Mindenki meghalt, aki a fedélzeten és a kabinban volt. Egy "moszkvai" tengerész édesanyja - az első beszélgetésről a túlélő fiával...
Április 13-án este vált ismertté , hogy az ukrán hadsereg sikeresen célba vette a Neptun-rakétákkal az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma azonnal bejelentette a legénység "teljes evakuálását". Később előterjesztettek egy hivatalos verziót is : a hajón állítólag a lőszer robbant fel, ami tüzet okozott. Később az orosz média felvételeket mutatott be az orosz haditengerészet főparancsnoka és a moszkvai legénység állítólagos tagjai közötti találkozóról. Azóta sem cáfolat, sem pontosítás, sem új adat nem érkezett az orosz katonai parancsnokságtól.
A "Schemes" (Radio Svoboda) már megkezdte a halottak azonosítását. Ennek során az újságírók az elsüllyedt "Moszkva" legénységének rokonait találják meg. Egyikük egy sorkatonai tengerész édesanyja.
A nő elmondta, hogy április 14-én este a fia felhívta, és minden, amit mondott, ellentétes az orosz hatóságok hivatalos kijelentéseivel. Különösen azt erősítette meg, hogy az ukrán Neptun rakétákkal találtak el a hajót. 40 halálesetről is beszámolt a cirkálón. A tengerész édesanyja szerint ez a hajó február 24-e óta számos harci küldetést teljesített, többek között a Kígyó-szigeten is, és a legutóbbi hadjárat során az orosz csapatok hadműveletet terveztek a tengerészgyalogság odesszai partraszállására. A szerkesztőség biztonsági okokból nem nevezi meg a hölgyet.
A tengerész április 14-én vette fel a kapcsolatot édesanyjával.
„A fiam 14-én könnyek között felhívott, és azt mondta: „Anya, érted, mi történt? 3 rakétát indítottak!
(Az ukrán hatóságok szerint a „Moszkva” cirkálóra két „Neptun” cirkálórakétát indítottak – a szerk.) ” – folytatta a történetet a nő. -
Néhány srácot a Makarov fregattba evakuáltak. Minden túlélőt Szevasztopolba szállítottak.
Telefonokat kaptak, mert bocsánat, csak rövidnadrágban és mellényben voltak. Mindenük ott maradt, a telefonok és az iratok is. Minden nélkül vannak."
A nő ekkor már látta a hírt a "hajótűz" híréről és megkérdezte tőle.
Nem, anya, ez nem igaz. Ez nem tűz
„Azt mondta nekem: „Nem, anya, ez nem igaz. Ez nem tűz volt." Elmeséli, és sír az átélt borzalomtól. És ez nem egy fahajó, ami csak úgy kigyulladna. Senki nem mond semmit. Csak azt nem értem, hogy a híres cirkáló radarjai miért nem ismerték fel ezeket a Neptun rakétákat.
Ezért a nő most elutasítja az orosz védelmi minisztérium hivatalos
verzióját a „Moszkva” állítólagos tűzéről a lőszer robbanása következtében.
Mindazok, akik a fedélzeten, a kabinokban voltak, akik kormányozták a cirkálót, akik őrködtek, meghaltak, mert a találat éppen a fedélzeten történt.
Összesen az orosz tengerész anyja szerint körülbelül 510 ember tartózkodott Moszkván. A fia elmondta neki, hogy tud a 40 halottról. "Elmondása szerint mindenki, aki a fedélzeten volt, a kabinban, aki a cirkálót irányította, aki őrködött meghalt, mert a találat a fedélzetet érte.Vannak sebesültek, akiknek végtagjaik leszakadtak" - mondta a nő.
„Moszkva” cirkáló Szevasztopolban, 2021. november 16
( Korábban ugyanennyi halottról számolt be a Novaja Gazeta Europe, egyik legénységi tagjának édesanyjára hivatkozva, a Medusa orosz kiadásának forrása pedig 37 halottról számolt be – a szerk.).
A tengerész anyja elmondta, hogy fia katonai szolgálatot teljesít. Mint kiderült - Oroszország teljes körű Ukrajna elleni inváziójának első napjaitól.
Ő hadköteles. Az pedig, hogy miként került egy küldetésben részt vevő cirkálóra, nagy kérdés
„Ő egy sorkatona. Az pedig, hogy miként került egy küldetésben részt vevő cirkálóra, nagy kérdés. A cirkáló részt vett a hadműveletekben, Snake Island, Odessza régióban. És a fiam is ott vett részt sorkatonaként. Ez mit jelent? A parancsok be nem tartása? A törvény be nem tartása?” – mondja a tengerész anyja. Március elején Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette
, hogy
sem sorkatonák, sem tartalékosok nem vesznek részt az ukrajnai háborúban (amit Oroszországban "különleges hadműveletnek" neveznek) . A Honvédelmi Minisztérium azt is közölte, hogy a hadkötelesek hadba küldése "kizárt".
A tengerész édesanyja ugyanakkor biztos abban, hogy fia szolgálata „békés volt”.
– Meg fogsz érteni engem, mint anyát. Elszürkültem a rémülettől. Amit tőle hallottam, amit az interneten láttam - ijesztő, és az ellenségemnek sem kívánok ilyen sorsot, mondta.
Arra a kérdésre, hogy a hajó hogyan fog harcolni "békeidőben", amikor rakétatalálat érte, a következő párbeszéd zajlott:
-
Nem, ez nem kiút. Nem volt kiút. Most mentek Odesszába. Ez nem csata.
-
Miért mentél Odesszába? Terveztek valamilyen műtétet?
-
Nem terveztek műveletet, Odesszába mentek partra tenni a tengerészgyalogságokat. Az odesszai partraszálláshoz
-
Igen, ez egy harci művelet.
-
Hát , nem tudom, lehet, hogy félreértem, de „le kellett szállnunk”.
Az egyik ukrán gépesített dandár katonái az odesszai tengerparton, Odesa, Ukrajna fővárosa, 2022. március 24.
Elmondása szerint márciusban a fiát szerződéskötésre kényszerítették, de ő ezt megtagadta. A nő elmondása szerint jelenleg Szevasztopolban tartózkodik, és azt mondja, hamarosan Ukrajnába küldik kollégáit, akik beleegyeztek a szerződés aláírásába.
Az összes embert szétszórták a különböző helyekre. Nem tudni, hány ember tűnt el, és tekintve, hogy a cirkáló elsüllyedt, egyáltalán nincsenek számadatok. Hogyan lehet megbecsülni őket? Olyan érzés, mintha szándékosan tették volna, hogy ne tudják megbecsülni" - mondja a matróz édesanyja.
Az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoksága nem kívánt részleteket közölni a szülőkkel "A hozzátartozók, akikkel beszélek, akiknek életben vannak a fiai, nem rendelkeznek semmilyen konkrét információval. Tudom, hogy mit tudnak. Nincsenek részletek" - mondja a nő.
Az orosz védelmi minisztérium továbbra is azt állítja, hogy
a "Moszkva" legénységét "lőszerrobbanás és nagy tűzvész" után evakuálták. Hány ember volt a fedélzeten - nem közölték. A rakétacirkáló legénysége különböző becslések szerint körülbelül 500 és körülbelül 700 fő közötti lehet. Korábban a "Schemes"-nek sikerült
azonosítania a "Moszkva" egyik halott hajósát - Ivan Vakhrusevet, aki az ötödik harci egységben szolgált, amely a hajó üzembiztonságáért volt felelős. Felesége, Varvara Vakhrusheva jelentette a halálát.
Április 18-án
jelentette az Ügynökségegy másik, a "Moszkva" cirkálón elesett neve, egy magas rangú tengerész, Vitalij Begerszkij. Az unokatestvére elmondta az újságíróknak a nevet. "Beger a cirkáló jobb oldalán őrködött," - jelentette az Ügynökség a matróz egyik ismerősére hivatkozva.
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának képviselői Vitalij Begerszkij haláláról számoltak be nagynénjének – áll a kiadványban. A közösségi hálózatokon lévő fiókja szerint Vitalij Begersky Nikolaev-on-Amurból származott. 2021 júliusában behívták a hadseregbe.
Április 18-án éjjel különböző távirati csatornákon közzétették a valószínű első fényképeket és videókat a "Moszkva" orosz rakétacirkáló tüzéről. A fotók és videók hitelességét nem erősítették meg, de a kommentelő szakértők szerint nagyon hihetően néznek ki, a rajtuk lévő hajó pedig "Moszkva". Nem világos, hogy ki készítette a videót és fényképezte az égő hajót.
Моряк подзвонив матері 14-го квітня, і все що сказав – йшло всупереч з офіційними заявами російської влади
www.radiosvoboda.org