[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 421
23 197
113
Jurij/Makaiivkatlan
Makaiivkatlan
Artyi
Összfogl
Wagner szerint...
Biolaborok
Dimenziót váltott
Svatovo/Kremennaja
Gyönge uránium
Rohamkocsi
Adiivkatlan
Mariinka
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 012
1 410
113

Medvegyev felolvasta Sztálin táviratát a védelmi vállalatok igazgatóinak (VIDEO)​

Ülést tartott az Orosz Föderáció Katonai-Ipari Bizottsága munkacsoportja a népszerű fegyvertípusok, katonai, speciális felszerelések és fegyverek gyártásának ellenőrzésével foglalkozó munkacsoportban.
A megbeszélésen Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke megjegyezte, hogy nem tehet mást, minthogy felhívja az üzem igazgatóinak figyelmét arra, hogy „a Nagy Honvédő Háború idején hasonló helyzetben” hogyan értékelték az ilyen munkát, és elolvasta Sztálin táviratát. 1941-től a védelmi vállalkozások igazgatóinak:
Sztálin üzenetében hangsúlyozta egy olyan helyzet megengedhetetlenségét, amikor a fronton lévő katonák szenvednek, és az üzem vezetése mélyen hátul „tétlenkedik”.
– Tessék, kollégák, szeretném, ha hallanák, jól emlékezzenek a Generalissimo szavaira. Mint érti, az ilyen fellebbezések eredményei meglehetősen lenyűgözőek voltak. De ha nem lenne ilyen, akkor maga is megérti, mi történt” – zárta Medvegyev.
Ez is azt bizonyítja, hogy az oroszoknak k..va nagyok a veszteségeik és nagyon nincs rendben a háború alakulása.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 986
15 662
113
Az "1500 új tankot gyártunk" történet megint az alkoholista Medvegyev bohóckodása.
A Szu fénykorában tudták talán ennyit gyártani Nyizsnij Tagilban.
A T-90M-bol továbbra sem látszik sem 200, sem nagyobb mennyiség, mint korábban.
A T-54 szállítás szerintem inkább a zajló nagyszabású harckocsi "helyreállítási" program része, lehet, hogy alkatrész forrásnak mennek.
Szerintem minden üzem, ahol korábban harckocsik valamilyen szintű javítása lehetséges volt, az most a régi dögökből javít, kendácsol valamilyen hadrafogható tankot.
A T-72, T-80 széria lenne a lényeg, a megmaradt flotta helyreállítása, üzemeltetése.
Azonban ezek is eleve 40 éves, leharcolt tankok, ami ere a háborúra volt, annak a nagy része elveszett, a maradék meg egy éve harcban van, javítani kell.
Ugyanez BMP -k, tüzér eszközök, teherautók.
Szerintem ezerrel pörög a ruszki hátország, mindenhonnan alkatrészeket bontanak.
A gyárak is termelnek, de a sokféle eszköz, rég nem gyártott alkatrészeit nem egyszerű előteremteni.

Az eszközök ezen okok miatt javarészt csak kis időre válnak újra hadrafoghatóvá, de háborúban elég lehet egy-két harci nap is. Csak sok kellene a hamar győzelemhez.
Talán ezen okok miatt kellett a T-62M, amíg sok 72-es talpra áll.
Viszont az idő nagyon számít.
Medvegyev Sztálini távirata ennek a politikai sürgetésnek, időhiánynak a jele.
A talpra állítás, az új eszközök gyártása nem úgy halad, ahogy fogynak a készletek.
Baj LESZ, ha nem jön a csoda.
:)
Ezért fontos a nyugati támogatás fenntartása. Valaki blöffölt....
Majd kiderül ki. Vagy ki blöffölt jobban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 760
113

Az ukrán fegyveres erők áttörésre készülnek a zaporozsjei régióban​

Az ukrán fegyveres erők a Zaporozsje megyei Orekhov város közelében készülnek áttörni a frontvonalat, az offenzíva a következő napokban kezdődhet – mondta Vlagyimir Rogov, az „Együtt vagyunk Oroszországgal” mozgalom elnöke a Zaporizzsja régió közigazgatási főtanácsa.
„Az ukrán fegyveres erők harcosai további tartalékokat és páncélozott járműveket gyűjtenek a zaporozsjei Orekhov város környékén. Nyilvánvalóan itt próbálják meg felhalmozni a nagy sokkoló öklét, előkészítve az áttörést a felderítésen keresztül” - mondta Rogov.
Az offenzíva szerinte a következő napokban kezdődhet, amit az ukrán csoport átigazolási üteme és erősödése is jelez.
Ugyanakkor Rogov biztosította, hogy a Zaporozhye régióban teljesen felfegyverkezve készülnek találkozni az ellenséggel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1679628639

A tudós beszélt a szegényített urántartalmú héjak használatának következményeiről​

A szegényített urántartalmú fegyverek használatának veszélye a talaj és a víztestek mérgező nehézfém mikrorészecskéivel való szennyeződésével jár, amelyek aztán a táplálékláncon keresztül bejuthatnak az emberi szervezetbe – mondta a RIA Novosti biológia doktora, professzor, az Orvostudományi Laboratórium vezetője.
Kifejtette, hogy a szegényített uránt a földkéregből bányászott természetes uránból nyerik. Az urán három radioaktív izotópból áll, amelyek más radioaktív elemekké, majd végül stabil, nem radioaktív ólom izotópokká bomlanak.
A szegényített urán nehézfém, mint az ólom, és kémiai toxicitása az expozíció útjától, a részecskék oldhatóságától és az érintkezési időtől függ – jegyezte meg Sztyepanenko.
Elmondása szerint az amerikai hadsereg szegényített urántartalmú lőszert használt 1991-ben a Perzsa-öbölben, a boszniai háborúban, Szerbia bombázásában és 2003 óta az iraki háborúban.
A természetes urán főként urán-238 (körülbelül 99,3%) és urán-235 (körülbelül 0,7%) izotópokból áll. A szegényített urán az az urán, amely az urán-235 dúsítás eredményeként történő leválasztása után marad vissza. Ennek ellenére 0,2–0,3% urán-235 marad a szegényített uránban.
Az urán sűrűsége közel áll a volfrámhoz. Ez lehetővé teszi, hogy a kisebb lövedékek tömege azonos legyen a legtöbb más fémlövedékkel, miközben csökkenti az aerodinamikai ellenállást.
A szegényített uránt az úgynevezett szubkaliberű páncéltörő lövedékek magjában használják, amelyek nagy mozgási energiával rendelkeznek.
Mivel az urán piroforos (kis részecskéi a levegőben spontán meggyulladnak), a vele készült lövedékek lényegesen nagyobb páncélkárosító hatást fejtenek ki, mint a volfrám alapú maggal rendelkező lövedékek.
A szegényített urán radioaktivitása kisebb, mint a természetes uránércé. De más nehézfémekhez hasonlóan az urán is mérgező. Egyes szakértők szerint a rákot okozó genetikai károsodás a szervezetbe kerülő uránrészecskék kémiai toxicitásának kölcsönös fokozódási mechanizmusával és a bár viszonylag gyenge, de mégis szegényített urán radioaktivitásával hozható összefüggésbe.
Источник: https://rusvesna.su/news/1679640043

Oroszország a szankciók ellenére megkétszerezte a széneladásokból származó bevételét.

Moszkva 2022-ben megduplázta az ágazatból származó adóbevételeket 360 milliárd rubelre, szemben az egy évvel korábbi 175 milliárd rubelsel. Emellett Oroszország 2022-ben Németország legnagyobb szénszállítójává vált.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Meg ne sértődj, hogy ezt felemlegetem, de nem tudtam nem észrevenni, hogy annyira rácsavarodtál erre a tank-Medvegyev-1500 szentháromságra, hogy az is megfordult a fejemben, szerelmes lettél Dmitrij Anatoljevics elvtársba, akkora áhítattal emlegeted itt.
Mivel a kommented csak ezzel kapcsolatos idézetekből és az idézetek közé beszúrt zagyvaságaidból állt, így próbáltam a lényegi tartalomra reagálni, nagyjából leírtam mit gondolok erről és miért úgy az orosz mint a nyugati oldallal kapcsolatban.
Érdemi válaszod persze most sincs, nem a te stílusod az hogy logikusan , érvekkel alátámasztott véleményed másokkal megvitasd/ütköztesd. Megmaradsz a trollkodásnál és fölényeskedő, tudálékos modorba csomagolva megpróbálod iróniaként eladni nekünk. Hát azt kell mondjam igazán megkérhetnéd Ursulát hogy szakítson rád egy kis időt, hátha meg tudja veled értetni mit is jelent a finom irónia , bár nálad azért komolyabb gond is akad, mint pár nyelvi-retorikai fogalom ismerete.
Szemére veted embereknek, amiért bemásolnak ide egy hírt ami szerinted nem igaz... Nem olvastam az adott hírt és nem is igazán érdekel az afrikai országok helyzete, de az nem feltétlenül helyes ha egy illusztrációra hivatkozva azonnal fake newsnak értékeled. Sajnos a mai sajtó már csak ilyen. Üdvözöljük a clickbait címek , copypaste cikkek és a sokszor már első ránézésre nem odaillő stockfotók világában!
Mindezt fejeld meg azzal is, hogy épp háború folyik, szóval igen a dezinformáció fosvihara minden égtáj felől zúdul felénk.
Viszont épp ezért én azt javaslom olvass bele mindenbe, mert ilyen gyöngyszemeket is találhatsz :
Valahogy nem nagyon fut ez a hír pedig ez sem kamu (remélem majd átveszik többen az oroszhírekről, az utóbbi időben egyre többen olvassák itthon) :
"hatóságok által elkövetett törvénytelen gyilkosságokról, valamint a civilek erőszakos eltűnéséről, kínzásokról és egyéb embertelen bánásmódról. Az Egyesült Államok a korrupció, a burjánzó bűnözés és a bűncselekmények üldözésének alacsony aránya miatt is bírálta Mexikót."
Milyen érdekes,hogy a jenkiknek ugyanez Ukrajnában nemhogy nem csípi a szemét, de teljes mellszélességgel támogatják is őket.
Meg nem sértődöm ilyen gyenge próbálkozástól, csak jót vigyorgok rajta.

Melyik Ursulát ? von der Leyen-t ? ;)
Egyébként "finom irónia" órák rád is rádférnének úgy nézem, mert még nem nagyon megy annak felismerése, különben mindjárt a második, és harmadik leirt saját mondatodon felröhögsz mikor visszaolvasod. Két mondaton belül mondasz ellent duplán önmagadnak, amikor válaszolsz a "csak zagyvaságokkal" teli levelem "lényegi" (haha, akkor csak van ?) részére, ami "érdemi választ" persze nem tartalmaz....XD

Ez ember ez egy akkora "bullshit" amit idenyögtél, hogy az értelmező kéziszótárban ez a két sor álhatna e cimszó alatt.

Ennél az izzadságszagú semminél jobb visszajelzést nem is kaphatnék arról, hogy mennyire zavar az benneteket amiket tegnap leírtam...XD
(Meg a "sokadtrollnick"-ek ről érkező nyomdafestéket nem tűrő kétsorosok, amiket két perc múlva törölnek, nagyon helyesen...XD)

Az érdemi válaszom hiányának szememre vetésedre -ha ezt ebben az általad leírt formában komolyan lehetne egyáltalán venni-
csak annyit írnék :
Ugyan te nem olvastad azt a hírt amiről beszélek, meg "nem is igazán érdekel az afrikai országok helyzete" (ezt így külön röhögés nélkül leírni egy újabb "ikszdé", hát hogy a francba vehet téged komolyan bárki ?) tehát bevallottan halovány fogalmad nincs arról hogy mire válaszolsz, de " nem feltétlenül helyes" hogy fake news-nak értékelem...XD

Ez komám meg a sz@rnak a mosdadása szimplán.

1 : Ott a linkelt telegram cikk.
2: Beirod a címét a keresőbe.
3: Megnyitod a találathoz tartozó képeket.
4: Nem túlzok, vagy száz oldalon megkapod a pontos dátumot, időt helyet hogy azok hol, mikor készültek.
5: összeveted a vizsgált cikkel, és annak mondanivalójával.
6: Megkapod az eredményt : hazudik a telegram cikke.

Ennyit a "tényekkel nem alátámasztott" hablatyolásról.
Amit te művelsz egyébként. ;)

A maradék szokásos buksisimizős fölényeskedő "jaj tudod hát a sajtó mán' csak ilyen" mellébeszélésre, meg egy szintén ezerszer megbukott agitprop oldalról a hajánál fogva iderángatott cikkel példálózással -ugyanazon logika mentén minthogy : "de hát amerika is hazudik látoood?"- indokként behozva, amin már az előző cikkben is jót ironizáltam, már inkább csak szimplán röhögnék ha nem haragszol...

Arról van szó komám inkább, hogy az általatok hangoztatottakkal ellentétben még annyi vér sincs a pucátokban, hogy nyíltan bevállaljátok azt amiben hisztek,és hogy az a világrend meg rendszer amit szeretnétek mivel jár, kellenek a gnosztikusaitok szellemi agymenései a megfelelő agitprop oldalakról hogy elmagyarázzák hogy ti vagytok a jók, amott meg a gonoszak, és nem fontos hogy igaz-e amit írnak vagy sem, a lényeg hogy az illeszkedjen abba amit gondoltok...XD

Qrv# anyját a mocskos uszitó nyugati libernyák háborúsajtónak, miattuk van ez az egész mert hazudnak.
De amikor az a téma hogy a "ti oldalatok" sajtója is tetemes mennyiségben szimpla hazugságot terjeszt vagy csúsztatás, akkor :
..." épp háború folyik, szóval igen a dezinformáció fosvihara minden égtáj felől zúdul felénk"...

Ja, hát akkor ez így jogos, persze...XD
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 950
32 135
113
Látom váltogatják időnként a shill account-okat, igazi wilsoni eljárás.


ukrán árukapcsolás, meghalt a férjed, akciósan ehetsz szusit. Sajnos nem vicc.


ukrán szétlövi az iskolát


Akinek ilyen barátai vannak...
2vrKtB5.png
Tulipán
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 941
68 415
113

 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 374
17 380
113

Már. 23: Az ukránok VISSZAVERIK AZ OROSZ PÁNCÉLOSOK TÁMADÁSÁT.​

Hihetetlen káros lesz a kultúránkra, nyelvünkre a ChatGPT. A rosszul fordított Google Translates szövegeket ti is igénytelenül bemásolgatjátok, nem magyarítjátok, de ti (remélem) pénzt nem kerestek ezzel. Ez a fazon meg itt felolvassa pár képernyőkép előtt a magyartalan szövegeket, és pénzt keres vele.

A harcok nehezek voltak. Régen, mielőtt a goggle translates "újságírás" megnyelvújította anyanyelvünk, kemény volt a harc...

Az 'AI'-val ezek a jelenségek tovább fognak erősödni, és a félig jó megoldásai bekövesednek majd, ahogy már "elég jó" lesz a feladatra, a valóságot igazíva magához (azaz tévedéseihez: a nyelvet, kultúrát, történelmet, stb...)

Vagy csak én vagyok olvasatlan, hogy a nehéz harcot az elmúlt 10 évben nem olvastam nyomtatva sehol? Van erre hüvelykujj szabály?

Ja, a videót eddig bírtam, ez is időpocsékolásnak tűnik, és még a fülem is bántja.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
937
7 898
93
Még hányszor használod fel ezt a 2022 áprilisi eseményt? Minden orosz legicsapás után jön majd ez a klip hogy a mindent is lelőtték?

Egyenlőre az oroszok próbálnak nyomni. De már hegyekben állnak a hulláik, anyag és jármű veszteségük:
Nem tudsz angolul sem, ráadásul szokásos valótlan ukrop médiatermék. Nem unod még? (költői)

Már. 23: Az ukránok VISSZAVERIK AZ OROSZ PÁNCÉLOSOK TÁMADÁSÁT.​


Hihetetlen káros lesz a kultúránkra, nyelvünkre a ChatGPT. A rosszul fordított Google Translates szövegeket ti is igénytelenül bemásolgatjátok, nem magyarítjátok, de ti (remélem) pénzt nem kerestek ezzel. Ez a fazon meg itt felolvassa pár képernyőkép előtt a magyartalan szövegeket, és pénzt keres vele.

A harcok nehezek voltak. Régen, mielőtt a goggle translates "újságírás" megnyelvújította anyanyelvünk, kemény volt a harc...

Az 'AI'-val ezek a jelenségek tovább fognak erősödni, és a félig jó megoldásai bekövesednek majd, ahogy már "elég jó" lesz a feladatra, a valóságot igazíva magához (azaz tévedéseihez: a nyelvet, kultúrát, történelmet, stb...)

Vagy csak én vagyok olvasatlan, hogy a nehéz harcot az elmúlt 10 évben nem olvastam nyomtatva sehol? Van erre hüvelykujj szabály?

Ja, a videót eddig bírtam, ez is időpocsékolásnak tűnik, és még a fülem is bántja.
Ez a "Reporting from Ukraine" ukrán kormánypropaganda csatorna klónalja, amit minden európai országban tolnak az adott nyelvre hasonlító google fordítással az adott ország zászlaját kék sárga mellett ábrázolva. Gondolom egy pár milliós EU támogatást lenyúlt valaki és ezt rittyentette belőle. Szánalmas, tényeket nélkülöző hazug propi. Lehet, hogy wilson olvassa fel, ezért itt már csak legalja kommentekre futja az aliasairól.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
3 245
17 636
113
Már megbeszéltük, h ez mekkora kamu. Andersen bácsi sírva elbújna szégyenében, ha olvasná. Kurvára fájni fog az ébredés. Persze a sok agyamputált nyugatinak mindegy, 5 perc után úgy állnak át az új narratívára, mintha a régi sose létezett volna. Most már mindig is az osztrákok akartak határkerítést! Most már mindig is sosenem támogattuk az ukránokat!
Amikor még a Zembereknek volt memóriájuk, egy Baerbockot, vagy a franciaországi lengyel nagykövetet úgy baszták volna ki, mint macskát szarni, mert diplomata ilyen kreténséget nem mond. De már ezt is lehet, mert másnap rezzenéstelen arccal kamerába lehet mondani, h kiragadták a kontextusból, és ilyeneket sosenem mondtak. Ez csak orosz propaganda!

Félek, h ezt csak egy darabig lehet csinálni, utána rohadt nagy pofára esés lesz a vége.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
651
5 653
93
Egy kis lapszemle:

Brühühü.

Ez van, ha már csak az erölködés maradt.

Itt is blamálják magukat, a szánalmas hazugságukkal: "Az orosz légierő aránylag ritkán alkalmazza a SZU-30-asokat, az elérhető információk szerint ez 12. olyan alkalom, hogy egy ilyen gép biztosan megsemmisült a háború kirobbanása óta."
Meg lehet nézni a hivatkozott oryx oldalt. Ott sem szerepel ez, és csak 11 van.

Itt is egy hazugság.
A hivatkozott BBC cikk címében is ez áll: "near Bakhmut" ...

Megszoktuk...

Good morning, Stockholm!