Nem vagyok hidász /van még ilyen egyáltalán? /, de vagy ebben vagy egy másik tweetben
azt írták, közeli képpel alátámasztva, hogy a hídpályát átütve a pillért is elkapta. Passz.
Tweetet nem tudok adni, valószínűleg nem ez az, amire emlékszel, de az ukránok ebben a cikkben is ilyesmit magyaráznak.
Чонгарські мости перерізають: чим могли вдарити та стратегічне значення | Defense Express
Для того, щоб достатньо сильно пошкодити мости, рух по якім зараз припинений, знадобилось лише дві ракети
defence-ua.com
Sok más mellett azt mondják, hogy van olyan bunkerromboló fej a ViharÁrnyék rakétához, ami dupla töltet, egy átüt (jelen esetben nem egy beton bunker oldalát, hanem az aszfaltot), a második tovább repül és ezért a pillért kapja telibe (eredetileg gondolom úgy szánták, hogy a bunker belsejében robbanjon).
MÁS!
@nyugger fórumtársat zaklatnám azzal a kérdéssel, hogy mennyire lehet leírni a híres 12 félre tett ukrán dandárt? Milyen dd-ket láttunk már bevetve a fronton, azok a háború előtt milyen fegyverekkel voltak felszerelve és most melyiknél milyen NATO átfegyverzést láttunk? És persze a legfontosabb kérdésem, hogy mik azok, amiket nem láttunk, de tudjuk, hogy a híres 12 dandár egyike?
Volt nem régen egy Putyin kijelentés, hogy a NATO által adott nyugati fegyverek 30%-a megsemmisült, ami után pár nappal az amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy nem kell aggódni, mert az átadott fegyvereknek csak a 25%-a semmisült meg, még van erő az ukránokban.
Nekem viszont teljesen homályos, hogy ezek hogyan jönnek össze. Elvileg a 12-ből 9 dd teljesen nyugati felszerelés. Ebből 3-4 lett eddig bevetve, a többi érintetlen. Ha megsemmisült az ellentámadás nyugati fegyvereinek a 25%-a, akkor ezek a bevetett alakulatok gépeinek majdnem egésze megsemmisült az első falvaknál. A hüvelykujj szabály meg tudtommal az, hogy egy dandár soha nem semmisül meg teljesen, 30%-nál már átgondolod, hogy vissza akarod-e vonni őket és feltölteni+pihentetni; 50%-nál meg azonnal visszahívod. De lehet rosszul emlékszem a számokra vagy rosszul értelmeztem.
A másik problémám, hogy két zl Leo2 lett beígérve. Amikor az első héten azt hallom, hogy ZHCS támad 3-4 helyen, ahol IFV zl-ak Leo2-kel vannak század szinten megtámogatva, akkor nekem úgy tűnik, mintha a beígért Leo2-k fele már be lett volna vetve legalább. (Arról nem beszélve, hogy ugyanitt korábban Leo2 géppárokkal megtámogatott kisebb felderítő akciók mentek és váltak füstté, ami megint 6-8 hk-t jelent.) A francia kerekes szarok is be lettek vetve, mert láttuk elveszni őket. Abrams-ek elvileg ősszel érkeznek, vagyis azok nem várakozhatnak a háttérben.
Az egy század Chally senkit nem fog megmenteni, ezért is kérdezném, hogy mit tudunk a ködben megbújó másik 8 dd-ről, azok a háború előtt milyen alakulatok voltak? Mert ha könnyű gyalogság meg esetleg néhány közepes dd várakozik bekapcsolódni a nehéz dd-k által ütött résen keresztül a déli harcokban, akkor azt például másként ítélné meg sok ember a fórumon, mintha legalább 6 nehéz dd, amiből 3 szovjet technika, 3 modern, nyugati és még 2 közepes dd Strykerekkel.
Bocsi, hogy hosszú, de ilyeneken elmélkedtem már egy jó ideje, és nem tudom jobban megfogalmazni, hogy mi ködös a számomra. Csak olvasom, hallgatom az ukrán beszámolókat és látom azt bennük, hogy a kárpátaljai is az első napokban gépeken nyomult előre, most meg 1-1,5 hete büszkén magyarázzák az atlantisták, hogy csak az erdőben lévő gyülekezőpontig taxiztatják ki valami géppel őket és teljesen gyalog rohamokkal kell tankokkal és gyalogsági harcjárművekkel megtámogatott orosz alakulatokat a védett állásaikból kiszorítani.
Egy hegyivadász alakulatnál nem lenne bajom vele, ha a saját harcmodorukat alkalmazzák, csak kevés ott a hegy ahhoz és az elején ők is nagyobb gépi megerősítéssel nyitottak az ukrán beszámolók szerint. És kilátástalannak érzem, hogy 1-1 dandárt küldenek legatyásodva az emberhullámba, miközben minden szakértő arról beszél, hogy a háttérben még érintetlen alakulatok vannak teljesen felszerelve, de... Columbo felesége érzése van ilyenkor az embernek. Jó lenne az ő képességeiket megismerni.
Tudom, hogy sok minden titkos, de az orosz újságcikkek is úgy hivatkoznak egy-egy megjelenő alakulat számára és besorolására, mintha régi ismerősök lennének.