[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 203
36 941
113

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
A kijevi hírszerzés szíriai militánsokat akar bevonni az ukrajnai konfliktusba - Forrás

Ezek már mindenhonnan összeszednek mindenféle hulladékokat kétségbeesettségükben...
 
W

Wilson

Guest
Szíriában az isten háta mögött első pár nap sokkal komolyabb bombázást végeztek mint ukrajnában egy nato által fegyverzett hadsereg ellen, érthetetlen.
Azért ne felejtsd el, hogy Szíria egy légi hadművelet volt a szárazföldön a orosz különleges erők bevetésével. Ez 1945- óta a két amerikai iraki invázió után a harmadik legnagyobb szárazföldi invázió összfegyvernemi harccal.Egy 35 milliós ország ellen amelynek 600 000 km2 területe.Egy olyan légierővel amelynek biztosítani kell az invázió mellett Oroszország teljes területe felett a légvédelmet és Szíriában is biztosítani kell a szükséges erőt...Egyszóval az orosz légierő re hatalmas nyomás nehezedik....
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 520
10 687
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
4800 halottban az utána következő közel 10 éves "polgárháború"is benne van!Maga az invázió "sikeres"volt!Viszont az utána következő polgárháborúnak 100-150 ezer halálos áldozata volt!
Igen sikeres volt, erröl nincs vita.
Én ezekkel a szâmokkal csak azt akartam kimutatni, hogy egy nagyobb országban mint Irak az oroszok lnyegesen kisebb erövel tâmadnak, mint annak idejèn az US. Mert sokan kifogásoljâk a haladâsukat.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Na, az elején leakartam írni a véleményem a történtekkel kapcsolatban (az offenzíva 1.-2. napján) , csak folyamatosan szolgálatba léptem le/fel.

Amikor ide csatlakoztam még sokkal keményebbek voltak a moderátorok, de sajnos ez nem igazán tapasztalom és ez látszik is a megnyílvánulásokon..
Személyeskedés.. a halott katonákon, illetve a szerencsétlen civileken.
(Mondjuk ezeket gondolom olyan emberek írkálják akik világ életükben civilek voltak, vagy nem voltak komolyabb időt "éles szolgálatban", a vicc kategóriás sorkatonaságot is ideveszem...)
Mert aki volt bármilyen szervnél , ahol utasítás/parancs van és tudja, hogy az ott szolgálatot teljesítőből a sz**ból építsen várat és háborúzzon vele, de a feltételeket nem igazán adja meg az állam, illetve kétlem, hogy lett volna olyan helyzetben ahol az élete másokon vagy mások élete rajta múlott volna.. akkor picit másképp nyilatkozna.... legalábbis én így gondolom.
Mindenesetre gáz. Minden egyenruhást megillet a tisztelet, a katonákat,rendőröket azért, mert valószínűleg inkább a családjával lenne otthon, mint háborúzna.. egyébként nem próbáltam ,de láttam és eltudom képzelni, hogy a mentés nem annyira vicces lövedékálló mellényben...



Másfelől.. csak kiírom magamból amit említettem, szóval akit nem érdekel nyugodtan skippelhet.. ha meg valaki érdemben reagálna, az válasszal tegye , hogy kapjak róla értesítést.


Szóval volt a csoportosítás, hadgyakorlat: Azthittem , hogy csak nyomásgyakorlás - bár lehet, csak annak indult-, a szakszolgálatnál dolgozó ismerősöm elmondása alapján sem igazán vélték reálisnak, tekintettel arra, hogy nem volt meg a megfelelő csapatösszevonáls és az ellátásuk..
Egyszercsak bementek Donbassba.. még itt is megvolt győződve róla, hogy csak a határig fognak menni, hát nem így lett.
Megindították a támadásokat állítólag az amerikai víruslaborok közelébe , bár én repterekről láttam képeket kevésbé pontos találatokkal.. bár akkora távolságból... majd benyomultak, tényleg úgy tűnt, hogy a lakosságot óvni akarják a fegyverektől, viszont a kritikus infrastruktúrát szétverni és/vagy ellenőrzés alá vonni.
Gondolom arra számítottak, hogy sok az orosz illetve oroszbarát és nem fog ellenük menni hiszen ismerik a fölényt.. nos ugye nem így lett, bár az ukrán hadseregnek is kellett idő mire reagálni tudott, nem ez lett hanem elkezdtek az ukránok vérszemet kapni ami egyébként becsületes (már aki nem civilek közül, civilruhában nyomja). Az átlag polgár nem élt olyan jó módban, így nincsenek akkora igényei, mint pl. 1 magyar embernek (aki az internetadó miatt tüntet , más miatt meg nem).
Tehát szerintem ők jobban tűrik ezt az egészet, hiszen jobban "hozzá vannak szokva", bár nyilván nem a háborús állapotokhoz. Elindult az ukrán egység és egymást felspanolták, jött a világ aki elítélte az oroszokat és az ukránok mellé állt. A bohóckaraván (ukrán kormány..) , pedig nevetségessé tette magát.. előszőr Moszkva elpusztításáról beszél, majd könyörög, hogy állítsák le a támadást, aztán megint magas lóról kezd el észt osztani. Segítséget kérnek, majd kapnak.. ezt követően már követelezőnek és utasítgatni próbálnak, valami hatalmas arroganciával
aminek szerintem most lesz meg a böjtje.. azért Ukrajna nem a Világ és a Világ nem Ukrajna, csak ott felejtik ezt el és üldözik a saját népüket a halálba. Jól látható volt, hogy az orosz bakák nem támadtak a civilekre, viszont sok ukrán civil ruhában kezdett háborúskodni, illetve civil fedezékből (pl. panelből), én még mindig várok és hiányolom azt, hogy mikor fog az az idegszál elszakadni, amikor az oroszok 1 felszólítás után vagy anélkül fognak lőni. Ott volt a Grados kép.. meg előtte az elmegyünk a vontatott jármű mellett és rádobjuk a Molotovot vagy az orosz konvoj mellett elmegyünk és videózgatunk majd feltöltjük,
én vártam és hiányaltam azt a fajta agressziót.. hiszen ha a katona ott ült volna a vonatót járműben és az autóra lead 1 sorozatot, ment volt tovább a TikTok-on meg a Twitteren a sírás, hogy a gonosz oroszok, persze az nem számít, hogy civilként támadtak rá a katonákra..ugye. Ha pedig házból fognak rájuk támadni, akkor a gyalu az épületen átfog menni, különbböző formá(k)ban, lehet katonáskodni csak akkor tessék fairként játszani, ha azt várjuk el.. ha nem akkor ne csodálkozzunk.
Nekem nagyon lassúnak tűnt az oroszok haladása, aztán csak rákellett jönnöm, hogy Ukrajnában a távolságok hatalmasak, a városokban nem kevesen laknak és azért a háborúban minden földi eszköz jóval lassabban halad. Hiányoltam a légierőt... mint látszik nem is nagyon szabadna bevetniük,mert a sok manpad eléggé hatásos, azt viszont nem akarom elhinni, hogy a török drónok ennyire észrevehetetlenek és kivédhetetlenek. Az ukránok részéről pedig nagyon meg az áldozatok vagyunk , így úgy szenvedünk közben pedig a porig égetjük az oroszokat .. ami eléggé kettős és sokaknak fel sem tűnik / nem akarják észrevenni.
Viszont nem értem az orosz vezetést, hatalmas nagy veszteségeket látok (persze azok a számok magyarként másabban néznek ki, mint oroszként nézve.. arányok ugye..), demotivált katonák... elhagyott járművek.. esküszöm én az első 2 nap vártam, hogy kiderüljön a turpisság: Az elhagyott járműveket direkt hagyták el úgy, mert beleraktak valami lehallgató vagy jeladó készüléket, amit mondjuk rakétával jól telibe lehetne csapni. De csak hasonlót sem látok, viszont nagyon azt mutatják, hogy ellátási problémák vannak.. ennek ellenére elvileg folyamatosan mennek a harcok és mozognak ... akkor lőszer meg üzemanyag hogy van? Vagy ott gyártják sárból?
Mindenesetre az ukrán politika pedig nagyon-nagyon sokat képzel magáról és nagyon kellene nekik egy atyai pofon. Szerintem nem véletlen kezdtek el sokan kihátrálni mögüllük .. .aztán egyre több "szép" dolog fog még kiderülni. Szerintem az oroszok ezt csak azért is végig fogják vinni és valószínűnek tartom , hogy az eredeti terven is túlfognak menni, már csak azért is.. és szerintem sikerülni fog nekik, rengeteg véres áldozattal.. megtartani valószínűleg nem fogják tudni megtartani de majd kiderül hónapokon belül.

Viszont azon meglepődtem, hogy mennyire erősnek gondoltuk sokan Oroszországot és most ez nem látszik... viszont úgy tűnik, hogy Ukrajnát pedig nagyon alábecsültük.

Na és igazán most fogok sokak szemében igazi bizonyosházi lenni... én nagyon remélem, hogy a mai Ukrajnának ezzel vége lesz és maximum a 3 középső régiójának a 80%-át fogja tudni megtartani. Nagyjából meg is érdemelnék a saját Trianonjukat..
Persze örülnék neki, ha Kárpátalja visszatér és talán van rá 1 minimális esély, de ezt még nagyon korainak látom (és szerintem sajnos nem fog megtörténni, mert valószínűleg túl nagy ára lenne). Ez mellett nem örülnék 1 közvetlen határnak Oroszországgal sem.
A civil jó szándékú lakosságot pedig nagyon sajnálom és büszke vagyok arra az összefogásra és segítségnyújtásra, amit adunk nekik. Bízom benne, hogy azért erre emlékezni fognak és kevésbé akarják majd a magyarságot vegzálni.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
538
2 505
93
T

Törölt tag 1711

Guest
A korábbi napokan is keringett egy-két fotó vélhetően Szu-34 szárnydarabokról. Állítólag volt egy kisebb koccanás a levegőben és amiatt szakadtak le:
https://theaviationgeekclub.com/her...for-the-damages-inflicted-to-their-fullbacks/

Damaged-Su-34.jpg

Ha ez igaz akkor megvan az anomália a Szu-34 vezérsíkkal és a Szu-27 kabinnal (2. nap lekaptak egy sajátot az ukrik Kijev felett).
NVM, most néztem, hogy 2019-es hír...
 
  • Tetszik
Reactions: Határőr Attila

velizar

Member
2015. június 11.
38
41
18
Azért ne felejtsd el, hogy Szíria egy légi hadművelet volt a szárazföldön a orosz különleges erők bevetésével. Ez 1945- óta a két amerikai iraki invázió után a harmadik legnagyobb szárazföldi invázió összfegyvernemi harccal.Egy 35 milliós ország ellen amelynek 600 000 km2 területe.Egy olyan légierővel amelynek biztosítani kell az invázió mellett Oroszország teljes területe felett a légvédelmet és Szíriában is biztosítani kell a szükséges erőt...Egyszóval az orosz légierő re hatalmas nyomás nehezedik....
annyira azért nem, ha még a svéd légtér megsértésére is fussa nekik mindezzel egyidőben.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 421
113
Ukrán rendőrség menekíti a gazdagokat Harkovból a szegényeket meg hátráltatják

Friss élmény:
Épp Debrecenben töltjük a hétvégét családosan (még novemberben szerveztük le, egyébként nem biztos, hogy jöttünk volna a helyzetre való tekintettel :( ).

Ma reggelre a hotel mélygarázsát ellepték az ukrán rendszámos autók. Van néhány átlagautó, de a többség az bizony 1-2 éves, többnyire német prémium SUV, kb mint a videón.
Kíváncsi lennék, mi a tervük, meddig terveznek, meg egyáltalán kik is ők. Ránézésre nem a “bérből és fizetésből” élő réteg, és nem csak a kocsijuk miatt.

Debrecen egyébként nagyon szép, rengeteget fejlődött, amióta utoljára itt jártam, úgy 15 éve :) Büszke lehet rá, aki itt lakik!
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
Viszont azon meglepődtem, hogy mennyire erősnek gondoltuk sokan Oroszországot és most ez nem látszik... viszont úgy tűnik, hogy Ukrajnát pedig nagyon alábecsültük.
Oroszország most is erős, de az orosz haderő a rendelkezésre álló erőforrásait nem megfelelő hatékonysággal és átgondoltsággal használja föl.
Illetve a háborút előkészítő tábornokok/katonai tanácsadók teljesen tévesen mérték fel az ukrán nép várható reakcióját.
Már akció orosz elnevezése is arra utal, hogy nem egy full-kontakt öszecsapással számoltak a tervezésnél.

Egyesek ezt azzal magyarázzák, hogy a bevonulás egy hirtelen elhatározásból indult, de szerintem ez nem valószínű, mert bazi sok cuccot meg embert vittek oda tokkal-vonóval a határra, illetve több nagyméretű tábori kórházat is telepítettek, ami hadgyakorlatokhoz mondhatni overkill. Továbbá a háború előtt kábé egy héttel már látványosan megindult a lakosság felkészítése, hangulatba hozása az orosz médiában az "ukrán provokációkra" való hivatkozással.

Legalábbis szerintem.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Nem tudom Kivülröl. Csak arra akartam râmutatni, hogy az Ukrajna ellen felvonultatott orosz erö csak töredèke annak, amit az amik felâllitottak Irak ellen. A végeredmény mégsem kétsèges.

2003ban az amik vesztesége: 172fő volt. Egyértelműen fő prioritás volt a minnél kissebb veszteség.
Oroszoknál én erre semmi priot nem látok.
Az egyik államnak számít az állampolgárjainak az élete. Hogy az anyák ne nyomorodjanak bele abba, hogy elvesztik a fiukat. Az Oroszok szarnak erre. Sokat elmond a két államról ezen hozzáállás.

Nem töredéke, kb uannyi. Mindezt úgy, hogy az Iraki hadsereg minimum duplája volt az Ukránnak.
Ukránoknak én adok pár % esélyt. Azért mert oroszok csinálják a konvojosdi féle csodákat. Ukránok akárhogy megfelelő helyen tűz alatt tudnák tartani a konvoj kb közepét irtózatos logisztikai szarban lennének. Most arról nem mondok semmit, hogy mennyire béna kacsák. Meg hogy mennyire demoralizáló ez az egész főleg, hogy egyértelmű a kiskatonák számára is, hogy ennyire dilettánsak a vezetők. De az hogy Ukrán testvér (ozé új agitpropban orosz)ok ellen akarják bevetni őket. Meg, hogy 72hja ott ülsz és k* hideg van. Menni se akarsz járjon aza motor menjen a fűtés legalább. Az se baj, ha kifogy az üzemanyag.

Tökéletesen megértem ha Putyin örjöng. Túl van szteroidozva az amúgy is könnyen kiválthat dührohamokat, agresszivitást.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Fordítóval​

Az Egyesült Államok kész folytatni Ukrajna védelmi támogatását – Blinken​


2022.03.05 22:55



Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Ukrajna és Lengyelország határán.

Erről a külügyminisztérium számolt be a Facebookon – írja az Ukrinform.

Az ukrán diplomácia vezetője ukrán részről, amerikai kollégája Lengyelországból érkezett a tárgyalás helyszínére.

Az amerikai külügyminiszter csodálatát fejezte ki az ukrán nép – köztük Zelenszkij elnök, Ukrajna Fegyveres Erői és államunk összes védelmi erője – tevékenysége iránt, amely hatékonyan veri vissza az orosz agressziót.

A beszélgetés kiemelt témái az Oroszország elleni további fájdalmas szankciók, Ukrajna védelmét szolgáló további fegyverek szállítása, Oroszország elszigetelése a világtól az államunk elleni agresszió miatt voltak.
„Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút, mert az ukránok felkeltek a népháborúba a földjükért, és az igazság a mi oldalunkon van. A kérdés a győzelem ára. Ha a partnerek továbbra is határozottan lépnek fel, növelik az Oroszországra nehezedő gazdasági és politikai nyomást, ellátják a szükséges fegyverekkel, akkor Ukrajna számára alacsonyabb lesz az ár. Sok életet fog megmenteni” – mondta Kuleba.


A miniszter köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok és partnerei által az orosz invázió tíz napja alatt Ukrajna védelmében tett példátlan és gyors lépésekért, beleértve a fegyverek biztosítását: Biztosítani kell, hogy Ukrajna megkapja a védelemhez szükséges összes fegyvert."


A felek megvitatták Ukrajna védelmi képességeinek sürgős megerősítését, különösen az égbolt védelmét az orosz repülőgépek és rakéták ellen, amelyek városok és civilek lakónegyedeit bombázzák. Kuleba és Anthony további lépésekről állapodott meg Ukrajna védelmének megerősítésére Oroszország barbár légi akcióival szemben.


A külügyminiszterek megvitatták az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságának biztosítását és a kijátszásuk lehetséges módjainak lezárását.


Az államtitkár megerősítette, hogy az Egyesült Államok készen áll a védelmi támogatásának folytatására Ukrajnának, és fontolgatja védelmi képességeinek további erősítését. Felhívta a figyelmet az Ukrajna támogatásának a világon soha nem látott globális támogatási hullámára.


„Putyin több szempontból is szörnyű, szörnyű hibát követett el. Úgy vélte, Ukrajna nem létezik független államként. Ma az ukrán nép nap mint nap az ellenkezőjét bizonyítja. Az ukránok ereje, elszántsága és elszántsága az Egyesült Államok és a világ támogatásával végül győzni fog. Ezt egyenesen mondom. Egyetértek Kuleba miniszterrel abban, hogy a kérdés a győzelem ára. Az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen” – mondta Blinken.


Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én bejelentette az ukrajnai invázió kezdetét. Az orosz csapatok ágyúzzák és megsemmisítik az infrastruktúrát, tömegesen ágyúzzák az ukrán városok lakónegyedeit tüzérséggel, több rakétavetővel és ballisztikus rakétákkal.


Ukrajnában hadiállapotot vezettek be, és általános mozgósítást hirdettek.


Ukrajna hivatalosan is keresetet nyújtott be az Orosz Föderáció ellen az ENSZ Hágai Nemzetközi Bíróságán.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz