[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest

A megszállók befejezik a Donbász elleni támadás előkészületeit – a Honvédelmi Minisztérium...​


Az ellenség csapatokat gyűjt Kelet-Ukrajnában, és támadásra készül a következő napokban.

Erről a katonaság számolt be.

A védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanik napi tájékoztatóján megjegyezte, hogy a megszállók továbbra is csoportosítják át csapataikat az offenzívához a keleti hadműveleti övezetben. Az oroszok növelik az irányítási és logisztikai rendszert.

"Információink szerint az ellenség abba a fázisba lépett, hogy befejezze egységei helyreállítását, és áthelyezze azokat Donyeck és Luhanszk területére" - mondta Olekszandr Motuzjanyk.

Olekszandr Motuzjanyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője
Motuzyanyk megjegyezte, hogy az ellenség fő erőfeszítései arra irányulnak, hogy felkészüljenek "az Összhaderő vereségére, és megteremtsék a teljes ellenőrzést Donyeck és Luhanszk területe felett".

Emellett a megszállók célja a Krím felé vezető szárazföldi folyosó stabilitásának biztosítása.

A védelmi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy az orosz csapatok továbbra is részben blokkolják Harkovot. Ebben az irányban harcol a 6. és a 20. hadsereg, valamint az Orosz Föderáció Nyugati Katonai Körzetének 1. páncéloshadserege.


A megszállók Izyum városának területén próbálják áttörni a védelmet. Végeznek felderítést a valószínű támadási területeken.

Dovhenke és Dmytrivka települések irányában az ellenség két BTG-ig terjedő erőkkel próbált offenzívát indítani, de nem járt sikerrel.

Znimok-ekrana-2022-04-11-o-16-35-03-768x572.png

Izyum irány, 2022. április 11. Képernyőkép liveuamap.com

A megszállók a Pivdennobuzsszkij körzetben is igyekeznek javítani taktikai pozíciójukon, és megvetni a lábukat a Herson régió közigazgatási határain belül

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 660
48 485
113
Az a véleményem hogy ezeket az akciókat nem az Ukrán fegyveres erők hajtják végre.
Az eddig látott videókból olyan szintű profizmus látható ami sokéves tapasztalatra(!) épül. Kizárt dolog hogy a legatyásodott, kiképzetlen (3-4 hónap), állománnyal ilyen profi módon, ekkora hidegvérrel hajtsanak végre akciókat.
Olyan hadseregről beszélünk amelyik 8 éve nem bír visszafoglalni 2 megyét,parasztoktól,bányászoktól. De most hogy egy komplett orosz hadtest a nyakukba szakadt légierővel, ők hozzák a legmagasabb NATO szintet halogató gerillaharcban, és összfegyvernemi manőverekben.
Zavar van az erőben....
Nekem már régebben volt egy olyan érzésem, hogy nem az ukránok állnak a harcok élén. Nagyon jó döntésekkel manőverezik az "ukrán" fél. De gondolom, hogy ezt az orosz vezetés is pontosan tudja. Örülök, hogy te, aki láttál harcot közelről, megerősíted ezt a sejtésemet.
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
161
872
93
Miért hagyjuk? Ez nem kedv kérdése ha az ukránoknak nincs légifolenye akkor hiába álmodoznak öszfegyvernemi manőverező harcról amelynél a támadóéket a harckocsik jelentik akik áttörik az ellenség frontvonalát, nem tudják megvalósítani az orosz légierő tönkre bombázza a HK-t.
Amiről te beszélsz az nem támadó hadművelet....
Amiről beszélsz az az offenzíva.
Az eggyel (kettővel) nagyobb lépték mint egy szazadnyi harckocsi manővere..
Én meg arra próbállak ráébreszteni hogy a harckocsik védekezése konkrétan támadás lehet csak, különben szép kövér célt ül az ellenfélnek. (lásd azeri balhé)...

Egy lesálláshoz és annak (ha sikeres) hatásának (káosz és zavar a veszteségek mellett) kihasználához is támadni kell és felszámolni amit lehet az ellenségből és üldözni amíg ésszerű.
Nem kiepitett állásából próbálni célba lőni arra aki oda téved...

Tehát a harckocsival végrehajtott védekezés egy aktív mozgáson és támadásokon alapuló manőver sorozat amely nem az ellenséges vonal (ilyen majdhogy nincs is a legtöbb esetben Ukrajnában) áttörése a célja, csak a viszalökés és a előrenyomulás akadályozása.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 660
48 485
113
Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – közölte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben. Kijelentette: az ukrajnai háború miatt Oroszország felelős a globális élelmiszerválságért. Oroszország ukrán városokat és búzakészletek bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel „éhséget gerjeszt a világban” – emelte ki az uniós diplomácia vezetője.

(hirado.hu)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 660
48 485
113
Az orosz állami tulajdonú Roszatom és finnországi egysége, a RAOS Project közlése szerint folytatódni fog a Finnországba tervezett atomerőmű építése – írja a Reuters.
Az Ukrajna elleni orosz invázió óta bizonytalanok a kormányzati engedélyek az atomerőmű körül. Korábban ugyanis Mika Lintila finn gazdasági miniszter többször is kijelentette, hogy a finn kormány számára "teljesen lehetetlen" lenne a Hanhikivi erőmű építési engedélyének kiadása.
Az erőmű építését egy Fennovoima nevű finn-orosz konzorcium rendelte meg, amely kétharmadrészt finn, egyharmadrészt pedig orosz érdekeltségek tulajdona.
Annak ellenére, hogy több szereplő is jelezte, hogy kiszállna a projektből, a RAOS folytatta az előkészítő építési munkálatokat. A létesítmény építését azonban kormányzati engedélyek hiányában továbbra sem kezdheti meg. A finn kormány egyelőre még nem kommentálta a RAOS közlését.

(portfolio)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
MBT-ket védekező harcban?
Végül is a lényegét adnák fel a Leo1-nek: a mozgékonyságát.
Mert lássuk be, a páncélvédettség nem az erőssége.

Amúgy ez valami fétis a nyugati médiából hogy vannak "védekező fegyverek"?
Pont egy MBT? Lol.

Egy MBT (még ha papír vékony is és öreg) fő célja a támadás, az áttörés kierőszakolása, a terület foglalása, azaz a támadás.

Szerintem ezt a naiv "védekező harcban használjuk csak" pátoszt tegyuk a "békeharc" mellé a megfelelő polcra: propaganda.

Épp az új "Spanyol polgárháboru" zajlik mellettünk... Remélem tévedek és nem az újabb világégés előjátéka...

Nem érted a lényeget - az MBT védekezésben is támad. Ez a fegyvernem lényege. Amennyiben nem ezt teszi (pl. egyhelyben álldogál a hegygerincen), akkor meg nézegethetjük a török Leo 2A4 -esek képeit/videóit Szíriából ...

Azaz attól, hogy MBT, attól láthat el védekező feladatot ...
 
W

Wilson

Guest
Amiről beszélsz az az offenzíva.
Az eggyel (kettővel) nagyobb lépték mint egy szazadnyi harckocsi manővere..
Én meg arra próbállak ráébreszteni hogy a harckocsik védekezése konkrétan támadás lehet csak, különben szép kövér célt ül az ellenfélnek. (lásd azeri balhé)...

Egy lesálláshoz és annak (ha sikeres) hatásának (káosz és zavar a veszteségek mellett) kihasználához is támadni kell és felszámolni amit lehet az ellenségből és üldözni amíg ésszerű.
Nem kiepitett állásából próbálni célba lőni arra aki oda téved...

Tehát a harckocsival végrehajtott védekezés egy aktív mozgáson és támadásokon alapuló manőver sorozat amely nem az ellenséges vonal (ilyen majdhogy nincs is a legtöbb esetben Ukrajnában) áttörése a célja, csak a viszalökés és a előrenyomulás akadályozása.
Ebben egyetértünk, szerintem te azt gondoltad, hogy én a védekező harcon azt értem, hogy a Leo1A5 csak ott gubbaszt valahol a nagy büdös ukrán pusztaságban és várja, hogy valami elékeruljon...

Igen egy védekező harcban is vannak támadó hadmozdulatok, és bizony használják/használták a harckocsikat mozgó tüzérségi állásként a háborúk során...
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 524
93
Iscsenko: véget ért Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában, és most háború lesz

Az amerikaiak lökésére Varsó mindenképpen beavatkozik a hadműveletből már valóságos háborúvá fajult konfliktusba.

"Nincs lehetőség a békére. Csak a győzelem lehetősége van. Zelenszkijhez hasonlóan, amikor megválasztották, azt mondta: "Békét hozok neked. De ez lesz a mi békénk." És ugyanezt mondta Porosenko. Az amerikaiak most is ugyanezt mondják: „Valóban békét akarunk és arra törekszünk, de a mi feltételeink szerint békének kell lennie" – mondta a politológus. biztos.
Az ő feltételeik szerinti béke katonai, politikai vagy gazdasági katasztrófa nélkül lehetetlen az Orosz Föderációban. A Nyugat mindenképpen megpróbálja elintézni ezt a katasztrófát – hangsúlyozza Iscsenko.

Az Orosz Föderáció minden lépésének Ukrajnában, valamint az egész világon arányosnak kell lennie a globális nyugati tervekkel. A szakértő szerint az Egyesült Államokat hozzáértőbb, következetesebb politikai elit vezeti, mint Joe Biden.


"Egyértelmű, hogy Biden egy vicces öregember. És világos, hogy Biden nem kormányozza az Egyesült Államokat. És az alelnöke nem kormányoz. Ha ők ketten kormányoznák az Egyesült Államokat, akkor egyszerűen nem léteznének. a nevét, de este nem tudja, hogy kicsoda, a második pedig születésétől fogva nem jutott eszmélethez, nem tudnak egy hatalmas atomerővel gazdálkodni” – hangsúlyozza Rosztiszlav Iscsenko.
Az államokat egy nagyon következetes, hozzáértően dolgozó elit irányítja. Biden és Kamala olyanok, mint Zelensky, a bohóc. Ő is azt hiszi, hogy ő Bonaparte, de valójában nem dönt el semmit. És még azt sem dönti el, hogy „él-e vagy hal” – biztos benne Iscsenko.

A nagyszabású háború pedig ma már egyszerűen elkerülhetetlen az agresszív amerikai politika miatt, amely előszeretettel irányítja a hadműveleti terepet, és az EU-t az Orosz Föderációval való katonai konfliktusra uszítja.

A helyzet nem olyan jó. Washington nem deflált, nem adta fel, és nem is fog hamarosan, ami azt jelenti, hogy ez a válság elhúzódik. Varsó nélkül is elhúzódik. És az a tény, hogy a lengyelek továbbra is belemásznak ebbe a konfliktusba - ennek valószínűsége napról napra nő.

Mert amikor ütőerőt hozol létre a határon, amikor katonai szövetséget építesz, amikor azt kiabálod, hogy ne adjál, és úgyis elkezded védeni a saját érdekeidet Ukrajnában, akkor konfliktusra készülsz. akkor nagyon nehéz lesz kihátrálni. A lengyelek pedig nem nézik, hogy visszanyerem.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1697853-specoperacija_rf_na_ukraine_zakonchilas/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az a véleményem hogy ezeket az akciókat nem az Ukrán fegyveres erők hajtják végre.
Az eddig látott videókból olyan szintű profizmus látható ami sokéves tapasztalatra(!) épül. Kizárt dolog hogy a legatyásodott, kiképzetlen (3-4 hónap), állománnyal ilyen profi módon, ekkora hidegvérrel hajtsanak végre akciókat.
Olyan hadseregről beszélünk amelyik 8 éve nem bír visszafoglalni 2 megyét,parasztoktól,bányászoktól. De most hogy egy komplett orosz hadtest a nyakukba szakadt légierővel, ők hozzák a legmagasabb NATO szintet halogató gerillaharcban, és összfegyvernemi manőverekben.
Zavar van az erőben....
Hát ha ön ezt most kezdi észrevenni akkor mélyedjen el abban hogy miért szól hozzá annyit.
Nem azt jelenti hogy így van de ez is egy lehetőség.
Tény hogy vannak külföldi önkéntesek magánszemélyekként a Ukrán oldalon.
oroszoknál meg ott a csecsenek szírek
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 640
45 101
113
Ebben egyetértünk, szerintem te azt gondoltad, hogy én a védekező harcon azt értem, hogy a Leo1A5 csak ott gubbaszt valahol a nagy büdös ukrán pusztaságban és várja, hogy valami elékeruljon...

Igen egy védekező harcban is vannak támadó hadmozdulatok, és bizony használják/használták a harckocsikat mozgó tüzérségi állásként a háborúk során...
Inkább ne ragozzátok mert úgysem értek a végére, ez egy külön szakma amit sokáig kell tanulni és akkor is csak elméletben lehetsz esetleg profi, feltéve ha nem veszel részt valamijen fegyveres konfliktusban ahol használnak harckocsit.
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Azokat, akik megveszik, ne sajnáljuk és ne féltsük már! Nem szorulnak rá.

Valamit félére értesz, ill. szeretnél (* újságíró suliban biztos oktatták) meg van az ellenszer is.
Nem sajnálom őket, kinevetem, mert egy lehúzás. Bár ezt te nem vagy képes felfogni. Kell hozzá egy intelligencia.
Ellenben te amit művelsz az elég szar agitprop. Hát igen a tanári gárda már régen se volt a legjobb.
Amin nem is kell csodálkozni, tanárnak az ment, akit nem vettek fel máshova, ill csak a pia meg a xxx érdekelte. Tisztelet a kivételnek.
Nézd, én ezt láttam egy amerikai tudományos csatornán. Már nem emlékszem pontosan rá, de talán 40 fős vagy negyven család ellátására volt alkalmas. Homályos!
Mit jelent az, hogy homogén ami ellenségkép. Ki beszélt itt erről? Azok számára elérhető, akik meg tudják és akarják fizetni. Ennyi. Ha önjárókat tudnak a Marsra juttatni, amelyek ott sok éven keresztül tevékenykednek, nem hiszem, hogy egy ilyen élőhely megalkotására ne lennének megfelelő tudományos és technikai megoldások. Egyébként meg keress rá az interneten, biztos van róla fent anyag, videó. Azután érdemes erről beszélgetni.
 
  • Tetszik
Reactions: Yoda