Mivel pl az orosz Szu-35 minden tekintetben fölényben vannak az ukrán Mig-29-l szemben, így az ilyen repüléseket a donyecki fronton csak az amerikai realtime légtérfigyelés segítségével lehet a siker esélyével végrehajtani.Amúgy ez az ukrán katonai sajtóban nyilt titok...
Um, itt szerintem van egy kis kavargatás.
Mikor én ugyanezt említettem, sokan javítottak, hogy az E-3 ugye radarhorizont miatt ezt nem teheti meg a keleti megyékben. Akkor nem mentem bele, mert nem helye itt a konteózásnak - de az elejétől fogva van egy olyan sanda gyanúm, hogy az USAF itt teszteli a multistatikus rendszereket - pontosabban azok LO drón és space based részeit.
A Red Flagek az elmúlt években a stealth gépek elleni eljárások és technikák kidolgozásáról szóltak főleg - ezek ugye főleg a mindenfelé szétszórt radarvevőkön alapulnak - vagyis az AWACS meg minden más kipumpál elképesztő energiát, aztán ezt a lehető legtöbb vevővel összeszedik és csinálnak belőle egy helyzetképet (stealth gépet nem olyan nehéz meglátni, csak tracket képezni iszonyat nehéz...). Csak utalásokat olvastam arról, hogy ezeket a vevőket LO drónokra (mint a Dark Star és hasonlók) pakolják, meg úgy igazából mindenre. Na mármost ezzel többek között jelentősen növelhető az AWACS (mint központ) hatótávolsága.
Igazából ezeken azért szoktam töprengeni, mert nehezen értettem meg az oroszok elsős időben elszenvedett veszteségeit. Úgy értem ok, hogy nagy haderő az ukrán meg tapasztalatlanság, stb... de a top szolgálatban álló légierejüknek az a hardware nem okozhatott volna gondot. Mégis, irtózatosan orrba verték őket (és ezt minden nagy szagértő azonnal előadta, hogy mekkora szar a ruszki légierő) - holott igazán semmi nem magyarázta a történteket.... és aztán azt sem, hogy hirtelen nagyon rendbe tették a légi helyzetképet (elvétve vannak veszteségek).
Mondom, semmi konteózás, mert nem a topic témája - de szerintem valahol erre kell keresni a RuAF teljesítményének fluktuációját, vagyis az USAF ide küldött rendszereinek zavarása/feltörése irányában. Mert az, hogy a NATO AWACS-ek ("nyílt titokként ismerve") irányítanak bármit is keleten vagy délen, szükségszerűen kell, hogy valamivel operáljon, mert sem Mordor, sem a Fekete Tenger fölött körözve nem tud érdemben dolgozni arrafelé...
Szerintem ez a háború sokkal mélyebb, mint aminek látszik.