Talán itt bújik meg az elmúlt év RuAF fura tevékenységének a kulcsa.
Egyrészt én nem igazán hiszek ebben a kifogy az ukrán légvédelem dologban. Ez csak része a dolognak. Pótolható, akár gyárható is a muníció a háború utolsó percéig. Ha fogy is, de még mindig marad nekik 100 raksijuk, azt bármikor el tudják lőni 50 high value célra, akkor azzal el is kenték az Orosz Légierő élét - figyelembe véve azt, amit mögéjük tettek nyugatról. Szóval a dolog valóban hasznos, de nem ez fogja kivívni a légtér uralmát, azt ebben a háborúban máshol kell keresni.
Valahol én a lelőtt drón, az amerikai JDAM irányítási problémái, az orosz precíziós bombázás kiterjedése és az ukrán felderítő radarok beüzemelése környékén kutatnék.
Mindenekelőtt ott a kedvenc videóm, amit nem győzök elégszer linkelni (
https://simplicius76.substack.com/p...into?r=rfdgg&utm_campaign=post&utm_medium=web) - az USA elképesztő felderítési/célkövetési, nem ismert képessége a meglévő, alacsonyabb szintű légvédelmet sokkal veszedelmessé teszi azáltal, hogy real-time képet kap az ellenséges légierő mozgásáról saját felderítő radarok bekapcsolása nélkül. Összvissz annyi a dolguk, hogy a föléjük érkező célra bekapcsolják a tűzvezető radart - vagy típustól fűggően még arra sincs szükségük. Ezen kívül ott zajlik a teljes ukrán kommunikáció, minden létező felderítés, irányítás, stb... az űr az ukránoké az USA által.
Na és úgy tűnik ennek estek neki az oroszok és egy évükbe került, de most látjuk ennek eredményeit, a fent említett jelek erre mutatnak.
- Periférikus a témában, de az a gyanúm, hogy a leszedett drón nem is igazán felderítést végzett (arra jobb a sat), sokkal inkább egyfajta ECM/ECCM vagy hasonló lehetett a dolga, az orosz műholdas rendszerek/com ellenében. Valszeg egy támadást akartak vezetni vele, vagy az orosz műholdas kommunikációba rondítottak bele, ezért is pippantak be és pöccintették le. Azóta ki is van adva, hogy ne menjenek a Krím közelébe se.
- Sokkal fontosabb a JDAM bombákkal a gond. Jó eséllyel a GPS zavarás elérte azt a szintet orosz oldalról, hogy ne legyen gondjuk, vagyis ebben a szegmensében felzárkóztak/nyerésre állnak az elmúlt egy év munkája után, bár lehet, hogy előbb.
- Ami viszont szerintem a legjelentősebb, az a siklóbombák megjelenése. Egy dolog, hogy a szétlopott ipart helyretették (meg kiosztottak egypár tarkólövést a tolvajokra). Sokkal fontosabb, hogy a légvédelem közel sem olyan hatékony - és ez nem a raksi kifogyás miatt lehet (valamennyi mindig marad, amit ellőnének egy Szu-35-re azonnal), sokkal inkább a linkelt videóban látható légi irányítási rendszer megtörése. Szerintem ez egy magyarázat lehet a RuAF egy éves alacsonyabb szintű tevékenységének (főleg a hátországban), hogy előbb az űrben kellett minimum paritást kihozni. Akármit is csináltak, az ukrán légvédelem hatékonysága nagy hirtelen (az év eleje után nem sokkal) lecsökkent. A CM hullámok ellen drasztikusan esett a hatékonyság, ahogy lelőtt gépekről is alig jön már videó, holott a bevetésszám megnőtt. Vagyis a siklóbombázás megjelenése (eddig főleg Kh-31 és hasonló nagyobb hatótávolságú eszközökkel dolgoztak) annyit jelent, hogy a légvédelem gondban van.
- Ami pedig ezt erősíti, hogy több hírt találtam, hogy ukrán távolfelderítő radarokat szedtek ki. Vagyis elkezdték használni ezeket, holott eddig nem kellett. Annak pedig csak egy oka lehet, hogy nem kapják meg a teljes légtérinfót.
Szerintem amit láthatunk, az az űrfelderítés sikeres tompítása puha módszerekkel. Az oroszok az elmúlt évet a kezdeti pofára esés után (ilyen szintű és képességű amerikai IRSre szerintem nem számítottak, főleg nem beintegrálva az ukrán légvédelembe) elkezdtek dolgozni az ellentevékenységen, aminek mostanában futott be az eredménye. A hirtelen esésre a légvédelem hatékonyságában részemről ez lehet a magyarázat, a rakéták fogyása mellett persze.
BTW az amerikai AWACS generációváltás is ugyan ezt sejteti. Az USAF annó valamiért nem váltotta le a többszörösen túlkoros E-3 flottát, aminek az oka annyi volt, hogy a 2000-es években úgy tervezték, az űrbe telepített radarok váltják az egész kérdést. A világ azonban megváltozott, feljött Kína és az oroszok is magukhoz tértek, és olyan ASAT fenyegetés lett, ami az egészet túl sebezhetővé tette - most lóhalálában szögelik a Wedgetail-t hazai használatra.
Az, hogy az orosz lehet, hogy megtörte az űrdominanciát a hadszíntér fölött (és nem is ASAT hardkill, hanem csak jó eséllyel ECM úton) ezt az váltás igazolja.