ha nem gond válaszolnék pár dologra
a város valóban kiürült a harcok kezdetén, pár százezerre csökkent a lakosság - ez ma már újra 1 millió felett van
az utak rendezettek, utcaseprő gépek járják és takarítják, persze sok a kátyú is az alacsonyabb rendű utakon és ott ahol ahol folyton lövik, de a Rosztov felé vezető főutat gyakorlatilag teljesen felújították a határig
a parkokban vágják a füvet, virágok mindenhol
a tömegközlekedés működik, vannak állami buszok és vannak magánjáratok is a városon belül, kb. 5 percen belül tuti, hogy jön valamilyen busz e kettő közül, az állami olcsóbb és zsúfoltabb, a magán kb. a duplája de szinte ingyen van, tisztaság van rajtuk és rend
a taxizás is működik a külvárosból a belvárosban kb. 100-150 rubel
az utakon sok a rendőr és katona de ez gondolom nem meglepő háborúban, de nem zaklatnak ha betartod a törvényeket, azt mondjuk nem szeretik ha filmezed őket
az utcákon nem látni hajléktalanokat, részegeket, drogosokat, nincs hangoskodás, balhé...
este 10 óra után csak az lehet az utakon, akinek van róla papírja, hallva a beszivárgó egységekről a híreket ez sem meglepő, a szórakozóhelyek, munkahelyek ezt bekalkulálják és mindenki haza tud érni
napközben az élet kb mint Budapesten, az utcák, boltok, piacok, éttermek tele vannak mosolygó emberekkel, az idegenekkel se lesznek tartózkodóak
láttam a sportcsarnokot valóban szét lőtték, de használhatóvá kijavították és valóban használják
láttam kórházakat amiket szétlőttek volt amit többször is, de felújították őket és folyik a beteg ellátás
ettem a helyi mekiben, az íze ugyanolyan az ára kicsit olcsóbb mint itthon, de tele volt vendéggel
vannak nagyon menő éttermek, kávéházak voltam párban
üzemanyag alig drágább mint Oroszországban és nincs hiány
a boltok kínálatában ugyanúgy szerepelnek a nyugati termékek, mint az embargó előtt, a helyi "spar" ugyanúgy tele van mint itthon minden jóval
az igaz, hogy a bérek alacsonyak, de az árak ehhez vannak igazítva az alapvető élelmiszereknél, senki nem marad éhen
az utakon az új nyugati autóktól a lepusztult keletiekig minden van
rubellel minden gond nélkül fizethetsz, de hrivnyával és euróval is, elég jó árfolyamon váltják
a bankrendszer működik helyben, és az orosz bankok is, másra meg nincs szükségük
semmiféle ukrán vagy idegen ellenességet nem tapasztaltam, a határon megállás nélkül jöttek mentek az ukrán rendszámú autók és ukrán útlevelek
az utakon sehol nem volt óriásplakátokon uszítva senki senki ellen, szemben az ukrán oldallal ahol óriásplakátokon vannak kitéve a szakadár vezetők és családtagjaik súlyos fejpénzekért élve vagy halva
és végül mindenki azt gondol amit akar de ez az igazság, szemben az itt olyan okosokkal én voltam ott hivatalosan útlevéllel vízummal, mindenki más meg nézegesse a google mapsot