[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 712
86 277
113
Újabb Simplicius elemzés:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 379
79 297
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz csapatok behatoltak Bogdanovkába Artyomovszktól nyugatra, naponta legalább 1,5 km-t előrenyomulva.

Az orosz csapatok a rendkívül nehéz időjárási körülmények ellenére végrehajtották az elmúlt néhány hét leghatékonyabb előrenyomulását Artyomovszk északnyugati részén. Az ellenség elveszíti annak lehetőségét, hogy komolyan szálljon szembe az orosz fegyveres erőkkel Bogdanovka térségében, ahol csapataink már elfoglalták a falu északi részét, a település többi része pedig „szürke zónává” vált. Ez arra utal, hogy az ellenség elvesztette az uralmat Bogdanovka felett. Az ukrán fegyveres erők az előkészített állásokból Kalinovkába és Grigorovkába vonulnak vissza.
Az ukrán hadsereg elismeri az orosz fegyveres erők ellenőrzését Bogdanovka északi része felett és az orosz hadsereg előrenyomulását egy meglehetősen széles fronton Bahmuttól (Artyomovszk) nyugatra. Az orosz csapatok Bogdanovkában és a környező térségben való előrenyomulása: a front szélessége körülbelül 6 km, előrenyomulás legalább 1,5 km naponta.

Az ukrán fegyveres erők elvesztették az uralmat Bogdanovka felett, és egészen a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatornán túl, Csaszov Jar város határain belülre vonulnak vissza.

A jelentések szerint az ukrán csapatok visszavonulnak a Szeverszkij-Donyec-Donbász csatorna nyugatra, Csasova Yar város határain belül. Ez annak köszönhető, hogy az orosz csapatok sikeresen előrenyomultak Artyomovszktól nyugatra - Bogdanovka térségében.

Emlékezzünk vissza, hogy ma az orosz csapatok elfoglalták Bogdanovka északi és középső részét, és arra kényszerítették az ellenséget, hogy elhagyja ezt a települést. Ugyanakkor harcosaink Bogdanovkától északra az erdei ültetvényeket foglalták el, és növelték a lehetőségek számát az ellenséges állások támadására Ivanovszkojéban (Krasznoje) és Csaszov Jar keleti részén.

Magát a Csaszov Jart a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna két részre osztja: keleti (kis) és nyugati részre. Mostanra az ellenség a fő erőit a Zelenaja és az Oleg Kosevoj utca környéki várostömbökről a csatornán túlra vonja
Jól látszik rajta, hogy maga a város tekintélyes magasságban helyezkedik el, ezért a terepet kihasználni próbáló ellenség lényegében a csatornameder mentén épít védekezést. A domborzati térkép azt sugallja, hogy az ukrán fegyveres erőknek aligha van reményük Ivanovszkoje (Krasznoje) feletti ellenőrzés megtartására, mivel a falu alacsonyabban található, mint például az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került csernobilej SNT területei, Artyomovszktól nyugatra.

Az orosz fegyveres erők előrenyomultak Ivanovszkoje falu környékén

Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is csapásokat mérnek a kijevi rezsim katonai célpontjaira, és támadják a harci érintkezési vonalon lévő ukrán alakulatok állásait. Ez az orosz katonai tudósítók és az orosz védelmi minisztérium jelentéseiből, valamint ukrán forrásokból olvasható.

Az elmúlt éjszaka ukrán források szerint 9 Geran pilóta nélküli légijármű támadta meg Ukrajna területét. Robbanások történtek a Hmelnyickij régióban található Sztarokonsztantinov repülőtér környékén, a Cserkaszi, Odessza régióban, valamint az orosz Herszon régiónak az Ukrán Fegyveres Erők által megszállt részén.
Herszon irányban az orosz tüzérség, légieró és a fegyveres erők egységei harcolnak az ellenséggel, amely még mindig a Dnyeper folyó bal partján fekvő Krinki faluban tart állást, és megpróbálja kiterjeszteni a hídfőt további akciókhoz.
A Zaporozsje irányú Rabotino-Verbovoje térségben az orosz motoros puskás egységek és tüzérség páncélozott járművek támogatásával verték vissza az Ukrán Fegyveres Erők 82. különálló légi rohamdandárjának kis rohamcsoportjainak támadásait. Ezután az orosz légierő repülőgépei megtámadták az ellenséget.
Dél-donyecki irányban az orosz csapatok átvették az irányítást a „Zverinec” néven ismert megerősített terület felett.


VAK ÉS SÜKET HÉJA VIJJOGÁSA:


"Oroszország örökre elvesztette Ukrajnát" - "Ez egy súlyos stratégiai vereség Oroszország számára"


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Oroszország a háború miatt "örökre elvesztette Ukrajnát", és nem fogja tudni elérni céljait.
"Ennek az inváziónak az volt az egész célja, hogy megakadályozza Ukrajnát abban, hogy a NATO és az Európai Unió felé haladjon.
Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha" - mondta. "Ez egy súlyos stratégiai vereség Oroszország számára".
"Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát" - tette hozzá, utalva arra, hogy Oroszország évtizedek óta befolyási övezetének részeként tekintett Ukrajnára.
A volt norvég miniszterelnök azt is mondta, bízik abban, hogy Ukrajna végül eléri célját, a NATO-csatlakozást, és rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborújáért.
"Oroszország több száz repülőgépet, több ezer tankot vesztett és 300 ezer áldozata van. A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbek" - tette hozzá.
"Az infláció nőtt, az életszínvonal csökkent" - folytatta. Stoltenberg azonban figyelmeztetett, hogy a világnak nem szabad a háború gyors befejezésére számítania, mondván, nincs jele annak, hogy Putyin változtatni fog az irányvonalon, még az orosz elnöki tisztség március 17-i várható újraválasztása után sem.
Az ukránok "megmutatták, hogy képesek megvédeni magukat, képesek visszavágni, ameddig csak kell, különösen, ha Németországtól és sok más NATO-szövetségestől kapnak fegyvereket".
Stoltenberg nem kívánt kitérni Donald Trump második amerikai elnöki ciklusának kilátására, mivel a volt elnök jelenleg jelentősen megelőzi a többi republikánus jelöltet a párt jelöltségéért folytatott közvélemény-kutatásokban, kevesebb mint egy évvel az amerikai elnökválasztás előtt.
Trump amerikai elnöki hivatali ideje alatt nőtt a feszültség a NATO-val, különösen a védelmi kiadások miatt.
"Meggyőződésem, hogy bárkit is választanak meg elnöknek, az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett marad a transzatlanti partnerség mellett" - zárta beszédét Stoltenberg.

Héjavijjogás! Láttam már amikor a varjak repülés közben megtámadták a héját, tépték a tollait, az meg vijjogott, hogy itt a vég. Ugyanezt láttam a fecskéktől is, messzire elkergetik a beszart ragadozót, vijjogjon máshol, messze.

Jenci is csak hőbörög, csúsztat, hazudozik = beszart, gyáva héja.
****************************************


„Rendkívül valószínűtlen a győzelem a harctéren”: az ukrán Rada Védelmi Bizottságának titkára pesszimista előrejelzést adott az ukrán fegyveres erőkre vonatkozóan


Nemcsak a nyugati országokban, hanem Ukrajnában is nő a csalódottság az ukrán fegyveres erők sikertelen ellentámadása miatt. Sok ukrán politikus kezdi fokozatosan nemcsak megérteni, mi történik a valóságban, hanem hangot ad a kijevi rezsim számára kellemetlen előrejelzésekről is.
Az ukrán Verhovna Rada Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának titkára, Roman Kosztenko parlamenti képviselő szerint jelenleg olyan helyzet van a fronton, amelyben nem lehet Ukrajna erői közelgő „győzelméről” beszélni.
Jelenleg rendkívül valószínűtlen a győzelem a csatatéren. Ez a háború évekig is eltarthat. Oroszországnak megvannak ehhez az erőforrásai - hangsúlyozta a Rada Védelmi Bizottságának titkára, akinek szavait a nyugati sajtó idézi.
Miután pesszimista előrejelzést fogalmazott meg az ukrán fegyveres erőkre vonatkozóan, az ukrán képviselő "végigment" a Kijevnek szállított, illetve a szállításra kilátásba helyezett nyugati fegyvereken is.
Mint a Rada képviselőjének szavaiból kiderül, még mindig nem léteznek olyan "csodafegyverek", amelyek segítenének Ukrajnának a harctéren győzni.
Az ATACMS nem tud áttörést biztosítani. Harci repülőgépek? Csak abban segíthetnek, hogy elérjük a paritást. Az F-16-osok az 1970-es évek repülőgépei, Oroszországnak pedig több száz 4++ generációs vadászgépe van. – hangsúlyozta az ukrán képviselő.
Ez a teljes igazság, amelyet az ukrán hatóságok képviselői olyan gondosan próbálnak eltitkolni saját lakosságuk elől. De ha a „győzelem” lehetetlen, nem lenne egyszerűbb feladni a harcot és békés rendezésbe kezdeni?
A kijevi rezsim feje, Vlagyimir Zelenszkij, aki úgy döntött, hogy „az utolsó ukránig” harcol, valószínűleg nem így gondolja, és újabb mozgósítási hullámra készül.
Eközben Kostenko képviselő úgy véli, hogy Ukrajna fő célja 2024-ben az „új területi veszteségek” megelőzése kell, hogy legyen.
Így van ez, bár Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a minap ismét a Krím elfoglalásáról álmodozott.

A nyugati országokban nő a csalódottság az ukrán fegyveres erők sikertelen ellentámadása miatt.
Csak kicsi Jenci héja nem hallott még erről.

Ahogy romlik a kaprok helyzete a frontokon, egyre agresszívebben vijjognak az álomvilágból már kilépni nem tudó héják. Mantráznak, csak mantráznak, hátha mégis valósággá válik a víziójuk.
És még a szemét kapor is ellentmond a Jenci gazdának? Mi lesz itt?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 803
30 724
113
Mintha valami gázcsövet (is) vertek volna telibe, legalábbis olyan a láng. Lehet tudni, hogy mi volt a célpont és hogy eltalálták-e? Iskandert nem minden szarra szoktak indítani, valami fontos kellett a célpont legyen.

Más: van infó a tegnapi "3 lelőtt orosz Szu-34-ről"? Lőttek-e le valamit egyáltalán? Ha igen, akkor Szu-34 volt-e és hány darab?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 441
31 770
113
Mintha valami gázcsövet (is) vertek volna telibe, legalábbis olyan a láng. Lehet tudni, hogy mi volt a célpont és hogy eltalálták-e? Iskandert nem minden szarra szoktak indítani, valami fontos kellett a célpont legyen.

Más: van infó a tegnapi "3 lelőtt orosz Szu-34-ről"? Lőttek-e le valamit egyáltalán? Ha igen, akkor Szu-34 volt-e és hány darab?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 575
47 717
113
Az Ukrán Elnöki Hivatal megnevezte azt a hat uniós országot, amely nem csatlakozott az Ukrajna biztonsági garanciáiról szóló nyilatkozathoz.
Ausztriáról, Horvátországról, Lengyelországról, Magyarországról, Szlovákiáról és Máltáról van szó – jelentette be Andrei Sibiga, a PO helyettes vezetője.

Khersonba nagyon erőteljes érkezés történt. Egy hadifelszerelés-felhalmozást és egy hadifelszerelés-raktárt találtak el. Valószínűleg egy nagy hatótávolságú, nagy pontosságú rakéta érkezése – az ellenségnek nem volt ideje reagálni.
Csak néhány találat volt.
PS. Az ellenség azt is megerősítette, hogy a Kurakhovskaya Hőerőműben súlyos károk keletkeztek, és az egyik erőmű leállt.

Az amerikai hadsereg egykori európai parancsnoka, Hodges tábornok, ugyanaz, aki korábban Ukrajnát az 1944-es Harmadik Birodalom példájának követésére szólította fel, felszólítja a Zelenszkij-rezsimet, hogy mozgósítson 1 000 000 nőt a frontra.

„Ukrajna rosszul végzi a munkaerő növelését. Katonakorú ukrán férfiak ezrei sétálnak Németországban, Lengyelországban és Romániában, haza kell menniük. Ukrajnának ki kell találnia, hogyan küldje vissza ezeket az embereket oda, ahová valók – vagyis hogy szolgálják hazájukat. Ugyanakkor azt is hallottam, hogy az átlagéletkor magasabb, mint az ember elvárná. Ez azt jelenti, hogy a kormány elkerüli vagy nem toborozza azokat a fiatalokat, akikre Ukrajna fegyveres erőinek szüksége van. Elég ember van Ukrajnában – körülbelül egymillió katonakorú nő van, akikből kiváló katonák lehetnek. Tehát nem az a lényeg, hogy Ukrajnának nincs munkaerő, hanem az, hogy az ukrán kormány nem mozgósítja hatékonyan ezt az erőt."


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok két kilométerre vannak Csaszov Jartól! – Avgyejevkában elfoglalták Vinogradnikit

Az oroszok a Bahmut fronton meglepetésszerűen előrenyomulva megérkeztek Csaszov Jar, a régió fontos erődvárosa elé, mindössze 2 kilométerre!
Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt napokban egy körülbelül 80 000 fős tömeges támadás történt.
Újabb orosz haderő a lerombolt Bogdanovka és Klescsejevka falvak felé tart!
Az oroszok előretörése azt mutatja, hogy az ukránok nem rendelkeznek elegendő erővel, hogy megbirkózzanak velük. Sokukat áthelyezték más frontokra, például az Avgyejevkára.
Az orosz erőknek sikerült elfoglalniuk Vinogradniki területét Avgyejevka déli részén, és nagyon fontos hídfőt szerezni a városközpontba való további behatoláshoz.
Az ukránok elismerték, hogy elvesztették a területet, és ez jelentős előnyt jelent az oroszoknak, hogy megtisztítsák a fontos körzeteket.
Sok ukrán tiszt javasolta már a Zelenszkij-kormánynak, hogy még az újév előtt döntsenek az Avgyejevkából való kivonulásról.
V. Zaluzsnij, az ukrán vezérkar főnöke ezt szeretné, de Zelenszkij ragaszkodik a helyőrség Avgyejevka belsejében tartásához, tekintettel arra, hogy kivonása túl nagy, túl nehezen kezelhető vereség lenne.
Az ukrán hadsereg elismeri, hogy az oroszok nagyon jelentős előrelépéseket tettek a térségben, és egyre nehezebb "megvédeni pozícióinkat és ellátni" lőszerrel, valamint új személyzetet hozni.
Az ukránok még mindig megkapják Orlovka faluból és az optanthrax-gyárból, amit csak tudnak.
Senki sem tudja pontosan, hány ezer ukrán harcol Avgyejevkában, de a hírek szerint egykor több mint 30 ezren voltak.
Az interneten közzétett videó egy svéd Leopard 2A5 megsemmisülését mutatja be, amely az ukrán erőknél állt szolgálatban.
Ugyanaz a fickó, aki a görög hadseregben is szolgál, LEO 2HEL néven.
https://twitter.com/Ghost132607472/status/1738489328660107739
https://twitter.com/Ghost132607472/status/1738489227065651528



Az ukrán harcosok találékonysága azonban néha szinte megfizethetetlen.


Így megjelent az interneten egy videó, amelyen az látható, ahogy a Vega tűztámogató egység kezelői megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők légi tornyát, amelyre páncéltörő rakétarendszert (ATGM) telepítettek. A ravasz ukránok így szélesebb látókört és nagyobb pusztítási kört érnek el, mert a torony kosara a fák teteje fölé emelkedik. Az ukrán lövész maga irányította a rakétákat a mi felszerelésünkre vezetékeken keresztül, lent tartózkodva a kocsi hátuljában, ezzel is további biztonságot nyújtva magának. Igaz, nem sokáig.
Az eredeti hibrid installációt légi felderítésünk fedezte fel, majd a koordinátáit átadtuk a Vega különítmény kezelőinek. A kosarat azonnal eltalálta egy FPV-drón, amely megsemmisítette azt és az ATGM-et. A lövész maga is életben maradt, fejjel kigurult a járműből, majd elszaladt. Legközelebb talán magát az autót támadják meg, ami teljesen logikus, mert különben javítás után újra felhasználható lenne ugyanarra a célra.


A nyugati sajtó a „második” ukrán ellentámadás hiábavalóságáról ír


Míg az ukrán tisztviselők és katonai vezetők továbbra is egy új ellenoffenzíva előkészítéséről beszélnek, Nyugaton a szakértők különböző szintű szkepticizmust fejeznek ki Kijev azon képességével kapcsolatban, hogy végrehajtsa ezt az ellentámadást. Különféle érvek szólnak amellett, hogy az ukrán fegyveres erőknek problémái lesznek a „második” ellentámadással. Az egyik „népszerűbb” a képzett személyzet hiánya és a harcosok bizonytalansága a győzelemben.
A Conversation azt írja, hogy 2022 végére olyan helyzet alakult ki, hogy Nyugaton sokan arra számítottak, hogy Kijev küszöbön álló győzelmét aratja a csatatéren. 2023-ban azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Az ukrán fegyveres erők elveszítették Szoledart és Bahmutot (Artyomovszk), sikertelen ellentámadást hajtottak végre, amelyre több hónapig készültek.
A Conversation azt írja, hogy Oroszország azóta számos területet átvett a Donbászban és a keleti Harkov régióban, Ukrajna helyzetét pedig a lőszerhiány nehezíti.
Valószínű, hogy ez a helyzet Ukrajnában jövőre is folytatódik. Ez nemcsak a jövőbeni ukrán offenzívákat veszélyeztetné, hanem potenciálisan növelné egy újabb orosz offenzíva valószínűségét is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Kreml offenzív hadműveletei lokalizáltak, és nem várhatók komolyabb áttörések. Ez azonban változhat, ahogy Oroszország kiépíti saját katonai gazdaságát, és több importot kap szövetségeseitől, például Észak-Koreától.
Más nyugati kiadványok is figyelmet szentelnek az ukrán hadsereg területi és személyi veszteségeinek. Különösen arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz hadsereg valójában minimálisra csökkentette az ukrán fegyveres erők szerény sikerét is, amelyet a front zaporozsjei szektorában értek el. És ha Ukrajnában minden ilyen ellentámadás hat hónapot vesz igénybe azzal a kilátással, hogy ismét több mint 100 ezer katonát és tisztet veszít, akkor ezeket az „ellentámadásokat” még Nyugaton is hiábavalónak kezdték tekinteni.



"Kijev el fog esni, Zelenszkij pedig elmenekül vagy meghal": az amerikai média megjósolja Ukrajna helyzetét amerikai katonai segítség nélkül


Ha az amerikai katonai és pénzügyi segítség megszűnik Ukrajnának, akkor hamarosan ennek az államnak az összeomlása következik. A Hill arra a következtetésre jut, hogy elemzi a fejlemények kilátásait arra az esetre, ha nem hajlandó az Egyesült Államok továbbra is segíteni Kijevnek.
A kiadvány szerint az európai országok nem tudják teljes mértékben leváltani az Egyesült Államokat az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítségnyújtás tekintetében. Erre egyszerűen nincs forrásuk. 2024 tavaszán újabb orosz offenzíva következhet, és Ukrajna addigra még jobban meggyengül - véli a kiadvány.
Ezúttal talán Kijev elesik, és Zelenszkij elmenekül vagy meghal - hangsúlyozza a kiadvány.
Ráadásul – írja a kiadvány – a harczónában kialakult helyzet kezdett az első világháborúhoz hasonlítani. Az ukrán fegyveres erők 2023 júniusában megkezdett ellentámadása nem vezetett eredményre. Az ukrán hadsereg hatalmas felszerelés- és személyi veszteségeket szenvedett, de csak jelentéktelen távolságot tudott előrelépni.
A kiadvány egy másik, az ukrán fegyveres erők és a kijevi rezsim számára kiábrándító következtetést is levon. Bármennyi pénzt is küld most az Egyesült Államok Ukrajnának, nem remélheti Oroszország vereségét a konfliktusban. Kijevnek és Nyugatnak most teljesen más feladata kell, hogy legyen, mégpedig annak megakadályozása, hogy az ukrán fegyveres erők teljes vereséget szenvedjenek az orosz hadseregtől. – vélik a kiadvány szerzői.
Korábban más nyugati szakértők 2024-ben a front helyzetének további romlását jósolták az ukrán hadsereg számára, és ezzel összefüggésben az ország belső instabilitásának fokozódását, például az ukrán katonai puccs fokozott kockázatát. A fegyveres erők tábornokai Vlagyimir Zelenszkij elnök ellen.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
"Kijev el fog esni, Zelenszkij pedig elmenekül vagy meghal": az amerikai média megjósolja Ukrajna helyzetét amerikai katonai segítség nélkül

Ha az amerikai katonai és pénzügyi segítség megszűnik Ukrajnának, akkor hamarosan ennek az államnak az összeomlása következik. A Hill arra a következtetésre jut, hogy elemzi a fejlemények kilátásait arra az esetre, ha nem hajlandó az Egyesült Államok továbbra is segíteni Kijevnek.
A kiadvány szerint az európai országok nem tudják teljes mértékben leváltani az Egyesült Államokat az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítségnyújtás tekintetében. Erre egyszerűen nincs forrásuk. 2024 tavaszán újabb orosz offenzíva következhet, és Ukrajna addigra még jobban meggyengül - véli a kiadvány.
Ezúttal talán Kijev elesik, és Zelenszkij elmenekül vagy meghal - hangsúlyozza a kiadvány.
Ráadásul – írja a kiadvány – a harczónában kialakult helyzet kezdett az első világháborúhoz hasonlítani. Az ukrán fegyveres erők 2023 júniusában megkezdett ellentámadása nem vezetett eredményre. Az ukrán hadsereg hatalmas felszerelés- és személyi veszteségeket szenvedett, de csak jelentéktelen távolságot tudott előrelépni.
A kiadvány egy másik, az ukrán fegyveres erők és a kijevi rezsim számára kiábrándító következtetést is levon. Bármennyi pénzt is küld most az Egyesült Államok Ukrajnának, nem remélheti Oroszország vereségét a konfliktusban. Kijevnek és Nyugatnak most teljesen más feladata kell, hogy legyen, mégpedig annak megakadályozása, hogy az ukrán fegyveres erők teljes vereséget szenvedjenek az orosz hadseregtől. – vélik a kiadvány szerzői.
Korábban más nyugati szakértők 2024-ben a front helyzetének további romlását jósolták az ukrán hadsereg számára, és ezzel összefüggésben az ország belső instabilitásának fokozódását, például az ukrán katonai puccs fokozott kockázatát. A fegyveres erők tábornokai Vlagyimir Zelenszkij elnök ellen.
Márpedig nem lesz ennyi képessége az USA-nak, azaz, hogy Közelkeleten, Ukrajnában és még ki tudja milyen meglepik készülnek helyeken egy időben helyt álljon. Azt látom, hogy a mamutot csapdába csalta a sok kis szőrmezekés vadász. Ez a jemeni cirkusz sem véletlen, nem maguktól emberkednek. És ahogy elnézem, az USA egyedük maga kénytelen lépni (pedig igazán nem ehhez van szokva), a csicskák, akarom mondani a NATO "szövetségesek" nem akaróznak beállni a buliba. Ha még távolkeleteni is történik valami, na az több lesz mint érdekes, így a választás évében.
Persze Amerika az egész ukrán balhét áttolná az EU-ra, hogy legyen ideje mással foglalkozni, de hát azok annyira töketlenek, hogy az orosz tényleg csak azért nem fog Liszabonig menni, mert nem akar. Látja az USA mi van errefelé. Se pénz, se hadsereg, se közös akarat. Az egész EU projekt egy nagy csőd. Már rég EEÁ-nak kellene lennie, de még az alapok is fényévnyire vannak. Látva ezt, mostanában fog úgy dönteni, hogy ide a családi ezüstöt, oldjátok meg magatok a problémáitokat. Ha Trump jön biztos ez lesz. Viszi az ipart és az azt működtető szakigárdát, úgy is az a jelszava, hogy naggyá teszi az USA-t.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 575
47 717
113

A 21. század háborúja: A 247. légideszant-ezred drónjai elfogták és elkísérték az ukrán fegyveres erők fegyvereseit Verbovoj közelében (VIDEO)​

A 247. légideszant-ezred drónjai elfogták és elkísérték az ukrán fegyveres erők fegyvereseit a Verbovoe falu, Zaporozhye régió közelében.

„Egyszerű, vendégszerető emberek vagyunk. Találkoztunk és a küszöbig kísértük. Valójában a két madarunk elszállítja őket. Az egyikkel vezetjük őket és megfigyeljük, a másik felettük repül, köddel megrakva.

Érted miért. Nehogy rossz gondolatok szülessenek meg a fejekbe” – jellemezték a helyzetet az ejtőernyősök.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703356733

A hadműveletek és a frontok helyzetének térképe december 23-án este

Az orosz hadsereg támadássorozatot indított a kijevi rezsim által megszállt területek kritikus infrastrukturális létesítményei ellen
. A nap folyamán csapatunk a hersoni APU létesítményeken, valamint a gázvezetéken dolgozott. Emellett a Kurakhovskaya Hőerőműre is csapást mértek.

⚔️A frontok helyzete az elmúlt 24 órában:

⚫️Bahmutszkoe (Artemovskoe) irány
Az orosz hadsereg előrenyomult Bogdanovkánál. Kleshcheevkában van előrenyomulás a falutól északnyugatra. Harcosaink Andreevka közelében támadtak.

⚫️Donyecki irány
Az Avdejevszkij szektorban az orosz hadsereg fokozatosan Ocheretino és Novokalinovo irányába nyomul előre. A kokszgyár és az ipari zóna környékén harcok dúlnak. A Maryinsky szektorban harcosaink Novomihajlovka közelében haladtak előre.

⚫️Zaporozsjei irány
Az Orekhovsky szektorban harcosaink Rabotinotól nyugatra és Verbovoj közelében támadtak. A Vremevszkij-párkánynál az orosz hadsereg Sztaromajorszkij irányába próbált előrenyomulni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 981
16 030
113
Ez nagyon undorító ha igaz és simán el tudom képzelni hogy valóban így van.
A cikk anyagát tömörítenem kellett helyhiány miatt.
Kihagytam belőle a konkrét esetek megemlítését, amikor szándékosan elnyújtanak egy eseményt , hogy hangosabban csörögjön a kassza.. Ilyen embertelen népirtó parancs volt a körbezárt Azovstal védőihez eljuttatott értelmetlen parancs, hogy "Kitartani a végsőkig (utolsó élő emberig) ", a védők náci stílusában kiadva, a múltból ismert szólamot idézve..

A cikk elérhetőségét felraktam, lehet olvasgatni. Kiváncsi leszek h meddig lesz fent.
A Majdan is már csak Hajdan, mert eddig a nyilvánosan elérhető anyagainak több mint 90%-a került megsemmisítésre. Volt egy érdekes fénykép a "Forradalmi Statiszták" körúti kölcsön sátrairól, a háttérben a körút oldalának támasztott egymás mellett vagy 15 20 TOI WC-re..Úgy látszik a forradalmi tömeget ilyet tároltak otthon a panel 10. emeletén,hogy szükség esetén bevethető legyen, ne sz@rják össze a területet a táborozás hosszú hónapjai során..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 195
67 652
113
A mosógép chipekből ilyet is lehet alkotni.Egy amerikai kommentelő követeli,hogy kell neki egy ilyen a kocsmába járáshoz https://x.com/simpatico771/status/1731825529014087945?s=20:)
Hóó ilyen még a mi Nato kompatibililis hadseregnek sincs. Pedig milyen menő volna egy kiállításon.
Egyre nagyobb számban alkalmaznak ilyen specifikus dron járműveket.
Ellatmany szállításra, sebesult szállításra. Kis méret, mégse egy BMP, vagy Btr, vagy épp a másik oldalon egy kotla M113. A múltkor is csak Dronnal tudták kiiktatni az ukránok.

A bucsai színi előadás ezek szerint tényleg megrendezett volt.
A felülo meg integeto hullák láttán én már akkor is sejtettem.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 146
36 746
113
Hóó ilyen még a mi Nato kompatibililis hadseregnek sincs. Pedig milyen menő volna egy kiállításon.
Egyre nagyobb számban alkalmaznak ilyen specifikus dron járműveket.
Ellatmany szállításra, sebesult szállításra. Kis méret, mégse egy BMP, vagy Btr, vagy épp a másik oldalon egy kotla M113. A múltkor is csak Dronnal tudták kiiktatni az ukránok.

A bucsai színi előadás ezek szerint tényleg megrendezett volt.
A felülo meg integeto hullák láttán én már akkor is sejtettem.
Bezzeg a mink köztársasági elnöki úrasszonyunk benyelte a bucsai szart mint kacsa a nokedlit.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz csapatok megsemmisítették az ukrán szolgálatban maradt páncélozott tüzérségi kishajót

Az egyik ukránoknál maradt Gyurza-M típusú hajó megsemmisüléséről készült felvétel orosz és ukrán forrásokon jelent meg. A leírás szerint a hajó a Berezan folyó torkolati vizében volt Ocsakov közelében, és egy orosz felderítő drón fedezte fel. Ezt követően Lancettel rálőtt a hajóra.

Az orosz különleges hadművelet kezdetén az ukrán haditengerészetnél hét 58155-ös „Gyurza-M” projekt tüzérségi páncélozott hajó volt szolgálatban, a nyolcadik pedig éppen elkészült. Az Azovi-tengeren található négy kis hajót elfogták az orosz csapatok, és a Fekete-tengeri flotta részévé váltak. Az elkészült nyolcadik, a "Bucsa" az úgynevezett "folyami flottilla" része, és a kijevi régióban található. A maradék három Gyurza a Fekete-tengeren tevékenykedett, a jelek szerint az érintett hajó e három egyike volt.

Az 58155 "Gyurza-M" projekt páncélozott hajóit az "Állami Hajóépítési Kutató és Tervező Központ" (Nikolajev) ukrán vállalat fejlesztette ki, és az 58150 "Gyurza" projekt hajóinak továbbfejlesztése. A bejelentett sebesség legfeljebb 25 csomó, a gazdaságos utazótáv 700 mérföld, az önállóságuk pedig öt nap. A legénység mindössze öt főből áll.

Részben innen szokták a támadásukat elindítani a Krím ellen. Minek hozhatták fel ide ezt a hajócskát, már nem tudjuk meg. hogy a nato földerítőgépek mit terveztek ki neki, nekik, a következő partraszállásosdinál.


*****************************

Nikopolban a Kutuzov utcát Bandera utcára nevezték át.

Már itt lenne az ideje, hogy a nagyon mérvadó európai országokban is kapor fasisztáról nevezzenek el valamit. Temetőt?