Még egy dolgot megjegyeznék az ukro szimpatizánsoknak. Volt "szerencsém" megismerkedni lvovi ukránokkal még a 90-es évek elején. Már akkor is pénzért eladták volna az anyjukat is, annak aki tobbet ad nekik. Legszivesebben eluldozték vagy likvidálták volna már akkor az osszes magyar lakost is Kárpátaljárol..... Úgyhogy téves az a kovetkeztetés, amit valaki írt korábban, hogy Janukovics alatt jott létre az ukrán nacionalizmus. Az ukrán nacionalizmus már a SZU szétesése után indult fejlodésnek.
Ezt én is így láttam, a CCCP idején kvázi "egyenszar" volt majd minden "szovjet polgár" élete, ugyanolyan csóró volt magyar ruszin, orosz, ukrán ...
Aztán 90' akárhányban többször is visszazavartak a határról, hogy a meghívólevelem oroszul van és nem ukránul, márpedig ez Ukrajna. Meg hogy mit keresek én itt, nincs itt semmi látnivaló. Mondom Verecke például, meg Munkács. Aztán olyan szemmel nézett rám, a határőr, hogy ha egy rosszat szólok, fix, hogy a vállán fityegő AK egész tárát belém ereszti.
Akkoriban nem egyszer fölmentünk Vereckére, volt úgy, hogy útközben kétszer is rendőr leállít, ez meg az hiányzik, vagy gyorsan mentem (szemradarral) szabálysértés, fizetek vagy bevisz.
A magyar emlékhelyek gyalázatos állapotban, a helyiek próbálták rendben tartani, de hetenként összefirkálták, leöntötték, megcsonkították a szobrokat, sírokat. Kb. 93-94 körül.
Annyira primitívek voltak már akkor, hogy fogalom. A kárpátaljai magyarság előtt mind 9.8 millió kalapot leemelhetjük (a magyar nyelvet és oktatást már akkor is sorvasztották ezerrel) és az összes ilyen kételkedő anyaországit áthajtanék egy hétre, utána valószínűleg sírva csókolgatná a beregsurányi sorompó utáni első repedezett magyar aszfaltdarabot.