Jobb híján ide írom, nem találtam jobb helyet:
Azon gondolkodom már egy ideje, hogy vajon mennyire tud erős maradni az ukrán "partnerországok" (ukrán szinonima a balekra) lelkesedése 404isztán támogatását illetően (úgy értem, mindenáron támogatását illetően). Vonjuk ki az egyenletből az unalomig ismert részeket, úgymint: jócskán megemelkedett energiaárak miatt megroggyanó gazdaság, vagy épp az orosz piac "önkéntes" feladása, stb.
Koncentráljunk a hadi kiadásokra! Tehát adott egy mezei, nYuGaTi NPC ország, amely már eurómilliárdokat baszott el erre a projektre.
Adott lőszert, páncélost, ruhát, meg még ki tudja mit. Az volt a mondás, hogy mindenféle "EU védelmi alapból" majd meg tudják finanszírozni az átadott eszközök pótlását. Namármost, az a pénz nem csak úgy lesz a semmiből: vagy megemelt adóból, vagy máshonnan elvont forrásból kell biztosítani. Aztán a beszerzésnél tendereztetni, stb, amolyan nyugatias, transzparens módon jól látható lesz, hogy nini, most akkor költeni kell olyan haderőfejlesztésre, amely kiváltó oka az volt, hogy már rendszeresített harceszközöket átadtak az ukránoknak, úgy, hogy azokért nem fizettek.
Némileg szkeptikus vagyok ezzel a védelmi alapos hülyeséggel kapcsolatban is (szerintem jó ha az új beszerzések harmadát tudják majd finanszírozni ebből), szóval az adott ország lakóinak előbb-utóbb fel fog tűnni, hogy szabad szemmel jól látható összegeket kell költeni azért, mert az ország fegyvereinek egy jó részét átadták ingyen egy másik országnak.
Azokat a fegyvereket, amelyeket évekkel ezelőtt az ország vérrel-verítékkel, tenderek során keresztül kifejlesztett, beszerzett, rendszeresített. Nem tudom jobban megfogni, de valahogy fájdalmasabbnak tűnik konkrét, látható, szagolható fegyverrendszerek (és kiegészítőik) ingyenes átadása, mint egy államközeli banktranszfer...
Ez vajon nem üt majd lyukat a nagy "sohanemvoltmégennyire" egységesség falán?
Vagy vegyük a mi esetünket: zajlik a Z2026 program, Orbánék ugye nem is rejtették véka alá, hogy ez most sok pénzünkbe fog kerülni. Ezen kívül van/volt ennek politikai ára is (oktatásegészégügy vs linkkksz, azaz hány magyartanár fizetésemelését lehetett volna megoldani ebbűl???). Ha most hirtelen, (esetleg színes forradalom keretén belül) egy turmixkormány kerülne hatalomra nálunk is, ahogy a fejlett nYuGaToN dívik, és az úgy döntene, hogy mink is beleállunk a derékukránhonvédőeurópaiértékekvédelmezőinek támogatásába katonailag is, az vajon hogyan lenne eladható nálunk? Amit eddig megvettünk, az marad, de a jövőbeli szállítások mennek egyenesen 404isztánba? A mi pénzünkön?
Meddig tarthat ki a lelkesedés?