[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
680
3 265
93

Matt Gaetz képviselő vezetésével néhány képviselő (a cikkben felsorolva) beadott egy indítványt arról, hogy fejezzék be ukrajna pénzügyi támogatását, és "kötelezzék" béketárgyalásokra a feleket.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 348
3 232
113
Nagyon el vagy tévedve... A harc azért folyik, hogy megszünjön az amerikaai hegemónia, hogy ne amerika, illletve a progresszív liberális globalisták irányítsák a világot.
Csak én érzem úgy, hogy négy ukrán megye (összterület 110 ezer km2) esetleges Oroszországhoz kerülése azért nem fog végső megsemmisítő csapást mérni az amerikai hegemóniára meg a progresszív liberális globalistákra szerte e bolygón?

Irreális cél elérésének álmában ringatjátok magatokat, miközben Oroszország egyre csak vérzik, közben a nyugati keselyűknél kevésbé finnyás és kevésbé emberséges keletiek (Kína) már gyülekeznek a horizonton.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 443
7 063
113
Ahogy Mariupolnál! Ja nem, ott nem.
Mariupol védői sokáig lekötöttek jelentős orosz erőket, de amúgy a Krím felől nem készültek támadásra az ukránok és ezért lehetett Mariupolt bekeríteni.
Az éles lőszer méregdrága, addig nem is engedik a katonákat lőni még gyakorlótéren sem, amíg a szimulátorban nem hoznak 90 %-ot.A Leopárd 2-es 1979-es harckocsi, a T-72B az 1984-es, a T-80U 1986-os, a T-90/A az 1993 / 2004-es, semmivel nem frissebb a Leopárdok többsége, mint a felsoroltak. A Leó 2A6 / A7-es meg nem eladó az ukránoknak, csak az A4-esek jöhetnek szóba, azok meg nagyon gyorsan megöregedtek, és 35 + éves gépek, ami a haditechnikában nagy idő.
35 éves hadtechnikát bőven használnak az oroszok is. Amúgy meg modernizálhatták/modernizálhatják ezeket a tankokat. Nem tudjuk pontosan milyen állapotban kerülnek átadásra.
Az USA szerzett T-72B-t és társait 1998 környékén, azt állapították meg, nyíllövedékek ellen simán jók, csak a tandemes páncéltörő rakétákat nem szeretik ... A Leopárd 2-esnek meg nincsen lövegből indítható páncéltörő rakétája integrálva, sorozatgyártottan.

És a puszta gépeken túl még van a terep kérdése. A lőtáv Donyeckben nem haladja meg az 500 - 1000 métert. Donyecket elhagyva 3 - 5 km-re is felnőhet, a harckocsi általában 3 km-ig tud ellőni, de az oroszok a lövegből indítható páncéltörő rakétával már 5 km-re is, ott ők kerülnek előnybe.
Itt a nyugati tankokat a semmivel kell összevetni. Ahhoz képest nyilván előrelépés.
A hidegháborúban az oroszok és az amerikaiak, és a britek diktálták a fegyverkezést. A brit hadiipar mára megszűnt, maradt az amerikai és orosz, és a német a maga módján borzasztóan leépítve döcög. 20 - 40 gépes kisszériákkal operálnak a németek, 6 - 10 évekre elosztva az átadásokat.

Voltak dolgok, amikben az amerikaiak előbbrébb jártak, mint a repülés, de volt, amiben meg az oroszok, mint a légvédelem, a harcászati rakéták, a páncéltörő rakéták, és a harckocsik, minőségi alapon. 1971 - 1994 között a T-64 / T-72 / T-80-as minőségi gép volt, de még a megelőző T-62-es is tudott minőséget demonstrálni, és vett részt élesben, eredményesen. Az Irak - Iráni háborút (1980 - 88) minőségi alapon vívták a T-72-essel, de még a T-62-essel is.

1991 után belső problémák miatt bekrepáltak, elhanyagoltak egy csomó fegyvernemet, és időbe tellik, míg a régi szintet hozzák.

A Kornet és a Krizantém is minőséget képviselnek, vagy a Metyisz-M is tett szemtől szemben harcképtelenné Leclerc-et, mi ebben a hihetetlen, hogy a Javelinen kívül is van élet ? Ugyanazokkal a fegyverekkel bírnak az oroszok és ukránok, és saját fegyvereikből kapnak kóstolót.
Meglátjuk. Az oroszok már elvesztettek egy fegyverkezési versenyt a nyugattal szemben, pedig akkor sokkal nagyobb erőforrásaik voltak mint most. Szerintem az orosz gazdaság egyszerűen túl kicsi ehhez a feladathoz és valahol mindenképpen ki fog ütközni hogy nincs erre pénz. A gyártókapacitások pedig az oroszoknál is leépültek a hidegháború óta. Ami eltárolt eszközeik vannak azok állapota is erősen kérdéses. Ettől még nyilván jelentős erőforrásaik vannak az oroszoknak,d e nem fogják tudni csettintésre pótolni a veszteségeiket.
Ez azért van, mert az ukránok übermenschek.

Vagy. Lehet, hogy sokkal előbb kezdték a nyugati fegyverek használatát tanulni, mint az publikus lett, szóval nem az oroszok kezdték a háborút.
Vagy. Lehet, hogy nem Mikola kezeli a nyugati fegyvereket, hanem Pavel, a lengyel önkéntes, aki tegnapelőtt még lengyel katona volt.

Csodák nincsenek.
Ha valami sürgős akkor mindig meg lehet oldani gyorsabban.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 872
18 856
113
Decemberi ukrán becslések a szemben álló felek páncélos és tüzérségi állományára
er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-ukr-n-p-nc-losok.jpg

Ukrán páncélos állomány

er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-orosz-p-nc-losok.jpg

Orosz páncélosállomány

er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-ukr-n-t-z-rs-g-a.jpg

hohol-NATO-t-z-rs-g.jpg

Ukrán tüzérség
er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-orosz-t-z-rs-g.jpg

Orosz tüzérség
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 621
57 508
113
En is úgy nézem, le van szakadva a lánctalp, meg meg sem moccant még a torony sem, pedig többször is mellé lőttek mire ell találtak, valószínűleg már ures volt.
Ugy tunik igen. Megkockaztatom akar az oroszok maguk is kilohettek. Az ukranok a megszerzeseben erdekeltek, nem az elpusztitasaban.

Musk beintett, meghozza az ukranok szamara kritikus idopontban.

Megtorpedozzuk az Eu-Ukran almokat.

Artyemovszk kornyeke:

Fizetett hirdetesben vallalja egy doki a kez es labtorest a katonai szolgalat elkerulesere Ukrajnaban.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 147
11 351
113
35 éves hadtechnikát bőven használnak az oroszok is. Amúgy meg modernizálhatták/modernizálhatják ezeket a tankokat. Nem tudjuk pontosan milyen állapotban kerülnek átadásra.

A lengyelek azok EU és NATO-tag, és nekik sem adnak csúcslőszert a németek, sőt olyan rosszat adnak, amit a T-72M1 is elvisel. A lengyelek besértődve amerikai és koreai fegyverek után is néztek.

Meglátjuk. Az oroszok már elvesztettek egy fegyverkezési versenyt a nyugattal szemben, pedig akkor sokkal nagyobb erőforrásaik voltak mint most.

Az oroszok olyan őrültségekbe mentek bele, teljesen feleslegesen, minthogy az USA-éval vetekedő haditengerészetet, és a Star Wars-ba illő űrfegyvereket akartak. Koncepció nélküli, de pénzpazarló másolások voltak. A mai napig nem értik, vagy sikkasztásra használják fel a haditengerészetüket, hogy valós haszna nincs. Továbbá ott volt Csernobil is. És akkor még a világgazdaság is egysíkú volt, és lehetett trükközésekkel ténylegesen gyengíteni a másikat.

A gyártókapacitások pedig az oroszoknál is leépültek a hidegháború óta.

Az oroszok Indiának legyártottak 2,000 T-90-est, és azon túl más vevőknek, Algériának 600 + 200 T-90-est, Egyiptom is berendelt egy 500 T-90-est, és India még egy újabb adag, 500 T-90-est, 2019-ből.

Ez orosz probléma, hogy otthonra miért tyúkketreces T-72-es van, miért nem külföldre eladott, igényesen legyártott és bevezetékezett T-90-es.

Ami eltárolt eszközeik vannak azok állapota is erősen kérdéses.

Ebben az egyben egyetértünk, ez a veszteségeik alapja, olyan harckocsikkal mennek háborúba, amik a szabad ég alatt rozsdáltak szét, más helyen bontóba és kemencébe velük, nem pedig háborúzni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
4 014
35 393
113

Orbán Viktor tárgyalt a Zelenszkij nevet viselő bohóccal​

A kormányfő az ukrajnai háború kapcsán a közösségi oldalán kiemelte: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.
Orbán Viktor miniszterelnök a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár, valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Mint fogalmazott, támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében.
Magyarország a béketáborhoz tartozik! – húzta alá.

Ez a kép olyan beszédes!

Az első felvétel az "Armata" tűzről az NVO zónában (VIDEO)​

Az "Armata" elpusztítja az LMBT csapatokat!
Источник: https://rusvesna.su/news/1675969583

Helikopter veszett el Ugledar közelében: a legénységet evakuáló kutató-mentőcsapat példaértékű működése (VIDEO)​

Helikopter veszett el Ugledar közelében: A legénységet evakuáló kutató-mentőcsapat példás működése.
Az Ukrán Fegyveres Erők 14. dandárának fegyveresei Ugledar térségében tűzben megrongáltak egy Mi24/Mi-35 típusú harci helikoptert.
Mi-8-asunk megérkezett, hogy megmentse a legénységet a PSS csoporttal.
Источник: https://rusvesna.su/news/1675968100

Soledár irányú
helyzet 2023. február 9. 20.00- tól
Heves harcok folynak Bahmutban (Artyomovszk) és környékén. A PMC "Wagner" egységei és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek különálló alakulatai aktívan átnyomják az ukrán fegyveres erők védelmét.
A Soledar szektorban folytatódott az ukrán állások elleni támadás a vitatott területen . Az ukrán fegyveres erők által megerősített területként használt gázkompresszor-állomás közelében orosz csapatok harcolnak.
▪️Bahmuttól északkeletre a rohamosztagok mélyen behatoltak az ukrán fegyveres erők erődvédelmi rendszerébe Paraszkovijevkától északra, és megrohamozták a falu körüli erődítményeket. Most az RF fegyveres erők harcosai megközelítették a Bahmut-Szlavjanszk autópályát .
▪️A harcok Krasznaja Gorában és Paraszkovjevkában is folytatódnak. Ukrán alakulatok töltenek be pozíciókat a településeken. A 30. dandár erősítését Paraszkovjevka környékére telepítették.
Maga a bahmuti helyzet kritikus. Az ukrán alakulatok tagjai szerint a várost védő egyik dandár teljesen elvesztette harci képességét. A túlélő embereket más egységekhez osztják szét.
Bakhmut délnyugati részén a PMC "Wagner" rohamosztagai Krasznojtól délre haladtak előre, és megközelítették a külvárosi nyaralókat. Az Ukrán Fegyveres Erők Soledar csoportjának parancsnoksága erősítést adott át a vonal megtartására.
▪️Az ukrán alakulatok szerint a "wagneriták" Sztupocski falu közelébe érkeztek , és kiszorították az ukrán fegyveres erőket a közeli erődökből . A faluban folytatódnak a harcok, az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek, többek között parancsnoki szinten is. Az erők jelentős része a védekezésre való felkészületlenség miatt elhagyja Sztupocski és Casovjari állásait .
A visszavonulás fedezékét 59 ompbr és 92 ombr fős tüzér és aknavetős legénység adják.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
8 740
36 519
113
Csak én érzem úgy, hogy négy ukrán megye (összterület 110 ezer km2) esetleges Oroszországhoz kerülése azért nem fog végső megsemmisítő csapást mérni az amerikai hegemóniára meg a progresszív liberális globalistákra szerte e bolygón?

Irreális cél elérésének álmában ringatjátok magatokat, miközben Oroszország egyre csak vérzik, közben a nyugati keselyűknél kevésbé finnyás és kevésbé emberséges keletiek (Kína) már gyülekeznek a horizonton.

Ukrajna csak egy forráspont ebben a világháborúban, a legforróbb.

Emellett folyik 2 diplomáciai meccs:

Egyik oldalon az EU amelyik az orosz vagyon lefoglalásával és a hisztérikus külpolitikájával teljesen lejáratta magát.
Ma is Zseléssel parádéznak. Azzal az emberrel aki Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában persona non-grata...
Na meg a bábozó USA egy demens öregemberrel az élén.

Másik oldalon egy Oroszország amelyik 8 éve készült erre a konfliktusra, kiépített egy szövetségesi rendszert ami megtámasztja az előzőek válaszcsapásai elől. Én még azt is megkockáztatnám, hogy a burjátok frontvonalbeli felülreprezentáltsága mögött pár ezer kínai önkéntes húzódik.
Egy Kína ami az elmúlt évtizedekben kiépített gazdasági befolyását a dollár elleni háborúra használja. Tavaly a történelemben először járt kínai külügyminiszter Indiában és amit ott mondott mindenki jól vésse az eszébe: Ázsia évszázada jön.
Egy Törökország amelyik már nyíltan a Sanghaji szerződés felé kacsingat, miközben trójai falovat játszik a NATOban.
Egy India, amely magát nagyhatalomként látja és rossz néven vette, hogy állampolgárait az ukránok élő pajzsként akarták használni, majd USA szankciókkal fenyegette mert kereskedni mer egy számára semleges harmadik féllel.
Grúzia. Bizony, még ők is oda húznak, olaj, gáz és fémnagyhatalommá váltak az elmúlt évben.
Afrikai unió országai amelyek a konfliktus csúcspontján fityiszt mutattak és nem voltak hajlandóak szóba állni Zseléssel.
Dél-Afrika, a korona egykori büszke gyarmata is Kína mellé állt.
Szaúd-Arábia és Irán egy csapatban a dollár ellen, kell még mást mondani?
Brazília, Argentina, Kolumbia, Venezuela nyiltan szembeszegült USA parancsával.

A vesztes? EU. Már most látni, hogy az ipar menekülni próbál, van amelyik Kínába, van amelyik USA-ba.
Most lehet mutogatni, hogy olcsó a piacon a gáz, de azért mert nem fogy. Állnak a gyárak. Mert a kereskedő a drágán betárolt gázt nem fogja olcsón eladni.
És bár politikusi szinten megy a hülyét játszás, főleg mióta kiteregették amit mindenki tudott, USA robbantotta fel a vezetékeket, a tőkét ez nem érdekli.
Tőke oda megy ahol profit van.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
1 903
8 481
113
Mariupol védői sokáig lekötöttek jelentős orosz erőket, de amúgy a Krím felől nem készültek támadásra az ukránok és ezért lehetett Mariupolt bekeríteni.

35 éves hadtechnikát bőven használnak az oroszok is. Amúgy meg modernizálhatták/modernizálhatják ezeket a tankokat. Nem tudjuk pontosan milyen állapotban kerülnek átadásra.

Itt a nyugati tankokat a semmivel kell összevetni. Ahhoz képest nyilván előrelépés.

Meglátjuk. Az oroszok már elvesztettek egy fegyverkezési versenyt a nyugattal szemben, pedig akkor sokkal nagyobb erőforrásaik voltak mint most. Szerintem az orosz gazdaság egyszerűen túl kicsi ehhez a feladathoz és valahol mindenképpen ki fog ütközni hogy nincs erre pénz. A gyártókapacitások pedig az oroszoknál is leépültek a hidegháború óta. Ami eltárolt eszközeik vannak azok állapota is erősen kérdéses. Ettől még nyilván jelentős erőforrásaik vannak az oroszoknak,d e nem fogják tudni csettintésre pótolni a veszteségeiket.

Ha valami sürgős akkor mindig meg lehet oldani gyorsabban.
Ne magyarázd félre a tényeket.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 149
11 101
113