[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Német újságíró meglepődött, hogy a helyiek csak az ukrán hadseregre panaszkodnak, az oroszra nem.

"Thomas Röper német újságíró, aki a nacionalisták alól felszabadított donbászi területeken járt, Melitopol és Volnovakha lakóinak az AFU-hoz és az orosz fegyveres erőkhöz való viszonyulásáról:
"Megkérdeztem az embereket az orosz és ukrán katonák viselkedéséről, és meglepődtem, hogy csak az ukránok fosztogattak, különösen a visszavonulás előtt...
Mindenki rámutatott, hogy az oroszok helyesen viselkednek, segíteni próbálnak, sőt, ha lehet, még a gyógyszereket is megosztják. Az orosz katonákra nem érkezett konkrét panasz. De az ukránokról - igen, hogy lőttek a civilekre, fosztogattak és így tovább.
Legalább néhány panaszt vártam az oroszokkal kapcsolatban, de tévedtem. Csodálatos! Még Volnovakhában is, amely kisebb város, mint Mariupol, és szintén teljesen elpusztult. Az onnan való visszavonuláskor az ukrán fegyveres erők szándékosan tankokkal lőtték a kórházat."
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 090
10 278
113
Az európaiak nem törődnek Ukrajnával: az OBI visszatér Oroszországba

A német építőipari hipermarketek hálózata Az OBI újraindul Oroszországban. Már április 27-én több moszkvai hipermarket is megnyitja kapuit, a májusi ünnepek vége előtt pedig a tervek szerint a lánc összes hipermarketjét elindítják – áll a cég hivatalos közleményében.
@RVvoenkor
Business as usuall
 
W

Wilson

Guest
Az orosz védelmi minisztérium felhívta a figyelmet a brit védelmi főnök helyettesének, James Hippynek arra a kijelentésére, hogy "nem feltétlenül jelentene problémát", ha az Egyesült Királyság által Kijevnek biztosított fegyvereket orosz területen lévő célpontok elleni támadásra használnák.

❗️ Hangsúlyozzuk, hogy London közvetlen provokációja a kijevi rezsim részéről ilyen akciókra, ha megkísérelné, azonnal arányos válaszlépésünkhöz vezetne.

◽️ Amint arra figyelmeztettünk, az orosz fegyveres erők éjjel-nappal készenlétben állnak, hogy megtorló csapásokat mérjenek nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel a kijevi döntéshozó központok ellen.

◽️ A kijevi ukrán döntéshozó központokban dolgozó tanácsadók, akik egy nyugati ország állampolgárai, "nem feltétlenül jelentenek majd problémát" Oroszország megtorló döntésében.

 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
Olasz vélemény:
https://www.maurizioblondet.it/67589-2/

Csak az elejét fordítottam le, de érdemes elolvasni az egészet:

Kijevi kegyetlenkedések

Kim Nikolajev régió kormányzója és Natalja Vlaszenko újságíró az "Ukrajna 24" összukrán televíziós csatorna adásában az ukrán disszidensek meggyilkolására szólított fel.
Beszéltek egy titkos hírszerző szolgálat létezéséről, amely a közösségi hálózatokon követi a másként gondolkodókat, majd bírósági eljárás és vizsgálat nélkül kivégzi őket... Kiderült, hogy a Zelenszkij-rezsim terrorizmussal foglalkozik, és hogy a média a ruandai "Ezer hegy rádió" analógjává vált, amely a nem ukránok elleni megtorlásra szólít fel...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazta meg országa Oroszország elleni háborúját, mint magáért a demokráciáért folytatott harcot. Március 16-án az amerikai kongresszus előtt tartott, gondosan megkoreografált beszédében Zelenszkij kijelentette: "Ebben a pillanatban országunk sorsa eldőlt. Népünk sorsa, hogy az ukránok szabadok lesznek-e, képesek lesznek-e megőrizni a demokráciájukat.

A nyugati média azonban elfordította a fejét, miközben Zelenszkij és kormányának vezető tisztviselői az Oroszországgal való együttműködéssel vádolt helyi ukrán törvényhozók elrablását, kínzását és meggyilkolását szentesítették. A háború kitörése óta több polgármestert és más ukrán tisztviselőt öltek meg, sokakat állítólag ukrán állami ügynökök, miután de-eszkalációs tárgyalásokat folytattak Oroszországgal.

"Egy árulóval kevesebb van Ukrajnában" - mondta Anton Gerascsenko belügyminisztériumi tanácsadó az Oroszországgal való együttműködéssel vádolt ukrán polgármester meggyilkolása kapcsán.

Zelenszkij, mint tudjuk (vagy tudni kellene), kihasználta a háborús légkört arra, hogy betiltson számos ellenzéki pártot, és elrendelte fő riválisai letartóztatását. Az ő önkényuralmi rendeleteivel számos emberi jogi aktivistát, kommunista és baloldali szervezőt, újságírót és kormánytisztviselőt eltüntettek, megkínoztak, sőt meg is gyilkoltak, akiket "oroszbarát" szimpátiával vádoltak.

Az ukrán SBU biztonsági szolgálatok a hivatalosan jóváhagyott elnyomó kampány végrehajtó karjaként szolgáltak. A CIA kiképzésével és az állam által támogatott ukrán neonáci félkatonai erőkkel való szoros együttműködéssel az SBU az elmúlt hetekben politikai másként gondolkodókkal töltötte meg kínzókamráinak hatalmas szigetvilágát.

A háborút színházként használja a politikai riválisok, másként gondolkodók és kritikusoktól való véres megtisztításra. "A háborút arra használják, hogy elrabolják, bebörtönözzék, sőt megöljék a kormányt kritizáló ellenzéki képviselőket" - nyilatkozta
baloldali aktivista, akit idén áprilisban az ukrán biztonsági szolgálatok megvertek és zaklattak. "Mindannyiunknak féltenünk kell a szabadságunkat és az életünket."
A harctéren eközben az ukrán hadsereg számos atrocitást követett el a fogságba esett orosz katonákkal szemben - kasztrálás, ujjlevágás, torokvágás -, és büszkén mutogatta szadista tetteit a közösségi médiában. Ismét úgy tűnik, hogy az atrocitások elkövetői megkapták az ukrán vezetés jóváhagyását.

Kínzások és erőszakos eltűnések "általános gyakorlat" az ukrán SBU-nál

Amióta az Egyesült Államok által támogatott rezsim a 2013-14-es Euromajdan rendszerváltási művelet után átvette a hatalmat Kijevben, az ukrán kormány országszerte tisztogatást hajtott végre az oroszbarátnak vagy nem eléggé nacionalistának tartott politikai elemek ellen. Az ukrán parlament által elfogadott "dekommunizációs" törvények tovább könnyítették a baloldali elemek üldözését és az aktivisták politikai beszédért való felelősségre vonását.

A Maidan utáni rezsim üldözése az ország keleti részén az oroszbarát szeparatistákkal kötött békemegállapodást támogató polgártársaira, az ukrán hadsereg által elkövetett emberi jogi jogsértések dokumentálóira és a kommunista szervezetek tagjaira összpontosított. A másként gondolkodó elemeket folyamatosan fenyegette az ultranacionalista erőszak, a bebörtönzés, sőt a gyilkosság veszélye.
A nyugatbarát megfigyelők, köztük az ENSZ Főbiztosának Hivatala (UN OHCR) és a Human Rights Watch azzal vádolták az SBU-t, hogy rendszeresen és büntetlenül kínozza az ukrán politikai ellenzékieket és másként gondolkodókat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 2016-ban megállapította: "Az önkényes fogva tartás, az erőszakos eltűnések, a kínzás és az ilyen konfliktusokkal kapcsolatos fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmód az SBU általános gyakorlata volt... Egy volt SBU-tiszt Harkivban kifejtette:" Az SBU számára a törvény gyakorlatilag nem létezik, mivel minden illegális dolgot az állam szükségességére hivatkozva lehet minősíteni vagy megmagyarázni".

Jevhen Karas, a hírhedt C14 neonáci egység alapítója részletesen leírta, hogy bandája és más szélsőjobboldali csoportok milyen szoros kapcsolatban álltak az SBU-val. Az SBU "nemcsak minket tájékoztat, hanem az Azovot, a Jobbszektort és így tovább" - büszkélkedett Karas egy 2017-es interjúban.

Kijev hivatalosan jóváhagyta az Oroszországgal tárgyaló ukrán polgármesterek meggyilkolását

Amióta Oroszország megkezdte katonai műveletét Ukrajnán belül, az SBU levadászta azokat a helyi tisztviselőket, akik úgy döntöttek, hogy elfogadják az Oroszországtól érkező humanitárius szállítmányokat, vagy tárgyaltak az orosz erőkkel a civilek evakuálására szolgáló folyosók kialakításáról.

Március 1-jén például Volodimir Sztrokot, a Luganszk ukrán ellenőrzés alatt álló részén fekvő Kreminna város polgármesterét katonai egyenruhás férfiak elrabolták, és feleségének elmondása szerint szíven lőtték.

Március 3-án képek jelentek meg Strok láthatóan megkínzott testéről. Egy nappal a meggyilkolása előtt Sztrugackij állítólag arra biztatta ukrán kollégáit, hogy tárgyaljanak az oroszbarát tisztségviselőkkel.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 996
41 570
113
Európát "ismeretlen" tankerek segítségével rakják meg orosz olajjal, mivel a The Wall Street Journal utoljára
arról ír, hogy áprilisban az Oroszországból Európába irányuló kőolaj-ellátás napi 1,3 millió hordóról 1,6 millióra nőtt. Az orosz tankerek elhagyják Ustot -Luga és Primorszk, határozott végcél nélkül, ismeretlen irányban. Útközben a hajók más tankerekkel találkoznak, olajat szállítanak nekik, amit felhígítanak a már szállítottal.

Tehát formálisan Európa megveszi "a lett keveréket".

Nos, felajánljuk, hogy hallgassunk új történeteket "az orosz olaj- és gázexport elleni új intézkedéscsomagok küszöbön álló elfogadásáról".

@OpenUkraine
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 855
113
‼️ Több mint 100 páncélozott jármű: felvételek egy elhagyatott ukrán katonai felszerelés raktárról és javítóbázisról.

Az AFU által a visszavonulás során elhagyott páncélozott járművek több mint 100 darabja a megsemmisített katonai egység területén volt. Ezek közé tartozott Tunguska, Shilka és a radarállomások.
/RT/
t.me/RVvoenkor

https://t.me/RVvoenkor/9643
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 996
41 570
113
‼️ Több mint 100 páncélozott jármű: felvételek egy elhagyatott ukrán katonai felszerelés raktárról és javítóbázisról.

Az AFU által a visszavonulás során elhagyott páncélozott járművek több mint 100 darabja a megsemmisített katonai egység területén volt. Ezek közé tartozott Tunguska, Shilka és a radarállomások.
/RT/
t.me/RVvoenkor

https://t.me/RVvoenkor/9643
Javító műhely.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 996
41 570
113
Jó hírek a frontról: az ellenség továbbra is tömegesen adja meg magát és kerül fogságba.

Ez a front különböző részein történik. Így ma Yampol közelében fogságba esett az AFU egy 79 fős SShB csoportja. Fogságba esett, de életben van.

@mig41
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 996
41 570
113
Borrell szerint az EU-nak és Oroszországnak át kell szerveznie kapcsolatait és meg kell állapodnia a biztonsági garanciákban , de a folyamat hosszú és nehéz lesz, de

mi a helyzet a konfliktus megoldásával a csatatéren?

@OpenUkraine

Itt már másképp írják.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and paul64

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 996
41 570
113
Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

▪️ Az éjszaka folyamán az orosz légierő nagy pontosságú légiharc-rakétái négy katonai célpontot találtak el. Beleértve × két terület koncentrációja az ellenséges munkaerő és a katonai felszerelés, valamint rajongója két lőszerraktár × a körzetek Kurulka és Novaya Dmitrovka Harkiv régióban.

▪️A hadműveleti-taktikai és katonai repülés 87 ukrán katonai létesítményt ért csapást. Köztük: 79 az ukrán munkaerő és katonai felszerelés koncentrációjának területei. A Donyecki Népköztársaság Rajongója településén mintegy 500 ellenséges személyt, 59 páncélozott járművet, tüzérségi eszközöket és járműveket, valamint a donyecki nacionalista formáció több mint 60 fegyveresét semmisítették meg.

Ezenkívül két Buk-M1 és Wasp AKM föld-levegő rakétarendszer indítóállványát semmisítették meg Veszjolojé és Priszib térségében. Ezenkívül két lőszerraktárat is megsemmisítettek Novoselovka és Szlovjanszk rajongója területén.

▪️A rakétacsapatok és a tüzérség a nap folyamán 1299 tüzelési feladatot hajtott végre. 37 parancsnoki állást, 114 ukrán erődítményt, 983 ember- és haditechnikai koncentrációs területet, 139 ukrán tüzérségi állást és 21 lőszerraktárt értek el.

▪️Barvenkovo közelében megsemmisítettek 2 ukrán S-300-as föld-levegő rakétarendszert és egy taktikai taktikai S-300-as rakétaindító rendszert is.

Az orosz légvédelmi erők 13 ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Novij Mir, Ocsertino Mirne, Donyeck, Novoljubovka, Balakleja és Kozacsaja Lopan településeknél.

▪️Az ukrán Buk-M1 föld-levegő rakétarendszer két ukrán Tochka-U rakétát lőtt le a Zaporizzsjai területen lévő Tokmak és a Harkivi területen lévő Szvatovo települések felett.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 583 pilóta nélküli légi járművet, 269 föld-levegő rakétarendszert, 2576 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 287 többszörös rakétavetőt, 1111 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2392 darab különleges katonai járművet semmisítettek meg.
t.me/rusvesnasu