[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
⚡EXKLUZÍV⚡Sparta megsemmisíti az AFU 25. dandárját⚡

Az Ukrán Fegyveres Erők 25. dandárjának ellensége nem fog egy helyben ülni Avdijivka közelében.

A WarGonzo projekt exkluzív légi felvételeket szerzett tüzéreinkről, amint Avdejevka közelében megsemmisítik az egyik ukrán nacionalista egységet.

Az UAV felvételei a D-30-as haubicst mutatják, amint az ellenséges erődítmények ellen dolgozik.

WarGonzo

https://vk.com/wall-148321046_81603
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 096
113
Az a baj, hogy amit írtál az egy, a saját kontextusából kiragadott részlet... Leírtam, mit miért csinálok, és hol fűtöök, meg hol csinálok csak hőntartást, fagymentesítést... Egyébként a mai helyzet szerint a legkisebb hőfok nálam (8-kor) a 17 C fok, így már a hálóban sem fűtök csak a dolgozóban. A pontosság kedvéért... Egyébiránt mindenki azt csinál, amit akar és tud... Csak kezeljetek mindent a saját kontextusában... Nem a nevetség tárgyává kell egymást tenni, hanem megérteni... Azt hiszem sokaknak lefagyna a mosoly a szájáról, ha tudnák, valóban milyen körülmények között élek...
Hidd el senki nem kiváncsi rá.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113

Arestovich: Oroszországgal biztosan nem lesz békeszerződés​

2022. 05. 03. 09:15

Alekszej Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy szó sincs békeszerződés megkötéséről Oroszországgal.

Hangsúlyozta, támogatja Ukrajna katonai képviselőinek korábbi kijelentéseit, miszerint csak Oroszország "teljes kapitulációja" felel meg a térnek.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1704825-ukraina_dogovor_rossija/
Persze, mert diktátum lesz.
 
W

Wilson

Guest
Akkor sem hamvadna el, ha taktikai nukit vetne be Ukrajnában, senki nem merne reagálni erre. Én meg hagyományos robbanófejről beszéltem. (New York egy példa volt a pusztító képességre.) Értelemszerűen Ukrajnát támadná a rakétákkal.
És szerinted, hogyan értékelné az USA az orosz ballisztikus rakéták indítását az USA irányába? Segítek azonnali válasz csapást indítanának Oroszország irányába atom rakétákkal, mivel fogalmuk sem lenne, hogy azokon az orosz rakétákon hagyományos robbanófejek vannak.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
A védelmi minisztérium először mutatja be a Szu-24M csapásmérését rendkívül alacsony magasságban
Le akarják selejtezni ezeket a masinákat, azért reptetik őket olyan alacsonyan, hogy az ukrik le tudják őket szedni?
A pilóta sem nagyon tud elmenekülni, ha ilyen kis magasságon találat éri, még ha katapultál is az ellenség nagy eséllyel elfogja.
Harci drónokat miért nem használják gyakrabban?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
Ruben Gisbert spanyol újságíró: "Minden, amit Zelensky mondott, hazugságnak bizonyult"!
Az újságíró különösen azt erősítette meg, hogy az ukrán csapatok nyolc éve szisztematikusan bombázzák Donbász városait. És hogy az ukrán neonácik valóban civileket használnak emberi pajzsként, amikor nem hagyják el Mariupolt. Gisbert tudja ezt, mert személyesen járt Zaitsevóban, Gorlovkában és más donbászi városokban, és kommunikált a helyiekkel.
„Minden, amit Zelenszkij úr mondott, hazugságnak bizonyult. Az atomerőmű orosz bombázása hazugság volt. "Az is hazugság, hogy az oroszok lőtték a civileket, és nem akartak humanitárius folyosókat nyitni" - mondta Ruben.
Az újságíró azt is elmondta, hogy a Buchával való sztori nagyon hasonlít egy hazugságra. Nem tudja, ki ölte meg az embereket, de nincs kétsége afelől, hogy az ukrán hatóságok hazudtak, amikor azt állították, hogy ezeket a holttesteket az utcán találták, ahogy a videó is mutatja. A holttesteket minden bizonnyal egyik helyről a másikra szállították. Ezenkívül gyanús az a tény, hogy a "The New York Times" kapott egy videót "bizonyítékokkal" az Egyesült Államok kormányától.
Gisbert hangsúlyozta, hogy ebben az esetben az Egyesült Államok és Ukrajna a régi séma szerint jár el.
Hiszen pontosan ugyanez történt az amerikai iraki invázió előtt is. Annak idején Amerika sokkolta a világot az iraki úton lévő holttestekről készült műholdfelvételekkel. A spanyol azt is hozzátette, hogy paradox helyzet áll elő. Az egész világ azzal vádolja Oroszországot, hogy Buchaban "embereket ölt meg", ugyanakkor Oroszországon kívül senki sem erőlteti, hogy a helyzetet kivizsgálják és az elkövetőket bíróság elé állítsák!

https://cz24.news/spanielsky-novinar-vsetko-co-povedal-zelenskij-sa-ukazalo-ze-je-loz/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Hagyjuk a szokásos félrebeszélést. Mit akarsz azon kimagyarázni,hogy nem használják ki a tűzerőt? Nem a klasszikus doktrína szerint tolják a bulit,mert nem akarnak lerombolni mindent. A haladásukat semmiképpen nem gátolná az,ha porrá lőnek mindent,mert az ellenállás olyan mértékűre csökkenne,pont a méterenként csapások miatt,hogy semmiben nem akadályozná őket,mert a jelenleg bevetett gyalogság 10%-a elég lenne a maradék felszámolásához. Ne akarj mindent megmagyarázni,mert értelmetlen.
Fogjuk ezt még látni. Ha behúzták ami kell nekik, a maradék, amivel alkudozni fognak, ott már mindegy lesz. Ott gyorsabban fognak haladni.
 
W

Wilson

Guest
Ukrajna egy normális EU esetén sosem lehetne az USA valid érdekszférája. Az EU-nak kellett volna Ukrajna státuszát leboltolni az oroszokkal, egy amerikaiknak szóló beintés (nem karlengetésre gondolok) kíséretében.

Putyin azt teszi erővel, amit az EU képtelen volt ésszel. Ha szerencsénk van, és az EU a háború láttán valami csoda folytán az eddigiekhez képest lényegesen normálisabb irányt vesz, február 24-ét ünnepnappá kell nyilvánítani az EU-ban, és minden évben meghívni az orosz vezetést, hogy együtt ünnepeljünk.

Szerintem az EU állampolgáraként Ukrajnát az USA érdekszférájának tekinteni nagyon hasonlít a hazaáruláshoz.
Csak tudod vannak erőviszonyok katonai és gazdasági téren is lehet persze keménykedni de ha nincs mögötte erő akkor nem ér semmit.Az oroszok pedig semmit sem tudnak elérni ezzel a háborúval sőt pontosan azt éri el vele Putyin amitől a legjobban tartott és melyek miatt elvileg elindította ezt a háborút.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
A védelmi minisztérium először mutatja be a Szu-24M csapásmérését rendkívül alacsony magasságban
Le akarják selejtezni ezeket a masinákat, azért reptetik őket olyan alacsonyan, hogy az ukrik le tudják őket szedni?
A pilóta sem nagyon tud elmenekülni, ha ilyen kis magasságon találat éri, még ha katapultál is az ellenség nagy eséllyel elfogja.
Harci drónokat miért nem használják gyakrabban?
Ez már bevált. Tele vannak ilyenekkel, ehhez van cuccos, stb.
 

JTDP

Well-Known Member
2010. december 17.
61
378
53

Arestovich: Oroszországgal biztosan nem lesz békeszerződés​

2022. 05. 03. 09:15

Alekszej Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy szó sincs békeszerződés megkötéséről Oroszországgal.

Hangsúlyozta, támogatja Ukrajna katonai képviselőinek korábbi kijelentéseit, miszerint csak Oroszország "teljes kapitulációja" felel meg a térnek.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1704825-ukraina_dogovor_rossija/

Na, jó hír. Akkor csak lesz magyar-orosz határ. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Taktikai nukiban én sem hiszek, de a Satan 1-2 elszabadulhat egy hagyományos robbanófejjel.
Az áltlad említett rakétában, ahogy az utódjának szánt Szarmat rakétában is kb 10 tonna hagyományos harci résznek lenne hely, de ez csak egy elvi opció.
Pont, hogy a rakétafegyver interkontinentális jellege miatt nincs semmi értelme egy 10 tonnás harci résszel egy New Yor méretű várost eltalálni, miközben maga a rakáta több ezer nukleáris robbanófej indítását provokálná ki a MAD szerint.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ezt szerintem át kéne gondolni, pár (mondjuk) száz tonna robbanóanyag NY ellen nem túl sok és akkor ráment Satan készlet, melyről nem tudják, hogy nem nukleáris töltetűek, szóval elvileg ment a válaszcsapás is...
Neked is elismétlem, New York területi méretre volt egy példa, ebből kifolyólag nincs értelme válaszlépéseken vitázni.
És szerinted, hogyan értékelné az USA az orosz ballisztikus rakéták indítását az USA irányába? Segítek azonnali válasz csapást indítanának Oroszország irányába atom rakétákkal, mivel fogalmuk sem lenne, hogy azokon az orosz rakétákon hagyományos robbanófejek vannak.
Wilson, rajtad nem lepődök meg. Milyen USA irány? Olvasd el mit írtam. Még mindig Ukrajna lenne a cél, kár volt a méretre példát felhoznom :)
 
W

Wilson

Guest
A védelmi minisztérium először mutatja be a Szu-24M csapásmérését rendkívül alacsony magasságban
Le akarják selejtezni ezeket a masinákat, azért reptetik őket olyan alacsonyan, hogy az ukrik le tudják őket szedni?
A pilóta sem nagyon tud elmenekülni, ha ilyen kis magasságon találat éri, még ha katapultál is az ellenség nagy eséllyel elfogja.
Harci drónokat miért nem használják gyakrabban?
Mert a harci drónok nincsenek rendszeresítve megfelelő számban, a drónok tekintetében lemaradt Oroszország és csak az utóbbi időben tettek erőfeszítéseket ezen hátrány csökkentésére.

A Szu-24-t és a Szu-34-t azért reptetik az ukrán Manpads-k hatótávolsága belül mert csak nagyon kevés precíziós lőszerrel rendelkeznek és így kénytelenek buta bombákat használni az orosz szárazföldi haderő offenzívájának támogatására.
 
  • Imádom
  • Vicces
Reactions: Roni and dragonman

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az áltlad említett rakátában, ahogy az utúdjának szánt Szarmat rakátában is kb 10 tonna hagyományos harci résznek lenne hely, de ez csak egy elvi opció.
Pont, hogy a rakétafegyver interkontinentális jellege miatt nincs semmi értelme egy 10 tonnás harci résszel egy New Yor méretű várost eltalálni, miközben maga a rakáta több ezer nukleáris robbanófej indítását provokálná ki a MAD szerint.
A harmadik emberke aki megállapította, hogy nem lenne értelme New-York-ot támadni az orosznak, nos én sem tettem, csak a méretre adtam példát, Továbbra is Ukrajna lenne a cél. A példa meg egy Youtube videóból származik, ahol a satanokat elemezgették, hogy mivel lehetne felszerelni, egy nem-nukleáris csapás esetére.
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Ukrajna németországi nagykövete "sértett májashurkának" nevezte Scholzot
Azér ez nem sámli, a pofátlanságnak nincs határa az ukriknál, mondjuk tőlem hívhatják akár szarkolbásznak is azt a takonypócot.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Csak tudod vannak erőviszonyok katonai és gazdasági téren is lehet persze keménykedni de ha nincs mögötte erő akkor nem ér semmit.Az oroszok pedig semmit sem tudnak elérni ezzel a háborúval sőt pontosan azt éri el vele Putyin amitől a legjobban tartott és melyek miatt elvileg elindította ezt a háborút.
Az EU szakemberei tudtak az orosz fegyverkezésről. Azt is tudniuk kellett volna, hogy ha a szomszéd fegyverkezik, akkor valószínűleg akar valamit, és erre érdemes reagálni (nem nyilatkozatokkal). Szerintem tudták, csak nem volt szabad kimondaniuk, mert azzal aláásták volna az EU USA-csicska szerepét, és megkérdőjeleződött volna a NATO akkori (és jelenlegi) formájának létjogosultsága.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Mert a harci drónok nincsenek rendszeresítve megfelelő számban, a drónok tekintetében lemaradt Oroszország és csak az utóbbi időben tettek erőfeszítéseket ezen hátrány csökkentésére.

A Szu-24-t és a Szu-34-t azért reptetik az ukrán Manpads-k hatótávolsága belül mert csak nagyon kevés precíziós lőszerrel rendelkeznek és így kénytelenek buta bombákat használni az orosz szárazföldi haderő offenzívájának támogatására.
.
.
"Mert a harci drónok nincsenek rendszeresítve megfelelő számban, a drónok tekintetében lemaradt Oroszország"
.
Ez összefugghet azzal, hogy az elektronika, szamitastechnika vonalon "hagyomanyosan" le vannak maradva. A jatekdronnal komolyabb dolgoknal pedig azert az elektronikae, es a fejlett softwareeke a föszerep.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 096
113
Milyen félremagyarázás? Jól láthatóan fogalmad sincs a jelenlegi orosz haderőről a hagyományos orosz/szovjet doktrinákról az ebből következő szervezeti felépítésről és az orosz légierő felszerelésbeli problémáiról amelyek akadályozzák az orosz csapatok hatékony támogatását ebben a most zajló donbaszi offenzívában is.

És verd ki a fejemből azt a hülyeséget , hogy ez az orosz haderő képes méterenként tűzcsapasokat mérni a donbaszi fronton.Legalább utána nézhetnél a dolgoknak mielőtt nagy hangon elkezded osztani az észt.
Tényleg a szánalmas kategória,amit művelsz. A jelenlegi orosz haderő tüzérségének a töredéke vereti az ukrán állásokat. A főnökség prémiumot fizet minden egyes baklövésedért? Az,hogy nagy körítéssel leírsz valamit,ugyanolyan értelmetlen,és fals,mintha pár szóban írnád le. A dagályos stílus,és a beszúrt szakmai kifejezések idézése ellenére,világít az erölködés,a görcsös ellent mondási kényszer.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
Csak tudod vannak erőviszonyok katonai és gazdasági téren is lehet persze keménykedni de ha nincs mögötte erő akkor nem ér semmit.Az oroszok pedig semmit sem tudnak elérni ezzel a háborúval sőt pontosan azt éri el vele Putyin amitől a legjobban tartott és melyek miatt elvileg elindította ezt a háborút.

Az mindenképp bekövetkezett volna, csak gleccsersebességgel folyt a dolog a mostani helyzethez képest, de az amerikai és német kormányváltás elkerülhetetlenné tette volna mindenképp a felgyorsulását.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
.
.
"Mert a harci drónok nincsenek rendszeresítve megfelelő számban, a drónok tekintetében lemaradt Oroszország"
.
Ez összefugghet azzal, hogy az elektronika, szamitastechnika vonalon "hagyomanyosan" le vannak maradva. A jatekdronnal komolyabb dolgoknal pedig azert az elektronikae, es a fejlett softwareeke a föszerep.

Még Irán is képes drónokat gyártani, persze kérdés milyen mennyiségben. Az elektronikát pedig azt hiszem nem nehéz kitalálni, honnan szerezhetik. Chipgyáraik nincsenek...