[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Egy másik Amerika: Az USA egyre inkább magára marad

Ted Snider, aki az Antiwar.com és a The Libertarian Institute rendszeres rovatvezetője és gyakran publikál a Responsible Statecraft és a The American Conservative című lapokban, most is egy figyelemreméltó írással örvendeztetett meg bennünket.

Snider szerint az ukrajnai háború kezdetén Ned Price külügyminisztériumi szóvivő kifejtette, hogy a Kreml Ukrajna elleni háborújának egyik "központi elve" az, hogy "minden egyes országnak szuverén joga van ahhoz, hogy maga határozza meg külpolitikáját, szuverén joga van ahhoz, hogy maga döntse el, kivel kíván társulni szövetségeit, partnerségeit illetően, és milyen irányba kívánja irányítani tekintetét".

Az Egyesült Államok kész volt kockáztatni egy háborút Oroszországgal, egy harmadik világháborút, egy esetleges nukleáris háborút, ukrán katonák százezreinek sérülését és halálát egy olyan "alapelvért", amelyet valójában nem vall a magáénak.

És bizony csak az elmúlt hetek is bizonyítják ennek az állításnak az igazságtartalmát. Az USA-t felháborítja, hogy az amúgy vele állandóan együttműködő és egyeztető (még a belpolitikai harcokban is teret engedő) Pakisztán az ő hozzájárulása nélkül akar gázvezetéket építeni Iránnal.

Nem akarja tudomásul venni, hogy az ő támogatásával létrejött iraki kormány veszi a bátorságot arra, hogy kérje az amerikai csapatok kivonását országából (az USA ennek ellenére nem vonul ki), így járt a nigeri junta, Szíria és valami hasonló készül Haitin is.

Az alapelv tehát nem egy szuverén nemzet joga a partnerválasztáshoz, hanem egy szuverén nemzet joga az Egyesült Államokkal való partnerséghez.

Miután a Nyugat elvesztette két fő hatalmi forrását, a szabályokon alapuló rendet mint (némileg) puha hatalmi eszközt, és katonai keményhatalmi fölényét, új elrettentő eszközre van szüksége, egy új eszközre, amely lehetővé teszi számára, hogy érdekeit más hatalmak akaratával szemben érvényesítse.

Március 25-én az Egyesült Államok egy lépéssel tovább ment, és tett egy lépést afelé, hogy olyan gazemberállammá váljon, amely a nemzetközi jogot kiszorította a szabályokon alapuló rendjével.

A nemzetközi jog a chartarendszerben és az Egyesült Nemzetek Szervezetében gyökerezik, és egyetemesen alkalmazandó.

A szabályokon alapuló rend íratlan törvényekből áll, amelyek forrása, beleegyezése és legitimitása ismeretlen.

A globális többség számára ezek az íratlan törvények azt a látszatot keltik, hogy akkor hivatkoznak rájuk, amikor az USA és partnerei számára előnyösek, és nem hivatkoznak rájuk, amikor nem.

Március 25-én a Biztonsági Tanács határozatot fogadott el, amelyben "azonnali tűzszünetet követelt a ramadán hónapra, amelyet minden fél tiszteletben tart, és amely tartós, fenntartható tűzszünethez vezet". A határozatot azért tudták elfogadni, mert az Egyesült Államok félreállt, és vétó helyett tartózkodva hagyta, hogy a Biztonsági Tanács többi tizennégy tagja elfogadja azt.

A határozat elfogadása utáni amerikai tartózkodás magyarázatában azonban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete "meglepő módon" azt mondta, hogy "teljes mértékben támogatjuk a nem kötelező érvényű határozat néhány kritikus célkitűzését".

Állítása, miszerint a Biztonsági Tanács határozata nem volt kötelező erejű, nem egy forgatókönyvön kívüli, rögtönzött megjegyzés volt. Ez egy olyan ország stratégiája, amely nem a nemzetközi jogot, hanem az Egyesült Államok által vezetett, szabályokon alapuló rendet érvényesíti.

A szavazást és Thomas-Greenfield állítását követő március 25-i sajtótájékoztatón a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby nem kevesebb, mint négyszer nevezte a határozatot "nem kötelező erejűnek". "Először is", mondta, "ez egy nem kötelező érvényű határozat. Tehát egyáltalán nincs hatása Izraelre és Izrael azon képességére, hogy továbbra is a Hamász ellen forduljon".

Amikor egy riporter megkérdezte "a kötelező erejű dologról, kötelező vagy nem kötelező erejű?". Kirby azt válaszolta: "Ez egy nem kötelező érvényű határozat". Amikor másodszor is feltettek egy "technikai kérdést" annak tisztázására, hogy a határozat nem kötelező érvényű-e, Kirby ismét azt mondta:

"Értelmezésem szerint ez egy nem kötelező érvényű határozat".

Ugyanezen a napon a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján Matt Miller, a minisztérium szóvivője szintén háromszor nevezte "nem kötelező erejűnek" a határozatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi határozata jogilag kötelező érvényű, és nemzetközi jogi státusszal rendelkezik.

Ezért mondta António Guterres ENSZ-főtitkár: "Ezt a határozatot végre kell hajtani. Ennek elmulasztása megbocsáthatatlan lenne". Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője kifejtette: "A Biztonsági Tanács minden határozata nemzetközi jog. Ugyanolyan kötelező erejűek, mint a nemzetközi törvények".

Mások ugyanígy reagáltak az amerikai állításra. Pedro Comissario, Mozambik ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanács tíz választott tagja nevében, akik a határozatot megszövegezték, azt mondta: "Az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden határozata kötelező és kötelező érvényű". Majd hozzátette: "A tízek reménye, hogy a ma elfogadott határozatot minden fél jóhiszeműen végrehajtja".

Az Egyesült Királyság szintén "nem osztotta" az amerikai állítást, amire az ENSZ-nagykövetük azt mondta: "elvárjuk, hogy minden tanácsi határozatot végrehajtsanak. Ez sem különbözik ettől. A határozatban foglalt követelések teljesen egyértelműek".

Kína sem osztotta az amerikai értékelést. "Kína ENSZ-nagykövete, Zhang Jun szerint a Biztonsági Tanács határozatai kötelező érvényűek".

Azzal, hogy a Biztonsági Tanács határozatait nem kötelező erejűnek ítélte, és tagadta, hogy a nemzetközi joghoz hasonlóan kötelező érvényűek lennének, az Egyesült Államok a hegemóniától az elsőbbségig a következő lépést tette meg egy olyan állam felé, amely aláásta a Biztonsági Tanácsnak a nemzetközi rendben betöltött alapvető szerepét.

Az ukrajnai háború csak a legújabb, de legnyilvánvalóbb bizonyítéka annak, hogy a "szabályokon alapuló rend" már nem létezik. Ebben a kavalkádban pedig igenis van kapcsolat Niger és Ukrajna között.



A CBS műsorvezetői a stúdióban csak kapkodtak, amikor Zelenszkij először elismerte Ukrajna háborús vereségét, és “furcsa beszédeket” mondott arról, hogy az emberek fontosabbak, mint az elveszett területek visszatérése! (VIDEÓ) –
2024. március 30

Zelenszkij először elismerte Ukrajna háborús vereségét, és a CBS-nek adott interjújában “furcsa beszédeket” mondott arról, hogy az emberek fontosabbak, mint az elveszett területek visszakapása! Valami történik!

Szóval ez valóban sokkoló volt, nem csak az amerikai CBS televízió műsorvezetői számára, hanem az összes háborús héja és kapzsi számára. Volodimir Zelenszkij a CBS amerikai televíziónak adott legutóbbi interjújában valóban nagyon furcsa beszédeket mondott , amelyek teljesen eltértek mindantól, amit eddig tőle hallottunk. Zelenszkij két alapvető és abszolút központi kérdésre olyan kitérően és olyan homályosan válaszolt, hogy az nem csak az amerikai stúdió moderátorait, hanem az ukrán újságírókat is megijesztette.

Zelenszkij egykor megingathatatlan hite Ukrajna győzelmében és az oroszok kiűzésében egész Ukrajnából, így a Krímből is teljesen elszállt, mert már a legutóbbi interjúban is kiderült, hogy hirtelen teljesen másképp van minden.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 847
14 788
113
Saját testvérnép, ne nevetted már ki magad! Ha annyira kímélnék nem álltak volna neki 22 telén szétlőni a civil kritikus infrastruktúrát és most sem a civilek életét keserítenék meg...
Segítek Dudi,
Egészen idáig, az oroszok csak időnként és kiszámított csapást mértek a villamos hálózatra, pont annyit, hogy épp nullszaldós legyen Ukrajna villamos export mérlege.
A 2016-os Uniós Nagy Zöld Energiaterv keretében Ukrajnába tevődött - volna - át a Zöld energiatermelés szükséges kisegítő mankója, a "piszkos" , nem Zöld kompatibilis szenes és atomvillany termelése, mikor sztrájkol a nap és szél.

Az oroszok ez idáig kímélték a hálózatot annyira, hogy a lakosságnak legyen villany, de jelentős nagyipari termelésre és főleg exportra ne fussa.
2022 őszén is érezhetően kezdte tolni a villanyt az Unióba Zseli - meg is lett az eredménye, az oroszok le- és bekalibrálták az export szaldójukat ismét 0 - ra. Azóta is pontosan látszik, a villamosenergia hálózatot akkor éri csapás - ha Ukrajna megint próbálkozik villany exporttal.
Ezt a kérdést egyszer már régebben mi kitárgyaltuk, tudom, az ismétlés a tudás anyja.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 915
113
Bitcoin? Vagy akár csak egy tádzsikisztáni kapcsolattartón keresztül rendezni? Miért kellett volna Kijevbe menniük, amikor valószínűleg az ukrán határ Oroszország legvédettebb határa jelenleg. Más határszakaszon simán át lehet járni.

Komolyan gondolkozzál már kérlek! Honnan tudod, hogy a CIA a britek meg az ukrán titkosszolgák mit szerveztek le, vagy kamuztak be nekik, hogy majd egy DRG fogja várni őket a határ menti susnyásban vagy addigra előtetörnek Belgorodig a hős ukránok személyesen elenszijel az élükön.
Az ilyen
Oroszország legvédettebb határa jelenleg
kijelentésekkel csak óvatosan. Talán így van ha egy dandárral akarsz átjutni a határon.
Mi vagy te NATO 5 csillagos tábornok aki mindent is tud?
Azborosz ukrán
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 004
53 933
113
Ennyire azért ne legyen rövid a memóriátok!
Ezzel próbálkoztak 2022 telén és az ukránok képesek voltak javítani a rendszert (persze nem 100%-ban), nem véletlen, hogy 2023 telén az oroszoknek eszüke sem jutott erre pocsékolni a CM-eket.


Az elején nem tették meg, utána meg esélyük sem volt rá. Ennyire egyszerű. Ott tartunk, hogy az oroszok több mint 2 év alatt nem vívták ki a légi uralmat Ukrajna felett (ez kélne ahhoz, hogy be tudjanak repülni úgy az ukrán hátországba, hogy nem lövik le a fél légierőt), de még csak addig sem jutottak el, hogy a légifölényük meglegyen a teljes frontvonal felett.



ja,ha lett volna rá képességüj,csak szétcsaptak volna még az elején tv tornyot,zsoldos szállót,kiképző központot,ezt,azt...
Cipőtbámul,cipőtbámul....:(

Egy másik Amerika: Az USA egyre inkább magára marad

Ted Snider, aki az Antiwar.com és a The Libertarian Institute rendszeres rovatvezetője és gyakran publikál a Responsible Statecraft és a The American Conservative című lapokban, most is egy figyelemreméltó írással örvendeztetett meg bennünket.

Snider szerint az ukrajnai háború kezdetén Ned Price külügyminisztériumi szóvivő kifejtette, hogy a Kreml Ukrajna elleni háborújának egyik "központi elve" az, hogy "minden egyes országnak szuverén joga van ahhoz, hogy maga határozza meg külpolitikáját, szuverén joga van ahhoz, hogy maga döntse el, kivel kíván társulni szövetségeit, partnerségeit illetően, és milyen irányba kívánja irányítani tekintetét".

Az Egyesült Államok kész volt kockáztatni egy háborút Oroszországgal, egy harmadik világháborút, egy esetleges nukleáris háborút, ukrán katonák százezreinek sérülését és halálát egy olyan "alapelvért", amelyet valójában nem vall a magáénak.

És bizony csak az elmúlt hetek is bizonyítják ennek az állításnak az igazságtartalmát. Az USA-t felháborítja, hogy az amúgy vele állandóan együttműködő és egyeztető (még a belpolitikai harcokban is teret engedő) Pakisztán az ő hozzájárulása nélkül akar gázvezetéket építeni Iránnal.

Nem akarja tudomásul venni, hogy az ő támogatásával létrejött iraki kormány veszi a bátorságot arra, hogy kérje az amerikai csapatok kivonását országából (az USA ennek ellenére nem vonul ki), így járt a nigeri junta, Szíria és valami hasonló készül Haitin is.

Az alapelv tehát nem egy szuverén nemzet joga a partnerválasztáshoz, hanem egy szuverén nemzet joga az Egyesült Államokkal való partnerséghez.

Miután a Nyugat elvesztette két fő hatalmi forrását, a szabályokon alapuló rendet mint (némileg) puha hatalmi eszközt, és katonai keményhatalmi fölényét, új elrettentő eszközre van szüksége, egy új eszközre, amely lehetővé teszi számára, hogy érdekeit más hatalmak akaratával szemben érvényesítse.

Március 25-én az Egyesült Államok egy lépéssel tovább ment, és tett egy lépést afelé, hogy olyan gazemberállammá váljon, amely a nemzetközi jogot kiszorította a szabályokon alapuló rendjével.

A nemzetközi jog a chartarendszerben és az Egyesült Nemzetek Szervezetében gyökerezik, és egyetemesen alkalmazandó.

A szabályokon alapuló rend íratlan törvényekből áll, amelyek forrása, beleegyezése és legitimitása ismeretlen.

A globális többség számára ezek az íratlan törvények azt a látszatot keltik, hogy akkor hivatkoznak rájuk, amikor az USA és partnerei számára előnyösek, és nem hivatkoznak rájuk, amikor nem.

Március 25-én a Biztonsági Tanács határozatot fogadott el, amelyben "azonnali tűzszünetet követelt a ramadán hónapra, amelyet minden fél tiszteletben tart, és amely tartós, fenntartható tűzszünethez vezet". A határozatot azért tudták elfogadni, mert az Egyesült Államok félreállt, és vétó helyett tartózkodva hagyta, hogy a Biztonsági Tanács többi tizennégy tagja elfogadja azt.

A határozat elfogadása utáni amerikai tartózkodás magyarázatában azonban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete "meglepő módon" azt mondta, hogy "teljes mértékben támogatjuk a nem kötelező érvényű határozat néhány kritikus célkitűzését".

Állítása, miszerint a Biztonsági Tanács határozata nem volt kötelező erejű, nem egy forgatókönyvön kívüli, rögtönzött megjegyzés volt. Ez egy olyan ország stratégiája, amely nem a nemzetközi jogot, hanem az Egyesült Államok által vezetett, szabályokon alapuló rendet érvényesíti.

A szavazást és Thomas-Greenfield állítását követő március 25-i sajtótájékoztatón a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby nem kevesebb, mint négyszer nevezte a határozatot "nem kötelező erejűnek". "Először is", mondta, "ez egy nem kötelező érvényű határozat. Tehát egyáltalán nincs hatása Izraelre és Izrael azon képességére, hogy továbbra is a Hamász ellen forduljon".

Amikor egy riporter megkérdezte "a kötelező erejű dologról, kötelező vagy nem kötelező erejű?". Kirby azt válaszolta: "Ez egy nem kötelező érvényű határozat". Amikor másodszor is feltettek egy "technikai kérdést" annak tisztázására, hogy a határozat nem kötelező érvényű-e, Kirby ismét azt mondta:

"Értelmezésem szerint ez egy nem kötelező érvényű határozat".

Ugyanezen a napon a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján Matt Miller, a minisztérium szóvivője szintén háromszor nevezte "nem kötelező erejűnek" a határozatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi határozata jogilag kötelező érvényű, és nemzetközi jogi státusszal rendelkezik.

Ezért mondta António Guterres ENSZ-főtitkár: "Ezt a határozatot végre kell hajtani. Ennek elmulasztása megbocsáthatatlan lenne". Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője kifejtette: "A Biztonsági Tanács minden határozata nemzetközi jog. Ugyanolyan kötelező erejűek, mint a nemzetközi törvények".

Mások ugyanígy reagáltak az amerikai állításra. Pedro Comissario, Mozambik ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanács tíz választott tagja nevében, akik a határozatot megszövegezték, azt mondta: "Az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden határozata kötelező és kötelező érvényű". Majd hozzátette: "A tízek reménye, hogy a ma elfogadott határozatot minden fél jóhiszeműen végrehajtja".

Az Egyesült Királyság szintén "nem osztotta" az amerikai állítást, amire az ENSZ-nagykövetük azt mondta: "elvárjuk, hogy minden tanácsi határozatot végrehajtsanak. Ez sem különbözik ettől. A határozatban foglalt követelések teljesen egyértelműek".

Kína sem osztotta az amerikai értékelést. "Kína ENSZ-nagykövete, Zhang Jun szerint a Biztonsági Tanács határozatai kötelező érvényűek".

Azzal, hogy a Biztonsági Tanács határozatait nem kötelező erejűnek ítélte, és tagadta, hogy a nemzetközi joghoz hasonlóan kötelező érvényűek lennének, az Egyesült Államok a hegemóniától az elsőbbségig a következő lépést tette meg egy olyan állam felé, amely aláásta a Biztonsági Tanácsnak a nemzetközi rendben betöltött alapvető szerepét.

Az ukrajnai háború csak a legújabb, de legnyilvánvalóbb bizonyítéka annak, hogy a "szabályokon alapuló rend" már nem létezik. Ebben a kavalkádban pedig igenis van kapcsolat Niger és Ukrajna között.



A CBS műsorvezetői a stúdióban csak kapkodtak, amikor Zelenszkij először elismerte Ukrajna háborús vereségét, és “furcsa beszédeket” mondott arról, hogy az emberek fontosabbak, mint az elveszett területek visszatérése! (VIDEÓ) –
2024. március 30

Zelenszkij először elismerte Ukrajna háborús vereségét, és a CBS-nek adott interjújában “furcsa beszédeket” mondott arról, hogy az emberek fontosabbak, mint az elveszett területek visszakapása! Valami történik!

Szóval ez valóban sokkoló volt, nem csak az amerikai CBS televízió műsorvezetői számára, hanem az összes háborús héja és kapzsi számára. Volodimir Zelenszkij a CBS amerikai televíziónak adott legutóbbi interjújában valóban nagyon furcsa beszédeket mondott , amelyek teljesen eltértek mindantól, amit eddig tőle hallottunk. Zelenszkij két alapvető és abszolút központi kérdésre olyan kitérően és olyan homályosan válaszolt, hogy az nem csak az amerikai stúdió moderátorait, hanem az ukrán újságírókat is megijesztette.

Zelenszkij egykor megingathatatlan hite Ukrajna győzelmében és az oroszok kiűzésében egész Ukrajnából, így a Krímből is teljesen elszállt, mert már a legutóbbi interjúban is kiderült, hogy hirtelen teljesen másképp van minden.



De.miért látja így a elenszkij srác?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 763
77 881
113
Segítek Dudi,
Egészen idáig, az oroszok csak időnként és kiszámított csapást mértek a villamos hálózatra, pont annyit, hogy épp nullszaldós legyen Ukrajna villamos export mérlege.
A 2016-os Uniós Nagy Zöld Energiaterv keretében Ukrajnába tevődött - volna - át a Zöld energiatermelés szükséges kisegítő mankója, a "piszkos" , nem Zöld kompatibilis szenes és atomvillany termelése, mikor sztrájkol a nap és szél.

Az oroszok ez idáig kímélték a hálózatot annyira, hogy a lakosságnak legyen villany, de jelentős nagyipari termelésre és főleg exportra ne fussa.
2022 őszén is érezhetően kezdte tolni a villanyt az Unióba Zseli - meg is lett az eredménye, az oroszok le- és bekalibrálták az export szaldójukat ismét 0 - ra. Azóta is pontosan látszik, a villamosenergia hálózatot akkor éri csapás - ha Ukrajna megint próbálkozik villany exporttal.
Ezt a kérdést egyszer már régebben mi kitárgyaltuk, tudom, az ismétlés a tudás anyja.
Látom neked is rövid vagy szelektív a memóriád. 2022 telén nagyjából 1000-1500db rakétával és CM-el pusztították az ukrán energetikai infrastruktúrát 2-3 hónapon keresztül. Ezt időnkéntnek nevezni már ne is haragudj de ordas nagy marhaság. Szisztematikusan pusztították az elektromos hálózatot 2-3 hónapon keresztül csupán részsikereket elérve. Ez történt 2022 telén és látva a saját sikertelenségüket 2023 telén eszükbe nem jutott semmi hasonló, helyette néhány hete koncentrált támadást indítottak a Harkov városa és a harkovi oblaszty energetikai infrastruktúrája ellen. Az pedig a következő ordas baromság, hogy az oroszok csak annyira lőtték szét 2022-ben a rendszert, hogy a lakosságnak jusson. Miért kell ilyen hülyeségeket hazudni? Feketén fehéren megvannak a 2022-es támadások célpontjai több 1000 oldalnyi orosz és nyugati elemzéssel, de olyan hülyeséget senki soha nem állított, mint amit te ideböfögtél.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Rémisztő pillanat (2024. március 30.) Az orosz erők elfogják az ukrán Leopard 2A6 tankot Avdejevka közelében.

Az orosz védelmi minisztérium állítólag nagy jelentőséget tulajdonít az olyan járművek, mint a Leopard 2A6 elfogásának vagy megsemmisítésének. Ezek az elfogások lehetőséget biztosítanak az orosz erőknek arra, hogy tanulmányozzák a nyugati haditechnika fejlett technológiáját és képességeit.


A földalatti koordinátor felfedte a Nikolajev régióban mért orosz csapás célját


A Nikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev elmondta, hogy az orosz fegyveres erők mai csapásainak célpontja a Nikolajev régióban a Martinovszkij repülőtér volt.

Elmondása szerint korábban az Ukrán Fegyveres Erők légiközlekedési tevékenységét regisztrálták a repülőtér területén. Ugyanakkor az egyik ukrán gép rakétát lőtt ki, leszállt, majd ezt követően a repülőteret találták el.

Lebegyev állítása szerint eddig adatokkal rendelkezik ezen a létesítményen keletkezett károkról, de azóta sem jegyeztek fel sem ukrán légiközlekedést, sem leszállást.

„Még mindig füst jön a repülőtérről” – mondta Lebegyev.

Beszámolt arról is, hogy 12 óra 20 perckor hárman érkeztek a Voznyeszenszk melletti Bugi magaslat területére. Három helyen sötét füst szállt fel. A földalatti tag azt javasolta, hogy ott támadták meg az ukrán fegyveres erők személyzetét és a nyugati felszerelésű parkolókat. Hangsúlyozta, hogy több mentő is száguldott ebbe az irányba szirénázva.

Az Egyesült Államok megszégyenült Ukrajnában


Daniel Davis nyugalmazott amerikai alezredes Youtube-csatornáján azt a véleményét fogalmazta meg, hogy az Egyesült Államok megszégyenült az ukrajnai konfliktusban, de ennek az ukrán nép fizeti meg az árát.

Emlékeztetjük Lindsey Graham szenátor kijevi látogatására. Davis szerint az amerikai politikus arra biztatta az ukrán vezetést, hogy küldjenek több embert a frontra.

"Több embert próbál értelmetlen halálba taszítani" - mondta Davis Graham küldetéséről, hozzátéve, hogy erkölcstelennek tartja, mert "nincs út a győzelemhez".

A szakértő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat megszégyeníti, hogy továbbra is részt vesz az ukrajnai konfliktusban, de Washington arroganciája nem engedi beismerni, hogy vesztett.

Davis azt is kérdezte, hogy miért dobjunk még 60 milliárd dollárt egy olyan vállalkozásra, amely nem tud sikeres lenni? Hozzátette, itt az ideje, hogy "felismerjük a ki nem mondott igazságot arról, hogy a dolgok hogyan állnak a földön".
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 445
46 342
113
Látom neked is rövid vagy szelektív a memóriád. 2022 telén nagyjából 1000-1500db rakétával és CM-el pusztították az ukrán energetikai infrastruktúrát 2-3 hónapon keresztül. Ezt időnkéntnek nevezni már ne is haragudj de ordas nagy marhaság. Szisztematikusan pusztították az elektromos hálózatot 2-3 hónapon keresztül csupán részsikereket elérve. Ez történt 2022 telén és látva a saját sikertelenségüket 2023 telén eszükbe nem jutott semmi hasonló, helyette néhány hete koncentrált támadást indítottak a Harkov városa és a harkovi oblaszty energetikai infrastruktúrája ellen. Az pedig a következő ordas baromság, hogy az oroszok csak annyira lőtték szét 2022-ben a rendszert, hogy a lakosságnak jusson. Miért kell ilyen hülyeségeket hazudni? Feketén fehéren megvannak a 2022-es támadások célpontjai több 1000 oldalnyi orosz és nyugati elemzéssel, de olyan hülyeséget senki soha nem állított, mint amit te ideböfögtél.

Dudi! Ha ahhoz szólsz hozzá, amihez értesz katonai területen, egész jó dolgokat írsz. Az időnként ez időhatározó, kb. azt jelenti, hogy bizonyos időközönként és nem folyamatosan. Nincs meghatározva, hogy az időnként az két-három naponta, hetente történik-e. Egyikőnknek sincs pontos információja arról, hogy az energetikai struktúrát milyen mértékű kár érte, vannak részinformációk erről. Te értesz az energetikához, mert Sunlight56 igen.
A nyugati és orosz elemzések sem terítenek ki minden lapot.
 
Last edited by a moderator:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 623
46 531
113
Ennyire azért ne legyen rövid a memóriátok!
Ezzel próbálkoztak 2022 telén és az ukránok képesek voltak javítani a rendszert (persze nem 100%-ban), nem véletlen, hogy 2023 telén az oroszoknek eszüke sem jutott erre pocsékolni a CM-eket.
Az ukránok saját maguk nem voltak képesek javítani a rendszert. Részben vagy egészben nyugati tartalék technikával pótolták az alállomások berendezéseit.
A "kampány" végén ideiglenesen elfogytak az orosz CM készletek, mivel látható, hogy felhalmozás és kampány szerű alkalmazás módszerével dolgoznak az oroszok.
A következő kampányban már másik célpont csoportot választottak ki.
Akkor annyira szétcsapták a rendszert, hogy nagyon kellett - nem csak az ukránoknak, de - a nyugati segítőknek is izzadniuk, hogy sikerüljön a hálózatot összekalapálni.
Az nem merült fel benned, hogy mire volt ez az egész jó? Amikor nem folytatták tovább a "terhelést".
Lokálisan tudtak több hétre is áramkimaradásokat okozni. Miért fontos ez katonailag?
1. ahogy már itt kicsit feljebb előkerült, a vasúti logisztikát nehezíti, mivel a villamosított vonalakon is a szűk keresztmetszetet jelentő dízel mozdonyokat kellett alkalmazni. Ráadásul a modernebb vasúti biztosító berendezések sem működnek ilyenkor, azaz csak kiszakaszolva, nagyobb térközökkel lehet a vonatközlekedést fenntartani.
2. az egyes területek parancsnoki központjai is könnyebben felderíthetőek, ha dízelgenerátorok hőjét kell keresni a műholdképeken.
Mert ott fognak ezek üzemelni, ahol valami fontosat kell árammal ellátni. A következő kampányban meg mit kezdtek el aktívan támadni?
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 611
16 357
113
Jah, csak viccből nem merészmednek az ukrán légvédelm feltételezett hatótávolságán belülre és csak viccből.
Az ok pedig az, hogy nem akarják rommámészároltatni a saját légierejüket...
Nézzük a szakmádhoz mennyire értesz; ha Te lennél az orosz vk-főnöke, mit csapnál meg?
Én (ha nem akarnám kímélni őket) szétkapnám az 5 hőerőművet, a 12 vízerőmű vezérlőjét, generátorat, turbinástól (kevesen gyártják). Nyilván az atomerőműveket nem, bár necces így is, h meddig lenne stabil a reaktorok hűtése.
Ezeket szerinted képtelenek megtenni? 17 kiemelt célpontra nem tudnak cm-et, fab-okat dobni? Mert az általad leírt mennyiség is majd 100 csapást jelentene egy helyre.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 331
8 825
113
Mert 2024-ben nem lehet máshogy pénzt átadni, ahhoz konkrétan oda kell menni menekülés közben a megbízóhoz.
Nyilván nem a vérdíjért akartak menni , hanem okmányokért, repjegyekért, további eligazításért.
De az sem kizárt, hogy valahol egy golyó is be volt készítve számukra, amely a fejükben végezte volna.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 763
77 881
113
Milyen az "önös életösztön"? Van nem önös életösztön?



Dudi! Ha ahhoz szólsz hozzá, amihez értesz katonai területen, egész jó dolgokat írsz. Az időnként ez időhatározó, kb. azt jelenti, hogy bizonyos időközönként és nem folyamatosan. Nincs meghatározva, hogy az időnként az két-három naponta, hetente történik-e. Egyikőnknek sincs pontos információja arról, hogy az energetikai struktúrát milyen mértékű kár érte, vannak részinformációk erről. Te értesz az energetikához, mert Sunlight56 igen.
A nyugati és orosz elemzések sem terítenek ki minden lapot.
Az időnként szinonimája a néha. Az nem tartozik az időnként/néha kategóriába, amikor 2-3 hónapon keresztül 7-10 napos rendszerességgel csinálsz valamit.
Az ukránok saját maguk nem voltak képesek javítani a rendszert. Részben vagy egészben nyugati tartalék technikával pótolták az alállomások berendezéseit.
A "kampány" végén ideiglenesen elfogytak az orosz CM készletek, mivel látható, hogy felhalmozás és kampány szerű alkalmazás módszerével dolgoznak az oroszok.
A következő kampányban már másik célpont csoportot választottak ki.
Akkor annyira szétcsapták a rendszert, hogy nagyon kellett - nem csak az ukránoknak, de - a nyugati segítőknek is izzadniuk, hogy sikerüljön a hálózatot összekalapálni.
Az nem merült fel benned, hogy mire volt ez az egész jó? Amikor nem folytatták tovább a "terhelést".
Lokálisan tudtak több hétre is áramkimaradásokat okozni. Miért fontos ez katonailag?
1. ahogy már itt kicsit feljebb előkerült, a vasúti logisztikát nehezíti, mivel a villamosított vonalakon is a szűk keresztmetszetet jelentő dízel mozdonyokat kellett alkalmazni. Ráadásul a modernebb vasúti biztosító berendezések sem működnek ilyenkor, azaz csak kiszakaszolva, nagyobb térközökkel lehet a vonatközlekedést fenntartani.
2. az egyes területek parancsnoki központjai is könnyebben felderíthetőek, ha dízelgenerátorok hőjét kell keresni a műholdképeken.
Mert ott fognak ezek üzemelni, ahol valami fontosat kell árammal ellátni. A következő kampányban meg mit kezdtek el aktívan támadni?
Kit érdekel? Meg lett javítva vagy sem? Sehová nem írtam, hogy ez sétagalopp volt az ukrán energetikai szektornak, vagy, hogy egyedükl csinálták.

Milyen nehezítésről beszélsz a vasútban? A vasút akadálytalanul működött és működik az óta is (soha olyanról szó nem volt, hogy valami azért nem érkezett meg, mert az ukrán vasút nem tudta eljuttatni A-ból B-be). Háború van. A hadsereg élvezi a vasúti kapacitás a prioritását, kutyát sem érdekel, ha 20 órát késik egy személyvonat, vagy el sem indul, mert kellett a szerelvény elől a mozdony egy lőszerszállító szerelvénynek.

A haderők egyszerű konténeres generátorokat használnak, amiket csak a hülye telepít egy ilyen háborúban a szabad ég alá (bár hozzáteszem, hogy egy dandárvezetési pontnak jobb, ha nem egy nagy, hanem több kisebb generátora van). Fogod, berakod egy épületbe és azonnal nem fogja semmi felderíteni. De erre sincs szükség, hisz jelenleg a harkovi oblasztyon kívül Ukrajna teljes területén megoldott az áramellátás (oké nem békeidős mértékben, de van áram főleg a hadseregnek).
Nézzük a szakmádhoz mennyire értesz; ha Te lennél az orosz vk-főnöke, mit csapnál meg?
Én (ha nem akarnám kímélni őket) szétkapnám az 5 hőerőművet, a 12 vízerőmű vezérlőjét, generátorat, turbinástól (kevesen gyártják). Nyilván az atomerőműveket nem, bár necces így is, h meddig lenne stabil a reaktorok hűtése.
Ezeket szerinted képtelenek megtenni? 17 kiemelt célpontra nem tudnak cm-et, fab-okat dobni? Mert az általad leírt mennyiség is majd 100 csapást jelentene egy helyre.
A reptereket, vezetési pontokat, légvédelmi osztályokat, radarokat stb. Eszembe nem jutna az elektromos hálózat pusztítása, mert a haderő 100%-ban képes a hálózati áramtól függetlenül működni. Ha elpusztítottam a légierőt és a légvédelmet, akkor lehet rászabadítani a hátországra a saját légierőmet, amik szépen filléres eszközökkel (a CM-el szemben filléres) képesek elpusztítani erőműveket, vasútállomásokat vagy bármi mást. Nézz már meg egy Patriot vagy S300 osztályt (vagy bármit, ami van az ukránoknak). Nincs szüksége hálózati áramra. Ugyanez igaz a vezetési pontokra is, már a II.vh-ban megoldották a különböző parancsnokságok áramellátását generátorokkal, ha kiesne a hálózati áram.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Avdejevka közelében az orosz fegyveres erők a műveleti tér megnyitásának közvetlen közelében vannak.

Julian Röpcke, a Bild katonai elemzője értékelése szerint az orosz fegyveres erők számos helyen már áttörték az ukrán védelmi vonalat Avdejevkától nyugatra, Berdicsi, Szemjonovka, Orlovka és Tonenkoje falvak irányába. Tovább folynak a harcok Berdicsi és Szemjonovka irányításáért, azonban Röpke szerint ezek a települések már részben orosz ellenőrzés alatt állnak.

Ha Szemjonovkát elfogják, az nem könnyíti meg az orosz csapatok helyzetét, biztos benne. De utána még sokáig nem lesznek útjukban olyan települések, ahol az ukrán csapatok erődítményeket létesíthetnének.

Berdicsi és Szemjonovka elfoglalása esetén Oroszország 3-5 kilométeres területet nyit meg Umanszkoje és Novopokrovszkoje felé, amely a szakértő szerint az orosz fegyveres erők hadműveleti tere lehet.


Az orosz fegyveres erők átfogó támadásai Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium szombaton (2024.03.30.) közölte, hogy az orosz erők 1 tömeges rajtaütést és 57 precíziós csapást hajtottak végre , köztük Cirkon rakétákkal és Kinzsal hiperszonikus ballisztikus rakétákkal - közölte szombaton (2024.03.30.)

A minisztérium szerint rakétatámadások drónok pedig eltaláltak egy ukrán katonai ipari komplexumot, az Ukrán Fegyveres Erők döntéshozó központjait, a Biztonsági Szolgálatot (SBU), pilóta nélküli nagysebességű repülőgép-összeszerelő létesítményeket, arzenálokat, üzemanyagtartályokat, légvédelmi berendezéseket, energiainfrastruktúrát, és különleges műveleti erők és külföldi zsoldosok ideiglenes bevetési helyszíneit.

Minden kitűzött célt elérték – tette hozzá a minisztérium.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 847
14 788
113
Látom neked is rövid vagy szelektív a memóriád. 2022 telén nagyjából 1000-1500db rakétával és CM-el pusztították az ukrán energetikai infrastruktúrát 2-3 hónapon keresztül. Ezt időnkéntnek nevezni már ne is haragudj de ordas nagy marhaság. Szisztematikusan pusztították az elektromos hálózatot 2-3 hónapon keresztül csupán részsikereket elérve. Ez történt 2022 telén és látva a saját sikertelenségüket 2023 telén eszükbe nem jutott semmi hasonló, helyette néhány hete koncentrált támadást indítottak a Harkov városa és a harkovi oblaszty energetikai infrastruktúrája ellen. Az pedig a következő ordas baromság, hogy az oroszok csak annyira lőtték szét 2022-ben a rendszert, hogy a lakosságnak jusson. Miért kell ilyen hülyeségeket hazudni? Feketén fehéren megvannak a 2022-es támadások célpontjai több 1000 oldalnyi orosz és nyugati elemzéssel, de olyan hülyeséget senki soha nem állított, mint amit te ideböfögtél.
Segítek, ismét, Dudi...
Látom nem vetted elő amit ebben a témakörben, akkor neked írtam válaszképp amire nem emlékszel most (nem is válaszoltál akkor), így csak most vaktában vagdalkozol..
Amire válaszoltam, amit egy hete írtál, Nekem::
Ha annyira kímélnék nem álltak volna neki 22 telén szétlőni a civil kritikus infrastruktúrát és most sem a civilek életét keserítenék meg...

Az EU nagyon pontosan nyílván tartja, hogy mit követtek el Ukrajnában áramexport terén, évekre visszamenőleg, órás felbontásban, irányonként. Ebből látszik az áramexport létesítésére vonatkozó állandó erölködése, és az is, hogy az orosz mikor unja meg az ugrálását és újra bekalibrálja.
Tehát nézzük az utolsó, 2022-es export napját Ukrajnának:

2022 10 10.-i napon, este 10 óráig Ukrajna 12 500 MWh energiát tol az EU-ba

jDFh1Fl.jpg


Este 10 után megkapja az energia lekalibrálását orosz részről, ami átnyúlik kissé 10 hó 11-én pár órára:

AcVN7BD.jpg


Ez a nulla áram export, impotencia képesség még hónapokig megmaradt, az orosz nem bántja a villamos energia rendszerüket számottevően, mert az látszana ha Ukrajnát az EU-nak kellene ellátni.

Ha az ukrán export import vezetékeket állomásokat támadná az orosz, azt nagyon hamar megtudnánk: 2 héten belül kapnánk 10 milliós nagyságrendű menekült áradatot, mert a lakosság úgysem fog ott ülni ellátások nélkül.

Az oroszok jó szivének köszönhetjük hogy így még nem akar kitolni velünk és az EU-val..

2022 telén nagyjából 1000-1500db rakétával és CM-el pusztították az ukrán energetikai infrastruktúrát 2-3 hónapon keresztül.

Ezért ez a 2 -3 hónapi infrastruktúra rombolás valójában 4 óra alatt lezajlott, mit ahogy az EU kimutatta.

Az pedig a következő ordas baromság, hogy az oroszok csak annyira lőtték szét 2022-ben a rendszert, hogy a lakosságnak jusson. Miért kell ilyen hülyeségeket hazudni? Feketén fehéren megvannak a 2022-es támadások célpontjai több 1000 oldalnyi orosz és nyugati elemzéssel, de olyan hülyeséget senki soha nem állított, mint amit te ideböfögtél.

Az ordas baromság igazolását maga az EU tette meg, nézegesd a két térkép kimutatását, ami az ENSTO-E EU-s adatai alapján készült. Ezenkívül ez idáig Te hallottál olyanról, hogy hosszú, akár pár hetes, nagyobb területet érintő áramkimaradás lenne Ukrajna területén ez idáig? Rendszeresen olvasom az Ukrán áramszolgáltatói, napi hiradásokat ilyenről ők sem írtak ez idáig.

Akkor Neked külön gyártanak ilyen kiadványokat, hogy tájékozott legyél, Te többet tudsz itt a fórumon mint mi együttvéve.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 784
113
Nyilván nem a vérdíjért akartak menni , hanem okmányokért, repjegyekért, további eligazításért.
De az sem kizárt, hogy valahol egy golyó is be volt készítve számukra, amely a fejükben végezte volna.
Lehet, de az is lehet hogy nem. Semmilyen bizonyíték nincs az egészre és nyilvánvaló hogy Ukrajna nem is profitál az egészből.

Lukasenka szerint se Ukrajna volt az eredeti céljuk, hanem Belarusz. https://magyarnemzet.hu/kulfold/202...szba-akartak-menekulni-a-moszkvai-terroristak
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 611
16 357
113
Az időnként szinonimája a néha. Az nem tartozik az időnként/néha kategóriába, amikor 2-3 hónapon keresztül 7-10 napos rendszerességgel csinálsz valamit.

Kit érdekel? Meg lett javítva vagy sem? Sehová nem írtam, hogy ez sétagalopp volt az ukrán energetikai szektornak, vagy, hogy egyedükl csinálták.

Milyen nehezítésről beszélsz a vasútban? A vasút akadálytalanul működött és működik az óta is (soha olyanról szó nem volt, hogy valami azért nem érkezett meg, mert az ukrán vasút nem tudta eljuttatni A-ból B-be). Háború van. A hadsereg élvezi a vasúti kapacitás a prioritását, kutyát sem érdekel, ha 20 órát késik egy személyvonat, vagy el sem indul, mert kellett a szerelvény elől a mozdony egy lőszerszállító szerelvénynek.

A haderők egyszerű konténeres generátorokat használnak, amiket csak a hülye telepít egy ilyen háborúban a szabad ég alá (bár hozzáteszem, hogy egy dandárvezetési pontnak jobb, ha nem egy nagy, hanem több kisebb generátora van). Fogod, berakod egy épületbe és azonnal nem fogja semmi felderíteni. De erre sincs szükség, hisz jelenleg a harkovi oblasztyon kívül Ukrajna teljes területén megoldott az áramellátás (oké nem békeidős mértékben, de van áram főleg a hadseregnek).

A reptereket, vezetési pontokat, légvédelmi osztályokat, radarokat stb. Eszembe nem jutna az elektromos hálózat pusztítása, mert a haderő 100%-ban képes a hálózati áramtól függetlenül működni. Ha elpusztítottam a légierőt és a légvédelmet, akkor lehet rászabadítani a hátországra a saját légierőmet, amik szépen filléres eszközökkel (a CM-el szemben filléres) képesek elpusztítani erőműveket, vasútállomásokat vagy bármi mást. Nézz már meg egy Patriot vagy S300 osztályt (vagy bármit, ami van az ukránoknak). Nincs szüksége hálózati áramra. Ugyanez igaz a vezetési pontokra is, már a II.vh-ban megoldották a különböző parancsnokságok áramellátását generátorokkal, ha kiesne a hálózati áram.
Energiahálózatról beszéltünk, arra írtad, h képtelenek. Ki beszélt a katonaság áramellátásáról? Mindenki, aki volt katona az tudja mi a dörgés.
Hagyjuk is, érdemi válasz úgysem lesz, a butaságot fogod unásig ragozni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 445
46 342
113
Az időnként szinonimája a néha. Az nem tartozik az időnként/néha kategóriába, amikor 2-3 hónapon keresztül 7-10 napos rendszerességgel csinálsz valamit.

Dudi! A diákjaim kedvenc szófordulatával élve "az agyam eldobom" erre az általad fabrikált definícióra. Nos álljon itt a hivatalos:
"Kisebb-nagyobb időközökben; nem nagyon gyakran; néha, olykor. "
Abban szakérts, amihez értesz. Az intelligens ember egyik fokmérője, hogy érzékeli a határait. Nem szokásom a te katonai szakértelmedet felülbírálni, te is maradj a határaidon belül. Kevesebb cseszegetést kapnál, és jobban elismernénk!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 007
66 393
113
Több mint 130 diplomáciai testület vett részt a Krokusz városházan tartott megemlékezésen.

Ez nem tudom milyen Lancat dron volt ami szetcsapta ezt az Abramsot, de érdekesen manoverezett...

Véget ért a kempingezés, a maci kikergetett mindenkit az erdőből.

D-20 és huzoja életért az útrol.