A előző hsz hez is.
Duda elnök is Kijivben van és személyesen vesz részt a nemzetközi megbeszélésen!
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Zelenszkij a krími platformon: Mindenképpen visszatérünk a Krímbe
2022. augusztus 23., kedd, 15:13
1491
Ukrajna elnöke Kijevben nyitotta meg a nemzetközi Krím-félsziget platform második csúcstalálkozóját, és azzal intézett résztvevőit, hogy Ukrajna visszaadja a megszállt Krímet.
Forrás : Volodimir Zelenszkij a Krími Platform második csúcstalálkozóján
Közvetlen beszéd : "A Krím-félszigeten élők és a Krím-félszigeten... Tudom, hogy a Krím Ukrajnával van, és várja, hogy visszatérjünk. Szeretném, ha tudná: biztosan visszatérünk."
Részletek: Zelenszkij azt mondta, hogy amikor Ukrajna visszaadja a Krímet, kijavítja „mindent, amit a megszállók a félszigeten tettek” különböző területeken, és helyreállítja az igazságszolgáltatást.
A krími platform ennek elősegítésére szolgál.
Az ukrán elnök szerint "Oroszország leépülése a Krím elfoglalásával, a krími tatár nép terrorjával" és a muszlim közösség elnyomásával kezdődött.
Hivatkozás: 60 ország és nemzetközi szervezet, köztük mintegy 40 elnök és miniszterelnök vesz részt a Krími Platform második csúcstalálkozóján. Biztonsági okokból a csúcstalálkozót online tartják, de a nemzetközi közösség néhány képviselője megérkezett Ukrajnába.
Idén a Krími Platform földrajzi területe az afrikai kontinens és az Atlanti-óceán túloldalán található országokra is kiterjedt.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Duda Zelenszkijnek: Azt hiszem, megmutatja nekem az ukrán Krímet
2022. 08. 23. 15:41
Andrzej Duda lengyel elnök elmondta, hogy 2022-ben reméli, hogy ellátogat az ukrán Krím-félszigetre, ahol még soha nem járt.
Duda ezt a Krími Platform második csúcstalálkozóján mondott beszédében mondta – jelenti az Ukrinform tudósítója.
A lengyel vezető beszéde elején ukránul azt mondta, hogy "a Krím Ukrajna. Ahogy Gdansk vagy Lublin Lengyelország része, úgy a
Krím Ukrajna része és az is lesz".
Duda elmondta, hogy személyesen nem járt a Krímben, de Adam Mickiewicz lengyel és litván költő varázslatos helyként írt a félszigetről.
"Verseiben a Krím olyan közel állt Lengyelországhoz, hogy azt hittem, mindig meg tudom majd nyúlni és megérinteni a Krímet. 2014 óta kezdtem azt gondolni, hogy nem lesz ilyen lehetőségem. De 2022-ben végül is Kezdtem hinni abban, hogy látni fogom az ukrán Krímet. Azt hiszem, Volodimir úr, hogy megmutatja nekem a Krímet" - mondta Duda.
Hozzátette: az ukrán nők és férfiak életük árán védik Európát, és életükkel és egészségükkel nagy árat fizetnek Prága, Varsó és Berlin biztonságáért.
Olvassa el még: Duda az Északi Áramlat 2 leszerelését kéri
„Lengyelország a háta, az otthona, ez egy család minden menekültje számára, akiknek el kell menekülniük a háború elől, és ideiglenes otthonuk van Lengyelországban. Ezzel kapcsolatban nincsenek vitáink. Mindenki, aki előttem volt ebben a helyzetben, ugyanezt mondaná. Lengyelország összes elnöke azt mondja Önnek: „Veled vagyunk, az Ön oldalán állunk” – hangsúlyozta a lengyel vezető.
A lengyel elnök ukrán és lengyel nyelvű beszédét így fejezte be: „Volodimir barátom, kedves ukrán testvérek! Ukrajna nem pusztult el! Lengyelország még nem halt meg!"
Olvassa el még: Lengyelország küzdelme utolsó napjáig támogatja Ukrajnát – Dudát
Mint arról beszámoltunk, Kijevben tartják a nemzetközi krími platform második csúcstalálkozóját 60 ország és nemzetközi szervezet részvételével.
Biztonsági okokból online tartják, de a nemzetközi közösség néhány képviselője megérkezett Ukrajnába.
Andrzej Duda lengyel elnök ma Ukrajnába látogat.