[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 530
113
ideiglenesen szerintem, mert nekikezdenek a kovetkezo zsak kialakitasanak. Az hogy zsak lesz a tuti, csak az a kerdes, hol.
Szerintem adna magat Sziverszk. Ahhoz mar keso hogy menetbol gyorsan bevegyek sok ukrop jutott be oda, nem veletlen emlegetik mint vedvonalat Artyemovszkig. Szoledar szinten AFU eroditett hely volt a 8 ev alatt, AFU kozpont. Nem lesz egyszeru menet de ugy erzem ott lesz atvagva a vedvonal Szlavjanszk fele, igy sziverszk zsakba kerul.

Szeverodonyeckben hagyott ukran haditechnika.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 530
113
Ezt erdemes megnezni!
A menekulo ukranok kozul azok akiknek nem sikerult kitorni. Olyan mint a hires granatdobalos film.

Ujabb fogoly.

Belgorodnal ujabb ukran TU 141-et lott le a legvedelem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113

BDK "Saratov" felemelt a tenger fenekéről Berdyanskban​


Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának képviselője a Telegram csatornáján közölte, hogy tegnap emelték ki a Saratov leszállóhajót az Azovi-tenger fenekéről.

A leszállóhajó felemelésére irányuló műveletet Berdyansk város kikötőjében hajtották végre, amely Zaporozhye régió déli részén, az Azovi-tenger partja közelében található.

A "Saratov" súlyosan megsérült március 24-én, amikor az ukrán hadsereg ágyúzta a Berdyanszki kikötőt. Az ütést a Tochka-U komplexum rakétái adták le.

Amint Rogov elmagyarázza, a legénység úgy döntött, hogy elárasztja a hajót, miután tűz keletkezett rajta. Ellenkező esetben ez a fedélzeten lévő lőszer felrobbanásához vezethet.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113






 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Nagy lekvárfőzésben lemaradt a tegnapi cikkem, de hirtelen akkkor pótlom. Igazából a lényeg a Kígyó-sziget kielemzése miért és hogyan hagyta ott Grísa (most nem részegen megírva :D ), plusz miért nem tud igazán egyik fél sem permanens létesítményt létrehozni a területen. Hadijelentés a szokásos, bár azóta Liszicsanszk bezárult, következő fixen vagy Szeverszk vagy Artyemovszk lesz. Végére extraként meg a régebben ígért M777 elemzést tettem meg, avagy már a vezérkar is elégedetlen azok rendelkezésre állásával. Elvileg 100 lövés után már javításra kell vinni,egymás után 10 lövés után meg szünet kell nehogy túlmelegedjen, illetve az optikai irányzék nem bírja az erőhatásokat és tüzeléskor le kell szerelni.

Fun fact: Rácz Andriska szerint orosz állami propaganda az, hogy Bahmut helyett Artyemovszkot használok, csak momentán én meg leszarom és juszt is az orosz névvel folytatom :D Plusz miután Artyemovszkkal először épp egy ukrán pezsgősüveg feliratán az "Artemovsk Winery" révén ismerkedtem meg, nekem már pavlovi módon fixen az marad :D
 
W

Wilson

Guest
Összefoglaló az Ukrán vezérkartól: Az AFU több irányból is visszaverte az ellenséges offenzívát...

2022. július 3., vasárnap, 07:15


4baf2e9-gettyimages-1239892861.png

fotó: Getty

Harkov és Szlavjanszk irányában az ukrán fegyveres erők visszaverték az oroszok offenzíváját.

Forrás : Az ukrán fegyveres erők vezérkara

Részletek : Harkov irányában katonáink sikeresen visszaverték az ellenséges támadást Prudjanka közelében. Az ellenség légicsapást mért Mospanov és Grakov közelében. Tüzérséggel lőtt Ruska Lozovaya, Pobeda, Felsőszaltov, Zamulovka, Volobuevka, Milova, Protopopovka, Pitomnik, Prudjanka és Norcovka települések területére.

Szláv irányban az oroszok sikertelenül próbáltak megrohamozni Mazanovka közelében. Visszaszorították őket . Az ellenség elektronikus hadviselési rendszereket használ. A megszállók tankokból, aknavetőkkel, ágyúkból és rakétatüzérségből lőttek Dibrovno, Mazanovka, Krasznopolye, Sukhaya Kamenka, Vernopolye és Majaki települések területére.

Donyeck irányában a betolakodók fő erőfeszítéseiket Liszicsanszk és Verhnekamenka térségének pozícióinak biztosítására összpontosítják. Belogorovka közelében támadtak, nem jártak sikerrel, kénytelenek voltak visszavonulni.

Bakhmut irányában az ellenség Novoluganszkoje és Maiskoye közelében lőtt. Légicsapást indított Pokrovszkij közelében. Támadást próbál végrehajtani Spirnoye település környékén, a harcok folytatódnak.

Avdejevszkij, Kurakhovszkij, Novopavlovszkij és Zaporozsje irányokban az ellenség Peszki, Nevelszkoje, Novomihajlovka, Novodanilovka, Poltavka, Belogorye, Olgovskoye és Kamenskoye települések területén lőtt állásainkra. Támadási akciókkal az ellenség megpróbálja javítani a taktikai pozíciót a Spartak területén.

Juzsnobuzsszkij irányban az ellenség arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy megakadályozza erőink előrenyomulását a lehetséges támadási irányokon. Ágyú- és rakétatüzérségből lőtt. Légicsapást indított Ivanovka térségében.

Az orosz megszállók szisztematikus rakétacsapásokat hajtanak végre Nyikolajevszkij irányában .

Szeverszkij irányában az ellenség továbbra is erősen őrzi az ukrán-orosz határ egy részét. Ezenkívül az ellenség az Orosz Föderáció területéről lőtt állásainkra és polgári infrastruktúránkra Bacsevszk és Volkovka közelében, Szumi régióban.

Támadó csoportosulások kialakulására utaló jeleket nem találtak Volyn és Polesye irányában . Július 1-jén megkezdődött a fehérorosz fegyveres erők egységeinek rotációja a Breszt régióban. A légvédelmi rendszert az RF fegyveres erők keleti katonai körzetének költségén erősítik meg.

A Fekete-tenger északnyugati részén a Fekete-tengeri Flotta hajócsoportja továbbra is blokkolja a tengeri kommunikációt és felderítést végez. Készen áll a rakétafegyverek használatára a Fekete-tengeren - két Kalibr típusú tengeri alapú cirkálórakéta hordozó.

 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Az elmúlt napok történéseinek ismeretében, elavult taktikai tudásommal a következőképp látom a dolgot.
Az ukránoknak az ellenállás maximalizálása és a megmaradáshoz fűzött remény keretében azonnali arcvonal-rövidítést kellene végrehajtani. Igen az nem kicsi területvesztéssel járna, de hatékonyabb lehetne a béketárgyaláshoz vezető út és a nyugati fegyverecskék (mert valódi harchoz édeskevés) felhasználása. A humán faktor sem lenne oly égető. Kérdés, az ukrán politikai vezetés és a vezérkar képes-e ilyen manővert meglépni, vagy enélkül marad a feltétel nélküli megadás akár 1, akár 24 hónapon belül.
Putyin úgy látszik, ráér. Vagy nem is akar a folyón túlra menni.
Az orosz háborúellenes közvéleményre számítani Nyugaton nagy hiba és az orosz néplélek nem ismeretére vall.
Eljött az a helyzet, hogy az idő már nem Ukrajnának, az EU-nak és az USA-nak dolgozik, mint a háború elején. Minél tovább tart, a Nyugatnak annál rosszabb lesz. Kivéve USA, de már ez sem biztos.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Nagy lekvárfőzésben lemaradt a tegnapi cikkem, de hirtelen akkkor pótlom. Igazából a lényeg a Kígyó-sziget kielemzése miért és hogyan hagyta ott Grísa (most nem részegen megírva :D ), plusz miért nem tud igazán egyik fél sem permanens létesítményt létrehozni a területen. Hadijelentés a szokásos, bár azóta Liszicsanszk bezárult, következő fixen vagy Szeverszk vagy Artyemovszk lesz. Végére extraként meg a régebben ígért M777 elemzést tettem meg, avagy már a vezérkar is elégedetlen azok rendelkezésre állásával. Elvileg 100 lövés után már javításra kell vinni,egymás után 10 lövés után meg szünet kell nehogy túlmelegedjen, illetve az optikai irányzék nem bírja az erőhatásokat és tüzeléskor le kell szerelni.

Fun fact: Rácz Andriska szerint orosz állami propaganda az, hogy Bahmut helyett Artyemovszkot használok, csak momentán én meg leszarom és juszt is az orosz névvel folytatom :D Plusz miután Artyemovszkkal először épp egy ukrán pezsgősüveg feliratán az "Artemovsk Winery" révén ismerkedtem meg, nekem már pavlovi módon fixen az marad :D
Ráadásul az A38 hajó is Artemovsk-ról kapta a nevét :)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Lengyelország egyszerű lakosai az úgynevezett "Dmowski-menetre" indultak Varsó központjában, követelve a hatóságoktól, hogy helyreállítsák a rendet és "elsöprik" az Ukrajnából érkező menekülteket városokból és tartományokból. Az eseményt a helyi média már a várakozásoknak megfelelően oroszbarátnak nevezte, ugyanis ukránellenes jelszavak hangzottak el rajta.
Dmowszki volt az a lengyel nacionalista ideológus, aki szerint az a baj a lengyelekkel, hogy jobban gyűlölik az oroszokat, mint ahogyan saját magukat szeretik