[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Forrás : Liz Trass brit külügyminiszter a Telegraphnak adott interjújában, idézi a Reuters

"Tudjuk, hogy Oroszország több olyan megállapodást írt alá, amelyeket egyszerűen nem tart be. Ezért kemény karoknak kell lenniük. Természetesen a szankciók kemény karok."

Részletek : Trass szerint az orosz magánszemélyek és cégek elleni szankciókat feloldhatják, ha Oroszország elhagyja Ukrajnát és kötelezettséget vállal az agresszió felszámolására.
 
W

Wilson

Guest
Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara jelentése szerint az orosz hadsereg több egységet kivon a csernobili térségbe, majd később Fehéroroszországba, hogy helyreállítsa a harcképességet és blokkolja Kijevet délnyugat felől.

Forrás
: Fegyveres Erők Vezérkara

Részletek : Az ellenség nem folytatott aktív támadó hadműveleteket Polissya irányában. Tüzet nyitott
a védelmi erők egységeire, lőtt a külvárosi lakónegyedekre és közvetlenül Kijev városában.

A rendelkezésre álló adatok szerint a Keleti Katonai Körzet 35. Összhadseregének egyes, az offenzíva során jelentős veszteségeket szenvedett alakulatait átcsoportosítják.


Több egységet a csernobili térségbe szállítottak, majd a Fehérorosz Köztársaság területére helyezték át a harcképesség helyreállítását célzó intézkedéseket.

Lehetséges, hogy ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtása után az orosz haderő ezen csapatainak átcsoportosítása és megerősítése után ismét megkezdi a Kijev délnyugati irányú blokkolását célzó akciókat.

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Forrás : Liz Trass brit külügyminiszter a Telegraphnak adott interjújában, idézi a Reuters

"Tudjuk, hogy Oroszország több olyan megállapodást írt alá, amelyeket egyszerűen nem tart be. Ezért kemény karoknak kell lenniük. Természetesen a szankciók kemény karok."

Részletek : Trass szerint az orosz magánszemélyek és cégek elleni szankciókat feloldhatják, ha Oroszország elhagyja Ukrajnát és kötelezettséget vállal az agresszió felszámolására.

Ez inkább az Oroszország számára legkedvezőbb helyzetben van értelme. Egyébként nem érdemes ilyen egyszerűn elengedni őket.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 455
113
"Az Ukrajnán belüli orosz offenzíva február 24-i kezdete óta az ukrán katonaság az orosz Góliáttal szembeszálló, nyüzsgő kis hadsereg képét ápolta. Az ukrán katonai rátermettség megítélésének erősítésére Kijev folyamatosan kifinomult propagandát folytatott, amelynek célja a nyugati országok nyilvános és hivatalos támogatásának felkeltése."
Ezt èrdemes elolvasni. Az ember megèrti,, miërt folyik mg a vizcsapból is a hős ukrán üzenet.
 
W

Wilson

Guest

Az emberek megölésének megtagadása nem bűncselekmény” 12 orosz OMON-harcos nem volt hajlandó engedelmeskedni a parancsnak, és nem mentek el Ukrajnába harcolni. Emiatt kirúgták őket.​


Március 24-én az Agora nemzetközi emberi jogi csoport ügyvédje, Pavel Csikov elmondta, hogy 12 krasznodari orosz gárda rohamrendőr, akik a Krímben voltak gyakorlaton, megtagadták a parancsnok parancsának követését, és nem mentek az ukrajnai háborúba. Ezt követően a tiszteket elbocsátották - de úgy döntöttek, hogy megtámadják ezt a döntést, és bírósági úton követelik visszahelyezésüket a szolgálatba. Érdekeiket a krasznodari ügyvéd, Mihail Benyash képviseli. "Meduza beszélt vele az ügyről és annak lehetséges következményeiről.

és milyen feltételek mellett bocsátották el az ügyfeleit?

- Február 25-én ügyfeleimet Ukrajnába akarták küldeni, de nem voltak hajlandók elhagyni a Krím területét. Ellenőrzést kezdeményeztek. Március 1-jén érkezett a megbízás elmulasztása miatti szerződésbontásra vonatkozó végzés Ők elgondolkodtak ezen, és úgy döntöttek, hogy bírósági úton támadják meg. Tudomásom szerint már több embert elbocsátották ilyen indokkal, de eddig 12 ember keresett meg minket.

- Van-e jogalapjuk a visszahelyezésre? Mennyire kötelező számukra a "különleges műveletben" való részvétel?

- Fegyveres konfliktus, rendkívüli helyzet vagy hadiállapot esetén a szerződés feltételeit hat hónapig a beleegyezésük nélkül is módosíthatták volna. De ott nincs fegyveres konfliktus vagy háború, csak egy "különleges művelet". A törvény nem mond erről semmit. Oda mehetsz, de csak akkor, ha beleegyezel.

- Micsoda szépség.

- Maguk a hatóságok nem nevezték ezt fegyveres konfliktusnak. Bármelyik kategóriát is választja, ezt kapja. Tehát mindenkinek, aki odamegy,bele kell egyeznie, és nem szabad őket fenyegetni. És ha mégis fegyveres konfliktusról van szó, azonnal felmerül a második kérdés: Ki kezdte? Hoppá. És erre a kérdésre senki sem akar válaszolni, mert a tettek minősítése ott teljesen más - és nem [a] harcosoké. Ezért ami történik, azt nem fogják fegyveres konfliktusként elismerni.

- Történnek-e kísérletek arra, hogy nyomást gyakoroljanak ezekre az emberekre?

- A nyilvánosság miatt nagyobb nyomás nehezedik rájuk; sokat szenvednek ettől. Az emberek egész életükben maszkot és sisakot viseltek, és most már nevet és vezetéknevet is kaptak. Ez nagyon traumatikus számukra. Bár a társadalom egy része által jóváhagyott cselekedetet hajtottak végre, a társadalom egy másik része megmérgezi őket.

- Tehát, ha az ügyfeleinek sikerül fellépniük ez ügyben, az valószínűleg precedensértékű lesz, ami után a szerződéses katonák tömegesen megtagadják a "különleges műveletben" való részvételt?

- Már most tömegesen utasítják vissza. Csak attól tartottak, hogy ez illegális. Most már tudni fogják, hogy ennek jogi alapja van.

- Számítottak-e az ügyfelei a médiában való megjelenésre és a nyilvánosság és a főnökeik ilyen reakciójára?

- Azt mondtam, hogy [helyi szinten] nagy lesz a felfordulás. De az eredmény meglepett és sokkolta őket.

- Használnak-e adminisztratív forrásokat az elutasítások megelőzésére?

- Nálunk a nyilvánosságtól ijesztette el. Az adminisztratív erőforrás pedig nyomást gyakorol a többi városból érkező harcosra. Rendőrhelyettesek, Különleges Ügyosztály. "Hazaárulással fenyegetnek a haza ellen". De ez minden. Ez pusztán ijesztgetés.

- Meg tudja becsülni az elutasítás mértékét?

- Az egész országból kapok leveleket, Szibériától az Észak-Kaukázusig.

- Miért te?

- Annak írnak, aki perelni ment. Tehát megérti, hogy mit lehet és mit nem..

- Így hát a Rosgvardniks után fellebbezések hulláma indult el.

- Igen.

- Meg tudja becsülni a fellebbezések számát?

- Kétszáz körül. Általában a kollektívából egy személy keres meg. Megkérdezi, hogy vissza lehet-e helyezni őket a szolgálatba. Azt válaszolom: a törvény szempontjából kellene. Az oroszországi történések szempontjából… Majd meglátjuk.

- Mi az oka annak, hogy Rosgvardeyék nem hajlandóak részt venni a "különleges műveletben"?

- Ez nagyon egyszerű. Nem akarnak ember ölni és meghalni. Amikor elvállalták a munkát, a szerződés egy kicsit más volt. Emellett a rohamrendőrségnek más feladata van. Nem tudnak lőni a föld-levegő rendszerekkel, nem tudnak tankokat irányítani. Semmi keresnivalójuk nincs egy reguláris hadsereggel szemben. És mivel – bottal és pajzzsal?? Az ő feladatuk a nawalisták szétszórása, erre tökéletesen képesek voltak. Ez valami más.

Szeretném, ha a többi harcos is tudná, hogy az emberölés visszautasítása nem bűncselekmény. Ez nem szégyen. Ez normális. Ha egy ember nemet mond egy olyan parancsra, amely gyilkolásra kényszeríti, számíthat a védelmünkre. Én és az Agora jogászai gondoskodunk róla.

- Nem félsz, hogy te is nyomás alá kerülsz?

- Mi az a nyomás ? Két hete berúgták az ajtómat. Látnod kellett volna, hogy nézett ki. Mintha egy víziló rágta volna meg.

 
W

Wilson

Guest
Az Ukrán Védelmi Erők vezérkara arról számol be, hogy az ellenség nem teljesítette céljait, az orosz csapatok saját állásaikat lőtték Popasznában.

Forrás: A ZSU vezérkara.

Részlet: "Az ellenség továbbra is teljes körű katonai agressziót folytat államunk ellen. Az ellenség nem teljesítette maradéktalanul a kijelölt feladatok egyikét sem. Egyes területeken ez csak részben sikerült neki.

"A rendelkezésre álló információk szerint Ukrajna területén legfeljebb 9 zászlóalj méretű anyagi és technikai támogatást és legfeljebb 5 ogisztikai központot telepítettek a megszálló egységek logisztikai támogatásával kapcsolatos problémák megoldására".

Részletek: A vezérkar jelentéseket készít az ellenséges akciókról az egyes műveleti területeken.

Az ellenség nem hajtott végre támadó akciókat a volinyi szektorban.
nem hajtott végre semmilyen támadó akciót. A Belarusz Köztársaság erői kilenc gyakorlóterületen, Breszt, Minszk és Grodno régiókban harci kiképzési műveleteket hajtanak végre.

Az ellenség nem folytatott aktív támadó műveleteket a Poliszja szektorban , lakott területeket lőtt a külvárosban és közvetlenül Kijev városában.


A rendelkezésre álló adatok szerint a Nyugati Katonai Körzet 35. hadseregének egyes egységeit, amelyek jelentős veszteségeket szenvedtek az offenzíva során, feltöltik.

Néhány egységet visszavontak a csornobili területre, hogy a Belarusz Köztársaság területére szállítsák őket a harckészültségi tevékenységek folytatása céljából.

Nem kizárt, hogy a fent említett lépések után a megszálló erők túlterhelése miatt és a csapatok fokozott koncentrációja Kijev blokádjában a pivdenno-zakhidny irányból felfüggesztésre kerül.

A Központi Katonai Körzet ellenséges erői nem folytattak aktív támadó hadműveleteket az északi vonalon. Fő erőfeszítéseit a korábban elfoglalt vonalak megszilárdítására és megtartására igyekezett összpontosítani. Nem akadályozta meg a 41. hadsereg, a Központi Katonai Körzet 90. harckocsizó hadosztályának különálló egységei által Csernihiv városának blokádjára tett kísérleteket. Folytatta a Csernyihiv, Ivanivka és Nyizsny települések közelében lévő lakott területek bombázását.

A jelek szerint az Orosz Föderáció légierejének egy századnyi taktikai csoportja próbálja ellenőrzés alatt tartani Szlavutics városát. Az orosz megszállók úttorlaszokat állítottak fel a város bejáratainál.

Az ellenséges csapatokat megzavarták a Brovary felé vezető úton. Az ellenség védekező állásba vonult, és mérnöki munkát végez az állásokban. A Luk'janivka és Rudnyickij térségében folytatott harcok következtében a 30. Önálló gépesített Brigád BTGr egységei jelentős veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak Piski és Nova Basan településekre.

A felszerelés- és lőszerveszteségek pótlására oszlopokat vontak vissza Velyky Sambir, Deptivka, Golinka településekről és a Dubovyazovka vonalról.

Az oszlopokat a levegőből helikopterek fedezték.

Vannak intézkedések a logisztikai útvonalak biztonságának megerősítésére, valamint az ideiglenesen megszállt területeken az igazgatási és rendőrségi rendszer megerősítésére.

A Slobozhansky szektorban az ellenség a Nyugati Katonai Körzet és a Keleti Flotta különálló egységeit használja.

Az ellenség az 1. páncéloshadsereg hadosztályai nem hajtottak végre aktív támadó hadműveleteket Sumi térségében. A fő erőfeszítéseket a csapatok feltöltésére összpontosították.

A megszállók a kijelölt erőikkel nem folytattak aktív támadó hadműveleteket Harkiv területén. A fő erőfeszítések a veszteségek pótlására, a felszerelés felújítására és a város polgári infrastruktúrájának megtámadására összpontosultak.

Az ellenség akár három BTG-t is működtet Szlovjanszk irányában, és megpróbál beékelődni Kam'yanka, Sinichine és Suha Kam'yanka települések közelében.

Megjegyezzük, hogy a földi felderítést az orosz egységek Barvinkove település és feltehetően Szlovjanszk város irányában végzik.

A donyecki fronton az ellenség továbbra is túlterheli és kiépíti a csapásmérő alakulatokat, hogy újra támadó akciókat indítson a donyecki és luhanszki területek közigazgatási kordonjainak elérése érdekében.

A fő erőfeszítéseket Popasna és Rubizhne lakott területeinek ellenőrzés alá vonására, Vuhledar és Novotroitske területének elérésére, valamint Mariupol hősies városának elfoglalására összpontosítják.

Rubizhnéban a tüzérség támogatásával tartják állásaikat a város keleti és nyugati-északi részén.

Popasnában a tüzérség támogatásával megpróbált támadást végrehajtani, de nem járt sikerrel, és veszteségeket szenvedett. A század az átjárhatóság hiánya miatt aknavetőtűzzel bombázta saját állásait.

Megpróbált támadást indítani Krasznogorivka irányába. Nem járt sikerrel. Veszteségeket szenvedett és visszavonult.

Továbbra is ostromolja Mariupolt, és légi és tüzérségi csapásokat mér a polgári és katonai infrastruktúrára.

Nem történt változás az ellenség pozíciójában a Tauri összehangolódásával kapcsolatban.

A mikolajivi vonalon a megszálló csapatok továbbra is folytatják hadműveleteiket, és megpróbálják megtámadni az Ukrán Fegyveres Erők állásait.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 735
113

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Zelenszkij elnök tanácsadója ezt mondta 2019-ben: "A NATO-hoz való csatlakozásunk ára egy nagy háború Oroszországgal. Azt mondta, hogy egy nagyszabású háború Oroszországgal és a NATO-hoz való csatlakozás Oroszország legyőzése miatt a legmenőbb dolog.
Sem a legyőzés sem a csatlakozás nem jön már össze. Idejében léptek az oroszok. Ha még várnak 2-3 évet, akkor lehet, hogy összejön a nagy terv. Így már nem fog.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 847
113
Ez olyan mint a Krímet megszálló zöld katonák. Azok nem orosz katonák voltak hanem őőő zöld katonák.

Most se háború van. Sött ha ilyet mondasz Oroszhonban könnyen kapsz érte akár 15évet.

Sött Lavrov tegnapi monológja szerint meg se támadták!!! Ukrajnát.

De hamár Maláj gép. Az (is) elég jól le lett nyomozva. Oroszok lötték le. Szaki területről. Akik ott sincsenek.

Oroszhívőknél egy ilyen párhuzamos világ van. Boki vonalat ezért fizetik, meg teli a topik lelkes hülyével. Ez egy iyen hely.
Bocs már de maláj gép ügyben ugye van a "hivatalos" (ukrán/nyugati) verzió, meg van annak az orosz cáfolata, most hogy Gagarin, az orosz macskák, az orosz fa sőt lassan a "Z" - betű, de még az orosz krémtorta is be lesz tiltva, egyre jobban hihető az orosz álláspont ezzel kapcsolatban! Konkrét "bizonyítékokat" szolgáltatott mind a két fél az ügyről, hogy a másik volt, nem ők,de hogy kinek volt igaza, az meg talán 200 év múlva kiderül.