[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 855
113
⚡️Putyin rendeletet ír alá az ukrajnai Zaporizzsja és Herszon régiók lakosai számára az orosz állampolgárság megszerzésének egyszerűsített eljárásáról.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 405
113
Ez csak az ejus újbeszédben energiatakarékosság ez már kőkemény energiaválság.

"Mert neki ez így jó." :)
Az ukrán miért európától követeli a teljes olaj és gázembargót? Ne szájkaratézzon zárja el magánál és akkor az eu-ba sem megy szinte semmi!

Ne légy naiv. Csak azt tudná, ami rajta megy keresztül, de ő is abból kap.

Putyler lehetőségeiről van szó. Arról beszéltünk, hogy mégsem olyan kafa a helyzete, ha nem meri maga elzárni az ellenség olaját.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 351
113
Hol vannak arról a bizonyítékok, hogy tömegesen semmisítik meg az oroszok az ukránoknak juttatott nyugati segélyt? :)
Mondjuk az, hogy nincs kepi bizonyitek szazszamra kilott nyugati technikarol, az nem eleg? A nyugati fegyverzet is csak fogyoaru, ha jelentos mennyisegben lenne a fronton, akkor jelentos mennyisegu kilott darabrol is lenne kepanyag.

Szerintem. Szlava hoholom!
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 405
113
Jaja így könnyen magyarázható spórolunk fura mód eddig a büdös életbe senkit se érdekelt mennyit mosok fűtök esetleg porszívózok ,most persze kibaszott nagy vigyorral nyár elején középső ujjunkkal Moszkva felé tartva hogy b@zd meg putyler nem kell tőled semmi ,de majd kövi tél felé vissza térhetünk erre a témára,szerinted most őszintén ha bejönne a totál csőd minden téren az Euba akkor putyin (elnyomott csikkfej)számára kb semmit nem fog jelenteni 30k halott meg pár száz kuka 72-es,mert nem úgy ismerjük.Nekem az a szerény véleményem hogy minden oda küldött nyugati fegyver egy újabb szög az Eu kopórsójába,de majd az idő eldönti ezeket a kérdéseket :D

Télen. Meglátjuk.
 

ikovics

Well-Known Member
2020. február 25.
70
335
53
A front másik oldalán meg lassan rendeződnek a dolgok.
Van áram benzin, élelem stb...
Rubelben kapják a kifizetéseket.
Most már az állampolgárságot is egyszerűbben.

Putyin rendeletet írt alá Herson és Zaporizhzhia régió megszállt részei állampolgárai orosz állampolgársághoz való felvételének egyszerűsítéséről

Putin signed a decree on simplification of admission of citizens of occupied parts of Kherson and Zaporizhzhia regions into Russian citizenship​


https://liveuamap.com/en/2022/25-may-putin-signed-a-decree-on-simplification-of-admission
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 540
8 861
113
Thierry Meyssan
"Az ukrajnai háború optikai csalódás. A NATO egységének látszata és az új csatlakozók általi megszilárdulása mögött több fontos szereplő próbál egyszerre mindenkinek megfelelni. A valóságban mindazok, akiket nem vakított el a saját propagandájuk, tudják, hogy a táboruk veszíteni fog, és már más csatatereken más ellenségeket készítenek elő."

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 028
83 168
113
https://news-front.info/2022/05/25/na-ukraine-nachinaetsja-deficit-soli-i-drugih-produktov-pitanija/

Só- és élelmiszerhiány Ukrajnában

Az ukránok kapkodva vásárolják fel a sót – április óta nem működik Európa legnagyobb nátrium-klorid kitermelésével foglalkozó vállalkozása, az Artyomszol (Szoledar, DNR). Ha a háború előtt egy csomag körülbelül 9,50 hrivnyába került, most az ára elérheti a 90 hrivnyát is. Az Artyomszol igazgatója, Viktor Jugyin elmondta, hogy most Ukrajnának kell importálnia sót. Ezt megelőzően az üzem termékeit Magyarországra, Lengyelországba, Grúziába, Moldovába, Azerbajdzsánba, Romániába és más országokba exportálták. Ukrajna már megkezdte a só importját Törökországból, ami kétszer olyan drágább, mint a háború előtt. A szezonális zöldségekkel is gondok vannak. A káposzta ára 50 hrivnya, a retek 40-45 hrivnya. Ennek oka az, hogy a termékek nagy részét korábban a most felszabadult területek szállították. Hamarosan hiánycikk lesz az édespaprika az országban - ennek a zöldségnek a 25 % -át a Herszoni területen termesztették magángazdaságokban. Egy csomag hajdina ára eléri a 70 hrivnyát, amelyet korábban Oroszországból importáltak. Ukrajna pedig a megszakadt vetési időszak miatt nem hozhatja forgalomba saját gabonáját. Általánosságban elmondható, hogy Ukrajnában az üzemanyaghiány, a harci cselekmények, az ellátási láncok és a vetési szezon megszakadása miatt az élelmiszerárak várhatóan akár 20 %-kal is emelkedhetnek. Emelkedhet az uborka, a paradicsom, az újburgonya ára. Mindez tovább destabilizálja az ország belpolitikai helyzetét, amit a hatalom agresszív propagandával fog fékezni. Jelentős győzelmek nélkül azonban nehezebb mindent megtenni. Ez újabb ok arra, hogy az ukrán fegyveres erők a közeljövőben legalább még egy ellentámadást próbáljanak megszervezni a médiahatás érdekében.
Megnéztem, hogy feb24 óta miket írtam a témában ...
Csak szólok, hogy ha sokáig húzzák, rövidre fogják zárni az oroszok. Emlékeztek mi volt 15ben? Amikor az ukránok katlanba kerültek és tulkép felörlődtek, imádkoztak, hogy a szakik megálljanak, és megálltak ...

Na most nem fog senki megállni.
Most is az ő sorsukat nézem, hogy olyat sose tapasztaljanak meg, pl szülő elvesztése barom politikusok miatt.

Már az is elgondolkodtató, hogy 4én váltás lehet. Ha mellé rakom a háborút, gazd válságot, na akkor lehet ez a történet durva és tűnik az jó ötletnek, hogy még időben mindent megtettem azért, hogy legyen jövőjük is, nem csak jelenük. Én májusra tippelem a totál elquródást uniós részről, két napja még júliusban reménykedtem, de egy nap alatt is sajnos sokat változnak a dolgok ...
Én ezt a helyzetet, ami az euban, natoban, Ukrajnában van úgy írnám le, mint amikor a Piszkos tizenkettőben a német tisztek hirtelen ötlettől vezérelve bezárkóznak a borospincébe, elreteszelik az ajtót, és roppant büszkék magukra, hogy kizarták az ellenséget. Itt tartanak most. Se külföldi média, kapják a segítséget papíron, szankciók, győzelmi jelentések, stb.

Igen ám, de a filmben is jöttek az amerikaiak, belocsolták a benzint, majd bevágták a kézigránátokat a szellőzőn, és akkor levegőbe repült az egész tákolmány.

Az amerikaiak elvesztettek pár embert, de a küldetést végrehajtották.

Most is ez van. A szankciók ugyanígy ki fogják csinálni az uniót és az usat. Persze az oroszoknak se fog jót tenni, de annyi a különbség a két tömb között, hogy az unió és usa papíron demokrácia, Oroszország viszont papíron nem, de ha arról van szó, hogy ki kell tartani, inkább fog egy szarrá drágult demokrácia lázadozni, mint egy erre évtizedeken át felkészített papíron nem demokrácia ...

Öntökönlövés tipikus esete, de ez majd akkor lesz egyértelmű, amint az oroszok elfoglalják amit el akartak foglalni ...
Tulkép. saját magukról beszélt. helyettesítsük be:

"Az ukrán állampolgárok gyűlölni fognak, amiért sok éven át következetesen hazudtam nekik. Amikor érezni fogják a hazugságaim következményeit, érezni a pénztárcájukkal, az egyre fogyatkozó lehetőségeikkel, az ukrán gyermekek ellopott jövőjével."
Nincs orosz média. Ami volt, azt is letiltották, így azt láttatnak veled, amit ők akarnak. Elesett x település. Képek bentről? Stb.

Fájdalmas lesz a kijózanodás, amint elkezd a másik oldal riportokat felpakolni donbasszi szinten ...
Az első nap írtam, hogy az ebben a "bután kivitelezett hadműveletben" a szép, hogy ha az ukrik nem akarják Kijevet elveszíteni, ill. a hadseregüket, ami beásta magát, akkor ki kell mozdulniuk. Hozzáteszem most, hogy ha ugye kimozdulnak, a fake dróntámadásos videók már nem lesznek elegek a végső győzelemhez ...
2014-15ben te is itt voltál. Szerinted miért ásták be magukat? A szakik ellen tökéletes védelem volt. Védelem. Itt most te kitörnél velük. A szakik ellen működhetne is. De ezek most nem csak a szakik. Le fogják őket mészárolni. A legrosszabb ami velük és velünk történhet, hogy a nato beavatkozik értük, nem pedig elfogadja, hogy vége ...
... nos, ez csak egyre rosszabb lesz. Szerintem Zt el fogják mozdítani amikor a donbasszi frontot áttörrik a ruszkik, és vsz még több irányból benyomulnak Ukrajnába. Addigra az EU kb taccson lesz árakban, élelmiszerben, és ha jó nagy hülyék, ruszki nyersanyagokban. Baszki, ez lehet, hogy véget ér nyár végére? :D
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 351
113
Szerintem a frissen alapult Herszoni és Zsaporozseji miliciák fegyverzetébe kerülnek, mivel ők még kétséges harcértékűek/hűségűek.
A végtelen T-72 készleteik mellett kétlem, hogy elsővonalas egységeknek vinnék.

Hát hova a bánatba mozgatnák őket máshova?

Azt én sem értem, hogy 72-ből tuti van még 1-2 ezer, hogy miért ezekkel jönnek elő?

az elofordulhat valoban, hogy a megszerzett terulet biztositasara hasznaljak fel, helyi miliciat fegyverzik fel vele, igy a potensebb technika ezzel nem lesz lekotve.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mondjuk az, hogy nincs kepi bizonyitek szazszamra kilott nyugati technikarol, az nem eleg? A nyugati fegyverzet is csak fogyoaru, ha jelentos mennyisegben lenne a fronton, akkor jelentos mennyisegu kilott darabrol is lenne kepanyag.

Szerintem. Szlava hoholom!

M777-esekről van jó pár drónfelvétel.
Kedvencem mikor menetoszlopot szétküldik tüzérséggel, rögtön az első lövedék telibe kúrja a legelső vontatott, mozgó löveget.
Aztán meg jön Roni és hőbörög, hogy az oroszoknak nincs precíziós csapásmérő képessége.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Megnéztem, hogy feb24 óta miket írtam a témában ...







... nos, ez csak egyre rosszabb lesz. Szerintem Zt el fogják mozdítani amikor a donbasszi frontot áttörrik a ruszkik, és vsz még több irányból benyomulnak Ukrajnába. Addigra az EU kb taccson lesz árakban, élelmiszerben, és ha jó nagy hülyék, ruszki nyersanyagokban. Baszki, ez lehet, hogy véget ér nyár végére? :D
"Több irányból bevonulnak..." Dehogy fognak bevonulni (többet)... Lemaradtál az invázió első szakaszáról vagy mi? :D Jók a vágyálmaid, habár eléggé szürreálisak. :D
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Megnéztem, hogy feb24 óta miket írtam a témában ...







... nos, ez csak egyre rosszabb lesz. Szerintem Zt el fogják mozdítani amikor a donbasszi frontot áttörrik a ruszkik, és vsz még több irányból benyomulnak Ukrajnába. Addigra az EU kb taccson lesz árakban, élelmiszerben, és ha jó nagy hülyék, ruszki nyersanyagokban. Baszki, ez lehet, hogy véget ér nyár végére? :D
Azért egyelőre még elég nagy az arc:

"Ukrajna a maga részéről azt tervezi, hogy mielőbb megnyeri az Oroszország elleni háborút, vannak azonban olyan kérdések, amelyekben hazánk soha nem fog kompromisszumot kötni – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdán egy lapinterjúban, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője a Daily Sabah című török lapnak nyilatkozva azt mondta, „vannak olyan elemek, amelyekben soha nem fogunk kompromisszumot kötni. Még ha a fél világ ránk támad és arra kényszerít, hogy engedményeket tegyünk, ezt nem fogjuk megtenni.” Kuleba külön kiemelte, hogy a következő kérdésekben Ukrajna soha nem fog kompromisszumot kötni: az ország területi integritása, az orosz megszállóknak teljesen el kell hagyniuk Ukrajna területét, Ukrajna saját maga határozza meg külpolitikáját, orosz beavatkozás nélkül."

Továbbá:

"Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólított minden államot, hogy utasítsa el Oroszország ajánlatait az Ukrajnából ellopott gabona megvásárlására. A tisztviselő Twitter-oldalán tett ki bejegyzést erről. „Az orosz bűnözők ellopják az ukrán gabonát, felrakodják azt a hajókra, átviszik a Boszporuszon és megpróbálják eladni külföldön. Felszólítok minden államot, hogy legyenek éberek, és tartózkodjanak minden ilyen ajánlattól. Ne vásároljanak lopott terméket. Ne váljanak bűnrészessé az orosz bűncselekményekben. A lopás soha senkinek nem hozott szerencsét” – olvasható a bejegyzésben."

https://politic.karpat.in.ua/?p=49475&lang=hu
https://politic.karpat.in.ua/?p=49451&lang=hu
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 886
27 525
113
"Gondoljatok bele,hogy milyen viszonyok uralkodhatnak abban az országban,ha a nép a megváltást egy huszadrangú szinészben látja,nem pedig az ukrán értelmiségben ?"
LOL!
Mert Oroszosságban a nép az értelmiségben látja a megváltást mi? :D Ja, nem, hanem az oligarchákban meg a birodalmi restaurátor ex-KGB-s Putyinban... :DDD Hány értelmiségi hagyta ott Oo. az elmúlt években? Na hagyjál békén... xd
Jogász, és mielőtt elnök lett, dolgozott a közigazgatásban, alpolgármesterséggel kezdve a ranglétrát, sőt tán már az egyetemen id dolgozott már Szobcsak mellett, mielőtt az polgi lett. Lavrov karrierdiplomata, Sojgunak sem kevés közig tapasztalata van.
Zelenszkij meg sosem dolgozott jogászként, semmi köze nem volt a közigazgatáshoz, és a kormányát a produkciós irodája embereivel töltötte fel.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Mert elfogult vagy.
Nézd, ugyanezen tények jelenthetnek mást is.
Lavrov azért kilincsel, miindenhol ahol fogadják, mert bajban vannak.
  • Elszigetelődik Oroszország, keresik a partnereket.
  • Ha beüt az embargó, nagyon kellenek az új gazdasági kapcsolatok. Új piacok kellenek nyersanyagnak, energiának. Ezekhez beruházások, kétoldalú szerződések kellenek, finanszírozási háttérrel. Az idő nagyon fog számítani, ha záródnak a csapok.

Ez a pánik jele.

Amúgy az erős rubelnek köszönhetően az orosz költségvetés bevétele kisebb, mint korábban. ;)
Legalább is kőolajból. Az viszont meghatározó a ruszkinak.

Igen, elfogult vagyok, de szerintem az eddigi írásaim alapján is egyértelműen lejöhetett: EU/NATO párti vagyok ... Amikor kritikát fogalmazok meg az érintett entitásokkal szemben, akkor tulajdonképpen nem "ellenük" haragszom, hanem "értük" haragszom ... Másfelől viszont nem is az "elfogultság" az elsődleges a részemről - szerintem a szó amit kerestél e helyett a: "realista" ...

Lavrov az elmúlt 18 évben "azért kilincsel", mert "bajban vannak"? Nem, neki ez a hivatása - nem az, hogy otthonról fröcsögjön vagtában, mint az EU -s kollégái ... Nézd, az embert hívják. A létező mindenhova is. Amikor ott van, akkor jó alaposan körbe is nyalogatják. Ha éppen valami miatt nem tud elmenni valahová, akkor sajnálják és szervezik a találkát mihamarabb neki. Ezzel szemben az EU? Meg van pl. von der Leyen Indiában? Igazi iskolapéldája a hogyan NE csináld dolognak. Avagy éppen a németek Katarban? Jókora USA masszírozást követően, második személyes találkozót követően (sőt még mi is tárgyaltunk Velük korábban :) ) fel bírtak állni mindössze egy szándéknyilatkozattal a végén, hogy "4-5 év múlva leghamarabb - az is maximum Németország számára valamennyi - esetleg ..." ? Komolyan mondom, ha minket zavart volna ki az EU mi megoldottuk volna ...

Komolyan mondom az ilyen Liz Truss, Antony Blinken, Ursula von der Leyen, Annalena Baerbock kb. Lavrov kisujja lába nyomát nem csókolhatnák meg diplomácia terén ...

Oroszország elszigetelődne? Mégis kitől? Az EU -tól? Az EU szigeteli ki magát a világból éppen ... Egyébként az energetikai beruházásokat még a konfliktus előtt lepapírozták már - van amik megvalósításán már túl is vannak. Jó reggelt (kicsit az EU diplomáciának is) ...

Ez a pánik jele lenne a muszkánál? Nem hiszem. Viszont nem ártana, ha mi (EU) elkezdenénk pánikolni, de k@rva gyorsan ...


Az amerikai pénzügyminisztérium lépett valamit, valami engedélyt nem hosszabbított meg vagy mi Oroszországgal kapcsolatban, ami növelheti az esélyét az orosz államcsődnek.


Ez ugye nagy vonalakban arról szól, hogy az USA készül bezárni az utolsó lehetőségeket a tekintetben, hogy Oroszország USA hitelezőinek USA bankokon keresztül tudja rendezni a tartozását.

Ugye a cikkben is szerepel ez a kitétel: "Az olaj- és gázkészleteiben gazdag Oroszországnak megvan a pénze a fizetésre."

Azonban ilyenformán lehetne "államcsőd". Azt is említi a cikk, hogy az idei évre vonatkozóan Oroszországnak 2 Mrd USD kötelezettsége van USA kötvénytulajdonosok felé. Na, most ez arrafelé "sütipénz". Ugye ez lenne az USA mesterterv:

"Valószínűleg bírósági eljárást indítana el, amely megnyitná Oroszországot a hitelezők általi behajtási eljárások előtt."

Azaz, a jó öreg klasszikus "lopikálás". Namost ismerve az oroszok mentalitását fel fogják ajánlani a hitelezőknek, hogy "nemcsak USA bankok vannak ám a világon". Amennyiben ezt blokkolni tudják USA részről és mennének a bíróságra akkor véleményem szerint az oroszok részéről simán fennállhatna a "jóhiszeműség" meg az ellehetetlenülés (Vis Maior) valamilyen formája ...

Amennyiben mégis lefoglalgatnának, akkor egyfelől orosz szempontból "csapják a többi 300 Mrd USD ellopikált lóvéhoz" lenne - másfelől alapvetően pénzüknél lennének, hiszen valójában nem tudtak fizetni ...

Persze a lényeg nem is ez, hanem akkor lehetne puffogtatni, hogy az oroszok "államcsőd" -ben vannak ... :)Erre meg szerintem a világ összes többi része magas ívből tojni fog ...


Kijevben a "Szent Javelin" nevű falfestményt szentelték a Javelin rendszernek.

GMYfd91-Bjmla-Yy1-EEz-Jb-g.webp

@ladagrant Te vagy az? Otthon vagy? Nehogy beKalibráljanak ám, ha ennyire nagy dobra vered a lakcímedet ... :)


És mi az akadálya hogy az ukrán támadjon?

Az ukrán ... :)


Olyan jól megy a szekér az oroszoknál, hogy újra meg kell nyitni a T-62 bányákat? :D
(az őszinteség kedvéért: szerintem nem, de az biztos hogy kurva nagyot fogok röhögni, ha ezek egy hét múlva a fronton lesznek.)

Ez is a régi jakutföldi hadgyakorlatról vannak? Úgy tűnik ...


https://news-front.info/2022/05/25/na-ukraine-nachinaetsja-deficit-soli-i-drugih-produktov-pitanija/

Só- és élelmiszerhiány Ukrajnában

Az ukránok kapkodva vásárolják fel a sót – április óta nem működik Európa legnagyobb nátrium-klorid kitermelésével foglalkozó vállalkozása, az Artyomszol (Szoledar, DNR). Ha a háború előtt egy csomag körülbelül 9,50 hrivnyába került, most az ára elérheti a 90 hrivnyát is. Az Artyomszol igazgatója, Viktor Jugyin elmondta, hogy most Ukrajnának kell importálnia sót. Ezt megelőzően az üzem termékeit Magyarországra, Lengyelországba, Grúziába, Moldovába, Azerbajdzsánba, Romániába és más országokba exportálták. Ukrajna már megkezdte a só importját Törökországból, ami kétszer olyan drágább, mint a háború előtt. A szezonális zöldségekkel is gondok vannak. A káposzta ára 50 hrivnya, a retek 40-45 hrivnya. Ennek oka az, hogy a termékek nagy részét korábban a most felszabadult területek szállították. Hamarosan hiánycikk lesz az édespaprika az országban - ennek a zöldségnek a 25 % -át a Herszoni területen termesztették magángazdaságokban. Egy csomag hajdina ára eléri a 70 hrivnyát, amelyet korábban Oroszországból importáltak. Ukrajna pedig a megszakadt vetési időszak miatt nem hozhatja forgalomba saját gabonáját. Általánosságban elmondható, hogy Ukrajnában az üzemanyaghiány, a harci cselekmények, az ellátási láncok és a vetési szezon megszakadása miatt az élelmiszerárak várhatóan akár 20 %-kal is emelkedhetnek. Emelkedhet az uborka, a paradicsom, az újburgonya ára. Mindez tovább destabilizálja az ország belpolitikai helyzetét, amit a hatalom agresszív propagandával fog fékezni. Jelentős győzelmek nélkül azonban nehezebb mindent megtenni. Ez újabb ok arra, hogy az ukrán fegyveres erők a közeljövőben legalább még egy ellentámadást próbáljanak megszervezni a médiahatás érdekében.

"Só must go on" ...

Minden szempontból értelmes ... :)