[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
123
836
93

Az Egyesült Államok megállapodott Ciprussal a BMP-3, a T-80 és a SAM "Buk" Ukrajna számára - média​

https://defence-ua.com/weapon_and_t...3_t_80_ta_zrk_buk_dlja_ukrajini_zmi-6828.html

Újságírók szerint a tárgyalások feltételei meglehetősen egyszerűek – Ciprus szovjet és orosz fegyvereket ad át a fegyveres erőknek, de hasonló gyártási rendszereket kap a NATO-országoktól.

Az Egyesült Államok képviselői jelenleg informális tárgyalásokat folytatnak a ciprusi kormánnyal a szovjet és orosz gyártmányú fegyverrendszerek ukrán fegyveres erőknek való átadásáról. A Ciprusi Nemzeti Gárda szolgálatában álló T-80U harckocsikról, BMP-3 gyalogsági harcjárművekről, Buk-M1 és Tor-M1 légvédelmi rakétarendszerekről, Mi-35 támadóhelikopterekről van szó.

Erről az Army Recognition portál számolt be az Ekathimerini ciprusi portál idén április 4-i publikációjára hivatkozva.

Állítólag Nikosz Anasztázisz ciprusi elnök pozitívan reagált a Fehér Ház kezdeti kérésére, ami reményt ad a tárgyalások további sikerére. Főleg, hogy az Egyesült Államok ígéretesnek tűnik a NATO-tagországok által gyártott hasonló fegyverrendszerek – például tankok, gyalogsági harcjárművek, SAM-ok és támadóhelikopterek – átadása Ciprusra.

Azt is állítják, hogy a Fehér Ház és Ciprus közötti tárgyalások egy sokkal szélesebb körű erőfeszítés részét képezik, amelynek célja nehézfegyver-rendszerek Ukrajnába való átadása, amelyeket a fegyveres erők rövid távon képesek lesznek megszerezni.

A Military Balance-2021 szerint a Ciprusi Nemzeti Gárda 82 T-80U harckocsival, 43 BMP-3 egységgel, hat 9K331 Tor-M1 SAM-mal, négy Buk-M1 9K37M1 SAM-mal és 11 Mi-35 helikopterrel rendelkezik. Ciprus mindezt a berendezést az oroszoktól vásárolta, és az 1990-es és 2000-es években kapta meg.

Természetesen az Egyesült Államok és Ciprus közötti tárgyalások megkezdésének bejelentése nem jelenti azt, hogy majdnem holnapután a fegyveres erők megkapják a "ciprusi" T-80U-t és a BMP-3-at (és nem azt, hogy a teljes arzenál át kell adni). De szeretném a legjobbat remélni államunknak és Ukrajna fegyveres erőinek.



***
plusz egy jó hír Herszon kornyékérol:

Keleti ócskavas Ukrajnának, nyugati ócskavas Ciprusnak. Körül kellene nézni még az afrikai országokban is, esetleg Kubában.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 813
113
Az azovi neonácik civileket és külföldieket tartanak túszul, így nem fogják szőnyegbombázni az ipari övezetet és a tengeri kikötőt – mondta Alekszej Leonkov a SputnikLive-nek adott interjújában.

„Célzott csapások lesznek. Nehéz „Tulipan” önjáró aknavetőket szállítottak oda.. Vagyis ezeket a zónákat módszeresen és nagyon óvatosan lövik majd. Az idő most nem az ukronáziaknak dolgozik” – mondta.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 813
113
Az azovi neonácik civileket és külföldieket tartanak túszul, így nem fogják szőnyegbombázni az ipari övezetet és a tengeri kikötőt – mondta Alekszej Leonkov a SputnikLive-nek adott interjújában.

„Célzott csapások lesznek. Nehéz „Tulipan” önjáró aknavetőket szállítottak oda.. Vagyis ezeket a zónákat módszeresen és nagyon óvatosan lövik majd. Az idő most nem az ukronáziaknak dolgozik” – mondta.
240 mm-es Tulipan Mariopolnál

2QSmLYYGzQg.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://life.karpat.in.ua/?p=97682&lang=hu
"Aresztovics kijelentette, hogy Oroszország arra készül, hogy feladja a harcokat Herszonnál
Az orosz megszállók felkészítik Herszont a megadásra: Mikolajiv megyében már nincsenek orosz csapatok.
A hírt Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója közölte. Elmondta, hogy ezt kevesen tudják, viszont ez nem jelenti azt, hogy Herszont már holnap felszabadíthatja az ukrán hadsereg."


Ez marhaság. HA az oroszok Khersont feladnák, azzal többek közt lemondanának a szárazföldi folyosóról. Ez gyakorlatilag a teljes vereség lenne.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/04/06/st...mbenallasra-kell-felkeszulnie-oroszorszaggal/
"STOLTENBERG: A NATO-NAK HOSSZAN TARTÓ SZEMBENÁLLÁSRA KELL FELKÉSZÜLNIE OROSZORSZÁGGAL
A NATO-nak hosszan tartó szembenállásra kell felkészülnie az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, ehhez a szankciók fenntartására, valamint a védelem megerősítésére van szükség – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve szerdán.
“REÁLISNAK KELL LENNÜNK. A HÁBORÚ SOKÁIG TARTHAT, HÓNAPOKIG VAGY AKÁR ÉVEKIG IS” - fogalmazott Stoltenberg.
Leszögezte: nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök feladta vagy megváltoztatta volna az egész Ukrajna ellenőrzésére és a nemzetközi rend átírására vonatkozó törekvéseit.
Moszkva teljes körű offenzívára készül Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medence teljes régiójának ellenőrzésére. A térség elfoglalásával közvetlen összeköttetést kíván teremteni Oroszországgal... "
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 633
48 327
113
Persze lehet kamu vagy tévedés, de oroszpártiak szerint a március 19-inek mondott műholdfotók április 1-iek.



Fordításban:

A március 19-i #buchai mészárlásról készült fotó valójában április 1-jén készült.

Az OSINT és a GEOINT szakembereiből álló csapatunknak köszönhetően a Suncalc segítségével pontosan meg tudtuk határozni a fénykép készítésének idejét a horizont feletti szög/árnyékok ellenőrzésével."

Az orosz OSINT csoport, a Rybar összehasonlította a MAXAR műholdak idejét Bucha felett, hogy kiderítse, melyik napon tud egy műhold olyan képet készíteni, amelyen a nap ugyanolyan irányszöge (azonos árnyékszög) látható, mint a február 28-án készült MAXAR-kép.

Értékelésük szerint a NYT által használt műholdkép azért nem készülhetett március 19-én, mert a kérdéses időben nem volt MAXAR műhold Bucha felett. Rybar szerint a használt műholdkép nagy valószínűséggel április 1-jén készült.

Egyébként itt van egy hivatalos indoklás is Scott Ritter kitiltásáról, de mivel fénykép, nem tudom lefordíttatni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 813
113
Ukrajnában kínzást és erőszakot alkalmaznak az orosz hadifoglyokkal szemben, amire a nemzetközi szervezetek nem figyelnek – mondta Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Föderáció Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője.

„Megbízhatóan megállapították, hogy az orosz katonákat kínzásnak, erőszaknak, zaklatásnak vetik alá, ami embertelenségükkel lemásolja a Nagy Honvédő Háború idején a megtorlók cselekedeteit, és mindezt széles körben terjesztik az interneten és a médiában, " ő mondta.

Szerinte a világközösség, beleértve az ENSZ-t, az EBESZ-t és az ICRC-t, figyelmen kívül hagyja a rossz bánásmód kirívó tényeit.

A nyugati országok nemcsak tudatában vannak annak, hogy Kijev durván megsértette a nemzetközi humanitárius jogot az orosz hadsereggel szemben, hanem igyekeznek segíteni az ukrán hatóságokat a felelősség elkerülésében – érvel Mizincev.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
egyrészt, ukránoknál ilyen fokú állatságot csak az azov és tsai csinálnának azok meg nincsenek is ott buchában, másrészt nem is kell megölniük senkit terem ott a környéken elég hulla
kijev egy 2-3 millás város, békeidőben mindenféle háború nélkül is meghal napi százas nagyságrendű ember, van alapanyag bőséggel
Az RT szerint pont az azovosok vonultak be az oroszok után két nappal.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
A mamit nem lehet kajával megvenni. Óriási.

akinek nem lenne gramja:
Kijön szovjet zászlóval az idős néni, odamegy az ukrán katonához.
A katona ad neki egy szatyor kaját a zászlóért cserébe.
A néni elfogadja, megtörténik a csere. A néni örül a kajának.
Az új ukrán hittérítők derék katonája fogjay és a földre dobja a zászlót, és rááll.
A néni ezt végignézi, elgondolkodik, visszarakja a szatyorba a kapott kaját, lerakja a szatyrot, és kéri vissza a zászlót. A videónak végr, lehet már nem él a mami. Egy biztos: az ukrán propi videó nem jött össze a kajaosztásról.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/04/05/nem-engedik-ki-a-kettos-allampolgarsagu-ferfiakat-ukrajnabol/
"NEM ENGEDIK KI A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ FÉRFIAKAT UKRAJNÁBÓL!
Megerősített információk szerint a határátkelőkön fokozottan ellenőrzik azokat férfiakat, akik rendelkeznek magyar-ukrán kettős állampolgársággal is.
A GYAKORLATBAN EZ AZ JELENTI, HOGY A MAGYAR ÚTLEVÉLBEN SZEREPLŐ SZÜLETÉSI HELY ÉS SZÜLETÉSI DÁTUM ALAPJÁN AZ UKRÁNOK ADATBÁZISA JELEZ A HATÁRŐRNEK, HOGY AZ ILLETŐ UKRÁN ÁLLAMPOLGÁR IS.

Az esetek többségében ezeket a férfiakat visszaküldik Ukrajnába, viszont olyan is előfordult már, hogy azonnal büntetőeljárást indítottak.
Felröppentek olyan hírek, hogy a szigorítást csak a magyarországi országgyűlési választások miatt hozták, azonban az ukrán határőrség közlése szerint ezt az eljárást egészen a hadiállapot végéig fenntartják... "
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
820
2 385
93
Orosz dezinfo. Próbálják hiteltelenné tenni a bizonyítékokat, miután beégtek az ENSZ -ben az első változattal.
Utána azt terjesztették, hogy akkor viszont ukrán tüzérségi tűz....
Ha az se, akkor inkább hamis a műholdkép.
Az egyértelmű, hogy volt ott tüzérségi tűz, hogy melyik fél és mikor arra kéne egy nyomozás, de valamiért az uniós szervek megálltak, mint Börzsönyben az eső.
Szerintem, hogy szinte elfutni sem tudtak és még a bal kézre eső kis utcában is van nyoma, olyan mintha valami sorozatvető vagy több aknavető egyszerre támadta volna azt a pontot, de az is lehet, hogy félre ment, elszámolták a célkoordinátákat.


Itt egy videó ahol elvileg a Buchat elhagyó orosz erőket tüzérségi tűzzel lövik.
 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának esti tájékoztatója

  • A donyecki régióban rakétacsapások semmisítettek meg: az ukrán 56. Önálló Gépesített gyalogos dandár parancsnoki pontját Novogradovka község területén, valamint Grodovka község bázisát.
  • A Harkiv régióban Csuguev település térségében lévő üzemanyagbázist, ahonnan az ukrán csapatok felszereléséhez szállítottak üzemanyagot, rakétacsapással semmisítették meg. Külföldi katonai felszereléseket és fegyvereket semmisítettek meg a harkovszkai Lozovaya pályaudvaron.
  • Egy nap leforgása alatt Ukrajna 34 katonai létesítményét találták el, a Bayraktar TB-2 pilóta nélküli légi járművet lelőtték.
  • A harkivi régió Pervomajszkij városában az ukrán különleges szolgálatok mérgező anyagok felhasználásával készülnek nagy provokációra. A Khimprom Termelő Egyesület területén 120 tonna klórt tartalmazó tárolót aknáztak alá Ezt a tárolót a tervek szerint felrobbantják, hogy azzal vádolják Oroszországot, hogy állítólag vegyi katasztrófát idézett elő, amely helyi lakosok halálát okozta.
 
W

Wilson

Guest
A The New York Times közölte, hogy sikerült hitelesítenie egy hétfőn a közösségi médiában közzétett videót (link sokkoló felvétel!), amelyen ukrán katonák közvetlen közelről lőnek sebesült orosz katonákra. A videót egy Kijevtől nyugatra fekvő faluban forgatták - írta a NYT.

Néhányukat megkötözött kézzel láthatjuk. A közelben egy BMD-2 típusú páncélozott jármű is áll, V szimbólummal, amely a Moszkva által "különleges műveletnek" nevezett akció egyik szimbóluma.

Az ukrán védelmi minisztérium korábban az orosz konvoj megsemmisítéséről tweetelt ezeken a helyszíneken. Március 30-án az UNIAN ukrán hírügynökség közzétett egy videót a konvoj lesből történő megsemmisítéséről. Azt állította, hogy a műveletet a grúziai önkéntesekből álló "grúz légió" hajtotta végre.

Az ukrán hatóságok még nem kommentálták ezeket az állításokat.

 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 595
25 871
113
Két plusz verzió is lehet ebből.

- Az ukránok úgyis akarna rajtunk keresztül sok millió tonna szemesterményt exportálni. Így ezeket a vagonokat csak át kell címkézni és megspórolták a rakodási díjat és ott meg maradhat a megszokott dohos.

- A kapott búzából sütnek kenyeret és a régi könyv szerinti értékrendet figyelembevéve jól megdobálják azzal az oroszokat.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Hajozo2

New Member
2022. április 2.
1
4
3
A békéhez a következő kell mégpedig azonnal: Ukrajna vállaljja, hogy nem lép be a NATO-ba és semleges lesz.
A NATO sem szállít oda fegyvereket . Donbasz és Luhanszk visszatér képletesen Ukrajnába, az
viszont teljes körű területi , kúltúrális akár gazdasági autonómiát ad nekik. A kissebségek visszakapják
jogaikat. A két szakadár megye és Orosz ország határa átjárható lesz. Mind személyesen, mind gazdaságilag
hasonlóan az EU belső határaihoz vagy ,amilyent a Brit-szigetek EU-s határán alkalmaznak. Ukrajna garantálja
azok biztonságát sérthetetlenségét.
A Krím helyzete rendeztetik: Mivel a jelenlegi helyzet megváltozhatatlannak tűnik Ukrajna elismeri, hogy Oroszország
része lett. Lemond a fegyveres visszaszerzéséről. Cserébe Oroszország képletesen megvásárolja -egyezség alapján-
kifizeti a félsziget árát. Meghatározott ideig ingyen adja a gázt vagy olajat az Ukránoknak. Ezzel a Krím helyzete végleg rendeződik
békésen! Az ukrán kormány lemond és új demokratikus választásokat írnak ki ,amit a másik fél is elismer.
Visszavonnak minden szankciót Oroszország és annak elnöke ellen. Az Északi-Áramlat is üzembe áll.
Az Oroszok mindeközben természetesen kivonulnak-megegyezett ütemterv szerint.
A NATO vállalja, hogy kelet felé- bizonyos ideig -nem terjeszkedik tovább. A keleti tagoknál lévő vitatott rakétaindítókat ( pl. patriot)
a határtól leg távolabbra telepítik az adott tulajdonos országban vagy egy NATO országgal arrébb viszik de az eredeti tulajdonos
kezelése alatt. Pl. Romániából Bulgáriába vagy Lengyelországból a Német oldlon a határra.
A békeszerződést USA és Kína garantálja , cserébe Biden és a Kína elnöke Nobel békedíjat kap.
Így mindenki jól jár. A lehetőségekhez képest arcvesztés nélkül kerül ki a konfliktusból.
A leg fontosabb, hogy nem halnak tovább az emberek akármilyen nemzetiségűek is.
Az UNIO gazdasága fellendülhet, lesz gáz és biztonsága megnő.
Oroszország azt mondhatja:" győztünk!" Mert biztosították az orosz kissebséget a 2 megyében és Ukrajnában.
A Krímet mindenki által elismerten megszerezték. Az ukrán kormány lemondott.- A stratégiai célok teljesültek.
Ukrajna azt mondhatja "győztünk!" Mert a háború kitöréséhez képest területi veszteség nem érte.
Hadserege ellenállt a világ legerősebb száratföldi haderejének és nem szenvedett vereséget.
Az elnőkük hős lehet, mert a békéért lemondott miközben megmarad a demokratikus berendezkedés .
Az USA örülhet mert legfőbb ellenfele meggyengült és önmaga meg a béketeremtő képében tűnhet fel ,miközben
biztosították a demokráciát Ukrajnában.
Kína is örülhet is jelentős szerep jutott neki.
A legfontosabb, hogy most azonnal béke legyen! Ez mindenki érdeke!
 
W

Wilson

Guest
Az Egyesült Államok megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők tagjait az Egyesült Államokban képezik ki. Ezt április 5-én, kedden nyilatkozta a Pentagon vezetője, Lloyd Austin az Egyesült Államok Képviselőházának fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottságában tartott meghallgatásán.

Austin elmondta, hogy az ukránokat az Egyesült Államokban képezik ki az Ukrajnába érkező modern fegyverek kezelésére


https://www.kp.ru/online/news/4694957/
Az Egyesült Államok az ukrán hadsereget képezi ki a Switchblade kamikaze drónok működtetésére. Erről egy névtelen maradni kívánó Pentagon-forrás jelentette az Associated Pressnek .

Az ügynökség beszélgetőpartnere szerint az Egyesült Államokban állomásozó ukrán katonai személyzet egy kis csoportját képezik ki. Elmondása szerint 10 katonáról beszélünk, akik a közeljövőben visszatérnek Ukrajnába.

Március közepén vált ismertté, hogy az Egyesült Államok a kamikaze drónoknak is nevezett Switchblade nevű kamikaze drónokat szállítja le Ukrajnának.