[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Valamit olvastam egy-két napja. Hír szólt arról, hogy egy orosz utasszállító gép indult az OF-ből az USA-ba. Nam tettem be, mert ezen kívül mást nem tartalmazott. Nem emlékszem, melyik csatornán olvastam.
Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságírót a múltkor egy meg nem nevezett washingtoni tisztviselő egy kissé átverte. Erre Hal Turner nagyszerű pamfletet kanyarított az orosz repülőgépről, bár még most sem lehet tudni, az mit is csinált. Ha csak a diplomaták és a személyzet cseréje történt, azok miért nem álltak készen a hazaindulásra? Van olyan hír is, hogy fogolycsere történik, de hogy kit hoztak és kit visznek, nem lehet tudni.


Ukrajna halott, Kijev nem talál embereket, akik harcolnának érte


Ukrajna nem létezhet monoetnikus és monokulturális államként az 1991-es határain belül, ami a lényege annak, amire Volodimir Zelenszkij elnök kormánya törekszik az Oroszországgal zajló konfliktusban – mondta egy pénteki interjúban volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics.
A volt tisztviselő Julija Latinyina újságírónak nyilatkozva „halottnak” nyilvánította a nacionalista ukrán projektet, kijelentve, hogy Kijev nem talál olyan embereket, akik hajlandóak lennének harcolni érte. Azt állította, hogy a fronton lévő katonák 30-70 százaléka nem hajlandó harcba vonulni, és dezertálási lehetőséget keres. Aresztovics szerint a hadmegtagadók „ítéletet mondtak erre a rendszerre, megpecsételték a végét”.
Zelenszkij kijelentése, miszerint az ukrán katonai vezetés akár 500 ezer embert is mozgósítani akar a háborús erőfeszítésekhez, Aresztovics szerint a parancsnokok egyfajta „trollkodásának” tűnik. A cél teljesen irreális – állította.
Mivel Kijev fokozza a nyomást a behívókra, azok hamarosan nem menekülnek tovább a behívók elől, hanem lőni kezdenek rájuk – jósolta az ex-tisztviselő.
Az ukránon kívüli kultúrájú emberek, legyenek oroszok vagy más kultúrájúak, nem akarnak egy monoetnikus Ukrajnáért harcolni, mert Kijev diszkriminálja őket – jegyezte meg a kommentátor. Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik orosz ellenőrzés alatt álló területeken élnek, amelyeket Kijev erőszakkal akar visszavenni.
Ukrajna semmit sem tud ajánlani a Donbassz és a Krím lakóinak, kivéve egy másodrangú állampolgári státuszt” – mondta.
Eközben a monoetnikus projektet támogató ukránoknak más problémáik is lehetnek a kormánnyal, legyen szó akár az igazságtalan gazdasági rendszer vagy a politikai szabadságjogok hiánya miatti haragról.
„A tiltások országában élünk, egy olyan országban, ahol a szabadságjogokat elnyomják… ahol elkapnak és a hadseregbe kényszerítenek. Ki akarna egy ilyen országért harcolni?” – kérdezte Aresztovics.
Azt állította, hogy Ukrajnának csak akkor lehet jövője, ha demokratikus összetételének megfelelően gyökeresen újrakovácsolja magát multietnikus és multikulturális nemzetként, és a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe. Egy ilyen Ukrajna meggyőzhetné az embereket, hogy éljenek és haljanak érte, ahelyett, hogy menekülési lehetőségeket keresnének.
Egy ilyen Ukrajna meg tudna egyezni Oroszországgal és a Nyugattal egy életképes európai biztonsági architektúráról is, megszüntetve ezzel a jelenlegi konfliktus okát – érvelt.


A nő kiharcolta a férjét Zelenszkij opricsnyikjétől.

Váratlan. Így van ez.


Az oroszok irtási műveletei a kreminai erdőben


Az oroszok javítják pozícióikat Kupianszk környékén

Megdöbbentő, drónnal készített videót tettek közzé az interneten, amely bemutatja a 4. Független Gépesített Brigád ukrán állások elleni irtási műveleteit a kreminai erdőkben.
Az oroszok "megtisztítják" az Oszkol folyó jobb partja mentén minden területet, és folyamatosan javítják pozícióikat Kupjanszk és Liman felé.
Epikus drónfelvételek az Orosz Fegyveres Erők 2. AK 4. különálló motoros puskás dandárjáról, amely AFU állásokban dolgozik Kremennaya erdőiben.
Blackrussian (@Blackrussiantv) 2023. december 21
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113

Az orosz hadsereg hamarosan megkezdi a felkészülést a különleges hadművelet utolsó szakaszára​

Az orosz hadsereg hamarosan megkezdi a felkészülést az ukrajnai különleges hadművelet utolsó szakaszára – írja a Sohu című kínai kiadvány.

„Feltételezhetjük, hogy ez a konfliktus hamarosan véget ér, és legkésőbb december végén, miután az utolsó segélycsomag megérkezett Ukrajnába, az orosz hadsereg megkezdi a felkészülést a különleges hadművelet utolsó szakaszára” – áll a közleményben.

A helyzetértékelés alapja az, hogy az Ukrajnának szánt új amerikai segélycsomag az utolsó lehet, és amerikai támogatás nélkül az ukrán fegyveres erők nem tudták sokáig kitartani a harcmezőn – áll az anyagban.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora egy tájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok december végén új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának, amely az erőforrások kimerülése miatt az utolsó lesz. Az amerikai tisztségviselő szerint a Kongresszus további források elosztásáról szóló döntése nélkül az Egyesült Államoknak nem lesz többé elérhető forrása a kijevi rezsim támogatására.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703251365

Egyébként a hozzászólók ennél gyanakvóbbak, szerintük folytatódik a segélynyújtás, a Nyugat nyilatkozatai pedig porhintés.


Artyomovskoe Igazgatóság.

Az orosz hadsereg folytatja az offenzívát Chasov Yar ellen. A csaták során srácaink elfoglalták a temetőt a Chasov Yar - Khromovo - Artyomovsk autópályán ("a halál útja")


A SWIFT szerint a kínai jüan megelőzte az eurót, és a második fizetőeszköz lett a nemzetközi pénzügyi tranzakciókban.


#Összefoglaló 2023. december 23-án reggel

▪️Az éjszaka folyamán az ellenség 9 muskátlit jelentett Ukrajna felett. Robbanások hallatszottak a Khmelnitsky régióban található Starokonstantinov repülőtér környékén, valamint Cserkasszi, Odessza és Herszon régiókban.

▪️A Herson régióban
az orosz hadsereg tegnap elvesztett Szu-34-es repülőgépeket. Az ellenség lesből készült, a katonai pilóták hetek óta hasonló útvonalon hajtottak végre küldetést, és légvédelmi rendszerekkel lőtték le gépeinket. A tragédiához több tényező együttese vezetett, többek között a repülési egységek közötti interakció hiánya külön felderítő dandárral, valamint az ellenséges légvédelmi erők elhelyezkedési területeiről való teljes kép hiánya indulás előtt. A földi harcok Krynki közelében folytatódnak.

▪️A Zaporozsjei Fronton , a Rabotino-Verbovoye szektorban az Ukrán Fegyveres Erők 82. különálló légi rohamdandárjának páncélozott járművekkel ellátott kis rohamcsoportjai vállaltak támadást. A támadásokat kézifegyverekkel és tüzérségi tűzzel verték vissza. Repülésünk működik, FAB és UMPC használatban van.

▪️Artemovszkij (Bakhmutsky) irányban jelentik csapataink előrenyomulását Ivanovszkij (Vörös) irányába. Bővül az orosz fegyveres erők ellenőrzési övezete Klescsejevkától északra, Bogdanovka közelében harcok folynak.

▪️A front más szektoraiban helyi harcok zajlanak, a kezdeményezés az orosz hadsereg kezében van.

▪️Tegnap az ellenség UAV-kal támadott Zaporozhye, Belgorod, Brjanszk, Kaluga és Moszkva térségében. Feljegyezték az UAV-k sugárhajtóművel történő használatát. A belgorodi régióban Shebekino külvárosát, valamint a falut ágyúzták. Terebreno, Krasnoyaruzhsky kerület, elektromos vezetékek megsérültek. Donyeckben ( DPR ) 7 civil sérült meg a náci tűzben.Az összefoglalót készítette: Két őrnagy
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nyári oinkenzíva Oryx edition


Állítólag Észtország kész kiadni a területén található katonaszökevényeket ukrajnának.


Bábuskák repesnek az örömtől, hogy mehetnek ők is a darálóba


ukrán katona véleménye arról, hogy a propaganda átveri az embereket. És ez az a verzió amit leadhatott a tv, állítólag voltak ott szaftosabb részek is a frontról.



Már ők is hadra foghatóak:
3syMFE4.png




Egyik fő ukrán propagandista és háborús uszító Brüsszelből. "nem szándékozok visszatérni ukrajnába."
DxrIczO.jpg
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 274
113
Hát Te konkrétan azt írtad hogy az USA nem szállt meg más országokat a nemzetközi joggal ellentétes módon.

Ezt a magas labdát csapatuk le néhányan.
Nem volt szó semmiféle erkölcsi megítélésről, sőt én még oda is írtam hogy ha annak ellenére hogy az USA 2003-ban lerohanta Irakot az nem jogosítja fel az oroszokat hogy hasonlóan járjanak el.
Valószínűleg erre gondoltál:

Én úgy látom hogy mégse az USA szállt meg egy másik országot a nemzetközi jogot felrúgva.

Ezt Ukrajna kapcsán gondoltam. Más esetben nyilván szált meg másik országot az USA, bár területi hódítás akkor sem történt. Én azokat sem támogattam, igazából még csak az USA se járt jól velük. Pont ahogy most Oroszország se jár jól ezzel a háborúval. Ha nem tudsz hetek alatt lezárni egy konfliktust, akkor csak problémát csinálsz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 206
113
Ha nem tudsz hetek alatt lezárni egy konfliktust, akkor csak problémát csinálsz.
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 557
10 242
113
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Ha csak felőrölni tudod az ellenfelet, mert az erős, lehet, hogy nyersz, de te is felőrlődsz közben és (túl)nagy árat fizetsz a győzelemért.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Én úgy látom hogy mégse az USA szállt meg egy másik országot a nemzetközi jogot felrúgva. Csak megsúgom hogy még a Krím elcsatolását sem ismerte el kb senki Észak-Koreán meg pár el nem ismert államon kívül.
Valóban nem egyet. Az elmúlt 100 évben vagy 40et...
10-100 ezer számra ölik az embereke most és teszik milliószámra földönfutóvá.
Hát, ezen akkor kellett volna gondolkodni, amikor nyílt pogromokat hírdettek a kisebbségek ellen. Mindennek van következménye. Ennek is.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Nem, nem felelt meg. Ahogy Vietnám, Grenada, Panama, Szíria stb stb stb sem felelt meg.
Mert már a háború alapja is hazugság volt.
Vagy ha azok megfeleltek, akkor az összes szovjet-orosz is. Beleértve a mostanit is.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 130
113
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Bár közismert az usa iránti, fékezhetetlen rajongásod, azért mégiscsak javaslom neked a csatolt néhány oldal átpörgetését.

https://kki.hu/assets/upload/Kulugyi_Szemle_2007_02_Az_iraki_hebore_ees_a_nemz_.pdf
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Jogilag nézve az orosz -ukrán is legalább annyira megfelel ennek a kritériumnak. (orosz kisebbség elleni erőszak, nemzetközi egyezmények figyelmen kívül hagyása ukrán részről). Ez csak nézőpont kérdése.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A német ZDF komor jelentése Ukrajnáról: "Nincs lőszer, nincsenek katonák és nincs előrelépés a fronton"
"Elveszett az ukrán kormányba vetett bizalom"
info@defencenet.gr 2023.12.23. | 08:48

Ukrajnára nézve igen pesszimista riportot készített a ZDF német csatorna, amely alapján igen borongós telet jósolnak Kijevnek.
„Nincs elég lőszer és nincs elég katona.
Sok katona fáradt. A kormányba vetett bizalom jelentősen csökkent.
Az emberek félnek, aggódnak a tél miatt, emlékezzen arra, hogyan rombolta le Oroszország az infrastruktúrát. Ugyanakkor nincs előrelépés a fronton."

A ZDF német tévécsatorna pesszimista riportot közölt Ukrajnából.

"Nincs elég lőszer, és nincs elég katona. Sok katona itt fáradt. A kormányba vetett bizalom jelentősen csökkent. Az emberek félnek, aggódnak a tél miatt, emlékeznek rá, hogyan Oroszország… pic.twitter.com/3TSO6JPFAM
— — NÉMET — az idő eldönti – — (@GeromanAT) 2023. december 21.



Az ukránok helyzete továbbra is rossz, és a frontok a teljes érintkezési vonalon negatívan alakulnak számukra.


Zaluzsnij: 500 000 katonát akarok – nem értek egyet Zelenszkij nők tömeges toborzására vonatkozó tervével!


Az Ukrán Fegyveres Erők legfelsőbb parancsnoka, V. Zaluzsnij támogatta a hadkötelezettségről szóló törvénytervezetet, de ellenzett néhány pontot, különösen a nők hadkötelezettségét.

A törvénytervezet eredményei alapján a törvénytervezet szinte minden rendelkezése figyelembe vette az ukrán fegyveres erők igényeit.

A törvénytervezet azonban tartalmaz néhány olyan szabályt, amelyek nem felelnek meg az ukrán fegyveres erők érdekeinek, és nem járulnak hozzá Ukrajna védelmi képességének biztosításához” – mondja V. Zaluzsnij

Az ukrán hadsereg vezetője néhány pont eltávolítását javasolta a tervezetből.

Különösen azt akarja kizárni, hogy "minden nő hadkötelesként és katonai szolgálatra kötelezettként nyilvántartásba vehessenek", mivel ez tömeges külföldre távozáshoz vezethet, és a katonai nyilvántartási és a sorkatonai hivatalok terheit is megkétszerezné.

Ezenkívül az ukrán fegyveres erők legfelsőbb parancsnoka ellenezte a katonai szolgálatra kötelezettek rotációjának és engedélyezésének egyértelmű feltételeinek megállapítását.

Szerinte nem lehet 90 napig pótszabadságot biztosítani, miközben a fronton lévők fizetését két évig fenntartják.

V. Zaluzsnij hangsúlyozta, Ukrajnában nincs elég képzett ember a frontvonalon végzett rotációk végrehajtására.

Azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában "nincs garantált katonák toborzása".
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113
Valerij Geraszimov vezérkari főnök jelentésének érdekessége: a Katonai Krónika elemzése. 1. rész

Elemzésünk két részében megvizsgáljuk az NGS-jelentés főbb pontjait, és elmagyarázzuk, mit is jelentenek.

Miről beszélünk?

A vezérkari főnök nem gyakran ad terjedelmes nyilvános jelentéseket, azonban Valerij Geraszimov hadseregtábornok december 21-i beszédében az általános kifejezések mellett rendkívül érdekes adatok hangzottak el. Az NGSH által bemutatott diákból ítélve az ukrán fegyveres erők valóban úgy tervezték, hogy a nyári offenzívát olyan terv szerint hajtsák végre, amely már jóval az ellenségeskedés kezdete előtt nyilvánvaló volt. Ráadásul az Orosz Fegyveres Erők előre megjósolták az ellenség tervét, és előre megkezdték a védelmi vonalak kiépítését a legfenyegetettebb területeken, ezért hazai és külföldi szakértők is kritizálták őket, kinevették „az orosz hadsereg földbe temetését”.

Figyelembe véve az építkezés nagyságát és a ráfordított forrásokat, valamint a védelmi övek építésének időzítését, csak most tudjuk teljes mértékben felmérni, hogy az Orosz Fegyveres Erők vezérkara mennyivel előzi meg az ukrán fegyveres erők terveit, ill. NATO erők.

Mi vonzza még a szemet?

Az is érdekes, hogy az orosz vezérkar – az egyes bloggerek és „szakértők” nyilatkozataival ellentétben – nemcsak megfelelően értékelte a helyzetet, hanem a jövőbeli eseményekre való felkészülésben is biztonságosan eljátszotta.

Emellett az eligazítás során kiderült az ukrán fegyveres erők támadóhadjáratának terve is. Az orosz védelmi minisztérium anyagaiból kiderül, a terv rendkívül ambiciózus volt: egyszerre négy (!!!) hadműveleti irányban terveztek csapásokat, plusz egy nagy vízakadály átlépését. A Kurszk melletti német hadsereg is csak két irányban működött, és az ukrán fegyveres erők túlnyomó többségében egyáltalán nem az 1943-as modell Wehrmachtja. Különösen figyelemre méltó, hogy az ukrán fegyveres erők Herszon közeléből tervezett offenzívát a Dnyeper átkelésével egyszerre két irányban.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az ukrán fegyveres erők (nyilván a NATO segítségével) offenzív hadműveletet terveztek az orosz fegyveres erők ellen, de 2023 nyarára az orosz vezérkar már tudta, hogy ki, milyen mennyiségben és hol fog támadni. és készen álltak a támadás visszaverésére. Ennek eredményeként az ukrán fegyveres erők csapdába estek: előre támogatták az offenzívát, alábecsülték az orosz fegyveres erők védelmét, és sem Ukrajna vezetése, sem az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem mutatott rugalmasságot a harcok tervezésében és lebonyolításában. hadműveletek, amelyeken most megpróbálják az offenzíva kudarcáért az összes kudarcot okolni.

Geraszimov adatai szerint az Ukrán Fegyveres Erők támadócsoportjába kezdetben 50 zászlóalj tartozott. Más szóval, ha három zászlóaljat számolunk az Ukrán Fegyveres Erők tipikus dandárjaiban, akkor ez körülbelül 16,6 dandárt jelent a fő zaporozsjei irányban. Hangsúlyozzuk, hogy az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága láthatóan képtelen volt teljes értékű hadtestet felkészíteni és megfelelő felépítésű, valamint megfelelő támogatási és megerősítési eszközökkel hadműveleti-taktikai alakulatként használni.

Éppen ellenkezőleg, először 50 zászlóaljat helyeztek át a térkép egy bizonyos pontjára, majd ezt a számot 80-ra növelték. Mindezeket az erőforrásokat hat hónapon keresztül, részenként, kis részletekben, gyakorlatilag eredmény nélkül költötték el.

Az ukrán fegyveres erők összes vesztesége hat hónapon keresztül minden irányban 160 ezer főt tett ki. Más szóval, az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem mutatott műveltséget a nagy alakulatok hadszíntéren történő alkalmazása tekintetében - annak ellenére, hogy az offenzívát stratégiailag fontosnak tartották.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
Teljes ukrajnában 12 reptérnek lett volna elég hosszú kifutója, hogy egy teljesen feltöltött F-16 felszálljon róla.
Ebből elveszett 6 ilyen vagy olyan módon.
Nem sok opciójuk van.
Részben ez,részben meg eddig "kimélték" az ottani Inrastruktúrát az Oroszok.Ráadásul elég nagy hatósugara van méretéhez képest az F16-nak jóval messzebb felszállhat a frontol JDAM-ot "hajítani" mint a 29-eseknek amiket eddig erre használtak.Az Orosz gépek lelövése meg ahogy eddig is a fronthoz viszonylag közel rejtve elhelyezett légvédelmi komplexumok szerepe marad.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 046
16 659
113
Nem kutatok. 10-100 ezer számra ölik az embereke most és teszik milliószámra földönfutóvá. Megéri, tényleg.
Segítek, gafzhu, kicsit utánanéztem.
Itt egy lengyel zsoldos ukrajnai ezirányú tapasztalatai, már a cikk címe is szó szerint hátborzongató:

A háború üzleti profit az ukránok vérén
Ukrajnában lassú konfliktusfolyamat zajlik. Most az erőforrásokért folyó háborúról van szó. Melyik hadviselő félnek lesz elég felszerelése, fegyvere, lőszere, üzemanyaga, emberi élete... Az emberi életek, az egyszerű katonák élete fontos szerepet játszik a háborúban. Még ha az ellenségnek szuper technológiás fegyverei és felszerelései vannak is, emberek nélkül nem győzhet. Mert csak az ember képes gondolkodni, mérlegelni és cselekedni.
Ezért minden ország vezetőinek maximális erőfeszítéseket kell tenniük katonáik biztonsága érdekében. Ez ésszerű elképzelésnek tűnik, de a való életben egészen másként alakul.
Az ukrán katonák halála a harctéren gyakorlatilag mindenkinek hasznára válik, a Kijevben céljaikat követő nyugati és amerikai tanácsadóktól kezdve az AFU parancsnokságáig (bármennyire is paradoxnak hangzik). Az említett tanácsadók ajánlására a védelmi minisztérium különböző hadműveleteket tervez, amelyekben az AFU egységei kezdetben gyakran hátrányba kerülnek. Erre példa a közelmúltbeli sikertelen AFU-ellenoffenzíva, amikor a támadó műveletek tervezésekor a nyugati felszerelések biztonsága nagyobb prioritást kapott, mint az ukrán katonák élete. Továbbá, a Bakhmutért, Kupjanszkért és Rabotinoért folytatott harcokat gigantikus csapatveszteségek jellemzik.

Az ukrán katonákat úgy mozgatva, mint gyalogokat a sakktáblán, a nyugati szakemberek a harci műveletek taktikáját gyakorolják, katonai tapasztalatokat gyűjtenek és halmoznak fel a modern hadviselés körülményei között. A nyugati szakemberek nem riadnak vissza attól sem, hogy tömeges áldozatokat okozzanak a helyi lakosság körében, és erről a médiában spekuláljanak (például a bukaresti események).
A vállalkozó kedvű AFU vezetés kitalált egy tervet, hogy hasznot húzzon belőle. Az egységparancsnokoknak ezért azt a parancsot adták, hogy szándékosan késleltessék az üres állások betöltését, hogy a "halott lelkek" rovására profitot termeljenek. Különösen a 92. független rohamdandárban minden dokumentumot, beleértve a bankkártyákat is, átadnak a zászlóaljparancsnokoknak, mielőtt harci bevetésre mennek. A korrupciós rendszer vertikálisan szervezett és nagyon hatékonyan működik. A megölt katonák pénzét, bizonyos módon osztják fel a parancsnoki láncban. 35% a zászlóaljparancsnoknál marad, 15% a dandárparancsnoknál, 5-10% az úgynevezett "vészhelyzeti költségvetésbe" kerül (szervezeti problémák megoldására), a többi pedig a védelmi minisztériumhoz kerül.
A pénzeszközök átutalásáért az ukrán fegyveres erők tábori postai kommunikációs központjai felelősek. A pénzeszközök elosztása azonban eltérő lehet. Például, ha előre utasítást adnak egy olyan művelet végrehajtására, amelyben nagyszámú halott vagy eltűnt várható. Ilyen esetben a pénzeszközök 60-75 százalékát utalják át a minisztériumnak.
A vonatkozó műveleteket általában néhány nappal azelőtt hajtják végre, hogy a pénz megérkezik a számlára. A halottakat pedig csak 1-1,5 hónap múlva írják le. Ez a taktika lehetővé teszi a profit maximalizálását, mivel a pénz ez idő alatt kétszer is a volt harcos számlájára esik.
A pénzkiadást, és mozgatását S.I. Naev altábornagy, az egyesített AFU erők parancsnoka irányítja és ellenőrzi.
Érdemes megjegyezni, hogy az AFU még egy sajátos zsargont is kifejlesztett. Például a halott katonák, akik még mindig a listákon szerepelnek, szellemek, a katonák, akik nagy valószínűséggel halálos küldetésre mennek, szellemek, a halott beosztottak pénze pedig "nawar" (készpénz) .... ....
A matek tehát nagyon egyszerű: minél több a halott és az eltűnt - annál több pénzt lehet keresni. Nem csoda, hogy ilyen szomorú statisztikák és az AFU sorainak tragikus állapota.
A 21. században az átlagpolgárok élete gyakorlatilag értéktelen, és gyakran a politikusok és a titkosszolgálatok azonnali haszonszerzésre irányuló játszmáinak alku tárgya. Nagyon valószínű, hogy a helyi lakosság körében elkövetett tömeggyilkosságok (értsd: terrortámadások) felhalmozott tapasztalatait az európai országok különleges szolgálatai az összetett politikai problémák megoldására tudják felhasználni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 324
68 559
113
Észtország kiadja a hozzá menekült mobilizalhato ukránokat ha Ukrajna ezt kéri.

Metisz használata.
A déli területeken nagy veszteségeik vannak az oroszoknak:
Minden lehetséges, az viszont tény hogy a Kriniki husdaralo ott jelenleg egy 1 négyzetkilométeres területre zsugorodott össze.
Rabotinonal pedig hamarosan úgy néz ki visszakerul a "temető" az ott lévő kb 150-200 szetlott nyugati technikával.
Lehet meregetni centivel majd hogy melyiket mi lyukasztotta ki, mi nem.

Ez nem feltétlen igaz.A kifárasztó,felörlő hadviselési mód pont az elhúzódó háborúra épit.És nem csak gerillák használták.
Az USA pedig tényleg ritkán viselt háborút a nemzetközi joggal ellentétesen.Jogilag,és csak jogilag nézve,az iraki és afgán háborúi is megfelelnek a nemzetközi jognak.
Szerbia 99, Libia?

Fico:Az oroszok idén több területet szereztek mint az ukránok.