[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 501
113
Ez nettó hazugság. Akkor miért tiltották ki mindenhonnan az orosz sportolókat, miért fenyeget több ország az olimpia bojkottjával, ha orosz sportolók is indulnak, miért dobták ki az ukránok a könyvtáraikból az orosz szépirodalmat, miért lehetetlenítik el a nyugati világban az orosz művészeket? A nyugat és Ukrajna deklaráltan nem Putyint, hanem az Orosz Federációt, az orosz népet, és az orosz kultúrát is ellenségnek tekinti, hogy a totális háborús pszichózist kiépítse a saját közvéleményben.

Attól, hogy Putyin a felelős, még a következmények a szerencsétlen orosz népet sújtják.
Az olimpia a béke rombolása és az államilag szervezett és fedezett dopping miatt nem opció egy ilyen háború esetén részükre.

Hogy lehet ekkora baromságot Magyarként mondani? Ti teljesen hülyék vagytok????



Gondolom 110%-ot.
Nyugati légvédelem megint beengedett jópár rokit kijevbe. Vagy csak megint leszedett mindent a légvédelem, és úgy ünnepelnek, hogy legkapcsolják az áramot majdnem minden körzetben.

Közben ahogy nézem a jelentéseket, ukrajna teljes területe kapja éppen az áldást.
Lvov, Kijev, Zapo, stb stb.
Majd lesznek összefoglaló posztok telegramon.

Nem. Mondtuk már, hogy a magyar érdek egy gyenge ukrán győztes és egy erős orosz vesztes. :)
A Kárpátaljai magyarok érdekében az ukrajnai belső menekülteknek vissza kell tudni térni kelet-ukrajnába.
Ezért a ruszkinak onnan vissza kell takarodni hazájába.
Ez ilyen egyszerű. :)
Ettől még nem kell szeretni a győztest...;)
Sem.
Ez a 3BM60 ez ugye az ami nincs is a csapatoknál, mert ha mégis lenne ez beköszön elég jó eséllyel szemből is a nyugati MBT-k elég nagy homlokzati felületén is?
Ez azért kell, hogy az orosz kezelők hajlandóak legyenek beülni a tankba a Leopard, Abrams ellen. Ez nekik szól. A PSYOPS az a saját erők ellen is megy, ez kegyetlen szakma. :eek:
Baszki legalább te ne a portfoliót hozd már forrásnak ! Ultra gáz , hogy az Orosz gyűlöleted felülírja az amúgy normális lényed ! Ha nem Oroszellenes/lejárató lenne hanem Orbánozós akkor eszedbe se jutott volna példának hozni !
Az oroszok a hazugság oldalán az jobb? o_O
Miért baj, ha nem csak orosz forrást tesznek be az emberek? Utána meg megint pityeregtek, hogy nem értitek mi történt, mert elmaradt a csoda. :confused:
A portfolió még mindig messze több igazat ír, mint amit ide hánytok egész nap két kézzel.
Én nem mondtam soha, hogy elkésett, keversz valakivel.

Talán nem frontálisan kéne rátámadni? Ha megnézed azt a védelmet akkor éles szemmel észreveheted, hogy a semmibe lóg, mert a szárnyain nincs természetes akadály. Nem a Donyeckben kellett volna frontálisan próbálkozni miután nem sikerült pár hét alatt lerohanni Ukrajnát, hanem pl délről (ahol nincs mélyen tagolt védelem) megindulni észak felé az egész védelmi rendszer hátában. Tehát Mariumpl irányából meg kellett volna indulni Poltava irányába. Igen nem értek volna el az oroszok Poltaváig az tuti, de nem is kell, mert amint a hátába kerülnek a donbaszi védelemnek azt ki kell ürítenie az ukránoknak, különben bekerítik. De ehhez nem kell Clausewitznek lenni, mert kb minden épp eszű ezt várta, nem pedig azt amit az oroszok művelnek.
Ne segítss !!! :hadonaszos::hadonaszos:
Látod mennyi okos harcász van itt, velük úgy sem boldogulsz, ezek mindent tudnak. Ők és az orosz tábornokok tévedhetetlenek. Megírta az oroszfos.ru, moszkvatér, stb. Duci és a szesztestvér megoldják ezt, nyugi,
Hátratett kézzel...
Minden a terv szerint....
Darálnak.
Vuhledarnál.
:)

1710.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 245
37 099
113
A nyomás stabil: az RF fegyveres erői felszabadítottak egy falut Harkiv régióban
Az orosz hadsereg megkezdte egy fontos ellenséges támaszpont lerombolását az Oszkol folyó mellett


Az Orosz Föderáció tankosai elpusztítottak két harckocsit és két gyalogsági harcjárművet, amikor az ellenség megpróbálta áttörni a vonalat

Ukrán harcosok harckocsik és gyalogsági harcjármű (IFV) támogatásával megpróbálták áttörni az orosz hadsereg által megszállt egyik település védelmi vonalát. A T-80 harckocsi legénysége Nyikolaj Matrenyickij főtörzsőrmester parancsnoksága alatt azonban a csata során két harckocsit ,két gyalogsági harcjárművet és nagyszámú ukrán nacionalistát megsemmisített.

Pavlo Kocherezhsky főtörzsőrmester megvédte az erődöt az ukrán nacionalisták fegyveres alakulataitól. Így a csata során kézi lőfegyverek célzott tüzével megbéklyózta az ellenség akcióit, aki megpróbálta megkerülni a pontot a szárnyról. Célzott tűzzel a katona hét fegyverest semmisített meg, ami megakadályozta a védelem áttörését.

Korábban, február 10-én a katonai osztály arról számolt be, hogy az ukrán fegyveresek, akik aknavetős tűzzel és tüzérséggel próbálták visszaszerezni az irányítást a felszabadult település felett, be a csatába szálltak az orosz hadsereggel. Erős ellenséges tűz alatt az egészségügyi szakasz mentőápolója, Nyikita Krickij hadrendészeti tiszt több mint 10 súlyosan megsebesült katona számára nyújtott orvosi segítséget.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 321
10 358
113
Állítólag a nemzetközi ukrán légióban harcolók soraiból elesett magyarok (meg egy kakukktojás)
Tavaly meghalt kárpátaljai katonák képei összevágva


Pár napja ez még norvég zsoldos volt
Nézzétek meg még egyszer a képet csak nyitott szemmel, hátha.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 246
113
Europa nem bírt annyi hadfelszerelést kiizadni mint az angolszászok együtt de még az angolok színtjét is kérdés hogy megütei e??? sok az a 88 leo1 de küldött az angol ha nem is harckocsit de sok egyebet hk ból meg a chalit...
most akkor hol is van europa hadászatilag britannia nélkül?
Az eu most bizonyítja képességeit egy szövetségesi rendszerként egy szövetségesi rendszerr tagja.
azt kell mondanom az egyéni országok képességei önvédelembe meghaladja egy össznemzeti eu hadsereg gépszámát (hogy csunyán fogalmazzakj)
egy esetleges háborúba. Többet miért adna szövetségi kötelezettségből csaak más más ország más más mértékben... Nem áldozna be mindent az eu egy tagállamért sem legalábbis ami az azt alkotó nemzeteket érinti.
azt kell írnom az eu a NATO hoz kisebb mértékben járul hozzáá mint az eggyes államokm önállóan.

tehát itt az állami felajánlott seregtestek játszanak az egész kis alegységtől az ezredméretűig esetleg dandár. ennél a v4 többet tudott.

a v4 erősebb katonai szövetség vólt mint az eu. vóltmajd oéyan erős mint a nato. konvencionálisba nem vh ba.

vh ból meg ki kell maradni. meg kel vívni a sajátot inkább. de vht azt soha többet.
nincs az a hatalmi blokk amejikért megéri megint kockáztatni.

vívják máshol nem nállunk. és ez az amit becsulök...

legyünk csőszök és zavarjuk ki a világháboruskodókat a picsába. legyünk függetlenek.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 305
26 399
113
GI83 nagyon jól látod! Már többször, többen utaltak rá orosz oldalról, hogy nem a területszerzés a cél, hanem az ukrán hadsereg "ledarálása" és nem csak a szárazföldi erőket, hanem a légvédelmet, légierőt is. Ezért is nem "normális" dolgokat csinálnak, persze harcászati szinteken azért sokszor hibáznak, pl. most legutoljára Ugledar-nál.
Ez már régen nem az ukrán és az intervenciós orosz hadsereg "háborúja", hanem sokkal több annál. Vegyük pl. az ukrán hátországi infrastruktúra elleni csapásokat. Ha akarnák egy csapás sorozattal megfektetnék az egész rendszert, de mégsem teszik. Apránként csinálják, hogy folyamatosan dolgozzanak a helyreállításán, ráadásul a légvédelmet is közben tisztességesen rombolják. Az új nyugati légvédelmi komplexumokat is folyamatosan tesztelik, értékelik az erősségeiket, gyengeségeiket, a harceljárásaikat és kidolgozzák az ellenük való tevékenységet. Ennél jobb lehetőség nem is volna erre. A saját eszközeik erős és gyenge pontjai is kijönnek, a különböző szintű parancsnokok rátermettségét is reális körülmények között értékelhetik. Ez nem hadgyakorlat, nem elméleti szintű vizsga, itt aki hibázik, meghal, vagy nyomorék lesz testileg, lelkileg. Dudi is ossza az észt, de kb. ennyi, amit tud, hiába katona a gyakorlatban. Az ellenséget soha sem szabad lenézni, ezt neki kellene a legjobban tudnia. Azt írják, hogy egy friss újonc 4 óra múlva halott. Dudi-nak adnék 4 nap esélyt erre és akkor nagyon optimista voltam vele szemben (24X-es). Ha azt vesszük, hogy azon az aránylag kis területen kb. 60.000 ukrán katona van (1 komplett hadtest), a jelenlegi magyar honvédségi harcoló állomány kb. 8-10x-e, ráadásul minden négyzetméterért keményen meg kell harcolni, akkor mit is várunk az oroszoktól? Szurovikin (nem Surovikin), nem regnáló parancsnok, tudtommal nem váltották le, vagy helyezték át, még mindig Ő irányítja a harcoló alakulatokat.
Visszatérve a BM, CM csapásokra, akár le nullázhatnák a teljes Donbassz területét (Kramatorszk, Szlavjanszk, Ugledar, Bahmút, meg a többit), de csak a harcoló ukrán hadsereg egységeit akarják megsemmisíteni. A NATO ellen, pl. Lengyelországban nem így csinálnák, ott kő, kövön nem maradna, az biztos, ennyivel is más ez a "sajátos háború". Még mindig él szerintem az a parancs, hogy a civil lakosságot kímélni kell.
Számomra nem igen világos, hogy az USA ECCM mitől lenne két generációvak fejlettebb, mint az orosz, ez konkrétan mit jelent? Amikor világossá vált, hogy az USA/NATO elektronikus rendszerek teljes mértékben aktiválódnak Ukrajnában, akkor az oroszoknak gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az elektronikus hadviselési rendszereiknek a működését korlátozni kell, mivel ezek a rendszerek egy sokkal nagyobb balhéban lennének hasznosak és ez vonatkozik a másik oldalra is. Nem véletlenül ezek a rendszerek a legtitkosabbak és legérzékenyebbek is. Ha sokat használják őket, akkor hamar elveszítik a hatásosságukat.
A stratégiáról. Én alapvetően stratégiai játékokkal szoktam játszani. Egy valamit nagyon megtanultam az évek alatt. Ugyanazzal az erő viszonyokkal más, más stratégiát alkalmazva simán vesztek, vagy akár veszteség nélkül győzök!!! Az MI (főleg a régebbiek), alapvetően csak az erőviszonyokkal számol (mint az autós kártyában).
1848617520_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_ac5e0a2684ce572ca300150327a4aa01.jpg

1836871776_0:251:2976:1924_1920x0_80_0_0_7095b3c58aff1f91c10719044b80a396.jpg

Ez a Tornado-G (honnan lehet tudni?)
79aa192b1cd4b04e965e6b305db8563e.jpg

1848352348_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_780c635210c2eda9ccd54393c9600364.jpg

1041452528_529:254:3143:1724_1920x0_80_0_0_d8e63b97f24ae66b947f573e31fe245f.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Vízi drónok segítségével csapta le az orosz hadsereg a híd oszlopait az odesszai régióban Az ukrán sajtó szerint víz alatti drónok támadtak egy felvonóhidat az odesszai Zatokában. A kijevi rezsim hatóságai egyelőre nem erősítették meg az információt
Itt a videó (orosz vízi drón eltalálta az ukrán hidat)
Ez a híd teljesen elvágja Odessza déli részét. Ukrajnából most már csak a Moldován áthaladó autópályán lehet eljutni
Én ezt a Zatoka híd felrobbantását eltenném a kis rekeszbe a kobakunk hátuljába, mert per pillanat és látszólag, semmi értelme nincs ennek a húzásnak.
Ugyanakkor mégis lehet több oka:
1. az oroszok vagy az északi, vagy a déli oldalán valamilyen műveletbe kezdenének, a felrobbantással be lehet biztosítani a hátukat.
2. az oroszok csak figyelem megosztási célból húzták ezt meg. Mert az ukránoknak is szöget fog ütni a fejébe az 1. pont,
3. aktívan folyt Romániából a fegyverszállítás, suttyomban Ukrajnába. Ezzel jelentős kerülőre kényszerítik a szállítókat.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 421
33 680
113
Én ezt a Zatoka híd felrobbantását eltenném a kis rekeszbe a kobakunk hátuljába, mert per pillanat és látszólag, semmi értelme nincs ennek a húzásnak.
Ugyanakkor mégis lehet több oka:
1. az oroszok vagy az északi, vagy a déli oldalán valamilyen műveletbe kezdenének, a felrobbantással be lehet biztosítani a hátukat.
2. az oroszok csak figyelem megosztási célból húzták ezt meg. Mert az ukránoknak is szöget fog ütni a fejébe az 1. pont,
3. aktívan folyt Romániából a fegyverszállítás, suttyomban Ukrajnába. Ezzel jelentős kerülőre kényszerítik a szállítókat.

Támadták már tavaly áprilisban is ezt a hidat, gondolom azóta helyreállították.

Pár poszt Antalffy Tibor blogjáról:




 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 017
16 366
113
Már január közepén az ukrán áramszolgáltató egyik vezetője adott nyilatkozatot, hogy a kevés energia miatt - most már nem exportálnak Akkor kérdeztem is magamtól, mi a fenének kellett ezt eddig is hónapokon át erőltetni, mikor az ottani hiányt kellett volna betömni vele.
Emiatt az áramszállítási útvonalba eső Kárpátalját is állandóan lekapcsolgatják.

Persze erre egyszerű a válasz , inkább az ottani nép szenvedése is dollárt teremjen, illatának ott senki nem tud ellenállni, már vagy 35 évvel ezelőtt is ezt tapasztaltam.

Érdekesség gyanánt kinéztem egy web oldalra ahol látni lehetett, hogy a kijelentés milyen üzleti modellt takart:

- Lengyelország felé a novemberig ígért, felújítandó 750kV-os szakaszt nem sikerült helyreállítani
-A Szlovákia - Munkács 400 kV-os vonal élt, 350 MW-ot tolt be a szlovák Kárpátaljára (gondolom segélyként)
-Ukrajna dollárért ebből 220 MW-ot Magyarba és 80 MW-ot pedig Románba exportált (azonnali fizetésre)

Az ukránok a maradék villannyal meg egész Kárpátalját jól megajándékozták..

Hja, a biznisz az biznisz, a vér sosem válik vízzé..

kb 1 napja kezdődött az az állapot (3 hét után) hogy lehet h a szlovák unja az ingyen fejőstehén szerepet, csak csepegtet, ezért most már Kárpátalja ellátásáért - időszakosan - most már nekünk is kell tolni a villanyt.

De jó, hogy Zseliék 2016-os, EU-t villannyal ellátó ígéretéért akkor bekésleltettük Paksot, helyette létrehoztunk egy Úniós ritkaság 750 kV-os Szabolcsbákát, igaz azért nem hittünk a szirénhangoknak, mert csak félteljesítményre, 3 + 1 trafóra van kiépítve. Ez az "ócso" áram álom csak állomásépítésre trafók generálozására elvitt 18,5 milliárd forintunkat.

Most meg majd' feldughatjuk magunknak a 750kV-ot állomással együtt, mert a környező országokban sosem volt ez a feszültségszint nagyság.

Nem baj, múzeumnak jó lesz a 750-es rész, belépőt lehet rá szedni, a Bákai 400 kV os kapcsolómező még használható lesz Románia és Szlovákia felé - ha a vezetékek megépülnek.
Az ukránok egy darabig biztos nem rúgnak labdába e témában, most legalább rajtunk lóghatnak egy kis EU energia leszívásért.

Vajon Ursula fogja a számlát fizetni vagy rezsicsökkenésben lesz elszámolva az ukrán felé?
Ma este 10 órakor, 02.10-én látható energia egyenleg::

Szlovákiából érkezik Munkácsra 602 MW
Ebből a belső fogyasztáson felüli rész megy Munkácsról Magyarországra, 102 MW, és Romániába 222 MW

Magyarországból szállítunk Romániának 302 MW-ot, ebből Románia kitáplál Moldovába 259 MW-ot.
Moldovából 217 MW tovább küldésre kerül Ukrajnába.

Ez összefoglalva, délnyugat-ukrajna összesen 278 MW ot vesz fel az EU-ból, dél-kelet ukrajna 217 MW-ot kap ebből az irányból, ami teljesen új dolog, hogy Odessza és térsége enélkül áram nélkül maradna.

Egy érdekes dologra bukkantam, ez pedig az hogy bennünket etet a F.O.S média, milyen sz@ar a viszony az oroszok és a Balti államok közt (mesterségesen), mikor javában üzletelnek egymással villamos energiában, tolják a megawattokat :

O
rosz ad fehér orosznak 352 MW-ot, az megy tovább Litvániába, 320 MW

Kalinyingrád! ad Litvániának 25 MW-ot :))
Észtország táplálja az orosz rendszert 313 MW-al !

Hol van itt kérem a nagy embargó mikor a felek itt békességben etetik egymást?
Ez a cirkusz csak nekünk szól, egyszerű polgároknak.

Ugyanezt elkövette Ukrajna is, amikor 2014 után még pár évig villannyal etette Krimet, pedig elvileg haragudnia kellett volna..
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
Állítólag a nemzetközi ukrán légióban harcolók soraiból elesett magyarok (meg egy kakukktojás)
Ezek tuti nem magyarok...
Morbidelli...
Enyergia.... nyet.
Msta vs Lancet
Önkénytesek.
Ukrán hadifogoly
Krasznaja Gora
Odesszai híd
Vuhledar
Ahoj Bandera!
Zatoka-híd/Odessza elvágása? Beindulhat ott is a front?
Összfogl.
Ahoj Bandera!
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 206
9 341
113
Én ezt a Zatoka híd felrobbantását eltenném a kis rekeszbe a kobakunk hátuljába, mert per pillanat és látszólag, semmi értelme nincs ennek a húzásnak.
Ugyanakkor mégis lehet több oka:
1. az oroszok vagy az északi, vagy a déli oldalán valamilyen műveletbe kezdenének, a felrobbantással be lehet biztosítani a hátukat.
2. az oroszok csak figyelem megosztási célból húzták ezt meg. Mert az ukránoknak is szöget fog ütni a fejébe az 1. pont,
3. aktívan folyt Romániából a fegyverszállítás, suttyomban Ukrajnába. Ezzel jelentős kerülőre kényszerítik a szállítókat.
Ha jól emlékszem tavaly áprilisban is megtámadták, rongálták. Akkor is volt célja, de akkor megtorpantak. Most is készülnek valamire az tuti.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 722
113
Baszki legalább te ne a portfoliót hozd már forrásnak ! Ultra gáz , hogy az Orosz gyűlöleted felülírja az amúgy normális lényed ! Ha nem Oroszellenes/lejárató lenne hanem Orbánozós akkor eszedbe se jutott volna példának hozni !

Mivel a Vuhledar melletti vereség már széles körben ismert (sok videót tesznek fel a kijevi partnerek drónjaival a hálózaton), külön kell kommentálnom (korábban nem akartam ezt megtenni, valamint veszteségeket jelenteni).

Úgy tűnik, az elmúlt év összes eseménye elment tábornokaink mellett. Mivel azonban egy részük (legalábbis katonai iskolába lépésük pillanatától kezdve) teljes kretén, minden korábban elkövetett hiba példamutatóan megismétlődött. A harckocsik és a motoros oszlopok előrenyomulása keskeny utakon, ritka erdőültetvényeken, ideálisan sík terepen (mivel oldalakon aknamezők találhatók), nem takarták el a levegőtől és az EW erőktől, vereséggel végződött. A felszerelés egy részét ATGM csapások semmisítették meg (az Ugledar sokemeletes épületeiből indították), egy részét az ellenséges tüzérség lőtte le, amely rendkívül pontosan lőtt. Több mint 30 egység páncélozott jármű veszett el (nem adok típus szerinti bontást), csak a tartályhajók között „kétszáz” veszteség – sok tucat. A tengerészgyalogosok, a különleges erők és a motoros puskák még többet haltak meg. És - ami a legfontosabb - mindezek a veszteségek "egyoldalúnak" bizonyultak - az ukry "mint egy lőtéren" lőtte a támadókat, harcosaink nem tudtak ellenveszteséget okozni. Az ellenség ismét minden nehézség nélkül megtartotta pozícióit a megerősített területen, amelyet tavaly tavasszal és nyarán már többször megkíséreltek (szintén „fejjel”).


Ugyanakkor katonai vezetőinket (nehogy "kétszer keljenek fel") rendszerint levágásra küldték a donyecki "ipari komplexum" ismerős területére (több tucatszor mentek támadásba) Avdejevkába, amelyet "fegyveresnek" neveztek át. Az Orosz Föderáció erői" a DPR volt NM zászlóaljai és önkéntes egységei. Anélkül, hogy akár normál tüzérségi tűzzel (ami rendkívül pontatlan volt), akár páncélozott járművekkel (amelyek "aknáktól védve" voltak, és technikai okok miatt nem lehetett megtisztítani a területet) támogatni őket. Megöltek még két rohamgyalogság századot, ugyanazzal az eredménnyel, mint korábban – vagyis eredménytelenül.

Általánosságban elmondható, hogy ez volt a vége az "orosz hadsereg offenzívájának az egész donyecki fronton", amelyet széles körben hirdettek meg a hálózaton az "üdvözölt katonai alakulatok". Kiegészülve a tuvinai nomádok zászlóaljának lázadásával (a pozíció felvételének megtagadása) és nem csak (az ilyen jellegű eseményekről elvileg nem számolok be semmit, amíg valaki "ki nem szivárogtatja" a hálózatba és nyilvánosan elérhetővé nem válik) .

És egyelőre ennyi.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
A Pentagon szigorúan titkos programokat kíván újraindítani Ukrajnában - WaPo (RT)

A lap értesülései szerint a helyi ügynököket az amerikai különleges műveletek csapatai alkalmazhatják és felügyelhetik.

Az amerikai védelmi minisztérium megpróbálja meggyőzni a törvényhozókat, hogy finanszírozzanak két szigorúan titkos programot Ukrajnában, amelyeket felfüggesztettek, miután Oroszország tavaly megkezdte katonai hadműveletét az országban - írta pénteken a Washington Post.

Ha a Pentagon eléri a szándékát, 2024-ben újraindulhatnak az amerikai különleges erők bevonásával zajló hadműveletek – állította az újság.
A The Post meg nem nevezett jelenlegi és volt amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a szóban forgó rendszerek lehetővé tennék az amerikai kommandósok számára, hogy ukrán katonákat alkalmazzanak „az orosz katonai mozgások megfigyelésére és a dezinformáció elleni küzdelemre”.
Közölték, hogy a programokat az „irreguláris hadviselés” egy formájának tekintik, amelyet olyan ellenfelek ellen használnak fel, akikkel Washington nem vesz részt katonai konfliktusban.

Noha a Pentagon már megkezdte az ügyének előkészítését e műveletek újraindítására, a Kongresszus valószínűleg nem hoz döntést az ügyben 2023 ősz előtt – írja a lap.
A cikk azt is megjegyezte, hogy továbbra is nagy kérdőjel marad afelől, hogy a Biden-adminisztráció megengedi-e az amerikai kommandósoknak, hogy ténylegesen visszaállítsák a fizikai jelenlétet Ukrajnában, hogy felügyeljék a helyettesítők tevékenységét.

A Post szerint az amerikai különleges műveleti erőknek esetleg egy szomszédos országból kell a tevékenységet felügyelniük – ezt a formát állítólag az elmúlt években megszokták.
Azt azonban nem tudni, hogy a törvényhozók zöld utat adnak-e a programoknak, mivel számos kritikus továbbra sincs meggyőzve – áll a cikkben. Egyesek állítólag aggódnak amiatt, hogy az ilyen műveletek azt kockáztatják, hogy az Egyesült Államok mélyebbre sodorja a Moszkva és Kijev közötti konfliktust.

„Ami felderítő küldetésnek indult, gyorsan harcba csaphat át, amikor elkezdik lőni a helyettesítőket” – mondta egy névtelenséget kérő tisztviselő újságíróknak. Hozzátették, hogy nem világos, „hogyan fogja a [védelmi] minisztérium megváltoztatni az emberek véleményét a Kongresszusban erről”.

A Post jelentése szerint a szenátus és a képviselőház fegyveres szolgálatai bizottságának, valamint a Fehér Ház és a Pentagon képviselői a programok titkosságára hivatkozva nem kívántak kommentálni.
MACV-SOG helyett MACU-SOG?

Military Assistance Command, Vietnam – Studies and Observations Group (MACV-SOG) was a highly classified, multi-service United States special operations unit which conducted covert unconventional warfare operations prior to and during the Vietnam War.

Established on 24 January 1964, it conducted strategic reconnaissance missions in the Republic of Vietnam (South Vietnam), the Democratic Republic of Vietnam (North Vietnam), Laos, and Cambodia; took enemy prisoners, rescued downed pilots, conducted rescue operations to retrieve prisoners of war throughout Southeast Asia, and conducted clandestine agent team activities and psychological operations.

--
@sidewinder12 az elesett magyarokról: a hír szerint az ukrán légióban harcoltak, szóval elvileg nem kárpátaljai magyarok. Ez a külföldi zsoldosok “szervezete”.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 820
47 189
113
ezen csak röhögni lehet
továbbra sem fogják fel, az, hogy repülnek vele a dolgok legegyszerűbb része (ahogy oktatóm mondta valamikor: egy géppel a felszállás a legkönnyebb ... )
kell repülőtér, kell kiszolgáló berendezés, na meg azok, akik ezt működtetik. kell javító bázis, kell lőszer, rakéta.
és ez a sor folytatható!
Az a 100.000 dollár nem havonta kéne, hanem per bevetés kb.

Mert itt azért ezt tegyük tisztába, sanszosan egyszer lehet felszállni az alap szlovák Mig-29-el a Szu-35/Mig-31-ek, meg Sz-300/400 ellen.

Aki egy bevetést túlél, és ott tud valamit, lőni, vagy földi célpontokat támadni, az kb. megérdemli.


Ez annyira nagyszerű ajánlat, mint ha én betolnám a köztudatba, hogy havi 100000 dollárért szibériai tigrissel kéne puszta kézzel megverekedni, naponta csak kétszer!

Kösz bmeg...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 988
87 581
113

"Az elmúlt hét két leginkább érdeklődésre számot tartó híre Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró tényfeltáró írása, miszerint az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket, valamint Volodimir Zelenszkij Londont, Párizst és Brüsszelt érintő európai körútja voltak. A magyar sajtó utóbbi kapcsán még kiemelten foglalkozott azzal, hogy Orbán Viktor tapsolt az ukrán elnöknek, avagy nem. Érdekes a két információs burok viselkedése. Az értékalapú liberális oldal az első hírnek nem tulajdonít különösebb jelentőséget, míg a realista konzervatív a másodiknak."​

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 501
113
GI83 nagyon jól látod! Már többször, többen utaltak rá orosz oldalról, hogy nem a területszerzés a cél, hanem az ukrán hadsereg "ledarálása" és nem csak a szárazföldi erőket, hanem a légvédelmet, légierőt is. Ezért is nem "normális" dolgokat csinálnak, persze harcászati szinteken azért sokszor hibáznak, pl. most legutoljára Ugledar-nál.
Ez már régen nem az ukrán és az intervenciós orosz hadsereg "háborúja", hanem sokkal több annál. Vegyük pl. az ukrán hátországi infrastruktúra elleni csapásokat. Ha akarnák egy csapás sorozattal megfektetnék az egész rendszert, de mégsem teszik. Apránként csinálják, hogy folyamatosan dolgozzanak a helyreállításán, ráadásul a légvédelmet is közben tisztességesen rombolják. Az új nyugati légvédelmi komplexumokat is folyamatosan tesztelik, értékelik az erősségeiket, gyengeségeiket, a harceljárásaikat és kidolgozzák az ellenük való tevékenységet. Ennél jobb lehetőség nem is volna erre. A saját eszközeik erős és gyenge pontjai is kijönnek, a különböző szintű parancsnokok rátermettségét is reális körülmények között értékelhetik. Ez nem hadgyakorlat, nem elméleti szintű vizsga, itt aki hibázik, meghal, vagy nyomorék lesz testileg, lelkileg. Dudi is ossza az észt, de kb. ennyi, amit tud, hiába katona a gyakorlatban. Az ellenséget soha sem szabad lenézni, ezt neki kellene a legjobban tudnia. Azt írják, hogy egy friss újonc 4 óra múlva halott. Dudi-nak adnék 4 nap esélyt erre és akkor nagyon optimista voltam vele szemben (24X-es). Ha azt vesszük, hogy azon az aránylag kis területen kb. 60.000 ukrán katona van (1 komplett hadtest), a jelenlegi magyar honvédségi harcoló állomány kb. 8-10x-e, ráadásul minden négyzetméterért keményen meg kell harcolni, akkor mit is várunk az oroszoktól? Szurovikin (nem Surovikin), nem regnáló parancsnok, tudtommal nem váltották le, vagy helyezték át, még mindig Ő irányítja a harcoló alakulatokat.
Visszatérve a BM, CM csapásokra, akár le nullázhatnák a teljes Donbassz területét (Kramatorszk, Szlavjanszk, Ugledar, Bahmút, meg a többit), de csak a harcoló ukrán hadsereg egységeit akarják megsemmisíteni. A NATO ellen, pl. Lengyelországban nem így csinálnák, ott kő, kövön nem maradna, az biztos, ennyivel is más ez a "sajátos háború". Még mindig él szerintem az a parancs, hogy a civil lakosságot kímélni kell.
Számomra nem igen világos, hogy az USA ECCM mitől lenne két generációvak fejlettebb, mint az orosz, ez konkrétan mit jelent? Amikor világossá vált, hogy az USA/NATO elektronikus rendszerek teljes mértékben aktiválódnak Ukrajnában, akkor az oroszoknak gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az elektronikus hadviselési rendszereiknek a működését korlátozni kell, mivel ezek a rendszerek egy sokkal nagyobb balhéban lennének hasznosak és ez vonatkozik a másik oldalra is. Nem véletlenül ezek a rendszerek a legtitkosabbak és legérzékenyebbek is. Ha sokat használják őket, akkor hamar elveszítik a hatásosságukat.
A stratégiáról. Én alapvetően stratégiai játékokkal szoktam játszani. Egy valamit nagyon megtanultam az évek alatt. Ugyanazzal az erő viszonyokkal más, más stratégiát alkalmazva simán vesztek, vagy akár veszteség nélkül győzök!!! Az MI (főleg a régebbiek), alapvetően csak az erőviszonyokkal számol (mint az autós kártyában).
1848617520_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_ac5e0a2684ce572ca300150327a4aa01.jpg

1836871776_0:251:2976:1924_1920x0_80_0_0_7095b3c58aff1f91c10719044b80a396.jpg

Ez a Tornado-G (honnan lehet tudni?)
79aa192b1cd4b04e965e6b305db8563e.jpg

1848352348_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_780c635210c2eda9ccd54393c9600364.jpg

1041452528_529:254:3143:1724_1920x0_80_0_0_d8e63b97f24ae66b947f573e31fe245f.jpg

Azért nem tud többet, mert ennyi a kapacitása. Egy 600 000 km2 területű ország energetikai és részben közlekedési infrastruktúráját nem könnyű lerombolni. Rombolni, károkat okozni lehet. De ez is annak bizonyítéka, hogy nem képes a katonai célok ellen használni a precíziós fegyvereit, mert NINCS VALÓS IDEJŰ FELDERITÉSI ADAT.
Ezért a drága CM megy trafó állomások, erőművek ellen, amiben csak néhány napra tud károkat okozni.
Ezt ne nevezzük profizmusnak, tervezettnek.
Ez kényszer, mert korszerűtlen, felkészületlen az orosz haderő.
Látvány hadviselésre jó, de ez nem hatékony, mert az 1 millió ukrán haderőt nem tudja gyengíteni, csak közvetlen harcászati szintű összecsapásokban.
Ott viszont hasonló mértékű veszteséget szenved, mint amit okoz.
Ez szintén az elmaradott fegyverzet, a gyenge erőfölény de leginkább a parancsnokok képzetlensége, dilettantizmusa miatt.
Oké, ha ilyen szarul megy harcászati szinten, akkor hadműveleti szinten kompenzálhat. Légierő csapásai, mélységi tűzcsapasok tartalekokra, logisztikára, vezetési pontokra.
Ja, várjál, az pont nem megy.
Nem baj, akkor majd stratégiai szinten szépít:
  • A veszteség alapú hadviselés esetén az a nyerő, aki jobban bírja pótolni a veszteségeit. Ebben előnyük van, több ember, több tank, stb.
  • Eddig ledarálták a saját szárazföldi erejük harmadát, a rendszeresített tankok 60 %-át elvesztették. És már Donyeckben vannak. ;)
  • Ha így nyomják, mert így megy, SZERINTED is, akkor mi kell, ahhoz, hogy dupla ekkorra veszteséget okozzanak az ukránnak?

Úgy van!
  • Kell még 1700 tank, ami elveszhet. Pár ezer BMP, BTR
  • Kell még két mozgósítás, hogy bírják ők is emberrel, egy milliós haderőt mégse lehet fél millióssal darálni, mert előbb elfogy, mint az ukrán. ;)
  • Kell még 6-10 millió tüzérségi gránát, pár ezer rakéta, pár tucat helikopter, repülő, stb, pár száz légvédelmi rakéta. Sima liba. Van.
  • Ja, és még egy vagy két év háború, temetések, meglepetések szankciók, megborult költségvetéssel, társadalmi feszültségek.
  • Elnökválasztás.

A nyugat pedig eltökélt. Mindig jön az újabb segély, újabb fegyverek, minden héten.
Mindeközben becsült a gáz és olaj fegyver, Putyin nem tud zsarolni senkit.
Az ukrán meg nem adja fel, egyre elszántabb, a háború egyre kegyetlenebb. Lassan nem ejtenek foglyokat, nőnek a veszteségek, tovább süllyed a hajó.
Közben az ígért, vágyott orosz sikerek megint elmaradnak.
Biztos, hogy Oroszország kifogyhatatlan, ahogy a propaganda terjeszti?
Mindezt Putyin birodalmi álmai miatt...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Nem tudom mit magyarázkodik ez a szánalmas gyáva féreg... Ez még akkor is egyértelmű lenne, ha nem láttuk volna róla a felvételt. Persze majd higibébi&Co megmagyarázzák, hogy az egyik hős hoholonvéd úgy látta, hogy az egyik földön fekvő a fegyveréért nyúl, így ez tulajdonképpen a jogos önvédelem klasszikus iskolapéldája. Nagyon remélem, hogy egy orosz bíróság elé állítják a kis pajtásaival együtt!
fodcyu10.jpg
foelpy10.jpg


na majd pont egy ilyen tömeggyilkos narkós törpecsicskára akarok hasonlítani...
Az elégedett választópolgárok
Ők innen Magyarországról önszántukból mentek ki?
ha igen, nem kár értük.
ezen csak röhögni lehet
továbbra sem fogják fel, az, hogy repülnek vele a dolgok legegyszerűbb része (ahogy oktatóm mondta valamikor: egy géppel a felszállás a legkönnyebb ... )
kell repülőtér, kell kiszolgáló berendezés, na meg azok, akik ezt működtetik. kell javító bázis, kell lőszer, rakéta.
és ez a sor folytatható!
És azt se felejtsük el, amit korában már említettünk itt páran.... Hogy az amcsi gépekhez még a meglevő (metrikus) szerszámkészletük sem jó, illetve minden földi kiszolgáló egységből és rendszerből is "új" kell. És mivel célszerű lenne a gépeket széttelepíteni, az rögtön azt is jelenti hogy mindenből többszörös mennyiségre lesz szükség. Eszközből, fegyverzetből, Személyzetből... Szvsz jelenleg az lenne számukra az egyetlen járható út, hogy összeszedegeik az Ex-VSZ vasakat illetve más országokból olyan ruszki típusokat amiket ismernek, amikhez értenek. Akár Szu-22 verziók is, mert ha van fegyverzet hozzájuk, akkor eléggé potens kis légitámogatók azok, 4 tonna körüli fegyverterhelhetőséggel.
Orosz vízi drón egy híd ellen. Az eredmény egyenlőre ismeretlen.

@jurgenbauer : ha jól tudom a svédeknél van a fel nem robbant 4. drón, de nem hajlandóak megmutatni vagy nyilvánosságra hozni a vizsgálatuk eredményeit a következmények miatt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 341
113

6 hónapon belül nagy eszkaláció valószínű - Vučić​

Ukrajnában a következő öt-hat hónapban jelentősen felerősödhetnek a harcok. Ezt a véleményt Aleksandar Vučić szerb államfő fejtette ki.
„Jön a második világháború óta tapasztalható legnagyobb válság a világon. Ami korábban történt, az szinte semmi ahhoz képest, ami ránk vár.
Tudom, hogy ezután nagy eszkaláció vár ránk, az elkövetkező 5-6 hónapban a legnehezebb konfliktusok alakulnak ki.
A harc sokkal erősebb lesz, pedig már most is nagyon-nagyon heves. Könyveket tudnék írni róla. A ránk nehezedő nyomás pedig kétszer-háromszor erősebb lesz, ijesztően szörnyű nyomás nehezedik Koszovóra és Metohijára” – mondta a szerb vezető a Prva tévében.
Vučić szerint néhány hónapja „egyértelműnek tűnt, hogy Ukrajna a kollektív Nyugat hatalmas támogatásával nyer”, most azonban minden „nem olyan egyértelmű”.

Ezt szem előtt tartva – jegyezte meg Szerbia elnöke – országa Oroszország és a Nyugat között, mint szikla és kemény hely között találta magát.
Vučić úgy véli, hogy most egyrészt van a kollektív Nyugat álláspontja , másrészt az orosz nép egysége a német tankok bejelentett kiküldése után".
Источник: https://rusvesna.su/news/1676092621

Bloomberg: Oroszország rekordméretű beruházásokkal játszotta ki a szankciókat​

Oroszország úgy vészelte át az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciókat, hogy növelte a hazai termelésbe és az új ellátási útvonalakba történő beruházásokat – jelentette szerdán a Bloomberg statisztikákra és elemzőkre hivatkozva.
A jelentés szerint a beruházási kiadások tavaly 6%-kal nőttek, miközben sok közgazdász arra számított, hogy röviddel az ukrajnai konfliktus kirobbanása után ezek akár 20%-kal is visszaeshetnek.
...
A kereskedelmi ingatlanokba történő beruházások volumene tavaly történelmi csúcsot ért el Oroszországban, 487,2 milliárd rubelt (6,8 milliárd dollár), ami 21%-kal magasabb, mint 2021-ben – derül ki az NF Group ingatlanügynökség tanulmányából.
...
“A NEHÉZ IDŐK ELMÚLNAK, A PROJEKTEK PEDIG MARADNAK – EZEK HOSSZÚ TÁVÚAK, ÍGY NEM ÁLLUNK LE SEMMIVEL” – MONDTA A HÍRÜGYNÖKSÉGNEK SZERGEJ JANCSUKOV, A MANGAZEJA CSOPORT VEZETŐJE, EGY DIVERZIFIKÁLT VÁLLALAT, AMELYNEK FŐ TEVÉKENYSÉGE AZ ARANYBÁNYÁSZAT, AZ ÉPÍTKEZÉS ÉS A FEJLESZTÉS.
Megjegyezte, hogy a vállalat úgy látja, hogy “szükséges előre lépni” és befektetni a jövőbe.
Pár poszt Antalffy Tibor blogjáról:
Három megjegyzés ezekhez, főleg a kommentekhez!
1) Gyarmathi itt is hiperaktív. Vagy magától ilyen ruszofób vagy jól megfizetik vagy mindkettő.
2) Elképesztő, hogy mennyien gondolkodnak azon, hová költözzenek biztonságosabb helyre az északi féltekéről. Nem akarom elhinni, hogy ilyen hülyék lennének az európai vezetők, hogy újra itt lebeg felettünk egy nagy háború veszélye.
3) Ez az amerikai Oroszország-szakértő a tényeket is elhazudja. Így, reális Oroszország-kép hiányában nehéz lesz win-win egyezséget kötni Nyugatnak és Keletnek. Csak remélni tudom, hogy az USA-ban erősebb hang lesz a realitáké. Bár ez egyáltalán nem biztos!


Mivel a Vuhledar melletti vereség már széles körben ismert (sok videót tesznek fel a kijevi partnerek drónjaival a hálózaton), külön kell kommentálnom (korábban nem akartam ezt megtenni, valamint veszteségeket jelenteni).
Ugledárnál elvesztettek egy támadást. Vannak orosz veszteségek, hogy mennyi, azt különböző források eltérően láttatják. Sztrelkovval az a bajom, hogy minden eseményt azonnal végzetesnek lát, és csak a negatívumokat látja mindenben. Tudod: Nincsen rózsa tövis nélkül, meg az "arany középút". Én is elolvasom, mit ír, de próbálok más forrásokból is tájékozódni, hogy ne csak a töviseket lássam.