[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 974
21 926
113
Mit kell eufezmusokat hasznàlni mint "kontraktor" Magyarul se hivják őket vállalkozónak. Zsoldos a magyar szó.
Persze, ahol naponta előfordul sztrájk, kondér, üst, doboz, ott elfèrne a "katonai egyéni vállalkozó" is. :)
Tartalmilag:
Vègignèztem, várva, hogy jön valamilyen nagy újdonság, meglepetés.
Jól kiképzett, jó beszélőkészséggel rendelkező katonák, akiknek nyilvànvalóan volt eszük és lehetőségük, hogy kimaradjanak a forró helyzetekből. Elvègre nem meghalni mentek oda, hanem pénzt keresni.

dudi ha nem megy a szövegértés,vagy az összefüggések megértése egy szövegkörnyezetben akkor szerintem inkább engedd el,nem kell neked mindenhez IS értened,pláne úgy,hogy nem értesz hozzá ..

hány helyen is dolgoztál mint PMC alkalmazott ? (kb sehol)

mi az a PMC ?

Olyan védelmi vállalkozó vagy katonai vállalkozó olyan katonai szakember, aki katonai gyakorlatát arra használja fel, hogy széles körű szolgáltatásokat nyújtson magánintézményeknek és kormányzati szerveknek. Ez magában foglalhatja a fegyveres kíséret megszervezését és a fegyveres erők ellátásának koordinálását a háborús övezetekben,a biztonsági részletező szerepek ellátását is a kormánytisztviselők vagy a nagykövetségek számára.

tehát felesleges őket összemosni,vagy úgy beállítani mint egy egyszerű szerelőt (aki egyébként szintén lehet specialista,egy adott területen),akinek nulla tapasztalata van a terepen és őt kell kisérgetni,mint valami újságírót,vagy irodai alkalmazott hivatalnokot.

Személyenként változhatnak a feladatkörök,viszont a felvételnél előnyt jelentenek ha:

van középiskolai végzettség
előnyt élveznek azok akik rendvédelmi szerveknél ,hadseregben szolgáltak
szintén előnyt jelent a nyelvtudás : angol.francia,arab,spanyol,orosz
a felvételnél a szakmai önéletrajzban érdemes kitérni arra,hogy müveleti területen hol dolgozott előtte,milyen előképzése van,esetleg van-e speciális képzettsége (pl ejtőernyős,búvár,robbantástechnikai szakképzés,jogosítvány stb stb)

Sok cégnek van olyan képzése,ahol a civil szférából érkezőket képzik ki,és ezután a képzés után tesznek egy vizsgát,amelynek a sikeres elvégzése után jogosultak lesznek arra,hogy a cég által kiadott bizonyítványt felmutatva külső munkákra jelentkezhessenek.

a vizsga során megtanulják részletesen,hogyan kell a különböző fegyvereket kezelni,lövészeteken vesznek részt stb stb ..tehát kb ugyanazt a szintet lehozzák majd mint egy lövészkatona.

Az orvosi mentőorvosi végzettség szintén előnyt jelent a felvételnél,ők meg lehet nem is kerülnek közvetlen harci zónába,nem kizárható,de nem feltétlenül biztos,hogy oda kerülnek.

de te nyugodtan definiálhatod,hogy minek lehet nevezni azt aki a privát (tehát nem a reguláris állami szféra keretein belül) lát el katonai feladatokat vállakozóként,és ezért ráadásul pénzt is kap az őt alkalmazó cégtől ,(aki mindig egy adott állam megbízásából tevékenykedik),mert itt a legtöbben zsoldosnak fogják hívni.főleg úgy hogy a felvételen látható emberek nem "kábel tv szerelők"
A contractor témához… angol nyelvterületen mindenkit, aki High Risk Job munkát végez arra a contractor elevezést használják. Évtizedek óta, nem most kezdék el, ahogy ez nem is a zsoldos szofisztikált vagy elmosott elnevezése. A fegyverrel dolgozó contractor lehet Private Military Contractor -aki szerintetek csakis zsoldos- és van a Private Security Contractor. Ezen kívül van a fegyvertelen Civilian Contractor. Szóval @dudi egyáltalán nem mond badarságot
És hogy még picit árnyaljam is a dolgot a Maritime melókat végző fegyveres is contractor, sőt PMC, de ettől még nem zsoldos. Tehát itt játszik a rovar és bogár esete, azaz nem minden PMC zsoldos, de minden zsoldos PMC.

Ps. Amikor feldobod az embernek, hogy ő hányszor volt PMC és célzol ezzel arra, hogy ne okoskodjon, akkor azért az megfordult a fejben, hogy te vajon hányszor?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 186
113

Kriniki pipa.

Novomihajlovka, 20 erődöt foglaltak el az oroszok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
1 van de már lehet törölte mert nem találom aki szerint afu gyakolótér többi cáfolja szerintük Orosz katonák(én gyakorló alapján ezt nen tudom eldönteni).Meg nincsennek égési sérülések de a Himars ha jól tudom volfram repeszeket "szór szét".Természetesen ettől még lehet kamu vagy valós is.Én csak megosztottam egy hírt ami ha valós legtöbb fórum tagnak rossz hír.

Valós himars csapás képeknél tiszta vér volt az egyenruhájuk.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 721
55 672
113
A contractorhoz, mert én kezdtem korábban.
Nekem mindegy, hogy angolul minek nevezik őket.
Eufemizmus a contractor, hogy a rossz hangzàsú zsoldos nevet takargassák.
Rodéziàban, Kongóban még simán mercenary-k voltak, de azok ugye nem amerikaiak voltak.Aztán Irak óta, ami természetesen nem volt " provakalatlan, jogellenes támadó háború" mint a mostani ukrajnai, meg a dicsőséges Blackwater óta bevezették a vállalkozó fogalmat, mert az jobban hangzik és igy lehetett a háború kiszervezését ellenőrizhetetlen tettesekre takargatni. Érdemes a Blackwaterre ráguglizni.
Ugyanez igaz az ezek a nyomorultak által használt "semlegesités" fogalomra is.Nem meri kimondani, hogy lelőtte, megölte. A náciknál is vègmegoldàsról beszéltek...
Amit ezek ketten művelnek, az pontosan fedi az 1949- es Genfi Egyezményben leirt zsoldos definicióját. Ahol pontosan leirja azt is, mi a különbsg egy hivatásos katonához képest. Ha annyira ragaszkodnak sokan a Genfi Egyezményhez, akkor be is kellene tartani és az ott meghatározott fogalmakat is használni. Mert akkor még nevén nevezték a dolgokat. Persze ott azt is leirták, ki a menekült...

Csak sajnálni tudom ezt a 2 pasit, aki a szerződéses gyilkolászáson kivűl semmihez nem értenek és nem képesek kenyerüket egy becsületes foglalkozással megkeresni. Nyilvánvalóan szégyellik magukat, mert különben nem kerûlgetnék a forró kását és a dolgokat a sajat nevükön neveznék.
Aztán nehogy valaki az Idegen Lègiókkal jöjjön, mert amit ezek csinálnak, annak semmi köze ahhoz. Meg az olajfúró tornyokon végzett veszélyes munkához sem.

Nekem mindegy, ki mit csinál, mivel keresi a pénzèt. De legalább a nemzetközileg is lefektetett nevén nevezzûk a dolgokat. Legalább itt. Vagy legalább ne szépitsûk a fogalmakat. A zsoldos, az zsoldos, nem biztonsági vállalkozó. A KIA az killed in action, nem NIA, neutralized In action.Még nem.
Szerintem, természetesen. :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 470
10 696
113
A contractor témához… angol nyelvterületen mindenkit, aki High Risk Job munkát végez arra a contractor elevezést használják. Évtizedek óta, nem most kezdék el, ahogy ez nem is a zsoldos szofisztikált vagy elmosott elnevezése. A fegyverrel dolgozó contractor lehet Private Military Contractor -aki szerintetek csakis zsoldos- és van a Private Security Contractor. Ezen kívül van a fegyvertelen Civilian Contractor. Szóval @dudi egyáltalán nem mond badarságot
És hogy még picit árnyaljam is a dolgot a Maritime melókat végző fegyveres is contractor, sőt PMC, de ettől még nem zsoldos. Tehát itt játszik a rovar és bogár esete, azaz nem minden PMC zsoldos, de minden zsoldos PMC.

Ps. Amikor feldobod az embernek, hogy ő hányszor volt PMC és célzol ezzel arra, hogy ne okoskodjon, akkor azért az megfordult a fejben, hogy te vajon hányszor?
Így van. Jó példa erre a TOIFOR , a tábori wc k karbantartása. A wc pucoló contractor de nagyon nem zsoldos. Rengeteg különféle meló van contractorként.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 137
113
Nem tanulnak a korábbi esetekből. Az ilyen idióta tábornokokat, akik miatt sorfalat állítanak a frontzónában már rég kikellett volna rúgni.
Ész mínusz. Van náluk is(Oroszoknál) trehány, hanyag, idióta,hozzá nem értő tábornok.
Mondjuk az a század/zászlóalj pk is egy fasz volt - gyanús hogy ott fekszik hullaként köztük - aki levezényelte ezt a sorfalat úgy, hogy ő tudta hogy ez kockázat, közel a fronthoz. Én pl. biztosan megtagadtam volna, ha erősködik a MR. Tábornok hogy de, megvártam volna míg megérkezik, hogy ha jön a beszopódás, velünk együtt dögöljön meg Ő is!
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
Nekem ez nagyon gyanús. Amelyik holttesten látható sérülés, azoknak csak a fején van vér, talán egy kivételével, amelynek a combján is. A legtöbbön nem is látható semmilyen sérülés. Illetve van egy, amelynek a lábai térdtől lefelé mintha rendellenesen lennének kifordulva, vér nyoma ugyanakkor nem látható - mintha a halála után hajtott volna át rajta egy nehéz jármű. Mi történhetett itt?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 702
8 762
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az Egyesült Államok nem adott engedélyt Ukrajnának orosz terület megtámadására

A külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az amerikai hatóságok nem adták meg az engedélyt az ukrán hatóságoknak az orosz terület megtámadására.
Szerinte Washington „kizárólag arra összpontosít, hogy Ukrajnát felszereléssel és képzéssel lássa el”.
„Az amerikai fél nem támogatja Kijev Oroszország elleni csapásait” – hangsúlyozta az amerikai külpolitikai osztály képviselője.

A külügyminisztérium kizárta az amerikai hadsereg részvételét az Il-76 megsemmisítésében

Az amerikai külügyminisztérium képviselője az újságíróknak azt mondta, hogy az amerikai hadseregnek semmi köze az orosz Il-76-os repülőgép likvidálásához az ukrán hadifoglyokkal a fedélzetén.
Elmondása szerint az amerikai hadsereg nem vett részt a Patriot légvédelmi rakétarendszer számításában, amelyről januárban lőtték le a gépet.



Avdeevka Battle Map Video


Az orosz hadsereg Kurahovo irányába nyomul előre


Avdejevka felszabadítása után az orosz hadsereg fokozta a támadó hadműveleteket a Donbászban, a Marjinka irányú lakott területekre összpontosítva. Különösen Georgijevka áll a harcok középpontjában, ahol az orosz fegyveres erők támadást intéznek a felszabadítás érdekében. Ez a támadás stratégiai lépés az ukrán fegyveres erők jelentős logisztikai csomópontját betöltő Kurahovo felszabadításának átfogó feladatának keretein belül.
Az orosz hadsereg egységei tüzérséggel támadják meg az ukrán fegyveres erők Georgijevkában található erődítményeit, biztosítva a gyalogság előrenyomulását. Georgijevka elfoglalásának fontossága a Kurahovo felé vezető útvonalak megnyitása. A terület feletti ellenőrzés megszerzése lehetővé teszi Oroszország számára, hogy csökkentse az ukrán hadsereg utánpótlási képességeit, ezáltal csökkenjen az ellenállási képessége.
Avdejevka ukrán fegyveres erők általi elvesztése láncreakciót váltott ki a DPR frontján kialakult helyzetre. Egy jelentős erőd elvesztése és az ukrán hadsereg ezt követő visszavonulása komoly csapást jelent az ukrán fegyveres erők védelmi képességére. Az orosz hadsereg az ellenség soraiban kialakult káoszt magabiztos offenzívára használja fel, megragadja a stratégiai kezdeményezést és új területeket szabadít fel.
Így ebben a szakaszban az Orosz Fegyveres Erők Marjinka irányú harci küldetéseinek megoldása felgyorsult, növelve az ukrán fegyveres erőkre nehezedő nyomást.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Nem gerjedés kérdése a felszerelés, de amúgy tényleg én kérek elnézést, hogy ezen az oldalon ilyenekkel foglalkozok.
Sokféle haditechnika van, te éppen erre a COIN-doktrínából kinőtt tacticoolra gerjedsz, nincs ezzel semmi gond. Ez egyébként egy tömegháború.
Nem rossz, de nem látom ez hol cáfolna bármit amit szépen egy órában elmondanak. Ez egy ismeretterjesztő műsor ami fogyasztható, kerek-perec elmondanak gyakorlatias dolgokat amit eddig ezen az átlag szinten mások nem.
A hitelességgel van gond. Én egyébként egy jó szórakoztató csatornának tartom GT-t, amit most csinált, az meg (tudatosan vagy tudattalanul) annyi, hogy engedett átfolyni magán egy adag általánosított féligazságot, vegyítve néhány nettó baromsággal.
Mindezt részben olyan "elsődleges forrásból", ami nem más, mint egy hazudozó 23 éves zsoldos.
Talán érdemes átgondolni, hogy egy 3+ milliós youtube csatornára miért és hogyan kerül fel pont egy ilyen videó, kik a célközönség ésatöbbi.
Egy hasonló, a gyakorlatiasabb oldalról szóló anyagot nem tudnék hirtelen mondani az orosz oldalról, amit itt láttam. Ismerek ilyeneket, csak nem hozom be, nem feltétlen szeretnék minden nehezen hozzáférhető anyagot bedobni a köztudatba. Ugyanez UAV, medic, stb. vonalon is.
A te döntésed, de legalább ezt is megtudtuk.
Nekünk amúgy sem ők a szomszédaink, és erősen kétlem, hogy számunkra releváns lenne az orosz hadikultúrával foglalkozni...
Az amerikaival viszont láthatóan érdemesnek tartod. Az nekünk releváns? Mert?
Az USA részt vett ehhez hasonló háborúban az elmúlt 50 évben? Szerinted ha Magyarország területén lesz háború a közeljövőben, ott milyen tapasztalatokra (és/vagy "hadikultúrára") érdemes támaszkodnunk?
Nekem pl. a Sosna-N az volt, nem tudtam, hogy értelmes mennyiségben gyártásba került.
...Állítja ez a brit zsoldos.
Erre nekiállsz sírni (már ne haragudj), hogy én milyen vagyok, meg psyops (simán lehet, mondtam az ellenkezőjét?), meg harci dísz (öltönyben szemléltessenek?), stb... Nehéz erre mit mondani.
Én erről azt gondolom, amit fentebb is leírtam. A GT egy hatalmas nézettségű csatorna. Amelyen megjelenik egy hosszú anyag két zsoldossal, akik ukrajnában harcoltak egy olyan háborúban, amelyhez a zsoldjukon kívül semmi közük.
Az anyagot Amerikában forgatják, és ott, teljes harci felszerelésben pózolnak és magyaráznak a hatalmas tapasztalataikról, meg fütyörésznek (!), hogy "figyeljé' má', a gránát így megy úgy csapódik be, erre figyejjé'".

Ez semmi más, mint egy normalizálást szolgáló psyops eszköz. Még több ilyen kretént várnak a frontra.

Érdekel? Változtat az elmondottakon az, ha leléptek? Ember szerinted nekem ez valami érzelmi kötődéssel jár vagy mi?:D
A válaszodból ítélve abszolút.
Nyilván faszság, aki nem teljesen hülye az azért ezeket gondolom le tudja szűrni. Nem olyan homogén a minőségük, más a repeszhatás, ez tény. (Igen igen, cserébe legalább van elég.)
Konkrétan azt mondta a nagytudású, hogy három darabra robban az orosz tüzérségi repeszgránát.
Talán nem gond, ha hiteltelennek tartom amit mond?
Pont azért írtam, hogy aki nagyon felzaklatja magát, az inkább ne nézze meg, hogy ne kezdődjön el ez az életfájdalom...Legközelebb hallgass rám
Azon zaklatom fel magam, amikor külföldi zsoldosok az otthon melegében, a konkrét helyszínhez képest sokezer kilométerre osztják az észt egy olyan háborúról, amiben nekik egyébként semmi keresnivalójuk nem volt és nem is lesz.
Annyi alázat talán lehetne bennük, hogy mondjuk arról már nem beszélnek ilyenkor, hogy miért nem ejtenek orosz foglyokat ők, amerikai és brit állampolgárként ukrajnában.


A contractorhoz, mert én kezdtem korábban.
Nekem mindegy, hogy angolul minek nevezik őket.
Eufemizmus a contractor, hogy a rossz hangzàsú zsoldos nevet takargassák.
Rodéziàban, Kongóban még simán mercenary-k voltak, de azok ugye nem amerikaiak voltak.Aztán Irak óta, ami természetesen nem volt " provakalatlan, jogellenes támadó háború" mint a mostani ukrajnai, meg a dicsőséges Blackwater óta bevezették a vállalkozó fogalmat, mert az jobban hangzik és igy lehetett a háború kiszervezését ellenőrizhetetlen tettesekre takargatni. Érdemes a Blackwaterre ráguglizni.
Ugyanez igaz az ezek a nyomorultak által használt "semlegesités" fogalomra is.Nem meri kimondani, hogy lelőtte, megölte. A náciknál is vègmegoldàsról beszéltek...
Amit ezek ketten művelnek, az pontosan fedi az 1949- es Genfi Egyezményben leirt zsoldos definicióját. Ahol pontosan leirja azt is, mi a különbsg egy hivatásos katonához képest. Ha annyira ragaszkodnak sokan a Genfi Egyezményhez, akkor be is kellene tartani és az ott meghatározott fogalmakat is használni. Mert akkor még nevén nevezték a dolgokat. Persze ott azt is leirták, ki a menekült...

Csak sajnálni tudom ezt a 2 pasit, aki a szerződéses gyilkolászáson kivűl semmihez nem értenek és nem képesek kenyerüket egy becsületes foglalkozással megkeresni. Nyilvánvalóan szégyellik magukat, mert különben nem kerûlgetnék a forró kását és a dolgokat a sajat nevükön neveznék.
Aztán nehogy valaki az Idegen Lègiókkal jöjjön, mert amit ezek csinálnak, annak semmi köze ahhoz. Meg az olajfúró tornyokon végzett veszélyes munkához sem.

Nekem mindegy, ki mit csinál, mivel keresi a pénzèt. De legalább a nemzetközileg is lefektetett nevén nevezzûk a dolgokat. Legalább itt. Vagy legalább ne szépitsûk a fogalmakat. A zsoldos, az zsoldos, nem biztonsági vállalkozó. A KIA az killed in action, nem NIA, neutralized In action.Még nem.
Szerintem, természetesen. :)

Így van. Jó példa erre a TOIFOR , a tábori wc k karbantartása. A wc pucoló contractor de nagyon nem zsoldos. Rengeteg különféle meló van contractorként.
Ehhez a zsoldos/PMC vonalhoz annyit tennék hozzá, hogy a két díszpinty az bizony zsoldos volt. Ezt lehet abból az aspektusból vizsgálni, hogy "mit keresett ukrajnában" (pénzt), meg abból is, hogy "de jó, mennyi tapasztalatot oszt meg, hát még mennyit visz haza!". Ezt mindenki eldöntheti maga.
Van, akinek be van csípődve (pl nekem), hogy "de hát úgy öl más embert, hogy egyébként semmi köze az országhoz meg ahhoz a háborúhoz", meg van akinek ez teljesen oké.


Mondjuk az a század/zászlóalj pk is egy fasz volt - gyanús hogy ott fekszik hullaként köztük - aki levezényelte ezt a sorfalat úgy, hogy ő tudta hogy ez kockázat, közel a fronthoz. Én pl. biztosan megtagadtam volna, ha erősködik a MR. Tábornok hogy de, megvártam volna míg megérkezik, hogy ha jön a beszopódás, velünk együtt dögöljön meg Ő is!
Több probléma is volt itt:
  • a lyukas OPSEC - ez orosz oldalon sajnos még mindig tipikus. Egyrészt a katonák között sokan leszarják, másrészt ott van mellettük egy rakat nem-harcoló alakulat is, akiknél mondjuk a telefon megengedett
  • az ukrán hírszerzés még mindig erős HUMINT oldalon is (például szinte naponta látható publikus videó az FSzB elfogásairól, el tudom képzelni mennyit nem csípnek meg)
  • az USA/NATO hírszerzés még mindig ott van, mindent lát, és átad az ukránoknak - a csapatösszevonásokról szóló infókat is
  • a vojenkurvák gyülekezete, aki - miután már megtörtént a baj - készséggel, indirekt módon szolgáltatják a BDA-t az ukrán hírszerzésnek a sipítozásukkal

@Lelkeslaikus
Nekem ez nagyon gyanús. Amelyik holttesten látható sérülés, azoknak csak a fején van vér, talán egy kivételével, amelynek a combján is. A legtöbbön nem is látható semmilyen sérülés. Illetve van egy, amelynek a lábai térdtől lefelé mintha rendellenesen lennének kifordulva, vér nyoma ugyanakkor nem látható - mintha a halála után hajtott volna át rajta egy nehéz jármű. Mi történhetett itt?
Airburst, a wolfram golyók, illetve meglehet, hogy volt ott valami HE fej is (légnyomás). Pontos találat volt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Nekem ez nagyon gyanús. Amelyik holttesten látható sérülés, azoknak csak a fején van vér, talán egy kivételével, amelynek a combján is. A legtöbbön nem is látható semmilyen sérülés. Illetve van egy, amelynek a lábai térdtől lefelé mintha rendellenesen lennének kifordulva, vér nyoma ugyanakkor nem látható - mintha a halála után hajtott volna át rajta egy nehéz jármű. Mi történhetett itt?
Még annyi hogy 0.8-10 másodperc között megállitva a videót a "cserjén" repesznyomok látszanak.Természetesen ez nem "megdönthetetlen" bizonyíték HIMARSRA.
Kis összefoglaló
Állitólag vannak Orosz források is.Ettől függetlenül kérdőjeles az egész.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 721
55 672
113
Mondjuk az a század/zászlóalj pk is egy fasz volt - gyanús hogy ott fekszik hullaként köztük - aki levezényelte ezt a sorfalat úgy, hogy ő tudta hogy ez kockázat, közel a fronthoz. Én pl. biztosan megtagadtam volna, ha erősködik a MR. Tábornok hogy de, megvártam volna míg megérkezik, hogy ha jön a beszopódás, velünk együtt dögöljön meg Ő is!
Min lehet látni, hogy ezek oroszok? A geólokáción? Mert egy ukràn forrás sajnos semmire nem használható. ( Mondjuk, az orosz se nagyon.)
Mert az egyenruhán nem igen, gondolom.
Van valakinek erre vonatkozó informciója?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Még annyi hogy 0.8-10 másodperc között megállitva a videót a "cserjén" repesznyomok látszanak.Természetesen ez nem "megdönthetetlen" bizonyíték HIMARSRA.
Kis összefoglaló
Állitólag vannak Orosz források is.Ettől függetlenül kérdőjeles az egész.

Minden orosz siker után volt egy ukrán fellángolás az interneten, csak azt nem követte le a valóság valamiért.
Most Avdivkai mészárszék után meg különösen rá vannak szorulva, mert már nem sokan hiszik el a sikertörténetet a gazillion orosz megöléséről, főleg hogy közben kicsepegtették a tavalyi ellentámadás ukrán áldozatainak számát (halott + súlyos sérült 166000).



Persze benne van, hogy megtörtént, akkor a parancsnoknak kötél.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 055
41 912
113
Minden orosz siker után volt egy ukrán fellángolás az interneten, csak azt nem követte le a valóság valamiért.
Most Avdivkai mészárszék után meg különösen rá vannak szorulva, mert már nem sokan hiszik el a sikertörténetet a gazillion orosz megöléséről, főleg hogy közben kicsepegtették a tavalyi ellentámadás ukrán áldozatainak számát (halott + súlyos sérült 166000).



Persze benne van, hogy megtörtént, akkor a parancsnoknak kötél.
Csak találtam valamit:
Rossz hírek érkeztek a déli Donyecki területről.
Az egyik lőtéren lévő személyi állományt érintette. Vannak halottak. Továbbra is aktuális a kérdés a személyzet felállításáról olyan területeken, ahol az ellenség aktív felderítést folytat, és ahol a zsúfolt emberek a nagy pontosságú lőszerek célpontjává válhatnak. Remélem, hogy következtetéseket fognak levonni.

Békét a halottak hamvainak.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 926
35 850
113

AZ UKRÁNOK KIVERTÉK A SZART A HADSEREG TOBORZÓJÁBÓL:

Rúgások és ütések repülnek a kijevi rezsim emberrablójának arcába a fenti videóban, miközben ökölharc tör ki a helyi ukránok és a katonai komisszár között a nyugat-ukrajnai Munkácson.

Nézd meg, ahogy 1 srác sikertelenül próbálja megvédeni a toborzót, és másodpercekkel később a dühös ember félrelöki, mint a harc okát, amely még mindig ismeretlen.

Az ukrán fegyveres erők helyzetének tesztelése 30 mm-es 2A42 BMP-2 automata ágyú tűzével Krasnolimansk irányába
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 405
10 204
113
Sokféle haditechnika van, te éppen erre a COIN-doktrínából kinőtt tacticoolra gerjedsz, nincs ezzel semmi gond. Ez egyébként egy tömegháború.
Nem világos, hogy ebben mi a COIN.

A hitelességgel van gond.
Ugyanannyira hiteles mint az orosz megfelelői. Babajék is hazamentek anno, szidták is a szakadárok a kozákokat.
Van egy háborúban mindenféle ember...
Az amerikaival viszont láthatóan érdemesnek tartod. Az nekünk releváns? Mert?
Imádom ezt a felkérdezést. Az orosz miért relevánsabb, hogy nem bírod elengedni akkor sem, ha épp nem arról van szó?
De, hogy érdemben válaszoljak: egyszerű logisztika, földrajzi és biztonságpolitikai közelség. Ha ezt magyarázni kell, az baj. Amúgy a nyugati nem feltétlenül csak amerikai.

Szerinted ha Magyarország területén lesz háború a közeljövőben, ott milyen tapasztalatokra (és/vagy "hadikultúrára") érdemes támaszkodnunk?
A hadikultúrának az én értelmezésemben (aztán ez lehet, hogy a szaknyelv abuzálása) része az állományban lévő és irreguláris fegyveres és fegyvertelen hadviselő réteg, így az általuk használt eszközök, felszerelések és eljárások és elvek összessége is. Ha ránézel egy térképre látni fogod, hogy minimális esély van arra, hogy az oroszokkal egyhamar érintkezzünk akár ellenséges, akár baráti indíttatásból. Amit te hiányolsz ha jól értem, hogy amit épp beraktam, az nem az oroszokat reprezentálja. Én rájuk csak annyira figyelek az előbbi okoknál fogva, amennyire a helyzet megértéséhez szükséges. Nyilván sokat segít, hogy vannak az orosz hadikultúrát és haderőt mélységében ismerők itt a fórumon, akiktől lehet kérdezni ha úgy van.
A privát véleményem a tapasztalatokat tekintve az, hogy itt nem alakulna ki ez a frontharc mint ami az ukrán keleti fronton. Nem adott hozzá semmi, és ez nagyjából meg is mutatja, mi a releváns és mi nem. Ha tényleg összeomlik az ukrán védelem és az asszimetrikus hadviselés és különleges műveletek illetve a gyors manőverharc lesz a domináns (feltételezve, hogy a dinamikus nyugati előrenyomulás az orosz cél), na akkor kell nagyon figyelni és tanulni tőlük is.
Röviden: az ukránokkal, mivel most már minden értelemben (anyagi, humán, stb.) hátrányban harcolnak, több a közös pontunk, többet lehet belőlük meríteni, a viszonyunk és a közelségük miatt pedig fontosabb rájuk figyelni. Probléma, hogy ezt meg kell magyarázni.

...Állítja ez a brit zsoldos.
Ja. Ha úgy ütöttem volna fel a dolgot, hogy a pár darabban létező Sosna-N akkor meg azt kaptam volna, hogy ugye mindjárt péntek van összeomlanak az oroszok, mosógépchip, nincs ezeknek semmijük, és persze elfogult NAFO-s moderátor vagyok :D
Amúgy nem látom az értelmét, hogy erről miért hazudott volna tervezetten.

Ez semmi más, mint egy normalizálást szolgáló psyops eszköz. Még több ilyen kretént várnak a frontra.
Szerintem minden CoD-os kissrác kedvet kap amikor a videó nagy részében arról beszélnek, hogy vereti őket a tüzérség és nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni... Ha toborzás akkor nagyon elszúrták, de ez nem a mi bajunk azt hiszem.
Amúgy meg pontosan tudod, hogy javarészt nem első bálozók mentek ki a GUR-hoz akiket egy YT csatornán kell toborozni :DDD úgyhogy ezt gondold át újra mert nonszensz.
De ez sem izgat, mert mint elmondtam ötvenszer, nem azért raktam be IDE, hogy akkor most tessenek követni a példát.

A válaszodból ítélve abszolút.
A hülyeségre vagyok allergiás, hogy egy amúgy értelmes tagnak rossz napja van, és nekiáll módszeresen keresni a csomót a kákán, kiforgatni a szándékomat és teljesen légbőlkapott dolgokkal fárasztani. Konkrétan már én is elfelejtettem volna két nap alatt, hogy ezt ide betettem, de te felakadsz a nagy semmin. Főleg úgy, hogy az én preferenciáimat próbálod kitalálni és tényként közölni, holott nem tudhatod mert nem írtam le.

Talán nem gond, ha hiteltelennek tartom amit mond?
Ez mi? :D Keresem, hogy ezt így mire írod, de nem értem, hogy nekem miért lenne ebben gond bármi. Kiszeded ami használható, eldobod ami nem, az interneten vagy.

Azon zaklatom fel magam, amikor külföldi zsoldosok az otthon melegében, a konkrét helyszínhez képest sokezer kilométerre osztják az észt egy olyan háborúról, amiben nekik egyébként semmi keresnivalójuk nem volt és nem is lesz.
Annyi alázat talán lehetne bennük, hogy mondjuk arról már nem beszélnek ilyenkor, hogy miért nem ejtenek orosz foglyokat ők, amerikai és brit állampolgárként ukrajnában.
Na erre mondtam, hogy akit ez rosszul érint, az ne nézze meg. Ebben semmi fricska nem volt, tényleg jó szándékból szóltam előre.

Ha visszamennek majd a denevéres emberekkel "megbeszélik" a dolgot, az sem az én bajom/mi dolgunk...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 137
113
Minden orosz siker után volt egy ukrán fellángolás az interneten, csak azt nem követte le a valóság valamiért.
Most Avdivkai mészárszék után meg különösen rá vannak szorulva, mert már nem sokan hiszik el a sikertörténetet a gazillion orosz megöléséről, főleg hogy közben kicsepegtették a tavalyi ellentámadás ukrán áldozatainak számát (halott + súlyos sérült 166000).



Persze benne van, hogy megtörtént, akkor a parancsnoknak kötél.
Tényleg nem világos nekem, hogy az a hadsereg ami két éve harcol, tudják nagyon jól hogy a NATO mindent lát, és real time-ba tájékoztatja az ukránokat, hogy lehet ilyen dolgokban ekkora balfasz, hogy kizavarnak donyeck környékén lőtávolon belül egy ismert lőtéren katonákat diszsorfalat állni század szinten tömörülve védtelenül a kék ég alá egy beérkező nagyvezérnek.

Ezeknek a nagyapjai azt is tudták, hogy még a tisztelgés is tilos, a nagykutyák meg rendfokozat nélkül borostásan ugyan úgy koszos gyakorlóban nyomták, mert ha nem, leszedte őket viszonylag hamar egy mesterlövész.

Most meg ez... Az emberi hülyeség végtelen. Sajnos szinte biztos vagyok benne, hogy mi sem csinálnánk ezeket a dolgokat jobban. Én itt a fő felelősnek komolyan nem a beérkező pizsamást látom, aki kimászott az elefántcsonttornyából, hanem azt a harctéri alegység parancsnokot, aki mivel ott volt a tűzhöz közel, NEKI TUDNI KELLETT VOLNA, hogy ez mekkora kockázat. Szinte biztos vagyok benne, hogy aki kiadta a parancsot, az tudta, csak pl. jó pontot akart, előléptetést, karrier szárba szökkenést, azt megöletett egy századot minimum a fasz!

Remélem az áldozatok közt van Ő is!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Druzskovkában az orosz fegyveres erők rakétacsapása megsemmisítette az ukrán fegyveres erők ideiglenes bevetési pontját

Tegnap este az Orosz Föderáció fegyveres erői által Kramatorszk, Szlavjanszk és Druzskovka városokra végrehajtott rakétacsapások sorozatát követően légiriadót hirdettek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló területeken. Orosz információs forrásokból származó jelentések szerint a támadások eredményes találatokat értek el az ukrán hadsereg hátsó zónájában található célpontjai ellen.
Kedd este robbanások sorozata történt: Az orosz rakéták az ukrán fegyveres erők frontvonaltól távol fekvő létesítményeit célozták meg. Az Ukrán Légierő rögzítette a rakéták keleti irányból történő közeledését, ezt követően pedig Kramatorszk és Druzskovka városokban történt robbanásról számoltak be. A csapásokat állítólag orosz Tu-22M3 stratégiai bombázókból indított H-22/32 rakétákkal hajtották végre.

Különösen súlyos csapás érte Druzskovkát, ahol rakéta érte az ukrán csapatok ideiglenes bevetési pontját egy gázberendezési üzem területén. A hírek szerint a támadás időpontjában körülbelül 15 felszerelés és 200-300 katona tartózkodott az érintett területen, de a károkról és az áldozatokról még nem közöltek pontos adatokat. A helyi hatóságok megerősítették, hogy az ipari zónát sújtották, de az incidens részletei továbbra sem ismertek.

Kramatorszkban a helyi források erőteljes robbanásokról is beszámoltak, amelyek közül az egyik megrongált egy szűrőállomást, elzárva a vízellátást a városban.

A Szlavjanszk elleni csapások következményeivel kapcsolatos információk továbbra is korlátozottak, de ukrán források megerősítették.


Egy brit kémszervezet tevékenységére derült fény a Herson régióban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy a Herszon régióban leleplezte a British Council nevű brit székhelyű szervezet tevékenységét, amelyet azzal vádolnak, hogy Ukrajna javára végzett hírszerző munkát. Az FSZB szerint a British Council az Egyesült Királyságban élő ukrán menekülteket használta fel arra, hogy a régióban lévő kapcsolatain keresztül katonai és politikai hírszerzési információkat gyűjtsön.
A különleges szolgálatok jelenleg alapos ellenőrzést végeznek a szervezet Herszon régió területén folytatott tevékenységéről és a vele esetlegesen együttműködő személyekről. Ezzel kapcsolatban nyilvánosságra hozták Szergej Csebukin orosz állampolgár történetét a Novaja Majacska városából, aki elmondása szerint belekeveredett a bűnözésbe, de időben felismerte a veszélyt, és a bűnüldöző szervekhez fordult.
Csebukin elmondta, hogy arra kérték, hogy egy speciális chat-boton keresztül továbbítsa az orosz katonai személyzet és katonai felszerelések elhelyezkedésének koordinátáit. Hangsúlyozta, hogy az ilyen akciók lehetséges következményeinek tudata, beleértve a faluja polgári lakossága elleni támadásokat is, arra késztette, hogy megtagadja az adatok továbbítását és az eset bejelentését a hatóságoknak.