Igen, de jelenleg ha az ukránok kivonulnának önként Mikolajevből, akkor az sorscsapásként érné a Herszoni orosz katonai vezetést. Persze csak képletesen értve. De arra akartam célozni, hogy jelenleg is irreálisan nagy frontszakaszt véd egy-egy egység. A nyilvánosságra került adatok alapján ha egy üres Nikoljeven keresztül támadást intéznének Odessza ellen, akkor simán csak összeomlanának a szárnyak, nem tudnák védeni az elfoglalt területeket.
Óriási előre lépést jelentene az is, ha a gyengébb képességű tartalékok megérkeznének és beásnák magukat. Illetve egy esetleges Mikolajev-Odessza felé történő előrenyomulásnál az északi szárnyat fedezni tudnák.
Az első héten, amikor sokan a Krímből észak felé való előrenyomulásban hittek, már azt mondtam, óriási előny lenne a Föderáció számára, ha elérik Odesszát és ott egyesülnek Transztnisztria csapataival, de ez nem következett be és jelenleg a logisztikában és emberszámban is erősítés kellene ehhez.
És akkor megint visszautalnék arra, hogy miről beszélgettünk fél évvel ezelőtt?
Amikor még mindenki abban hitt, hogy Orosz Anyácska olyan hatalmas sereggel rendelkezik, hogy neki praktikus az, hogy állandóan befagyasztja a konfliktusokat és nem viszi őket végig, nem hátráltatja, hiszen van bőven emberanyaga levédeni az összes érdekeltségét és még Ukrajnát is bármikor elsöpörni...
Én már akkor azt mondtam neked, hogy nem célszerű befagyasztani az ukrán helyzetet, mert egy 250ezres ukrán sereg leköt Dombaszban 250ezer oroszt és azok nem tudnak elmozogni, amíg a kérdés nem rendeződik. És mellette tavaly elkötelezte magát Karabah területén békefenntartók állomásoztatására, hatalmas fejtörést okoz most nekik, hogy az azeriek figyelnek, hogy tudnak-e előre mozdulni. Igen, hallottam már egy jó ideje vonják ki Szíriából az orosz csapatokat és a rotációban nem tudnak küldeni helyettük újakat. Japán is hirtelen ráébred, hogy nincs megkötve a békeszerződés a II. vh. óta. És Közép-Ázsia is igényt tart újabb ott lekötött ruszki csapatokra.
Ha Putyin helyébe lennék, én ezekben az elkötelezettségekben a rutinos állomány harmadát ott hagynám és a kétharmadát lecserélném a kétes kiképzettségi szinttel rendelkező frissen mozgósítottakkal. Bevállalva, hogy ha valahol forrósodik a konfliktus, akkor ezek a kölykök hullani fognak, mint a legyek. De jelenleg egyszerre van szüksége mennyiségre Ukrajnába és harci tapasztalatokkal rendelkező gárdával, akikre támaszkodhat majd ezek rendbe szedésében.
És eljutottunk odáig, hogy egy ideig még talán előre fog tudni haladni az invázió, a kitűzött minimalista területi nyereség meg fog történni, de amit rájönnek, hogy ez eddig tartott... sajnos onnantól a leglogikusabb folytatás az atom lesz. És az ukrán vezetés rákényszerítése, hogy elfogadja a status quot.
De remélem, hogy eddig a pontig az én gondolatmenetem valahol megbicsaklott, tévútra futott és ez nem következik be.