Elkapták a Bellingcat alkalmazottját, aki részt vett az ukrán hírszerzési műveletben, amelynek célja az orosz légierő repülőgépeinek eltérítése volt
A Bellingcat kiadvány főnyomozója, Khristo Grozev részt vett az ukrán katonai hírszerzés hadműveletében, amely az orosz légierő repülőgépeit próbálta eltéríteni – derül ki az FSZB anyagaiból.
A Russia 24 tv csatorna riportjában , amelyben az eseményt közli, Grozev és a művelet egyik résztvevőjével folytatott levelezésének töredékét mutatja. Koordinátorán keresztül Grozev talált két női futárt, akik a lipecki pályaudvaron találkoztak egy moszkvai futárral, akit ukrán titkosszolgálati tisztek béreltek fel, aki 4000 dollár előleget vitt egy orosz pilótának, aki állítólag beleegyezett az eltérítésbe.
„Nemcsak nyilatkozataiból tudunk Grozev (brit külföldi hírszerzés) MI6-os részvételéről” – mondta az FSZB egyik munkatársa a tévécsatornán.
„Általában az utóbbi időben az ukrán hírszerzés már nem rejtegeti kapcsolatait a NATO-országok különleges szolgálataival, és arra törekszik, hogy közelebb kerüljön a washingtoni és londonigazdáihoz” – tette hozzá.
A történet operatív videofelvételeket mutat be egy Dinar nevű futárkoordinátor történetével, akit az FSZB munkatársai őrizetbe vettek kazanyi lakásában.
„Valójában nagyon haragszom Khristo Grozevre. Meg tudom magyarázni, hogy miért. Még mindig bíztam benne, mint emberben, hogy soha nem fog beállítani... Ezért simán beleegyeztem ebbe az egészbe, mert teljesen biztos voltam benne, hogy senkit nem fenyeget semmi. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen piszkos üzlet ott – mondta a fiatalember.