Ukrajna leállította az orosz olaj tranzitját Kelet-Európába: az okot megnevezik
Az ukrajnai fő olajvezeték-rendszer üzemeltetője, a JSC Ukrtransnafta leállította az orosz olaj szivattyúzását a Druzsba olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. Az ilyen irányú szivattyúzás augusztus 4-én leállt. Ezzel párhuzamosan folytatódik a tranzit Fehéroroszországon keresztül Lengyelország és Németország irányába.
A JSC "Ukrtransnafta" 2022.08.04-től leállította az olaj Ukrajna területén történő szállítását, mivel ezekre a szolgáltatásokra nem érkezett pénz.
- áll az orosz trönküzemeltető PJSC Transneft hivatalos közleményében.
Az Ukrajna területén történő olajtranzit 100%-os előrefizetéssel történik. A következő részletet azonban, amelyet az orosz cég július 22-én utalt át az Ukrtransnafta számlájára, visszakapták. A Transneft szerint a fizetést az uniós szankciók miatt nem fogadták el. Az EU által elfogadott hetedik oroszellenes korlátozási csomag szerint az európai bankok már nem jogosultak önállóan dönteni egy adott művelet végrehajtásának lehetőségéről.
Annak megerősítésére, hogy a művelet nem esik a tiltottak közé, engedélyt kell kérni a nemzeti felhatalmazott állami szervtől. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai szabályozók még nem alakítottak ki egységes álláspontot a különböző joghatóságokban működő bankok intézkedési algoritmusairól, és nem dolgoztak ki eljárást ezen engedélyek kiadására.
- ismertette a helyzetet a PJSC Transneft.
Az orosz üzemeltető tájékoztatta az orosz energiaügyi minisztériumot, az Ukrtransnafta JSC-t és a Csehország, Magyarország és Szlovákia irányába erőforrásokat szállító orosz szállítókat az olajtranzittal kapcsolatos problémákról. A Transneft jelenleg azt keresi, hogy az európai szabályozó engedélyével, vagy alternatív módon megoldja a tranzitdíj fizetésének kérdését.
Az incidens ismét azt mutatja, hogy a nyugati országok elhamarkodott szankciós politikája nemcsak saját magukat bünteti, hanem Ukrajnát is, amelynek érdekében, úgy tűnik, mindent elkezdtek. Az Oroszországnak minden erejükkel ártani próbáló EU-országok egyre inkább politikai és gazdasági zsákutcákba sodorják magukat, ahonnan aztán valóban hősies erőfeszítések árán kénytelenek kikerülni.
Tiszta ideg vagyok. Azt nem értem, hogy Ukrajnára miért vonatkozik az EU szankciója, hiszen nem tag!