Egyszerűség kedvéért idéznék, mert szerintem itt. elég korrektül van szemléltetve:
"A legbiztonságosabb bevetéstípus a nagy magasságú járőrözés saját légtérben, messze a frontvonaltól, a terepkövető robotrepülőgépek ellen. Ebben az esetben három póttartály is használható, a törzs alá függeszthető elektronikai zavarókonténer használata indokolatlan. A támaszponttól 150 kilométeres távolságban kb. 0,6 Mach sebességgel 2 óra 30 perces őrjárat teljesítése is lehetséges 6 darab légiharc-rakétával. Ilyen hosszú őrjárat után is még rendelkezésre áll annyi üzemanyag, ami lehetővé tesz egy utánégetős gyorsítást 0,9 Mach sebességre, majd maximálgáz teljesítménnyel 150 kilométeres megtételére 10 kilométer magasan. Ezután még 300 kilométer távolságól lehetséges a hazatérés némi tartalékkal."
https://militavia.blog.hu/2023/12/2...gepek_ukrajnaban_2_resz_mire_hogyan#c42631431
Tényleg jó a példa, és ahogy molni írja, ez a cirkálórakéták ellen működhet is, amolyan kiterjesztett légvédelmi ütegként.
De az ukránok műveleti gondjait most elsősorban a siklóbombák okozzák (és az azokat indító bombázók). Ahhoz pedig, hogy ott lelövéseket érjenek el, nem repkedhetnek 10 km magasságban, mert kiszedik őket.
Úgymint: a Szu-34-ek mellé vadászkíséretet adó gépek egyrészt messzebbről és magasabbról fogják látni az F-16-okat, illetve jó eséllyel a Szuhojok által használt rakéták is messzebbről indíthatóak, mint az AIM-120C*-k.
Mert ha magasan repülnek, kiszedik őket, ahogy az eddigi légierejük is elpárolgott.Magad irod, hogy alacsonyan semmire sem jó az egész -ahogyan szerintem se-, de akkor miért használnák igy?
Egészen biztos, hogy lesznek látványos akcióik, és az is biztos, hogy a végtelenségig fogják fejni ebből a PR-értéket az ukránok.Szerintem a nagy hatótávú orosz légvédelem "kiugrasztására", Taurus/SDB-k inditására ill. az orosz légierő frontvonalról történő kiszoritására fogják használni...amig lehet. Csoda nem lesz, de pár izgalmas akciót biztosan végignézhetünk arról, ahogy az ukránok majd próbálkoznak a bevetésükkel, az oroszok pedig a lelövésükkel.
Lesz majd ilyen videó, olyan videó, interjú a pilótákkal, az anyukájukkal, a kutyájukkal, interjú Tarasszal, aki a földről végignézte, stb..
A nyugati közvélemény elégedetten hátradől, hogy lám, mégiscsak volt haszna az F-16-ok átadásának, a LM elégedetten hátradől, mert a gyártósort még pár évig életben lehet tartani, stb.
De a lényegi részen ezek a gépek nem változtatnak: az ukránoknak jelenleg nincs hatékony ellentevékenységük a siklóbombákat hajigáló orosz vadászbombázók ellen. Az oroszok pedig emiatt tudnak haladni.
Én amúgy várom a JASSM-ek bevetését, szerintem meglépik még idén azt is.