[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
319
1 585
93
Nem vagyok nyelvész, de itt valami hangváltás-jelenség tanúi vagyunk. Oroszul Havannát is Gavannának, Hitlert is Gitlernek írják, sőt, a rohamozás közbeni "hurrá" kiáltás is gurrának íródik. Szóval ez a Hosztomel-Gosztomel kérdés is hasonló eset lehet, majd egy oroszban jártas kolléga megfejti. A latinban is volt hasonló, jelentéstartalmat nem módosító hangváltás a Caius-Gaius névnél pl.
Szinte biztos. Például a "beszéni" ige az ukránban és az oroszban is "g" vel (говорити-говорить) íródik, de kiejtés az ukránok által "h" -val és keményen míg az oroszban "g"-vel és lágyan történik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 731
86 368
113
Végülis, nem rakták ki az orosz zászlót! :) Ez durvább. Az EB alatt ez lehetne alap az ukránok elleni meccseken. ;)

Apropó, az oroszok az orosz szervezésű "olimpián" nem akarják kirakni az ukránok által 2014-2015ben szétrakétázott donyecki Sahtar Stadion egy darabkáját?

 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
453
1 649
93
Biztos van drónos topic is, csak én nem találtam meg, ezért ide írok. Végül is itt sem OFF.

Több olyan videót is láttam, ahol orosz katona az elektromos "drónpuskával" földre kényszerít egy drónt, többnyire kisebb méretű kvadrokoptert. Ezek nekem egy kivételével megrendezettnek tűnnek. (Abban az egyben a leszállt drónhoz, ami alatt még ott van egy gránát is, odarohantak ketten, az egyik rálépett a drónra - gondolom, hogy ne tudjon felszállni - azután szétverték.)
Én nagyon nem értek a drónokhoz (sem), szóval az lenne a kérdésem, hogyha egy ilyen "drónpuskával" megszakítják egy drón összeköttetését az irányítójával, az tényleg leszáll? Nem tudnak olyat, hogy a kapcsolat megszakadása esetén visszarepülnek az indítás helyére? Esetleg a "drónpuska" nem csak a kapcsolatot szakítja meg, hanem elég közelről kiégeti a vezérlő elektronikát, és ezért száll le a drón?
 

jeff

Well-Known Member
2015. november 24.
54
280
53
egy ilyen "drónpuskával" megszakítják egy drón összeköttetését az irányítójával, az tényleg leszáll?
Programozás kérdése. Nem tartom valószínűnek, hogy a "drónpuska" a zavarás mellett leszállási parancsot is ad a drónnak, de teljesen kizártnak sem.
Nem tudnak olyat, hogy a kapcsolat megszakadása esetén visszarepülnek az indítás helyére?
De igen, sok drón így működik, bár egy éles gránáttal inkább ne repüljön vissza hozzám.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
648
2 243
93
Összefoglaló 2024. június 18-án reggel

▪️Harkov irányában az ellenség Liptsy településtől északra támadja Glubokojeben az állásainkat. Növeli a támadások gyakoriságát és a precíziós bombák használatát Volchanszkban. Az orosz fegyveres erők UMPC-vel válaszolnak. Az ellenség fokozatosan fokozza erőfeszítéseit minden irányban, és csatába veti az első lépcsőfok egységeit. Súlyos harcok folynak. A helyszínen tartózkodó csapatok szerint az ellenség arra készül, hogy a főbb erőket csatába vezényelje.

▪️Kupjanszki irányban az orosz hadsereg Szinkovkánál támad, Ivanovkától és Kotljarovkától nyugatra. Khrakhmalnijtól nyugatra, Peschany felé haladást jelentenek .

▪️Chasov Yarban folytatódik a Vosztocsnij mikrokörzet elleni támadás. Az Ukrán Fegyveres Erők feladata csapataink előrenyomulásának megfékezése, hogy előkészítsék a fő védelmi pozíciókat a Szeverszkij Donec-Donbassz vízcsatorna mögött, amelytől nyugatra a város fő része található. Csaták zajlanak Kleshcheevka romjai között.

▪️Juzsnodonyeck irányában folytatódik a Krasznohorivka elleni támadás, az ellenség drónokkal támadja meg állásainkat.

▪️Vremevszkij irányban az ellenség Staromayorky területén ellentámadásba lendül, de nem tud sikert elérni , és a szembejövő csatákban megsemmisül. Korábban arról számoltak be, hogy az orosz fegyveres erők átvették az irányítást a falu felett.

▪️A nap folyamán a Zaporozhye Fronttól nem érkezett adat az LBS változásairól. Ugyanakkor hatalmas számú FPV drónról számolnak be, amelyeket az ellenség telepített az irányba. Tekintettel arra, hogy a kamikaze UAV-k már sok problémát okoztak csapatainknak, az információ azt jelzi, hogy az ellenség bővíti hatékony gyakorlatát. Csapataink is végrehajtanak csapásokat az ilyen típusú fegyverekkel , gyakran saját drónokat készítenek terepi laboratóriumokban.

▪️Kherson irányában csaták zajlanak a szigetövezetben, összecsapások Krynoki és kozák táborok ellen. Felderítőink bátran harcolnak rendkívül nehéz körülmények között a Dnepr folyó árterében.

▪️Éjszaka az ellenség megtámadta a rosztovi körzetben található Azov kikötőjét , az Ukrán Fegyveres Erők UAV-jának robbanásai következtében az olajtermékeket tartalmazó tankok kigyulladtak.

▪️Belgorod régióban az Ukrán Fegyveres Erők UAV-ja által a Grayvoronsky városában található Mokraya Orlovka elleni támadás következtében egy nőt aknarobbanásos sérülést szenvedett. Egy KamAZ teherautót és két kombájnt támadtak meg az ukrán fegyveres erők egy FPV drón segítségével Golovchino falu közelében, Grayvoronsky városrészben. A Grayvoronsky városi körzetben található Gora-Podol falut az ukrán fegyveres erők tűz alá vették, három civil megsérült. Kozinka községben egy robbanószerkezet következtében füst jelent meg egy lakóház tetején. Glotovo faluban négy autó is megsérült, miután ledobtak egy robbanószerkezetet. A kormányzó bejelentette több mint 100 utcai menedékhely felállítását a határ menti területeken.

▪️A Kurszk régióban a Szudzsanszkij körzet Gornalját, a Korenyevszkij járásból Gordejevkát, Troicszkojet, Uszpenovkát és Viktorovkát, a Glushkovszkij körzetből pedig Tyotkinót, Kulbakit és Elizavetovkát többször is ágyúzták. A határ menti területeken az elektronikus hadviselési eszközök 12 ukrán drónt nyomtak el.

▪️A DPR-ben az ellenség 155 mm-es tüzérségből lőtt Donyeckre az USA-ban gyártott M-864-es lövedékekkel, kazettás robbanófejjel (M-42 kumulatív és M-46 töredezett lőszer). Négy civil megsebesült: 1961-ben, 1973-ban és 1984-ben született nők, egy 1963-ban született férfi.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Szabó József

„Lehet, hogy hülyék vagyunk, de ennyire azért nem…” (Politico)

Hm… Micsoda beismerés ez brüsszeli diplomatáktól. Ha már hülyék, akkor nem mindegy, hogy mennyire azok? Apropó! Van egyáltalán a hülyeségnek mértékegysége? Egy brüsszel, két brüsszel, stb… És, ha már vannak hülyék Brüsszelben – szerintem a szűk vezérkar ott ostoba, tehetségtelen gazemberekből áll -, akkor vannak olyanok is, akik palira tudják venni a hülyéket.
Most például Amerika azzal veszi palira Európát, hogy Washington „kölcsönöz” Ukrajnának 50 milliárd USD-t, ám a kölcsön visszafizetésének minden kockázatát az európai országokra terheli, miközben az összeget szinte teljes egészében az USA-ban fekteti be.
De hát nem azt látjuk folyamatosan, hogy Washington palira veszi az EU-t, és nem ezt kritizáljuk egyre hangosabban? Hogy a szűk brüsszeli elit nem az európai emberek érdekeit képviseli, hanem globalista rablókét? Akiknek csak a vagyon, a pénz, a pénzzé tehető ásványkincsek a fontosak? Újra és újra beigazolódik az, hogy minden háború az erőforrásokért folyik. Lindsay Graham szenátor mit nyilatkozott a tv nézők milliói előtt a minap? Inkább Amerikáé legyen az a több billió dollár értékű ásványkincs vagyon, ami Ukrajnában található, mintsem hogy az oroszokat gyarapítsa. Ennél kristálytisztább beismerés kell-e még? Nem Ukrajnáról van itt szó, az meg pláne nincs képben, hogy az ukrán nép javát szolgálja ez a vagyon: Amerika szemet vetett mind Oroszország, mind Ukrajna föld alatti vagyonára – erről szól minden. Mert micsoda igazságtalanság az, hogy egyetlen országé lehet ilyen mérhetetlen vagyon – mondják. És amikor szemet vetnek valamire, azt meg is akarják szerezni.
Ahogyan 1990-1991 után Oroszországba nyomultak be, úgy 2010 körül Ukrajnába. Ezért van az is, hogy túl nagy nekik Oroszország. Hát akkor – elgondolásuk szerint - fel kell osztani. Pár héttel ezelőtt tartottak konferenciát erről Washingtonban egy Jamestown Foundation nevű műintézmény szervezésében. Szép vágyálmokat, sőt forgatókönyveket fogalmaztak meg Oroszország irányított összeomlásáról/összeomlasztásáról. Persze kizárólag azért, hogy „a szétesés folyamata az árupiacok stabilitása érdekében kezelhető legyen”, a nukleáris fegyvereitől meg megfosszák az országot. Fantaszták vagy hülyék – és hány mértékegységben? Alkossunk erre is egy új mértékegységet? Egy washington, két washington…?
Nem kevésbé mérhetetlen ostobaság kell ahhoz is, hogy békekonferenciát rendezzenek Oroszország nélkül. Kijev óriási diplomáciai sikernek könyveli el az eseményt – az előző fordulókra vajon emlékszik-e bárki is, valamint arra, hogy azoknak mik voltak az eredményeik? Olvasom a kijevi értékeléseket: Oroszország jövője Oroszország nélkül dől el (майбутнє Росії вирішується без Росії). És, mit szólnak ehhez az oroszok? Persze, vannak történelmi előzményei az olyan típusú megoldásoknak, hogy egy ország sorsáról nélküle döntenek. Csak hát akkor olyan helyzet volt, hogy az adott ország nem nagyon tudott a sorsába beleszólni. És most Oroszország a 6000 db atomfegyverével?
Olvasom elemzőknek látszó emberek megnyilvánulásait arról, hogy Oroszországgal nem is kell foglalkozni, mert nem képes az eszkalációra. Aztán meg nézem a filmfelvételt arról, hogy nem is olyan messze Florida partjaitól egy orosz flottilla tart gyakorlatot – egy atomtengeralattjáró épp pár rakétáját próbálja ki. Ezt látjuk – és szerintem az is fontos, hogy mit nem látunk. Sem mi, sem az amerikaiak: egy vagy több atomtengeralattjárót valahol a mélyben. Fel is izgultak ezen az USA bajtársak. Mit is jelent mindez? A feszültséget Oroszország közelebb (sőt, egész közel) vitte az amerikai partokhoz. Eszkaláció térben. De azért megy az elemzés: az oroszok nem tudnak eszkalálni. Uramatyám! Hol mérték az észt az ilyen elemzőknek? Az elfogultságukat látni, az eszüket nem nagyon.
Pont az ész hiányzik most a világunkból. A hideg racionalitás, a következmények végig gondolása. Nem élünk tökéletes világban – tele van igazságtalanságokkal. Aki az igazságról szónokol, az a saját önző érdekét nyomja le épp a torkunkon. A nagyhatalmi játszmákban meg egyébként sincs igazság – ott érdekek vannak. Milliárdokban mérhető érdekek…
Szerintem nem hüjék,csak ott nem öt éves terv van, hanem kétszáz éves! (Minden generáció, igazodik a tervhez, mert ezt tanítják a "suliban")
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 621
13 511
113
Programozás kérdése. Nem tartom valószínűnek, hogy a "drónpuska" a zavarás mellett leszállási parancsot is ad a drónnak, de teljesen kizártnak sem.

De igen, sok drón így működik, bár egy éles gránáttal inkább ne repüljön vissza hozzám.


A low cost kínai (aliexpress) kis quadrokopterek leszállnak, a sajátom is. (tető vonala alatt még minden frankó volt, ahogy fölé mentünk elkapta egy légáram és elvitte fel a magasba a francba, homingra se jött persze, nem tudott. Aztán ahogy elvesztette a kapcsolatot letette magát, persze az is egy fa tetejére sikerült, de végül meg lett)
De multkor volt valamelyik Eb meccsen valami hasonló nagyobb, az is függőlegesen szépen letette magát.

szerk..
vannak fent ilyen nagy távolságú, magasságú komolyabb dji reptetések, de szerintem azok is alapból függőlegesen leteszik magukat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 583
47 801
113
Az ellenség felvételeket tett közzé a Volchanszkban található Aggregátorgyár területének ágyúzásáról, amelyet heves harcok után orosz csapatok foglaltak el. Folytatódnak a harcok Volchanszk központi részén.


Orbán NATO-garanciákat jelentett be arról, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajnát

Orbán: Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnát támogató műveleteiben​


Magyarország megállapodott a NATO-val, hogy nem küldi ki erőit a szövetségi hadműveletekben Ukrajna támogatására, és ezt anyagilag sem támogatja, a megállapodás akkor is érvényes lesz, ha Hollandia jelenlegi miniszterelnöke, Mark Rutte lesz a következő NATO-titkár – erősítette meg Orbán Viktor miniszter az X közösségi oldalon .
«
"Fontos megállapodást kötöttünk Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Megállapodtunk abban, hogy magyar katonaság nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és nem fordítanak magyar pénzeszközöket ezek támogatására" - írta Orbán.
A magyar miniszterelnök hozzátette: a hétfői találkozó után Mark Rutte megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja ezt a megállapodást, és be is fogja tartani, ha elfoglalja a NATO-főtitkári posztot. Orbánközzé tette Rutte ennek megfelelő nyilatkozatát.


Az orosz csapatok elfoglalták Jasznobrodovkát a DPR-ben

A jelentések szerint Karlovszkij irányában az Orosz Föderáció fegyveres erőinek támadócsoportjai behatoltak Yasnobrodovka faluba. Jelenleg heves harc folyik a térségben, mindkét oldalon harckocsikkal. Ez az offenzíva a Karlovszkoje víztározó körüli hídfő folyamatos kiterjesztését jelzi, amelyet az orosz csapatok sikeresen tartanak, annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbálták megállítani előrenyomulásukat.
A helyzet ilyen irányú stabilizálására az ukrán hadsereg és a nemzetőrség mintegy két dandárt osztott ki. A legfrissebb adatok szerint azonban ezen erők érkezése nem hozta meg a várt eredményt. Az orosz csapatok folytatják támadásukat, demonstrálva a harci műveletek nagy hatékonyságát és azt, hogy képesek gyorsan alkalmazkodni a fronton a változó körülményekhez.
Подробнее на: https://avia.pro/news/rossiyskie-voyska-zanyali-yasnobrodovku-v-dnr
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
832
4 597
93
A low cost kínai (aliexpress) kis quadrokopterek leszállnak, a sajátom is. (tető vonala alatt még minden frankó volt, ahogy fölé mentünk elkapta egy légáram és elvitte fel a magasba a francba, homingra se jött persze, nem tudott. Aztán ahogy elvesztette a kapcsolatot letette magát, persze az is egy fa tetejére sikerült, de végül meg lett)
De multkor volt valamelyik Eb meccsen valami hasonló nagyobb, az is függőlegesen szépen letette magát.

szerk..
vannak fent ilyen nagy távolságú, magasságú komolyabb dji reptetések, de szerintem azok is alapból függőlegesen leteszik magukat.
drónja válogatja
mini 2, ha még van gps jel hazajön, ha elveszti leszáll ahol tud
mini 3 ha veszett bármilyen jel akkor is hazajött
4 pro még nem vesztett jelet :)

a gagyi kínaiak simán leszállnak, inkább zuhannak
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and GI83

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 385
8 557
113

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 574
24 792
113
Rengeteg utánpótlás lehet még az ukriknál, konkrétan kaptak 2 új szervert a woton, és az eredeti EU1 és 2 is tele van slava kokaini klánokkal.

Új SPARTA videó:

Manapság a kokainszívó kolumbiai zsoldosok rendesen hullanak:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 199
67 686
113
Ők nem tudtak megszökni , hamarosan mind halottak lesznek a fronton.


Egy kisebb erokoncentracio.

Megfuttattak a kaprokat Volcsanszknal.
Volt az a Grimm mese régen hogy 7-et egy csapásra...