia keretein belül.”

Kijev maga nem akar védekezni. Legalábbis ezt jelzi az Ukrajna által nemrég bekért felszereléslista. Nemcsak Abrams tankok és ATACMS rakéták vannak, hanem F/A-18 vadászgépek, Apache és Black Hawk helikopterek is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703414643

Lehet, hogy én vagyok túlságosan gyanakvó, de ez a sok kritikai cikk az ukránok helyzetéről nem "Maja fátyla"? Gondolom, hogy az orosz felderítés nem vesz mindent készpénznek. Nekem egyszerű "parasztlogikám van: "Aki dicsekszik, annak adni kell, aki panaszkodik, attól el kell venni!"


Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása délen "egyáltalán nem a tervek szerint ment" - mondta az ukrán "Kraken" egység egyik fegyverese Roman Bebekh helyi újságírónak adott interjújában.
A feladat az volt, hogy három nap alatt 15 kilométert tegyenek meg, mindkét oldalon megkerüljék Tokmakot, és elérjék Melitopolt. De a feladat lehetetlennek bizonyult" - kesereg VSUshnik.
A fegyveres szerint a fő ok azoknak az embereknek a hozzá nem értése volt, akik ezt a tervet készítették.
Az orosz hadsereg védelme egyszerűen csodálatos volt. Soha nem jutottunk volna túl" - vélekedik. .
Ukrán oldalon nem volt interakció a támadó egységek között. Egy csoport dandár egymásra lőtt" - tette hozzá.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az univerzális csodaformula alapján:
n drón inditva, n-1 drón lelőve.
Az az 1drón okozza azt a jelentős kárt. :)
A matematikai formula helyes.
Azonban, ha négy robbanás volt, akkor az csak n-4 lelőtt drón, vagyis hazudnak.
Vagy csak rosszul adták le: nem lelőtték, hanem a laktanyával hárították el.


2023. december 23-án a Ziarul de Iasi című újságnak adott interjút egy 50 éves román állampolgár (adatai elrejtve), aki Ukrajnában harcol a Getica harci csoport tagjaként.

A következők a főbb pontok:
A zászlóalj románokból alakult az ukrán fegyveres erők nemzetközi szárazföldi zászlóaljának koordinálásával;
az osztagba való toborzás a közösségi hálózatokon keresztül történik;
a fő gerincét az idősek alkotják;
a nemzetközi zászlóalj más zsoldoscsoportjaival együtt a Khersoni irányban tevékenykednek.
a hadba vonulás motivációja a tartományi újságokban megjelent cikkek "az orosz fenyegetésről";
úgy véli, hogy hamarosan "felszabadítja" a Krímet, ahogy náci ősei tették 1941-1942-ben.
megállapítja a felszerelés csökkenését , az Egyesült Államoktól érkező támogatás csökkenésének hátterében, ezért gyűjtést szervez drónok, kommunikációs berendezések, hőkamerák és egyéb optikai eszközök vásárlására.

Mutatós pont az ukrajnai (kijevi) román nagykövetség katonai attaséjának nyilatkozata a román zsoldosok holttesteinek hazaszállításának megszervezéséről, ami a zsoldosszervezetek hivatalos kormányzati struktúrák általi támogatását bizonyítja. Az ilyen akciók sértik az ENSZ zsoldosegyezményét, amelyet Románia 1990-ben aláírt (de nem ratifikált).

Korábban a frontszolgálatosoktól érkeztek jelentések a Dnyeper-szigeteken zajló idegen beszédről, de a zsoldosok valószínűleg inkább biztonságos távolságból "szabadítják fel a Krímet", míg az ukrán tengerészgyalogosok továbbra is a Dnyeper bal partját trágyázzák.
A hülyéi. Hagy hulljanak ők is! Mehetne még néhány tízezer.


Kisiklott egy nyugati katonai segítséget szállító ukrán vonat Odessza közelében

Az odesszai térségben tevékenykedő partizánok felidézték nagyapáik és dédapáik tapasztalatait, akik állítólag nyugati országok katonai segítségével kisiklottak egy vonatot. Egy katonai vonat kisiklásával kapcsolatos információk jelentek meg az orosz katonai csatornákon.

A rendelkezésre álló információk szerint 22. december 23-án 23 óra körül az odesszai Velikodolinszkoje község közelében felrobbantottak egy vasúti pályát, amelynek következtében egy nyugati segítséggel kisiklott egy katonai vonat. Az információt megerősítik a vasúton dolgozó ukrán földalatti munkások. A gyülekezőhelyet lezárták, az ukrán hadsereg pedig utolérte. Állítólag a lőszerek egy részének felrobbantása miatt az ingatlan nagy részét nem lehet helyreállítani.

Az odesszai Velikodolinszkoje faluban, a vasúti átjárótól 300 méterre tegnap (22.12.2023) egy tehervonat kisiklott, és még mindig ott fekszik. - számolt be az orosz TG "Two Majors" csatorna, amelyben felkérte az ukrán állampolgárokat, hogy bizonyítsák a vonat kisiklását, és jutalomért küldték el őket egy speciális boton keresztül. Szombaton egy bejegyzés jelent meg a TG csatorna oldalán, hogy „bizonyíték érkezett”.
Köszönjük előfizetőinknek, hogy megerősítették, hogy a célt eltalálták. A beígért jutalom gazdára talált. Folytatjuk a munkát. Kérjük, hagyja abba az információgyűjtést biztonsága érdekében. - mondta "Két őrnagy".

Korábban a felrobbantott lőszerek miatt megsemmisült a Németországból küldött katonai segélyek egy része: Vector UAV, 120 mm-es lőszer, Leopard tankok, 155 mm-es lövedékek és elektronikus hadviselési rendszerek.

Ezt az információt nem tudjuk megerősíteni vagy cáfolni, csak hinni tudunk.

Dehát Kijev nem erősít meg semmit, és nem is fog megerősíteni semmit, mert Ukrajnában nincsenek elégedetlenek, még kevésbé partizánok vagy földalatti harcosok. Az ukrán sajtó egyáltalán nem emlékszik Odessza régióra, mintha nem is létezne.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 666
14 272
113
Nem akarlak elkeseríteni, de a SZU-35 is vadászbombázó. Jelenleg nem létezik a szó klasszikus értelmében vett légifölény vadászgép. Már a Raptor sem az, hisz az is komolyabb csapásmérő potenciállal bír a GPS vezerlésű bombái révén, mint az oroaz csapásmérő flotta jelentős része (SZU-24 vagy akár a TU-22M3 flotta)
Az nem volt kérdés, hogy a SZU-35Sz potensbb-e mint az F-16 Block 30/32 MLU, hanem az, hogy légifölény vadászgép-e a Szuhoj vagy sem.

@Juvi
A SZU-35Sz sehoy sem légifölény vadaszgép. Multirole gép, mert csak erre van igény.

Ugye nem baj, hogy több napos posztra én is reagálok néhány napos késéssel ?

Natehát dedikált légifölény vadászrepülő soha nem létezett.

Már az F-4-es Phantom II is MRCA-ként született meg. Nemhogy az F-15A/B Eagle. És a Szu-27-es Flanker is, 1977-ben.


P96YClD.jpg

NKzS7j2.jpg

zlRosvh.jpg




This is the F-15 ground attack fighter.

It doesn't look any different from the F-15 air superiority fighter because it isn't. Every F-15 ever made has built-in ground attack capabilities that don't have to be added on later.

The same look-down radar, central computer, head-up display and weapons delivery systems that make the F-15 an air superiority fighter, give it the accuracy demanded for attack missions. Demonstrations of its accuracy has proven the F-15 to be as accurate as today's leading attack aircraft.

The F-15 can deliver up to 15,000 pounds of ordnance in five different modes and is qualified for delivery of conventional and guided air-to-surface weapons. It is an extremely stable platform for its 20mm cannon.

The F-15 Eagle. Air-to-air or air-to-ground, it's the same fighter.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 770
86 452
113
A kretén Baerbock ismét eléggé messze vetette a sulykot. Szerinte Putyin "több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére" készült. Élt egyáltalán több, mint 40 millió ember Ukrajnában?


Az ukrán légvédelem ismét elhárított n-1 drónt az n közül, úgy látszik ez egy fix beállítás.

Egy kijevi csapat 25 focistáját besorozták az ukrán hadseregbe​

Az ukrán Premier League-ben szereplő kijevi Obolony labdarúgói idézést kaptak az ukrán toborzással és szociális támogatással foglalkozó területi központtól – számolt be a helyi sajtó a TaToTake című műsor házigazdájára, Mihail Szpivakovszkijra hivatkozva.

Most az ukrán labdarúgók fő üdülőhelye Bukovel. Ha Bukovelbe mész, nehéz lesz úgy lépni, hogy ne találkozz egy focistával. Néhányan még síelnek is. Valójában ez nagyon is ellentétes azzal, ami a héten történt az Obolony játékosaival. Információink szerint az Obolony 25 főre szóló csoportos idézést kapott

Környezetszennyező, leselejtezett járműveket küld Ukrajnának London​

Sadiq Khan, London polgármestere bejelentette:

támogatja, hogy a rossz károsanyag-kibocsátási adottságokkal rendelkező, leselejtezés előtt álló járműveket elküldjék Ukrajnának,

ahol a harctéren vetnék be azokat. Jellemzően terepjárókról, pickupokról van szó.

Az akciót kiterjesztenék az egész országra. A környezetszennyező járműveket így könnyedén eltávolítják Nagy-Britannia utcáiról, és egyúttal nagy segítséget nyújtanak Ukrajnának – írja a Guardian.

Megható a szokásos brit nagylelkűség.
Mindeközben nem messze ettől:
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 581
24 821
113
Lőszer utánpótlás, meg pár halott:

FPV drón montázs, 1:09-nél az ukri célkereszt sokat segített:
FPV:

ukrik is elkezdték a teleszkópos rakodó/daruról való atgm használatot, ennek az egységnek nem lett szerencséje:

ukri drg semlegesítés:

Herszon, a dnyeper jelenleg ukri részén:

Tüzérség vs ukri csoportosulás:

M109 lancetet semmisített meg:

Mesterlövész:

Gránátdobálás drónról:

Bandera expressz:
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 071
93
A kretén Baerbock ismét eléggé messze vetette a sulykot. Szerinte Putyin "több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére" készült. Élt egyáltalán több, mint 40 millió ember Ukrajnában?


Az ukrán légvédelem ismét elhárított n-1 drónt az n közül, úgy látszik ez egy fix beállítás.

Egy kijevi csapat 25 focistáját besorozták az ukrán hadseregbe​

Az ukrán Premier League-ben szereplő kijevi Obolony labdarúgói idézést kaptak az ukrán toborzással és szociális támogatással foglalkozó területi központtól – számolt be a helyi sajtó a TaToTake című műsor házigazdájára, Mihail Szpivakovszkijra hivatkozva.

Most az ukrán labdarúgók fő üdülőhelye Bukovel. Ha Bukovelbe mész, nehéz lesz úgy lépni, hogy ne találkozz egy focistával. Néhányan még síelnek is. Valójában ez nagyon is ellentétes azzal, ami a héten történt az Obolony játékosaival. Információink szerint az Obolony 25 főre szóló csoportos idézést kapott

Környezetszennyező, leselejtezett járműveket küld Ukrajnának London​

Sadiq Khan, London polgármestere bejelentette:

támogatja, hogy a rossz károsanyag-kibocsátási adottságokkal rendelkező, leselejtezés előtt álló járműveket elküldjék Ukrajnának,

ahol a harctéren vetnék be azokat. Jellemzően terepjárókról, pickupokról van szó.

Az akciót kiterjesztenék az egész országra. A környezetszennyező járműveket így könnyedén eltávolítják Nagy-Britannia utcáiról, és egyúttal nagy segítséget nyújtanak Ukrajnának – írja a Guardian.

Megható a szokásos brit nagylelkűség.
Baerbockról az az iskolai előadás jut eszembe, ahol egy kiskamasz lány túlgondolta a színjátszást és túltolta a szerepét. De az egy gyerek volt, aki még fejlődni fog.
Ez a Baerbock viszont agyban megmaradt kiskamasznak. Nem lehet hogy tényleg szefós? Bábnak jó az, lehet így választották ki erre a szerepre?!

Nem erről van szó! Biztos, hogy jó dolog. Csak itt is látszik, hogy gagyit mutatnak be valami komoly cuccként. De az nem kérdés, hogy hasznos lehetne.
Melyik részéről látszik hogy gagyi?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 458
7 267
113
Ez a Baerbock viszont agyban megmaradt kiskamasznak. Nem lehet hogy tényleg szefós? Bábnak jó az, lehet így választották ki erre a szerepre?!
egy zöld párt elnökét a zöld párttagok választják meg, az alapján hogy az mennyire zöld
ezt kb úgy kell elképzelni mint amikor a bolondokházában a bolondok királyt választanak
külső befolyásra az ügyben nincs szükség, maguktól meg fogják találni a leginkább alkalmas személyt
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna háború frontvonal orosz katonák elfoglalják az ukrán lövészárkokat a "Battle Underfire" kiképzésen

Helyszíni tudósítás az ukrajnai háborúról Donbasszban az orosz erőkkel, különösen a "Farkasok" önkéntes dandárral. Ez a dandár nem tartozik az orosz védelmi minisztérium szokásos struktúrájába. Ebben a riportban megmutatom, hogy az orosz katonák hogyan használják az éleslövészetet az ukrán lövészárkok elfoglalására "Battle Underfire" a gyakorlótéren. Nézze meg a végéig, mert van valami különleges.



Útlezárásokat állítanak fel a behívó kártyák kiosztására


December végén minden ukrán városban útlezárást állítanak fel a behívók kiosztására – mondta Nazarij Kisak, Ivano-Frankovsk polgármesterének tanácsadója.
"December 28-tól minden városban és régióban blokádokat telepítenek a mozgósítási tevékenység részeként" - írta Facebook-oldalán a tanácsadó.

Szerinte az ukrán hadseregnek rotációra van szüksége.

Ukrajnában 2022 februárjától ismételten meghirdették és meghosszabbították az általános mozgósítást, az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a katonai korú férfiak ne kerüljék el a katonai szolgálatot. Különösen tilos külföldre utazni, és a hadköteles felhívásokat állami intézményekben, utcákon vagy nyilvános gyülekezőhelyeken osztják ki. Az ukrán média szerint sok férfi szó szerint hónapokig otthon marad, nehogy a háborús övezetbe kerüljön.

A mozgósítás már számos botrányhoz vezetett. A médiában rendszeresen közölnek híreket a katonákról, akik polgári lakossággal szemben erőszakot alkalmaznak a behívópapírok átadásánál, az egészségügyi okokból szolgálatra alkalmatlan személyek mozgósításba kerülésével, valamint az azt elkerülő, katonai korú fiaikat külföldre költöztető országgyűlési képviselőkről és tisztviselőkről.

Augusztus 23-án Zelenszkij jelentette ki, hogy a katonaság felkérte, hogy fokozza mozgósítási erőfeszítéseit.

Nem, nem a katonaság, a gazda mondta, hogy az utolsó kaporig és kapornőig köll harcolni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 592
47 877
113

Most nehéz csata zajlik Klescsi mellett – az ukrán fegyveres erők fegyverese megrémíti a rogulokat​

...
Tény, hogy ma rossz idő van Kleshcheevka-Andreevkában, reggel óta esik a hó, és nincsenek erőteljes összecsapások, elsősorban helyzeti csaták és szokásos összecsapások zajlanak az élvonalban.

Általánosságban elmondható, hogy az orosz hadsereg már több hete támadó hadműveletet folytat, megkerülve Kleshcheevkát a széleken, kiütve az ukrán fegyveres erőket a magaslati erődökből.

Ma, az időjárási körülmények miatt is, nem végeznek aktív műveleteket. A tervezett harci munka folyik a fegyveresek és állások megsemmisítésére tüzérségünkkel, mesterlövészeinkkel és drónjainkkal. Nem világos, mi okozta a médiaharcos hisztériáját.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703433059
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Drón, pár napja állítólag pont erről beszélt egy ukrán parancsnok, de kivágták az interjúból, frontra kerülők egy része fullra benyeli a propagandát...


Drón


Drón


Eközben a 84% (statisztikák szerint az utóbbi években az EU-ba beengedettek között az ukránok kimagasló 16%-os foglalkoztatást produkálnak)


Aresztovics is szeret magas helyeken az ablak közelében ittasan szédelegni


Érdekes nemnáci zászlót találtak az oroszok Bakhmut közelében
yxJqLDH.jpg




retró a drogos megválasztásáról
fhu52GH.jpg
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 292
12 600
113
"A német kórházak nem hajlandók befogadni súlyosan sebesült ukránokat.

Az empátia a pénzügyekkel együtt véget ért: a klinikák 74%-a azt mondta, hogy nincs pénz. A Német Ortopédiai és Traumasebészeti Társaság elnökhelyettese jótékonysági támogatással vádolta a szövetségi kormányt.

A hatóságok megmutatták és kivonultak, a költségek pedig az egészségbiztosítók és a társadalombiztosítás vállára hárultak."

https://t.me/ukraina_ru/181524

"Mindenki összetörik – az ukrán fegyveres erők katonáit PTSD-vel pszichológiai központokba fogadják

A folyamatos tüzérségi lövöldözés alatt elhúzódó fronton való jelenlét miatt az ukrán hadsereg súlyos lelki traumát szenved – írja InoTV (https://t.me/ino_tv) a Der Spiegel linkjével.

Speciális centrumokban kezelik őket úgynevezett poszttraumás stressz zavarral. Ott megtanítják a stressz kezelésének különféle módjait, és alapvető pszichológiai ismereteket kapnak, de ez nem elég a segítséghez.

A volt tanárok, művészek és informatikai munkások képzés nélkül találják magukat a fronton. Ugyanakkor sokkal tovább maradnak, mint az előírt időtartam (45 nap). Ezalatt az ember még megőrizheti pszichés egészségét, 45 nap után mindenki összeomlik."

https://t.me/ukraina_ru/181537
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"Fel fogják őket morzsolni"! Az oroszok TBG-7V termobarikus rakétával felszerelt kamikaze drónokat vetnek be az ukránok ellen

Ezeknek az orosz drónoknak az időben és térben történő tömeges alkalmazása képes az ukrán védelmi állások megzavarására, az orosz hadsereg veszteségei nélkül.
Az ukrajnai háború különös kegyetlenséggel folytatódik, a harcoló felek egyre inkább eredeti-ötletes technikákat alkalmaznak egymás ellen, amelyek közül néhányat rendkívül kegyetlennek neveznek.

Az oroszok először szerelnek fel kamikaze drónokat termobarikus rakétával
Az egyik ilyen az orosz kamikaze drónok felszerelése TBG-7V termobarikus rakétával - számolt be egy tekintélyes nemzetközi katonai médium cikkében, megjegyezve:
"Az ukrajnai konfliktus jelenlegi kontextusában Oroszország új dimenzióval bővítette katonai stratégiáját a TBG-7V termobarikus rakétákkal felszerelt kamikaze drónok alkalmazásával.
A drónok ismertek használatukról és hatásukról, de nagyon ritkán látni őket ilyen pusztító képességekkel felfegyverkezve.

TBG-7V termobarikus rakéták és pusztító hatásuk
Bár a drónok használata nem újdonság, az ilyen lőszerek használata egészen elképesztő, és különösen a pusztító képesség új szintjét biztosítja egy kamikaze drón számára.
A termobarikus rakéták, mint például a TBG-7V, úgy működnek, hogy gyúlékony részecskékből álló felhőt szórnak szét, mielőtt meggyújtják azokat, hatalmas robbanást okozva. Ez a robbanás nem csak pusztító lökéshullámot hoz létre, hanem a környező oxigént is felemészti, fulladásos hatást keltve.
E fegyverek egyedisége abban rejlik, hogy nagy területen képesek jelentős károkat okozni, ami különösen félelmetesvé teszi használatukat városi környezetben vagy zárt terekben.
A TBG-7V-t különösen az RPG-7 gránátvetővel való használatra tervezték, amely egy széles körben használt és könnyen hozzáférhető fegyverrendszer. Hatékony hatótávolsága körülbelül 200-300 méter, és a termobarikus robbanás felrobbanása előtt képes áthatolni páncélozott vagy megerősített célpontokon.
Ez a sokoldalúság különösen alkalmassá teszi a TBG-7V-t a drónokra történő felszerelésre, ami új dimenziót ad a harctéri alkalmazásához, és jelentősen megnöveli a hatótávolságát.

Az ukrán célpontok
Az ilyen lőszerekkel felszerelt kamikaze drónok alkalmazása Ukrajnában számos taktikai előnyt kínál.
Különösen a csapások megnövelt pontossága teszi lehetővé a kulcsfontosságú infrastruktúrák vagy az ellenséges csapatok koncentrációinak célzott megcélzását.
Az RPG-7 gránátvetővel való használatra átalakított TBG-7V súlya körülbelül 4,5 kg. Ezt a lőszert úgy tervezték, hogy viszonylag könnyű legyen, ugyanakkor jelentős robbanóereje megmaradjon, így számos kilövő platformmal, köztük drónokkal is kompatibilis.

A TBG-7V-t hordozó drónok jellemzői
Egy olyan hasznos teher, mint a TBG-7V hatékony hordozásához és telepítéséhez a drónnak rendelkeznie kell bizonyos kulcsfontosságú jellemzőkkel.
Először is, elegendő emelőkapacitással kell rendelkeznie.
Tekintettel a bomba súlyára (4,5 kg), a drónnak a saját súlyán és a fedélzeten lévő egyéb berendezéseken, például az irányító- és vezérlőrendszereken kívül ezt a súlyt is el kell bírni.
Jellemzően egy 4,5 kg-os hasznos teherhez közepes vagy nagyméretű drónra van szükség, amelynek hajtóműve elég erős ahhoz, hogy repülés közben biztosítsa a stabilitást és a manőverezőképességet.
A teljesítménynek nemcsak a hasznos teher felemeléséhez kell elegendőnek lennie, hanem a repülés megfelelő időtartamának, a változó időjárási körülmények közötti stabilitásnak és a célpont pontos megközelítésére való képességnek is biztosítania kell.
A teherbíráson kívül más műszaki szempontok is fontosak az ilyen drónok hatékony működéséhez.
Ezek közé tartozik a megbízható irányítási rendszer (például GPS vagy más navigációs rendszer), a távvezérléshez szükséges biztonságos adatkapcsolat, valamint az összetett környezetben való működéshez szükséges akadályérzékelő és -elkerülő rendszerek.
A TBG-7V termobarikus bombákkal felszerelt, Oroszországból származó kamikaze drónok Ukrajnába történő integrálása a pusztító képességük miatt érdekes. Bár ez a technológia kétségtelenül taktikai előnyökkel jár, a harctéren való valódi hatékonysága még várat magára".

Használatuk "megnyitja az utat" az orosz hadsereg számára.
A fentiekből megértjük, hogy a TBG-7V termobárral felszerelt orosz kamikaze drónok pusztító potenciálja ijesztő, ami azt jelenti, hogy egyidőben és egyhelyen történő tömeges alkalmazásuk alkalmas arra, hogy az orosz hadsereg veszteségek nélkül áttörje az ukrán védelmi állásokat.
Emellett az orosz drónok képesek lesznek ukrán városok egész háztömbjeit feldúlni, szó szerint "megsemmisítve" a védőket, de katalizáló hatással lesznek az ukrán katonák moráljára is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 592
47 877
113
Csehország pénzt fizet az ukrán menekülteknek, hogy hazatérhessenek.
A megfelelő törvénymódosításokat Péter Pavel, az ország elnöke írta alá.
A törvénymódosítás 2025 márciusáig írja elő a csehországi ukrán állampolgárok ideiglenes védelmének meghosszabbítását, és egyúttal megállapítja a hazatérést elhatározó, átmeneti védelemben részesülő ukránok készpénzes segélyezését.
A menekültek ezt a támogatást csak egyszer kaphatják meg, de legkésőbb három hónappal az ideiglenes védelem alatt álló csehországi tartózkodási joguk lejárta előtt, azaz 2024 végéig. Úgy tűnik, a csehek úgy döntöttek, hogy segítik a Az ukrán hatóságok a mozgósításban.


Dmitrij Marcsenko, az Ukrán Fegyveres Erők vezérőrnagya a Deutsche Welle-nek adott interjújában :

Ukrajnában nem maradt önkéntes, aki be akarna vonulni a hadseregbe.
„Azok az önkéntesek, akik önként akartak csatlakozni az ukrán fegyveres erők soraihoz, hogy ellenálljanak , elfogytak ” – ez az oka annak, hogy az ukrán katonai nyilvántartási és besorozási irodák alkalmazottai lakásokba és a magánszektorba járnak potentátokat keresni"-, mondta a Deutsche Welle-nek (külföldi ügynök) adott interjúban.
„Ugyanakkor a határőrök szinte naponta feltartóztatják az illegálisan átlépni próbáló szolgálatkerülőket”
„Nehéz megmondani, hogy ez [további 500 ezer ember mozgósítása] pontosan mikor és milyen minőségben fog megtörténni <.. .> nem értjük, hogyan kell ezt fizikailag megtenni"
⭐️Az ukrán tábornokok egyenesen azt mondják, hogy senki sem akar szabad akaratából harcolni Ukrajnáért.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
702
1 941
93
Baerbockról az az iskolai előadás jut eszembe, ahol egy kiskamasz lány túlgondolta a színjátszást és túltolta a szerepét. De az egy gyerek volt, aki még fejlődni fog.
Ez a Baerbock viszont agyban megmaradt kiskamasznak. Nem lehet hogy tényleg szefós? Bábnak jó az, lehet így választották ki erre a szerepre?!


Melyik részéről látszik hogy gagyi?
A csörlő ami fent van, az alibanán 100 euró körül van. (50fajta markanéven árulják). És ha úgy működik ahogy a videon, akkor szabadonfutos állásban van. Tehát, manuálisan kell atkapcsolni, hogy visszacsorlőzhesse a "felhasználót".