A PSZ nem tudom, h hivatalosan mikor jegyezték be, vagy lett alapítva. De én 2013 ban Kijevben már láttam, h komoly szervezet lesz. Ez egy civil összefogás volt szélsőséges ultrákbol. Majd ezekhez csatlakoztak különböző kisebb helyi bandák, börtön viselt tagokkal. Kiev bukásával és keleti fegyveres felkelést követően szükségessé vált a belügyminisztérium alatt a nemzeti gárda felállítása. Mivel a megmarad szerződéses katonák az alkotmányra hivatkozva megtagadták a parancsokat. Így Avakov alatt igen nagy haderő alakult. A gárda első önkéntesei PSZ tagok voltak. De Avakovval folyamatosan összeütközésbe kerültek. Amikor a gárda létszáma emelkedett szükségessé vált különböző alegységek megnevezése. Így lett a PSZ katonai szárnya a DUK. Ezekben az időkben alakultak a tengerparti Azov akkor még zászlóalj, Ajdar, Dnyepr. Később Kiev, Dnyepr 2, Tornádó és még rengeteg más. Mindnek saját oligarha szponzora volt.
Az Azov azért különleges, mert Kinőtték magukat. Ők az egyetlen katonai egység akinek mára országos civil, nem katonai csoportja van. És nagyon komolyan csinálják. (náci ideológia, saját katonai és tiszti iskolák és termeszetesen agymosás.) A bevételük nagy része a központi költségvetésből származik. És mellette csak félig illegális módszerekből szerzik a többit. A PSZ ehhez képest elveszítette a fix bevételeit és rablásokból fegyver eladásából és csempészettből tartja fent magát.
Az Azov tagjai mára csendben beépűltek szinte minden hova. Az új rendőrségbe, hadseregbe, a közigazgatásba. Avakov közvetlen irányítása alatt, gázos Julcsáék pénzéből az Azov mára maga a gárda. Ha Ukrajna egyben marad, akkor is jelentős erőt képviselnek. Ha pedig szakad, akkor a legnagyobbat.
Mikor 14ben beszéltem Avakovval, tudtam, h okos és vigyázni kell vele. De nagyon alá becsültem.