[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 845
67 324
113
Az “izgyelije” jelzés pedig általában a még nem rendszeresített, kb akármilyen eszközök projektkódja. Használják hajtóműre, rakétára, stb, de ha jól tudom, ez az adott tervezőiroda belső projektszámából jön.
Az izgyelije az gyártmányt jelent és nem keverendő a projekt kóddal, amit a tervezőiroda ad. A gyártmánykód a már gyártásba vitt termék gyári kódja, de ez sokszor keveredik és van, hogy a gyár a tervezőiroda projektkódját örökli meg és azt viszi tovább.
Avagy, az adminisztrácó találkozása a bürokrácval, amibe egyszerre szól bele a dezinformációs szándék és a racionalizás két egymással ellentétes hatása.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 849
61 510
113
Az USA/Oroszország a biztonsági fenyegetések miatt tervezi átvenni a szomszédos Grönland/Ukrajna feletti irányítást....
De jó, ugyanazt a kommentet beírhatom 2 témához is innentől, csak az alanyt kell cserélni :D

Srsly... a hideg kiráz. Az amerikai president elected szavai ezek. Semmi, de semmi mentsvár nem marad a világon.
Viszont komolyan be fogom ezt újra és újra kommentelni az összesnek, amelyik a harci cselekmények helyett a moralizálós faszságait idehozza. Különb a NATO meg az USA? komolyan... hülyegyerek, aki ezt elhiszi. Vagy beteg. Vagy bolond.
Mert eljutottunk oda, hogy az oldalak között nincs különbség, erősebb kutya baszik van, nincs jó meg rossz, csak szemét és szemét. Az orosz mondjuk nem ajánlotta fel előbb nagylelkűen, hogy megveszi ukrajnát... ellenben gondolom szeretettel fogja felajánlani csapatait Grönland védelmére, de legalábbis aktív IRS támogatást ad majd a védelemnek, a kínaiakkal egyetemben...
Mondjuk a NATO abban a pillanatban szét is fog esni.
Szar lett a világ.
Dehát a nato egy kizárólag védelmi közösség... :)

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 125
9 743
113
Sokszor nagyon érdekesek ezek a videók. Néhányszor (még harcképtelenné vált harckocsikra is) ráküldenek több drónt is, időnként egyenesen a hálóba, rácsba.
Nekem is feltűnt, hogy szinte pazarolnak.
Egy vaslemezbe is beleküldték meg egy kukába is.
Kérdés, hogy miért teszik bele az ilyet a "promo" videóba?
Lélektani hatás miatt, hogy lássák, hogy egy falevélre is küldünk drónt?

Szintén ide kapcsolódik, és más is kérdezte, hogy miért előlről ütik a tankokat?

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 294
27 104
113

Szintén ide kapcsolódik, és más is kérdezte, hogy miért előlről ütik a tankokat?
említetted a lélektani hatást

nem mondom,hogy igazam van .. de ezek a videók ha eljutnak ide hozzánk,biztosan eljutnak az ukrán katonákhoz is (pláne, hogy tele van pl a VK is ukránokkal, ha ezeket a videókat látja egy harckocsivezető,neki mennyire lehet demoralizáló az,hogy ezek a filléres cuccok szemből !! küldik ócskavastelepre azokat a harckocsik típusokat,amit lehet neki is vezetnie kell holnap ?

és azt ők is tudják,hogy ezek a tankok nem éppen szemből a legsebezhetőbbek .. szóval lehet egy ilyen indittatása is , szvsz

@laci74

élőben akkora mint a World Trade Center volt .. nem lesz nehéz célpont. szvsz

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 097
50 373
113
Még lehet Kubinkának lesz egy másik kiállítási darabja.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Kicsit mélyütés, hogy pont a mi Lynxünkkel példálóznak.
Amennyire tudom, az ukrán frontra szánt Lynxek egyrészt nem lesznek túl sokan (10 db egyelőre), másrészt meg kvázi előszériás darabok. Aztán persze lehet, hogy rosszul tudom.

Volt egy Welt Am Sonntag interjú pappergecivel, még októberben:
Német eredeti itt.
Magyarra fordítva (chatgpt) itt.
Érdemes elolvasni, kontextusnak. Ő nyilván azt várja ettől az egésztől, hogy majd akármilyen pénzből még sokkal többet gyárthatnak és küldhetnek oda, csak hogy felpöröghessen a részvényárfolyam.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 395
52 154
113
említetted a lélektani hatást

nem mondom,hogy igazam van .. de ezek a videók ha eljutnak ide hozzánk,biztosan eljutnak az ukrán katonákhoz is (pláne, hogy tele van pl a VK is ukránokkal, ha ezeket a videókat látja egy harckocsivezető,neki mennyire lehet demoralizáló az,hogy ezek a filléres cuccok szemből !! küldik ócskavastelepre azokat a harckocsik típusokat,amit lehet neki is vezetnie kell holnap ?

és azt ők is tudják,hogy ezek a tankok nem éppen szemből a legsebezhetőbbek .. szóval lehet egy ilyen indittatása is , szvsz

@laci74

élőben akkora mint a World Trade Center volt .. nem lesz nehéz célpont. szvsz
A Lynx tele van rakva APS-el, elvileg az nagyobb védelmet nyújt mint a páncélzata, illetve időzített repeszlőszerrel akár jó is lehet drónok ellen, most legalább meglátjuk hogy mit vettünk, én előre nem írnám le a konstrukciót, eddig nekem az jött le hogy talán az IFV kategória jött be a legjobban, BTR-4, Bradley az ukránoknak.

Lynixen a világ szeme!

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 401
11 523
113

Az is lehet, hogy már nincs annyi az akkuban, hogy hazaérjen, hát belevezeti abba amit talál.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 294
27 104
113
A Lynx tele van rakva APS-el, elvileg az nagyobb védelmet nyújt mint a páncélzata, illetve időzített repeszlőszerrel akár jó is lehet drónok ellen, most legalább meglátjuk hogy mit vettünk, én előre nem írnám le a konstrukciót, eddig nekem az jött le hogy talán az IFV kategória jött be a legjobban, BTR-4, Bradley az ukránoknak.

Lynixen a világ szeme!
inkább ott,és általuk legyen tesztelve ..

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 082
85 925
113
Kicsit mélyütés, hogy pont a mi Lynxünkkel példálóznak.
Amennyire tudom, az ukrán frontra szánt Lynxek egyrészt nem lesznek túl sokan (10 db egyelőre), másrészt meg kvázi előszériás darabok. Aztán persze lehet, hogy rosszul tudom.

Volt egy Welt Am Sonntag interjú pappergecivel, még októberben:
Német eredeti itt.
Magyarra fordítva (chatgpt) itt.
Érdemes elolvasni, kontextusnak. Ő nyilván azt várja ettől az egésztől, hogy majd akármilyen pénzből még sokkal többet gyárthatnak és küldhetnek oda, csak hogy felpöröghessen a részvényárfolyam.
Mert kinek is van még rajtank kívül aki példa lehetne?

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
762
2 221
93

Pl ha már tudják, hogy nincs annyi az akkukban, hogy visszajöjjön, akkor valahová beleküldik. Nagyon sok olyan eset lehet amikor felidőben vagy ha rossz a szél, akár 30-40%- akkufogyás után vissza kellene fordítani. Ha olcsó a drón, lehet többet ér az ott töltött 5-10 plussz perc mint a drán értéke és nem hozzák vissza.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 497
14 888
113

Lynixen a világ szeme!
A 3.3 méterre még ráraknak egy tyúk ketrecet,mert muszáj akkora lesz mint egy falusi parasztház,ez magas,és nehéz is.Nem véletlenül ejtették az oroszok a kurganyecet ami kb ilyen magas.Maradtak BMP-3 vonalon.Majd meglátjuk a puding próbája az evés.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 742
12 388
113
A 3.3 méterre még ráraknak egy tyúk ketrecet,mert muszáj akkora lesz mint egy falusi parasztház,ez magas,és nehéz is.Nem véletlenül ejtették az oroszok a kurganyecet ami kb ilyen magas.Maradtak BMP-3 vonalon.Majd meglátjuk a puding próbája az evés.
Szerintem a Kurganyec az ára miatt lett ejtve.
A Francik pl rájöttek hogy nagyon faszák az új járműveik de egyszerűen túl drágák ahhoz hogy egy Ukrajnai konfliktus szintű háborùban kellő mennyiséget tudjanak gyártani, alkatrész utánpótlás, szakképzett szerelők stb
Erre a sereg egy bizottsága mutatott rá, az Oroszok meg rájöttek hogy jobb egy egyszerűbb, olcsóbb , könnyebben gyártható jármű.
Ugye ez is örök vita téma hogy a legjobb kell e vagy inkább nagy darabszám: a legénységnek biztosan jobb egy tiptop jármű de ha az ipar nem bírja akkor nem lesz mibe beszállni.
A mennyiség döntő faktor általában,a legjobb meg ha valahogy egyensúlyba hozzák a mennyiség/harcérték kettőst.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 238
6 166
113
Pl ha már tudják, hogy nincs annyi az akkukban, hogy visszajöjjön, akkor valahová beleküldik. Nagyon sok olyan eset lehet amikor felidőben vagy ha rossz a szél, akár 30-40%- akkufogyás után vissza kellene fordítani. Ha olcsó a drón, lehet többet ér az ott töltött 5-10 plussz perc mint a drán értéke és nem hozzák vissza.
Ugyanígy "pazarolnak" az Ukránok is már korábban harcképtelenne tett harcjárműveket "drónoznak" meg.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 153
6 932
113
Amiből indítottak teszt jelleggel néhányat, hisz a fegyver még prototípus stádiumban van és X-69-nek biztosan nem nevezik, mert ez az amerikaiak megnevezése a saját prototípus stádiumban (vagy még abban sem lévő) haditechnikai eszközeinek. Ha rendszerbe áll akkor H valami (valószínűleg 69) lesz a neve, addig meg vagy Izdelije valami vagy Project valami megnevezés alatt fut, bár légi indítású fegyverek általában Izdelije megnevezessel futnak.
valami ilyesmi lenne
de ez még nagyon nagyon csak teszt

• Tetszik
Reactions: cirqle

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 308
16 174
113
Bennem az egyetlen kételyt csak az okozza, hogy közép ill. nyugat-Ukrajna elég sűrűn lakott terület. Márpedig egy alacsonyan repülő CM-et egy ilyen helyen - a story szerint ugye "utolérve" - gépágyúzgatni igencsak "macerás" feladat, ha a lentiekre is gondolunk.
Egy HUD felvétel valóban kuriózum lenne, ha valóban sikerült ez a mutatvány.
Angelsoul biztosan jobban tudja, mint én, de józan ésszel: F-16 elfogásra emelve (gondolom utánégetővel) eléri a célt, indít. Utána még 3x (hacsak nem libasorban jönnek a cm-ek). Majd ezek után még beül 2 drón mögé. Vagy Maverick volt a pilóta, aki ezt egy órán belül letudja (póttartállyal ? ), vagy ...várjuk a HUD képeit.