Hasznos, hogy ezt megosztottad velünk.Már január közepén az ukrán áramszolgáltató egyik vezetője adott nyilatkozatot, hogy a kevés energia miatt - most már nem exportálnak Akkor kérdeztem is magamtól, mi a fenének kellett ezt eddig is hónapokon át erőltetni, mikor az ottani hiányt kellett volna betömni vele.
Emiatt az áramszállítási útvonalba eső Kárpátalját is állandóan lekapcsolgatják.
Persze erre egyszerű a válasz , inkább az ottani nép szenvedése is dollárt teremjen, illatának ott senki nem tud ellenállni, már vagy 35 évvel ezelőtt is ezt tapasztaltam.
Érdekesség gyanánt kinéztem egy web oldalra ahol látni lehetett, hogy a kijelentés milyen üzleti modellt takart:
- Lengyelország felé a novemberig ígért, felújítandó 750kV-os szakaszt nem sikerült helyreállítani
-A Szlovákia - Munkács 400 kV-os vonal élt, 350 MW-ot tolt be a szlovák Kárpátaljára (gondolom segélyként)
-Ukrajna dollárért ebből 220 MW-ot Magyarba és 80 MW-ot pedig Románba exportált (azonnali fizetésre)
Az ukránok a maradék villannyal meg egész Kárpátalját jól megajándékozták..
Hja, a biznisz az biznisz, a vér sosem válik vízzé..
kb 1 napja kezdődött az az állapot (3 hét után) hogy lehet h a szlovák unja az ingyen fejőstehén szerepet, csak csepegtet, ezért most már Kárpátalja ellátásáért - időszakosan - most már nekünk is kell tolni a villanyt.
De jó, hogy Zseliék 2016-os, EU-t villannyal ellátó ígéretéért akkor bekésleltettük Paksot, helyette létrehoztunk egy Úniós ritkaság 750 kV-os Szabolcsbákát, igaz azért nem hittünk a szirénhangoknak, mert csak félteljesítményre, 3 + 1 trafóra van kiépítve. Ez az "ócso" áram álom csak állomásépítésre trafók generálozására elvitt 18,5 milliárd forintunkat.
Most meg majd' feldughatjuk magunknak a 750kV-ot állomással együtt, mert a környező országokban sosem volt ez a feszültségszint nagyság.
Nem baj, múzeumnak jó lesz a 750-es rész, belépőt lehet rá szedni, a Bákai 400 kV os kapcsolómező még használható lesz Románia és Szlovákia felé - ha a vezetékek megépülnek.
Az ukránok egy darabig biztos nem rúgnak labdába e témában, most legalább rajtunk lóghatnak egy kis EU energia leszívásért.
Vajon Ursula fogja a számlát fizetni vagy rezsicsökkenésben lesz elszámolva az ukrán felé?
2 kérdés:
- 750kV-ot használóknak nem lehet eladni?
- Ha normalizálódik a helyet, akkor azért tudnánk használni, mint eddig, nem?