Akkor sorban:
1.) Az égvilágon semmilyen frusztráció nincs bennem a háború menetét illetően. Az inkább azokban lehet, akik egy viccesnek szánt beírásra elkezdtek személyeskedő hangnemben válaszolni. Ha ez nem frusztráció, akkor nem tudom, mi az? Az ilyen üzenetekre pedig én is előveszem a kellemesebb modorom.
2.) Nem tudom, hogy kitől olvastad, hogy komolyan elhiszi, hogy majd Prigozsin megpuccsolja Putyint, tőlem biztosan nem, szóval ne adja szavakat a számba.
Ettől függetlenül halál ciki, hogy egy hadosztálnyi ember elkocsikázik 4-500 km-t Oroszországon belül harkocsikkal, fegyverekkel. Laktanyák felett veszik át az irányítást. Nem tudom, hogy szerintetek ez így rendben van-e, mert Te vagy a negyedik személyeskedő egy nap alatt, de erre még nem sikerült válaszolni.
3.) Én személy szerint nagyon remélem, hogy Putyin nem megy a levesbe. Bár esélyes, hogy fog. Ilyen szintű koncon marakodás elképzelhetetlen lett volna mondjuk két éve. Nem mondhatnám, hogy Putyin épp hatalma csúcsán áll. Oroszország felbomlása pedig mindenkinek az egyik legrosszabb forgatókönyv lenne. Szóval én ennek nem nagyon szurkolok.
4.) Az ukrán hadsereg kétszer ment a levesbe. Ehhez valami forrás jó lenne mondjuk, de ha igaz, amit írsz, annál kínosabb, hogy a kétszer levesbe menő ukrán hadseregtől másfél év alatt a világ második legerősebb hadseregének sikerült vagy két “megyét” elfoglalni. Mindezt úgy, hogy már csak a féllábúak harcolnak olyan fegyverekkel, amihez nem értenek. Meg ugye a szar NATO technikával. Ezért úgy gondolták az oroszok, hogy mivel náluk viszont minden rendben van, erejük teljében vannak, és olyan jól haladnak, így nem kell ide a sok T-72, T-80, meg armata, elég lesz ide a lekonzervált T-64 is.
5.) Tartaléknick kérdés. 2018-ban regeltem, mert érdekelt a téma, és úgy láttam, hogy itt tök okos emberek szinvonalas módon cserélnek eszmét. De a háború (bocsánat, korlátozott katonai művelet) kirobbanása óta leginkább azt látom, hogy USA fóbiás szobafestők osztják az észt Oroszország fóbiás kamionsofőröknek és viszont, arról, hogy kinek van igaza, mert Ti aztán annyira meg tudjátok ítélni 1000 km-ről a saját “hír”csatornáitokból, hiszen voltatok 9 hónapot sorkatonák 1997-ben. Vihar egy kanál vízben. Ez nekem azt a fáradságot nem éri meg, hogy csináljak egy tartalék emailt a nickhez. Plusz nem tudom, miért kellene tartalék nick, szoktam vállalni a véleményem.
Amúgy mostanában pontosan ezek miatt leginkább már csak akkor jövök fel, ha van valami jelentősebb esemény, hátha itt frissebb info van fenn, mint egy hírportálon.
Szerintem ezt a Prigozsin ügyet kicsit később ítéljük meg, amikor lenyugodtak a kedélyek és eloszlik a köd. Mert ahogyan a háború, hát most ez a puccs is legalább olyan furcsa.
Mi nem érthető számodra azon, hogy : a kezdeti hohol sereg eltűnt és aztán a 2023-ban frissen behúzottak nagy része is?
Ezen felül pedig annyi technika füstölt el, amiből a Balti tengertől az Adriáig útba eső országokat állig fel lehetne fegyverezni, Lengyelországtól kezdve a cseheket/szlovákokat, Minket és a horvátokat IS! Ha ennyire műkedvelő amatőr vagy, akkor miért kekeckedsz? Tudom hogy irritló a stílusom, ha már sokadszorra kell ugyanazokat a köröket fussam, de azért igyekeztem felvázolni neked a valós helyzetet, hogy megértsd mi történik.
Igazán elfelejthetnéd a nyugati mantrát is a hódító/területfoglaló háborúról IS! Nem az a célja a háborúnak hogy elfoglalják banderisztánt, hanem az hogy semleges zóna maradjon a NATO és Oroszország közt. A deklarált célok a demilitarizálás, a nácik kisöprése, egy semleges és a kisebbségeivel normálisan bánó banderisztán, ami nem biztosít felvonulási terepet a NATO-nak. Megjegyzem nem az ország(?) elfoglalása jelentene problémát, hanem a pacifikálása. Na ezért nem is akarnak ész nélkül nyugat felé törni. Persze a másik fele ennek az, hogy ha keményen beleállnának és totális háborút indítanának, akkor sokkal nagyobb lenne a veszélye egy külföldi beavatkozásnak. Így hogy lassú tűzre tették őket, lassan de biztosan halad a dolog, tudod mint a békával...
Az öreg technika behozatala : T-62esre gondoltál Te, de ez csak apró hiba. A lényeg, hogy azért újítanak fel öreg technikát IS, mert van olyan ipari kapacitás, ami azokhoz a gépekhez alkalmas, és mivel úgysem harckocsiként használják őket, így nem akkora probléma az hogy nem olyan jó a védettsége. De legalább van! A végén ugyanúgy a kohóban végzik, mint a Bradleyk és a Leók... Oh igen, amúgy azok a T-62esek bizony abszolút pariban vannak a Leopard I-esekkel! Érdemes észben tartani azt is, hogy az oroszok igyekeznek tartalékolni is, hiszen, ha eszkalálódik a konfliktus akkor nem állhatnak ott letolt gatyával. Szóval banderisztánba rohamlövegnek jó a T-62 is, az a simacsövű 115-os komoly pusztító ám, nagyjából egy 122-es tűzerejével rendelkezik.
A katonáskodásról : Nekem tizensok év szolgálati időm van felvésve speciális szakterületen, nagyon sok éles feladattal, én nem irodában és nem is gyakorlótereken múlattam az időt, sok puskaport és jóval több vért szagoltam mint szerettem volna. Elég bajtársamat temettem el ahhoz hogy tudjam, nagyon nem kell nekünk egy számunkra idegen konfliktusba belekapnunk. Hozzáteszem ahogy aktív koromban, úgy most itt is főleg a technikai része érdekel. Grigorij meg...
Hát Ő látott némi vért meg puskaport , jóval többet mint szeretett volna. Ahogy én tudom a Jugó háborúk veteránja....
Szóval tényleg jó helyen kopogtatsz nálunk
Kadirov:
"Azt hittem, néhány emberben meg lehet bízni, hogy őszintén szeretik a hazájukat, mint igazi hazafiak, csontjaik csontvelőjéig. De kiderült, hogy személyes ambíciók, előnyök és arrogancia miatt az emberek magasról tesznek a hazaszeretetre."
Mondja ezt Kadirov!!! Az a Kadirov, aki hatalomért/pénzért szemrebbenés nélkül azok csicskájául szegődött, akik földig rombolták a hazáját, legyilkolták több tízezer honfitársát, akik ellen korábban még ő maga is harcolt. Van az a pénz, amennyiért korpásodik az ember haja... Annyira megható a hazaszeretetnek ez a mély és szívből jövő megnyilvánulása, hogy mindjárt hányok.
Elég sokszor leírtam ezt IS : Kadirovék harcoltak az oroszok ellen egészen addig amíg rá nem jöttek, hogy kikkel bútoroztak össze... Ugyanis azt a kaukázusi lázadássorozatot bizony szintén a nyugat szította, öbölmenti országok szakszolgálatain keresztül, nemzetközi dzsihádistákat és szélsőséges imámokat exportálva hozzájuk, mindezt persze nem azért hogy szabadságot vigyenek nekik, hanem azért hogy az oroszoknak befűtsenek és megszerezzék az ottani kőolajlelőhelyeket valamint a Kaszpi tengeri lelőhelyeket Oroszországgal összekötő olaj és gázvezetékek feletti kontrollt...
Kadirovéknak volt annyi eszük, hogy belássák hogy Ki a valódi ellenségük, ezért egyeztek ki az oroszokkal. És hogy milyen egyezséget kötöttek?
Nézd már meg Csecsenföldet azóta! Szerinted a szélsőséges Iszlám uralma létrejövő kaukázusi kalifátus alatt milyen lenne az ország? Hát nem Kuvait vagy Emirátusok szint azt elárulhatom...
Ez szép! Vajon DRG robbantott vagy csak célmegjelölést adtak?
Egy másik ukrán oldal is beszámolt erről.
De ők már feszegetni merik azt a kérdést is, hogy vajon nem megint régi ígéreteket melegítenek fel a németek újként? Mert máshonnan nézve ez megint kísértetiesen hasonlít egy hónappal ezelőtti hírhez, azóta volt egy vérbe fulladt ukrán "késő tavaszi ellentámadás" és ha mondani kell valamit rá, akkor előveszik megint a fiókból az egy hónappal korábbi esetet. Mint a Leo1-esek, amik eredeti hír szerint már meg kellett érkezzenek és együtt támadnak a Leo2-vel, következő hírként őszre pótolni fogják az elvesztett Leo2-eseket kétszer annyi Leo1-gyel, legfrissebb hírként az év végére le fognak szállítani 100 darab Leo1-et, ezt itt és most megígérik. (Mentegetve kicsit a németeket, mi volt a német gyártó cég eredeti ajánlata? Jövő tavaszra leszállítják a 100 Leo1-et, ha minden jól megy.)
Szóval ezeknél a Gepárd nagymacskáknál is ember legyen a talpán, aki tudja őket számolgatni, annyian vannak már!
A KMW azt is megmondta már hogy idén nem tudnak több Leo2-est adni. Egyszerűen nincs kapacitásuk arra hogy ennyi gépet egyszerre felújítsanak.
Szerintem ha képes lenne az orosz haderő a határon kilőni a nyugati haditechnikát azonnal megtenné. hiszen az lenne számára a legjobb megoldás...
Ha rögtön a határ közelében támadnák a szállítmányokat az az eszkaláció irányába tolná a dolgot. vagy valami légvédelmi védernyőt adna a NATO vagy egyéb megoldást találnának, de nem néznék tétlenül, hogy százmilliókat füstölnek el az orruk előtt. A határon támadáshoz folyamatosan drága CM-ekkel , Iszkanderekkel és Kinzsalokkal kéne operálni, amik nemcsak drágák, de ugye relatíve lassú is a gyártásuk, bónuszként a hadianyag front felé szállítása is égeti a hohol erőforrásokat. A front közelében viszont már olcsóbban előállítható fegyverekkel, például FAB-xxx UMPK-kal is támadhatják a lerakatokat, ami nagyságrendekkel olcsóbb fegyver, miközben a pusztítóereje azonos...