Szia!
A Krím gyakorlatilag az oroszok fennhatósága alatt van, oda vízum nélkül nem érdemes belépni, mert az nem az EU-s határvédelem és nem lesz semmi Wilkommen.
Túrista vízumot viszont adnak, de megvan a formalitása. Csak úgy kaphatsz, hogy meg kell legyen az uticél/utiterv, hotel, oda-vissza út, ott tartózkodási periódus. Emiatt egy utazási irodával szokták ezt lerendezni, nem tudom máshogy egyáltalán engedik-e. Ez az orosz rész. Az ukránoknak lehet beleszólása, mert ha szárazföldön mész oda akkor megtehetik, hogy nem engednek át. Még volt ez itt téma, és ami igaz, hogy tényleg van forgalom a határon, így nincs lezárva. Ehez viszont nem tudom milyen ukrán engedélyek kellenek azontól, hogy útlevéllel belépsz Ukrajnába. EU-s részről a Krím Ukrajna része, így valószínűleg elvárják, hogy engedéllyel lépj be oda, ha ukrán részről mész és átengednek akkor ez megvolt, ha a vizen vagy az oroszoktól akkor sem hiszem, hogy itthon bárki is leellenőrzi az útleveledet, de ha az ukránok megtudják és felkerülsz valami listára "illegális határátlépőként" akkor szerintem megtörténhet, hogy egy ideig nem engednek be Ukrajnába.