[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
@cirqle
@Centquri prime
@antigonosz
@sixtus

Sokan ekézik ezen a fórumon a BBC-t jogosan vagy sem azt én nem akarom és nem is tisztem megítélni, de én nem láttam más külföldi médiában ilyen jellegű elemző cikket a lábon lőtt orosz katonákról szóló videóról...Engem ez a cikk csak még jobban megerősített abban, hogy a videó valódi..

Az ukrán hatóságok vizsgálják azokat a videofelvételeket, amelyek állítólag azt mutatják, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat lőnek lábon.

Állókép montázsa a videóból

Állóképek egy videóból, amely azt állítja, hogy az orosz foglyokkal való rossz bánásmódot mutatja be.

A kicsit szemcsés videó a közösségi médiában keringett, és először vasárnap (március 27.) kora reggel jelent meg. Azóta az oroszbarát fiókok széles körben közzétették különféle platformokon.
Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij kijelentette, hogy Oroszország "filmeket forgat és terjeszt ", hogy lejárassq Ukrajna orosz foglyokkal való bánásmódját.
Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy azonnali vizsgálatot fognak indítani, és hozzátette: "Szeretném emlékeztetni minden katonaságunkat, civileinket és védelmi erőnket, hogy a hadifoglyok bántalmazása háborús bűnnek minősül".
Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Matilda Bogner azt mondta, hogy "nagyon aggódik", és megerősítette, hogy a videót kivizsgálják.


A BBC elemzi a felvételt, de még nem tudta független módon ellenőrizni. Miközben tovább vizsgáljuk a felvételeket, íme, amit eddig megtudtunk.

Mit mutat?​

A felvételen– amely túl erőszakos ahhoz, hogy teljes egészében megjelenítsük– az látható, hogy számos elfogott katona feküdt a földön. Vannak, akiknek táska van a fejükön, és soknál úgy tűnik, hogy vérzik a lábuk. Nem világos, hogyan és mikor sérültek meg.
A foglyokat fogvatartóik kérdezik, egységeikről és a környékbeli tevékenységeikről faggatják őket.
Egyszer három férfit kihoznak egy járműből, és láthatóan lábon lövi őket egy katona egy roham fegyverrel.
Ezeket a férfiakat ezután kihallgatják.

Hol forgatták?​

Vasárnap estére egy Twitter-felhasználó azt javasolta, hogy a videót egy Malaya Rohan tejüzemben forgatták, Harkivtól délkeletre. A BBC földrajzi helymeghatározó eszközöket használt a hely megerősítésére. A területet nemrégiben ukrán csapatok vették vissza az orosz erőktől.

Kharkiv és Malaya Rohan térképe

A műholdképeket és a farmról készült képeket elemezve nyomokat találhatunk a videó helyére vonatkozóan.

Mielőtt a három katonát lelőnék, az egyik mögött egy ház elemeit ismerhetjük fel. A fa (1), a kémény (2) és az ablak felső fele (3) nagyon hasonlít az előző (2017-es) tehenészet környéki képéhez, amelyet a farm Google oldalán találtunk.
A videón a házat részben eltakarja egy fehér építmény az udvaron.
A farm képe nyílt forráskódú képekből, amelyek megerősítik a helyét

A videó egy másik részében, ahol katonák fekszenek az előtérben, több vizuális nyom is látható.
A fehér építmény (4) és a kémények (1), a fák és a fekete fal (2) mind megtalálhatók a farm előterében.
Nyílt forráskódú leképezés, amely megerősíti a farm helyét

A BBC megpróbálta felvenni a kapcsolatot a tejgyárral.

Mikor forgatták?​

A videófelvételen nincs idő- vagy dátumbélyeg, és nem állnak rendelkezésre olyan metaadatok, amelyek lehetővé tennék, hogy pontosan meghatározzuk, mikor készült a felvétel.

De az égbolt tiszta körülményeket mutat, és a talaj is száraz.
A Harkov környéki időjárási jelentések szerint a videót március 26-án, szombaton forgathatták. Pénteken és szombaton száraz, napos, de hideg idő volt, a szombatról vasárnapra virradó éjszaka pedig gyenge esőt regisztráltak a térségben.
Ha megnézzük a nap helyzetét egyes videókockákon, ez arra enged következtetni, hogy a felvétel a kora hajnali órákban készülhetett.

Mit mondanak?​

A foglyokat oroszul hallgatják ki. A BBC Monitoring nyelvi szakértője szerint a kérdezők akcentusai "összhangban vannak azzal, amit az oroszul beszélő ukránoktól elvárnánk".
Egy másik szakértő megerősítette, hogy úgy tűnik, kelet-ukrajnai akcentussal rendelkeznek, és a „hovorit” („beszéd”) használatára mutatott rá az orosz „govorit” helyett.
Egyszer az egyik foglyot Harkiv ágyúzásával vádolják, a másikat a nemzetiségéről kérdezik, és azt válaszolja, hogy azeri (nem orosz nemzetiségű).
Az egyik fogoly azt mondja, hogy Biskvitne-ben állomásozik, amely közel van Malaya Rohan faluhoz és az általunk azonosított tejüzemhez.

Kik a katonák?​

A foglyul ejtők akcentusa összhangban van azzal, hogy ukránok az ország keleti részéről. Ez azonban nem erősíti meg, hogy ukrán katonákról van szó – továbbra is lehetséges, hogy szeparatisták lehetnek ebből a régióból.
Az ukrán erők által használt kék karszalagos egyenruhát is viselnek, bár ez sem döntő.

Még mindig a videóból, amelyen egy kék karszalagot viselő katona látható

A katonák gyakran viselnek színes karszalagot a konfliktus során

Nem láthatók az ezredjelvények vagy más azonosító okmányok, ami nagyon megnehezíti azonosításukat.
Az ukrán erők azonban a közelben voltak.
A március 26-27-i hétvégén egy videót tettek fel az internetre, amely a szélsőjobboldali Nemzeti Hadtest politikai csoportosulásával kapcsolatban álló Kraken egység tevékenységét mutatja be. A BBC földrajzi helymeghatározással rendelkezik ebből a videóból Vilkhivka faluban, amely 5,6 km-re van Malaya Rohantól. Hasonlóan napos és száraz az idő.
A csoport közlése szerint március 25-én 30 oroszt ejtettek fogságban a faluban, és a Kraken videón olyan felvételek láthatók, amelyeken a hadifoglyokat megkötözték, bekötötték, és egy helyen egy furgonba csomagolták, egy másik ponton pedig az ukrán himnuszt énekelték. De nincs lövöldözés vagy komoly erőszak ellenük.

A BBC megkereste Konsztantyin Nyemicsevet, a harkovi régió nemzeti hadtestének vezetőjét. Azt mondta, erői "emberségesen" bántak a foglyokkal, és tagadta, hogy bármi köze lenne a tejüzemben történt állítólagos lövöldözésről készült videóhoz.
Még mindig a videóból, amelyen egy katona látható, aki álcázott rohamfegyvert hord

A tejüzemből készült felvételen az egyik katona elsétál mellette egy jellegzetes, álcázott géppuskával.

Megkértük Nick Reynoldst, a Royal United Services Institute (RUSI) katonai szakértőjét, hogy vizsgálja meg ezt a képet.
"Hasonlóan néz ki, mint ahogy az ukrán SOF [speciális erők] álcázzák a géppuskáikat" - mondta nekünk -, de a fegyver finoman eltér azoktól, amelyeket láttam.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy mindkét fél fegyvereket fogott el egymástól, így nehéz határozottan meghatározni a fegyvert.

Kérdések a lövöldözéssel kapcsolatban​

A videó legzavaróbb részében úgy tűnik, három férfit közelről lábon lőttek egy rohamfegyverrel.
A közösségi médiában vita folyik arról, hogy a felvétel valódi vagy színpadias-e, és egyesek azt állítják, hogy nincs elég vér, nincs bizonyíték a kimeneti sérülésekre, vagy kiabálnak és sikoltoznak az áldozatok, hogy valódiak legyenek.

A videót több traumatológus sebésznek és egykori katonaorvosnak is megmutattuk, akik szakvéleményt adtak nekünk, de névtelenek akartak maradni.
Az egyik azt mondta, hogy lőtt sérüléseket szenvedett katonákat kezelt, akik nem kiabáltak vagy sikoltoztak, és azt mondta, hogy egyes sebesült katonák vérzésének hiánya azzal magyarázható, hogy érszorítót alkalmaztak rájuk (látható a videón).
Azt mondta: "Az a véleményem, hogy pusztán a látott képek alapján a felvétel nem minősíthető hamisnak. Ehhez háborús bűnök kivizsgálására van szükség."

Egy másik orvos azt mondta: "Valódinak tűnik... ezek megfelelnek a végtagokra lövöldözés leírásának".
Mások a közösségi médiában rámutattak arra, hogy a fegyver elsütésekor nem volt látható visszarúgás, azt állítva, hogy vak tölténnyel lőhetett.

Reynolds úr rámutat, hogy az AK-74 5,45 mm-es lövedéke kis kaliberű, és nagyon kicsi a visszarúgása, de azt is hozzátette, "a videó minősége nem jó".
A BBC továbbra is törekszik a videó ellenőrzésére, és frissíti ezt a cikket ha további bizonyítékok kerülnek napvilágra.
Riporterek: Alistair Coleman, Daniele Palumbo, Shayan Sardarizadeh, Richard Irvine-Brown, Vitalij Sevcsenko és Paul Myers



Bár ez fellengzős, de a BBC a kevés objektív nagy-hírmogul közé tartozik.
Ezt én is olvastam minap. Teljesen korrekt, elfogulatlan elemzés.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 772
113
Most újratervezés következik a támadók számára Csiki-Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint. Az orosz haderő elérte jelenlegi képességeinek a határát, ezért megkezdte csapatai átszervezését. Érdekes kérdés, hogy mi lesz a jelenleg szolgálatot teljesítő orosz sorkatonákkal, miután áprilisban jön az új sorozás - írja az Infostart.

Az a művelet, amit Oroszország megkezdett, láthatóan nem ebbe az irányba haladt volna az első néhány napban és utána sem. Az ukrán ellenállás kellően erős, kemény volt, elég orosz élő erőt és technikai eszközt felőrölt ahhoz, hogy a támadók ezt a több fronton zajló háborút ne tudják sikeresen folytatni – mondta a szakértő.

Észszerű lépésnek tartja a frontok számának csökkentését orosz részről, vagyis Kijevnél, ahol vélhetően nagy sikert nem tudnának elérni, nem erőltetik a harcot, viszont szerinte nem mondhatjuk azt, hogy egyik napról a másikra feladták volna vagy kivonultak volna, hiszen továbbra is heves harcokról és Kijev, illetve Csernyihiv lövetéséről érkeznek a beszámolók.

A KORLÁTOZOTT OROSZ KAPACITÁSOK, A „NEM TÚL IZMOS MÓDON ELŐKÉSZÍTETT HADITERVEK”, A HARCOK LEFOLYÁSA MIND ARRÓL ÁRULKODTAK, HOGY SOKKAL KÖNNYEBB, GYORSABB ÉS EREDMÉNYESEBB KONFLIKTUSBAN REMÉNYKEDTEK.

Ennek megfelelően újratervezés zajlik. Csiki-Varga Tamás úgy látja, nem lehet mondani, hogy orosz részről sikertelen lett volna eddig a háború a hazai közönség számára, más kérdés, hogy nem így tervezték. A minimális cél Donbasz és a Krímmel szomszédos déli területek elfoglalása, „ez az első kilépési pont, amivel politikai értelemben Oroszország esetleg le tudja zárni a háború”.

 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Újabb csecsnszkij videó Mariupolból
Jááj válámi jó hír is!
Nocsak, nocsak.....

A német védelmi minisztérium úgy döntött, hogy engedélyezi BMP-k szállítását Ukrajnába az egykori NDK tartalékaiból, amelyek jelenleg Csehországban vannak.

Erről a Welt am Sonntag számolt be forrásaira hivatkozva. A Spiegel megjegyzi , hogy a kormányban lévő forrásaitól is megerősítést kapott - írja az " European Truth ".

Ezek 56-58 BMP (PbV-501, korábbi nevén BMP-1), ágyúval és géppuskákkal felszereltek.


A BMP-ket az 1990-es évek végén Svédországba szállították, majd eladták egy cseh cégnek, amely most Ukrajnának akarja eladni őket. Ehhez Németország, mint származási ország beleegyezése kellett.

Korábban a kiadvány szerint a német kormány blokkolta ezeket a próbálkozásokat, amelyek 2019-ben kezdődtek. Angela Merkel kormánya vonakodott jóváhagyni a döntést, mert szerinte az rontaná az Oroszországgal folytatott párbeszédet. A német politika radikális változása után a teljes körű invázió kezdetével Olaf Scholz kormánya még mindig nem volt hajlandó beszélni tüzérség vagy tankok szállításáról.

A kiadvány szerint a kormány álláspontjának változását nyilvánvalóan az ukrajnai háború benyomásai és a nyugati szövetségesek nyomása befolyásolta. Március 30-án Christine Lambrecht védelmi miniszter beszélt amerikai kollégájával és felhívta az ukrán védelmi minisztert washingtoni látogatása során. Csütörtökön Prágában jelentette be a német védelmi minisztérium, hogy a kormány jóváhagyja a BMP Ukrajnának történő átadását.

A Spiegel szerint ezúttal nagyon gyorsan jött a megállapodás Berlinből – március 24-én küldte el kérését a BMP jelenlegi tulajdonosának számító cseh cég.

Azt nem tudni, hogy a BMP-k mikor kerülhetnek Ukrajnába, de ez a folyamat minden bizonnyal több hetet vesz igénybe, mert először tesztelni és javítani kell a berendezéseket.

Annak sok értelme lesz!

Hogy idézzek egyet a német wermacht-tól ...ők nevezték a Shermanokat csak egyszerűen: "Tommy-sütőnek"!

Nem tudom honnan jött ez a hasonlat...hmm...hmm
 
W

Wilson

Guest
Jááj válámi jó hír is!

Annak sok értelme lesz!

Hogy idézzek egyet a német wermacht-tól ...ők nevezték a Shermanokat csak egyszerűen: "Tommy-sütőnek"!

Nem tudom honnan jött ez a hasonlat...hmm...hmm
Mint írtam korábban most is használják őket az ukrán erők, sőt még a szakik is. Ezeket ismerik használják kézenfekvő, hogy azonnal feltudják őket használni...
Biztos, jobban örültek volna a Pumáknak.....:)
De azokat biztos nem tudták volna azonnal bevetni....
 

tanitvany13

Well-Known Member
2022. március 5.
63
280
53
Az ilyen szakértők az internet korában 2 másodperc alatt elvérznek az objektivitás, függetlenség mesgyéjén, rákerestem a nevére:
rtlklub, atv, stb. szóval nekem úgy tűnik ő a balos Georg Spöttle...
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 092
9 077
113
Akárhogy nézem az ukránok számára mindenképp nagy győzelem hogy az oroszok nem tudták bevenni Kijevet és már elkezdték visszafoglalni a környező településeket. Oroszország számára ez pedig kudarc, de tudom erre az a magyarázat hogy ez is a mesterterv része és nem azt kell nézni amit az ember lát, hanem hinni kell Putyin tévedhetetlenségében.
Bizonyos elemzők (nem brit tudósok) felhívták a figyelmet a következőkre. A Kijev melletti harcok eddig lekötötték az ukrán erőket. Délen gyakorlatilag az oroszok összekötötték szárazföldön Krímet és a szakadár területeket. Nem mellesleg ezen területek ásványkincsekben bővelkednek. Odessza kivételével elvágták Ukrajna tengeri területeit. Ukrajna második legnagyobb városa régóta körbezárva. A Kijev környéki csapatok jelenleg feltöltés illetve átcsoportosítás alatt állnak. Mariupol elfoglalása rövid idő kérdése, az ott felszabaduló erők délről, a Kijev melletti csapatok északról, a szakadár területek keletről támadják majd az ukrán elit csapatokat. Hozzájuk csapódik majd 100-150,000 friss orosz katona. Valóban, kudarc, kudarc hátán.
 
W

Wilson

Guest
ööö. szeptember 11? Izraeli Irondome olyan lyukas mint ide lacháza. Kínának kb. gyenge közepes légvédelme van ne haragudj.
Mindenki tudja ezek az oroszok voltak, kell a hír az embereknek, csinálják a feszkót. Ukrajna elfelejtette elismerni, akik elismerték fake news oldal volt.
Az Irondrone lyukas lenne ez nekem új, emlékeim szerint legutóbb nagyon jól teljesített, amikor a hezbollah kitárazta rá gyakorlatilag a teljes rakéta készletet......
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://politic.karpat.in.ua/?p=45267&lang=hu
"Kuleba: a potenciális békefenntartó misszió nem fagyaszthatja be a konfliktust és a jelenlegi status quo-t
A potenciális ukrajnai békefenntartó misszió fő feltétele, hogy ne fagyassza be a konfliktust, és ne rögzítse a felek jelenlegi pozícióit – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteki lengyelországi sajtótájékoztatóján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A tudósítás szerint az ukrán diplomácia vezetője azt mondta, hogy Ukrajnának minden lehetséges forgatókönyvre különböző megoldásokat kell kidolgoznia. „Természetesen a lengyel kormány kezdeményezései (a potenciális békefenntartó misszióval kapcsolatban) hasznosak, mert Lengyelország a NATO tagja, és előmozdíthatja azokat a szövetségen belül” – tette hozzá. Ugyanakkor óva intett attól minden országot, hangsúlyozva, hogy ezekkel a kezdeményezésekkel nem szabad befagyasztani a konfliktust. Mint megjegyezte, február 24-e után újabb ukrán területek kerültek ideiglenes megszállás alá.
Kuleba kiemelte: Oroszországnak vissza kell vonulnia azokra az állásokra, amelyeken február 23-án volt. „Vagyis a jelenlegi status quo-t rögzítő semmilyen kezdeményezés nem felel meg Ukrajna érdekeinek” – mutatott rá.
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a látogatás során Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettessel részletesen megvitatta Lengyelország elképzelését, és meggyőződött arról, hogy teljes mértékben megérti az ukrán álláspontot, és őszintén segíteni akar. „Most már nincsenek kétségek vagy félreértések ezzel a misszióval kapcsolatban – szinkronizáltuk álláspontjainak, és hálásak leszünk Lengyelországnak minden új kezdeményezésért, amelyeket megvitatunk, és ők előmozdítják azokat” – fogalmazott Dmitro Kuleba."
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 206
113
Most újratervezés következik a támadók számára Csiki-Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint. Az orosz haderő elérte jelenlegi képességeinek a határát, ezért megkezdte csapatai átszervezését. Érdekes kérdés, hogy mi lesz a jelenleg szolgálatot teljesítő orosz sorkatonákkal, miután áprilisban jön az új sorozás - írja az Infostart.

Az a művelet, amit Oroszország megkezdett, láthatóan nem ebbe az irányba haladt volna az első néhány napban és utána sem. Az ukrán ellenállás kellően erős, kemény volt, elég orosz élő erőt és technikai eszközt felőrölt ahhoz, hogy a támadók ezt a több fronton zajló háborút ne tudják sikeresen folytatni – mondta a szakértő.

Észszerű lépésnek tartja a frontok számának csökkentését orosz részről, vagyis Kijevnél, ahol vélhetően nagy sikert nem tudnának elérni, nem erőltetik a harcot, viszont szerinte nem mondhatjuk azt, hogy egyik napról a másikra feladták volna vagy kivonultak volna, hiszen továbbra is heves harcokról és Kijev, illetve Csernyihiv lövetéséről érkeznek a beszámolók.

A KORLÁTOZOTT OROSZ KAPACITÁSOK, A „NEM TÚL IZMOS MÓDON ELŐKÉSZÍTETT HADITERVEK”, A HARCOK LEFOLYÁSA MIND ARRÓL ÁRULKODTAK, HOGY SOKKAL KÖNNYEBB, GYORSABB ÉS EREDMÉNYESEBB KONFLIKTUSBAN REMÉNYKEDTEK.

Ennek megfelelően újratervezés zajlik. Csiki-Varga Tamás úgy látja, nem lehet mondani, hogy orosz részről sikertelen lett volna eddig a háború a hazai közönség számára, más kérdés, hogy nem így tervezték. A minimális cél Donbasz és a Krímmel szomszédos déli területek elfoglalása, „ez az első kilépési pont, amivel politikai értelemben Oroszország esetleg le tudja zárni a háború”.

Pont a szakterületébe vág, ja nem.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 772
113
Akárhogy nézem az ukránok számára mindenképp nagy győzelem hogy az oroszok nem tudták bevenni Kijevet és már elkezdték visszafoglalni a környező településeket. Oroszország számára ez pedig kudarc, de tudom erre az a magyarázat hogy ez is a mesterterv része és nem azt kell nézni amit az ember lát, hanem hinni kell Putyin tévedhetetlenségében.
Nem tudjuk, be akarták-e venni. Ennek fényében lehet megítélni, hogy kudarc-e a visszavonulás!
 
W

Wilson

Guest
Bizonyos elemzők (nem brit tudósok) felhívták a figyelmet a következőkre. A Kijev melletti harcok eddig lekötötték az ukrán erőket. Délen gyakorlatilag az oroszok összekötötték szárazföldön Krímet és a szakadár területeket. Nem mellesleg ezen területek ásványkincsekben bővelkednek. Odessza kivételével elvágták Ukrajna tengeri területeit. Ukrajna második legnagyobb városa régóta körbezárva. A Kijev környéki csapatok jelenleg feltöltés illetve átcsoportosítás alatt állnak. Mariupol elfoglalása rövid idő kérdése, az ott felszabaduló erők délről, a Kijev melletti csapatok északról, a szakadár területek keletről támadják majd az ukrán elit csapatokat. Hozzájuk csapódik majd 100-150,000 friss orosz katona. Valóban, kudarc, kudarc hátán.
Csak ezek az elemzők nincsenek tisztában azzal, hogy a jelenlegi ukrán haderő nem alkalmas manőverező öszfegyvernemi harcra az orosz haderő ellen, amint megindultak volna bármilyen irányban az orosz haderő tönkretette volna őket, ergo tehát az, hogy azért volt szükség erre a hadműveletre, hogy az ukrán erőket lekössék, hogy ne tudjanak átcsoportosítani és felmentő haderőt vagy csapatokat küldeni a többi hadszíntérre,annak szerintem nincs semmi realitása.És ezt az ukránok is elismerték....
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://podiji.karpat.in.ua/?p=79256&lang=hu
"Hamis papírokkal próbált Magyarországra szökni az SZBU tartalékállományú tábornoka
Őrizetbe vették pénteken a csapi Tisza közúti határátkelőhelyen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tartalékállományban lévő vezérőrnagyát, aki hamis papírokkal akart kiszökni Ukrajnából, adta hírül az rbc.ua hírportál az Állami Nyomozó Iroda (DBR) sajtószolgálatára hivatkozva.
A jelentés szerint a DBR továbbra is folytatja a katonakorú férfiak határon át történő illegális kijuttatási csatornáinak feltárását, valamint egyes személyek azonosítását státuszuktól és rangjuktól függetlenül.
A hadiállapot idején a vezérőrnagy hamis okmányokkal próbált kijutni Magyarországra a kárpátaljai Tisza határátkelőhelyen. Emellett hamis igazolást mutatott fel a katonai szolgálatra való állítólagos alkalmatlanságáról, és közkatonává „fokozta le” magát.
A DBR a magas rangú titkosszolgálati tiszt ellen a büntetőtörvénykönyv 358. cikkelyének 4. része alapján indítottak büntetőeljárást."
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93

Fico is nekiment Zelenszkijéknek​


A szlovák politikus szerint Zelenszkij belerúg mindenkibe, aki nem hajlandó maradéktalanul teljesíteni Ukrajna követeléseit - írja a Felvidek.ma.

„Mint egy önálló politikai párt elnöke, meg akarom kérni a nagykövet urat, hogy tartózkodjon a hasonló megjegyzésektől és a Szlovák Köztársaság ügyeibe való beavatkozástól“ – üzente Fico.

Hozzátette, hogy az ukrán nagykövet – hasonlóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz – „belerúg mindenkibe, aki nem hajlandó 100 százalékra teljesíteni Ukrajna követeléseit“.

Fico kijelentette, hogy a Smer-SD elítéli és a nemzetközi jogrenddel összeegyeztethetetlennek tartja az Ukrajna ellen irányuló katonai agressziót.

„A Smer-SD támogatja az Ukrajnába irányuló és háború elől menekülni kényszerülőket támogató nemzetközi humanitárius segélyprogramot. Elutasítjuk azonban az Ukrajnába történő fegyverszállítást, nem is szólva az S-300-as légvédelmi rendszerről“ – jelentette ki a pártelnök. Hozzátette, aki békét akar Ukrajnában, az nem érthet egyet a további fegyverszállítással.

Korábban a szerb belügyminiszter is elhajtotta a követelőző ukránokat.

Egyetértek Ficóval... nem gondoltam, hogy ez valaha is előfordulhat :eek: Megyek leiszom magam :D
 
W

Wilson

Guest

Új összefoglaló az ukrán fegyveres erők vezérkaráról.​

  • A gomeli orvosi központba szállították azokat az állítólagos sebesült orosz katonákat, akik jelentős dózisú sugárzást kaptak a csernobili tilalmi övezetben tartózkodásuk alatt.
  • Az orosz hadsereg népszavazást tervez április 4-én a zaporozsjei régióban található Tokmak városában. Erről már tájékoztatták a helyi lakosságot.
  • Melitopol városát ideiglenesen az orosz hadsereg és a Nemzeti Gárda irányítja.
  • Az Orosz Föderáció csapatai nem hagyják abba azt a tervet, hogy a megszállt területeken már áprilistól orosz szabványok szerint és orosz nyelven kiképzést indítanak. Azoknak a tanároknak, akik ezzel egyetértenek, pénzjutalmat ígérnek.
  • A kijevi régióban található Bucha városának elhagyásakor az orosz csapatok polgári építményeket, infrastrukturális létesítményeket és terepet aknáztak el a településen belül