[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 976
16 123
113
"Most már tudom, Putyin miért tartja életben Zelenszkijt.

Zelenszkij Oroszország legnagyobb értéke.

Folyamatosan küld embereket és katonai felszereléseket a Kurszk régióba (gyengíti ukrajna védelmét a Donbászban), légi támogatás nélkül, és nincs hova bújni, így könnyű célpontokká teszik őket az orosz légierő számára FAB-bombák ledobására."


"Az ukrán fegyveres erők délelőttje Orosz FAB-okkal kezdődik, melyeket az állásaikra dobtak le."

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 249
26 672
113
Elképesztő számomra, hogy a VKS elkezdte ezt a háborút 80-as évek szintjét idéző butabombázással meg NIR hajigálással - most meg hálózat alapú SEAD tevékenységet végeznek Stealth vadászgépről controllált Loyal Wingman drónokkal és hiperszonikus rakétákkal.
pedig hányan állítják itt még most is habzó szájjal,hogy az oroszok csak primitív elmaradott muzsikok :rolleyes:
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 649
4 764
113
https://www.portfolio.hu/global/202...aban-drasztikus-lepest-tett-zelenszkij-715603
"Az ukrán elnök felfüggesztette a sorozás alóli mentességek kiadását, miután kiderült, hogy 1,5 millió férfi kapott halasztást. Volodimir Zelenszkij november 15-ig leállította az új kérelmek elbírálását, és elrendelte a már kiadott mentességek felülvizsgálatát. A döntés hátterében az áll, hogy túl sok vállalat tudta lepapírozni az alkalmazottak mentességét a katonai szolgálattól - számolt be a New Voice of Ukraine."
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 385
13 480
113
pedig hányan állítják itt még most is habzó szájjal,hogy az oroszok csak primitív elmaradott muzsikok :rolleyes:
Egy kapor zászlóalj parancsnok gyakorlatilag lefikázza a NATO EW rendszerét .Az oroszokét dicséri.Rabotinónál is panaszkodtak az ukrán parancsnokok,hogy 50 méterre nem bír rádión beszélni a katonáival.Azóta sok idő eltelt,és az oroszok a tökélyre fejlesztik az EW rendszerüket,a NATO meg csak les ki a fejéből.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 761
11 845
113

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
839
2 611
93
a NATO meg csak les ki a fejéből.

A NATO nem les ki a fejéből.Nyomonköveti az eseményeket,tapasztalatot gyüjt (haditechnikai és harcászati),tanulságokat von le,és és új fejlődési irányokat keres.Balgaság lenne azt gondolni,hogy egy fegyveres konfliktusban csak az egyik oldal fejlődik.Csak amig az orosz fejlődése látványos (mivel hogy aktív résztvevője az eseménynek),addig a NATO-ból semmit sem látunk.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 558
14 665
113
Papír forma szerint.
Hostomelnél ki súgott?
Plusz azóta hány komplett hadseregre való hadianyagot , felszerelést, pénzt kaptak?
NATO full scale ELINT/OSINT.
Jó volt a ruszki felder, ukrajna egymagában valóban max 72óra lett volna.
Donbaszban paraszt-bányász seregek kergették őket....
Aután 22-ben megtáltosodtak a full ruszki haderővel szemben...
Azt ne ignoráljuk hogy keleten már 8éve háború volt. Csak ott még nem volt akkora mértékű a NATO támogatás az első vonalban. Akkor a NATO még éppen csak kezdte azt építeni azt ami reagálásra kényszerítette a ruszkit, és ma megtalálható szétkenve ukrajna térképén.
Ukrajna valóban független államként már nem létezhetne az orbitális nyugati segítség nélkül.
Ezt a hsz-t olvastad?
Najó, de ez miért érte az oroszokat meglepetésként? Nyílvánvaló volt az Euromajdan tüntetések óta, hogy Amerika beleállt az ukrajnai hatalomváltásba. Ha olyan magasrangú politikusokat látsz nyílvánosan szerepelni Kíjev utcáin a tüntetők mellett mint McCain, meg Nuland, nem vágod le, hogy mitt sokkal többről van mint puszta szimpátiáról?
TÉVEDÉS!
Nem időközben társult be gazdaságilag és katonailag, hanem jóval hamarabb. Időközben csak felerősödtek a gazdasági és katonai segélyek.
Itt vagy a hírszerzés ment nagyon félre, vagy az aparatcsikok azt mondták a főnöknek, amit az hallani szeretett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 897
16 224
113
Ezt a hsz-t olvastad?
Igen.
Erre írtam azt hogy mozgásra kényszerült a medve.
Hiszen az ukrán haderő építése sunyiban már jóval előrehaladottabb fázisban volt mint gondolták.
A fegyverzeti anyagok beérkezésével egyetemben.
Szóval ha a ruszki vár még 6-8 hónapot nem biztos hogy nem egyszerre kap 3 Kurszk stílusú betörést. Luganszk -Donetsk -Krim irányban. Akkor iván abban a helyzetben lett volna hogy,- Melyik ujjamba harapjak?
És vagy-vagy alapon bukott volna valamit. Az első támadásukat csak a Surovikin vonal miatt sikerült megállítani, ami egy háború nélkül soha nem épült volna ki.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 096
5 743
113
Néhány szót az orosz veszteségekről:

"Rutte elismerte, hogy a csatatéren kialakult helyzet „nehéz”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz haderő rendkívül magas emberáldozatot szenved el: naponta több mint ezer az orosz halott vagy sebesült. "
Erősen kétlem, hogy igazat beszél, sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden rossz hír mellé kötelezően citálniuk kell valami lelkesítőt is, mert különben depresszióba zuhan az atlantista irányzat.
Továbbra is fenntartom, hogy az orosz veszteségek nagyságáról szóló ukrán/NATO adatok pusztán a legendák és a sikerpropaganda tárgykörébe tartoznak. Az oroszok által közölt ukrán veszteségek nagyságában is lehet némi felfelé torzítás, de azt ukrán veszteségek dokumentációja eléggé kézzelfogható: fotók, videók kerültek fel bőven a hálóra ahol valóban nagyszámú hátrahagyott holttest, iszonyú méretű új temetők, csordulásig telt hullaházak láthatók, ezek objektív bizonyítékok. Az orosz propaganda ki is használja ezeket. A másik oldalon viszont szinte semmi, sem a nagyméretű új temetők, sem hátrahagyott hullahegyek, sem kiboruló hűtőházak, semmi... Ezzel persze nem kívánom azt mondani, hogy nem jelentős a veszteség, de tekintettel arra, hogy az ukrán propagandának úgy kellene az orosz beszteségek dokumentálása, mint a pálinkáskenyér - véleményem szerint vagy nagyon gyatra az adatszerző képességük (ezt kötve hiszem, hiszen a teljes angolszász felderítés a rendelkezésükre áll), vagy egyszerűen nincs mit dokumentálni. Ez utóbbi a valószínű abból is, hogy a harctéren a leginkább személyi veszteséget okozó tűzérség, irányított légibombázás és dróntámadások területén is jelentős fölényben vannak az oroszok, szóval mondja már meg valaki "hozzáértő", hogy azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint a támadó 3:1 arányú vezstesége az irányadó, mi a fene okozna napi 1000 fős orosz veszteséget? (Ja, és Kurszknál természetesen ez a 3:1 arány nem játszik, mert ott a NATO/ukrán erők a "támadók" és mint tudjuk rájuk semmi nem vonakozik, ami hátrányosan érinthetné őket. Szóval hajrá ukrofilek, szeretnék itt látni legalább ugyanannyi dokumentált orosz személyi veszteséget, mint amennyi az ukrán. Vagy ha nem is ugyanannyit, de legalább az egyharmadát... :D
A többi szerintem csak süketelés, ha más jó hír nincs, amivel a kudarcokat ellensúlyozni lehetne, akkor mindig előjön, hogy "rettenetes orosz veszteség", amire kb. annyi a bizonyíték, hogy a NATO főtitkára momdta, akinek meg Zselé bizonygatta egy nappal azelőtt, akinek meg Budanov mondta, hogy ezt kell mondania... :D
Az ukrán barátaink azon kívül, hogy drónozgatnak (de abban is némi hátrányban vannak az orosz drónképesség mögött), sem jelentős számú irányított légibombát, sem sokszoros tűzérségi fölényt nem tudnak felmutatni, légierejük gyakorlatilag nulla, folymaatosan hátrálnak és a néhány tucat drónnal néha elért orosz hátországi célpontokon kívül sokmindent nem tudnak mostanában felmutatni, szóval mi a fene okozná a napi 1000 fős orosz veszteséget????
Ha valaki mindkét oldalt "követi" akkor másabb öszkép alakul ki.Ukránok is töltenek fel napi szinten több tucat drónos/öngyilkos drónos videót orosz veszteségekről/járművekről/hullakról(van hogy haldokló/sérült katonát "drónoznak meg").Attól hogy itt lassan csak az orosz oldalhoz köthető "hirportálokra" feltöltött Ukrán veszteségek vannak a topicban másik oldal is súllyos árat fizez ebben a háborúban."Köszönhetően" az ukránok álltal is nagy számban használt "filléres" drónoknak köszönhetően.Összegezve ettől még elég szarul állnak de a "véráldozat" a másik oldalon is hatalmas csak "egyszerűen"van miből pótolni a humán veszteséget.Ukránok meg lassan ebből kifogynak.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 044
35 490
113
Igen.
Erre írtam azt hogy mozgásra kényszerült a medve.
Hiszen az ukrán haderő építése sunyiban már jóval előrehaladottabb fázisban volt mint gondolták.
A fegyverzeti anyagok beérkezésével egyetemben.
Szóval ha a ruszki vár még 6-8 hónapot nem biztos hogy nem egyszerre kap 3 Kurszk stílusú betörést. Luganszk -Donetsk -Krim irányban. Akkor iván abban a helyzetben lett volna hogy,- Melyik ujjamba harapjak?
És vagy-vagy alapon bukott volna valamit. Az első támadásukat csak a Surovikin vonal miatt sikerült megállítani, ami egy háború nélkül soha nem épült volna ki.

Nem hiszem, hogy megkapták volna az ukránok orosz támadás nélkül mindazt, amit kaptak, főleg ilyen gyorsan. Az elején is csak sisakokat akartak a németek adni.
Kérdés, hogy mennyit számítottak az oroszok megállításában a korszerű kézi páncéltörők és MANPADS-ek, amiket 2021 decemberétől az utolsó pillanatban szállítottak nekik légi úton (több tízezer Javelint, NLAW-t, Stingert kaptak így a nyugati készletekből). Valószínűleg inkább a felderítési adatok voltak döntő jelentőségűek.
De az valószínű, hogy fokozatosan kapta volna Ukrajna a nyugati technikát háború nélkül is.
Ukránok kiképzése nyugatiak által tömegesen 2021-ben indult meg, de ezek a teroboronások voltak. Az elképzelés pedig a gerillaháború volt, miután az oroszok bevonulnak. Az először átadott fegyverek is ilyen mudzsahed-stílusú harcra szolgáltak volna, egy kocsi csomagtartójában elrejthető eszközök.
Az elképzelhető, hogy tényleg ki akarták provokálni az orosz inváziót, például egy offenzívával a Donbászban. Ami ugye nemzetközi jogilag az ő területük.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 564
8 036
113

Nem hiszem, hogy megkapták volna az ukránok orosz támadás nélkül mindazt, amit kaptak, főleg ilyen gyorsan. Az elején is csak sisakokat akartak a németek adni.
Kérdés, hogy mennyit számítottak az oroszok megállításában a korszerű kézi páncéltörők és MANPADS-ek, amiket 2021 decemberétől az utolsó pillanatban szállítottak nekik légi úton (több tízezer Javelint, NLAW-t, Stingert kaptak így a nyugati készletekből). Valószínűleg inkább a felderítési adatok voltak döntő jelentőségűek.
De az valószínű, hogy fokozatosan kapta volna Ukrajna a nyugati technikát háború nélkül is.
Ukránok kiképzése nyugatiak által tömegesen 2021-ben indult meg, de ezek a teroboronások voltak. Az elképzelés pedig a gerillaháború volt, miután az oroszok bevonulnak. Az először átadott fegyverek is ilyen mudzsahed-stílusú harcra szolgáltak volna, egy kocsi csomagtartójában elrejthető eszközök.
Az elképzelhető, hogy tényleg ki akarták provokálni az orosz inváziót, például egy offenzívával a Donbászban. Ami ugye nemzetközi jogilag az ő területük.
érdemes visszamenni az ezerszer megnézett 2015-ös george friedmann előadáshoz
ennek a háborúnak nincs az ukránokkal kapcsolatos célja
a cél elsősorban európa leválasztása oroszországról, másodsorban oroszország meggyengítése
a kivitelezés pedig gazdaságossági szempontokat követ
2008-ban a centekből kihozott grúz kaland idején európa még nem is tudta hogy neki el kellene ítélnie az oroszokat
2014-ben a majdan (na az már dollármilliárdos költségvetésű volt) majd az ukrán polgárháború idején már tudta európa mi a dolga de még azt is hogy mik a saját érdekei és igen visszafogottan szankciózgatott
láthatóan szükség volt egy háborúra aminek kapcsán európa kiszankciózhatja magát oroszországból évtizedekre
2022 már dollárszázmilliárdos költségvetésű volt mert végre elindult ez a háború el kellett jól mérgesíteni, innentől kezdve viszont hogy a cél el lett érve, az orosz-német viszony hetven éves mélypontjára került, nem volt ok további pénzeket ebbe beletenni
időszerű lenne ha európa észrevenné hogy a ló amin ülve ordibálja kreténségeit és rázza az öklét sajnálatosan elhunyt, le kellene róla szállni, és áttérni a következő fázisra, valami koncepciót alkotni a jövőre nézve hogy mégis mi leend európa helye a világban világgazdaságban ebben az új helyzetben, ha már a helyzeten láthatóan nem is vagyunk képesek változtatni mert azt még felismerni se vagyunk képesek...
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 385
13 480
113
Hát persze bucika.
Micsoda érvelés!Egyébként nem én,vagy a ruszki propaganda terjeszti,hanem a nyugat sajtó,katonai szakegerek.Tényként közlik,hogy legalább 3 év! lemaradásuk van az Orosz EW kapcsán.Néztem a kraken parancsnokának a videóját,hogy milyen fasza volt a harkovi offenzívájuk akkor mert a himarsok sokat segítettek,de így mondja hogy a hímarsok már nem elég hatékonyak.Ő is az orosz EW mondta.Ő is bucika biztosan.
"Mi történik Amerikában?


Gondolom ott sem alszanak, vagy kicsit elkényelmesedtek a világhatalmi pozíció birtokában? Sok amerikai úgy gondolta az Oroszok leragadtak a 70-es évek technikai szintjén, és onnan jött a pofon, ahonnan nem várták. Az elektronikai hadviselés irányából. Vajon kell e komolyan aggódni az USA-nak, és a NATO-nak, hogy pl. az újonnan fejlesztett F-35 vadászgép hogyan viselkedik ezekkel a rendszerekkel szemben?


„Az oroszok megmutatták, hogy az ukrán hadsereg lényegében teljes kommunikációját képesek gond nélkül lekapcsolni” – mondta Hodges altábornagy, az amerikai erők európai parancsnoka a Defence News-nak. Ukrajna jó lecke Amerikának az Egyesült Államok katonái ugyanis évtizedek óta nem harcoltak olyan környezetben, ahol ne élvezhették volna a fejlett kommunikációs rendszerek előnyeit – az ukrán erőknek azonban meg kellett tanulniuk blokkolt rádiókkal és radarokkal háborúzniuk.

Ugyan az Egyesült Államok is rendelkezik külön EW-hadosztállyal, az lényegesen kisebb, mint az oroszoké – alig több, mint 800 fő a mintegy 450 ezres hadseregben –, és a Közel-Keleten vívott, aszimmetrikus harcokhoz alkalmazkodott. Emiatt az amerikai EW-eszközök inkább védelmi és megfigyelési célokat látnak el, például távirányítású robbanóeszközök jelét blokkolják, így védve a fontos konvojokat. Gregory Griffin alezredes, az amerikai hadsereg elektronikus hadviselésért felelős divíziójának a parancsnoka szerint már az Egyesült Államok is dolgozik az oroszokéhoz hasonló, kimondottan offenzív EW-fegyverrendszerek kifejlesztésén. Komolyabb eredmény azonban csak 2027-re várható, mert akkor válik teljesen bevethetővé. Laurie Buckhout, a divízió korábbi parancsnoka szerint az USA blokkoló képessége talán tizede az oroszokénak. „Nagyon jól tudunk hallgatózni, de borzasztó védtelenek vagyunk a hálózatunkat érő támadásokkal szemben”. A korábban sosem látott szintre fejlesztett orosz haditechnika még az Egyesült Államokat is felkészületlenül érte." Meg egy libsi visítás is. https://hu.euronews.com/2024/05/22/lepeshatrany-amerika-orosz-elektronikus-hadviseles
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
962
8 242
93
Ha valaki mindkét oldalt "követi" akkor másabb öszkép alakul ki.Ukránok is töltenek fel napi szinten több tucat drónos/öngyilkos drónos videót orosz veszteségekről/járművekről/hullakról(van hogy haldokló/sérült katonát "drónoznak meg").Attól hogy itt lassan csak az orosz oldalhoz köthető "hirportálokra" feltöltött Ukrán veszteségek vannak a topicban másik oldal is súllyos árat fizez ebben a háborúban."Köszönhetően" az ukránok álltal is nagy számban használt "filléres" drónoknak köszönhetően.Összegezve ettől még elég szarul állnak de a "véráldozat" a másik oldalon is hatalmas csak "egyszerűen"van miből pótolni a humán veszteséget.Ukránok meg lassan ebből kifogynak.
Várjuk a linkeket, videókat.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 330
48 830
113
Animált támadás minta 2024.10.09-2024.10.10
Videó a Sumy régióban található Rechki faluból, ahová reggel 3 csapás UMPC‍ (kb. 10 FAB) és 3 muskátli érkezett.
Az UMPC ‍ reggeli támadásának eredményei a Dobropolyén. Az ukrán fegyveres erők 2 légideszant csapatát találták el.
Tegnap az első odesszai Iskander pont a kirakodás közben érkezett a mólóhoz (ezért van annyi 200 és 300 nehéz), a második már magát a hajót is eltalálta. Videón van. Érdekes exkluzív a DP-től https://t.me/don_partizan/5711
További képek a kikötőből. Kétségbeesetten próbálják mindenkivel elhitetni, hogy ez a hús így robbant
Geranium támadásának pillanata Krivoy Rogban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 665
71 717
113
Állítólag Jejszknel egy ukrán Neptun rakétával kilőtték 400 Gerant.

Segal meglátogatta az AZOV foglyokat.

Shakira is kuzinja odakozmalt Kurszknal.

..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 287
18 580
113
"Elvtársak, a nemzetközi helyzet fokozódik" : sokan közülünk, régi motorosok ismerik ezt a régebben sűrűn hangoztatott jelmondatot, ami sajnos ma is teljesen aktuális..

Rossz hírem van azoknak, akik a mostani F.O.S média ferdítéseket sokszor akár 30 évre visszamenőleg, a régebbi weblap tartalmakkal leplezték le (hozzám hasonlóan). Ezeket az anyagokat 1996 óta lehetett látni a http://www.archive.org/ -oldalán keresve..

A mai napra ezt az oldalt "valakik" feltörték,kinyírták, itt a cikk róla:


A megszerzett hozzáférési adatokat gondolom a M.I dolgozza fel és azonosítja a kuncsaftokat, vagyis akik elégedetlenek a mostani narratíva "félreinformálásával". (ez az infó aranyat ér, mint egy élő ügynöklista).

Most már a Wikileaks következik, igaz az már megjelenése után nem sokkal ki lett gyomlálva, alaposan eltávolítva a forróbb doksik.

Remélem a saját szolgálatainknak azért többszörösen , biztonságosan, el vannak még mentve fontos anyagok, pártállástól függetlenül..