[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 240
4 964
113
Rossz az összehasonlítás, azt nézd meg, hogy ma mennyit keresnének az oroszik, ha Európába is adnának el úgy ahogy a háború előtt.
Akkor nem lenne ennyi az ár, hiszen azért ennyi mert nincs orosz alternatíva!! De ezt azért érted? Ha minden változatlan maradna, akkor a 2020as szintet nem lenne ami felb@szta volna a 2x árral... így teljesen felesleges arról beszélni hogy mennyit keresne ha, mert nem zavarna be a képbe a kényszer nagy úr helyzet ami most van. De nyilván erről is Putyin tehet... meg a ruszkik. Jah asszem így ebbe a sorrendbe...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
971
11 425
93

Az usákok arra számítottak, hogy a zoroszok a kurszki behatolás miatt atomfegyvert vetnek be.
Vagy "valaki" biztosítékot akart hogy a háború nehogy túl hamar véget érjen. Ha az orosz eldöntötte hogy délen nem megy tovább nyugatra - vannak erre utaló jelek -, és Donyecknél jól halad, mèg a végén leült volna tárgyalni. Akkor azt hogy utasította volna el Zselé? Talán nyugaton is érzik hogy az átlagukrán feltenné a kényelmetlen kérdést, hogy miért kellene neki is meghalnia olyan területekért amit egyébként oroszok laknak. Így viszont a tárgyalás el van napolva, folytatódhat a biznisz.
Plusz pár napig megint az ukránoké volt a sajtó.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
699
3 218
93
Oroszország háborús jóvátételt kérhet Ukrajnától – vezető diplomata (RT)

Orosz tisztviselők nyomon követik az ukrán katonai akciók által okozott károkat, így Moszkvának pontos számai vannak a lehetséges jóvátételi követelésekre vonatkozóan - mondta egy magas rangú diplomata.
Rodion Mirosnyik, aki Moszkva különleges misszióját vezeti az állítólagos ukrán háborús bűnök kivizsgálására, szerdán az Izvesztyija című lapnak beszélt a konfliktus e vonatkozásáról. Ennek a munkának a nagy része regionális szinten történik, de az adatgyűjtést a központi kormányzat koordinálja – magyarázta.
"Mindent... egy adatbázisban elszámolnak a gazdaságot, a vállalkozásokat és az egyéneket ért károkról" - mondta Miroshnik.
„Sok múlik a csatatéren” – tette hozzá. „Előrehaladásunk során lehetőség nyílik arra, hogy megfogalmazzuk követeléseinket a bűncselekményeket elkövetőkkel szemben, és megvitassuk a kártérítés reális mechanizmusait.”

Februárban Oleg Usztenko, aki Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezetőnek gazdasági kérdésekben tanácsot ad, 1 billió dollárra becsülte azt a teljes kártérítést, amelyet az ország Oroszországtól követel. Denis Shmigal miniszterelnök tavaly 750 milliárd dollárra tette a várható jóvátétel összegét, mondván, hogy „Oroszország és az orosz oligarchák elkobzott számláinak kell a fő forrásnak lennie”.
Az Izvesztyija az orosz régiók több becslését idézte az Ukrajnától követelhető károkkal kapcsolatban, amelyek értéke a határ menti belgorodi régió nagyjából 200 millió dollártól a Krím-félszigeten 145 milliárd dollárig terjed. Ez volt a legnagyobb adat, amelyet Vlagyimir Konsztantyinov, az egykori ukrán régió parlamenti elnöke állított fel júniusban. Ez magában foglalta a Krím-félsziget kijevi gazdasági blokádjával kapcsolatos károkat is.
Az ukrán kormány leállította a Krím-félsziget víz- és áramellátását, miután népe úgy döntött, hogy csatlakozik Oroszországhoz, és elutasítja azt a kormányt, amelyet az Egyesült Államok által támogatott 2014-es fegyveres puccs után állítottak Kijevben.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 018
56 595
113
Szerintem teljesen érdektelen, illetve félrevezető abból messzemenő következtetéseket levonni,hogy mennyiért veszi Kína a gázt,meg az olajat,éppen ma néztem,illetve hallgattam meg egy.videót,Bernek Ágnessel,beszélt az Orosz, Kína együttműködésről,ami,mint tudjuk korlátok nélküli,csak hirtelen ami eszembe jut,miután az Eu sikeresen ki szankciózta magát a kínai élemiszer piacról,Oroszország jelentős pozíciókat foglalt el ott,mind a gabona,mond a hús exportban,komolyabb hidat építettek egyik hayárfolyón ezügyben,hogy bírja a konténer szállítást,óriási vasúti átrakó állomßsok épültek/épülnek,valamelyik nagy vasútvonalat meg fognak duplázni,1ről 2 vágányra,egy másiknak a Kína felőli részét,jó hosszan villamosítják,vámmentesítenek kikötőket egymásnak,hatalmas diákcseréket csinálnak a felsőoktatásban,szóval a gáz,meg az olaj üzlet csak egy kis része a kooperációjuknak,sokkal nagyobb a kép,és ez hosszútávú kapcsolat lesz,aminek még csak a kezdetén vannak.
Erre a nyugat/angolszászok képtelenek,hogy kölcsönös előnyökkel,és tisztelettel viszonyuljanak a másikhoz,ezért fura nekik.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 976
16 123
113
Aknakifordítóval felszerelt Orosz T-72 egymás után hat aknát robbant fel, de továbbmegy...


Tömegesen halnak meg az ukránok a Kurszk régióban. Minden az ukrán terv szerint zajlik, ahogy a háborús bűnös Zelenszkij mondta.

A felvételen több tucat megsemmisült és elégett ellenséges páncélozott jármű látható, köztük egy amerikai M2A2 Bradley ODS-SA gyalogsági harcjármű és fejjel lefelé fordított Stryker.


 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 909
16 239
113
És mit ér a katona, ha nincs hozzá felderítés? Ugye...

Az oroszok, mostanra kezdik csak összeszedni magukat, ami a federítést illeti (és nem csak). Épp, hogy csapnivaló felderítéssel kezdék el az egész háborút, aminek meg is lett az eredménytelensége.
Az, hogy anyagháború van, az kétségtelen. Az, hogy méretüknél fogva végül ők nyernek, az is valószínüsíthető.
De, ha a papírformát vesszük, akkor már rég nyerniük kellett volna.
Papír forma szerint.
Hostomelnél ki súgott?
Plusz azóta hány komplett hadseregre való hadianyagot , felszerelést, pénzt kaptak?
NATO full scale ELINT/OSINT.
Jó volt a ruszki felder, ukrajna egymagában valóban max 72óra lett volna.
Donbaszban paraszt-bányász seregek kergették őket....
Aután 22-ben megtáltosodtak a full ruszki haderővel szemben...
Azt ne ignoráljuk hogy keleten már 8éve háború volt. Csak ott még nem volt akkora mértékű a NATO támogatás az első vonalban. Akkor a NATO még éppen csak kezdte azt építeni azt ami reagálásra kényszerítette a ruszkit, és ma megtalálható szétkenve ukrajna térképén.
Ukrajna valóban független államként már nem létezhetne az orbitális nyugati segítség nélkül.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 049
1 793
113

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 332
48 833
113
Tegnap nappal-éjjel rakétaerők és repülőgép-erők támadtak célpontokat Sumy, Harkov, Donyeck és Herson régiókban (a fegyverek teljes skálája), Dnyipropetrovszkban, Pavlograd és Odessza külvárosában, Nikolaevben és a Nikolaev régióban (Iszkander-M) , Zaporozhye régió (UMPK) , Krivoy Rog környéke, Cserkasszi, Poltava, Kremenchug város, Odessza, Poltava, Kijev, Csernigov, Kirovograd régiók (Merániák/Gerberák)
Kronológia:
10.35-10.50 Sumy régió – robbanások. 2 találat az UMPC-n.
11.13 kettős robbanás Dnyipropetrovszk környékén. OTRK.
11.20 Még 1 Iskander-M Dnyipropetrovszk-Pavlograd felé
11.20 Donyecki régió Pokrovszkij kerülete – robbanások. UMPC.
11.32 Ismét dnyipropetrovszki robbanások. OTRK.
11.35 Harkov régió – robbanás. UMPC.
12.55 - 13.10 robbanások Szlavjanszk környékén. UMPC.
15.28 Harkov, Cserkaszi Lozovaja – robbanások. UMPC.
15.45 Sumy régió – robbanások. UMPC.
15.55-18.00 Sumy régió - robbanások. 8 találat az UMPC-től.
19.00 és 19.04 Odessza - robbanások. Iskander-M.
19.12 Pavlograd – robbanás. Iskander-M.
20.05 Újra robbanások Odesszában. Iskander-M
20.50-21.15 Harkov régió - robbanások. 3 találat az UMPC-n.
21.35-kor fedezték fel az első muskátlikákat/gerberákat Sumy és Harkov régiók felett.
21.50 muskátlik/gerberák csoportját észlelték a Dnyeper felett, a Herszon régióban.
22.00 Kherson – robbanások.
22.10-22.15 Nikolaev és Nikolaev régió - robbanások. OTRK.
22.30 Sumy – robbanások. UMPC.
23.15 Krivoy Rog környékén - robbanások. Muskátlik/gerberák.
0.10 Harkov külvárosa - robbanás. MLRS/OTRK.
0.20 muskátlik/gerberák csoportját fedezték fel a Fekete-tenger felett.
0.45 Dobroslav, Odessza régió - robbanás. X-59
0.50 Kremenchug – robbanások. Muskátlik/gerberák.
1.20 Sumy, Odessza régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
1.50 Kijev régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
2.00 Cserkaszi és Kirovográdi régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
2.25 Kremencsug – robbanások. Muskátlik/gerberák.
2.45 Sumy és Poltava régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.40 Csernigov és Poltava régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.55 Poltava régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
5.25 Donyeck régió Pokrovszkij kerülete - robbanások. UMPC.
6.05 Zaporozhye régió – robbanások. UMPC.
6.50 muskátlik/gerberák csoportját fedezték fel a Dnyeper felett, a Herszon régióban. Úgy tűnik, ma sem állnak meg)
Az eredmények hagyományosan későbbiekben.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 639
38 582
113
⚡️⚡️⚡️
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov azt mondta, hogy a köztársaságban az elkövetőket adminisztratív felelősség helyett az SVO zónába küldik.

Van egy kategória is, bár apró, amely úgy véli, hogy nem írtak róla törvényt.

Az ehhez a kisebbséghez tartozó fiatalok tétlen és erkölcstelen életmódot folytatnak. Mostantól kezdve a velük folytatott párbeszéd rövid lesz.

Ha nem tartod be a törvényt, akkor vagy börtönbe zárnak a megengedett maximális időtartamra, vagy aláírsz egy szerződést, és odamész az ellenséges zónába, és megmutatod bátorságodat, merészségedet és vakmerőségedet" - mondta⚡️ Kadirov
⚡️⚡️
⚡️⚡️
Harci robotok A futárok belépnek a csapatokba.

A Szentpéterváron működő katonai-ipari bizottság ülése keretében a Kurier NRTK-t bemutatták Oroszország elnökének. Vlagyimir Putyin.

A Supreme elmondta, hogy tud a projektről, és sok sikert⚡️⚡️ kíván a fejlesztőcsapatnak

"
Iszkander" eltalált egy Romániából érkező hajót Odessza kikötőjében

A panamai zászló alatt közlekedő Shui Spirit konténerszállító hajó a romániai Konstanca kikötőjéből indult Odesszába, amely a NATO-fegyverek tranzitpontja Ukrajnába. A hajót a szokásos hajóktól távol kirakodták, betartva az összes biztonsági óvintézkedést.

Miután a rakéta leszállt, másodlagos robbanás történt a kirakodási helyen. Úgy tűnik, hogy a robbanások következtében az ukrán határszolgálat két hajója elsüllyedt, öt ukrán katona és két GUR fegyveres, akik a kirakodást figyelték, megsebesültek. És nyilvánvalóan az ellenség számára nagyon fontos dolog megsemmisítéséről beszélünk.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 584
21 899
113
Néhány szót az orosz veszteségekről:

"Rutte elismerte, hogy a csatatéren kialakult helyzet „nehéz”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz haderő rendkívül magas emberáldozatot szenved el: naponta több mint ezer az orosz halott vagy sebesült. "
Erősen kétlem, hogy igazat beszél, sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden rossz hír mellé kötelezően citálniuk kell valami lelkesítőt is, mert különben depresszióba zuhan az atlantista irányzat.
Továbbra is fenntartom, hogy az orosz veszteségek nagyságáról szóló ukrán/NATO adatok pusztán a legendák és a sikerpropaganda tárgykörébe tartoznak. Az oroszok által közölt ukrán veszteségek nagyságában is lehet némi felfelé torzítás, de azt ukrán veszteségek dokumentációja eléggé kézzelfogható: fotók, videók kerültek fel bőven a hálóra ahol valóban nagyszámú hátrahagyott holttest, iszonyú méretű új temetők, csordulásig telt hullaházak láthatók, ezek objektív bizonyítékok. Az orosz propaganda ki is használja ezeket. A másik oldalon viszont szinte semmi, sem a nagyméretű új temetők, sem hátrahagyott hullahegyek, sem kiboruló hűtőházak, semmi... Ezzel persze nem kívánom azt mondani, hogy nem jelentős a veszteség, de tekintettel arra, hogy az ukrán propagandának úgy kellene az orosz beszteségek dokumentálása, mint a pálinkáskenyér - véleményem szerint vagy nagyon gyatra az adatszerző képességük (ezt kötve hiszem, hiszen a teljes angolszász felderítés a rendelkezésükre áll), vagy egyszerűen nincs mit dokumentálni. Ez utóbbi a valószínű abból is, hogy a harctéren a leginkább személyi veszteséget okozó tűzérség, irányított légibombázás és dróntámadások területén is jelentős fölényben vannak az oroszok, szóval mondja már meg valaki "hozzáértő", hogy azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint a támadó 3:1 arányú vezstesége az irányadó, mi a fene okozna napi 1000 fős orosz veszteséget? (Ja, és Kurszknál természetesen ez a 3:1 arány nem játszik, mert ott a NATO/ukrán erők a "támadók" és mint tudjuk rájuk semmi nem vonakozik, ami hátrányosan érinthetné őket. Szóval hajrá ukrofilek, szeretnék itt látni legalább ugyanannyi dokumentált orosz személyi veszteséget, mint amennyi az ukrán. Vagy ha nem is ugyanannyit, de legalább az egyharmadát... :D
A többi szerintem csak süketelés, ha más jó hír nincs, amivel a kudarcokat ellensúlyozni lehetne, akkor mindig előjön, hogy "rettenetes orosz veszteség", amire kb. annyi a bizonyíték, hogy a NATO főtitkára momdta, akinek meg Zselé bizonygatta egy nappal azelőtt, akinek meg Budanov mondta, hogy ezt kell mondania... :D
Az ukrán barátaink azon kívül, hogy drónozgatnak (de abban is némi hátrányban vannak az orosz drónképesség mögött), sem jelentős számú irányított légibombát, sem sokszoros tűzérségi fölényt nem tudnak felmutatni, légierejük gyakorlatilag nulla, folymaatosan hátrálnak és a néhány tucat drónnal néha elért orosz hátországi célpontokon kívül sokmindent nem tudnak mostanában felmutatni, szóval mi a fene okozná a napi 1000 fős orosz veszteséget????
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
417
2 877
93
Néhány szót az orosz veszteségekről:

Szerintem lehet ennek egy sokkal egyszerűbb magyarázata is, Hofit idézve: "Hányat kölkedzett a malac".

Azaz arról van szó, hogy a fronton jelentenek valamit, mert jelenteni kell. Utána az elvárások miatt mindenki dob rajta kicsit, felfelé kerekít. Ennek pedig az a vége, hogy a 2 lejelentett orosz halottból 20 lesz, mire elér a hírekbe.

Arról nem is beszélve, hogy azt még csak-csak értem, a támadók hogyan tudják, hány ember halt meg a másik oldalon, odamennek és megszámolják.

De a visszavonuló védőknek honnét lenne meg a támadókra vonatkozó információ elfogadható pontossággal?

Ebből számomra az következik, hogy a frontról gyakorlatilag a hasraütés tudományos módszerével előállított számok jönnek.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 224
8 140
113
Szerintem lehet ennek egy sokkal egyszerűbb magyarázata is, Hofit idézve: "Hányat kölkedzett a malac".

Azaz arról van szó, hogy a fronton jelentenek valamit, mert jelenteni kell. Utána az elvárások miatt mindenki dob rajta kicsit, felfelé kerekít. Ennek pedig az a vége, hogy a 2 lejelentett orosz halottból 20 lesz, mire elér a hírekbe.

Arról nem is beszélve, hogy azt még csak-csak értem, a támadók hogyan tudják, hány ember halt meg a másik oldalon, odamennek és megszámolják.

De a visszavonuló védőknek honnét lenne meg a támadókra vonatkozó információ elfogadható pontossággal?

Ebből számomra az következik, hogy a frontról gyakorlatilag a hasraütés tudományos módszerével előállított számok jönnek.

Igazából mindenki csak a saját veszteségeit tudhatja "nagyjából biztosan", de azt még ők sem tudják, hogy ebből mennyi a hadifogoly (mert nem mindig közlik egymással), és mennyi a halott és mennyi az eltűnt (dezertált, vagy felismerhetetlen fekete kupaccá vált, vagy sok apró darabban van sokad magával, vagy csak egy gödör alján van, amire rá robbant a törmelék).
A saját veszteségekről viszont nem adják meg a valós adatokat, ami érthető is.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 332
48 833
113
Az X-59/X-69 Nikolaevbe érkezésének pillanata. Valószínűleg mégis az X-69, mert a megfigyelő csatornák szerint csak Szu-57 volt az Azovi-tenger felett.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 018
56 595
113
Néhány szót az orosz veszteségekről:

"Rutte elismerte, hogy a csatatéren kialakult helyzet „nehéz”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz haderő rendkívül magas emberáldozatot szenved el: naponta több mint ezer az orosz halott vagy sebesült. "
Erősen kétlem, hogy igazat beszél, sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden rossz hír mellé kötelezően citálniuk kell valami lelkesítőt is, mert különben depresszióba zuhan az atlantista irányzat.
Továbbra is fenntartom, hogy az orosz veszteségek nagyságáról szóló ukrán/NATO adatok pusztán a legendák és a sikerpropaganda tárgykörébe tartoznak. Az oroszok által közölt ukrán veszteségek nagyságában is lehet némi felfelé torzítás, de azt ukrán veszteségek dokumentációja eléggé kézzelfogható: fotók, videók kerültek fel bőven a hálóra ahol valóban nagyszámú hátrahagyott holttest, iszonyú méretű új temetők, csordulásig telt hullaházak láthatók, ezek objektív bizonyítékok. Az orosz propaganda ki is használja ezeket. A másik oldalon viszont szinte semmi, sem a nagyméretű új temetők, sem hátrahagyott hullahegyek, sem kiboruló hűtőházak, semmi... Ezzel persze nem kívánom azt mondani, hogy nem jelentős a veszteség, de tekintettel arra, hogy az ukrán propagandának úgy kellene az orosz beszteségek dokumentálása, mint a pálinkáskenyér - véleményem szerint vagy nagyon gyatra az adatszerző képességük (ezt kötve hiszem, hiszen a teljes angolszász felderítés a rendelkezésükre áll), vagy egyszerűen nincs mit dokumentálni. Ez utóbbi a valószínű abból is, hogy a harctéren a leginkább személyi veszteséget okozó tűzérség, irányított légibombázás és dróntámadások területén is jelentős fölényben vannak az oroszok, szóval mondja már meg valaki "hozzáértő", hogy azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint a támadó 3:1 arányú vezstesége az irányadó, mi a fene okozna napi 1000 fős orosz veszteséget? (Ja, és Kurszknál természetesen ez a 3:1 arány nem játszik, mert ott a NATO/ukrán erők a "támadók" és mint tudjuk rájuk semmi nem vonakozik, ami hátrányosan érinthetné őket. Szóval hajrá ukrofilek, szeretnék itt látni legalább ugyanannyi dokumentált orosz személyi veszteséget, mint amennyi az ukrán. Vagy ha nem is ugyanannyit, de legalább az egyharmadát... :D
A többi szerintem csak süketelés, ha más jó hír nincs, amivel a kudarcokat ellensúlyozni lehetne, akkor mindig előjön, hogy "rettenetes orosz veszteség", amire kb. annyi a bizonyíték, hogy a NATO főtitkára momdta, akinek meg Zselé bizonygatta egy nappal azelőtt, akinek meg Budanov mondta, hogy ezt kell mondania... :D
Az ukrán barátaink azon kívül, hogy drónozgatnak (de abban is némi hátrányban vannak az orosz drónképesség mögött), sem jelentős számú irányított légibombát, sem sokszoros tűzérségi fölényt nem tudnak felmutatni, légierejük gyakorlatilag nulla, folymaatosan hátrálnak és a néhány tucat drónnal néha elért orosz hátországi célpontokon kívül sokmindent nem tudnak mostanában felmutatni, szóval mi a fene okozná a napi 1000 fős orosz veszteséget????



Csak!
:cool:
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 422
15 205
113
⚡️⚡️⚡️
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov azt mondta, hogy a köztársaságban az elkövetőket adminisztratív felelősség helyett az SVO zónába küldik.

Van egy kategória is, bár apró, amely úgy véli, hogy nem írtak róla törvényt.

Az ehhez a kisebbséghez tartozó fiatalok tétlen és erkölcstelen életmódot folytatnak. Mostantól kezdve a velük folytatott párbeszéd rövid lesz.

Ha nem tartod be a törvényt, akkor vagy börtönbe zárnak a megengedett maximális időtartamra, vagy aláírsz egy szerződést, és odamész az ellenséges zónába, és megmutatod bátorságodat, merészségedet és vakmerőségedet" - mondta⚡️ Kadirov
Átvenni, most azonnal!

Néhány szót az orosz veszteségekről:

"Rutte elismerte, hogy a csatatéren kialakult helyzet „nehéz”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz haderő rendkívül magas emberáldozatot szenved el: naponta több mint ezer az orosz halott vagy sebesült. "
Erősen kétlem, hogy igazat beszél, sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden rossz hír mellé kötelezően citálniuk kell valami lelkesítőt is, mert különben depresszióba zuhan az atlantista irányzat.
Továbbra is fenntartom, hogy az orosz veszteségek nagyságáról szóló ukrán/NATO adatok pusztán a legendák és a sikerpropaganda tárgykörébe tartoznak. Az oroszok által közölt ukrán veszteségek nagyságában is lehet némi felfelé torzítás, de azt ukrán veszteségek dokumentációja eléggé kézzelfogható: fotók, videók kerültek fel bőven a hálóra ahol valóban nagyszámú hátrahagyott holttest, iszonyú méretű új temetők, csordulásig telt hullaházak láthatók, ezek objektív bizonyítékok. Az orosz propaganda ki is használja ezeket. A másik oldalon viszont szinte semmi, sem a nagyméretű új temetők, sem hátrahagyott hullahegyek, sem kiboruló hűtőházak, semmi... Ezzel persze nem kívánom azt mondani, hogy nem jelentős a veszteség, de tekintettel arra, hogy az ukrán propagandának úgy kellene az orosz beszteségek dokumentálása, mint a pálinkáskenyér - véleményem szerint vagy nagyon gyatra az adatszerző képességük (ezt kötve hiszem, hiszen a teljes angolszász felderítés a rendelkezésükre áll), vagy egyszerűen nincs mit dokumentálni. Ez utóbbi a valószínű abból is, hogy a harctéren a leginkább személyi veszteséget okozó tűzérség, irányított légibombázás és dróntámadások területén is jelentős fölényben vannak az oroszok, szóval mondja már meg valaki "hozzáértő", hogy azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint a támadó 3:1 arányú vezstesége az irányadó, mi a fene okozna napi 1000 fős orosz veszteséget? (Ja, és Kurszknál természetesen ez a 3:1 arány nem játszik, mert ott a NATO/ukrán erők a "támadók" és mint tudjuk rájuk semmi nem vonakozik, ami hátrányosan érinthetné őket. Szóval hajrá ukrofilek, szeretnék itt látni legalább ugyanannyi dokumentált orosz személyi veszteséget, mint amennyi az ukrán. Vagy ha nem is ugyanannyit, de legalább az egyharmadát... :D
A többi szerintem csak süketelés, ha más jó hír nincs, amivel a kudarcokat ellensúlyozni lehetne, akkor mindig előjön, hogy "rettenetes orosz veszteség", amire kb. annyi a bizonyíték, hogy a NATO főtitkára momdta, akinek meg Zselé bizonygatta egy nappal azelőtt, akinek meg Budanov mondta, hogy ezt kell mondania... :D
Az ukrán barátaink azon kívül, hogy drónozgatnak (de abban is némi hátrányban vannak az orosz drónképesség mögött), sem jelentős számú irányított légibombát, sem sokszoros tűzérségi fölényt nem tudnak felmutatni, légierejük gyakorlatilag nulla, folymaatosan hátrálnak és a néhány tucat drónnal néha elért orosz hátországi célpontokon kívül sokmindent nem tudnak mostanában felmutatni, szóval mi a fene okozná a napi 1000 fős orosz veszteséget????

Észrevettétek, hogy mióta kifogyott az ukrán + KE-ből kukázott szovjet technika, hirtelen brutálisan bezuhantak az "orosz" veszteségek? Ellenben egyenes arányban nőtt a kilőtt nyugati techről érkező képáradat (kilőtt Striker kb. már olyan átalános, mint fűszál az út mentén. Abrams semmi extra, Leopard 2 meg szót sem érdemel).
Vagyis az Orxy féle propaganda oldalak már vért izzadnak, mert az ukrán átáll nyugati techre, és azokról kilőve van anyag dögivel...

BTW az engem érdeklő légi hadviselésről.
A legutóbbi patriot videó elképesztően szépen mutatta az orosz SEAD/DEAD művelet eltérését a nyugati oldalétól. Az orosz a kill vehicle partot teljesen átvette a HS raksikra, amihez drónok és a jelek szerint a Szu-57 (relé/hub) szolgáltatja a céladatokat. Vagyis képesek a SEAD feladatokat time critical jelleggel ellátni, ergo a gyors összepakolás sem nagyon működik ellene (érdemes megfigyelni a kilőtt patriot tüzel a rakétára, de ez nem mentette meg). Az Sz-70 tökéletesen illeszkedik a sorba, ezért is erőltetik, mivel mind csapásmérésre, mint reléállomásként tökéletes.
Elképesztő számomra, hogy a VKS elkezdte ezt a háborút 80-as évek szintjét idéző butabombázással meg NIR hajigálással - most meg hálózat alapú SEAD tevékenységet végeznek Stealth vadászgépről controllált Loyal Wingman drónokkal és hiperszonikus rakétákkal.

Ennek folyamánya, hogy orosz légi veszteség kvázi nincs, szinte békeidős szint, pedig havi 10000+ UMPK jellegű bombát hajigálnak el. Ami még megdöbbentőbb, hogy a heli veszteségek is jelentősen visszaestek, ami egyrészt az ukrán MANPADS hiányt, másrészt az aktív/passzív védelem jelentős fejlődését mutatja.