FRANCIAORSZÁG BÉKÜLNI AKAR OROSZORSZÁGGAL
„A francia politikai vezetés jelentős része konstruktív viszonyok kialakítását kívánja Oroszországgal” – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke.
„Úgy tűnik, a francia politikusok látogatása azt a szándékot fejezi ki, hogy Franciaország – vagy legalábbis annak jelentős része – konstruktív viszonyok megteremtését igényli a kölcsönösen előnyös kétoldalú partnerség újraépítése érdekében” – nyilatkozta Nariskin a Thierry Mariani vezette francia delegációval történt találkozása után. A Duma elnöke szerint a franciák Krímben tett látogatása is objektív képet adhat a félszigeten uralkodó viszonyokról. A franciák másfél napot terveznek a Krímben eltölteni, erről informálták Szergej Nariskint, aki kifejezte azon véleményét, hogy így a francia küldöttek pontosabb képet kapnak az ott élők helyzetéről.
„Ha tehetik, beszélgessenek az utcákon, a tereken az emberekkel, ők a legbiztosabb hírforrás” –tette hozzá Nariskin, aki nagyra értékelte a franciák bátorságát és határozottságát, hogy a feszült nemzetközi légkörben személyesen kívánnak meggyőződni a „dolgokról”.
„Isten hozta Önöket, nagyra értékelem határozottságukat és bizonyos tekintetben bátorságukat is” –jelentette ki a Duma elnöke, majd hangsúlyozta Oroszország és Franciaország különleges szerepét, a két ország politikai, gazdasági és kulturális együttműködésének fontosságát Európa életében. Nariskin kifejezte Moszkva elkötelezettségét ezen viszonyok további erősítése és fejlesztése iránt, valamint Oroszország azon törekvését, hogy Ukrajna újra a béke és ne a háború földje legyen, hiszen az ukrán konfliktus visszavetette az addig példásan jó orosz-francia viszonyt is.
A Duma elnöke külön köszönetet mondott Marianinak az „Orosz-Francia Párbeszéd” szervezet munkájáért és tevékenységért, mivel „a jelenkor még sok kihívást tartogat e viszonyok építésének útján” – hangsúlyozta Nariskin.
Thirerry Mariani: Nem kell dramatizálni Párizs reakcióját a Krím-félsziget meglátogatása kapcsán
„Én a francia nemzetgyűlés tagja vagyok már sok éve, Irakot is meglátogattam, amikor az USA agressziót indított ez ország ellen. A francia kormány álláspontját ugyan tisztelem, de én annak nem vagyok tagja. Nekem a dolgokról önálló véleményem van”- tette hozzá Mariani, majd megjegyezte, hogy eddig az „Orosz-Francia Párbeszéd” szervezet évente tartotta szokásos ülését, azonban ezután gyakrabban fognak találkozni.
A francia parlament delegációja július 23-24-én tesz látogatást a Krím-félszigeten. Felkeresik Jalta városát, Szevasztopolt, találkoznak Szergej Akszjonovval, a köztársaság elnökével és Vlagyimir Konsztantyinovval, az államtanács elnökével.
Korábban a Krímben látogatást tett Jukio Hatojama, egykori japán miniszterelnök is, annak ellenére, hogy a tokiói kormány nyíltan felszólította e látogatás elhalasztásra. Hatojama megerősítette, hogy a 2014. március 16-i referendum a Krím lakóinak valódi érzéseit és szándékait erősítette meg.
„Még csak második napja vagyok itt, de már meggyőződtem arról, hogy a krími emberek békés és kiegyensúlyozott életet élnek, és őszinte az a választásuk, hogy a továbbiakban Oroszországhoz akarnak tartozni. Semmiféle kényszert és erőszakot nem alkalmazott senki, a választások az emberek igaz szándékát tükrözték” –jelentette ki a volt japán miniszterelnök látogatása idején, majd kijelentette, hogy hazatérve első dolga lesz az információs blokádot megtörni, és beszámolni a valós történtekről.
Korábban a Krímet egy nem hivatalos török delegáció is felkereste.
Forrás: TASS
http://rapidpress.info/franciaorszag-bekulni-akar-oroszorszaggal/