Norvégok azt tervezik - tán parlamenti vita és jóváhagyás még nincs - hogy 75 milliárd norvég koronát (kb 6,8 milliárd eurót) adnak Ukrajnának 5 év alatt. Fele védelmi kiadás, pl fegyver, fele civil (gazdasági?) jellegű támogatás. Ezen kívül 5 milliárd koronát (kb 455 millió eurót) fordítanának harmadik szenvedő feleknek támogatásra, pl afrikai országoknak kaja meg ilyesmi.
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum la i dag fram en storstilt hjelpepakke på titalls milliarder kroner til Ukraina.
www.nrk.no
-----
Norvégok ársapkát raktak az orosz olajtermékekre:
Norge har innført et pristak på petroleumsprodukter fra Russland i sanksjonsregelverket.
www.regjeringen.no
-----
Valamiféle norvég közvélemény-kutatás szerint a norvégok egyetértenek a fegyverküldéssel, de el tudják képzelni, hogy Ukrajna területet adjon át Oroszországnak a békéért cserébe.
KRIGEN I UKRAINA: Regjeringa må sende norske våpen til Ukrainas hær, seier nordmenn i fersk måling. Frp-veljarar meiner Russland kan få ukrainsk land i byte mot fred.
www.vl.no
-----
Ezt jelentette be az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki elmondta, hogy ez az első ilyen akció, de több hasonló követi majd.
hvg.hu
-----
Zelenszkij csütörtökön Brüsszelbe megy. Kisebb balhé, hogy ez miért lett nyilvános ideje korán:
Leaks, a tweet and a Brussels blame game expose a clandestine plan and put the Ukrainian leader’s trip in jeopardy.
www.politico.eu
-----
Párizs polgija nem szeretné ha oroszok is lennének az Olimpián, korábban benne lett volna:
Change of heart puts more pressure on the International Olympic Committee.
www.politico.eu
-----
"Ma, február 5-én jelentős megerősítést kaptunk, hogy az ukrán hadsereg vegyi hadviselést kezdeményezett.
Erre megfelelően reagálunk, mivel a NATO-mestereik nem látnak ebben semmi rosszat."
Az ilyen szintű álhírterjesztés már lehet hogy bűncselekménynek számít még Magyarországon is. De ha itt lehet...
Az orosz veszteségek a NATO szerint is jóval kissebbek mint az ukránoké.
Idéznél forrást? Mert nekem úgy rémlik hogy kb hasonlónak saccolják máshol is. Meg a jóval kisebb alatt elég sokat kéne érteni, nem például 10-20%-ot.
A feltett kérdést természetesen nem tudtad megválaszolni, ami nem is csoda. De megpróbáltad a választ elmaszatolni és még tovább is mentél, amikor feltettél egy hipotetikus ellenkérdést. Ez bizony egy régi bolsevik trükk.
Nem, a különbség pontosan az amit a kolléga fenntebb említett, hogy a gyökér ukrán külföldön dőzsöl, irritáló életmódot folytat és időnként, helyieket ver. Nagyon sok helyen megbotránkoztatást keltenek, csak úgy látszik te nem hallottál ezekről.
Nem válaszoltam a kérdésre konkrétan, mert ahhoz meg kellett volna nézni a videót. Dehát propaganda-oldalt értelmes ember ugye nem néz. Viszont válaszoltam is rá, mert általánosságban írtam, hogy hiába lenne ilyen-olyan valós vélemény, önmagában nem sokat számít, mivel az ellenkezőjére is van példa. Talán sokkal több is. Ezért is írtam, hogy voltak újságírók, akik próbáltak utánajárni ennek, az hitelesebb, mint szelektíven válogatott vélemények. És amúgy ők is árnyalt képet festettek le. És írtam, hogy a behívás sehol sem szép dolog, tehát senki ne várjon csodát. Ráadásul ami zavaró, hogy azok azok elítélik az ukránokat - akár jogosan is - azok nem ítélik el az oroszokat ugyanezért. És ráadásul ők támogatnák a magyar kormányt ugyan ilyen helyzetben, ugyan ilyen cselekedetekben. Talán ha nem értékrendbeli problémájuk van, akkor nem is kéne foglalkozniuk vele morális alapon.
Igen. Hátra van a kramatorszki védvonal még. Viszont azt olvastam (már nem is tudom, hol...) még a liszicsanszki ki harcok idején, hogy az a leggyengébb. Meglátjuk 2-3 hét múlva, ha Bachmut elesett.
Nem inkább az a legerősebb? Hogy jóval nagyobb települések és ugyanúgy megerősítve. Egyébként el tudnám képzelni azt, hogy Bahmut után már azt látja Putyin, hogy tovább már nem nagyon tudna menni, ezért békét próbálna erőltetni. Részben a nyugatra helyezett nyomással. Mert ő abban a helyzetben már akár azt is mondhatja, hogy elérte amit el akart. Ami lehet hogy nem teljesen igaz, de jobb akkor befejezettnek mondania.
A németek egyre hülyébbek. Ezek leo 1esek. Égni fognak. De az emberek nem azt fogják megjegyezni hogy leo1 hanem hogy leopard. Most komolyan egy nagyobb évvégi bónuszért megéri bedönteni a német páncélosok nimbuszát?
Nyilván a Leo1 is kilöhető, nem is feltétlenül nehezen, de lehet hogy még így is erősíti az ukránokat. Elvégre az oroszok is mindent bevetnek, amit találnak. Abban van valami, hogy könnyen összemosódhat a Leo2-vel az átlag nyugati szemében, ami szegény Leo2 imázsát rombolja.