[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 180
93
Ez a sok fegyverszállítás nem fog segíteni az ukránoknak megtartani Donyeck egyelőre náluk lévő területeit. Mondjuk nem is kell nekik, úgy tűnik az ott lakóknak elég volt az ukrán nacionalizmusból és az abból való terrorból, ez látszik pl. Lancaster riportjaiból. Vagy kiirtanak mindenkit, vagy nyakukba kapnának egy gerillaharcot, szóval jobb ha elfelejtik a Donbasszt.

Ami viszont baj: Leyen generalisszimusz tábornokasszony, némi tengerentúli súgással annyi fegyvert tölt bele ebbe a lenullázott gazdaságba, hogy kézenfekvő lesz használni őket pár éven belül, hogy valahogy féken lehessen tartani az elégedetlenkedőket egy ellenségképpel. Ki lesz az ellenségkép? Az orosz? Ha magához csatolja Donbasszt egy népszavazással, az már egy atomhatalom területe. Dnyeszter mentiek? Az provokációnak jó, így háborúzhatnak tovább, atom nélkül. Valaki más? Lengyelek, mi NATO tag vagyunk. Persze ha Zselé a mindenen felül álló szavahihetőségével azt mondja hogy pl. betörtünk Kárpátaljára akkor már megteheti hogy tényleg a Balaton felé vonuljon...

Akárhogy is, az európai főokoskák most ültetik el a következő konfliktus magját. Tapsoljon ehhez aki akar. Én nem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Mi a ….. nem értesz azon hogy semmire sem mennek a fostalicska 105-ösökkel? Nekik nagy lőtávú 155-re lenne szükségük. 122-es is jobb nála és az van közelebb es olcsóbban…
Küldjenek parittyát meg csúzlit :)
Hol van 122-es?
Főleg, hol van hozzá még jó lőszer?
Mert szerintem ezek az opciók már kifujtak.
Illetve most hogy jelezte a finn miniszterelnök, hogy küldenek még korlátozottan cuccot, így talán kapnak még némi utánpótlást.
De jelzem, hogy pont a finnek dobták ki a francba az összes D20-at, cserébe 1000-es nagyságrendben tartanak meg D30-at. És pont a sorozott haderő miatt, meg mert a kisebb kaliberű tábori ágyúra könnyebb és gyorsabb a kiképzés.
A 155-ösből az egész NATO kötelékben hiány van. Békeidőben ez nem jelentett problémát. Mi több még ki is vontak/le is tároltak olyan típusokat, mint a M189, vagy az FH70. De most, amikor bármikor beránhatja valami idióta tagállam a NATO-t az oroszok elleni háborúba, 5x is meggondolják, hogy elpazaroljanak olyan komoly kiképzést igénylő nehéztechnikát, amelyeket a mozgósított (már kiképzett) saját katonák sokkal hatékonyabban tudnának használni, mint a 2 nap alatt kiképzett ukrán önkéntesek.
Nem véletlen, hogy a németek össze vissza handabandáznak a nehéztechnikával kapcsolatban, meg a különböző országok sorra jelentik be, hogy SAJNOS nem tudunk már többet küldeni, mert az országvédelmi készleteken túl már nincs semmi.
Lásd még a görögök, de a finnek is csak nagy erőlködve fognak cuccokat küldeni - és talán utoljára.
(Gondolom, hogy a régi orosz technikát fogják, amit még nélkülözhetnek)
A másik fő probléma a lőszer lesz.
Minnél többféle kaliberrel kell birkózni, annál nehezebb lesz az ellátás.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113
Na ez érdekes...Aki járatos az orosz-ukrán forrásokban, lehet tudni mi állhat a szövegben?

Miközben bombáznak az oroszok, egy megállapodástervezettel álltak elő

„Egy egyértelmű megfogalmazású megoldástervezetet adott át Oroszország Ukrajnának, amire várja a választ” – jelentette ki újságírók előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ
– fogalmazott a szóvivő, aki az MTI tudósítása szerint azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, illetve nem mutat hajlandóságot arra, hogy a tárgyalási folyamatot intenzívebbé váljon
 
W

Wilson

Guest

A DOD hivatalos leírja, hogyan jut el a biztonsági segítség Ukrajnába​

2022. ÁPRILIS 19. | ÍRTA: DAVID VERGUN, DOD NEWS

Az invázió kezdete óta a DSCA 2,3 milliárd dollárt hajtott végre az elnök által Ukrajnának nyújtott biztonsági segítségnyújtásra, és 300 millió dollárt az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezése keretében április 1-jétől – mondta a tisztviselő.

Az elnöki lehívás kifejezést akkor használják, amikor az elnök engedélyezi katonai hardverek kivonását a meglévő amerikai katonai készletből.

"Ez egy magasabb [műveleti tempó] és gyorsabb mozgás időszaka, mint amit valaha is tettünk történelmünk során" - mondta a tisztviselő.

A tisztviselő ezután ismertette, hogyan működik az elnöki lehívás.

  • Az ukránokkal és az Egyesült Államok Európai Parancsnokságával együttműködve a követelmények listáját kidolgozzák, és megosztják azokkal, akik a Pentagon politikáján dolgoznak. A készletek és a szállítások egyeztetése szövetségesekkel és partnerekkel is történik.
  • Meg kell határozni, hogy az Egyesült Államok ipari bázisa idővel újra tudja-e tölteni ezeket a készleteket.
  • A DSCA megosztja a listát a katonai osztályokkal, hogy megállapítsa, rendelkezésre állnak-e a készletek.
  • A katonai osztályok tájékoztatást adnak arról, hogy milyen hatásai vannak a készenléti állapotnak, ha ezeket a felszereléseket levonják az Egyesült Államok készleteiből.
  • A közös vezérkari főnökök elnöke ismerteti javaslatait, majd feljegyzést küld a honvédelmi miniszternek a lehívási terv jóváhagyása érdekében.
  • Ezután összeáll a követelménycsomag.
  • Ekkor az elnök irányítja a lehívást.
  • Ezután a külügyminisztérium titkára aláír egy feljegyzést, amely a DOD-t utasítja a végrehajtásra, majd a DSCA kiadja a végrehajtási utasítást.
Bár úgy tűnik, hogy sok lépésről van szó, az elmúlt hónapokban az egész folyamatot 48-72 óra alatt lehetett elvégezni, ami példátlan, mondta a tisztviselő.




Ukrajna térképe.




A tisztviselő szerint a biztonsági segítségnyújtás másik formája az ukrán biztonsági segítségnyújtási kezdeményezés. Ehhez a folyamathoz a DOD értesíti a Kongresszust, hogy miként kívánja felhasználni ezt a pénzt, és ez általában új beszerzésekre vonatkozó szerződések megkötésével történik, így a határidők kicsit hosszabbak lehetnek ennek biztosítására – mondta a tisztviselő.

Az ukrajnai biztonsági segítségnyújtás másik finanszírozási forrása a külügyminisztérium fennhatósága alá tartozó külföldi katonai finanszírozás. Új beszerzésekhez használják, bár a DOD saját készleteiből is vásárolhat dolgokat, mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy ez a fajta segítségnyújtás hosszabb távú igényekre vonatkozik.

"A biztonsági együttműködés erős amerikai-európai védelmi és biztonsági kapcsolatot tett lehetővé, és megfelelően felkészítette Ukrajnát arra, hogy szembenézzen Oroszországgal ebben az előre megfontolt, provokálatlan és brutális invázióban" - mondta a tisztviselő.

 
W

Wilson

Guest

Kína Oroszországot megkerülve vasúti útvonalat indít Európába​

2022. április 20., 14:09

A Kínából Európába irányuló áruszállítás az Orosz Föderációt megkerülő kombinált útvonalon – vasúton és tengeren – történik majd. Az első vonat már elindult a kínai Hszian városból.​

Az új útvonal a Fekete- és a Kaszpi-tengeren, valamint Kelet- és Közép-Európa több országán is áthalad – következik a China.org oldalról.

Hszianból már elindult az első vonat ruhákkal és ágyneművel. Kazahsztánon, Azerbajdzsánon, Románián, Magyarországon, Szlovákián és Csehországon halad át. Az útvonal végső pontja a németországi Mannheim városa lesz.

Az új útvonal új kínai piacokra való belépést tesz lehetővé.

Hsziant jelenleg 16 árufuvarozási útvonal köti össze Európával, a vonatok 45 országon és régión haladnak át. 2022 első negyedévében Hszian 790 tehervonatot küldött Európába.

 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 051
18 754
113
Milyen repülőgépeket kaphattak az ukránok és kitől ? Mert a Lengyelek ugye elálltak tőle végül is.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 031
113
Mindkettotoknek felhivnam a figyelmet arra, hogy jopar csapatszallito helikopterrel repultek be a kikoto teruletere az ukranok, hogy onnan kulfoldi es ukran katonai vezetoket menekitsenek ki.

Az hogy utana ezen helik zome a fedelzetukre vett delikvensekkel egyutt robbant vagy csobbant, az nem jelenti azt, hogy befele uresen repultek. Nemdebar?

Befele sztem vittek municiot, gyogyit, naci ikonosztazokat, svasztikas szoporollert, mittudomen, kifele pedig vittek volna a sleppet, es el is jutottak tobbsegukkel a pokol tornacara vagy azon is tul, a purgatorium random szintjeire, kinek mi jart.

DE ettol meg a fegyver input bejuthatott...
Igen valószínű, hogy be utánpótlást vittek, de nem valószínű, hogy az a pár helikopternyi vegyes lőszer, kaja, eü, fegyver kitart hetekig.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 292
113
  • Tetszik
Reactions: jani22 and gergo55

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 932
7 792
113
Ez volt már?
Ukrajna annyira jól áll emberanyagban, hogy tizenéveseket 3 nap 'kiképzés' után küldenek a frontra.
_123668951_bowenboys.jpg

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/04/20/ka...gy-putyin-lovetni-fog-e-minket-is-raketakkal/
"KÁRPÁTALJA KORMÁNYZÓJA: NEM TUDOM MEGJÓSOLNI, HOGY PUTYIN LÖVETNI FOG-E MINKET IS RAKÉTÁKKAL
Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója azt mondta a HVG360-nak: bár nincsenek katonai célpontok Kárpátalján, nem zárja ki, hogy az oroszok akár ezt a területet is lövetni kezdik rakétákkal előbb-utóbb.
NÉHÁNY HETE AZ UKRÁNOK KÖRÉBEN MÁR NINCS FÉLELEM, CSAK HARAG, DÜH ÉS GYŰLÖLET. KÉSZEK VAGYUNK AKÁR MOSZKVÁIG IS ELMENNI, CSAK HOGY MEGÖLJÜK PUTYINT, AKI NEM ÉRTI MEG, HOGY A XXI. SZÁZADBAN MÁR TELJESEN ELFOGADHATATLAN A POLGÁRI CÉLPONTOK SZÁNDÉKOS TÁMADÁSA – mondta az interjúban, majd azt is hozzátette: Vlagyimir Putyin egy „beteg ember”, ezért nem tudja megjósolni, hogy fogja-e lövetni Kárpátalját is.
A kormányzó ezen kívül azt állította, hogy Kárpátalján azért nem voltak magyarellenes provokációk az utóbbi időben, mert még a háború előtt felszámolták a kárpátaljai orosz ügynökhálózatot (ennek ellenére SMS-ben továbbra is érkeztek fenyegető üzenetek Kárpátalján).
Arról, hogy a magyar és ukrán kormány rossz viszonya érezhető-e Kárpátalján, Viktor Mikita azt mondta: ez egyértelműen érződik.
Azt szeretnénk, ha az egész világ egységesen Moszkva ellen fordulna, de azt is megértjük, sok ország komolyan függ Oroszországtól, és elfogadjuk, hogy mindenki maga dönt arról, vásárol-e az agresszortól."
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
384
2 529
93
Ez volt már?
Ukrajna annyira jól áll emberanyagban, hogy tizenéveseket 3 nap 'kiképzés' után küldenek a frontra.
_123668951_bowenboys.jpg

Hát igen.Ez ugye milyen magasztos...vágóhidra mindenki az rendben van.De hogy az orosz milyen embertelenül( ???)bánik a katonáival az ugye skandallum.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 761
15 706
113

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 651
7 158
113
Mariupol 1 órával előrébb van, azaz ott 16:25 van.
Tudunk valamit? A 14 órás megadási feltételt elfogadták? Van új infó?
 
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem