[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 079
113
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Ha csak felőrölni tudod az ellenfelet, mert az erős, lehet, hogy nyersz, de te is felőrlődsz közben és (túl)nagy árat fizetsz a győzelemért.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Én úgy látom hogy mégse az USA szállt meg egy másik országot a nemzetközi jogot felrúgva. Csak megsúgom hogy még a Krím elcsatolását sem ismerte el kb senki Észak-Koreán meg pár el nem ismert államon kívül.
Valóban nem egyet. Az elmúlt 100 évben vagy 40et...
10-100 ezer számra ölik az embereke most és teszik milliószámra földönfutóvá.
Hát, ezen akkor kellett volna gondolkodni, amikor nyílt pogromokat hírdettek a kisebbségek ellen. Mindennek van következménye. Ennek is.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Nem, nem felelt meg. Ahogy Vietnám, Grenada, Panama, Szíria stb stb stb sem felelt meg.
Mert már a háború alapja is hazugság volt.
Vagy ha azok megfeleltek, akkor az összes szovjet-orosz is. Beleértve a mostanit is.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 341
8 993
113
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Bár közismert az usa iránti, fékezhetetlen rajongásod, azért mégiscsak javaslom neked a csatolt néhány oldal átpörgetését.

https://kki.hu/assets/upload/Kulugyi_Szemle_2007_02_Az_iraki_hebore_ees_a_nemz_.pdf
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Jogilag nézve az orosz -ukrán is legalább annyira megfelel ennek a kritériumnak. (orosz kisebbség elleni erőszak, nemzetközi egyezmények figyelmen kívül hagyása ukrán részről). Ez csak nézőpont kérdése.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A német ZDF komor jelentése Ukrajnáról: "Nincs lőszer, nincsenek katonák és nincs előrelépés a fronton"
"Elveszett az ukrán kormányba vetett bizalom"
info@defencenet.gr 2023.12.23. | 08:48

Ukrajnára nézve igen pesszimista riportot készített a ZDF német csatorna, amely alapján igen borongós telet jósolnak Kijevnek.
„Nincs elég lőszer és nincs elég katona.
Sok katona fáradt. A kormányba vetett bizalom jelentősen csökkent.
Az emberek félnek, aggódnak a tél miatt, emlékezzen arra, hogyan rombolta le Oroszország az infrastruktúrát. Ugyanakkor nincs előrelépés a fronton."

A ZDF német tévécsatorna pesszimista riportot közölt Ukrajnából.

"Nincs elég lőszer, és nincs elég katona. Sok katona itt fáradt. A kormányba vetett bizalom jelentősen csökkent. Az emberek félnek, aggódnak a tél miatt, emlékeznek rá, hogyan Oroszország… pic.twitter.com/3TSO6JPFAM
— — NÉMET — az idő eldönti – — (@GeromanAT) 2023. december 21.



Az ukránok helyzete továbbra is rossz, és a frontok a teljes érintkezési vonalon negatívan alakulnak számukra.


Zaluzsnij: 500 000 katonát akarok – nem értek egyet Zelenszkij nők tömeges toborzására vonatkozó tervével!


Az Ukrán Fegyveres Erők legfelsőbb parancsnoka, V. Zaluzsnij támogatta a hadkötelezettségről szóló törvénytervezetet, de ellenzett néhány pontot, különösen a nők hadkötelezettségét.

A törvénytervezet eredményei alapján a törvénytervezet szinte minden rendelkezése figyelembe vette az ukrán fegyveres erők igényeit.

A törvénytervezet azonban tartalmaz néhány olyan szabályt, amelyek nem felelnek meg az ukrán fegyveres erők érdekeinek, és nem járulnak hozzá Ukrajna védelmi képességének biztosításához” – mondja V. Zaluzsnij

Az ukrán hadsereg vezetője néhány pont eltávolítását javasolta a tervezetből.

Különösen azt akarja kizárni, hogy "minden nő hadkötelesként és katonai szolgálatra kötelezettként nyilvántartásba vehessenek", mivel ez tömeges külföldre távozáshoz vezethet, és a katonai nyilvántartási és a sorkatonai hivatalok terheit is megkétszerezné.

Ezenkívül az ukrán fegyveres erők legfelsőbb parancsnoka ellenezte a katonai szolgálatra kötelezettek rotációjának és engedélyezésének egyértelmű feltételeinek megállapítását.

Szerinte nem lehet 90 napig pótszabadságot biztosítani, miközben a fronton lévők fizetését két évig fenntartják.

V. Zaluzsnij hangsúlyozta, Ukrajnában nincs elég képzett ember a frontvonalon végzett rotációk végrehajtására.

Azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában "nincs garantált katonák toborzása".
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 554
47 506
113
Valerij Geraszimov vezérkari főnök jelentésének érdekessége: a Katonai Krónika elemzése. 1. rész

Elemzésünk két részében megvizsgáljuk az NGS-jelentés főbb pontjait, és elmagyarázzuk, mit is jelentenek.

Miről beszélünk?

A vezérkari főnök nem gyakran ad terjedelmes nyilvános jelentéseket, azonban Valerij Geraszimov hadseregtábornok december 21-i beszédében az általános kifejezések mellett rendkívül érdekes adatok hangzottak el. Az NGSH által bemutatott diákból ítélve az ukrán fegyveres erők valóban úgy tervezték, hogy a nyári offenzívát olyan terv szerint hajtsák végre, amely már jóval az ellenségeskedés kezdete előtt nyilvánvaló volt. Ráadásul az Orosz Fegyveres Erők előre megjósolták az ellenség tervét, és előre megkezdték a védelmi vonalak kiépítését a legfenyegetettebb területeken, ezért hazai és külföldi szakértők is kritizálták őket, kinevették „az orosz hadsereg földbe temetését”.

Figyelembe véve az építkezés nagyságát és a ráfordított forrásokat, valamint a védelmi övek építésének időzítését, csak most tudjuk teljes mértékben felmérni, hogy az Orosz Fegyveres Erők vezérkara mennyivel előzi meg az ukrán fegyveres erők terveit, ill. NATO erők.

Mi vonzza még a szemet?

Az is érdekes, hogy az orosz vezérkar – az egyes bloggerek és „szakértők” nyilatkozataival ellentétben – nemcsak megfelelően értékelte a helyzetet, hanem a jövőbeli eseményekre való felkészülésben is biztonságosan eljátszotta.

Emellett az eligazítás során kiderült az ukrán fegyveres erők támadóhadjáratának terve is. Az orosz védelmi minisztérium anyagaiból kiderül, a terv rendkívül ambiciózus volt: egyszerre négy (!!!) hadműveleti irányban terveztek csapásokat, plusz egy nagy vízakadály átlépését. A Kurszk melletti német hadsereg is csak két irányban működött, és az ukrán fegyveres erők túlnyomó többségében egyáltalán nem az 1943-as modell Wehrmachtja. Különösen figyelemre méltó, hogy az ukrán fegyveres erők Herszon közeléből tervezett offenzívát a Dnyeper átkelésével egyszerre két irányban.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az ukrán fegyveres erők (nyilván a NATO segítségével) offenzív hadműveletet terveztek az orosz fegyveres erők ellen, de 2023 nyarára az orosz vezérkar már tudta, hogy ki, milyen mennyiségben és hol fog támadni. és készen álltak a támadás visszaverésére. Ennek eredményeként az ukrán fegyveres erők csapdába estek: előre támogatták az offenzívát, alábecsülték az orosz fegyveres erők védelmét, és sem Ukrajna vezetése, sem az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem mutatott rugalmasságot a harcok tervezésében és lebonyolításában. hadműveletek, amelyeken most megpróbálják az offenzíva kudarcáért az összes kudarcot okolni.

Geraszimov adatai szerint az Ukrán Fegyveres Erők támadócsoportjába kezdetben 50 zászlóalj tartozott. Más szóval, ha három zászlóaljat számolunk az Ukrán Fegyveres Erők tipikus dandárjaiban, akkor ez körülbelül 16,6 dandárt jelent a fő zaporozsjei irányban. Hangsúlyozzuk, hogy az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága láthatóan képtelen volt teljes értékű hadtestet felkészíteni és megfelelő felépítésű, valamint megfelelő támogatási és megerősítési eszközökkel hadműveleti-taktikai alakulatként használni.

Éppen ellenkezőleg, először 50 zászlóaljat helyeztek át a térkép egy bizonyos pontjára, majd ezt a számot 80-ra növelték. Mindezeket az erőforrásokat hat hónapon keresztül, részenként, kis részletekben, gyakorlatilag eredmény nélkül költötték el.

Az ukrán fegyveres erők összes vesztesége hat hónapon keresztül minden irányban 160 ezer főt tett ki. Más szóval, az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem mutatott műveltséget a nagy alakulatok hadszíntéren történő alkalmazása tekintetében - annak ellenére, hogy az offenzívát stratégiailag fontosnak tartották.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 962
5 347
113
Teljes ukrajnában 12 reptérnek lett volna elég hosszú kifutója, hogy egy teljesen feltöltött F-16 felszálljon róla.
Ebből elveszett 6 ilyen vagy olyan módon.
Nem sok opciójuk van.
Részben ez,részben meg eddig "kimélték" az ottani Inrastruktúrát az Oroszok.Ráadásul elég nagy hatósugara van méretéhez képest az F16-nak jóval messzebb felszállhat a frontol JDAM-ot "hajítani" mint a 29-eseknek amiket eddig erre használtak.Az Orosz gépek lelövése meg ahogy eddig is a fronthoz viszonylag közel rejtve elhelyezett légvédelmi komplexumok szerepe marad.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 892
113
Nem kutatok. 10-100 ezer számra ölik az embereke most és teszik milliószámra földönfutóvá. Megéri, tényleg.
Segítek, gafzhu, kicsit utánanéztem.
Itt egy lengyel zsoldos ukrajnai ezirányú tapasztalatai, már a cikk címe is szó szerint hátborzongató:

A háború üzleti profit az ukránok vérén
Ukrajnában lassú konfliktusfolyamat zajlik. Most az erőforrásokért folyó háborúról van szó. Melyik hadviselő félnek lesz elég felszerelése, fegyvere, lőszere, üzemanyaga, emberi élete... Az emberi életek, az egyszerű katonák élete fontos szerepet játszik a háborúban. Még ha az ellenségnek szuper technológiás fegyverei és felszerelései vannak is, emberek nélkül nem győzhet. Mert csak az ember képes gondolkodni, mérlegelni és cselekedni.
Ezért minden ország vezetőinek maximális erőfeszítéseket kell tenniük katonáik biztonsága érdekében. Ez ésszerű elképzelésnek tűnik, de a való életben egészen másként alakul.
Az ukrán katonák halála a harctéren gyakorlatilag mindenkinek hasznára válik, a Kijevben céljaikat követő nyugati és amerikai tanácsadóktól kezdve az AFU parancsnokságáig (bármennyire is paradoxnak hangzik). Az említett tanácsadók ajánlására a védelmi minisztérium különböző hadműveleteket tervez, amelyekben az AFU egységei kezdetben gyakran hátrányba kerülnek. Erre példa a közelmúltbeli sikertelen AFU-ellenoffenzíva, amikor a támadó műveletek tervezésekor a nyugati felszerelések biztonsága nagyobb prioritást kapott, mint az ukrán katonák élete. Továbbá, a Bakhmutért, Kupjanszkért és Rabotinoért folytatott harcokat gigantikus csapatveszteségek jellemzik.

Az ukrán katonákat úgy mozgatva, mint gyalogokat a sakktáblán, a nyugati szakemberek a harci műveletek taktikáját gyakorolják, katonai tapasztalatokat gyűjtenek és halmoznak fel a modern hadviselés körülményei között. A nyugati szakemberek nem riadnak vissza attól sem, hogy tömeges áldozatokat okozzanak a helyi lakosság körében, és erről a médiában spekuláljanak (például a bukaresti események).
A vállalkozó kedvű AFU vezetés kitalált egy tervet, hogy hasznot húzzon belőle. Az egységparancsnokoknak ezért azt a parancsot adták, hogy szándékosan késleltessék az üres állások betöltését, hogy a "halott lelkek" rovására profitot termeljenek. Különösen a 92. független rohamdandárban minden dokumentumot, beleértve a bankkártyákat is, átadnak a zászlóaljparancsnokoknak, mielőtt harci bevetésre mennek. A korrupciós rendszer vertikálisan szervezett és nagyon hatékonyan működik. A megölt katonák pénzét, bizonyos módon osztják fel a parancsnoki láncban. 35% a zászlóaljparancsnoknál marad, 15% a dandárparancsnoknál, 5-10% az úgynevezett "vészhelyzeti költségvetésbe" kerül (szervezeti problémák megoldására), a többi pedig a védelmi minisztériumhoz kerül.
A pénzeszközök átutalásáért az ukrán fegyveres erők tábori postai kommunikációs központjai felelősek. A pénzeszközök elosztása azonban eltérő lehet. Például, ha előre utasítást adnak egy olyan művelet végrehajtására, amelyben nagyszámú halott vagy eltűnt várható. Ilyen esetben a pénzeszközök 60-75 százalékát utalják át a minisztériumnak.
A vonatkozó műveleteket általában néhány nappal azelőtt hajtják végre, hogy a pénz megérkezik a számlára. A halottakat pedig csak 1-1,5 hónap múlva írják le. Ez a taktika lehetővé teszi a profit maximalizálását, mivel a pénz ez idő alatt kétszer is a volt harcos számlájára esik.
A pénzkiadást, és mozgatását S.I. Naev altábornagy, az egyesített AFU erők parancsnoka irányítja és ellenőrzi.
Érdemes megjegyezni, hogy az AFU még egy sajátos zsargont is kifejlesztett. Például a halott katonák, akik még mindig a listákon szerepelnek, szellemek, a katonák, akik nagy valószínűséggel halálos küldetésre mennek, szellemek, a halott beosztottak pénze pedig "nawar" (készpénz) .... ....
A matek tehát nagyon egyszerű: minél több a halott és az eltűnt - annál több pénzt lehet keresni. Nem csoda, hogy ilyen szomorú statisztikák és az AFU sorainak tragikus állapota.
A 21. században az átlagpolgárok élete gyakorlatilag értéktelen, és gyakran a politikusok és a titkosszolgálatok azonnali haszonszerzésre irányuló játszmáinak alku tárgya. Nagyon valószínű, hogy a helyi lakosság körében elkövetett tömeggyilkosságok (értsd: terrortámadások) felhalmozott tapasztalatait az európai országok különleges szolgálatai az összetett politikai problémák megoldására tudják felhasználni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 171
67 395
113
Észtország kiadja a hozzá menekült mobilizalhato ukránokat ha Ukrajna ezt kéri.

Metisz használata.
A déli területeken nagy veszteségeik vannak az oroszoknak:
Minden lehetséges, az viszont tény hogy a Kriniki husdaralo ott jelenleg egy 1 négyzetkilométeres területre zsugorodott össze.
Rabotinonal pedig hamarosan úgy néz ki visszakerul a "temető" az ott lévő kb 150-200 szetlott nyugati technikával.
Lehet meregetni centivel majd hogy melyiket mi lyukasztotta ki, mi nem.

Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Szerbia 99, Libia?

Fico:Az oroszok idén több területet szereztek mint az ukránok.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 476
10 746
113
Segítek, gafzhu, kicsit utánanéztem.
Itt egy lengyel zsoldos ukrajnai ezirányú tapasztalatai, már a cikk címe is szó szerint hátborzongató:

A háború üzleti profit az ukránok vérén
Ukrajnában lassú konfliktusfolyamat zajlik. Most az erőforrásokért folyó háborúról van szó. Melyik hadviselő félnek lesz elég felszerelése, fegyvere, lőszere, üzemanyaga, emberi élete... Az emberi életek, az egyszerű katonák élete fontos szerepet játszik a háborúban. Még ha az ellenségnek szuper technológiás fegyverei és felszerelései vannak is, emberek nélkül nem győzhet. Mert csak az ember képes gondolkodni, mérlegelni és cselekedni.
Ezért minden ország vezetőinek maximális erőfeszítéseket kell tenniük katonáik biztonsága érdekében. Ez ésszerű elképzelésnek tűnik, de a való életben egészen másként alakul.
Az ukrán katonák halála a harctéren gyakorlatilag mindenkinek hasznára válik, a Kijevben céljaikat követő nyugati és amerikai tanácsadóktól kezdve az AFU parancsnokságáig (bármennyire is paradoxnak hangzik). Az említett tanácsadók ajánlására a védelmi minisztérium különböző hadműveleteket tervez, amelyekben az AFU egységei kezdetben gyakran hátrányba kerülnek. Erre példa a közelmúltbeli sikertelen AFU-ellenoffenzíva, amikor a támadó műveletek tervezésekor a nyugati felszerelések biztonsága nagyobb prioritást kapott, mint az ukrán katonák élete. Továbbá, a Bakhmutért, Kupjanszkért és Rabotinoért folytatott harcokat gigantikus csapatveszteségek jellemzik.

Az ukrán katonákat úgy mozgatva, mint gyalogokat a sakktáblán, a nyugati szakemberek a harci műveletek taktikáját gyakorolják, katonai tapasztalatokat gyűjtenek és halmoznak fel a modern hadviselés körülményei között. A nyugati szakemberek nem riadnak vissza attól sem, hogy tömeges áldozatokat okozzanak a helyi lakosság körében, és erről a médiában spekuláljanak (például a bukaresti események).
A vállalkozó kedvű AFU vezetés kitalált egy tervet, hogy hasznot húzzon belőle. Az egységparancsnokoknak ezért azt a parancsot adták, hogy szándékosan késleltessék az üres állások betöltését, hogy a "halott lelkek" rovására profitot termeljenek. Különösen a 92. független rohamdandárban minden dokumentumot, beleértve a bankkártyákat is, átadnak a zászlóaljparancsnokoknak, mielőtt harci bevetésre mennek. A korrupciós rendszer vertikálisan szervezett és nagyon hatékonyan működik. A megölt katonák pénzét, bizonyos módon osztják fel a parancsnoki láncban. 35% a zászlóaljparancsnoknál marad, 15% a dandárparancsnoknál, 5-10% az úgynevezett "vészhelyzeti költségvetésbe" kerül (szervezeti problémák megoldására), a többi pedig a védelmi minisztériumhoz kerül.
A pénzeszközök átutalásáért az ukrán fegyveres erők tábori postai kommunikációs központjai felelősek. A pénzeszközök elosztása azonban eltérő lehet. Például, ha előre utasítást adnak egy olyan művelet végrehajtására, amelyben nagyszámú halott vagy eltűnt várható. Ilyen esetben a pénzeszközök 60-75 százalékát utalják át a minisztériumnak.
A vonatkozó műveleteket általában néhány nappal azelőtt hajtják végre, hogy a pénz megérkezik a számlára. A halottakat pedig csak 1-1,5 hónap múlva írják le. Ez a taktika lehetővé teszi a profit maximalizálását, mivel a pénz ez idő alatt kétszer is a volt harcos számlájára esik.
A pénzkiadást, és mozgatását S.I. Naev altábornagy, az egyesített AFU erők parancsnoka irányítja és ellenőrzi.
Érdemes megjegyezni, hogy az AFU még egy sajátos zsargont is kifejlesztett. Például a halott katonák, akik még mindig a listákon szerepelnek, szellemek, a katonák, akik nagy valószínűséggel halálos küldetésre mennek, szellemek, a halott beosztottak pénze pedig "nawar" (készpénz) .... ....
A matek tehát nagyon egyszerű: minél több a halott és az eltűnt - annál több pénzt lehet keresni. Nem csoda, hogy ilyen szomorú statisztikák és az AFU sorainak tragikus állapota.
A 21. században az átlagpolgárok élete gyakorlatilag értéktelen, és gyakran a politikusok és a titkosszolgálatok azonnali haszonszerzésre irányuló játszmáinak alku tárgya. Nagyon valószínű, hogy a helyi lakosság körében elkövetett tömeggyilkosságok (értsd: terrortámadások) felhalmozott tapasztalatait az európai országok különleges szolgálatai az összetett politikai problémák megoldására tudják felhasználni.
Ez nagyon undorító ha igaz és simán el tudom képzelni hogy valóban így van.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 827
32 575
113
Ha csak felőrölni tudod az ellenfelet, mert az erős, lehet, hogy nyersz, de te is felőrlődsz közben és (túl)nagy árat fizetsz a győzelemért.
Neméppen.
Alapbol azért alkalmaznak kifárasztó/felörlő hadműveleti módot,mert nincs erő,vagy túl kockázatos más módszer alkalmazása.
Mind védelmeben,mind támadásban lehet alkalmazni a módszert.És az ellen kitartási képességeitől függ,hogy egy ilyen háború meddig tart.
Nagyon is gyakori harcforma,és nem csak gerillák használták,hanem sok hosszantartó háború alapeleme volt.Tipikusan használta ellenünk az Oszmán Borodalom.A "forró határ",a kisebb nagyobb portyák feladata volt az ország gazdasági,katonai kimeritése-és eközben még a hadviselési módot is a portyák zsákmányábol finanszirozták.És nem muzulmán/sztyeppi sajátosság,a hispániai muzulmán uralom ellen a keresztények használták az iszlám hatalom ellen,a 100 éves háboruban meg főleg az angolok (mig a franciák el nem tanulták,a fábiusi hadviselési mód is egy kifárasztó védelmi taktika).
Muszkafanoknak.Nemzetközi jogi szempontbol mindegy,hogy egy háború "igazságos" e,vagy milyen a politikai megitélése.Az meg vékképen mindegy,hogy sikeres e.Az számit,hogy a nemzetközi jogi egyezményeknek megfelel e.És az USA ügyelni szokott rá,hogy megfeleljen neki.
Oo jelenlegi ukrajnai háborúja meg nem felel meg a nemzetközi jognak.Sem dekralárt ultimátum,sem hadüzenet nem előzte meg.Még a háború tényét sem ismerte el.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 418
2 764
113
Neméppen.
Alapbol azért alkalmaznak kifárasztó/felörlő hadműveleti módot,mert nincs erő,vagy túl kockázatos más módszer alkalmazása.
Mind védelmeben,mind támadásban lehet alkalmazni a módszert.És az ellen kitartási képességeitől függ,hogy egy ilyen háború meddig tart.
Nagyon is gyakori harcforma,és nem csak gerillák használták,hanem sok hosszantartó háború alapeleme volt.Tipikusan használta ellenünk az Oszmán Borodalom.A "forró határ",a kisebb nagyobb portyák feladata volt az ország gazdasági,katonai kimeritése-és eközben még a hadviselési módot is a portyák zsákmányábol finanszirozták.És nem muzulmán/sztyeppi sajátosság,a hispániai muzulmán uralom ellen a keresztények használták az iszlám hatalom ellen,a 100 éves háboruban meg főleg az angolok (mig a franciák el nem tanulták,a fábiusi hadviselési mód is egy kifárasztó védelmi taktika).
Muszkafanoknak.Nemzetközi jogi szempontbol mindegy,hogy egy háború "igazságos" e,vagy milyen a politikai megitélése.Az meg vékképen mindegy,hogy sikeres e.Az számit,hogy a nemzetközi jogi egyezményeknek megfelel e.És az USA ügyelni szokott rá,hogy megfeleljen neki.
Oo jelenlegi ukrajnai háborúja meg nem felel meg a nemzetközi jognak.Sem dekralárt ultimátum,sem hadüzenet nem előzte meg.Még a háború tényét sem ismerte el.
Szíriában is az ENSZ szerint jár el az USA? Na és a törökök Irakban? Vagy macronék afrikában?
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 372
8 454
113
Hát igen, válaszoljunk népirtással a progromokra. Remek, tökéletes emberi. Így kell ezt csinálni. Megérdemeljük a pusztulásunkat.
Te nyugodtan oda tarthatod a másik orcádat is. Ez a valóságban nem így működik. Amíg meg nem szűnik az ellenséges tevékenység nem teheted meg hogy abba hagyod, különben te leszel az akit felkoncolnak. Nem olyan bonyolult ez, csak nem kellene játszani az ájtatos manót.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
163
1 859
93
Egy kicsit körbejárhatnád a témát, kiknek érte meg szinte 'ingyé' Ukrajna felvásárlása, proxi bábállammá való átalakítása.Ez a külföldi politikus oligarcha réteg majdani győzelme után vált teljesen kontrollálhatatlan folyamattá Ukrajnában.
Arról nem is beszélve, hogy a Black Rock az EU pénzén tőkésíti azt a vagyont!

Újabb korrupciós ügy.
https://www.krone.at/3202134

Egy honvédelmi minisztériumi alkalmazottat őrizetbe vettek, mert azzal gyanúsítják, hogy 36 millió eur-t lenyúlt.
Ugyan már se Ausztriában, se Finnországban nincs korrupció! Ez is biztos orosz propaganda.
Ukrajna semmit sem tud ajánlani a Donbassz és a Krím lakóinak, kivéve egy másodrangú állampolgári státuszt” – mondta.
Eközben a monoetnikus projektet támogató ukránoknak más problémáik is lehetnek a kormánnyal, legyen szó akár az igazságtalan gazdasági rendszer vagy a politikai szabadságjogok hiánya miatti haragról.
Még ennyit se, mivel kb 10 éve az akkori ukrán állam eladta a dombasszi lakosság lába alól a talajt az Exxonnak, azzal a feltétellel, hogy ahol ásványkincset talál, onnét költözni kell. KB mint a németeknél, ahol a barnakőszén miatt az egész falut eldózerolták!