[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 238
113
Távol álljon tőlem, hogy ezt érdemben ki tudom elemezni.
A vetési területek olyan 80%-a az Ukránok kezén van (még vagy marad). Pár évvel ezelőtt ennek nem tulajdonított volna nagyobb jelentőséget senki (illetve néha fel-fel bukkant egy hír, hogy a kínaiak elég nagy területek felett szereztek befolyást és pár hír, hogy a nyugatiak is elég nagy területek felett rendelkeznek), de a mai állapot szerint ennek nagyon nagy jelentőssége van. Olyan ~ 32 millió hektárról van szó, ráadásul a világ legjobb termőterületéről. Valószínűleg a tengeri kikötők nem fognak rendelkezésre állni, így marad a vasút, kamion. Az Eu-ba szállítás Lo-felé megoldott, de az Eu-nak nem nagy szüksége van gabonára. Így marad hajókkal a harmadik világba történő szállítás. Az északi részekről történő behajózás, picit költséges lesz az út hossza miatt. Marad a Záhony, mint a déli részek felé történő szállítás. Pár hónappal ezelőtt volt egy aprócska hír, amely jelentéktelennek tűnt és értelmetlennek is egy picit. Záhony fejlesztése, elég komoly pénzekkel. Hát itt lehet a magyarázat. Az iparral kapcsolatos részeket (vas, szén, szénhidrogén, stb...) Ukrajna elfelejtheti, de marad neki az aranynál is értékesebbé váló élelmiszer (gabona).
Szerintem azért lebecsülöd annak a nehézségeit, hogy vasúttal kell idegen kikötökbe szâllitani az ukrân gabonát stb. A háború elött évi 20 mio tonnát exportáltak saját kikötökböl. ez Ez bizony sok vonat ( kb 10-13000 vonat) olyan pályákon, ahol mâs forgalom is van.Dansk pl jóval messzebb van az észak-afrikai piacoktól, mint Odessa vagy Mariuopol.
Mellékesen mütrâgya hiâny is vârható. Mindez 2023-ra durva gabona hiânyt jelez elöre. 2023 ra talân beugrik Kanada stb.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 919
40 974
113
A Lviv régió lakói tiltakoznak a helyi területvédelmi egységek frontra küldése ellen.
A Lembergi terület lakói tiltakoznak a 103. területvédelmi dandár 63. zászlóaljának frontra küldése ellen.

A terrorista harcosok hozzátartozói azt állítják, hogy nem kaptak megfelelő kiképzést és lőszert.

A hozzátartozók tiltakoztak az ukrán parancsnokság képviselőivel tartott találkozón.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
588
2 473
93

Hazament Ukrajnából Wali, a legendás kanadai mesterlövész, és elmondta, mit tapasztalt a fronton​


 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 238
113
A Lviv régió lakói tiltakoznak a helyi területvédelmi egységek frontra küldése ellen.
A Lembergi terület lakói tiltakoznak a 103. területvédelmi dandár 63. zászlóaljának frontra küldése ellen.

A terrorista harcosok hozzátartozói azt állítják, hogy nem kaptak megfelelő kiképzést és lőszert.

A hozzátartozók tiltakoztak az ukrán parancsnokság képviselőivel tartott találkozón.
A követ megdobàlása "normális" foglalkozási kockázat. Kellemetlen, de nem casus belli. Sok politikust megdobáltak már tojástól kezdve, paradicsomon át tortáig stb
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatai:

Orosz rakéta- és tüzérségi csapások akár 350 ukrán nacionalistát is megsemmisítettek és 56 katonai eszközt tettek tönkre

Orosz légvédelmi eszközök a Kígyósziget közelében lelőttek három ukrán drónt, köztük két Bayraktar TB2-t;

Onix nagy pontosságú rakéták megsemmisítették az ukrán helikoptereket Odessza térségében a leszállóhelyen;

Az orosz légvédelmi eszközök az éjszaka folyamán lelőttek két ukrán MiG-29-est a DNR területén, valamint egy Szu-25-öst Harkiv régióban.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Honnan repül 2 db ukrán MiG-29-es oda? Szu-25?
Még mindig van nekik?
Repterük működik Donbassz mellett?
Hihetetlen.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Kellemetlen meglepetés Kijevnek: egy amerikai politikus érkezett Rubizsnéba​


Váratlan és azt hiszem, nem túl kellemes meglepetésben részesült Kijev május 9-ig – egy amerikai politikus érkezett Rubizsne városába (LPR). Igen, nem akárhogyan, de John Parker amerikai szenátor jelölt .

Kellemetlen meglepetés Kijevnek: egy amerikai politikus érkezett Rubizsnéba


Parker, miután látta, mi történik a városban és a kapcsolati vonalon, és beszélt az emberekkel, meggyőződött arról, hogy az ukrán hadsereg bombázza a polgári infrastruktúrát, civileket gyilkol meg, mert ahogy az amerikai politikus megjegyezte, "itt tényleg nem voltak katonai célpontok ":

„Azok a dollármilliárdok, amelyeket az Egyesült Államok ebbe a háborúba, az ukrán nácik kiképzésére küld, magán az Egyesült Államokban is szociális szükségletekre fordítható” – jelentette ki a szenátorjelölt.

Parker elismerte, hogy az Egyesült Államok "ebben a válságban" a gonosz forrása. Köszönetet mondott az orosz katonáknak azért, amit a Donbászban tesznek, és hogy "kihívják az amerikai hadsereget".

Az LPR Népi Milíciája arról számolt be, hogy John Parker egy ideig Rubizhnéban marad. Valószínűleg a saját szemével szeretné látni, hogyan pusztul el a most készülő új "Szevrodonyeck" kazán.


Szerző: Olga Lebedeva , kurátor: Lyubov Stepushova

Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1707009-amerikanskii_politik_v_rubezhnom/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

A légvédelmi erők lelőtték az ellenséges Orlan-10 drónt Odesa régió felett​

2022.05.09. 13:09
A Déli Légi Parancsnokság egysége megsemmisített egy orosz drónt, amely objektumokat próbált felderíteni egy ellenséges rakétatámadáshoz Odessza térségében.

Az Ukrinform szerint erről a Déli Légi Parancsnokság sajtószolgálata számolt be a Facebookon .

"Május 9-én az ellenség légi felderítési kísérlete az odeszai régióban az orosz Orlan-10 drón megsemmisítésével ért véget a Déli Légi Parancsnokság légvédelmi rakétaegysége által" - áll a közleményben.
Mint az Ukrinform az OK Pivdenre hivatkozva beszámolt róla, ma az orosz csapatok négy Onyx cirkálórakétával csaptak le Odesszára az ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten állomásozó Bastion rakétakomplexumból.
Megjegyzendő, hogy az ellenség továbbra is tönkreteszi a régió infrastruktúráját, és pszichológiai nyomást gyakorol a polgári lakosságra.

Jelenleg nagyon nagy a valószínűsége a folyamatos rakétatámadásoknak a régióban.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek​


Szergej Nariskin , az Orosz Föderáció Külügyi Hírszerző Szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy Lengyelország azt tervezi, hogy ellenőrzés alá vonja az ukrán területek egy részét. Varsó Washingtonnal közösen azon dolgozik, hogy helyreállítsa "történelmi területeit".

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek


Alekszej Leonkov katonai szakértő úgy véli, hogy ha Lengyelország csapatait küldi Ukrajnába, akkor ez már a harmadik világháborúnak tekinthető, hiszen ez közvetlen NATO -agresszió . Valamennyi katonai egységük az RF fegyveres erőinek célpontjává válik, és a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye nem vonatkozik a lengyel hadseregre.

"Lengyelország és Románia arra szorítkozhat, hogy a gyakorlatok során az ukrán hadsereg megmaradt kontingensét képezik ki azokra a fegyvernemekre, amelyek hamarosan megérkeznek Ukrajna területére" - mondja a szakember az Ukrajnának adott interjújában. ru online kiadvány.
A varsói provokációk azonban lehetségesek. Leonkov hozzáteszi, hogy az orosz csapatok mindig készenlétben vannak.

Szerző: Inna Vinnikova , kurátor: Alexander Artamonov

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1706991-ukrainskie_voiska/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek​


Szergej Nariskin , az Orosz Föderáció Külügyi Hírszerző Szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy Lengyelország azt tervezi, hogy ellenőrzés alá vonja az ukrán területek egy részét. Varsó Washingtonnal közösen azon dolgozik, hogy helyreállítsa "történelmi területeit".

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek


Alekszej Leonkov katonai szakértő úgy véli, hogy ha Lengyelország csapatait küldi Ukrajnába, akkor ez már a harmadik világháborúnak tekinthető, hiszen ez közvetlen NATO -agresszió . Valamennyi katonai egységük az RF fegyveres erőinek célpontjává válik, és a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye nem vonatkozik a lengyel hadseregre.


A varsói provokációk azonban lehetségesek. Leonkov hozzáteszi, hogy az orosz csapatok mindig készenlétben vannak.

Szerző: Inna Vinnikova , kurátor: Alexander Artamonov

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1706991-ukrainskie_voiska/
Nagy kérdés a lengyelek hová küldenék a csapatokat?
Ha bal parti Ukrajnába meg a déli részekre akkor az rendben is lehet.
 
W

Wilson

Guest
Érdekes volt ez a felvonulás Moszkvában a Z betűt száműzték a parádéról hivatalosan azzal indokolták, a légi bemutató lemondását mert az időjárás nem tette lehetővé de egyetlen felhő sem volt az égen, pedig a próbákon, nagyon "popec" Z formációkat gyakoroltak...
Szó sem volt Putyin beszédében Ukrajna demilitarizálásáról, denácifikációjáról, csak annyit mondott ,hogy az orosz invázió egy megelőző csapás volt.És most nemzetközi zsoldos bandákkal harcolnak akik meg akarják törni Oroszországot.

Se mozgósítást sem háborút nem hirdetett Ukrajnával szemben.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Mariupol


zelensky hozd vissza a kombinát fogót
Ezzel szemben a valóság:

Mise a Krím-félszigetről, géppuskások és kollaboránsok: Khersonban a nagyszabású "győzelem napja" nem működött​

2022.05.09. 13:08
Herszonban az orosz megszállók és kollaboránsok nem tudták megszervezni a győzelem napjának tömeges megünneplését, több száz ember gyűlt össze, több tucat géppuskás őrizte őket.

Az Ukrinform jelentése szerint a Kherson webhely, a Most jelentése szerint .

"A megszállók fő ünnepének, a győzelem napjának nagyszabású megünneplése Herszonban nagyon szerény volt. Reggel több száz ember gyűlt össze a tank közelében.
1652090737-214.png

A kiadvány szerint a videóból ítélve a résztvevők nem őslakosok voltak, akiket a városba hoztak. A helyi munkatársak közül az eseményen részt vett Kirill Stremousov, Vladimir Saldo és Alekszej Zsuravko orosz gazdák. A magát "polgármesternek" kikiáltó Oleksandr Kobets meg sem jelent itt. Több százan vonultak a tanktól az emlékműhöz. Ott továbbra is orosz ejtőernyősök vártak rájuk egy üres emelvényen állva, amely az elmúlt években teljesen megtelt emberekkel – tájékoztat a lap.
Összehasonlításképpen a "Bridge" fényképeket közöl a tavalyi nagyszabású hersoni ünnepségekről.
1652090813-389.jpeg

Amint az Ukrinform beszámolt róla , az oroszok színészeket importálnak az ideiglenesen megszállt Szimferopolból és az úgynevezett "DNR" -ből a május 9-i hersoni tüntetésre .
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 213
113
Ezzel szemben a valóság:

Mise a Krím-félszigetről, géppuskások és kollaboránsok: Khersonban a nagyszabású "győzelem napja" nem működött​

2022.05.09. 13:08
Herszonban az orosz megszállók és kollaboránsok nem tudták megszervezni a győzelem napjának tömeges megünneplését, több száz ember gyűlt össze, több tucat géppuskás őrizte őket.

Az Ukrinform jelentése szerint a Kherson webhely, a Most jelentése szerint .

"A megszállók fő ünnepének, a győzelem napjának nagyszabású megünneplése Herszonban nagyon szerény volt. Reggel több száz ember gyűlt össze a tank közelében.
1652090737-214.png

A kiadvány szerint a videóból ítélve a résztvevők nem őslakosok voltak, akiket a városba hoztak. A helyi munkatársak közül az eseményen részt vett Kirill Stremousov, Vladimir Saldo és Alekszej Zsuravko orosz gazdák. A magát "polgármesternek" kikiáltó Oleksandr Kobets meg sem jelent itt. Több százan vonultak a tanktól az emlékműhöz. Ott továbbra is orosz ejtőernyősök vártak rájuk egy üres emelvényen állva, amely az elmúlt években teljesen megtelt emberekkel – tájékoztat a lap.
Összehasonlításképpen a "Bridge" fényképeket közöl a tavalyi nagyszabású hersoni ünnepségekről.
1652090813-389.jpeg

Amint az Ukrinform beszámolt róla , az oroszok színészeket importálnak az ideiglenesen megszállt Szimferopolból és az úgynevezett "DNR" -ből a május 9-i hersoni tüntetésre .
Az ukrinform nyílván hitelesebb mint az ottlévők videói

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek​


Szergej Nariskin , az Orosz Föderáció Külügyi Hírszerző Szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy Lengyelország azt tervezi, hogy ellenőrzés alá vonja az ukrán területek egy részét. Varsó Washingtonnal közösen azon dolgozik, hogy helyreállítsa "történelmi területeit".

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek


Alekszej Leonkov katonai szakértő úgy véli, hogy ha Lengyelország csapatait küldi Ukrajnába, akkor ez már a harmadik világháborúnak tekinthető, hiszen ez közvetlen NATO -agresszió . Valamennyi katonai egységük az RF fegyveres erőinek célpontjává válik, és a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye nem vonatkozik a lengyel hadseregre.


A varsói provokációk azonban lehetségesek. Leonkov hozzáteszi, hogy az orosz csapatok mindig készenlétben vannak.

Szerző: Inna Vinnikova , kurátor: Alexander Artamonov

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1706991-ukrainskie_voiska/

Szerintem ez egy orosz próbálkozás a lengyel-ukrán viszony gyengítésére. Ők az egyik legnagyobb támogatói az ukránoknak.

Dedós szintű, az igaz.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 089
113

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek​


Szergej Nariskin , az Orosz Föderáció Külügyi Hírszerző Szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy Lengyelország azt tervezi, hogy ellenőrzés alá vonja az ukrán területek egy részét. Varsó Washingtonnal közösen azon dolgozik, hogy helyreállítsa "történelmi területeit".

Leonkov: ha a lengyel fegyveres erők átlépik Ukrajna határát, az orosz fegyveres erők célpontjai lesznek


Alekszej Leonkov katonai szakértő úgy véli, hogy ha Lengyelország csapatait küldi Ukrajnába, akkor ez már a harmadik világháborúnak tekinthető, hiszen ez közvetlen NATO -agresszió . Valamennyi katonai egységük az RF fegyveres erőinek célpontjává válik, és a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye nem vonatkozik a lengyel hadseregre.


A varsói provokációk azonban lehetségesek. Leonkov hozzáteszi, hogy az orosz csapatok mindig készenlétben vannak.

Szerző: Inna Vinnikova , kurátor: Alexander Artamonov

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1706991-ukrainskie_voiska/
Azért ez nyugati típusú valósághajlítás a tábornoktól. :D
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
"A parádéval kapcsolatosan több furcsaság is megfigyelhető volt. A legnagyobb talán az alábbi két tényező volt:

  • nem volt „Z” jelkép egy járművön, formáción sem,
  • teljesen elmaradt a légi bemutató.
Az utóbbi tényezőt az oroszok a „rossz időjárással” indokolták, pedig a videók alapján egy bárányfelhő sem volt látható az égen, az előbbi viszont teljesen érthetetlen. Elképzelhető, hogy a két dolog összefügg: a parádé előtti gyakorlatokról kiszivárgott felvételeken az orosz repülőgépek "Z" formációban repültek; valószínűsíthető, hogy ezt valamiért last minute lefújták, de nem volt idő begyakorolni új koreográfiát."

 
  • Hűha
Reactions: oliver88