GI83 nagyon jól látod! Már többször, többen utaltak rá orosz oldalról, hogy nem a területszerzés a cél, hanem az ukrán hadsereg "ledarálása" és nem csak a szárazföldi erőket, hanem a légvédelmet, légierőt is. Ezért is nem "normális" dolgokat csinálnak, persze harcászati szinteken azért sokszor hibáznak, pl. most legutoljára Ugledar-nál.
Ez már régen nem az ukrán és az intervenciós orosz hadsereg "háborúja", hanem sokkal több annál. Vegyük pl. az ukrán hátországi infrastruktúra elleni csapásokat. Ha akarnák egy csapás sorozattal megfektetnék az egész rendszert, de mégsem teszik. Apránként csinálják, hogy folyamatosan dolgozzanak a helyreállításán, ráadásul a légvédelmet is közben tisztességesen rombolják. Az új nyugati légvédelmi komplexumokat is folyamatosan tesztelik, értékelik az erősségeiket, gyengeségeiket, a harceljárásaikat és kidolgozzák az ellenük való tevékenységet. Ennél jobb lehetőség nem is volna erre. A saját eszközeik erős és gyenge pontjai is kijönnek, a különböző szintű parancsnokok rátermettségét is reális körülmények között értékelhetik. Ez nem hadgyakorlat, nem elméleti szintű vizsga, itt aki hibázik, meghal, vagy nyomorék lesz testileg, lelkileg. Dudi is ossza az észt, de kb. ennyi, amit tud, hiába katona a gyakorlatban. Az ellenséget soha sem szabad lenézni, ezt neki kellene a legjobban tudnia. Azt írják, hogy egy friss újonc 4 óra múlva halott. Dudi-nak adnék 4 nap esélyt erre és akkor nagyon optimista voltam vele szemben (24X-es). Ha azt vesszük, hogy azon az aránylag kis területen kb. 60.000 ukrán katona van (1 komplett hadtest), a jelenlegi magyar honvédségi harcoló állomány kb. 8-10x-e, ráadásul minden négyzetméterért keményen meg kell harcolni, akkor mit is várunk az oroszoktól? Szurovikin (nem Surovikin), nem regnáló parancsnok, tudtommal nem váltották le, vagy helyezték át, még mindig Ő irányítja a harcoló alakulatokat.
Visszatérve a BM, CM csapásokra, akár le nullázhatnák a teljes Donbassz területét (Kramatorszk, Szlavjanszk, Ugledar, Bahmút, meg a többit), de csak a harcoló ukrán hadsereg egységeit akarják megsemmisíteni. A NATO ellen, pl. Lengyelországban nem így csinálnák, ott kő, kövön nem maradna, az biztos, ennyivel is más ez a "sajátos háború". Még mindig él szerintem az a parancs, hogy a civil lakosságot kímélni kell.
Számomra nem igen világos, hogy az USA ECCM mitől lenne két generációvak fejlettebb, mint az orosz, ez konkrétan mit jelent? Amikor világossá vált, hogy az USA/NATO elektronikus rendszerek teljes mértékben aktiválódnak Ukrajnában, akkor az oroszoknak gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az elektronikus hadviselési rendszereiknek a működését korlátozni kell, mivel ezek a rendszerek egy sokkal nagyobb balhéban lennének hasznosak és ez vonatkozik a másik oldalra is. Nem véletlenül ezek a rendszerek a legtitkosabbak és legérzékenyebbek is. Ha sokat használják őket, akkor hamar elveszítik a hatásosságukat.
A stratégiáról. Én alapvetően stratégiai játékokkal szoktam játszani. Egy valamit nagyon megtanultam az évek alatt. Ugyanazzal az erő viszonyokkal más, más stratégiát alkalmazva simán vesztek, vagy akár veszteség nélkül győzök!!! Az MI (főleg a régebbiek), alapvetően csak az erőviszonyokkal számol (mint az autós kártyában).
Ez a Tornado-G (honnan lehet tudni?)